Saint Paulia

Mama

Kyselisin Saint Paulian hoidosta yleensä.
Miten sitä hoidetaan? Esim. kastelu, kuinka usein ja kuinka paljon, ravinteet, millainen paikka kukalle, millainen multa jne.

4

2116

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hortonomi

      Paavalinkukka on "jokamiehen ruukkukasvi". Se on erittäin suosittu, sillä se viihtyy erittäin hyvin asuinhuoneolosuhteissa ja se on helppo saada kukkimaan yhä uudelleen vuodesta toiseen. Paavalinkukkalajikkeisto on erittäin laaja. Lajikkeita on tuhansia ja niiden värit ja muodot vaihtelevat.
      Maailmassa on runsaasti innokkaita saintpauliahrrastajia. Saintpauliaharrastajien maailmaan pääsee mukavasti vaikkapa Amerikan saintpauliaseuran kotisivujen kautta (www.avsa.org).

      Miten saat Saintpauliasi viihtymään ja kukkimaan uudelleen?

      Paras sijoituspaikka saintpaulialle on länsi- tai itäikkuna, missä se ei joudu alttiiksi liian voimakkaalle auringon paahteelle. Saintpaulia viihtyy hyvin myös keinovalossa, jos valonlähteenä on loisteputket.

      Paavalinkukkaa kastellaan ruukun alla pidettävän aluslautasen kautta. Yläpuolelta kasteltaessa lehdille kuivuvat vesipisarat voivat jättää lehtiin tahroja. Kastele paavalinkukkaa säännöllisesti, mutta aluslautasella jatkuvasti seisova vesi kertoo liiasta kastelusta ja voi aiheuttaa juuriston tuhoutumisen. Lisää kasteluveteen ruukkukasviravinnetta kasvukauden aikana.
      Ylikukkineiden kukkien pois nyppiminen edesauttaa uuden kukinnan alkamista.

      Saintpauliaa eivät tuhohyönteiset yleensä vaivaa. Kukissa saattaa joskus esiintyä ripsiäisiä. Ne ovat pieniä, alle 1mm mittaisia ja vikkelästi liikkuvia hyönteisiä. Niiden imentävioitukset aiheuttavat epämuodostuneita kukkia. Ripsiäisten saastuttamat kasvit on syytä hävittää.

      Kasvitieteellistä tietoa Saintpauliasta

      Saintpaulia eli paavalinkukka kuuluu Gesneria-kasvien heimoon (Gesneriaceae). Heimossa on yli 2500 kasvisukua, joista myös monet muut ovat suosittuja ruukkukasveja, kuten esimerkiksi Gloxinia ja Soilikit. Gesneria-kasvit ovat trooppisen ja subtroopppisen alueen kasveja, jotka kasvavat tyypillisesti metsien aluskasvillisuutena humuspitoisessa maassa tai päällyskasvina puiden haaroilla. Ne ovat sopeutuneet suhteellisen lämpimiin ja niukkavalosiin olosuhteisiin ja menestyvät siksi hyvin myös huonekasveina. Viljellyt paavalinkukat ovat useiden saintpaulia-lajien välisiä hybrideitä. Paavalinkukkalajikkeisto on erittäin laaja. Lajikkeita on tuhansia ja niiden värit ja muodot vaihtelevat.

      Saintapaulia on maailman yleisin kukkiva ruukkukasvi

      Paavalinkukka on pitkään ollut maailman eniten myyty kukkiva ruukkukasvi. Hollannin kukkahuutokaupoissa se on vasta hiljattain menettänyt eniten myydyn ruukkukasvin tittelin tulilatvalle. Koska paavalinkukka on pitkäikäinen huonekasvi, voi olettaa, että se on maailman kodeissa yleisin kukkiva ruukkukasvi.

      Tarina Saintpaulian alkuperästä

      Kasvikirjallisuudessa kerrotaan usein Saintpaulian nimen synnystä ja kasvin historiasta, mutta seuraavaa tarinaa monikaan lähde ei kerro. Kasvin löytäjänä pidettään saksalaista paronia, nimeltään Walter Illaire von Saint Paul. Hän toimi siirtomaajohtajana Tansaniassa, Usambaran provinssissa. Hänen isänsä oli kasvitieteilijä, joka odotti myös pojaltaan innostusta kasvitieteeseen. Enempää kasvitieteestä kiinnostumatta, mutta isänsä tahtoa kunnioittaen hän kuitenkin kolusi alueen vuoria ja laaksoja löytääkseen jotain kiinnostavaa lähettäväksi isälleen. Tarinan jatko onkin kasvitieteen historiaa. Vuoristorinteiltä löytyneiden kasvien siemeniä toimitettiin Saksaan 1892 ja jo pari vuotta myöhemmin uudesta kasvilajista oli mainintoja saksalaisissa, ranskalaisissa ja englantilaisissa puutarhajulkaisuissa. 1920-luvulta lähtien Saintpauliaa on jalostettu ja nythän siitä tunnetaan tuhansia lajikkeita.

      Saintpaulia on ”afrikan orvokki”

      Monissa kielissä paavalinkukasta käytetään nimitystä Afrikan orvokki (African violet, Kaaps viooltje, Violetta Africana) saksankieleinen nimitys Usambaraveilchen viittaa Usambaran alueeseen Afrikassa.

      • tarutar51

        kiitos! vierailin puutarhasivuilla, kukkien kasvatus kiinnostaa, nääs...tulipahan taas vastauksia omiin kysymyksiinkin..tsemppiä sinulle!


      • Saila

        Kiitos nimimerkille "hortonomi" asiantuntevasta vastauksesta. Juuri etsin itsekin Saint Paulian hoito-ohjetta, kun sellaisen kotiimme ekan kerran ostin. Kaunis kiitos!


    • alppiorvokki23

      Hei! Itselläni ollut jo 3,5 vuotta saint-paulijoita ja kerään niitä. Kastelen aluslautaselle ja annan olla veden siinä noin 10min. loput heitän pois sitten annan saint-paulijoille talvisin ja kesäisin joskus ulkovettä ja käyttän substraalia joskus otan huonompia lehtiä ja "liika" lehtiä pois kiertämällä ja sitten nypäisemällä. Kannattaa myös kirjastosta etsiä kirja josta saat apua. Etköhän näillä pääse jo alkuun :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4736
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3734
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      48
      3135
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2677
    5. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      206
      2621
    6. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      51
      2609
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2410
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2338
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1955
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      108
      1549
    Aihe