Omalla kohdalla toistaiseksi liian yksipuolisen ruokailun vuoksi mitä ilmeisemmin proteiinista puutosta.
Lisäraviteina Omega3, B-vitamiinit, hieman rautaa tosinaan, magnesium pikolinaatti, sinkki, sekä nivelhoitoon clukosamiinia, chonroitinia,MSM.
Koen hieman haastavaksi valita oikeat tuotteet, niiden valmistus ja arvioida annoskoot, eli riittävä päivittäinen proteiinin saanti.
Tällä hetkellä toivoisin löytäväni terveellisen ja helposti kiireiseen arkeen sovellettava / valmistettavan "proteiinopommin".
Yksi haaste on kaupan tuotteiden annoskoot ja se, että monissa tuotteissa käyttöaika 3 / vrk purnukan avaamisesta.
Tavoitteena on pikku hiljaa alkaa panottaa vahvemmin kasvisruokailun suuntaan. Ilmeisestikin profiiliksi sopisi sekaruokaa valikoidusti syövä, kalaa, kanaa, meren antimia, ehkä harvoin punaista lihaa, mutta kokonaisuus vihennesruokaan painottaen hedelmiä unohtamatta.
Proteiini: http://fi.wikipedia.org/wiki/Proteiini
"Urheiluravitsemuksen olennaiset asiat (vieraskirjoitus)"
"Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA suosittelee terveille aikuisille 0,8 grammaa proteiinia painokiloa kohden. Urheilijan kohdalla määrä voi kuitenkin olla riittämätön. USDA:n suositus onkin kyseenalaistettu useissa kokeissa. Tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että enemmän proteiinia on parempi kuin vähemmän."[9–13]
"Urheilijan olisi ihanteellista saada päivittäin 1,2–1,8 grammaa proteiinia jokaista painokiloaan kohden. 70-kiloiselle se tarkoittaa 84–126 grammaa. Jos oletetaan, että urheilija syö päivässä neljä ateriaa, niin yhdellä aterialla tulisi nauttia 20–30 grammaa proteiinia."
"Käytännössä tämä tarkoittaa purkillista maitorahkaa, raejuustoa tai sardiineja, puolikasta tofupakettia tai neljäsosaa jauhelihapakettia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös lisukkeet, kuten viljavalmisteet, sisältävät proteiinia."
- http://ruohikolla.blogspot.fi/search/label/Proteiini
"Soijamyytit tyrmätään"
- http://ruohikolla.blogspot.fi/2010/07/soijamyytit-tyrmataan.html
Soijahiutaleissakin http://bot.fi/rbr tulisi osata / voida valita se vähemmän teollistettu versio jos sellaisia on GM-versioita karttaen (ei niin helppo asia kuitenkaan,ellei pelkkää luomua valitse). Itselleni toistaiseksi vieras alue, mutta kiinnostaa.
Tofu: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tofu
Soijarouhe: http://fi.wikipedia.org/wiki/Soijarouhe
Terveellinen "superproteiini" ?
11
1062
Vastaukset
Jos syöt liian yksipuolisesti, paras ratkaisu on alkaa syödä monipuolisemmin :D Proteiininsaanti ei sinänsä ole ongelma - sitä saa ihan kaikesta mukaan lukien kasvikset ja hedelmät. Kun syö normaalia ruokaa ja niin ettei nälkä jää saa yleensä aivan hyvin proteiinitkin. Viljatuotteista kannattaa valita proteiinirikkaampaa täysjyvää. Sen lisäksi syödä vaikka papuja tai linssejä tai tofua, joka on aika superhelppoa ruokaa etenkin jos se maistuu sulle vaikka sellaisenaan paketista niin kuin mulle... Lautasmalli neuvoo ottamaan proteiinia neljäsosan lautasesta, ja sillä pärjää ainakin mukavasti.
Suurin osa peruskauppojen soijajutusta on ei-GMO:ta, ja hyvin usein myös eurooppalaista.. Yleensä se lukee paketissakin.- x_grammaa_paino-kg
tulikirahvi:lle
Soija-tuotteista olen hieman lukenut, mutta niiden käytösovelukset edeleen heman haussa.
Eilen ostin kiiressä kokeeksi vaaleaa melkoisen hintavaa (bio) soijarouhtetta made in France 1,92€ / 175g ja testasin sitä maustamattoman jugurtin kanssa antaen sen ensin liottua jugurtissa jonkin aikaa. Ensivaikutelmana tuo soijarouhe maistuu ja tuntuu hieman popcornilta, en tiedä onko siihen lisätty hieman suolaa.
Nyt aamulla laitoin kokeeksi noin 2/3 osa soijarouhtetta ja 1/3 osa mysliä ja annoin niiden liota ennen niiden nauttimista rasvattomassa maidossa n. 10-15 minuuttia.
Tuotten käyttöohjeessa puutaan mm. sen n. 10 minuutin keittämisestä, ylimääräisen nesteen pois puristamisesta ja sitten erikseen muissa ruoissa käyttämisestä.
Tofu. Ostin myös 250g / 2,19€ pakkauksen nesteessä lilluvaa pehmeää (bio-tofu-naturel) Tofua, joka on avaamisen jälkeen käytettvä kahden vrk:n kuluessa. Neuvotaan lisäämää hieman vettä pakkauksen avaamisen jälkeen jääkaapissa säilyttämisen ajan. Ilmeisesti sen voi halutessaan ja "kyetessään" syödä sellaisenaan ilman sen erikoisempia valmisteluita.
Sitten on vielä se kovempi (ja prossessoidumpi?) Tofu, jota voisi myös testata. Mikä on tuo alla listalla oleva Tofu Hempnut, jonka proteiinipitoisuus on paljon korkeampi kuin "tavallisen" (mikä se on?) Tofun?
Soijarouhe vinkkejä: http://kalorilaskuri.fi/foorumi/ravinto/soijarouhe-vinkkeja/1/
"Soija - herkkua vai myrkkyä?"
Eri soijatuotteiden proteiinipitoisuuksia:
Soijarouhe 38,5 %
Soijajauhe 45,3 %
Tofu 7,8 %
Tofu Hempnut 19,5 %
Soijamaito 3,6 %
Soijakerma 1,8 %
(Lähde: Fineli ja Tofu Hempnutin kohdalla Soya)
"Vertailun vuoksi: eri lihojen ja esimerkiksi hernerouheen valkuaisainepitoisuus liikkuu 20 prosentin molemmin puolin. "
- http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/2/17/soija-herkkua-vai-myrkkya.html
"Tofu on tehty maailman valkuaisainepitoisimmasta raaka-aineesta soijapavuista. Se sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot."
"Ravintoarvoltaan se muistuttaa lihaa, ja monet kasvissyöjät käyttävätkin sitä lihan asemesta. Tofu sopii myös maitoallergikoille tai laktoosi-intolerantille."
- http://www.ts.fi/teemat/ruoka/1074034594/Tofu tutuksikotiruokaa lapsille kasviksia monipuolisesti
Kvinoa voisi olla yksi hyvä ravitseva osa ruokavaliota ollen viljoihin nähden varsin rikas proteiinisisällöltään olematta kuitenkaan suoranaisesti 'proteiini-superfood'.
"Ravintosisältö"
"Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa, mikä on harvinaista kasvikunnan tuotteissa.[1] Kvinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai muissa viljoissa ja se sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia."
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa Mä en itse käytä kovinkaan paljon soijaa, lähinnä erilaisia linssejä ja papuja. Soijatuotteista tofu on ehkä kivointa, kun se maistuu mulle vaikka sellaisenaan pilkottuna muun ruuan joukkoon, leivän väliin laitettuna tai murusina sosekeitossa. Jos ei tykkää pelkiltään, niin on toki enemmän haastetta :D Tofu valmistetaan soijamaidosta keittelemällä samaan tapaan kuin juusto maidosta, eikä se ole ymmärtääkseni erityisen prosessoitua vaan nimenomaan näitä perinteisiä soijan käyttötapoja. Pehmeää tofua en osaa käyttää mihinkään, musta se on pelkästään ällöä :D Savutofu on myös kivaa, savun maun takia se maistuu varmaan paremmin kuin maustamaton.
Soijarouheesta teen paistosta toisinaan. Mun mielestä paras tapa on paistaa pannulla sipulia ja valkosipulia ja mausteita maun mukaan. Sitten lisätään kuiva rouhe, ja tilkka soijakastiketta. Kun soija on imenyt kastikkeen ja sipulin nesteet lisätään pikkuhiljaa vettä niin paljon kuin soija imee. Jos soijan keittää etukäteen erikseen, se ei ime ruuan makua itseensä ja jää mauttomaksi.
Soijasuikaleista saa hyvää, kun keittää ne kasvisliemessä, puristaa nesteet pois, pyörittelee perunajauhossa ja paistaa öljyssä. Vähän kanan fiilistä minusta!- x_grammaa_paino-kg
Alla olevan mukaan on sekä pehmeää ja kovaa tuoretofua ja sitten vielä prosessoidut versiot erikseen. Ei aina niin selkeää niitä erottaa kaupan hyllyssä. Ehkäpä kaikki nuo eri tavoin maustetut tofut ovat niitä prosessoituja.
"Tofua löytyy laaja valikoima niin länsimaista kuin idästä. Tofua on kahdenlaista: tuoretofu valmistetaan tuoreesta soijamaidosta ja prosessoitu tofu valmistetaan tuoreesta tofusta."
"Tuoretofu pakataan umpinaiseen pakkaukseen, jonka neste pitää tofun kosteana (Silken juokseva tofu tai kiinteä tofu)"
"Prosessoitu tofu – valmistuksen päämäärä joko pitkä säilyvyys tai tofun esimaustaminen (esimarinoitu tofu)"
- http://fi.wikipedia.org/wiki/Tofu
Ihan kiinnostava soijarouheen paistoidea. Ajatuksena ottaa Kvinoa käyttöön jolla ilmeisemminkin voi ravinne- ja proteiinirikkaampana halutessaan korvata kokonaan riisin ja pastan.
Myös papuja ja linssejä voisi lisätä ruokavalioon, mutta haastena on tuotteiden melko lyhyt käyttöaika (avaamisen jälken 2-3 vrk:ta jääkaapissa) ja osa jää helposti vanhaksi.
Itse asiassa terveellisen ruokailun suhteen juuri riitävän monipuolisen"materiaalin" valinta ja "kierrätys" on yksi haaste. Ravintoloitsijoilla se on vieläkin haasteellisempaa varastojen arviointeineen.
Kiinnostava ja hyvin tehty artikkeli: "Voiko ”hyviä” ravintoaineita saada liikaa?"
- http://www.pronutritionist.net/voiko-hyvia-ravintoaineita-saada-liikaa/ - Sedä
"Myös papuja ja linssejä voisi lisätä ruokavalioon, mutta haastena on tuotteiden melko lyhyt käyttöaika..."
-Mä keitän etenkin linssit ja yleensä pavutkin itse, ja valmiit ruuat säilyy jääkaapissa hyvinä ainakin viikon. En tiedä säilyykö tölkkiversiot sitten huonommin, ne on niin pieniä pakkauksia että syön ne kerralla. Olen ainakin ymmärtänyt, että vegaaniruoka säilyy huomattavasti paremmin kuin maito tai liha? Myös lämpimässä tyyliin eväänä on pysynyt kaikki hyvänä. - x_grammaa_paino-kg
>> Mä keitän etenkin linssit ja yleensä pavutkin itse, ja valmiit ruuat säilyy jääkaapissa hyvinä ainakin viikon.
Noihin pitäisi perehtyä hieman paremmin ja lajkkeitakin on melko paljon joista tulisi sopivat valita ja / tai vaihdella eri lajikkeita.
Huomaan, että pitäisi aloittaa pikku hiljaa melko suuri remontti ruokailuvalinnoissa ja viilata siitä sitten lopulta kokonaisuus mukavaksi rutiiniksi. Tämä kasvisruoka painotteisesti kuitenkaan vegaaniksi ryhtymättä.
Ps. D3:n, C:n, magnesiumin, sinkin ja kalsiumin lisäksi K2-vitamiini on yksi erittäin tärkeä osa luiden hyvinvointia, eli sekin tulisi ottaa listalle. Natto on yksi merkittävin K2:n saannin suhteen, joskin naton ruokavalioon sopeuttaminen on hieman haastavampi, mutta kiinnostaa ainakin joskus sitä testata.
"K-vitamiini – unohdettu ravintoaine osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa (vieraskirjoitus)"
- http://www.pronutritionist.net/k-vitamiini-–-unohdettu-ravintoaine-osteoporoosin-ehkaisyssa-ja-hoidossa-vieraskirjoitus/ - Anonyymi
x_grammaa_paino-kg kirjoitti:
>> Mä keitän etenkin linssit ja yleensä pavutkin itse, ja valmiit ruuat säilyy jääkaapissa hyvinä ainakin viikon.
Noihin pitäisi perehtyä hieman paremmin ja lajkkeitakin on melko paljon joista tulisi sopivat valita ja / tai vaihdella eri lajikkeita.
Huomaan, että pitäisi aloittaa pikku hiljaa melko suuri remontti ruokailuvalinnoissa ja viilata siitä sitten lopulta kokonaisuus mukavaksi rutiiniksi. Tämä kasvisruoka painotteisesti kuitenkaan vegaaniksi ryhtymättä.
Ps. D3:n, C:n, magnesiumin, sinkin ja kalsiumin lisäksi K2-vitamiini on yksi erittäin tärkeä osa luiden hyvinvointia, eli sekin tulisi ottaa listalle. Natto on yksi merkittävin K2:n saannin suhteen, joskin naton ruokavalioon sopeuttaminen on hieman haastavampi, mutta kiinnostaa ainakin joskus sitä testata.
"K-vitamiini – unohdettu ravintoaine osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa (vieraskirjoitus)"
- http://www.pronutritionist.net/k-vitamiini-–-unohdettu-ravintoaine-osteoporoosin-ehkaisyssa-ja-hoidossa-vieraskirjoitus/"Natto on yksi merkittävin K2:n saannin suhteen, joskin naton ruokavalioon sopeuttaminen on hieman haastavampi, mutta kiinnostaa ainakin joskus sitä testata."
Myös muissa kulttuureissa on fermentoituja ehkä hieman nattoa muistuttavia ruokia:
https://www.intechopen.com/chapters/51024
" ... natto is attained special attention which is consumed in Japan, whereas similar products such as kinema is produced in India, Satlyangser and Bari in Bhutan, Thua‐Nao in Thailand, Tao‐si in Philippines, Douchi in China and Dawadawa in Nigeria, Pepok in Myanmar."
Fermentoituja maitotuotteitakin on maailmalla runsaasti:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fermented_milk_products
- x_grammaa_paino-kg
kasviproteiini:lle
Tuo tohtorisivun info koskien osteoporoosia suhteessa eläin- vs. kasvisproteiinin saantiin oli kiinnostava.
Pikaisen lisähaun ja luennan perusteella tuo hamppu riskeeraa tulla yhdeksi lisäosaksi ruokavalioon jatkossakin. Pitää vielä perehtyä siihen hieman lisää, mutta vaikuttaa kiinnostavalta.
"Hamppu kotimainen vaihtoehto soijalle"
"Hampun siemenissä on ravitsemuksellisesti erittäin arvokasta öljyä, sillä siinä on paljon ihmisille välttämättömiä rasvahappoja. Hamppuproteiini puolestaan on hyvä kasvivalkuaisaine, koska se sisältää kaikki ihmisen elimistölle välttämättömät aminohapot. Sillä voitaisiin korvata ulkomaisen soijan käyttöä monissa elintarvikkeissa."
- http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/14-hamppu-kotimainen-vaihtoehto-soijalle
Omega3 ja Omega 6 suhteen tärkeys.
"Saamme aivan liikaa omega-6 rasvahappoja"
"Omega-6-rasvahapoista tulee ongelma, jos niitä nautitaan suhteessa paljon enemmän kuin omega-3-rasvahappoja. Valitettavasti useimpien ruokavaliossa rasvahappojen välillä on epäsuhta."
"Tutkimusten mukaan syömme 9–10 osaa kasviöljyä yhtä osaa kalaöljyä kohti. Keräilijä-metsästäjä-esi-isiemme ravinnossa ja perinteisessä kreetalaisessa ruokavaliossa suhde oli 1:1. "
- http://kuntoplus.fi/ravinto/ravinto-ja-terveys/saamme-aivan-liikaa-omega-6-rasvahappoja - asdfgs
Quinoa tai tattari lienee parhaimmasta päästä. Kummatkin kokonaisia proteiineja. Tattari ainakin on huomattavan halpaa. Prisman hyllystä 400 gramman paketti sen 1,5 € hinta. Pitää liottaa vedessä muutama tunti ennen käyttöä.
- x_grammaa_paino-kg
Tuota tattaria saa näköjään erilaisina versioina ja sen mukaisesti sen valmistustapa ja aikakain vaihtelee. Helpoin lienee aloittaa tattari-hiutaleilla joista saa aamupuuron aikan tavanomaiseen tapaan.
Sitten listalle on tullut myös hamppu http://kauppa.ruohonjuuri.fi/tuotteet/tuoteryhma/409/hamppu jossa myöskin ne tärkeät aminohapot ovat mukana sopivasa suteesa. Sitäkin pitää vain osata valita alkuun helppo vaihehto valmistettavaksi.
"Hamppu kotimainen vaihtoehto soijalle"
- http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/14-hamppu-kotimainen-vaihtoehto-soijalle
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072675Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302365Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen202245Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631001797- 1141590
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1661318Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2751130- 711014
- 80984
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920