Pilaantuneen viinin juominen?

Miettiväinen

onko pilaantuneen viinin juomisesta jotain haittaa terveydelle? en kysy tätä siksi että tahallaan joisin pilaantunutta viiniä, mutta välillä saattaa mennä puolikin lasia ennenkuin pystyn tekemään päätöksen onko viini pahaa vai "pahaa". juon viiniä sen verran harvoin etten aina välttämättä tiedä heti ekalla maistolla onko viini pilalla vai ei, varsinkin jos viini on juuri avattu jolloin on vaikea päätellä olenko vaan ostanut karsean viinin vai onko se valmiiksi pilaantunut.

mietinkin vaan sitä että voiko pilaantunut viini aiheuttaa esim. ruokamyrkytyksen?

10

22530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinisti

      Onhan viinin juomisesta aina haittaa terveydelle!

      Itse olen juonut viiniä sadoissa ellen hyvinkin tuhansissa laskettavan määrän pulloja. En ole tavannut vielä koskaan sellaista pulloa, jonka viini olisi ollut pilalla muutoin kuin makuhaitaksi luokiteltavan ns. korkkivian verran. Viinin sisältämä etanoli on saattanut hyvinkin tuhota maksaani ja keskushermostoani, mutta se on jo toinen juttu. Etanolia sisältävän viinin ei yleisesti katsota olevan pilalla :•)

      Korkkivikaisiakaan viinejä en ole tullut monta palauttaneeksi. Jos on ollut viikonloppu, Alko kiinni ja käsissä ainoa pullo, niin hampaat irvessä menemään vain!

      "Korkkivika" johtuu tympeänmakuisen ja -hajuisen, mutta käytännössä tavattavina pitoisuuksina ilmeisen vaarattoman TCA-yhdisteen muodostumisesta viiniin. Täällä asiaa aineesta:
      http://www.altia.fi/altia/altianet.nsf/sivut/fitemplate2?OpenDocument&cid=Content1134527102003F9A32&tree=

      • Cellarmaster

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.


      • Alkup.
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.

        ...olen aikaisemmin tutustunut Musarin lisäksi juuri Mainitsemasi Ksaran pullotteisiin. Alkon tilausvalikoimassa oli, ja taitaa olla vieläkin, joitakin Ksaran vinkkuja.

        Tilausvalikoimassa on myös ollut useana vuonna Musarin valkoviini, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen... ainakin persoonallisuutta löytyy :)


      • Cellarmaster
        Alkup. kirjoitti:

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.

        ...aika ajoin tulee vastaan viinejä joista on _todella_ vaikea sanoa on viini viallinen vai ei. Jo "tavallinen" korkkivika on joskus lähes huomaamaton ja olen huomannut etten itse ole mikään tarkkanenäisin mitä TCA:han tulee - valitettavasti tai onneksi... jompi kumpi.

        Musar tosiaan oli vaan ensimmäisellä kerralla niin poikkeava muista silloin juomistani viineistä, etten todellakaan tiennyt onko maku kohdallaan vai ei - tänään (vuosia ja satoja viinejä myöhemmin) Musar maistuu kyllä loistavasti!


    • Anonyymi

      Voiko punaviiniä vielä juoda, on mennyt 2014 vanhaksi. Ei ole avattu?

      • Anonyymi

        Se vuosiluku on valmistusvuosi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      139
      7860
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      41
      2029
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1970
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1663
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      180
      1585
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1050
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      989
    8. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      50
      955
    9. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      840
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      34
      822
    Aihe