Krim on aina kuulunut kotimaahamme

Asiallinen_kirjoitus

Karjalassa asuvan suomalaisen Armas Mashinin, Carelia-lehden päätoimittajan kolumni:

Krim on aina kuulunut kotimaahamme

Maaliskuun 18. päivänä tulee kuluneeksi vuosi siitä kuin Krimin tasavalta ja Sevastopolin kaupunki liitettiin Venäjän federaation yhteyteen.

Konserttimuotoinen joukkokokous alkaa Petroskoin Kirovin aukiolla tämän tapahtuman kunniaksi ylihuomenna kello 17. Samaan aikaan tasan vuosi sitten runsas joukko petroskoilaisia tuli tervehtimään Krimin ja Sevastopolin paluuta Venäjän yhteyteen samalle Kirovin aukiolle. Lähdemme joukkokokoukseen samoin kuin olimme vuosi sitten. Tunnelma oli liikuttavan iloinen silloin, joten samaa nytkin odotamme.

Krim. Paluu kotimahan –niminen dokumenttielokuva herätti suurta kiinnostusta niissäkin ihmisessä, jotka eivät harrasta television katsomista. Näin minussakin.

Lapsena vietin vuosittain paljon kesäaikaa Krimillä, Jevpatoriassa, joka on kuuluisa kylpyläkaupunki Mustanmeren rannikolla. Äiti ja minä asuimme vuokrahuoneessa omakotitalossa, joka oli yhtä lähellä kaupungin keskusaukiota ja rantakatua. Kun olin kasvanut vähän isommaksi, teimme tutustumisretkiä eri puolille Krimin niemimaata. En tiedä itsekään, kuinka paljon aikaa olen viettänyt Krimillä. Varmaa on, etten ole oleskellut pitempään kuin Krimillä missään muualla kotikaupunki Petroskoita lukuun ottamatta. Olen aina ollut kiitollinen Krimille ja sen hyväntahtoisille ihmisille siitä, että paha jalkavikani parani, ja olen saanut kulkea, juosta ja hyppiä omin jaloin elämänteillä.

Jevpatorian kylpyläkaupunki tunnetaan kullanhohtoisista pitkistä hiekkarannoistaan ja matalista suolavesijärvistään, joiden lämmin vesi on yhtä parantavaa kuin Krimin aurinko. Näitä suolavesijärviä kutsutan limaaneiksi. Venäjäksi liman.

Kaikki ja kaikkialla puhuivat venäjää Krimillä. Pikku pojasta tuntui hassulta se, että monissa tuotteissa, vaikkapa makeisissa ja limpparipulloissa, oli ukrainankielisiä kirjoituksia, vaikka ukrainaa ei kuullut juuri missään. Tuntuisi ehkä samalta, jos suomen kielen asemesta kaikki kirjoitukset olisivat äkkiä vironkielisiä Suomessa.

Äidin oli helppo selittää minulle, miksi konvehdeissa ja limpparipulloissa on ukrainankielisiä kirjoituksia. Krim kuului Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan yhteyteen ja oli osa suurta kotimaata – Neuvostoliittoa – silloin. Neuvostoliiton aikoina ei oikein tullut ajatelleeksi, tehtiinkö oikein tai väärin, kun Krimin alue erotettiin liitettiin Ukrainan neuvostotasavallan yhteyteen vuonna 1954. Venäläiset olivat kotonaan Krimillä ja krimiläiset tunsivat kuuluvuuttaan Venäjään.

Neuvostoihmisten enemmistö (76, 43 prosenttia) äänesti Neuvostoliiton säilyttämisen puolesta kansanäänestyksessä maaliskuussa 1991. Neuvostoliiton hajottajat vähät välittivät ihmisten tahdosta. Krim siirtyi osaksi uutta Ukrainan valtiota eikä krimiläisten mieltä kysytty tällöin. Luulen että Krim olisi yhä osa Ukrainan valtiota, ellei natsimielistä vallankaappausta olisi tehty Kiovassa helmikuun lopulla 2014. Mitä kylvää, sitä niittää.

