vakituiset pihalle ja tuntityöläisiä tilalle

pel0kasvanha

Onko laillista irtisanoa yt-neuvotteluissa ja palkata sitten tuntityöntekijöitä tilalle, kun ei ne työt ole oikeasti yhtään vähentyneet? Entä sellainen, että vakituinen työsopimus irtisanotaan ja tarjotaan tilalle tuntityötä? Irtisanomisaika on 6kk. Sen ajan kai saa kuitenkin täyttä palkkaa? Mutta menettääkö esim kesälomansa jos suostuu jatkamaan tuntityöläisenä? Voiko työnantaja kohdella uutena työntekijänä eli laskea tuntipalkan aloituspalkan tasolle vaikka kyseessä 20 vuotta talossa ollut hyvä ja pätevä työntekijä?

32

509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lakikierrettävissä

      Suomessa kaikki asiat mitkä ovat työlaissa, ovat myös kierrettävissä. Laithan tehdään juuri kierrettäviksi. Tietämättömät ja tyhmät noudattavat lakia ja asiaan perehtyneet eivät. Yritykset ovat huomanneet helpoksi tavaksi potkia ihmiset pellolle vedoten ties mihin ja vähän ajan kuluttua palkata vuokratyövoimaa hoitamaan samoja työtehtäviä ilman etuja ja oikeuksia, joita esim. 30-vuotta talossa olevalla on jo kertynyt (lomat, pekkaset, suurempi palkka, yms.). Jos työlakiin jätetään näin paljon ns. porsaanreikiä niin vuokratyö ohittaan yrityksen oman työvoiman hyvin pian. Useassa yrityksessä näin on valitettavasti jo käynyt.

    • omainen60

      Näihän ne tekee, vanhat ulos ja tuntityöläiset tilalle, enste houkuteltiin vakipaikalta johto tehtäviin, kävin koulut velaks ja just , kun valmistuin tulee potkut, olen jo 60v ja en saa maksettua lainoja pois, ois ollu vielä 3 ja puolivuotta eläkeikään, nyt pikku ansioille ja eläke jää minimiin, näin pörssifirmat hoitoalalla toimii

    • omainen60

      Näköjään on, pomot nukkuu , ei tule tietoa eikä vastauksi vaikka yt päättyneet aikoja sitten, koittavat kai viime hetkellä tyrkätä sopparin et ei jäis aikaa tutustua, mut siinä erhtyvät, ennen sanon itteni irti , kun tulen hUijatuksi, palkoista eivät uskalla puhua mitään vaikka kuinka yrittää utsia.yksityiset pörssiyhtiöt on huonoja

    • oho3

      Eikös tämmöinen kysymys kuullu kysyä liitosta.

      • eikös sittee ku on kysmykset kysytty ni saada pvärahaa liitosta


      • HYVÄÄÄÄÄ

        työläiset huutaa työttömille mekää töihin ,pitää olla vastikkeelinen työttömyyskorvaus . No nyt työttömät menee ilmanpalkkaa tai paskasopimuksilla töihin . SILLON JOUTAA VANHAT TYÖNTEKIJÄT SUURINEPALKKOINEEN VÄISTYMÄÄN. SIITÄS SAITTE !
        EI PITÄS HUUDELLA KUN EI LOPPUUN OSAA AJATELLA .


      • ToisetIstuuToisetEI

        AIVAN OIKEIN... TURHA VALITTAA TYÖTTÖMYYDESTÄ, KUN SE ON MARKKINATALOUDEN AIHEUTTAMAA...


      • Pohdin
        HYVÄÄÄÄÄ kirjoitti:

        työläiset huutaa työttömille mekää töihin ,pitää olla vastikkeelinen työttömyyskorvaus . No nyt työttömät menee ilmanpalkkaa tai paskasopimuksilla töihin . SILLON JOUTAA VANHAT TYÖNTEKIJÄT SUURINEPALKKOINEEN VÄISTYMÄÄN. SIITÄS SAITTE !
        EI PITÄS HUUDELLA KUN EI LOPPUUN OSAA AJATELLA .

        Ja sinä meinasit kovempaa huutamalla osoittaa itsesi jotenkin fiksummaksi sen sijaan että uppoaisit siihen samaan mölisevään apinalaumaan?

        Näinköhän ne töissä olijat ovat niitä jotka pääosin työttömille huutelevat? Vai olisivatkohan ennemmin työnantajat jotka näin tekevät? Kukahan siitä halvasta työvoimasta hyötyy, jos työmarkkinoilla on paljon väkeä? Se toinen työläinen?

        Vai se tyyppi joka voi sanoa että ei ole pakko suostua näihin ehtoihin, sun takanas odottaa toinen tyyppi jolle varmasti kelpaa.


    • Kysy asiaa ammattiosastoltasi.
      Minun mielestäni ON LAITONTA OTTAA TUNTIPALKKAISIA TYÖNTEKIJÖITÄ EROTETTUJEN TILALLE ! ! !

      • vakimäärätyötä

        Onhan oikein että työttömät on välillä töissä ja toiset välillä työttömiä. Ensin itketään että työttömät saa ilmaista rahaa. Sitten itketään kun työttömät menee töihin.


    • Leaf

      Kysy työpaikkasi luottamusmieheltä.

      • kylläjämptionnäin

        Tässä sitä ollaan loimaanloiset . Ei tarvitsisi etujansa sosiaalisessa mediassa kysellä kun oltaisiin ammattiliiton jäsenenä ja työmaalla olisi luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu.


      • asssssssss
        kylläjämptionnäin kirjoitti:

        Tässä sitä ollaan loimaanloiset . Ei tarvitsisi etujansa sosiaalisessa mediassa kysellä kun oltaisiin ammattiliiton jäsenenä ja työmaalla olisi luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu.

        Eikö ne ole pakollisia lain mukaan, eli työnsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies


      • kyllävoi
        asssssssss kirjoitti:

        Eikö ne ole pakollisia lain mukaan, eli työnsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies

        ei tosiaankaan luottamusmies oo pakollinen
        työsuojeluvaltuutettu on pakollinen vain jos on yli 10 työntekijää.
        siis lasketaan kaikki työntekijät myös toimiston väki.ei työnantajaa.

        Ja palkat voidaan alentaa jos työnantajalla on tutannollinen ja taloudellinen
        irtisanomisperuste.
        Eli palkat voidaan alentaa työehtosopimuksen mukaisiksi ei yhtään yli tarvi lain
        mukaan olla.
        Jos et suostu palkan alennukseen sinut saa irtisanoa irtisanomissopimuksen mukaan.
        Terv:Entinen luottamusmies


    • kaikkivuorollaan

      Näin se vaan on... ilmaiset työttömät korvaa ne kovapalkkaiset. Ja valtio antaa vielä tukea kun työllistät työttömän. Se on sitä kierrätystä.. kaikki säästää :D

      Mutta pääseehän se kovapalkkalainenkin sitten parin vuoden päästä omaan vanhaan paikkaan ilmaistöihin, kun vaan jaksaa odottaa :D

      • Voielämä

        Heh, oli kyllä hyvin kirjoitettu! :D Tuo on niin totta. En tiedä itkisinkö vai nauraisinko.


    • TeheppäNäin

      Onko ammattiliitot totaalisen avuttomia nykyisin ?
      Eikö niiltä luonnistu enää mikään muu kuin jäsenmaksujen kerääminen jäseniltään ?
      Eli kysymyksiä omaan ammattiliittoon tai sitten johonkin alan ammattiliittoon, pientä maksua vastaan varmaankin.

    • EiKokoomukselle

      Päättyneen, Kokoomusjohtoisen valtakauden tuloksia on tämä että työtä tekevät pitää saada kyykkyyn totaalisesti.
      Keinoinaan mm. juuri nämä palkan alennukset, pakolaisten maahan tuonti ja vakituisten työntekijöiden korvaaminen työttömillä .
      Toivottavasti maamme meno saadaan siedettävämmäksi uusilla ministereillä.

    • kaikkiRikkaille

      Kokoomus ei aja mitään muuta kuin ennestään rikkaiden lisärikastumista ja tavallisen kansan orjan asemaan ajamista. Se on tyhmemmänkin huomattavissa viimevuosina maassamme tehdyistä päätöksistä hyvinkin selvästi.

    • th-jur

      Ei ole laillista touhua. Ja sillä ei ole edes väliä vaikka työnantaja olisi työntantaja liittoihin kuulumaton firma, silloinhan noudatetaan alan keskeisiä sopimusehtoja.

      Otat liittoon yhteyttä. Täällä ei kannata asiasta kysellä ja varsinkin jos vastauksina on että on täysin laillista ym. kun sun kuvailemasi tekstin perusteella ei ole kyse laillisesta touhusta.

      Asiaa kun ohjaillaan työhön liittyvillä laeilla sekä työehtosopimuksilla ja kuten totesin villikään työnantaja ei voi väittää, etteikö työehtosopimuksia noudatettaisi, asia kun katsotaan sen työntekijän puolelta siinä tapauksessa jos työnantaja ei kuulu liittoihin.

    • kyykkyyn

      Ei ole laillista.
      Nyt monet kuten kokoomuspoliitikot sanovat, että työvoiman tarjonta lisää työpaikkoja. ovat oikeassa. Jos menee katsomaan esimerkiksi USAan niin siellä on paljon työpaikkoja auki. Tilanne on se, että kun on tarpeeksi nälkäisiä onnettomasssa tilassa olevia ihmisiä, he ovat pakotettuja tekemään mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla. Työpaikat syntyvät siitä, että moni ei viitsi enää itse siivota, hoitaa puutarhaansa, pestä pyykkiänsä, hoitaa talouttansa, luoda lantaa maatilallaan, tyhjentää huusseja, siivota yleisiä vessoja jne. Näitä on sitten sen työvoimaansa tarjoavan on pakko tehdä ja kun on pakko niin työn hinta on entistä alempi, ei oikein mitään. Totta -työn tarjonta lisää työpaikkoja, MOT. Tässä sitten jatkoa niille YT-neuvottelijoille. Ensin tuntitöitä ja sitten palkanalennuksia jne.

    • hyväuskoisiajymäytetään

      Vuokratyöfirmat dominoivat jo monella alalla, ainakin varastoalalla. Kokoomuksen lupaukset kuulostavat yleviltä ja korvissa makealta, mutta talousliberalistien ihanneyhteiskunta on juurikin Yhdysvaltojen kaltainen todellisuus, jossa ay-liike on rampa ankka ja korporaatiovalta tekee työntekijöillä mitä lystää.

    • HUIHAIHOI

      Mistä alasta on kyse??

    • herätys_tapahtui

      Kaikki on laillista kun tavoitellaan halvempaa työvoimaa globaalissa talouskilpailussa.
      Ajatus "vakinaisuudesta" on juuri se saavutettu etu josta pitääkin päästä eroon. Idea on siinä, että mikään keinotekoinen syy ei saa estää halvemman työvoiman käyttöä.
      Nyt ajan henki on "paikallinen sopiminen" eli isännille on annettava täysi valta mitä palkkaa haluaa maksaa käyttämälleen työvoimalle. Tätähän se vapaa kilpailu on.
      Työvoiman velvollisuus on tehdä se työ mihin heidät on otettu, eikä muuta. Ajatukset joistakin kuvitteellisista pysyvistä oikeuksista (saavutetut edut) on syytä unohtaa kokonaan.

      Nythän entiset oikeistodemaritkin yhtyy ajatukseen "vasemmistolainen ajattelu ei ole tästä maailmasta". Lopultakin nämä heräsivät torkkupeitteen alta globaalin kilpailun maailmaan.
      Palkansaajain etujärjestöt vielä ovat tukevasti vasemmistolaisen harha-ajattelun syvässä unessa. Uljas uusi maailma on isäntien maailma.

    • Allikossa

      Valitettavasti näin kävi itsellenikin. Saman työnantajan leivissä 30v. Uusi omistaja (virolainen) heitti meidät kaikki pellolle, ja vei työt pääkaupunkiin, jossa tilalle palkattiin määräaikaisia, osa-aikatyöntekijöitä ym..... Eipä ole helppoa yli 50- vuotiaitten enää työtä saada. Vitsit on vähissä.

    • mönkijjä

      Toivottavasti saadaan lakiin muutos, jotta voitaisi työpaikkakohtaisesti sopia paikallisesti näistä asioista. Oma työllistyminen olisi tässä iässä lähes mahdotonta. Mieluummin minä luovun vakituisesta työstäni ja otan tilalle osa-aikatyötä samalta työnantajalta sen sijaan, että jään kokonaan työttömäksi.

      Jos teet tuntityöntekijänä töitä, niin totta kai ansaitset lomaa. Jos teet 14 päivää kuukaudessa töitä, ansaitset lomaa 2 pv/kk (tai 2,5 pv/kk jos olet työskennellyt parisen vuotta). Jos teet töitä alle 14 pv kuukaudessa, niin silloin muistaakseni riittää, että on ansainnut loman ansaintakauden aikana vähintään 35 h, jolloin on oikeutettu rahalliseen lomakorvaukseen. Tietenkin mitä vähemmän on tunteja niin sitä pienempi on palkka ja sitä pienempi on sitten lomakorvaus tai lomapalkka.

