Pilaantuneen viinin juominen?

Miettiväinen

onko pilaantuneen viinin juomisesta jotain haittaa terveydelle? en kysy tätä siksi että tahallaan joisin pilaantunutta viiniä, mutta välillä saattaa mennä puolikin lasia ennenkuin pystyn tekemään päätöksen onko viini pahaa vai "pahaa". juon viiniä sen verran harvoin etten aina välttämättä tiedä heti ekalla maistolla onko viini pilalla vai ei, varsinkin jos viini on juuri avattu jolloin on vaikea päätellä olenko vaan ostanut karsean viinin vai onko se valmiiksi pilaantunut.

mietinkin vaan sitä että voiko pilaantunut viini aiheuttaa esim. ruokamyrkytyksen?

10

20584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinisti

      Onhan viinin juomisesta aina haittaa terveydelle!

      Itse olen juonut viiniä sadoissa ellen hyvinkin tuhansissa laskettavan määrän pulloja. En ole tavannut vielä koskaan sellaista pulloa, jonka viini olisi ollut pilalla muutoin kuin makuhaitaksi luokiteltavan ns. korkkivian verran. Viinin sisältämä etanoli on saattanut hyvinkin tuhota maksaani ja keskushermostoani, mutta se on jo toinen juttu. Etanolia sisältävän viinin ei yleisesti katsota olevan pilalla :•)

      Korkkivikaisiakaan viinejä en ole tullut monta palauttaneeksi. Jos on ollut viikonloppu, Alko kiinni ja käsissä ainoa pullo, niin hampaat irvessä menemään vain!

      "Korkkivika" johtuu tympeänmakuisen ja -hajuisen, mutta käytännössä tavattavina pitoisuuksina ilmeisen vaarattoman TCA-yhdisteen muodostumisesta viiniin. Täällä asiaa aineesta:
      http://www.altia.fi/altia/altianet.nsf/sivut/fitemplate2?OpenDocument&cid=Content1134527102003F9A32&tree=

      • Cellarmaster

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.


      • Alkup.
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.

        ...olen aikaisemmin tutustunut Musarin lisäksi juuri Mainitsemasi Ksaran pullotteisiin. Alkon tilausvalikoimassa oli, ja taitaa olla vieläkin, joitakin Ksaran vinkkuja.

        Tilausvalikoimassa on myös ollut useana vuonna Musarin valkoviini, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen... ainakin persoonallisuutta löytyy :)


      • Cellarmaster
        Alkup. kirjoitti:

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.

        ...aika ajoin tulee vastaan viinejä joista on _todella_ vaikea sanoa on viini viallinen vai ei. Jo "tavallinen" korkkivika on joskus lähes huomaamaton ja olen huomannut etten itse ole mikään tarkkanenäisin mitä TCA:han tulee - valitettavasti tai onneksi... jompi kumpi.

        Musar tosiaan oli vaan ensimmäisellä kerralla niin poikkeava muista silloin juomistani viineistä, etten todellakaan tiennyt onko maku kohdallaan vai ei - tänään (vuosia ja satoja viinejä myöhemmin) Musar maistuu kyllä loistavasti!


    • Anonyymi

      Voiko punaviiniä vielä juoda, on mennyt 2014 vanhaksi. Ei ole avattu?

      • Anonyymi

        Se vuosiluku on valmistusvuosi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3869
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      2027
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      303
      1236
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe