Afganistanin sota

Poison

Afganistanin sota (enkä tarkoita tuota äskettäistä USA:n riehumista siellä, vaan sitä kylmän sodan aikana ollutta) on alkanut kiinnostaa enemmän. Osaatteko suositella mitään hyviä nettisivuja tai kirjoja aiheesta (suomeksi tai englanniksi) tai kertoa itse? Minkälainen rooli USA:lla oli siinä? Ja mistä löytyisi hyvää tietoa kylmästä sodasta ylipäätään? Materiaalistahan ei ole puutetta, ongelma vain on se että sitä on "liikaakin" ja vaikea löytää ne helmet joukosta joten ajattelin kysyä teiltä. :)

7

2086

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JuhaniPutkinen

      Imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979. Soti siellä erittäin brutaalia sotaa kymmenen vuotta ja tuli häntä koipien välissä pois, kun tappiot kasvoivat sietämättömiksi.

      USA antoi Pakistanin kautta hieman aseapua (mm. olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger) afganistanilaisille sisseille. Se oli USA:n panos pyrkiessään estämään kommunistien maailmanvalloitusta.

      • Anti-Imperialisti

        Mutta kuka pysäyttää USA:n maailmanvalloituksen?

        Katso linkki:
        www.tiedonantaja.fi/arkisto/0145pohjaartikkulko.html


      • Kamikaze Zero

        "USA antoi Pakistanin kautta hieman aseapua (mm. olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger) afganistanilaisille sisseille. Se oli USA:n panos pyrkiessään estämään kommunistien maailmanvalloitusta"

        Eli auttoi tunnetut demokraattieset hallitsijat Talebanit valtaan ja tukivat aikoinaan ääri-islamia.

        Lue Chossodovskyn Sota ja globalisaatio.


      • ...........
        Kamikaze Zero kirjoitti:

        "USA antoi Pakistanin kautta hieman aseapua (mm. olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger) afganistanilaisille sisseille. Se oli USA:n panos pyrkiessään estämään kommunistien maailmanvalloitusta"

        Eli auttoi tunnetut demokraattieset hallitsijat Talebanit valtaan ja tukivat aikoinaan ääri-islamia.

        Lue Chossodovskyn Sota ja globalisaatio.

        >Neuvostoliiton osastoa CIA:ssa 1976 - 1987 johtanut Melvin Goodman sanoo dokumentissa, että tämän ryhmän -Team B:n - tarkoituksena oli saada amerikkalaiset näkemään Neuvostoliitto aikaisempaa kielteisemmässä valossa, maana, joka valmistautuu käymään ja voittamaan ydinsodan.

        Ryhmä kävi läpi samaa aineistoa kuin CIA, mutta yritti päätyä toisenlaisiin johtopäätöksiin. Se, että todisteita salaisista aseista ei löytynyt todisti Team B:lle, että ne ovat pelättyäkin salaisempia.

        Asiantuntijoiden mukaan kaikki Team B:n löydöt olivat pelkkää fantasiaa. Uuskonservatiivit julkaisivat ne kuitenkin lobbausryhmän Committee of the Present Danger nimissä. Ryhmä on olemassa edelleenkin, nyt varoittamassa terrorismista.

        ...

        Uskovaiset liittoutuvat
        Reaganin kanssa

        1980-luvulle tultaessa myös Yhdysvalloissa uskontoa alettiin valjastaa politiikan jatkeeksi. Monet uuskonservatiivit olivat neuvonantajia Ronald Reaganin vaalikampanjassa ja republikaanisessa puolueessa he liittoutuivat uskonnollisen siiven kanssa. Aiemmin saarnaajat olivat kehottaneet ääriuskovaisia jättämään äänestämättä, koska se olisi merkinnyt kompromissia moraalittoman yhteiskunnan kanssa. Mutta uusien tuulien puhaltaessa republikaaneissa he näkivät nyt tilaisuuden muuttaa Amerikkaa. Miljoonat konservatiivisesti ajattelevat ihmiset aktivoituivat poliittisesti ja heidän äänillään Reaganista tuli presidentti.

        Reaganin vanavedessä avainpaikoille nousivat johtavat uuskonservatiivit PaulWolfowitz, Richard Perle ja Team B:n johtaja Richard Pipes.

        Konservatiivinen vallankumous joutui kuitenkin vaikeuksiin, koska Ronald Reagan uskoi voivansa neuvotella Neuvostoliiton kanssa, vaikka pitikin sitä pahan valtakuntana. Uuskonservatiivit halusivat vain voimaa, ei neuvotteluja. Siksi Reagan piti vakuuttaa siitä, että Neuvostoliitto on vieläkin vaarallisempi kuin kukaan - edes Team B - oli ymmärtänyt.

        Ulkoministeriön erikoisneuvonantaja Michael Ledeen todisteli, että maailmanlaajuinen terrorismi PLO:sta Baader-Meinhofiin oli Neuvostoliiton ohjauksessa.

        CIA:n analyytikot eivät Ledeenin todisteluja uskoneet, mutta CIA:n uusi johtaja William Casey uskoi. Hän määräsi CIA:n Neuvostoliiton analyytikot tuottamaan presidentille raportin, jossa todistetaan Neuvostoliiton johtavan maailmanlaajuista terrorismia. Analyytikot pitivät tehtävää mahdottomana, koska he tiesivät, että Ledeenin perustelut nojasivat suurelta osin heidän itsensä tuottamaan dis-informaatioon ja propagandaan.

        Valheesta tuli kuitenkin totta ja vuonna 1983 uuskonservatiivit saivat haluamansa. Reagan allekirjoitti määräyksen salaisista sodista, joilla Neuvostoliiton uhka lyödään takaisin ja hyvä voittaa pahan. Konkreettiseksi taistelutantereeksi valittiin Neuvostoliiton miehittämä Afganistan, jossa muslimitaistelijat jo kävivät sissisotaa. Reaganin neuvonantajille sissit edustivat vapaustaistelijoita, joiden avulla vapautta voidaan levittää kaikkialle maailmaan.

        ...

        Hyvän ja pahan
        rintama Afganistanissa

        Myös CIA:n johtaja William Casey piti Afganistania Yhdysvaltain uuden aggressiivisen ulkopolitiikan avainalueena. CIA:n Afganistanin kenttäoperaatioista 1985 - 1989 vastanneelle Milton Beardenille Casey antoi selkeän käskyn: Sinä menet ensi kuussa Afganistaniin ja minä annan sinulle mitä tarvitset voittaaksesi. Bearden lähti mukanaan Stinger-ohjuksia ja miljoonia dollareita rahaa.

        CIA koulutti afgaanitaistelijoita salamurhien ja terrorismin tekniikoissa. Samoihin aikoihin Afganistaniin saapui arabitaistelijoita Lähi-idästä. Uskonnolliset johtajat olivat kehottaneet heitä vapauttamaan muslimimaan neuvostomiehittäjien käsistä. Arabitaistelijoiden kansainvälistä prikaatia johti Pakistanin Peshawarista käsin Abdullah Azzam, joka vieraili usein myös Yhdysvalloissa keräämässä rahaa ja värväämässä taistelijoita pyhään sotaan.

        Yksi Abdullah Azzamin läheisimmistä neuvonantajista oli 1980-luvun puolivälissä Afganistaniin saapunut Osama bin Laden, rikkaan suvun poika, jolla oli paljon rahaa Azzamin johtamaan taisteluun.

        ...

        Gorbatshovin tarjous
        ei kelvannut USA:lle

        Vuonna 1987 valtaan noussut Mihail Gorbatshov näki, että Neuvostoliiton on vedettävä joukkonsa pois Afganistanista. Hän pyysi amerikkalaisilta apua neuvotteluihin, joiden tuloksena Afganistaniin muodostettaisiin vakaa hallitus. Washingtonin kovan linjan miehille ei kuitenkaan kelvannut mikään muu kuin Neuvostoliiton vetäytyminen ehdoitta. Vapaustaistelijat ratkaisisivat sitten Afganistanin tulevaisuuden.

        Gorbatshoville amerikkalaisten asenne oli järkytys. KGB:n kautta hän varoitti amerikkalaisia siitä, että jos he antavat mujaheddiinien nousta maassa valtaan, siitä ei seuraa demokratiaa, vaan ääri-islamilaisuuden voitto.

        Gorbatshovin varoituksista ei välitetty...>

        http://hirvasnoro.blogspot.com/2005/04/bushilla-ja-osamalla-samat.html


    • Grustnij

      J. Putkinen "lievästi" vähättelee USA:n osuutta Afganistanin sotaan.

      Zbigniew Brzezinski, presidentti Carterin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja myönsi haastattelussa v.1998, että USA alkoi avustaa mujahediineja kuukausia ennen kuin NL tunkeutui joulukuussa 1979 Afganistaniin. Carter myönsi 500 milj. dollaria heinäkuussa -79, periaatteessa terroristijärjestön tukemiseen. Tarkoituksena oli fundamentalismi-islamilaisuuden levittäminen silloisen NL:n Keski-Aasiassa sijaitseviin osiin NL:n horjuttamiseksi ja vetää NL mukaan Vietnamin sodan tyyppiseen taisteluun Afganistanissa. NL:han perusteli joukkojensa tunkeutumista maahan USA:n maassa tapahtuvilla operaatioilla. Luonnollisestikaan kukaan ei kylmän sodan vallitessa uskonut, että NL puhuisikin totta USA:n osuudesta.

      17 vuoden aikana tukea militanttimuslimeille annettiin n. 4-6 miljardia dollaria (jopa 20 miljardista puhutaan). Vuonna 1987 CIA:n johtaja William Casey antoi tukensa Pakistanin turvallisuuspalvelu ISI:n suunnitelmalle värvätä taistelijoita muista maista liittymään Afganistanin jihadiin. Yli 100 000 islamilaista militanttia koulutettiin Pakistanissa v. 1986-92, brittien SAS:n osallistuessa tulevien al-Qaidan ja talebaanitaistelijoiden erilaiseen koulutukseen. Taistelijoiden johtajia koulutettiin CIA:n leirillä (Camp Peary) Virginiassa, uusia taistelijoita rekrytoitiin al Kifah-pakolaiskeskuksesta Brooklynissa. Tämä koulutusoperaatio jatkui vielä senkin jälkeen kun NL oli vetäytynyt Afganistanista 1989.

      http://informationclearinghouse.info/article4785.htm
      http://www.globalresearch.ca/articles/BRZ110A.html
      http://www.meta-religion.com/Secret_societies/Conspiracies/CIA/CIA_created_Osama.htm

      "USA antoi Pakistanin kautta hieman aseapua (mm. olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia Stinger) afganistanilaisille sisseille. Se oli USA:n panos pyrkiessään estämään kommunistien maailmanvalloitusta."
      Vaatimaton on Putkisen mielestä ollut USA:n panos.
      Siitä olen J.Putkisen kanssa samaa mieltä, että sota on brutaalia. Kävi sitä kuka vain.

      • vm -38

        Kirjoitat: "NL:han perusteli joukkojensa tunkeutumista maahan USA:n maassa tapahtuvilla operaatioilla." Suomessa kerrottuna perusteluna oli, että neuvostoliittolaiset lähtevät opettamaan afganistalaislapsia lukemaan. Tätä taistolaisten väitettä jaksettiin nauraa vuosikausia, ja kyllä se vieläkin nostaa ivallisia tunteita. - Miksi uskoa muitakaan selityksiä. NL:n joukot tunkeutuivat maahan ja olivat siellä kymmenen vuotta. Se on kiistaton tosiasia.


    • Robin Sivén

      Haluatko jonkin yleishumanistisen esityksen, missä joku "toteaa tapahtuneen" vaiko kosolti erikoisempia puheenvuoroja, mistä on vaiva koota enemmän omaa mielipidettä vastaava näkemys?

      Lyhyesti sanottuna vanha valtarakenne murtui, Neuvostoliitto lähti vakauttamaan kommunistien avulla. Se ei onnistunut yhteiskunnan kansallisuuksien ja heimokantaisen rakenteen vuoksi, minkä vuoksi Neuvostoliitolle ei riittänyt enää vain kommunistien tukeminen Afganistanissa, vaan sen piti osallistua tapahtumiin suoralla interventiolla pitämällä jatkuvasti noin 100 000 sotilasta Afganistanissa läsnä.

      Arabimaat, Kiina ja Yhdysvallat alkoivat kouluttaa sissejä sekä avustivat heitä Pakistanin kautta. Yksi merkittävimmistä keksinnöistä olivat olaltalaukaistavat Stinger-ohjukset, minkä avulla neuvostoliittolaisia helikoptereita ja hävittäjiä alkoi pudota sekä kypsyttää Gorbatshovin Neuvostoliittoa vetäytymiseen Afganistanista.

    Ketjusta on poistettu 31 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      289
      3173
    2. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      23
      2824
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      20
      1903
    4. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      130
      1871
    5. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      35
      1664
    6. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      115
      1626
    7. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1380
    8. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1173
    9. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1133
    10. Odotatko vielä

      Häntä?????
      Ikävä
      62
      1083
    Aihe