Kuinka valheellinen maailmankuva pysyy pystyssä!

Päivän Helsingin Sanomat tarjoaa jutun, joka on suoraan kuin adventtikirkon varhaisvuosilta tehty, eli että miten ihmismieli torjuu tosiasiat ja saa valheelliset maailmankuvat pysymään pystyssä. Olemme keskustelleet kognitiivisestä dissonanssista aikaisemminkin, mutta tässä jutussa on niin hyvä esimerkki, että ei paremmasta väliä:

http://www.hs.fi/tiede/a1426566226466

Lyhyesti tiivistettynä:

Chicagolainen kotirouva Dorothy Martin sai viestin joltain avaruuden ufo- jumalalta, että maapallo tuhoutuu suuressa tulvassa joulukuun 21. päivänä vuonna 1954. Kotirouvalla ja hänen ystävillään ei olisi kuitenkaan hätäpäivää, sillä Clarion-planeetan väki tulisi pelastamaan heidät.

Päivä lähestyi ja Dorothy ystävineen rukoili yhä kiivaammin, jotta he pelastuisivat tältä kamalalta katastrofilta ja onneksi Minnesotan yliopiston psykologeja oli päässyt soluttautumaan joukkoon, niin he tekivät asiasta hienoja huomiota.

Sitten tuli odotettu heti, eli keskiyö joulukuun 21. päivänä vuonna 1954 ja yllättäen mitään ei tapahtunut, kuten ei tapahtunut 22.10.1844, adventistien lempipäivänä.

Nyt alkoi joukkoon soluttautuneilla psykologeilla mielenkiintoiset hetket, kun he halusivat nähdä, että mitä tapahtuu, kun kaikki Dorothyn puheet olivat siis puuta heinää, eli hajoaako liike ja syyttävätkö ihmiset Dorothyä valehtelijaksi ja huijariksi, kun ihmiset olivat jättäneet työnsä, osa jopa perheensä liittyäkseen selviäjien ja voittajien joukkoon tässä katastrofissa?

Dorothy Martin meni toiseen huoneeseen ja hän tuli kohta takaisin kertoakseen kaikille hyvät uutiset. Heidän rukouksensa olivat pelastaneet ihmiskunnan! Jumalat eivät halunneet enää tuhota maapalloa. Ihmiset ottivat selityksen helpottuneina vastaan, ja Martinin ympärille muodostunut kultti vain vahvistui.

Eikös ole hienoa? Ihmisille satuiltiin niitä näitä, valehdeltiin, huijattiin hylkäämään työpaikkansa ja ties mitä, mutta tuossa tilanteessa ihminen ei halua uskoa tulleensa huijatuksi, vaan pelastaakseen nahkansa ja mielenterveytensä, he päättivät paikata valheet ja valheiden aiheuttaman maailmankuvan romahduksen uusilla valheilla, aivan kuten varhaiset adventistit vuonna 1844.

Kuten kotirouva Martinin lahkossa, niin myös adventtikirkon valheissa tarina on lähes aukoton ja kukaan ei pysty todistamaan sitä valheeksi, eli tuho uhkaa ja uhka on todellinen, mutta sitten viime hetken muutos tilanteessa pelastaa kaiken.

Maailmanlopun piti tulla, mutta Jeesuspa päätti könytäkin taivaallisessa teltassa toiseen huoneeseen ynnäämään syntejä, joten pelastuitte hetkeksi.

Tulva tulee tasan keskiyöllä, mutta onneksi kiivas rukoilumme sai tuhosta päättäneet toisiin ajatuksiin ja me pelastuimme!

Lapsikin ymmärtää molemmat tarinat valheeksi ja saduksi, mutta aikuiset haluavat ne uskoa, jotta heidän maailmankuvansa ei romahtaisi ja ei tarvitsisi myöntää, että minua, aikuista ihmistä on huijattu ja raskaasti onkin.

Jokaiselle jonkinlaiset fysiikan perusasiat omaavalle on päivänselvää, että kukaan vapahtaja ei lehahda tänne pilvistä takaisin koskaan, eikä tänne laskeudu taivaasta uutta Jerusalemia, eikä mitään muutakaan varhaisten tietämättömien ihmisten satusepustuksia tule koskaan tapahtumaan ja siitä pitävät huolen luonnonlait, jotka eivät anna jumalille mitään armoa, mutta silti ihmiset edelleen odottavat pikaista paluuta taivaasta, vaikka 2000 vuotta on kulunut. Ihmismieli on sellainen että odottavat kun 5000 on kulunut ja kun 10000 vuotta on kulunut, on vain kehitetty uudet valheet siitä, että miten se edelleen on pikainen.

21

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Tarinasi on laaja, mutta otan kantaa lyhyesti pääasioissa joita olisi toivottavaa huomioida jos ajatellaan asiaa Raamatun Kristus uskon kannalta, Ilm 1:7-8, 2 Tess 2:1-12, Joh 3:16, 14:1-6.

      1.) 1843-1844 toisen adventin odotus liittyi aikansa baptistisaarnaaja William Millerin profetia löytöön. Miller tutki apokalyptisia ennustuksia verraten Raamatun vastaavia keskenään. Miller löysi ison profetian joka on ainoa profetia jota voidaan ajassa laskea. Profetia on 2300 vuoden pituinen ja profetia koskee aikaa siitä hetkestä jolloin käsky Jerusalemin jälleen rakentamisesta annetaan. Profetialla on useita välitäyttymyksiä 2300 vuoden aikana.
      Uskonpuhdistuksen heränneeet luulivat olevansa lähellä II-adventtia. Tämä oli yleinen asia.
      Milleri erehtyi pofetian tulkinnassa ja luuli profetian taroiittavan maan puhdistamista, mutta profetia koskee pyhäkön uutta kunniaa ja pyhäkön puhdistamista. Metodisti-seurakunnasta erotettu 17 kesäinen neitonen miss Ellen G White (1827-1915)selitti profetian merkityksen heti Millerin pettymyksen perään saman vuoden 1844 lopulla. Adventtikirkko on rekisteröity 1863 ja Adventtikirkolla ei ole laskelman merkityksen kanssa -erehdyksen kanssa mitään tekemistä.
      Matt 24:36.
      Raamattu antaa ymmärtää viitseliäille tutkijoille uskossa "ajan merkit" joista ajan lähemiestä voidaan ymmärtää. Voidaan ajatella että ajan merkit alkoivat toteutua vasta samaan aikaan kun profetia löytyi, kuitenkin 1890 luvulta lähtien kuitenkin ne Jeesuksen kertomat "merkit" saivat uusia tihentyneitä ja suuria mittasuhteita; sodat, maanjäristykset, tähti- ja meteoriittisateet- nälänhädät, yms. ja Danielille annettu profetia selvisi josta enkeli kertoikin profetian selviävän vasta lopun aikana; Dan 8:12-14,17, 26,12:4,10,13.
      Mainitsemasi "uuden Jerusalemin laskeutuminen" on vertauskuvallista ilmaisutapaa. Apostoli Johannes joutui pakosta kirjoittamaan vertauskuvia roomalaisten vankeudessa Patmoksen saarella. Vertauskuviin löytyy taitollisille ja tiedollisille selitykset ja selittäjänsä:. Raamattu on aina itse ensisijainen itsensä selittäjä, mutta pitää ymmärtää oikein asiat ensiksi, eikä ne tahdo skeptikoille koskaan avautuakaan.

      2.) Et varmastikaan ole niin pössöö itse ettet voisi ymmärtää että mm. mainitsemasi lehti-artikkelit ja moni muukin asia on monenlaisten kotkottajien juttuja joilla ei mitään tekemistä ole Raamatun ilmoitetun sanan ja todellisuuden kanssa.
      Maailmaan on kirjoitettu monenlaista satua ja Aku Ankkaakin lehdiksi painettu.
      Aku Ankan minun lapsuuteni aikaiset monet visiot olivat kuitenkin aikaansa edellä, mm. näköpuhelimet?! Tänään meillä on näköpuhelinkin ja siksi ostin ensimmäisen sellaisen kännykän itselleni kun siinä oli kaksi kameraa eli oli näköpuhelin ja kun kerta Aku Ankallakin oli jo 1960 luvulla sellainen niin minullakin pitää olla näköpuhelin.

