Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lapsen muisti

Ruma mummu

Nuorille vanhemmille sanotaan usein, että lapsi unohtaa. Ei muista kieltoja, ei muista sukulasia jne. Totta se onkin.
Mutta muisti on paljon monimutkaisempi asia.
Lapsen muisti on uskomaton, sillä kahdessa vuodessa hän mm. oppii puhumaan, muistaa sanat, muistaa kieliopin, sanojen taivutuksen jne. Muistaa tapauksia, jotka koskettavat häntä. Muistaminen on välttämätöntä uuden oppimiselle.

Muisti on arvaamaton. Mitä me talletamme muistiimme ja miksi.

Siksi on aikuisten, kasvattajien, muistettava, että lapsen mieltä pitää kunnioittaa, hänelle ja hänestä ei saa puhua vähättelevään sävyyn , häntä ei saa ilkeämielisesti loukata tai ivata. Lasta on kiitettävä hyvästä työstä, arvostettava yrittämistä ja lohdutettava, jos lapsi epäonnistuu.

Tämä tuli mieleeni 7.11. "Inhimillinen tekijä¨"-ohjelmasta, missä syömishäiriöiset keskustelijat muistavat ongelmiensa alkaneen lapsuudessa, kun heidän ulkomuotonsa ei kelvannut aikuisille tai koulutovereille.
Ajattelemattomat huomautukset voivat vaikuttaa koko elämään.

Itse muistan äitini sanat, että minusta OLISI voinut kasvaa sievä tyttö, jos en olisi pilannut kasvojani alituisella marisemisella ja otsan rypistelyllä. Nyt olin jäänyt happaman näköiseksi loppuiäkseni.
Olin silloin pari-kolmevuotias, ja tietenkin äidin sanat olivat lopullinen tuomio. Muistan ne yhä. En katsonut mielelläni peiliin, en välittänyt koskaan vaatetuksestani, riitti, ettei tarvinnut palella. Minulle oli ihan samantekevää, miten tukkani leikattiin, oliko palmikot vai ei. Asiaa vielä lisäsi äitini asenne, että lasta ei saa koskaan kiittää, ettei siitä tule turhamaista ja itsekästä.
Tiesin, että olen luuseri ja paikkani on taka-alalla.

Vasta näin isoäitinä olen nähnyt valokuvista, että olen ollut ihan normaalikasvoinen ja -vartaloinen lapsi ja nuori. Ei minussa ole ollut mitään erityisen vastenmielistä piirrettä, paitsi ikävän näköiset vaatteet, jotka oli aina halpakorista ja alennusmyynneistä hankitut. Löysin itsenäisyyden vasta kauan sen jälkeen, kun olin kotoa lähtenyt ja oppinut elämään omillani.

Omien lasteni loukkaamista olen aina yrittänyt välttää. Tietysti on ollut yhteenottoja kasvavien nuorten kanssa, niitä ei voi välttää, mutta ikinä en ole puuttunut heidän ulkonäköönsä enkä vaatetoiveisiinsa. Olen antanut heille säännölliset taskurahat ja jos minut on makutuomariksi pyydetty, olen kärsivällisesti seurannut sovituksia ja miettimisiä vaatetangolla.
Olen aina pykinyt kasvattamaan lapseni mieluummin kiitoksin kuin kielloin.

Omasta lapsuudesta pitää ottaa jokaisen oppia, hyvistä ja pahoista muistoista.

12

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ankeatäti

      Voi että - viisasta tekstiä. Kiitos tästä aamun kohottavasta tuokiosta.

      Olen itsekin näitä miettinyt ja tullut vastaaviin päätelmiin. Nyt en ehdi enempää, mutta saatan myöhemmin palata spekuloimaan lisää.

      Hyvää viikonloppua aloittajalle ja muillekin. Maailmassa on paljon hyvää - viljellään ja kasvatetaan sitä!

    • ...

      Lapsia ja nuoria on pitkillä hoitojaksoilla saairaaloissa psykiatrisilla osastoilla ja kun kauppareissulla kuulee, miten rumasti vanhemmat haukkuvat pieniä lapsiaan lasten pahoinvointi ei ole mikään ihme.

      • mummo neljälle

        Et kai sinä katso vierellä jos näet jonkun käyttävän henkistä väkivaltaa lastansa kohtaan. Menet kait sinä väliin ja sanot vanhemmalle: Nyt lopetat.


      • ...
        mummo neljälle kirjoitti:

        Et kai sinä katso vierellä jos näet jonkun käyttävän henkistä väkivaltaa lastansa kohtaan. Menet kait sinä väliin ja sanot vanhemmalle: Nyt lopetat.

        En ole koskaan mennyt väliin, koska kauppareissuni menisi siihen, että olisin opastamassa vieraita ihmisiä vanhemmuuteen. Ja mitä siitä seuraisi? Saisin kuulla vain: "että älä mulle ala..."
        Olen tähän mennessä tyytynyt katsomaan vain moittivasti. Menetkö itse väliin huutelemaan vai suljetko vain silmäsi, etkä edes myönnä näin tapahtuvan?


    • sivustasta

      Ja sitten joku muu katsoo niitä teidän lapsenlapsianne ja heidän vanhempiaan, teidän lapsianne tai menee puuttumaan? Vierestä on helppo neuvoa ja tuomita ulkopuolelta muutaman hetken tai asian perusteella? Vaikeampi on osallistua oman lapsensa ja tämän perheen elämään... auttaa, ei rangaista, paheksua tai moittia. Mitä jos menisitte jokainen kysymään tutuilta lapsiperheiltä: hei, tarvitsetteko apua, lapset voisivat vaikka tulla kylään joku päivä tai voisin katsoa heidän peräänsä jonkun tunnin jos haluatte?

      Lapset saisivat teiltä esimerkin kautta sitä elämänviisautta ja itseluottamusta jota ovat nyt vailla.

      Ei kannettu vesi kaivossa pysy, ennenkin koko kylä kasvatti lapset, ei vanhempia haukkumalla vaan olemalla lasten kanssa tekemisissä.

      Jos osaa nykyvanhemmista onkin lapsena tuomittu, kritisoitu ja katsottu paheksuen eikä menty kysymään että mikä hätänä tai kerrottu että hei tehdäänkös näin, niin eivät osaa itsekään asioita, eivätkä nyt tiedä toisenlaista mallia opettaa asioita?

      • Tuota noin niin...

        Ja tarkoitan elämänviisauden jakamista niille alaikäisille lapsille, joskus sen viisauden jakaminen on omalle aikuiselle lapselleen jo vähän myöhäistä... aikuinen ei muutenkaan ole niin myöntyväinen ottamaan vastaan kritiikkiä, tässäkin positiivisen asenteen kautta.

        Naurattaa tuo että kielteisellä asenteella, ehkä halventamalla tai haukkumalla vanhempaa yritetään opettaa vanhempaa olemaan itse opettamatta lapselleen asioita kielteisellä asenteella, halventamalla ja haukkumalla lastasn, ssius täysin samoin keinoin. Mistähän ovat toimintamallin ja esimerkin oppineet?


    • Ruma mummu

      Vanhemmat kasvattavat lapsiaan aina mielestään oikein. Mahtaakohan yksikään vanhempi alistua myöntämään, että on suhtautunut virheellisesti lapsensa uhmaikään tai huonoon koulumenestykseen?

      Kuinka moni vanhempi arvostelee lastaan toiselle aikuiselle ikään kuin lapsi ei ymmärtäisi tai kuulisi keskustelua. "Pienillä padoilla on suuret korvat".

      Kertaheitolla voi tehdä karhunpalveluksen lapselleen, jos vaikka kertoo lapsen kuullen, että hän ei syö sipulia. Pikkulapsi ei edes tiedä, mikä on sipuli, ennen kuin hänelle valkenee, että sitä ei pidä syödä.
      Jos se kuitenkin on kyllin pieneksi silputtu ja haudutettu, niin ongelmaa ei tule, joten lopputulos on, että laiska ruuan laittaja antaa itse aiheen kronaamiselle.
      Lapsi kuitenkin syyllistetään hankalaksi tapaukseksi, jonka kanssa saa aina tapella ruuasta.
      Muutenkin ruoka tuntuu olevan monen trauman aihe. Ruokailusta tehdään senpäiväinen performanssi ja päivitellään joka puolella huonosti syövästä lapsesta, joka oppisi ihan varmasti syömään kunnolla, jos hän saisi aterioida rauhassa pienestä pitäen.

      Entä ne kuuluisat raivokohtaukset ostoskeskuksen käytävillä. Moni sivullinen kyllä tietäisi, miten asia tulisi hoitaa, mutta menepäs sanomaan raivoavan lapsen hoivaajalle! Paras keino raivokohtausten hillitsemiselle on, että ei salli sitä enimmäistä. Lapsi oppii kerrasta!
      Jos lapsi saa ikään kuin luvan kiljumiselle ja huutamiselle, niin totta kai hän purkaa päivän väsymyksen, turhautumisensa ja ikävät tunteensa ostarin lattialla, missä sen saa tehdä ihailevien katseiden ympäröimänä. Äitikin on niin tilanteessa mukana, hänen kiireensä loppuvat siihen. Häntä on helppo käsitellä, kun uhkana on estoton huutomyrsky. Mieluummin äiti ostaa sen karkkipussin.

      Lapset eivät ole tyhmiä. Kasvatus on vuorovaikutusta ja molemminpuolista. Aikuisten on yhtä vaikea oppia kuin lastenkin.

      • Puumu

        Ihan mielenkiinnosta ja kahden aikuisen lapsen äitinä kyselen, miten opetetaan esim. uhmaikäiselle lapselle, että raivokohtaukset eivät ole sallittuja. Miten se kierre katkaistaan ensimmäiseen kertaan?


      • Ruma mummu
        Puumu kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta ja kahden aikuisen lapsen äitinä kyselen, miten opetetaan esim. uhmaikäiselle lapselle, että raivokohtaukset eivät ole sallittuja. Miten se kierre katkaistaan ensimmäiseen kertaan?

        Puhe oli ostoskeskuksen raivokohtauksista.
        Raivokohtaus ostoskeskuksen käytävällä estetään heti alkuunsa: viemällä lapsi pois ja kohtelemalla sillä tavalla, joka lapselle on parasta.
        Joillakin lapsilla on kyky kuunnella, joitakin täytyy vain pidellä tiukassa ottessa, jotkut ovat sylin ja hellyyden tarpeessa, jokainen vanhempi tietää parhaiten, mikä on parasta.
        Mutta kaupan lattialle ei heittäydytä huutopotkuaivariin. Se on kiellettyä.

        Kahden aikuisen lapsen äitinä en ole kertaakaan joutunut kauppareissuilla raivokohtauksen taltuttajaksi, en, vaikka minulla oli päivähoitolapsiakin useampana vuonna.
        Toki kohtasin ne uhmat kotioloissa, sitä en kiellä ollenkaan. Terve lapsi kiukuttelee ja huutaa, myös ne päivähoitolapset, ja se on sen merkki, että välit hoitajaan on kunnossa, niin että sille uskaltaa raivota.
        Kyllä niistä selvisimme.


      • ...
        Puumu kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta ja kahden aikuisen lapsen äitinä kyselen, miten opetetaan esim. uhmaikäiselle lapselle, että raivokohtaukset eivät ole sallittuja. Miten se kierre katkaistaan ensimmäiseen kertaan?

        Itse sain uhmaikäiseni jättämään selällään potkimisen kaupassa siihen ensimmäiseen ja ainoaan kertaan, kun en kiinnittänyt tähän performanceen, joka tapahtui kassalla mitään huomiota. Maksoin ostokseni, otin kiljuvan lapsen kainalooni ja poistuin kaupasta. Sanoin lapselle, että aivan mahtava esitys, mutta väärä paikka.


      • vanha äiti
        Puumu kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta ja kahden aikuisen lapsen äitinä kyselen, miten opetetaan esim. uhmaikäiselle lapselle, että raivokohtaukset eivät ole sallittuja. Miten se kierre katkaistaan ensimmäiseen kertaan?

        Uhmaikäisten raivokohtaukset ovat normaali asia ja kuuluvat kehitykseen. Jos raivari kuitenkin käynnistyy kaupassa tai muuten ihmisten ilmoilla, on lapsi vietävä tilanteesta pois muita ihmisiä häiritsemästä.
        Väsyneen lapsen vieminen kauppojen meluun, tungokseen ja karkkihyllyjen keskelle on veren kaivamista nenästään.


    • pohdiskelija6

      Olipa hyvä keskustelun aloitus! Juuri tällaisia pohdiskeluja olen tänne kaivannut.

      Keskustelu tosin sitten siirtyikin ostoskeskuskäyttäytymiseen, mutta niinhän keskustelut polveilevat muuallakin elämässä. Olen myös seurannut kauhulla vanhempien yliankaraa ja jopa julmaa suhtautumista lapsiin, turhaa ja kovaäänistä komentamista ja uhman nostatusta. Millaista käytöstä lapset siitä oppivatkaan...

      Joku neuvoi puuttumaan asiaan ja sanomaan vanhemmille. Sitä en tee. En puutu toisten asioihin enkä uskalla joutua itse heidän haukkumisensa kohteeksi. Olen liian arka, eikä sekään ominaisuus käskemällä muutu. Hyvä jos joku pystyy vaikuttamaan, luulisi että vanhemmat edes ajattelisivat omaa käytöstään, jos joku siitä sanoo - tosin todennäköisemmin he vain sitten haukkuvat ulkopuolista jolle asia ei heidän mielestään kuulu, eivätkä pysty näkemään omia virheitään..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2033
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1642
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1470
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1357
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1228
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe