Pilaantuneen viinin juominen?

Miettiväinen

onko pilaantuneen viinin juomisesta jotain haittaa terveydelle? en kysy tätä siksi että tahallaan joisin pilaantunutta viiniä, mutta välillä saattaa mennä puolikin lasia ennenkuin pystyn tekemään päätöksen onko viini pahaa vai "pahaa". juon viiniä sen verran harvoin etten aina välttämättä tiedä heti ekalla maistolla onko viini pilalla vai ei, varsinkin jos viini on juuri avattu jolloin on vaikea päätellä olenko vaan ostanut karsean viinin vai onko se valmiiksi pilaantunut.

mietinkin vaan sitä että voiko pilaantunut viini aiheuttaa esim. ruokamyrkytyksen?

10

23897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinisti

      Onhan viinin juomisesta aina haittaa terveydelle!

      Itse olen juonut viiniä sadoissa ellen hyvinkin tuhansissa laskettavan määrän pulloja. En ole tavannut vielä koskaan sellaista pulloa, jonka viini olisi ollut pilalla muutoin kuin makuhaitaksi luokiteltavan ns. korkkivian verran. Viinin sisältämä etanoli on saattanut hyvinkin tuhota maksaani ja keskushermostoani, mutta se on jo toinen juttu. Etanolia sisältävän viinin ei yleisesti katsota olevan pilalla :•)

      Korkkivikaisiakaan viinejä en ole tullut monta palauttaneeksi. Jos on ollut viikonloppu, Alko kiinni ja käsissä ainoa pullo, niin hampaat irvessä menemään vain!

      "Korkkivika" johtuu tympeänmakuisen ja -hajuisen, mutta käytännössä tavattavina pitoisuuksina ilmeisen vaarattoman TCA-yhdisteen muodostumisesta viiniin. Täällä asiaa aineesta:
      http://www.altia.fi/altia/altianet.nsf/sivut/fitemplate2?OpenDocument&cid=Content1134527102003F9A32&tree=

      • Cellarmaster

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...eli oli viini sitten korkkivikainen, oksidoitunut, maderisoitunut tai etikoitunut (yms yms) ei terveyshaittoja pitäisi tulla enempää kuin edellinen kirjoittaja tuossa mainitsi...

        Maku onkin sitten jo toinen asia =)

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        Väitin tuossa edellä, etten ole vielä törmännyt viiniin, joka olisi heti avaamisen jälkeen ollut pilalla muuten kuin korkkivian verran.

        Mainitsit etikoitumisen. Muistankin nyt, kuinka miellyin joskus 1969 "aloittelijana" ja vielä nykyistäkin köyhempänä unkarilaiseen Egri Bikaveriin niin että en juuri muuta osannut ostaakaan. Kuinka ollakaan, kesällä 1970 onnistuin sitten saamaan kolmesti peräjälkeen selvästi etikoitunutta Egriä! Oli pakko uskoa, että maahan oli saatu Alkon laboratorion ohi pilalle mennyt Egri-erä. Piti vaihtaa merkkiä ja kuluikin useampi vuosi ennen kuin koskin Egriin seuraavan kerran!

        Mutta tunnustettava on, että nekin etikka-Egrit nilisteltiin Pohjanmaan kautta...

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)


      • Vinisti
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.


      • Alkup.
        Cellarmaster kirjoitti:

        ...ja vieläkin henki pihisee :)

        Itsellä on muutaman kerran tullut vastaan muutakin kuin korkkivikaisia viinejä mutta tosiaan harvoin - paha sanoa tunnistaako niitä edes aina.

        Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :)

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.


      • Cellarmaster
        Vinisti kirjoitti:

        ”Jouluhedelmäinen, voimakas tuoksu ja täyteläinen, navettainen ja aavistuksen lääkkeenomainen maku ovat tämän harvinaisen ja upean viinin tunnusmerkkejä.”

        Noin kirjoittaa ruoka- ja viinimies Jaakko Rahola Chateau Musarista.

        Juuri tuosta viinistä muuten keskusteltiin jokseenkin tarkalleen vuosi sitten Kielet ja käännökset -palstalla olleessa visailussa. Toinen kysymys tässä keskustelussa:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000020&conference=1500000000000154&posting=22000000001371076

        Itse en ole vielä maistanut muita libanonilaisia kuin Prieuré Ksaraa.

        ...olen aikaisemmin tutustunut Musarin lisäksi juuri Mainitsemasi Ksaran pullotteisiin. Alkon tilausvalikoimassa oli, ja taitaa olla vieläkin, joitakin Ksaran vinkkuja.

        Tilausvalikoimassa on myös ollut useana vuonna Musarin valkoviini, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen... ainakin persoonallisuutta löytyy :)


      • Cellarmaster
        Alkup. kirjoitti:

        "Esim. kun avasin aikoinaan ensimmäisen pullon libanonilaista Chateau Musaria, luulin sen olevan pilalla - vähänpä tiesin :) "

        Niin, mistäs sen sitten tietää onko viini pilalla vai vaan karsean makuista..? Itse ostin pullon (olikohan Chileläistä) Santa Ceciliaa jonka muistelin olevan hyvää, ja viinihän maistui ihan karsealle. Annoin pullon olla auki ja illan mittaan maistelin sitä lasin verran mutta loppujen lopuksi kaadoin viinin viemäriin - en edelleenkään tiedä oliko viini pilalla vai vaan surkea ostos.

        ...aika ajoin tulee vastaan viinejä joista on _todella_ vaikea sanoa on viini viallinen vai ei. Jo "tavallinen" korkkivika on joskus lähes huomaamaton ja olen huomannut etten itse ole mikään tarkkanenäisin mitä TCA:han tulee - valitettavasti tai onneksi... jompi kumpi.

        Musar tosiaan oli vaan ensimmäisellä kerralla niin poikkeava muista silloin juomistani viineistä, etten todellakaan tiennyt onko maku kohdallaan vai ei - tänään (vuosia ja satoja viinejä myöhemmin) Musar maistuu kyllä loistavasti!


    • Anonyymi

      Voiko punaviiniä vielä juoda, on mennyt 2014 vanhaksi. Ei ole avattu?

      • Anonyymi

        Se vuosiluku on valmistusvuosi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      148
      2483
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      180
      1718
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1588
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1543
    5. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      935
    6. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      80
      924
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      871
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      59
      835
    9. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      808
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      176
      800
    Aihe