NMEA2000 verkko, eri valmistajien liittimet?

NMEA2001

Ajattelin laittaa veneeseen NMEA2000 verkon, ja kytkeä siihen simradin, garminin ja lowrancen tuotteita. Mikähän lienee näiden eri valmistajien käyttämät liitintyypit, eli millä liitinkoolla olisi järkevää verkko rakentaa? Olen yrittänyt asiaa googlella selvittää, mutta mikään laitevalmistaja ei viitsi ainakaan kovin selkeästi ilmaista käyttämäänsä liitintyyppiä (kokoa, micro vai mini). Kuvittelen Lowrancen käyttävän mini-liitintä, luulen garminin käyttävän microa, ja simnet/NMEA2000 liittimestä ei ole käsitystä, löytyykö molempia muuntokaapeleita.

Olisiko liikaa vaadittu, että niihin mainoksiin/teknisiin tietoihin laitettaisiin nämä liitintyypit, niin saisi kaikki osat tilattua pakettiin kerralla. On se kai...

Lisäksi, tarvitseeko NMEA2000 verkko todellakin virransyötön, jos kaikki siihen kytketyt komponentit saavat sähkönsä muuta kautta?

19

3214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikki käyttää samaa NMEA2000 liitininfraa. Muovisia liittimiä - ei NMEA 2000 sertifioituja, mutta yhteensopivia kyllä. Kaapeleita voi sotkea iloisesti keskenään mutta Navicon ja Garminin T-haarat asettuu rivissä eri asentoon, joten käytä jompaa kumpaa

    • helppoakuinsaippua

      MicroC on yleisin liitin. Uusi Simnet on periaatteessa sama asia kuin NMEA2k, mutta vaatii väliin adapterijohdon, joka on tietenkin sikamaisen kallis.

      Muista, että kaikki laitteet, myös virransyöttö tulee T-haaralla kiinni "selkärankaan" eli suoraan verkkojohtoon. Verkkojohdon päihin tulee päätepala (terminator), toiseen uros, toiseen naaras. Kannattaa käyttää valmiita useamman T-haaran sisältävää riviliitintä. Peräkkäisistä T-haaroista tulee painava ja vaikeasti kiinnitettävä tanko. Ei ole väliä, vaikka joku t-haara jää tyhjäksi.

    • lisääsaippuaa

      Tuossa rakennetaan yksinkertainen NMEA2k verkko. Kyllä, verkko tarvitsee ulkopuolisen virran (keltainen kaapeli 12V). T-haarat voidaan kytkeä suoraan toisiinsa tai laittaa tarvittavan mittainen johto väliin.

      T-haaraa ei voi kytkeä kuitenkaan muualle kuin selkärankaan, Niitä ei voi laittaa T-haarasta lähtevän laitejohdon perään.

      https://www.youtube.com/watch?v=U4jAxINtF5w

    • NMEA2001

      Allright, kiitos tiedoista kaikille.

      Eli tilanne ei olekaan ehkä niin paha, jos kaikki käyttää micro-C liitintä! No, toivo elää, että NMEA2000 verkko on ainakin seuraavat 20 vuotta alan standardi, joten sellaisen rakentaminen veneseen lienee kannattavaa. Vaikkakin verkon komponenttien hinnat ovat lähellä ryöstöä, jostain euron liittimestä pitää pulittaa 15 egee ja yli. Elämä on :)...

      • Verkkojatehty

        Noh, nyt sitten on aika tuottaa pettymys.
        Kaikki käyttää micro-C:tä, mutta verkko ei ole ikuinen.
        Nyt on jo ongelmana se, ettei verkon kautta pysty välittämään kaikkea tietoa. Erityisesti reaaliaikainen kuva ei kulje NMEA2k verkossa. Siksipä verkko on muuttumassa langattomaksi eli Wlaniksi.

        Tosi vielä ei kannata siihen satsata vaan odottaa standardeja. Kyllä se NMEA2k:kin siten liitetään adapterilla osaksi WLANia.


      • NMEA2001

        No, onneksi mun sovelluksessa ei vielä tarvitse liikkuvaa kuvaa siirtää. Eli ketjussa on autopilotti, kaiku, loki, tuulimittari, ais ja plotteri. Nää menee ihan NMEA2000 can-väylässä. Ihan heti en ole wlania virittämässä näillä tarpeilla.


      • ruorimies.fi
        Verkkojatehty kirjoitti:

        Noh, nyt sitten on aika tuottaa pettymys.
        Kaikki käyttää micro-C:tä, mutta verkko ei ole ikuinen.
        Nyt on jo ongelmana se, ettei verkon kautta pysty välittämään kaikkea tietoa. Erityisesti reaaliaikainen kuva ei kulje NMEA2k verkossa. Siksipä verkko on muuttumassa langattomaksi eli Wlaniksi.

        Tosi vielä ei kannata siihen satsata vaan odottaa standardeja. Kyllä se NMEA2k:kin siten liitetään adapterilla osaksi WLANia.

        Eipäs nyt lähdetä lupaamaan Wlan verkkoja standardina... Langatonta tiedonsiirtoverkkoa ei ole toistaiseksi suunnitelmissa alan standardina, ethernet verkko kylläkin (Onenet - nmea.org). Toki Wlan verkot tulevat veneisiin, mutta ei ehkä tässä merkityksessä kun kyse on antureista, ei liikkuvasta kuvasta. Uskon että tulevaisuudessakin erilaisen tiedon välitykseen voi olla useita erilaisia verkkoja.

        Langattomuus ei todellakaan ole loppujen lopuksi kovinkaan luotettava tiedonsiirtoprotokolla veneissä. Saahan sitä käyttää, mutta itse menen edelleen kaapelilla.

        Mutta ei nämä NMEA verkot mihinkään katoa vielä aikoihin, esimerkiksi NMEA0183 voi edelleen hyvin ja paksusti vaikka 2000 verkko on jo laajalti käytössä. Riippuu tietysti kuinka kauan meinaa nykyistä venettä pitää. Rohkeaasti vaan verkkoa tekemään.

        PS: Mini liittimiä käytetään usein vain todella suurissa verkoissa, MIcroilla mennään täällä pienvenemaailmassa.


    • 4-13

      Kun täällä on näköjään osaajia, niin miten saan helpoimmin tuulidatan wlanilla tabletille?
      Joissain purjehdussoftissa on mahdollisuus vastaanottaa tuulitietoa wlan kautta, siksi kiinnostaisi. Nmea2k verkko vaaditaan, wlan lähetin ja tuulianturi. Tuulianturin osaan ostaa, mutta verkkoa en. Yhtään mittaria ei veneessä ole, joten kerralla voisi ostaa kunnolliset.

      • kivahaastesulla

        Tuulitieto ei ole ihan niin yksinkertainen kuin alkuun tuntuisi. Jotta voi tietää, mistä tuulee ja kuinka kovaa, pitää olla tieto veneen nopeudesta ja suunnasta siinä missä mitatun tuulen suunnasta ja nopeudesta. Se johtuu siitä, että veneen liike aiheuttaa ilmavirtausta, joka pitää ottaa huomioon, kun lasketaan todellista tuulta paikallaan olevan kohteen suhteen.

        Sitten, kun tuulen suunta on saatu laskettua, niin se pitäisi syöttää tietokoneelle. Osaatko sanoa, mitä tietoa koneesi ottaa vastaan ja millä tavalla? Se vaikuttaa sopivan järjestelmän valintaan koska järjestelmät puhuu eri kieliä ja väliin voi tarvita tulkkauspurkin.


      • ljgfd

      • 23233

        Jos ei osaa ohjelmoida, homma etenee siten, että tutkii mitä ohjelmistoja ko tablettiin saa ja sitten muut laitteet ohjelmistojen mukaan.


      • ostapaketti

        Helpointa on varmasti ostaa valmis paketti, joka tekee tarvittavat laskutoimitukset ja syöttää ne läppärille/tabletille. Hintaa kertyy paketille kuitenkin sen verran, että samaan hintaan saa mukaan plotterinkin.

        Tämä taitaa olla niitä tapauksia, joissa sarjatuotannolla tehty paketti on edeullisempi kuin itse viritetty.


      • teeitse

        "Tämä taitaa olla niitä tapauksia, joissa sarjatuotannolla tehty paketti on edeullisempi kuin itse viritetty."

        Luulo ei ole tiedon väärrti, esim:

        http://www.navstore.com/actisense-ndc-4-nmea-0183-multiplexer-rs232-pc-port.html 279.95
        http://www.jgtech.com/shop9.htm#Airmar 209
        http://www.prscomms.co.uk/webshop/spares-and-accessories/18-nasa-nmea-compass-sensor-0609722886789.html
        82.5
        675.62

        Tori.fi:stä vanha kannettava sarjaportilla parilla kympillä ja siihen vaikka tämä:
        http://opencpn.org/ocpn/


      • teeseitse

      • applix

        Lisään tähän vielä, että jos haluat tietää tuulen suunnan kompassisuuntana eikä vain suhteessa veneen suuntaan, tarvitset vielä veneen suuntatiedon. Sen saa joko erillisestä sähkökompassianturista (paras), gps:stä veneen liikkuessa riittävällä nopeudella, tai tabletissa mahdollisesti olevasta kompassisensorista (tuppaavat olla varsin epätarkkoja).
        Nasalla on NMEA-tuulianturin lisäksi myös kohtuuhintainen sähkökompassi, en nyt vain muista oliko siinä anturissa myös suoraan NMEA lähtö.


      • näyttäämitähaluaa

        Hiukan ihmetyttää tuo kuvitelma, että komponenteista koottu olisi edullisempi kuin valmis paketti. Näin äkkiseltään laskien hinta on sama tai kalliimpi. Jos sitten käytetään kirpputoripalikoita, kuten paloina koottavassa, hinta tulee varmasti valmiille paketille halvemmaksi.


      • sivitystämetsään

      • Anonyymi

        Tuo on kai kuitenkin vielä kohtuu selkeää verrattuna siihen miten kalibroinnit toimii eri merkkejä sekoitettaessa tai yritettäessä saada joku vanhempi verkko (esim SeaTalk) yhdistettyä NMEA2000-verkkoon.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      2177
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      2175
    4. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      2175
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      2174
    6. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      2174
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      2173
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      2173
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      2173
    10. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      2173
    Aihe