”Krim on ollut ja on jatkossa ukrainalainen, venäläinen, krimintataarilainen maa. Mutta Krim ei tule koskaan banderalaiseksi maaksi”, Vladimir Putin sanoi puheessaan 18. maaliskuuta 2014.

Näin olkoon.


Armas Mashin,

Carelian päätoimittaja

http://carelia-lehti.ru/novosti/krim-on-aina-kuulunut-kotimaahamme/

29

1454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KrimiUkrainalle

      Haista sinä ukkeli paska!
      Lue Wikipediasta hieman Krimin historiaa niin näet että ryssät sen ovat pari kertaa valloittaneet. Ei ole niemimaa suinkaan itseselvästi Venäjää.

      • Vituttaakos

        Itse ovat siellä Venäjän osaksi halunneet. Ja Venäjälle se jää. Sille et sinä ja kaverisi Kiovan natsit voi yhtään mitään.


    • Hhahahah

      Vai on krimiläiset oikein äänestäneet? Kaikki ryssien äänestykset ovat suuri vitsi joille nyt nauraa koko maailma.
      Krimin valtasivat viimeksi tunnuksettomat sotilaat joka on kaikkien kansainvälisten sopimusten vastaista. Mutta vittuako ryssät sellaisista välittävät!

      • Hhahahahhah

        Tiedätkö sinä ryssä-sanaa hokeva itkuvirsimies mitä etnistä ryhmää "krimiläiset" enimmäkseen ovat? Etpä tietenkään.

        Jos Krimin muka valtasivat "tunnuksettomat sotilaat" niin miksi paikallinen väestö ei laittanut yhtään hanttiin?

        Montako iskua Krimillä on suoritettu "valloittajia" vastaan? Montako laukausta ammuttu ja pommia räjähtänyt? Kuinka monta tuhatta henkilöä Krimin asukkaista on noussut vastarintaan Venäjää vastaan? Montako puolisotilaallista ryhmää he ovat siellä perustaneet toimimaan "vapaustaistelun" puolesta?

        Aivan, mitään tuollaista ei ole tapahtunut. Ei vaikka sinä kuinka kovasti haluaisitkin. Päinvastoin ovat siellä erittäin tyytyväisiä tästä "valtauksesta".

        Kansan enemmistön tahto on toteutunut Krimillä ja sen tietää Ukrainakin, vaikka ei tietenkään sitä myönnä.


      • Anonyymi
        Hhahahahhah kirjoitti:

        Tiedätkö sinä ryssä-sanaa hokeva itkuvirsimies mitä etnistä ryhmää "krimiläiset" enimmäkseen ovat? Etpä tietenkään.

        Jos Krimin muka valtasivat "tunnuksettomat sotilaat" niin miksi paikallinen väestö ei laittanut yhtään hanttiin?

        Montako iskua Krimillä on suoritettu "valloittajia" vastaan? Montako laukausta ammuttu ja pommia räjähtänyt? Kuinka monta tuhatta henkilöä Krimin asukkaista on noussut vastarintaan Venäjää vastaan? Montako puolisotilaallista ryhmää he ovat siellä perustaneet toimimaan "vapaustaistelun" puolesta?

        Aivan, mitään tuollaista ei ole tapahtunut. Ei vaikka sinä kuinka kovasti haluaisitkin. Päinvastoin ovat siellä erittäin tyytyväisiä tästä "valtauksesta".

        Kansan enemmistön tahto on toteutunut Krimillä ja sen tietää Ukrainakin, vaikka ei tietenkään sitä myönnä.

        Kansan tahtoa ei ryssänmaalla ole olemassa muualla kuin ryssän vankilassa tai hautausmaalla.


    • SeAvarakatseinen

      Onpa omituinen avaus?
      Pelkkä lainaus lehden artikkelista. Ilmaan kirjoittajan muun kailtaista mielipidettä kuin: "Asiallinen_kirjoitus"

      Ensimmäinen paradoksi on heti avauksessa! "Krim on aina kuulunut kotimaahamme"
      !!!
      "Kotimaahamme" ??? Eikö Karjalassa asuva suomalainen Armas Mashin tiedä, että suomalaisen kotimaa on SUOMI. Jos on Neuvostoliiton kansalainen on (ollut naurettavasti) neuvostoliittolainen, tai nykyisin Venäjän kansalainen, eli siis venäläinen.
      Tarkoittaako "kotimaahamme" sitä, että Krim on liitetty Neuvosto-Karjalaan tai Venäjän Karjalaan. Onko kirjoittaja oikeasti Venäjän karjalainen? Ja Venäjänmaan kansalainen .... toistaiseksi. Ei suomalainen? (ehtikö olla IVYn kansalainen?)

      NO, eipä Se slogan, ainakaan istu oikean SUOMALAISEN pirtaan:
      "Krim on aina kuulunut kotimaahamme" *)

      Hyi Saatana, Moskovassa edelleen HELVETTI ja Pietari on suomalainen /ruotsalainen kaupunki!

      * ) vert. Viipuri on vanha Venäläinen kaupunki. Haa!

      • Anonyymi

        Armas Mashin on Putinin persettä nuollut jo kauan. Taitaa olla sukuvika sen perheessä. Sen isovanhemmat ja vanhemmat teki sitä varmaan jo koko 1900-luvun. Varmaan ilmiantoivat ja puhuivat paskaa muista suomalaista ja se selittää millä selvisivät hengissä Stalinin vainoista yms. Nimittäin niin harva suomalainen selvisi Nliitossa niistä hengissä että erityisesti hengissä selvinneiden miesten kohdalla epäilys NKVD-kätyryydestä on hyvin todennäköistä.


    • sfgwgwwgwrgg

      http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=63223:krooninen-ryssaeviha-akateemisen-karjala-seuran-polttoaineena&catid=5:tiede&Itemid=7

      Urho Kekkonen kuului aikoinaan AKS:aan.
      1920-luvun alussa perustettu AKS kävi avointa sotaa nuorta Neuvostoliittoa ja omaa parlamentarismiamme vastaan.

      ProKarelia = fasismin jätökset, sanoo Leo M. Nieminen
      http://www.youtube.com/watch?v=xKuOtua5dW4

      Akateeminen Karjala-Seura (AKS) oli vuosina 1922-1944 toiminut karjalaisten ylioppilaiden ja akateemisen eliitin muodostama kansallismielinen järjestö, joka olemassaolonsa aikana hallitsi suvereenisti akateemista maailmaa ja ylioppilaskuntaa.

      Lisäksi AKS:llä oli paljon vaikutusvaltaa Suomen sisäpolitiikassa jo pelkästään siksi, että sen jäsenkuntaan kuului monia merkittäviä politiikan toimijoita.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Aunuksen_retkikunta

      Aunuksen retki oli suomalaisten vapaaehtoisten yritys valloittaa ja liittää Suomeen osia Itä-Karjalasta vuonna 1919, Venäjän sisällissodan aikana. Retki oli yksi heimosodista.

      Helmikuussa 1918 Mannerheim piti kuuluisan Miekkavalapuheensa, jossa hän sanoi, ettei pane miekkaansa tuppeen, ennen kuin Viena ja Aunus on vapautettu Leninin sotilaista.

      Suomen sisällissodan jälkeen käytiin paljon julkista keskustelua Itä-Karjalan liittämisestä Suomeen.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Suur-Suomi

      Suur-Suomi-aate oli heimoaatteeseen perustunut itämerensuomalaisen kansojen yhteenkuuluvuutta korostanut aate, johon usein sisältyi halu tai tavoite liittää Suomen valtioon itämerensuomalaisen väestön asuttamia muiden valtioiden alueita.

      Suur-Suomi-aatetta edustaneista järjestöistä Akateeminen Karjala-Seura puhui Suur-Suomesta sekä tavoitellun suursuomalaisen valtion että suomalais-karjalaisen ei-valtiollisen kieli- ja kulttuuriyhteisön merkityksessä.

      1920-luvulla suur-Suomea rakennettiin heimosodissa ja haluttiin yhdistää kaikki itämerensuomalaiset kansat yhdeksi valtioksi. Tällaista halua oli myös läntisessä Itä-Karjalassa, joista Repolan ja Porajärven kunnat liittyivät Suomeen, tosin vasta tiukkojen ehtojen myötä, mutta jäivät Tarton rauhassa rajojen ulkopuolelle.

      Eniten suur-Suomen projekti elähdytti Akateemisen Karjala-Seuran ja Lapuan liikkeen ja sen parlamentaarisen seuraajan IKL:n politiikkaa.

      Myös kokoomuksessa ja Maalaisliitossa oli Suomen suurentamisen kannattajia.

      Mannerheimin Miekkavala 1918 ja Miekantuppipäiväkäsky 1941 lisäsivät Suur-Suomi-innostusta. Vasemmistopoliitikoista suursuomalaista harrastusta oli aikoinaan Oskari Tokoilla ja Väinö Voionmaalla, joka julkaisi 1918 kirjan "Suur-Suomen luonnolliset rajat".

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Akateeminen_Karjala-Seura

      AKS keskittyi aluksi Itä-Karjalan pakolaisten hyväksi tehtävään työhön ja levitti ajatusta Karjalan heimon yhdistämisestä. Propagandan levittämiseen se sai valtion ja Itä-Karjalan avustamiskeskuksen taloudellista tukea.

      Kansallisten rajojen tavoitteleminen nähtiin tärkeäksi. Tähän liittyi kaikkien itämerensuomalaisten heimojen yhdistäminen Suomen lipun alle. Ensimmäisenä askeleena oli Itä-Karjalan liittäminen Suomeen. Uralin suomalaisheimoille vaadittiin itsenäisyyttä.

      AKS:n kanssa toimi limittäin Vihan Veljet -niminen venäläisvastainen salaseura.

      Alussa AKS:n mottona oli Työväestö on voitettava isänmaalle!, koska luokkataistelun katsottiin häiritsevän Suur-Suomen luomisen tavoitetta.

      Lotinapellon liitto oli erityisesti AKS:n piirissä vaikuttanut epävirallinen sotaisa Suur-Suomi-ryhmittymä. Urho Kekkonen, Martti Haavio ja eräät muut AKS:n nuoret jäsenet olivat aikoinaan solmineet "Lotinapellon liiton", johon sisältyi lupaus hyökätä Syvärin yli Lotinanpeltoon vaikka kaatuen "ryssän konekiväärituleen".

      Nimi liittoumalle otettiin venäjänkarjalalaisesta Lotinapellon kaupungista, joka sijaitsee Syvärin toisella puolen. Tarinan mukaan lotinapellonliittolaiset olisivat ensimmäisinä kaatuneet kuularuiskun tulitukseen Syvärin ylityksen jälkeen.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Elmo_Kaila

      Elmo Edvard Kaila (6. helmikuuta 1888 Jokioinen - 16. toukokuuta 1935 Helsinki) tunnetaan Akateemisen Karjala-Seuran ensimmäisenä puheenjohtajana ja myös salaseura Vihan veljien johtajana.

      Hänellä oli tärkeä osa Suomen itsenäisyyden alkuvuosien politiikassa vaikka hän ei ollutkaan näkyvästi esillä julkisuudessa.

      • Akadeemine_Karjal-seuru

        AKS oli täyzin laiduoigelistolaine, voibi sanuo natsistujärjestö. Hos heijän seuran nimes mainittihgi "Karjal", hyö tovellizuos oldih iminkummazet karjalazien dovarišat. Nimittumii karjalazuon puoliššiekkoi hyö ei olluot - hyö suvaittih vaiku heijän omua romantiekallistu kuvitelmua karjalazuos.

        Pravoslaunoin viero oli heile varattavua "ryssän uskoa", mispäi karjalazet nepremenno pidäy "parandau" putin l'uteruanoikse suomelazikse. Tiettäväine, voihäi karjalainegi olla l'uteransu da suomelaine olla pravoslaunoi, libo atejistu, jesli muga himoilehes. No AKS:n idealizes yhteiskunnas, Suures Suomes, nämät dielot piättäy ristikanzan sijah valdivo, ei ristikanzu iče.

        Konzu valdivo rubieu miäräillä vierondielolois, silloi ainos olemmo varattaval dorogal.

        Karjalan kieldy ei heijän mieles olluh olemas nivouse. Karjalan kirjukielen luajindu olis olluh uruan hommua, sikse gu karjalazet ollah suomelazii, kaihäi nečen tiedäy ku heijän kieli on suomi, ei nimi ven'alazil laihinsanoil lijastettu murreh. (Erähät heimoaktivistat naverno duumaittih ku sežo Estounies rahvas lopun lopuškal pagizou suomekse...)

        Ylen hyvä dielo, ku AKS on nygöjäh vaiku mugasanottu "perindehyhtistys".


      • hidason

        Aunuksen retki oli suomalaisten vapaaehtoisten yritys valloittaa ja liittää Suomeen osia Itä-Karjalasta vuonna 1919. Olisi onnistunut, mutta Britit estivät sen.Brittikenraali Maynardin Muurmannin retkikunnan tarkoitus oli tukea Pohjois-Venäjällä muodostetun Jermoloffin valkoisen venäläisen hallituksen pyrkimystä ja bolsenikkivallan kukistaminen ja Venäjän palauttamiseksi aikaisempaan olotilaan. Siten että Itsenäiseksi irtautuneet reunavaltiot saisivat toistaiseksi jäädä rauhaan, muut alueet kuuluu Venäjään. Suomalaisten tarkoitus oli nimenomaan liittää heimokansa Suomeen. Tässä oli alusta loppuun saakka hankaluudet Englannin ja Liitoutuneiden kanssa.http://www.karjalansivistysseura.fi/tarinat/sahkokirjat/liittolaisvaltojen-muurmannin-retki/


    • SeOnVarmaSe

      Ihan sama; saamme Karjalan kuitenkin takaisin.

    • transitnit
      • SeAvarakatseinen

        Wikipedian antamiin tietoihin vedoten, tuonnehan vois perustaa elävän Museon Neuvostoliiton aikaisesta menosta:

        "Joulukuussa 2011 pidettyjen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kaksikymmentä vuotta maata johtanut Smirnov jäi kolmanneksi, mutta ei hyväksynyt tulosta. Entinen parlamentin puhemies Jevgeni Ševtšuk sai 38,5 prosenttia äänistä, Venäjän tukema parlamentin puhemies Anatoli Kaminski sai 26,48 prosenttia ja Smirnov 24,82 prosenttia. Syy Smirnovin tappioon on arvioiden mukaan se että Venäjä ei enää tue häntä. Smirnov epäili vaalivilppiä."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transnistria

        R Y S S I E N vaikutusvalta näkyy muuten Suomen Alkon hankinnoissa. Moldovan ja Venäjän vihamieliset suhteet heijastuvat Suomen ulkopolitiikkaan.
        Vaikka Moldova on Euroopassa suuri viinien tuottaja, ei Alko luetteloissaan ole kuullutkaan maan olemassaolosta.


      • Petriceicu-Hasdeu
        SeAvarakatseinen kirjoitti:

        Wikipedian antamiin tietoihin vedoten, tuonnehan vois perustaa elävän Museon Neuvostoliiton aikaisesta menosta:

        "Joulukuussa 2011 pidettyjen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kaksikymmentä vuotta maata johtanut Smirnov jäi kolmanneksi, mutta ei hyväksynyt tulosta. Entinen parlamentin puhemies Jevgeni Ševtšuk sai 38,5 prosenttia äänistä, Venäjän tukema parlamentin puhemies Anatoli Kaminski sai 26,48 prosenttia ja Smirnov 24,82 prosenttia. Syy Smirnovin tappioon on arvioiden mukaan se että Venäjä ei enää tue häntä. Smirnov epäili vaalivilppiä."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transnistria

        R Y S S I E N vaikutusvalta näkyy muuten Suomen Alkon hankinnoissa. Moldovan ja Venäjän vihamieliset suhteet heijastuvat Suomen ulkopolitiikkaan.
        Vaikka Moldova on Euroopassa suuri viinien tuottaja, ei Alko luetteloissaan ole kuullutkaan maan olemassaolosta.

        Moldovassa tuotetaan kyllä paljon viiniä, mutta sen laatu lienee sitä luokkaa että kenties on hyväkin ettei Alko ole siitä kuullut...


      • SeAvarakatseinen

        Joopa, saattaa olla, ettei ALKOLLE ( kun R Y S S Ä T konsultoivat) riitä yli 4000 vuoden kokemus viinien valmistuksessa.

        http://www.snooth.com/region/moldova/

        Venäjän vihollien on myös Suomen vihollinen, muistellaanpa YYA-sopimus!


      • uskaltaisitko_itse_juoda
        SeAvarakatseinen kirjoitti:

        Joopa, saattaa olla, ettei ALKOLLE ( kun R Y S S Ä T konsultoivat) riitä yli 4000 vuoden kokemus viinien valmistuksessa.

        http://www.snooth.com/region/moldova/

        Venäjän vihollien on myös Suomen vihollinen, muistellaanpa YYA-sopimus!

        Ehkäpä siellä vielä 1000 vuotta sitten osattiinkin tehdä kunnon viiniä. Se ei kuitenkaan riitä vakuuttamaan, miksi takapajuisimman ex-neukkumaan - mikä sinällään on jo kyseenalainen "saavutus" - viiniä tulisi ottaa Alkon valikoimaan.


      • Moldovian_viinit

        Venäjällä myydään moldovialaisia viinejä melkoisesti. Valikoima on runsas. On tosin niin, ettei ainakaan näiden "maitokauppaviinien" tai "marketviinien" taso oikein suomalaista tyydytä. Kovasti ovat laimeahkoja maultaan.


      • SeAravakasteinen

        Melko laila siis Alkon tasoa. Laita rosentteja lisää votkulla. Makua Liiterin marjamehulla. Ranskalaisen pulloon, tiätenskin. Vierraasit ihastuvat makuun ja aromiin. Excellent! Näin tekee myös tuo Avara. Naappurien kauhhu.


    • kansantahto

      Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halusi-irti-ukrainasta-jo-1990-luvulla

    • Anonyymi

      Armas Mashin tuntuu VKontaktin kirjoituksistaan päätellen uskovan Putinin propangandan täysin. Järkyttäviä kirjoituksia.

      https://vk.com/id75441303

      Lukekaapa, te jotka osaatte venäjää. Jos ette osaa, kääntää Google Translatella.

      Carelia pitää panna täydelliseen tilausboikottiin!

    • Anonyymi

      Vielä ennen 2022 helmikuun hyökkäystä Careria-lehdessä oli jotain lukemistakin, mutta hyökkäyksen jälkeen jutut ovat olleet lähinnä Venäjän valtion propagandaa ja sodan puolustelua.

      • Anonyymi

        Tosiasioita Krimistä:
        - Venäläiset ovat olleet enemmistönä Krimillä 100 vuoden ajan jatkuvasti.

        - Krim oli Turkin aluetta 1400-1700-luvulla,
        mutta ennen sitä Kultaisen Ordan maata, jonka keskus oli Sarai = Astrahan (Astrahan on Venäjän kaupunki).

        - 1700-1900-luvuilla Krim kuului Venäjään.

        - Krim liitettiin v. 1954 Ukrainaan täysin laittomasti = ilman parlamenttien suostumusta vain johtajan ukaasilla.

        - Krim palautettiin Venäjälle (puolilaillisella kansanäänestyksellä) rauhallisesti/ilman verilöylyä v. 2014 ja Krim on ollut autonomia pian 10 vuotta Venäjän Federaatiossa


    • Anonyymi

      Samalla lailla Venäjältä vietiin Krim v.1954 kuin Suomesta vietiin Karjala v.1939.

      Neuvostoliiton osana Ukraina varasti Venäjän Krimin samalla tavalla kuin
      Neuvostoliiton osana Venäjä varasti Suomen Karjalan.

      Suomelta varastettu Karjala oli sodan syy v.1941-44.
      Venäjältä varastettu Krim on nykyisen sodan syy.

    • Anonyymi

      Nyt on venäjän tiltuilta mennyt pää sekaisin.
      Sopimukset koskemattomista rajoista, kansainväliset sopimukset, ja lait unohtuvat kuin Putinilta konsanaan.
      Yksiselitteisesti, Krim kuuluu Ukrainalle. Venäjä oli yksi sopijaosapuoli Budapestin sopimuksessa 90-luvulla kun rajoista viimeeksi sovittiin.
      NL/Venäjän tapana on ollut rikkoa sopimuksia. Kuten Tarton Rauhansopimusta, jonka seurauksena Karjala ryöstettiin meiltä.

      • Anonyymi

        En näe mitään eroa perusteluissa ”Karjala takaisin” ja ”Krim/Donbass takaisin”:

        1. NLn politbyroo siirteli laittomasti väkivalloin kansojen maat sikin sokin -
        Krim v.1954 ja Donbass oli viety Venäjältä laittomasti väkivalloin samoin kuin Karjala Suomesta v.1939.
        Venäläiset ovat kantaväestö Krimillä ja Donbassissa eikä maahanmuuttajia, samoin suomalaiset Karjalassa.
        Venäläiset ovat olleet enemmistönä Krimillä 100 vuoden ajan jatkuvasti, samoin suomalaiset Karjalassa.

        2. Talvisodan 1939-40 jälkeen Suomi hyväksyi rajan NLn kanssa Moskovan rauhansopimuksella 1940, mutta sitten oli Jatkosota 1941-44, jonka päämäärä oli Karjalan palauttaminen.
        Venäjäkin hyväksyi rajasopimuksen Ukrainan kanssa, mutta sitten alkoi tappelu Krimin/Donbassin palauttamisesta.

        Eli Suomi taisteli Karjalan palauttamiseksi samoin kuin Venäjä on taistellut Donbassin/Krimin palauttamiseksi.


    • Anonyymi

      Alkuaan Hrustsovin aloitteesta, ja Neuvostoliiton kommunistipuolueen politbyroon jäsenten allekirjoituksilla Krim hyväksyttiin siirretyksi Ukrainalle.
      Turkkilaisperäiset ja Tataarit ovat olleet enemmistönä Krimin asukkaista. Jälkeenpäin aluetta on venäläistetty, kuten monia muitakin alueita. Myös Balttiassa kävi näin Neuvostoliiton vallattua alueet.
      Tarton Rauhansopimus oli voimassa Neuvostoliiton hyökättyä maahamme. Sopimuksen rikkoi hyökkääjä, ja miten rikkoja voi olla tekemässä uutta Rauhansopimusta, kun ei ollut noudattanut edellistäkään.
      Venäjä takasi myös Ukrainan koskemattomat rajat 90-luvulla. Sopimukseen kuului mm. että Ukraina luovuttaa NL:n aikaiset ydinaseet Venäjälle, ja näin kävi.
      Suomen itäinen naapuri ei juurikaan ole noudattanut sopimuksia, joita itse on ollut tekemässä.

      • Anonyymi

        Tarton Rauhansopimus oli solmittu Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä v. 1920.
        Mutta Neuvostoliitto ilmestyi vasta v.1922.
        Venäjä ja Neuvostoliitto oli kaksi eri valtiota.
        Nytkään Venäjän sopimukset eivät jatku automaattisesti NLn jälkeen.
        Uusien valtioiden kesken pitää solmia uusia sopimuksia.

        kts. wikistä "Neuvostoliitto" - se oli olemassa vuosina 1922–1991


    • Anonyymi

      Youtubessa huomenna:

      "MAIDAN. 10 Years of Russian Aggression in Ukraine. The Path to Justice"

    • Anonyymi

      Miten puutin syöstään vallasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      35
      2299
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      177
      1579
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1505
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      128
      1320
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1199
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      924
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      880
    8. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      296
      832
    9. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      815
    10. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      69
      744
    Aihe