      Minä en tiedä kuinka paha kongnitiivinen dissonanssi Sinulla on kun kirjoitat tieteisjuttuja ja monenlaista huuhaa--juttua tänne ja syytät sellaisista adventti-liikkeen ihmisiä.
      Kun itse joskus halusin tietää kaiken Raamatusta luin monta kymmentä kirjaa ja Raamatun läpi moneen kertaan ja selvitin Raamatun jokaisen jakeen itselleni. Haukuin yhtä pastori parkaa kymmenen vuoden ajan kiristääkseni tietoa, ja hän ei sen jälkeen juuri halunnut enää minua tunteakaan kun kymmenen vuotta haukuin rumasti.
      > Siksi neuvon ottamaan Raamatun käteen ja lue ensiksi Uusi Testamentti ja opit siitä jo lukaisemalla kristinuskon perusteet ja arvot.
      Jatka siitä sitten.

      Jeesuksen tulon päivää ei kukaan tiedä; Matt 24:36, eli Raamattu itse sanoo että turhaa laskea. Nuo 1840 luvun herätyksen ihmiset olivat kelpo uskovaisia mutta tieto oli hakusessa siihen aikaan, ja eivät tienneet asiaa vielä. Palava usko pimeän keskiaikaisen kauden jälkeen toi mieleen haaveita ja olettamusta Jeesuksen pikaisesta paluusta.

      1400-1500 luvun uskoon heränneet olivat kelpo uskovaisia, mutta he joutuivat oppimaan Raamatun. Tänään meillä on informaation runsaus ja valinta ongelmana minusta, mutta siihen aikaan äijän oli tutkittava Raamattu itse. Tietoa kertyi ja tietoa käytettiin sitten päällekkäin. Tavallista on että annetti profetia selviää omana aikanaan eikä sellaisen vastaaottajakaan ole sitä aina heti itse ymmärtänyt. Danielille ennetun profetian selviämisaika oli tietty hetki joka oli Danielista nähden 2450 vuoden päässä. Kyse profetiassa on pyhäkön uudesta kunniasta. Hebr 8-9. Daniel suri häväistyä pyhäkköpalvelusta 600 eaa.

      Jokainen Raamatun profetia on käynyt toteen 100% ja siksi voit jos tiedeihmisiä olet, laskea todennäköisyyttä lopuillekin profetioille. Osa profetioista toteutuu parhaillaan ja osa odottaa omaa aikaansa vielä. 2 Piet 1:21.
      Adventtiliikkeen jäsenissä on maistereita ja tohtoreita ja kykenevät siis suoritumaan yliopistokursseista ja tekemään itsenäistä tieteellistä tutkimustyötä, eli ei nekään pössöjä ole.
      Turhaa luulla mielenvikaisiksi kirkon ihmisiä.


      Siunauksia
      Jari Laurila
      keskustelija

    • Vielä aiheestasi;

      "On oleva merkit auringossa, kuussa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä." (Luuk 21:25-33, Mark 13:24-37, Ilm 6:12-17) "Valvokaa siis, sillä te ette tiedä minä päivänä Herranne tulee." (Matt 24:42) "Herran päivä tulee kuin varas yöllä." (1 Tess 5: 1-10)

      "Kaikki maan sukukunnat puhkeavat valituksiin, kun näkevät IhmisenPojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassa ja kirkkaudessaan. Hän lähettää enkelinsä kokoamaan maan kaikista ääristä nejotka Hän on valinnut." (Matt 24:30-31)
      Jeesus puhui Matt 24 luvussa tulostaan ja tämän ajan lopusta. Luvussa Hän kuitenkin puhui kolmesta eri asiasta: Jerusalemin hävityksestä, Pimeästä keskiajasta jolloin kristittyjä vainottiin paavinvallan taholta, sekä maailman lopusta. Profeetat ja apostolit olivat joskus itsekin osittain ymmärtämättömiä saamalleen valolle, ennenkuin. ennenkuin saivat lisävaloa. Ilmeisesti siksi Matteus ei kirjoittanut näistä kolmesta tapahtumasta kronologisesti, vaan sisäkkäin. Maailman lopusta kerrotaan mm. Jes 24 luvussa, Sef 1-3., Mal 3, 2 Piet 3, Sak 14:4-9, sekä llm 7 luvusta kirjan loppuun asti)

      Apostoli Paavali odotti Jeesusta jo elinaikanaan, mutta sitten hänkin sai lisävaloa mitä ensin pitää tapahtua ennen kuin Jeesus voi tulla. "Kadotuksen ihminen joka asettuu temppeliin ja julistaa olevansa Jumala" oli uskonpuhdistaja Martti Lutherin mukaan paavinvalta. Tämä ymmärrys on säilynyt kaikilla uskonpuhdistajilla tähän päivään asti. Alkuseurakunnan luopumus alkuperäisestä totuudesta alkoi 100-300 jkr vähitellen ja synnytti katolisen kirkon josta tuli pakanuuden ja kristinuskon sekoitus. (2 Tess 2:1-12)
      Välittömästi tämän jälkeen ("kohta noiden päivien jälkeen") tapahtui tämän hetken ymmärryksen mukaan selittämätön auringon- ja kuun pimennys 1780, sekä tähtisade 1833. Myös suurten ja tiheiden maanjäristyksien sarja alkoi 1755 Lissabonin maanjäristyksellä. (Matt 24:29,7)Lopun ajat alkoivat siis jo noin 1755 jolloin alkoivat Jeesuksen ennustamat ajan merkit, ja Danielin profetiaa alettiin ymmärtämään. (n.1840) (Dan 8:17, 12:4) Profeetallinen ennustus 2300 illasta ja aamusta (8:14) toi vuoteen 1844 jolloin "pyhäkkö nousi kunniaan" ja Jeesus aloitti viimeisen ylimmäispapillisen tehtävänsä taivaallisen pyhäkön kaikkein pyhimmässä. (Hepr 8)

      Jeesuksen tulemusta ja tämän ajan loppua on yritetty ennustaa, mutta Raamattu ei anna pohjaa tarkoille aikalaskelmille. "Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, vaan Isä yksin." (Matt 24:36) Pilkkaajja on aina (2 Piet 3:3-4, Juud 18) miksi Jeesus ei vielä ole tullut? On huomattava että lopun aikojen kestoa emme voi tietää. Jeesus kehotti tarkkailemaan merkkejä jotka ovat Raamatussa ilmoitettu ja ottamaan oppia viikunapuusta: "Kun sen oksa virkoaa ja alkaa tulla lehteen, tiedätte että kesä on lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että se aika on lähellä, aivan ovella." (Mark 13:24-37)

      Jumala tulee sanomaan viimeisen sanan hyvän ja pahan taistelussa. Ihminen perii maan ja asuu siinä iankaikkisesti, vaikka välillä kavalsikin maan saatanalle. Voit asua uudesti luodussa maassa, jos itse tahdot, selvität ehdot, ja toimit vilpittömästi ehtojen mukaisesti. (Ilm 21, Ps 37:29)

      Ilm 20 luku, 21-22.


      Siunauksia
      Jari Laurila
      keskustelija

    • iloinen_naurajaa

      Adventistit ovat harhaisia mielisairaita. :-):-):-)

    • pyhpyh

      Valheenne ei hetkauta pätkääkään.

    • Juupa juu - olipa hyvä osoitus siitä, että hurmostiloihin ei kannata luottaa.. edes uskonnoissa.. Yleensäkin juuri pelko on pahin ihmisen eksyttäjä - pelko ja mielen katkeruus ..Siinä kaksi todellista kompastuskiveä.

      Hurmokset ovat periaatteessa aina vain ihmisten luuloa, kun mennään liian pitkälle ja annetaan kaikelle mitä tapahtuu maailmassa tai omassa päässä merkityksiä joita ei ole olemassa - mutta samalla täytyy heti sanoa, että ei tämä tee Raamattua tyhjäksi millään tavalla.

      Ei se, että on olemassa väärä tee tyhjäksi sitä mikä on oikeaa ja oikein.

      Mielestäni on jopa niin, että oikeitakin oivalluksia ja tulkintoja voisi verrata valmiiksi leivottuun leipään jota tarjotaan ihmisille - niissä on vain se vika, että jos niitä pidetään jotenkin kaikenkattavina niin ne yleensä supistavat Raamatun todellista ilmoitusta, koska ne yleensä keskittävät huomion yhteen asiaan ja Raamatun monitahoisuus jää helpolla huomion ulkopuolelle.

      Hyvä esimerkki tällaisesta supistamisesta olisi vaikka Blancon kirjoittama The Clear Word - kirja - minä ostin sen ihan uteliaisuuttani, kun siitä niin paljon puhuttiin palstallakin ja totesin aika nopeasti että Raamatun sanoma supistuu sitä lukiessa, sillä The Clear Word on eräänlainen kapea tulkinta Raamatusta, ainakin verrattuna Raamatun omaa monitahoisuuteen .

      Siis Raamattu riittää, kukaan ei eksy jos pysyy Raamatun opetuksissa.

      alex

      • >>> Hurmokset ovat periaatteessa aina vain ihmisten luuloa, kun mennään liian pitkälle ja annetaan kaikelle mitä tapahtuu maailmassa tai omassa päässä merkityksiä joita ei ole olemassa - mutta samalla täytyy heti sanoa, että ei tämä tee Raamattua tyhjäksi millään tavalla. >>

        Raamattu, kristinusko on syntynyt täsmälleen samalla tavalla kuin adventtikirkko tai tuon Chigacolaisen kotirouvan ufo-kultti, eli suuresta pettymyksestä ja siitä, että ei ymmärrä olleensa väärässä, tulleensa huijatuksi, vaan alkaa nähdä asioita uudessa valossa, keksiä selityksiä ja nähdä merkityksiä, joita ei ole olemassa.

        Jeesuksen piti olla Messias, juutalaisten Messias, joka tuli vihdoin ja viimein, hirvittävän odotuksen jälkeen.

        Monet juutalaisten odottivat tuolloin kiihkeästi Messiastaan takaisin, joka käy hyvin ilmi evankeliumeista, etenkin Luukkaasta. Kun vielä Jeesus kehuskeli olevansa Messias, niin siinähän oli aihetta hurmokseen enemmän kuin paljon.

        Sittenpä kävi niin ikävästi, että osa heistä, jotka eivät uskoneet Jeesuksen olevan Messias, käräyttivät hänet ja hänet tapettiin ristillä. Siinäs näitte nyt, he sanoivat heille, jotka pitivät Jeesusta Messiaana. Siinä se killuu jumalanne kuolleensa kuin kivi. Vai että Messias?

        Pettymys oli Messiaaseen uskovilla hirvittävä, eivätkä he halunneet uskoa sitä, mitä oli tapahtunut, eli heidän hartaasti odottamansa Messias oli todellakin kuollut kuin kivi.

        Sitten he alkoivat kehitellä asiaan selitystä, aivan kuten chicagolainen kotirouva Dorothy Martin, jotta heidän maailmankuvansa ei romahtaisi ja heille ei naurettaisi, ainakaan aivan niin paljoa ja he saisivat koottua rivinsä.

        Joku keksi, että hei, Messias olikin lihaksi muuttunut ihminen, joka voikin kuolla, mutta sen jälkeen hän muuttuu takaisin Jumalaksi ja tulee takaisin ja jatkaa siitä, mihin nyt jäi.

        Sitten joku kysyi, että no miksi ihmeessä hän tuli tänne lihaksi muuttuneena kuolemaan, eihän siinä ole mitään järkeä jne jne jne ja keksittiin asioita toinen toisena jälkeen ja siksihän kristinuskon opit eivät oikein kestä nykypäivänä minkäänlaista kriittistä tai loogista tarkastelua, vaan pitää vain uskoa ja pitää suu kiinni.

        Aluksi kannattajat uskoivat, että Messias tulee takaisin todella nopeasti, ihan jo silloisten kannattajien elinaikana. Kun he olivat kuolleet, niin tässä lähiaikoina kuitenkin. Sitten meni 200 vuotta ja tarinat alkoivat siirtyä puhumaan lähitulevaisuudesta.

        Sitten meni 300 vuotta ja kannattajat alokoivat puhua toisesta paluusta, joka tapahtuu jossain tulevaisuudessa, joka voi olla pitkänkin ajan päässä eteenpäin jne jne jne.

        Sitten on ollut heitä, joilla on ollut täysin varma käsitys asiasta, kuten että se tapahtuu 22.10.1844 ja eipä ollut yllätys, että mitään ei tapahtunut, eikä ollut yllätys sekään, että pieleen menneen profetian ympärille syntyi uskonlahko, joka jostain syystä on hengissä vielä tänäänkin ja sille antaa selityksen psykologia, kuten sillekin, että miksi kristinusko on vielä hengissä.

        Kristinuskon alku on aivan samanlainen pettymystarina kuin Dorothy Martinin ufo-kultti. Osalla juutalaisista oli hirvittävä toive että Jeesus on Messias. Osa heistä pisti koko elämänsä peliin asian johdosta, hylkäsivät perheensä ja työnsä ja kaiken ja seurasivat oletettua Messiastaan minne hän menikin.

        Mutta kävipä niin ikävästi, että jumala menetti henkensä ja sitten alkoi hirvittävä pettymyksen selittely, sillä jumalat eivät kuole, etenkään häpeällisesti rikollisille varatulla ristillä.

        Vanhaan yhteisöön, juutalaisten luo ei ollut enää menemistä, sillä sitä ivaa ja pilkkaa ei olisi kestänyt kukaan, eikä heitä olisi välttämättä takaisin edes huolittu.

        Selitettiin asiat uudelleen ja pettymykset muuttuivat uudeksi toiveeksi ja niin syntyi kristinusko, joka jostain syystä on elossa vielä tänäkin päivänä ja ihmiset odottavat Messiaansa pikaista paluuta, vaikka hän on jo 2000 vuotta huilaillut taivaassa ja kerännyt voimia toiseen tulemiseen.

        Miksiköhän ei tule koskaan?


      • pyhpyh
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Hurmokset ovat periaatteessa aina vain ihmisten luuloa, kun mennään liian pitkälle ja annetaan kaikelle mitä tapahtuu maailmassa tai omassa päässä merkityksiä joita ei ole olemassa - mutta samalla täytyy heti sanoa, että ei tämä tee Raamattua tyhjäksi millään tavalla. >>

        Raamattu, kristinusko on syntynyt täsmälleen samalla tavalla kuin adventtikirkko tai tuon Chigacolaisen kotirouvan ufo-kultti, eli suuresta pettymyksestä ja siitä, että ei ymmärrä olleensa väärässä, tulleensa huijatuksi, vaan alkaa nähdä asioita uudessa valossa, keksiä selityksiä ja nähdä merkityksiä, joita ei ole olemassa.

        Jeesuksen piti olla Messias, juutalaisten Messias, joka tuli vihdoin ja viimein, hirvittävän odotuksen jälkeen.

        Monet juutalaisten odottivat tuolloin kiihkeästi Messiastaan takaisin, joka käy hyvin ilmi evankeliumeista, etenkin Luukkaasta. Kun vielä Jeesus kehuskeli olevansa Messias, niin siinähän oli aihetta hurmokseen enemmän kuin paljon.

        Sittenpä kävi niin ikävästi, että osa heistä, jotka eivät uskoneet Jeesuksen olevan Messias, käräyttivät hänet ja hänet tapettiin ristillä. Siinäs näitte nyt, he sanoivat heille, jotka pitivät Jeesusta Messiaana. Siinä se killuu jumalanne kuolleensa kuin kivi. Vai että Messias?

        Pettymys oli Messiaaseen uskovilla hirvittävä, eivätkä he halunneet uskoa sitä, mitä oli tapahtunut, eli heidän hartaasti odottamansa Messias oli todellakin kuollut kuin kivi.

        Sitten he alkoivat kehitellä asiaan selitystä, aivan kuten chicagolainen kotirouva Dorothy Martin, jotta heidän maailmankuvansa ei romahtaisi ja heille ei naurettaisi, ainakaan aivan niin paljoa ja he saisivat koottua rivinsä.

        Joku keksi, että hei, Messias olikin lihaksi muuttunut ihminen, joka voikin kuolla, mutta sen jälkeen hän muuttuu takaisin Jumalaksi ja tulee takaisin ja jatkaa siitä, mihin nyt jäi.

        Sitten joku kysyi, että no miksi ihmeessä hän tuli tänne lihaksi muuttuneena kuolemaan, eihän siinä ole mitään järkeä jne jne jne ja keksittiin asioita toinen toisena jälkeen ja siksihän kristinuskon opit eivät oikein kestä nykypäivänä minkäänlaista kriittistä tai loogista tarkastelua, vaan pitää vain uskoa ja pitää suu kiinni.

        Aluksi kannattajat uskoivat, että Messias tulee takaisin todella nopeasti, ihan jo silloisten kannattajien elinaikana. Kun he olivat kuolleet, niin tässä lähiaikoina kuitenkin. Sitten meni 200 vuotta ja tarinat alkoivat siirtyä puhumaan lähitulevaisuudesta.

        Sitten meni 300 vuotta ja kannattajat alokoivat puhua toisesta paluusta, joka tapahtuu jossain tulevaisuudessa, joka voi olla pitkänkin ajan päässä eteenpäin jne jne jne.

        Sitten on ollut heitä, joilla on ollut täysin varma käsitys asiasta, kuten että se tapahtuu 22.10.1844 ja eipä ollut yllätys, että mitään ei tapahtunut, eikä ollut yllätys sekään, että pieleen menneen profetian ympärille syntyi uskonlahko, joka jostain syystä on hengissä vielä tänäänkin ja sille antaa selityksen psykologia, kuten sillekin, että miksi kristinusko on vielä hengissä.

        Kristinuskon alku on aivan samanlainen pettymystarina kuin Dorothy Martinin ufo-kultti. Osalla juutalaisista oli hirvittävä toive että Jeesus on Messias. Osa heistä pisti koko elämänsä peliin asian johdosta, hylkäsivät perheensä ja työnsä ja kaiken ja seurasivat oletettua Messiastaan minne hän menikin.

        Mutta kävipä niin ikävästi, että jumala menetti henkensä ja sitten alkoi hirvittävä pettymyksen selittely, sillä jumalat eivät kuole, etenkään häpeällisesti rikollisille varatulla ristillä.

        Vanhaan yhteisöön, juutalaisten luo ei ollut enää menemistä, sillä sitä ivaa ja pilkkaa ei olisi kestänyt kukaan, eikä heitä olisi välttämättä takaisin edes huolittu.

        Selitettiin asiat uudelleen ja pettymykset muuttuivat uudeksi toiveeksi ja niin syntyi kristinusko, joka jostain syystä on elossa vielä tänäkin päivänä ja ihmiset odottavat Messiaansa pikaista paluuta, vaikka hän on jo 2000 vuotta huilaillut taivaassa ja kerännyt voimia toiseen tulemiseen.

        Miksiköhän ei tule koskaan?

        Olet kusipää valehtelija.


      • pyhpyh kirjoitti:

        Olet kusipää valehtelija.

        Ja sinä olet rakas lähimmäinen, mutta jos minä valehtelen, niin voisitko perusteiden kera osoittaa, että missä minä valehtelen, sillä minulla on asiassa kuitenkin tieteen tuottamaa tietoa takanani ja voimme keskustella asiasta lisää, perustelleen lauseemme kunnolla.


      • pyhpyh
        bushmanni kirjoitti:

        Ja sinä olet rakas lähimmäinen, mutta jos minä valehtelen, niin voisitko perusteiden kera osoittaa, että missä minä valehtelen, sillä minulla on asiassa kuitenkin tieteen tuottamaa tietoa takanani ja voimme keskustella asiasta lisää, perustelleen lauseemme kunnolla.

        En keskustelu tuollaisen kanssa.


    • pyhpyh

      VALHEES EI HETKAUTA.

      • iloinen_naurajaa

        Arvoisa pyhpyh!!! Sinulla on vakava mielisairaus nimeltä adventismi. Ateismi voi kuitenkin pelastaa sinua vielä, joten luovu uskonnosta ja ala ajattelemaan omilla aivoillasi!!! :-D :-D :-D


      • pyhpyh
        iloinen_naurajaa kirjoitti:

        Arvoisa pyhpyh!!! Sinulla on vakava mielisairaus nimeltä adventismi. Ateismi voi kuitenkin pelastaa sinua vielä, joten luovu uskonnosta ja ala ajattelemaan omilla aivoillasi!!! :-D :-D :-D

        Valhees ei hetkauta tippaakaan.


    • pst

      Messiasta oli odotettu aina profeetta Danielista asti. Daniel oli kirjoittanut Babyloniassa v. 539 eaa., että Jerusalemin temppelin korjaustöiden aloittamisesta lähtien kuluisi 483 vuotta Messiaan tuloon.
      Danielin ennustus tunnettiin yleisesti. Ei ole mikään ihme, että kansa osoitti avoimesti suosiota Jeesuksen ratsastaessa aasinvarsalla Jerusalemiin v. 30 jaa.

      Samana vuonna Roomalaiset viranomaiset olivat evänneet Sanhedrinilta oikeuden langettaa kuolemantuomioita. Juutalaiset uskonoppineet tulkitsivat tapahtuneen todistavan muinaisen ennustuksen, jonka heidän esi-isänsä Jaakob oli kuolinvuoteellaan lausunut:

      " Ei siirry valtikka pois Juudalta eikä hallitsijansauva hänen polviensa välistä, kunnes tulee hän, jonka se on ja jota kansat tottelevat.".

      Nyt oli kuitenkin tapahtunut väistämätön. Valtikka oli väistynyt, eikä juutalaisilla ollut hallitsijaa.
      Sen sijaan he saivat nasaretilaisen puusepän, jota seuraavat joukot tiluleerasivat "Daavidin pojaksi ".

    • Merkattumuistiin
    • ---)Kuinka valheellinen maailmankuva pysyy pystyssä!(---
      Aloituksen kysymykseen on vain 3 vastausta:
      1. Rahan -ja vallan ahneuden siivittämänä.
      2. Rahan -ja vallan ahneuden siivittämänä.
      3. Rahan -ja vallan ahneuden siivittämänä.
      Tässä ei tarvitse kuin katsella naapurimaamme "rakkaan" Venäjän johtajaa ja hänen edesottamuksiaan.
      Uskonlahkot ovat myös täysin rinnastettavissa eräänlaiseen "valtiomuotoon", jossa on selvä sisäinen hierarkia ja nokkimisjärjestys. Kun ei sitten naama jostain syystä siellä "ylimystön" sisällä miellytä, niin ollaan vaikkapa valmiit riistämään henki, että saadaan se "omantunnon" ääni vaikenemaan.
      Salailu ja asioiden vääristely kuuluu myös olennaisena osana "hyvän ja menestyvän" järjestelmän ominaisuuksiin. Advetismi on omaksunut itselleen samat metodit jotka diktatuurisia toimia ihannoivassa järjestelmässä ovat olleet vallalla kautta aikain.

      • pyhpyh

        Puhut potaskaa.


    • loputonodotus

      Adventistit tuli todellakin mieleen. Näky ei toteutunut. Viisaat myönsivät näyn olleen väärän. Adventistit menivät uuden ja erilaisen selityksen lankaan, jossa ovat edelleen.

      Täysin uskomatonta USA:n presidentin ja paavin julistamaa sunnuntailakia on saatu odottaa jo yli 150 vuotta. Odotus vain jatkuu ja jatkuu....

      Kehitysmaissa paavipelottelut menevät joillekin kouluttamattomille vielä täydestä. Länsimaissa adventismin kannatus vain laskee. Kasvisdieetti pitää vielä pintansa.

      • pyhph

        Puhut täyttä potaskaa.


    • rbrb

      Tätä samaa kysymystä voimme soveltaa alkuräjähdykseen ja evoluutioon, eikö totta?
      Ihmisillä on tarve uskoa johonkin, jumalaan tai selitykseen, mutta harva tuntee Jumalan.
      Ne jotka ovat liian viisaita ufo-jumaloille ja liian ylpeitä Herralle, valitsevat tieteen ja oman viisautensa.

      • pyhpyh

        Alkuräjähdystä ei ole koskaan ollut. Siihen tulokseen moni tiedemies on jo tullut *tieteen* omilla argumenteilla. Darwinismi on ateistinen uskonto eikä tiedettä ollenkaan.

        Joten juu, vihaavat Herraa ja siksi ovat tuollaisia tiedät-kyllä-mitä.


      • JumalanSana
        pyhpyh kirjoitti:

        Alkuräjähdystä ei ole koskaan ollut. Siihen tulokseen moni tiedemies on jo tullut *tieteen* omilla argumenteilla. Darwinismi on ateistinen uskonto eikä tiedettä ollenkaan.

        Joten juu, vihaavat Herraa ja siksi ovat tuollaisia tiedät-kyllä-mitä.

        Puhut pyhpyh paskaa.
        Sinun typerän lahkosi valheet ei meitä kiinnosta. Olet kusipää


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      261
      6108
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      145
      3586
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2599
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2476
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2052
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      83
      1625
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1621
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1473
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1290
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      106
      1143
    Aihe