Nooan kännisekoilu

sapattiläksy

Raamatussahan kerrotaan, että Nooa oli ensimmäinen, joka keksi istuttaa viinitarhan. Syytä tähän ei kerrota, mutta kaipa hän sitten piti viinirypäleen mehusta. Nooan eka dokailu päättyi harmillisesti sammumiseen. Haam sitten sattui näkemään, kun tämä känniääliö makasi alastomana teltassaan. Kertoi asiasta veljilleen vieläpä. Sitten Jaafet ja Seem peittivät Nooan niin, etteivät nähneet hänen alastomuuttaan. Kun tämä maailmanhistorian ensimmäinen kännikala alkoi pikkuhiljaa selvitä, niin hän päätti sitten kirota Haamin, koska Haam oli nähnyt hänet alasti. Hiton huono tuuri Haamilla. Ei olisi kannattanut varmaan olla väärässä paikassa väärään aikaan. Nooallahan ei ollut mitään hävettävää, taikka kaduttavaa juopottelussaan.

Osaisiko joku kertoa, että mikä tämän kertomuksen pointti oikein on? Ei kuulosta kyllä millään tavalla kovin reilulta tuo Nooan touhuilu. Mutta koska koko Raamattu on Jumalan henkeyttämä ja hyödyllinen, niin pitäähän tässä jokin oikeudenmukainen opetus olla. Ja Nooahan oli siis Jumalan silmissä koko maailman vanhurskain ihminen aikanaan.

"Nooa ryhtyi viljelemään maata ja istutti ensimmäisen viinitarhan. 21 Mutta kun hän joi viiniä, hän juopui ja jäi alastomana makaamaan telttaansa. 22 Haam, Kanaanin isä, näki isänsä alastomuuden ja kertoi siitä ulkona molemmille veljilleen. 23 Silloin Seem ja Jafet ottivat viitan, levittivät sen harteilleen, menivät sisään selkä edellä ja peittivät isänsä alastomuuden. Heidän kasvonsa olivat poispäin, eivätkä he nähneet isäänsä alastomana. 24 Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt, 25 hän sanoi:

-- Kirottu olkoon Kanaan, tulkoon hänestä veljiensä orjienkin orja.

26 Ja hän sanoi vielä:

-- Kiitetty olkoon Herra,
Seemin Jumala, ja Kanaan olkoon Seemin orja.
27 Tehköön Jumala laajaksi Jafetin suvun,* ja saakoon se asua myös Seemin majoissa, ja Kanaan olkoon heidän orjansa." (1.Moos 8:20-27)

Jos jokaisella ihmisellä olisi henkilökohtainen valinnanvapaus totella Jumalaa tai olla tottelematta, niin miten kokonainen kansa voitiin kirota jo etukäteen? Jokainen, joka oli tehnyt väärän valinnan ennen syntymäänsä - jokainen joka siis syntyi kanaanilaiseksi - oli jo lähtökohtaisesti tuomittu pahaksi. Vai määräsikö Jumala sittenkin jo ennalta, että jokainen Kanaanin jälkeläinen tulee olemaan siinä määrin paha, ettei heidän voinut antaa elää? Silloinhan nk. vapaata tahtoa ei heillä olisi ollutkaan.

28

1116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiedon sanat

      Benkku ratkaisee tämänkin ongelman opetuksen.

      Opetus on- ´Älä riko rypälettä, sillä siinä on siunaus´

      Sapattiläksy voi yrittää selittää, vaikkei se onnistu, on profetia

    • Hei-


      Ei asia sen kummempaa ole kuin että Nooa erehtyi viininsä kanssa synnin puolelle.
      Raamattu ei peittele kertoillessaan uskon suurmiesten lankeemuksistakín.

      Isä oli auktoriteetti siihen aikaan ja jos kun pappa oli krapulapäissään pahalla päällä niin siinä sitten haukkui ja kirosi poikansakin.

      Nooa erehtyi ja muutti tapansa ja poikansa sitten varmaan menestyivät kun isä ei kännissä.

      Ei kai tässä paljoa kummempaa.



      Siunausta
      Jari Laurila
      keskustelija

      • omalehmä

        >>Ei asia sen kummempaa ole kuin että Nooa erehtyi viininsä kanssa synnin puolelle.>>

        Ei kai missään mainita Nooan ryypiskelyllään syntiä tehneen.


    • näin ajattelen...

      Kaipa Raamattuun on sillä laitettu noita ihmisten lankeemuksiakin, että ne olisi meille opetuksiksi ettemme me tekisi samoja tekoja, koska ne mitä he tekivät eivät koskaan tuoneet heille siunausta.

    • >>> Osaisiko joku kertoa, että mikä tämän kertomuksen pointti oikein on? >>

      No jos ajatellaan raamatun muiden kertomusten valossa tämän Nooan kännisekoilun opetusta, niin sehän lienee toki kanaanilaisten kiroaminen, eli tuon tapahtuman (Kanaan kirottiin kun näki Nooan sammuneena känniensä uuvuttamana) kautta saatiin perusteltua se, että miksi kanaanilaisia saatiin tulevaisuudessa tappaa ja teurastaa mielin määrin.

      Todellisuudessa tuossa tarinassa ei ole mitään järkeä, kuten ei noissa beduiinien iltasaduissa muutenkaan ole.

      Tiivistettynä tapahtui siis seuraavaa:

      A) Nooa tempaisi kunnon kännit

      B) Nooa oli känniensä aikana saanut jotenkin riisuttua itsensä ja makasi munasillaan sammuneena teltassa

      C) Haam sattui huonon onnen kautta näkemään Nooan sammuneena munasillaan teltassa

      D) Haam meni kertomaan asiasta molemmille veljilleen, että mitäs nyt tehdään kun kunnianarvoisa patriarkka makaa munasillaan sammuneena teltassa.

      E) Seem ja Jafet menevät peittelemään sammuneen Nooan, jotta hänen kännisekoilunsa eivät aiheuttaisi enempää vahinkoa suvulle ja itselleen kännisekoilijalle.

      F) Kuultuaan että joku vietävät oli nähnyt hänet sammuneena munasillaan retkottavan teltassa, Nooa päätti kirota koko kanaanilaisten kansan ja tulevat kansalaiset myös noin kolmanteen sukupolveen.

      JA ajatella että tänä sivistyksen aikakautena jotkut ihmiset pitävät tuota tarinaa totena ja jopa palvovat siinä esiintyvää Jumalaa, joka hyväksyy tuon naurettavan kännisekoilijan pyynnön kirota yksi kansakunta orjiksi toiselle ja tappaa ja murhata heitä surutta vuosikymmeniä, kenties vuosisatoja.

      Se kertoo sen jumalan kannattajista enemmän kuin tarpeeksi.

      • pyh!

        Valhees ei hetkauta. Örise mitä öriset, pakoon et pääse.


      • pyh! kirjoitti:

        Valhees ei hetkauta. Örise mitä öriset, pakoon et pääse.

        >>> Valhees ei hetkauta. >>>

        Mikäs tuossa oli valhetta?

        >>> Örise mitä öriset, pakoon et pääse. >>

        Ketä? Sinun sadistista mielikuvituskaveriasi?

        En ole enää siinä iässä, että mielikuvituskaverit pelottaisivat, vaikka sinä uskotkin niihin vielä lapsen tavoin.


    • pyh!

      Isien pahat teot kostetaan lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen. Piste.

      • vakava asia

        Te, jotka ette tunne heprealaista alkutekstiä, ette tiedä mitä sanat jakeessa 24 merkitsevät "Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt." Kysymyksessä oli homous!


      • >>> Isien pahat teot kostetaan lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen. Piste. >>

        Ja tämäkö logiikka on todiste sinun jumalasi oikeudenmukaisuudesta?

        Tuohan vain tarkoittaa sitä, että mielikuvituskaverisi ei anna ihmisille vapaata tahtoa, vaan hän on sadistinen hullu, joka on tosin helposti raamatusta todistettavissa.


      • vakava asia kirjoitti:

        Te, jotka ette tunne heprealaista alkutekstiä, ette tiedä mitä sanat jakeessa 24 merkitsevät "Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt." Kysymyksessä oli homous!

        >>> Te, jotka ette tunne heprealaista alkutekstiä, ette tiedä mitä sanat jakeessa 24 merkitsevät "Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt." Kysymyksessä oli homous! >>

        Ja mistähän kohti tämä on varsinaisesti tulkittu?

        Ja tekeekö se jumalastasi yhtä hienompaa?


      • omalehmä

        >>Isien pahat teot kostetaan lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen. Piste.>>

        Entäs, jos näillä isillä ei olle lapsia?


      • Yksi_usko

        <<Isien pahat teot kostetaan lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen>>

        Tuossa on käännösvirhe. Oikein olisi jotain että Jumala odottaa kolmanteen ja neljänteen polveen asti (eli olisi ollut mahdollista katua syntejä). Jumala on niin pitkämielinen ja suuri armossaan.


    • Sodomiaa

      Eipäs!
      Kysymys Nooan kohdalla oli eläimiin sekaantuminen. Arkissa kun aika kävi pitkäksi niin ei ollut muuta tekemistä kuin painella pässiä juovuksissa.
      Nooa todellakin oli homo, mutta hän yritti salata homoutensa ja kun nyt Nooan poika näki, että isä makasi eläimen kanssa alasti, niin Nooan mielestä se oli paha asia ja se olisi pitänyt pysyä salassa.

      • hyi sentään

        mene elämien palstalle, tänne et kuulu


    • Näinnääs

      "Viitaten Raamatun ilmaisutapaan sekä muihin tuon ajan muinaisiin teksteihin teologian tohtori Robert Gagnon on osoittanut, että kyse on todennäköisesti ollut Haamin insestisestä yrityksestä raiskata isänsä Nooa. Gagnonin mukaan muinaisissa mesopotamialaisissa ja egyptiläisissä teksteissä kerrotaan vastaavanlaisistakin tapauksista, joissa suvun päämiehen valta-asema sukunsa ja perheensä johtajana saatettiin yrittää haastaa ja riistää häpäisemällä hänet homoseksuaalisella raiskauksella."

      Lue tarkemmat perustelut täältä: https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/368/onko_sauna_syntia

      • Ajanhaaskausta

        "Viitaten Raamatun ilmaisutapaan sekä muihin tuon ajan muinaisiin teksteihin teologian tohtori Robert Gagnon on osoittanut..."

        Nooan kännisekoilu on ihan tavallinen jälkeenjääneiden kamelikuskien kännistä nuotio taruilua. Siinä ei ole mitään sisäktöä eikä järkeä, joten koko höpöhöpön tutkiminen on silkkää hölynpllyä ja ajanhaaskausta. Parempi eytä unohdettaisiin koko kirja pysyvästi ja haudattaisiin historian hämäriin aavikkokansan epänaiivine muinaissatuineen. Tutkisivat vaikka ebnemmin Shakespearea, siinä on sentää sivistystä eikä mitään mielikuvitus satuja.


    • omalehmä

      >>Jos jokaisella ihmisellä olisi henkilökohtainen valinnanvapaus totella Jumalaa tai olla tottelematta, niin miten kokonainen kansa voitiin kirota jo etukäteen? Jokainen, joka oli tehnyt väärän valinnan ennen syntymäänsä - jokainen joka siis syntyi kanaanilaiseksi - oli jo lähtökohtaisesti tuomittu pahaksi>>

      No, samaan tapaan tietystii kuin nykyisinkin: nyky-Israelissakin monille raamattuunsa uskoville juutalaisille arabiksi syntynyt on paha. Samoin monille kristillisiin yhteisöihin syntyneille ne ihmiset, jotka eivät usko "minun tavallani", ovat pahoja ja kirottuja ja tämmöisiltähän sopii ottaa luulot - ja ehkä tarpeen tullen jotain muutakin - pois!

    • pyhpyh

      Raamatun saduissa voi sekoilla kännissä ja vaikka kuinka. Saduissa ei kukaan mene humalaan, vaikka joisi ämpärillisen pirtua.

    • Cycl0ne

      Tuli mieleen muuten se, että Nooa vaikuttaa kovin suomalaiselta: laivamatka Tallinnaan päättyy monella tänäänkin samaan tilaan? :)

      • >>> Tuli mieleen muuten se, että Nooa vaikuttaa kovin suomalaiselta: laivamatka Tallinnaan päättyy monella tänäänkin samaan tilaan? :) >>>

        Se ero vain on nykypäivään, että nykypäivän Tallinnan laivan kännisekoiluilla ei perustella ja oikeuteta jonkin kansanryhmän kansanmurhaa tai haaveilla sellaisesta. Eikä kirjoiteta sellaisesta myyttejä.


    • Yhtymäkohdat-vähissä

      "Tuli mieleen muuten se, että Nooa vaikuttaa kovin suomalaiselta: laivamatka Tallinnaan päättyy monella tänäänkin samaan tilaan? :)"

      Tallinan laivalla kipparilta edellytetään selvinpäin olemista.
      Nooan vedenpaisumussadussa matkustajina olivat eläimet, jotka olivat selvinpäin.
      Tallinan laivalla moni eläin on humalassa.
      Satu eläimiin sekaantuvasta kännikalasta nimeltä Nooa on tietysti huvittava ja naurettava,

    • Ramlössa

      Tositarinan opetus oli se,ettei saa harrastaa humalahakuista juomista.

    • kävikönäin

      Ne jotka uskovat raamattuun, tietävät että Nooa oli ensimmäinen joka rakensi viinitarhan.
      Ennen vedenpaisumusta oli maailma aivan toisenlainen, hyvin hedelmällinen, kuten nyt näkyy kivihiilikerrostumista joita riittää vielä vuosisadoiksi polttoaineeksi.
      Ennen vedenpaisumusta viiniköynnökset kasvoivat valtoimenaan, ja hedelmiä oli niin runsaasti ettei kukaan viitsinyt niitä säästellä. Vedenpaisumuksen jälkeen täytyi varastoida ruokaa ja juomia. Viinirypäleet eivät säily sellaisenaan, ainoastaan kuivattuna tai viininä. Viini ei tuoreena tee humalaan, mutta kun Nooa yritti säästää sitä, tuli uusi ilmiö: alkoholikäyminen. Kenties tuo oli jotain uutta Nooalle, jotain mihin hän ei ollut varautunut. Hän juopui.

      • omalehmä

        >>...Viini ei tuoreena tee humalaan, mutta kun Nooa yritti säästää sitä, tuli uusi ilmiö: alkoholikäyminen. Kenties tuo oli jotain uutta Nooalle, jotain mihin hän ei ollut varautunut. Hän juopui.>>

        Älä yritä tuoda tuoremehua Nooan juotavaksi! Kyllä lähes jokainen merimiees tiettää, että rankan purjehduksen jälkeen maistuu jokin muukin kuin tuoremehu.


      • Exap
        omalehmä kirjoitti:

        >>...Viini ei tuoreena tee humalaan, mutta kun Nooa yritti säästää sitä, tuli uusi ilmiö: alkoholikäyminen. Kenties tuo oli jotain uutta Nooalle, jotain mihin hän ei ollut varautunut. Hän juopui.>>

        Älä yritä tuoda tuoremehua Nooan juotavaksi! Kyllä lähes jokainen merimiees tiettää, että rankan purjehduksen jälkeen maistuu jokin muukin kuin tuoremehu.

        On varsin huvittavaa, miten ihmiset eivät ajattele omilla aivoillaan. Ettäkö siis vedenpaisumuksen jälkeen, jossa joidenkin mielestä kaikki kasvit jäivät veden alle, sitten yllättäen löytyikin sitä viiniköynnöstä, ja jostakin kumman puutarhuripalstalta Nooa-setä sitten lukaisi miten viinitarha istutetaan ja hoidetaan.

        Ja vielä sitten sekin, että joku kuvittelee Nooalle tulleen yllätyksenä, että viini ei säilykään suljetuissa astioissa kuukausitolkulla muuttumatta ? Just juu.

        Faktahan on se, ettei Nooa mikään ensimmäinen viinitarhuri ollut. Hän oppi tuon naapurikansoilta, purjehduksensa jälkeen tai sitten kenties jo ennen - kuka sen tietää. Kenties sai oppinsa Sodomasta tai Gomorrasta ? ... jotka muuten päivänselvästi eivät olleet vedenpaisumuksesta kärsineet. Vedenpaisumus kun oli varsin paikallinen.

        Sanoo nyt sen terve järkikin. Ihan samaa legendaa tuo on kuin sekin, että Kain osasi viljellä maata ihan itsekseen, tai että perusti kaupungin, jossa ei asunut kuin hänen oma perheensä.


    • "Ettäkö siis vedenpaisumuksen jälkeen, jossa joidenkin mielestä kaikki kasvit jäivät veden alle, sitten yllättäen löytyikin sitä viiniköynnöstä,..."

      Uskovilla on tietysti tähänkin luonteva selitys.
      Raamatun satukirjan Nooa oli ottanut viinipensaansa mukaan arkkiin ja viljeli ja varjeli tarhaansa norsun paskassa?
      Näin Nooan viinisekoilut olivat arkissa jokapäiväistä hupia kanssamatkaajillekin? Luonnollisesti arkkiin oli asennettu öljylamput, jotka sitten saivat sadon kypsymään ja Nooan viiniharrastuksen kukoistamaan? Viini tietysti saatiin helposti käymistilaan eläinten ulosteiden avulla? Paskaahan riitti yli Nooan oman tarpeenkin?

    • helppokäsittää

      Jos ei usko raamattuun, on tyhmä kun käyttää aikaansa näillä sivuilla.
      En minäkään kirjoittele buddistien sivuilla.

      Tiedän sen verran viiniköynnöksistä, että ne saa kasvamaan rusinoista joita kylvää maahan. Jos sitäpaitsi rikkaruohoista suurin osa oli hautautunut maahan, niin saattoi olla helppoa kasvattaa joku sata viiniköynnöstä. Raamattu ei kerro kuinka pian satoa saatiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      138
      1920
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1173
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1107
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      158
      935
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      94
      884
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      809
    7. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      744
    8. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      50
      730
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      730
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      676
    Aihe