H-lääkärissä makuuasento = epämukava

Ongelmana_nielu

Hammaslääkärissä potilaan makaava asento on ainakin minulle kauhistus verrattuna muinaiseen melko ryhdikkääseen istumiseen. Ymmärrän kyllä lääkärin hankalan työasennon jos potilas tällä tavalla istuu.
Nyt potilas makaa ja lääkäri istuu. Onko se lääkärin istuminen loppujen lopuksi hyväkään asia itse lääkärille? Olisiko seisominen sittenkin parempi fysiikalle?

Makuuasennossa on hengitysvaikeuksia sillä turbo syöttää vettä litrakaupalla hetkessä.kurkunpohjalle. Kun nestemäärä kurkussa nousee tiettyyn tasoon, ainakin minun on hetkeksi väkisin lopetettava operaatio. Imuri ja apulainen ei ongelmaa poista. Tämä pakkotauotus omasta aloitteestani toistuu monta kertaa porauksen aikana.

Onko minulla väärä tekniikka hengittää? Koetan kielellä tukkia kurkun niin ettei vesi siine mene. Kohta on sietokyvyn raja kuitenkin saavutettu, nestettä on niin paljon, ettei nielemäänkään voi alkaa. Hieman ahtaat nenäkäytävätkin takaavat, ettei nenän kautta niin vain kovin helposti hengitellä.
Miten te toimitte ja pidätte kieltänne kun hengittääkin pitää? Onko kieltä pakko pitää kurkun tulppana vai olenko opetellut väärän tekniikan? Pystyttekä te koko porauksen ajan olemaan paikallanne ja hengittämään rauhallisesti nieleskelemättä?

En pelkää kipua mutta auttaako jonkin kohdan puudutus tähän ongelmaani? Ainakaan h-lääkärini ei puuduttele kurkkua tai limakalvoja esim sivelemällä niitä aineella.

Olen kokeillut ennen vastaanotolle menoa imeskellä apteekista saatavaa Bafusin- kurkkupastilleja mutta ei nekään juurikaan helpota vaikka niistä jää nielua puuduttava mössö suuhun.
Onko Tampereella vastaanottoa jossa potilas saisi olla melko istuvassa asennossa makaamisen tai jopa pää alimpana olevan asennon sijaan?

13

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei_haittaa

      Ergonomia on sanellut nykyisen potilaan asennon. Myönnän että silloin kauan siten potilas sai istua kuin nojatuolissa, mutta hammaslääkäri joutui vääntämään itsensä vaikeisiin asentoihin jotta pääsi työskentelemään potilaan suuhun. Kyllä lääkäri tekee tarkempaa työtä istumalla kuin seisoen ja väsyen. Tauoilla ja vaikkapa potilastietoja kirjoittaessaan hän voi seisoa tarpeellisen määrän.
      Olen itsekin kiusaantunut jäähdytys/huuhteluveden kertymisestä kurkunpäähän. Avustajan pitäisi imuroida porasta suihkuavan veden pois, mutta aina ei saada imurin putkea oikeaan paikkaan. Minä ainakin nielen veden eikä tuosta ole tullut mitään mahatauteja tms. Nielaisu onnistuu jopa haittaamatta lääkärin työtä.
      Kurkunpään puudutus ei auta veden kertymiseen, sitä kertyy kuitenkin. Ellet tunne veden kertymistä, siitä voi olla haitaa kun hengitäessä vedätkin sen keuhkoihin. Sitten vasta ollaankin ongelmissa ellei saa heti yskittyä pois.

    • LekuriPotilaana

      Istuminen ei lääkärille olekaan niin hyvästä kuin luullaan. Istumalla jännittää selkälihaksiaan ja niskaa staattisesti ilman tukia niille.
      Entinen asento oli paras kummallekin jos potilaan sai nostettua tarpeeksi ylös.

      • Ergonomiaa

        Moni hammaslääkäri näyttää käyttävän ns. satulatuolia joka antaa terveellisen istuma-asennon.


      • Kehityskehittyy

        Jospa pantais osat vaihtoon? Lääkäri makais ja potilas istuisi. Silloin lääkärin ei tarvitsisi jännittää lihaksiaan, ja saisi tukevan otteen porastaankin, että se ei lipsahtelisi sinne, tänne minne ei ole ollut tarkoitettukaan!


    • Hyvä_idea

      Tuo osien vaihto onkin mainio ajatus! Takuusti ei nesteet valu kurkkuun.
      Työergonomiafyysikot toimimaan! Mikään ei ole ylivoimaista. Ei edes makuulla työtä tekevä h-lääkäri!

