Tradition synty

Aiemmin käsiteltiin kaanonin synty, mutta siitäpä ei ollut ratkaisuksi varhaisten kristittyjen opilliselle sekavuudelle, sillä oppiriidoissa kuitenkin kaikki vetosivat aina samoihin pyhiin kirjoituksiin, joten sitten piti ruveta miettimään, että kukas meistä nyt sitten tulkitsee niitä tekstejä oikein ja kuka väärin.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi syntyi traditio, johon jokainen mielestään tärkeä alkukristitty aina vetosi, kun halusi päästä omassa kannassaan voittajan asemaan.

Paavali vetoaa useita kertoja hänelle välitettyyn traditioon, koskien ylösnoussutta Jeesusta, kun hän koetti kumota Korintin seurakunnan vääriä ylösnousemuskäsityksiä, jotka olivat vääriä siksi, että olivat erilaisia kuin Paavalilla.

Paavalin oppilas vetoaa traditioon Kolossalaiskirjeessä hyökätessään toisella kannalla olevia kristittyjä vastaan ja nimittää heidän tulkintojaan "tyhjiksi ja pettäviksi viisauden opeiksi, jotka nojautuvat ihmisten perinnäisiin käsityksiin".

Hän antaa ymmärtää, että hänen oma traditionsa on jumalallista alkuperää ja että lukijoiden on "syytä vahvistua uskossa sen mukaan, mitä heille on opetettu".

Pastoraalikirjeissä korostetaan vielä voimallisemmin traditiota aseena väärin uskovia kristittyjä vastaan.

Traditio on seurakunnan johtajan haltuun uskottu aarre, jonka vastakohta on "tiedon nimellä kulkeva valhetieto".

Ainoa sallittu tulkinta oli Paavalin perintö, jota oli vaalittava puhtaana.

Johannes-yhteisö kulki vastarannan kiiskinä ja Johanneksen evankeliumi, vaikka oli syntynyt samaan aikaan, oli henkiseltä sisällöltään aivan erilainen. Heidän mukaansa aidon perinteen tuntomerkkinä on, että Jeesuksen ääni kuuluu ja mitään lukkoonlyötyä traditiota ei ole. Henki on Puolustaja, joka opastaa seurakuntaa ja antaa evankeliumin kirjoittajalle mahdollisuuden tradition luovaan tulkintaan, jos tilanne niin vaatii. Gnostilaiset arvostivat tätä ja Johanneksen evankeliumi oli suosittu heidän keskuudessaan.

Mutta Johanneksen kirje edustaa jo erilaista tilannetta ja tästä selviää, että Johannes-yhteisö on siirtynyt valtavirran läheisyyteen tradition puhtauden suhteen.

Sitten kehiteltiin uskontunnustuksia ja uskon sääntöjä, joilla harhaopit voitaisiin erotella ja näistä tunnetuin lienee apostolinen uskontunnustus. Markion teki omansa ja Iranaeus omansa jne.

Markionin seuraajat väittivät, että he olivat ainoa oikea kirkko ja että Irenaeuksen seuraajat eivät olleet ja molemmat syyttivät toisiaan tradition väärentämisestä.

Ongelmia aiheutti myös esimerkiksi se, että useat ryhmittymät olivat lauseesta "Jeesus oli Kristus ja Jumalan poika" täysin samaa mieltä, sillä noita termejä ei oltu vielä tarkemmin määritelty, mutta kun sitä alettiin tarkemmin määrittelemään sisällöllisesti, niin johan saatiin ongelmia aikaiseksi.

Jeesuksen kärsimys oli yleisesti hyväksytty traditio, mutta kaikki eivät sitäkään hyväksyneet. Jeesuksen ylösnousemusta ei epäilty, mutta sen luonteesta saatiin monet riidat aikaiseksi.

Irenaeuksen lihallinen ylösnousemus oli vakavasti ristiriidassa Paavalin henkiruumiin kanssa yms yms yms.

Valentinolaiset olivat laajasti hyväksyttyjä alkukristittyjen joukossa, mutta Irenaeus halusi karkottaa heidät kerettiläisinä, sillä vaikka he suullaan tunnustivat yhden ainoan Jumalan, ne pahuksen torvelot tulkitsivat muita asioita omalla, täysin harhaoppisella tavallaan.

Tradition syntyminen ei suinkaan ratkaissut yhtään ongelmaa, sillä kristityt nojasivat kaikki eri traditioihin tai tulkitsivat samaa traditiota täysin eri tavalla ja sitten piti miettiä, että kenen tulkinta oli oikea?

Joten tarvittiin luotettavia henkilöitä erottamaan aito traditio väärästä ja tästä sitten alkoikin pitkä matka kohti paaviutta.

Aluksi oikean uskon takeena olivat papit, jotka olivat saaneet virkansa osana apostoleista alkanutta ketjua ja saadessaan vihkimyksen virkaansa, he saivat samalla "totuuden luotettavan lahjan". Tämän jälkeen harhaoppiset kokoontuivat ilman piispan lupaa ja tästä kaikesta lisää ensi kerralla.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aika monella adventistilla taisi mennä yli hilseen?
      He kun ovat tottuneet vain adventistipastoreidensa USA:ssa ja Iso-Britaniassa oppimiin adventtikirkon keskushallinnon (pääkonferenssin) hyväksymiin / lukkoon lyömiin tulkintoihin Raamatusta ja esim. vaikkapa ns. EGW:n laatimasta kirkkohistoriasta.

      Adventistit pidetään tarkoituksella "pimeässä komerossa" se Ellen G. White:n pienempi tuikku valonaan, jotta pastoreiden valta ja USA:sta kotoisin olevan "kirjanoppineisuuden" arvostus säilyisi lahkon sisällä ja jäsenten keskuudessa.
      Pastoreiden palvonta ja "fanittaminen" on osa adventismia.

      • pyh!

        Meillä adventisteilla on totuus ja te olette isästä perkeleestä.


      • pyh! kirjoitti:

        Meillä adventisteilla on totuus ja te olette isästä perkeleestä.

        >>> Meillä adventisteilla on totuus ja te olette isästä perkeleestä. >>

        Eikös tämä kyseinen isä P olekin tämän sinun pikkuriikkisen jumalasi luoma ja pikkiriikkiseksi, voimattomaksi peräkylän jumalaksi sen tunnistaa siitä, että tämä sinun jumalasi ei saa luomaansa isä P:tä millään kuriin.

        Näissä muissa uskonnoissa on kyllä se Pääjumala aina mahtava heppu, joka saa luomansa otukset pidettyä kurissa ja nuhteessa, mutta sinun uskontosi jumalalla on suuria ongelmia pitää kurissa luomiaan satuolentoja.

        Mistä ihmeestä se mahtaa johtua?


    • pyh!

      Puhut taas kerran yhtä potaskaa. Sillä ei ole mitään väliä, että aina ollut totuuden vastustajia. Mikään pappi ei ole minkään totuuden takeena, vaan Jumalan Sana. että PYH PYH PYH!

    • 2 Pietarin kirje 3:15 " lukekaa meidän Herramme pitkämielisyys pelastukseksi, josta myös meidän rakas veljemme Paavali hänelle annetun viisauden mukaan teille on kirjoittanut;

      3:16 niinkuin hän tekee kaikissa kirjeissään, kun hän niissä puhuu näistä asioista, vaikka niissä tosin on yhtä ja toista vaikeatajuista, jota tietämättömät ja vakaantumattomat vääntävät kieroon niinkuin muitakin kirjoituksia, omaksi kadotuksekseen.

      3:17 Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, niin olkaa varuillanne, ettette rietasten eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne,

      3:18 ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.

    • historia kertoo

      "Aluksi oikean uskon takeena olivat papit, jotka olivat saaneet virkansa osana apostoleista alkanutta ketjua ja saadessaan vihkimyksen virkaansa, he saivat samalla "totuuden luotettavan lahjan". Tämän jälkeen harhaoppiset kokoontuivat ilman piispan lupaa ja tästä kaikesta lisää ensi kerralla."

      Näitä apostoleilta virkansa saaneita pappeja kutsuttiin piispoiksi. He olivat apostolisen tradition vartijoita. Tämä piispojen ketju alkoi apostoleista ja jatkuu aina meidän päiviemme katolisiin ja ortodoksisiin piispoihin. Tätä kutsutaan apostoliseksi sukkessioksi.

      Näin oikea apostolinen oppi ja apostoleiden seuraajat ovat näiden vanhojen kirkkojen sisällä, eivät ulkopuolella, kuten jotkut, mm. adventistit, kuvittelevat. Kirkon ulkopuolelle jäivät kaikenlaiset harhaoppiset kuten gnostilaiset ja arianistit.

      • pyh!

        Puhut täyttä potaskaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      183
      4243
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2686
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2234
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2205
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      54
      1926
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1505
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      111
      1396
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1342
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1061
    Aihe