      Kannattaa googlettaa netistä. Siellä on sivuja, joista löytää se, että mitä työlaissa sanotaan. Kysy lisää liitostasi tai alueesi työsuojelupiiristä.

    • sdkljfksjg

      Jos joutuisin tuntityöläiseksi niin "möisin" aikaani enintään 4 tuntia päivässä työntekoon. Jos ei työnantajille kelpaa niin vetäkööt käteensä sitten stanan runkkarit.

    • OmaVikaÄäänestäjien

      Häkämies, Katainen, Stubb jaa muut luikurit kun ääniä saavat niin tämän ymmärtää. Kun vielä kaikki äänestäjät ymmärtäisi.

      Ei ole monimutkainen yhtälö ymmärtää jos yhtään omat aivot toimivat.

    • paskafirmoistakokemuksia

      Työsopimukset ovat pelkkää sanahelinää olleet aina.
      Jo vuosia sitten ydinsato niminen firma pisti työsopimukseeni kohdan jossa lukee työn jatkuvuuden kannalta jotakuinkin näin "toistaiseksi, tai kunnes työmaa tulee valmiiksi" ja arvaatte varmaankin ettei tätä kyseistä työmaata ole tarkasi mitenkään määritelty vaan meillä oli työpaikkoja pitkin kaupunkia asuntoja remontoitaessa ja kun päällikölle sattui huono päivä, hän päätti että kappas kikkeli sentään nyt tuli juuri äsken nimittäin työmaa valmiiksi :D

      Tässä oli vain yksi esimerkki miten työnantaja kiertää lakipykäliä ahneuksissaan.

      Kyseisen paskafirman päällikkö vielä huijasi muutenkin ja vain ammattiliiton kautta sain haettua rahojani takaisin jotka oli "huomaamatta" palkasta nipistetty.Sain lopuksi usean sata euroa vielä rahaa kun niitä osattiin vaatia lakiteitse.

      Mikä oli firman sanktio kusetuksesta? Ei yhtään mikään.
      Sama touhu jatkuu varmasti tänä päivänäkin ja kiinnijäämisestä ei seuraa mitään.

      • kannattaa_muistaa

        Lakimiehen silmin tuossa on ristiriita. Noudatetaan siis sitä pykälää, joka aiheuttaa vähiten vahinkoa yksityishenkilölle. Myös yhtiöt katsotaan tässä yhteydessä yhteisöiksi, jolloin epämääräisyys kaatuu aina niiden hartioille - vaikka kyseessä olisi ns. ensimmäinen työntekijä.


    • Osinkonjako

      Samaan aikaan kun varsinaista kokenutta tuotantoa irtisanotaan joissain suuryrityksissä "sitoutetaan" älyvajailla bonuksilla ja osake optijoilla huu-haa
      ties millä aiva täysin tarpeetonta ylimyspäällystöä..joka ei osaaa muuta kun?
      siis muuallakin ku vinnairilla..pakkko o osakeyhtiön hallituksen ylläpitää Tj.täkin elossa vaikka tyyppi ois oikeesti semmonen ylimääränen rasite ja kuluerä vahinko jottei mitää rajaa..
      tietäsivät vaa paljonko enempi saisivat osinkoa jos semmoset pantas pihalle..mutta kun eivät edes käsitä.
      Osaamaton halpatyövoima on vuoralla voittoa vaan tavoitellaan lyhtyjänteisesti.

    • Onko kyse täysin uusista työntekijöistä - vai tuntityöntekijöistä joille on tarjottu lisätyötä? Lisätyön tarjoamisvelvoite on vahvempi kuin esim. takaisinottovelvoite. Jos työntekijät ovat ihan ulkopuolelta otettu niin ei ole laillista jos työn määrä ei ole vähentynyt, ja samaan tai samankaltaisiin työtehtäviin on palkattu uusia työntekijöitä. 9 kuukauden ajan sinulle tulisi tarjota avoimia työpaikkoja yrityksestä jos sinut niihin tehtäviin kouluttaa (kohtuudella).

      Voidaan osa-aikaistaa YT-menettelyllä. Ja kyllä voidaan laskea palkka - tuo uusi tarjottu työ ei ole enää samaa työtä ja silloin tuo palkkakin on uutta työtä vastaavaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      260
      2501
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      187
      1599
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1406
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1136
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1129
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      710
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    Aihe