    • läpälälä

      diapam ja/ tai nenäsumute, koska suun kautta on mahdoton hengittää. puudutusaine yleensä helpottaa tilannetta. rentoutumisharjoituksia vaan. yleensä seisoma-asento antaa enemmän varmuutta/tukea, ainakin kirurgit joita olen avustanut tekevät hommansa aina seisten.

    • Hammaskeiju1

      Hammaslääkärissä kannattaa vaan taistella sitä nielemisrefleksiä vastaan. Kyllä se hoitaja imuroi sieltä kurkusta sen veden niin hyvin kuin osaa ja yleensä hammaslääkäri pitää välillä poraamisesta taukoja antaakseen hoitajalle aikaa imuroimiseen. Usein vaan kun potilas kuulee että pora on pois suusta niin moni sulkee suunsa ja nielee ne vedet ennen kuin hoitaja ehtii tehdä työnsä.

      Jos tuoli on pystyasennossa niin sinne suuhun on tosi vaikea nähdä ellei kyseessä ole etuhammas. Silloin hammaslääkäri joutuu olemaan kumarassa ja työntämään päänsä lähelle potilaan suuta jotta näkee. Käy aika paljon selkään ja niskaan tuollainen työskentelyasento, ja jos noin teet monta kymmentä vuotta niin aika äkkiä oot työkyvyttömyyseläkkeellä. Samoin pystyasennossa se porasta tuleva vesi valuu suupielistä potilaan päälle.

      • ONVAIKEETA

        Kun asennot on noin vaikeita, niin miksi nykyajan tekniikkaa ei ole otettu käyttöön myös hammashoidossa, porauksessa? Eikös ole kehitetty sellainenkin porauskalusto, jossa porassa on jonkinlainen videokamera, jonka kuvaa voi katsella monitorista, jonka taas voi asetella aivan kuinka haluaa. Potilaan hammasta poratessa poraaja voi seisoa vaikka selkä suorana, perusasennossa. Tarvitaan hiukan kehitystä ja nykyaikaa myös hampaiden hoitoonkin!


      • Nielaisija

        Minulla ainakin poran huuhteluvesi valuu syvälle kurkunpäähän josta sitä ei saa pois kuin nielaisemalla. Hammashoitaja ei imuroi niin syvältä, hän imuroi vain suuontelosta.


    • Anonyymi

      Juuri eilen taistelin pää alaspäin hammaslääkärin "tuolissa" koettaen hengitellä ja selvitä siitä vesitulvasta, joka kurkkuun suihkuaa niistä porista. Onneksi oli lääkäri, joka antoi aikaa niellä välillä. Puudutukset toimii, ei kipua, mutta tuo "vesikidutus" ja potilaan hullu asento siinä "alustalla" ...En hae uutta aikaa, vaikka pitäisi.

      • Anonyymi

        Imurin suutin asetettu huonosti jos poran jäähdytysvesi valuu kurkkuun. Samaa olen kyllä todennut itsekin ja yleensä hammaslääkäri asettelee imurin paremmin jos huomaa potilaan nieleskelevän.


    • Anonyymi

      Olisi parasta jos ei päästäsi tippaakaan vettä nielusta alas, sillä se sisältää paika-aineesta riippuen amalgaamia tai sitten muovia.

      Valitettavan moni yksin tai avustajan kanssa työskentelevä hammaslääkäri ei tuosta edes huolehdi asianmukaisesti.

      ps.

      Tutkimuksien ja tilastojen mukaan nykyihminen syö ja hengittää mikromuoveja luottokortin verran _ per viikko _ ja niitä löytyy keuhkojen hiussuonistosta sydänlihakseen saakka !

    • Anonyymi

      Aivan sama ongelma minullakin. Kerran sain valtavan yskänkohtauksen veden takia. Siinä lensi kaikki instrumentit naaman edessä olevalta tarjottimelta pitkin seiniä. Uskoi sen jälkeen se hammaslääkärityttökin että pystympi asento on parempi ainakin minua porattaessa.
      Peilin avullahan se poraus ennen tehtiin joten ei se poraaja siinä sen enempiä tarvitse itseään taivutella mihinkään kummempiin asentoihin.
      Makuuasento on potilaan kannalta mahdollisimman huono jopa epäterveellinen liian veden ja muun porausmoskan nielemisen vuoksi. Ei ennenvanhaan tuollaista asentoa kukaan hammaslääkäri tiennyt olevan olemassakaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2693
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2480
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2101
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe