L-karnitiini

läski

millaisia kokemuksia?
toimiiko?

7

2437

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chrisu

      Tässä vähän tietoa L-karnitiinista:

      Karnitiinia on lihaksissa
      Heti ensimmäiseksi pitää sanoa että karnitiinin tehosta kestävyysurheilussa ei ole mitään vakuuttavaa näyttöä [81,158, 159,162,164, 165,251]. Liekö syynä ylioptimistisiin odotuksiin aineiden tehosta aikanaan ilmestyneet yllättävät hyvät romanialaisen urheiluklinikan tutkimustulokset 1980-luvun lopulla [166,167,168]? Karnitiini ei ole doping-aineeksi luokiteltu [159]. Se on varsin kallis tuote. Karnitiinin vakavaa puutetta on vaikea saada aikaiseksi ihmisessä [180], vain tilapäisestä vajeesta liikunnan jälkeen on raportoitu [252].
      Lihassa esiintyvä aine karnitiini (L-trimethyl-3-hydroxy-4-ammonio-butyrate) löydettiin 1900-alussa [159]. Nimi johdettiin latinan lihaa tarkoittavasta sanasta caro. Karnitiinilla on perinteisessä lääketieteessä todettu omaavan keskeisen tärkeän aseman rasva-aineenvaihdunnassa [146,159,169]: se kuljettaa rasvahapot mitokondrioiden sisään rasvan palamista varten [8,148,150, 154,160,163, 180,235,251]. L-karnitiinin kaupallinen tuotanto kävi mahdolliseksi vasta 1980-luvulla, kun kehitettiin menetelmä, jolla karnitiinin D-isomeeri ja biologisesti aktiivinen L-isomeeri pystyttiin erottamaan toisistaan.
      Ihmiskeho valmistaa L-karnitiinia maksassa ja kiveksissä sekä sen esiastetta munuaisissa [148,441]. Se muodostuu metioniinista ja lysiinistä, jotka ovat välttämättömiä aminohappoja. L-karnitiinin muodostuminen vaati myös C-, B3- ja B6 vitamiineja sekä rautaa. Ihmiskehossa on karnitiinia 20-25 g, mikä osoittaa sen fysiologisen tärkeyden. Vain karnitiinin L-isomeeri on fysiologisesti aktiivinen. Keho menettää karnitiinia n. 20 mg/vrk maksan kautta, mutta saa lihaa sisäl-tävästä ruokavaliosta 100-200 mg/vrk. Karnitiini on kehossa pääosin runkolihaksissa (95,5 g). Sitä on myös maksassa, sydänlihaksessa, munuaisissa ja veriplasmassa [8,148,180].
      L-karnitiinin toiminta rasvahappojen kuljettajana [148] ja ylipäätään rasvahappojen aineenvaihdunnassa (metabolismissa), on tehnyt siitä mielenkiintoisen ravintolisän eräissä urheilulajeissa. On osoitettu, että L-karnitiini ravintolisänä lisää rasvahappojen käyttöä energiatuotannossa kestävyysurheilijoilla [151]. Tällainen ravinnon täydennys voi siis suojella kehon hiilihydraattivarastoja, joiden riittävyys asettaa rajat korkeatehoisen fyysisen toiminnan kestolle.
      Intensiivinen, äkillinen fyysinen toiminta johtaa kehossa anaerobiseen energiantuotantoon, minkä seurauksena lihaksiin kertyy maitohappoa. L-karnitiini vähentää maitohapon kertymistä tässä tilanteessa, mistä seuraa, että L-karnitiini antaa lisää tehoa myös lyhytaikaisessa, raskaassa suorituksessa. L-karnitiini toimii siis silloin maitohapon puskuroijana. Näiltä osin tosin tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia [444]. Eräs L-karnitiinin merkittävä ominaisuus on myös sen kyky lisätä ääreisverenkiertoa laajentamalla hiussuonistoa. Tämän seurauksena hapen imeytyminen tehostuu varsinkin harjoituksen aikana. L-karnitiinilla on havaittu myös sellaisia immunologisia vaikutuksia, jotka saattavat jossakin määrin suojata lihaksia rasituksessa [8].
      Ruokavalion ja veren L-karnitiinipitoisuuden välillä on selvä yhteys. Kasvisruokavaliota noudattavilla kestävyysurheilijoilla on veressä L-karnitiinia selvästi normaalia vähemmän. Antamalla ravintolisänä L-karnitiinia suuri määrä (1-2 g), nousee L-karnitiinin määrä veressä nopeasti, ja maksimiarvo saavutetaan jo kolmessa tunnissa. Alkuperäinen taso palaa kuitenkin vuorokauden kuluessa [8]. Yleisesti sopivana annoksena ravintolisänä pidetään 2 g/vrk, mutta ainoastaan 10-15% aineesta imeytyy [251]. Jos annos on yli 4 g/vrk, suurin osa jää imeytymättä, suuremmilla annoksilla selvästi vielä enemmän. Nykyään valmistetaan myös jonkin verran paremmin imeytyvää asetyyli-L-karnitiinia [251]. L-karnitiinin ainoa tunnettu haitallinen sivuvaikutus on hyvin suurten annosten mahdollisesti aiheuttama ripuli.
      Tutkimuksissa, joissa koehenkilöinä on ollut juoksijoita pyöräilijöitä ja soutajia, on ravintolisänä saadun L-karnitiinin todettu lisäävän suorituskykyä ja lyhentävän palautumisaikaa [8,251]. Toisaalta on tutkimustuloksia, joissa ei saatu aikaan mitään myönteisiä tuloksia karnitiinilla [167,251,588] tai tulokset ovat ristiriitaisia [442]. Kun L-karnitiinia annettiin kestävyysurheilijoille 2 g/vrk neljän viikon ajan, nousi veren glukoositaso 45 minuutin ergometriharjoituksen jälkeen. Samoin, kun huippusoutajille annettiin L-karnitiinia 1 g kolme kertaa päivässä kolmen viikon ajan, heidän hapenottokykynsä parani merkittävästi ja heidän rasvahappojensa määrä laski. Myös harjoituksen jälkeisen maitohapon määrä laski. Näitä muutoksia ei havaittu lumevalmistetta saaneella verrokkiryhmällä [8]. Kilpapyöräilijöillä ei ainakaan sprinttimatkoilla ollut hyötyä karnitiinilisästä [161]. Maratonjuoksijat, jotka saivat L-karnitiinia 2 g kaksi kertaa päivässä kymmenen päivän ajan ennen kilpailua, paransivat juoksuaikaansa keskimäärin viisi minuuttia [8]. Eräissä muissa vastaavissa tutkimuksissa maratoonareilla ei tosin nähty mitään parannuksia [158,443]. Karnitiini yhdessä kofeiinin kanssa paransi kestävyyttä urheilijoissa lisäämällä rasvojen hapetusta [151]. Rottakokeissa on pystytty tarkasti osoittamaan että karnitiini tehokkaasti lisää rasvahappojen hapetusta erityisesti kun liikunta on intensiivistä [149].


      Lähde: Sundqvist (2004): TUTKIMUSTIETOA URHEILIJAN RAVINNOSTA

    • Pböö

      Ehdottomasti toimii! Ainakin L-karnitiini nestemmäiset ampullit, parantaa mielialaa, tarkkaavaisuutta ynm väsymys siirtyy.

    • 26

      Moro!
      Muutaman kerran tilaillu tuolta rapakon takaa vitamiineja ja laihdutusboostereita jne. ja nyt löysin tämmösen http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-L-Carnitine-500-500-mg-100-Veggie-Caps/136?at=0
      Eli karnitiinia halvalla, aion itse ainakin tilata heti kun tuo tarjous ei kestä lienee ensi vuoteen asti. Ihan hyviä käyttäjien kokemuksiakin tuolla oli tuotteesta. Eikä tuo alle kymmenen dollarin hinta juuri hirvitä sadan pilsun pakkauksesta.
      (Koodilla ENU197 vielä ensitilaajalle viisi dollaria alennusta)

      Miks nuo on suomessa niin hintavia?

    • ES(ari) Jonne

      ES potkii parhaiten!

    • ex- ES Jonne

      ES syövyttää hampaasi ja lihottaa sinua, sekä aiheuttaa lisäksi paniikkioireita.

      • ES(ari) Jonne

        Propagandaa! ES toimii juuri päinvastoin!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe