Pitkään elävät pyörätuolipotilaat

Vapaaehtoistyöntekij

Teen vapaaehtoistyötä vaikeasti sairaiden parissa. Nyt minua on alkanut ihmetyttämään eräs asia. Vapaaehtoistyöstä johtuen tunnen ison joukon lihassairaita ja hengityskonepotilaita. Kotihoidossa nämä potilaat elävät pitkän ja antoisankin elämän. Kun näitä potilaita joutuu erilaisista syistä johtuen - varsin hyväkuntoisiakin - laitoshoitoon, niin näiden kunto romahtaa usein jo muutamassa viikossa. Ja yleensäkin nämä potilaat, ketä olen tuntenut, elävät laitoksissa aika lyhyen ajan.

Onko olemassa tilastotietoa laitoshoidossa olevien lihastauti-sairaiden ja hengityskonepotilaiden elinaika ja ikä tilastoja verrattuna kotihoidon vastaaviin tietoihin. Ainakin kokemukseni perusteella elinaikaodotus ja ikäodotus olisi moninkertainenkin kotihoidossa verrattuna laitoshoitoon. ????????

5

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tutkimuksia

      Laita johonkin terveydenhoito-oppilaitokseen ehdotus tällaisen tutkimuksen tekemisestä! Opiskelijathan näitä tutkimuksia tekevät - eivät virkamiehet, joille asia kuuluisi.

    • kunto
    • Hillomunckki

      Eri kokoisista yksiköistä on jotain vertailututkimuksia olemassa ja pienissä yksiköissä kuolleisuus olisi suurempaa verrattuna isoihin yksiköihin. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus. Pienissä yksiköissä tuskin yhtä hengityskonepotilasta on koko aikaa läsnä olevaa hoitajaa - koulema saattaa kohdata näitä potilaita, jos hoitaja on pois paikalta pienenkin hetken. Pienissä yksiköissä kun se kustannus nousee suhteettoman suureksi laitoksen kokonaiskustannuksiin verrattuna. Isoissa yksiköissä on varaa palkata riittävä määrähoitajia niin että potilas on jatkuvasti tauotta hoitajien valvonnassa. Kotihoitopisteissä potilaan valvonta on aina jatkuvaa ja jopa vieläkin paremmalla tasolla kuin suurimmissakaan yksiköissä. Jo tälläkin perusteella elinaikaodotus kotihoidossa on vähintään samalla tasolla kuin suurimmissa yksiköissä. Jokainen pienikin hetki ilman valvontaa lisää kuoleman riskiä.

    • Allekirjoitusvetoomus
    • ex_hoitaja

      Miksi hyväkuntoinen potilas joutuu laitokseen? Ehkäpä havainnossasi syy seuraus -suhde on väärinpäin. Ensin romahtaa kunto, potilas joutuu laitokseen sen jälkeen ja lopulta etenevä tila johtaa kuolemaan. Pyörätuolipotilaalla ja/tai hengityshalvauspotilaalla on jo jokin sairaus tai vamma taustalla, joka itsessään on uhka hyvinvoinnille ja elämälle.

      Ihmiset kestävät liikkumattomuutta eri verran. Yksi saa veritulpan ja kuolee pitkän lentomatkan aikana, vaikka on perusterve. Toinen on diabeetikko, linnoittautuu kotiinsa ja syö epäterveellisesti, ehkä tupakoikin, voi hyvin vielä 10 - 15 vuoden päästä. Ihmisten fyysiset ominaisuudet siis vaihtelevat. Yleisesti ihminen kuitenkin tarvitsee liikuntaa, eikä sitä mikään mikään lääkearsenaali tai passiivinen kuntoutus voi kompensoida. Pyörätuolipotilas kärsii aina liikkumattomuuden haitoista.

      Työskentelin nuorena hoitajana vanhusalalla. Erään potilaan kaukainen omainen toi meille valokuvan potilaasta tämän ollessa hyvässä kunnossa, ja koetti osoittaa sillä, että on laitoksen vika, että potilaan kunto heikkenee ja ulkonäkö muuttuu. Kuitenkin oli kyseessä dementoitunut iäkäs ihminen, hyvin passiivinen ja hoitokielteinen. Eli etenevä tila, jota ei voi pysäyttää; Ei dementiaa, eikä ikääntymistä.

      Eräs asia on motivaatio. Olipa ihmiselle toiminnan rajoite tai ei, hänen oma motivaatio merkitsee paljon. Pelkkänä passiivisena hoidon kohteena olo ei lisää hyvinvointia. Esim. halvauksesta kuntoutumisessa oma motivaatio on ratkaisevassa roolissa.

      Ja viimeiseksi. Jos olette sitä mieltä, että laitos tuhoaa omaisenne, hoitakaa heidät itse. Tällaista ongelmaa ei ollut sata vuotta sitten. Eipä, kun naiset kuolivat n. 47-vuotiainan ja miehet 43-vuotiaina.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe