Ilkkalehden kirjoitus. Laskevan auringon maakunta?

matias8

Hieno kirjoitus päätoimittajalta aiheesta. Mieleeni tulee yhteishenki, talkoohenki, koskien eteä-pohjalaisuutta tai pohjalaisuutta laajemmalti, koskien pohjalaisuutta eteläpohjanmaalta aina pohjoispohjanmaalle.

Missä talkoohenki, siis yhteinen tekeminen? Sitä tarvitaan, että ongelmat pystytään ratkaisemaan yhdessä. Pitäisikö ottaa oppia hyvästä talkoohengestä, jota oli sodan aikana, silloin kun miehet olivat rintamalla ja naiset toimivat lottina ja kaikki puhalsivat yhteen hiileen, yhteisen talkoohengen puolesta, keneltäkään kysymättä, mitä politiista ideologiaa edustaa, tai kannattaa. Kysymys kun oli oman maan itsenäisyydestä kysymys. Samaa talkohenkeä tarvittaisiin myös nykyään, yhteisöllisyyttä ongelmien ratkaisemisessa nykyajan ongelmissa.

Yksilökeskeisellä asenteella, vain minä tai me olemme oikeassa, ei luo sitä talkoohenkeä. Oman edun tavoittelu tärkeimmäksi asiaksi, sillä ei yhteisiä ongelmia ratkaista. Siis minäkeskeisyys.

Sosiaalinenmedia tuntuu olevan keskustelujen pääpaikka, missä yritetään ratkaista ongelmia. Sanoisin sen olevan kasvoton keskustelupalsta, missä voi heittää ongelman aiheen vailla perusteluja, puhumattakaan ongelman ratkaisuista.

Heitänkin kysymyksen, että olemmeko me uusavuttomien sukupolvi, jolta puuttuu talkoohenki, jolla yhteisesti ongelmia ratkaistaan. Otan esimerkin...

Taloyhtiön pihalla oli joukko ihmisiä ihmettelemässä, miksi taloyhtiö ei ole tullut auraamaan pihaa lumesta, vaikka on keskipäivä, tai miksei ole tullut hiekottamaan jäistä pihaa. Talkoohengellä siitäkin ongelmasta olisi selvitty, jos taloyhtiön ihmiset olisivat itse hankkineet lumikolat ja varanneet hiekoitushiekkaa pihalleen ja yhteisesti hoitaneet lumet ja hiekottaneet pihan yhteisellä päätöksellä siinä ongelmatilanteessa.

Ilkkalehdeltä hyvä avaus tähän 28.01 järjestettävvään paneelikeskusteluun auringonnoususta. Siinä keskustellaan kasvotusten, ehkäpä myös löydetään se kadotettu yhteinen talkoohenki.

24

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eiks jeh?

      No niin. Nyt kaikki yhteisin voimin talkoohengessä osallistumaan Seinäjoen kaupungin suunnitteluun ja pelastamaan se nykyisestä alennustilastaan! Jätetään pihojen auraus ja hiekoitus ammatti-ihmisten hoitoon.

      • matias8

        Totta kai jeh! Kaupungin suunitteluun pitää osallistua niin kaupunkilaiset kuin kaupungin asioista olevat päättäjät. Molemmat yhteishengessä, sanoisinko talkoohengen periaatteella. Tärkeintä on saada keskusteluyhteys kaikista asioista päättäjien ja kaupunkilaisten välillä. Se vaatii molemminpuolista vuorovaikutusta. Yhteisymmärrystä. Joukkuepeliä, urheilumaailmasta lainatakseni.

        Jaa, että pihojen auraus ja hiekoitus ammatti-ihmisten käsiin. Nyt olisin eri mieltä. Taloyhtiöissä sen voisi tehdä ne, jotka jaksavat sen tehdä, siis asukkaat. Taloyhtiö pystyy itse hoitamaan monet asiat nopeammin kuin ulkopuoliset, siis taloyhtiön asukkaat itse, kunhan niitä lumikolia, rappuharjoja ja hiekoitushiekkaa on lähettyvillä.

        Niin ja miksei ne unohdetut ja lakkautetut talonmies Pikkaraiset ja rouva Pikkaraiset, jotka hoitivat pihatyöt ja rappukäytävien siivoamiset.


    • hgafs33

      Ai Ilkan Päätoimittaja osaisi kirjoittaa , heh, varmaan ottanut Konsultin pöytänsä viereen, homon tai lesbon.

      • Masa.

        Olisit pysynyt asiassa.


      • homo&lesbo.

        Onhan se kamalaa kun päähänpotkittavien joukko pienenee kun tuttu ja turvallinen Ilkka-lehtikin alkaa ottamaan myönteisen kannan homoihin ja lesboihin.


    • vASTu

      Ilkalla on kyllä omaakin vastuuta maakunnan hyvinvoinnista, mutta nykyisin lehti ei sitä oikein osaa kantaa. Ei sitä maakunnan hyvinvointia edistetä sillä, että haukutaan syrjäseudulla asuvia mörköperäläisiksi ja syyllistetään ihmiset siitä, että he haluavat asua jossain muualla kuin Seinäjoella.

      Tyyli kirjoituksissa on muuttunut sitten Hokkasen, ja myös Kalliokoski ymmärsi, mikä on maakuntalehti ja sen rooli. Se on ajaa maakunnan asiaa, ei eriarvoistaa maakunnan asukkaita.

    • Vahva Maakunta

      Ilkan Seinäjokikeskeisyys on vieläkin vahvempaa kuin Hesarin Helsinkikeskeisyys.Äkkiä nyt vastaliike kaikelle S.jelle keskittämiselle,ennenkuin niin voimakkat maasetukunnat näivettyvät ja tyhjenevät lopullisesti.Otetaan asiat omiin käsiin ja pannaan samalla Ilkkakin ruotuun.

    • jupe3

      mun mielestä e-p alueella on jo pitkän aikaa ollut niin että pitäny liikaa kadehtia naapurien hyvinvointia(muka hyvinvointia) ei siinä kerkee ketää auttaa? siihen täällä projektit kaatuu ja koko maakunta. sama koskee osiltaan pohjanmaan aluetta niiden onneksi siellä on yritysveto sysätty jo muualta tulleiden hartioille ja vaasassa on toimiva yliopisto joka tuo näkökantaa.mitä tulee keski-pohjanmaahan ne ovat pikkusen avoimenpia yrityssaralla(rannassa) sisäsuomen puolella sisä siittoisia johtuukohan se uskontokuntien laajuudesta? no nämä olivat taas yhden yksilön kantoja joka on asunut keski,etälä ja pohjanmaalla. nyt vaikuttaa keskisuomessa

    • Ei mitään järkeä

      Ilkka on epätasa arvoitamisen äänitorvi,kaikki seinäjoelle ja mieluummin heti.Millähän muulla maalla olisi varaa hylätä valmiit ja toimivat yhteiskunta rakenteet,vain sentakia että eivät ole suurimmalla paikkakunnalla.Onko tosiaan niin että potilaita kannattaa ajeluttaa esim. takseilla maakunnasta seinäjoelle,mitäpä jos lääkäreitä olisikin maakunnassa.

    • Kaikella on hintansa

      Vaikuttako isojen mainostajien,Prisma,Citymarket,Minimani,ym. Ilkka lehden valtavaan Seinäjoelle päin vetämiseen.

    • sinnikkyys nousuun

      Jo oli aikakin Seinäjoki saada yltämään muiden Suomen kaupungien kehitystasolle. Ollaan oltu isossa kuopassa tähän asti. Auringonlaskun maakunta -sinnikkyyttä pitäisi saada vielä myös hyödynnettyä terveyteemme. Sisuuntumista tarvittaisiin siihen, että ihmiset saataisiin normaalipainoisiksi. Välinpitämättömyys ja uhmakkuus pitäisi saada tyrehdytettyä. Liian paljon Eepeellä on perinnöllisiä sairauksia, pahimpia ms ja diabetes. Etelä-Pohjanmaan sairastavuus ks. linkki:
      http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServletindeksi 2013 oli 107,2.

      • statistikko

        Vastaavassa Kelan Terveyspuntarista löytyy tieto Etelä-Pohjanmaan lääkekorvausindeksistä 106,1 eli enemmän kuin etelämpänä, samantasoinen kuin pohjoisempana tai idässä.

        Tutustukaa.
        www.kela.fi/terveyspuntari


      • 6+2
        statistikko kirjoitti:

        Vastaavassa Kelan Terveyspuntarista löytyy tieto Etelä-Pohjanmaan lääkekorvausindeksistä 106,1 eli enemmän kuin etelämpänä, samantasoinen kuin pohjoisempana tai idässä.

        Tutustukaa.
        www.kela.fi/terveyspuntari

        Oho. Ihan jo vain Seinäjoen kansantauti-indeksi on 111,2 ja Vaasan 91,8.
        Aika hurja ero.


      • Tilastoäijä
        6+2 kirjoitti:

        Oho. Ihan jo vain Seinäjoen kansantauti-indeksi on 111,2 ja Vaasan 91,8.
        Aika hurja ero.

        Luette kuin piru Raamattua. Eihän lääkekorvausindeksi tai kansantauti-indeksi kerro mitään kokonaistilanteesta. Tuon kartan mukaan terveysindeksi on suurinpiirtein sama sekä Seinäjoella että Vaasassa. Molemmat sijoittuvat väliin 73-95! (ihme epämääräistä tilastointia). Etelä-Pohjanmaalaisilla on suomenkielisistä maakunnista korkein eliniän odotus.

        Ahvenanmaata en edes lue miksikään maakunnaksi. Vai voiko joku 28.000 asukkaan saariryhmä, joka nauttii kaikista eduista olla vertailukelpoinen oikeitten maakuntien kanssa? No ei!


    • Jussi Malkamäki

      Melkoisen takapajuista on Seinäjoesta hakea kaikkea mahdollista kielteistä. Tarkoitan nyt muutamia kirjoitajia ja toki muutamien kuntien päättäjiä.
      Olen lähiaikoina sattunut ajamaan kaikkia Seinäjoelle tulevia pääväyliä.
      Voi vain hämmästellä miten suuri liikenne on esim. 15 - 17.00 välisenä aikana
      Seinäjoelle ja Seinäjoelta maakuntaan työpaikoista. Joka epäilee kannatta ajella.

      Eli kyllä maakunnan keskuksen vetovoima on hyvä, työpaikoissa ja kaupallisesti.
      Tämä on varmasti kaikkien etu oli sitten Seinäjoella tai maakunnassa. Vastaava
      kehitys on Tampereella ja Vaasassa. Maakunnat tarvitsee vahvan elinvoimaisen
      keskuksen jokaisessa maakunnassa, joka haluaa menestyä.
      Ilkka on kehityksessä hyvin isossa roolissa nyt kuten on ansiokkaasti ollut menneisyydessäkin ja tämän pystyy varmasti tunnustaman puolueista riippumatta.

      Toisella palstalla kehuinkin jo Tapio Varmolan aloittamaa keskustelua. Kirjoitin myös, että tulevissa vaaleissa kannattaa tarkkaan miettiä, ketkä ehdokkaat ovat
      riittävän vahvoja puollustaan Etelä-Pohjanmaata.

      JK. Huomasit varmaan Vaasalaisen Seinäjoelle muuttaneen ihmetyksen miten heikosti Seinäjoella puollustetaan alueen etuja.

    • KiitosTA

      Seinäjokelaisen ei olisi kyllä aihetta katsoa maakunnassa asuvia kieroon. Ajelen joka viikonloppu maakunnan syrjäisemmälle seudulle, ja joka ainoana lauantaiaamuna autojonot kohti maakuntakeskuksen kauppoja ovat melkoisia. Jos sattuu traktori toiseen suuntaan edessä, ei ohitukseen ole mitään mahdollisuuksia.

      Aivan sama on, kun ajaa aamulla kahdeksan tietämissä Sjoelta poispäin tai illalla neljän-viiden välillä kohti Seinäjokea. Autoletkat ovat huimat.

      Että olkaa seinäjokelaiset ihan vain tyytyväisiä siihen, että maakunnasta käyvät ihmiset tekemässä kaupungissa töitä ja viikonloppuisin ostoksilla. Ei kannattaisi kauheasti ärsyttää, mollata eikä pitää itteään muualla asuvia parempana. Kuinka mahtaisi sairaalakaan pyöriä, ellei puoli maakuntaa kulkisi siellä päivittäin töissä?

      Kannattaa muistaa myös Ilkassa ja päätoimittajan kammarissa siellä. Joskus kannattaisi kiittääkin maakuntaa, ei vain mollata.

      • Jussi Malkamäki

        Ei todella olisi. Hyvä kirjoitus ihan samaa mieltä.
        Typerää minusta maakunnan ja Seinäjoen vastakkainasettelu.
        Ei sellaista ennen ollut, kuntain haasteet ovat kai sellaista synnyttäneet, selityksiä .


      • kylä näi

        .

        "Traktori on kehityksen tulppana"

        .


    • matias8

      Ilkkalehden päätoimittajan kolumni"Laskevan auringon maakunta" sai aikaan myös keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hyvä niin, vaikka avauksessani epäilin sosiaalistaa mediaa, onko se paras mahdollinen keskustelupaikka. Ei se sosiaalinen media kuitenkaan ole se kasvoton keskustelupalsta, hyviä kommentteja sieltä on tullut, asiallisia kommentteja, avaamaani viestiketjuun. Sosiaalisenmedian keskusteluissa pitää vain poimia jyvät akanoista, ehkä tämä oli liian jyrkkä ilmaisu ja vastakkainasettelu mielipiteistä. Kuitenkin jokaiselle mielipiteelle pitää antaa oma arvonsa, vaikka se aina keskusteluun liittyisikään. Sosiaalisessa mediassa kun käyty keskustelu voi olla joskus hyvinkin rönsyilevää. Paljon rönsyilevämpää, kuin lehtien mielipidepalstoilla. Mutta se on kai nykyaikaa ja siihen on sopeuduttava.

      Jotain minun piti sanoa tähän käytävään keskusteluun "Laskevan auringon maakunta" Ensin tuli kysymys mieleeni, onko edes ongelmaa olemassa "Laskevan auringon maakunnasta" Sitä nyt mietin parhaillaan.

      • matias8

        Jatkoa, "Laskevan auringon maakunta" omasta näkökulmasta.

        Onko edes ongelmaa olemassa? Kolme vuosikymmentä on puhuttu, että maaseutukunnat autioituvat. En oikein usko tähän. Itse asun 20:n kilometrin päässä keskustasta. Sen olen huomannut, että tämän matkan varrelta on kadonnut moni pieni kauppa, kioski ja huoltoasema. Jos otetaan välimatkaa 50:n kilometrin päähän, niin silloin viimeistään kylistä on kadonnut kyläkoulut, lääkäripalvelut ja pankit. Silloin voidaan puhua "laskevan auringon maakunnista" En näkisi, että tämä olisi yksinomaan Etelä-Pohjanmaan ongelma, vaan ongelma kauttaaltaan koskien Suomea. Suomi, kun on harvaan asuttujen maa. Miksi tästä sitten tehtiin Etelä-Pohjanmaan ongelma, en osaa sanoa.

        Onko edes "laskevan auringon maakuntaa" olemassa, viitaten kommentteihin, joissa todettiin autovirran, niin aamulla kuin illalla olevan molempiin suuntiin vilkasta. Maaseutu on hyvä paikka asua. Siellä on tilaa, puhdasta luontoa, luonnonrauhaa. Tosiasia kuitenkin on, mitä syvemmälle maakuntaan mennään, välimatkat kaupungin keskustaan pitenevät ja palvelut ovat kauempana. Mitä syvemmälle maakuntaan mennään, sieltä loppuvat kaupat, lääkäripalvelut, pankit ja mikä pahinta koulut. Mitä lääkkeeksi? Yritystoimintaa maaseuduille, työpaikkoja. Puhuin avauksessani talkoohengestä, se ehkä kuulostaa hullulta, mutta mitä muutakaan voidaan tehdä tässä tilanteessa. Syrjäisillä kylilillä, näissä ongelmatilanteissa tarvitaan kyläläisten talkoohenkeä. Olisiko ajatus perustaa kylätoimikuntia, jotka toimisivat lakkautettujen koulujen tiloissa, järjestämällä harrastustoimintaa niin nuorille kuin eläkeläisille.


    • onneksi on internet

      Ihan ensimmäiseksi pitäisi Etelä-Pohjanmaalla opetella tiedottamaan aina myös huonoista kehityssuunnista eikä pitää niitä pimennossa. Toiseksi vertailua ei pitäisi tehdä aina vain Pohjois- ja Itä-Suomeen vaan Etelä-Suomeen. Etelä-Suomeen vertailtaessa näkee, mihin pitäisi pyrkiä. Itään ja pohjoiseen vertailtaessa ei tartte tehdää mitään, kun "ollaan parempia". Muutoksia ei tarvita, kun kaikki näyttää hyvältä

      • ai mitennnii

        Onko Etelä-Pohjanmaalla jotain yhteistä Etelä-Suomen kanssa?

        Tottakai pitää verrata samanlaisiin maakuntatiheydellä oleviin alueisiin. Etelä-Pohjanmaa on vain pieni pläntti verrattuna pääkaupunkiseutuun ja Etelä-Suomeen ja vähestötiheyteen.


    • Ässäjoella

      auringonlaskun ratsastajat haluavat nyt kun eioo enää muuta vietävää ratsastaa mörköperäläisten rahoilla

    • Toiset kökkään

      Toisilla kovat kuukausipalkat---lama ei kosketa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      456
      3346
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      438
      3158
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      131
      2876
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2222
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2070
    6. 182
      1420
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1357
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1226
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      81
      1210
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe