En halua kuolla, en vain tahdo elää

kabooom

Ajatukset itsestäni ja elämisestä ovat täyttäneet mieleni. Tuntuu että seinät kaatuvat päälle ja henki ei kulje. Kävelen kohti koulun vessaa niin rauhallisena kuin tässä tilanteessa on mahdollista, mutta päällepäin mitään erikoista ei näy. Muut eivät edes tunnu huomaavan minua, niinkuin eivät koskaan aikasemmin ole huomanneetkaan.
Tänäänkin oli yksi niistä päivistä, kun en vain tahtoisi elää. Tää maailma tuntuu aivan liian ahdistavalta kaikkine vääryytenseä. Kukaan ei tunnu tajuavan muo, vaikka yrittäisivätkin. Tuntuu että kukaan ei edes välittäisi. Vaikka oponikin eilen lupasi jutella kanssani tänään, ei hän tuntunut muistavan minun olevan olemassakaan.
Tää kaikki tiataa olla lähtöisin jo ennen 1. luokkaa alkaneesta kiusaamisesta. Parin vuoden ajan mut hakattiin vähintään viikottain, ja vain kerran se huomattiin. Sen jälkeen sain olla rauhassa, toisaalta kaipasin jonkin verran ystäviä. Neljännellä multa vietiin tavaroita ja kiusattiin netissä. Sitten jotain tapahtuikin, ja ystävystyin kiusaajieni kanssa. Siitä alkoi parin vuoden onnellinen jakso elämässäni, kun koin olevani arvostettu ja haluttu. Ei sitä kumminkaan sen kauempaa kestänyt, kun seitsemännellä luokalla minut jätettiin taas ulkopuolelle. Siitä lähtien olen vain tuntenut halveksivat katseet selässäni ja kuullut kuiskuttelua ohimennessäni, mutta kuitenkin olen pieneksi tuekseni saanut kaksi aivan mahtavaa ystävää.
Nyt tämän parin vuoden aikana kun oon fundeerannut tätä kaikkea, oon tajunnu kaikkea mitä ennen en olisi ajatellutkaan. Se miten mulle puhuttiin silloin 4-6 luokillakin, oli halveksivaa ja alentavaa. Muo ei oikeasti arvostettu yhtään, olin sinisilmäinen ja en tajunnut vaikka joku haukkui minua suoraan päin naamaa.
Nyt nämä viimeiset pari vuotta ovat olleet tuskallisinta aikaa elämässäni. Olen (tai ainakin olin) yksi luokkamme parhaimpia oppilaita, mutta nykyään se aiheuttaa minulle vain paineita ja jatkuvaa stressiä. En enää nauti asioista mitkä ennen olivat minulle henki ja elämä. Jokainen pienikin ponnistus on minulle liian raskasta, oli se sitten läksyjen tekeminen tai hampaiden harjaus.
Tanssin 6 kertaa viikossa, käyn kuvataidekoulua ja isoskoulutusta. Käyn 9. luokkaa, ja suuntana olisi lukio. Musta tuntuu, että mulla ei ole yhtäännaikaa rentoutua. Oon aina puhki palanut, ja mut silti laitetaan aina tekemään jotain. Joskus kyllä piristyn ja jaksan muutaman päivän ajan tehdä asioita joita en muuten pysty, esimerkiksi siivoamaan huoneeni tai laittamaan tiskit. Muuten minulle pelkkä nojatuolista nouseminenkin voi olla tunnin ponnistelu kun en jaksa edes nostaa kättä, ainut jotai pystyn tekemään on vain itkeminen. Ja tuntuu että itkenkin nykyään jatkuvasti. Kuten eilen matikantunnilla ja bussissa, saatan joskus vain syödessäni purskahtaa itkuun. Vaikka yritän pidätellä ahdistustani ja surua pääni sisällä, se ei onnistu, vaan purkautuu väkisinkin ulos.
Tätä kaikkea vielä lisää oma viiltely, joka hetkeksi tuo helpotusta, mutta ajan kuluttua vain pahentaa oloa. Viiltelen reisiäni, sillä ne ovat paikat joita harvemmin esittelen muille. Olen aiemmin onnistunut välttelemään mm. koulu-uinteja, mutta nyt keväällä ne ovat edessä, ja pakollisia. Joskus koulussakin minulle tulee olo että olisi pakko saada antaa terän tuhota ihoani, mutta silloin tyydyn vain itseni hakkaamiseen ja raapimiseen vessassa, sillä sitä ei huomaa.
Lähes päivittäisiä ajatuksiani on erilaiset itsemurhaan liittyvät asiat, jotka ovat toteutustapojen suunnittelua, ajankohtia, seuraamuksia ja sitä mitä muille selittäisin. Minua kumminkin pelottaa kuolema, sillä en haluaisi lopullisesti lopettaa elämääni, haluaisin vain päästä eroon tästä tuskasta joka painaa selkääni jokaikisenä päivänä. Jos näin edes voi sanoa, minua kaduttaa se että synnyin. Olen luonteeltanikin sellainen, että minun on vaikea luottaa ihmisiin, ja kun luotan, tulen katumaan sitä. En osaa pitää ihmissuhteista kiinni, ja minua pelottaa sitoutuminen. Olen sisäänpäinsuuntautunut, ja minun on myös vaikea ylipäätänsä tutustua ihmisiin. En usko että tulisin pärjäämään elämässä tällaisena kuin olen, tämä vain pahentaa oloani päivä päivältä. Olen suunnitellut päättäväni tämän kaiken neljän vuoden päästä, jolloin olisin saanut jo hieman makua aikuiselämästä.
Tähän kaikkeen vielä päälle se, että tunnen olevani etäinen perheeseenikin. Tuntuu että he tietävät enemmän ystävästäni kuin minusta, en kerro heille juurikaan mitään asioistani. Minusta tuntuu että he eivät edes huomaa sitä että olen aina alakuloinen ja itsetuhoinen. Tuntuu että heitä ei edes kiinnostaisi. Sen takia muo ahistaa olla kotona. Oon kerran ottanut hatkat täältä, kylläkin palasin seuraavana päivänä. Se oli maanantai, kun lähdin, mutta he eivät edes huomanneet sitä.

Olen hakenut terveydenhoitajalta apua ystäväni kannustamana tähän, jota yritän teillekin selittää. Silloinkin tätä kaikkea vain vähäteltiin. Tilanne on vuodessa pahentunut, ja paljon. Tahtoisin saada apua, mutta tuntuu että kukaan ei edes kuuntelesi.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kabooom

      Tästä taisi tulla "hieman" pitkähkö, mutta toivoisin että joku jaksaisi lukea ja ymmärtää mitä tällä ajan takaa, ja ehkä jopa sanoa omia mietteitään tästä.
      Kiitän

    • psychedelicss

      Luin tekstisi suurella tarkkaavaisuudella ja kiinnitin huomiota seuraaviin asioihin. Ensinnäkin olet todennäköisesti masentunut, ainakin lievästi. Se käy ilmi siitä, kun kerrot, etteivät samat asiat tuota enää iloa, ja kuinka pienienkin asioiden loppuun saattaminen voi olla mahdotonta. Mielialasi on enimmäkseen apea ja viiltelet sekä sinulla on itsetuhoisia ajatuksia. Sinun kannattaisi käydä terveydenhoitajan luona masennusseulassa - nimittäin sen jälkeen tilanteeseesi olisi tarjolla huomattavaa apua. Nimittäin jos/kun kyseessä on masennus, ymmärrät itseäsikin paremmin. Silloin ymmärrät (ainakin kaukaisesti), ettet ole nyt sinä tilassa, että voisit päättäväisesti määrätä koko loppuelämäsi suunnan. Et ole kykenevä tekemään päätöksiä masentuneilla aivoillasi. Sellaisia päätöksiä et ikimaailmassa tekisi silloin kun olet normaalissa ja tasapainoisessa tilassa. Se, miten sinusta nyt tuntuu ja mitä ajattelet, voi tuntua lopulliselta ja näet edessäsi vain pelkkää pimeyttä, mutta se johtuu siitä, että mielesi on kietonut sumean verhon eteesi, etkä kykene näkemään sen taakse. Maailma on samaan aikaan hirvittävän karu ja satumaisen kaunis. Tällä hetkellä, joskin ymmärrettävistä syistä, et näe verhon taakse sitä kaunista puolta, josta muut voivat sinulle vain kertoa.

      Olet selväsi myös hyvin älykäs ja syvällinen ihminen. Osaat kirjoittaa hyvin - paremmin kuin suurin osa oppii koskaan aikuisena. Sinulla on paljon mahdollisuuksia kehittää itseäsi ja rakentaa tulevaisuuttasi pohjalle, mistä monet voisivat vain uneksia. Karua on se, miten kiusaajat valitsevat riittävällä tavalla erilaisia kohteekseen. Sinä olet sopinut heidän kohteekseen juuri koska olet ollut erilainen. Kiusaajien motiivit ovat monet, mutta heitä yhdistää sama asia: he ovat epäkypsiä, heidän tilaansa voitaisiin kutsua tietynlaiseksi värisokeudeksi, heiltä puuttuu palikoita sieltä, missä niitä normaalisti pitäisi olla. Onkin kuvaavaa, että suurin osa lopettaa kiusaamisensa, kun ikää tulee lisää ja he _kypsyvät_ henkisesti! Kiusaaminen onkin sellaisten hommaa, jotka vielä ajattelussaan ovat lähempänä pentua kuin henkisesti kypsää aikuista, he eivät ole vielä siirtyneet seuraavalle henkisen kehityksen portaalle, jossa osataan asettua toisen asemaan ja jossa asioita osataan katsella useammasta näkökulmasta. Moni myöhemmällä iällä havahtuu ja sitten katuu kiusaamistaan koko loppuelämänsä, miten saattoikaan olla niin idiootti ja henkisesti vajaa (koska todella vajaudesta on kysymys). Niinpä siirtyminen lukioon voi jo tuoda muutoksen: ikää on jo enemmän ja asoista osataan ajatella pikkuhiljaa enemmän aikuisena kuin lapsena.

      Uskon siis, että lukiossa tilanteesi tulee paranemaan. Muista että sinulla oli jo hetki, kun asiasi olivat mallillaan (myös entisten kiusaajiesi kanssa) - ja silloin olitte vielä kaikki todella lapsia. Entä sitten nyt kun aikaa on kulunut ja ihmiset viisastuneet? Sinussa elää siis mahdollisuus kaikkeen siihen vieläkin, älä kadota sitä.

    • jaksele

      Luin tekstisi, jos haluat ihan normaalia, melkein samanikäistä juttuseuraa, niin laita sähköpostia: [email protected] (: (voit vaikka tehdä kokonaan uuden sähköpostin niin ei tarvitse omalla nimellä tulla)
      Ei tietenkään pakko tulla! Joka tapauksessa ISO HALI ja toivotan kamalasti voimia! <33 Kyllä sä selviät, vaikkei nyt siltä vaikuttaisikaan. (:

    • kaboooom

      Ennätin jo pelätä, ettei kukaan ottaisi muo tosissaan, mutta onneks sain yllättyä positiivisesti siitä että joku ylipäätänsä jaksoi lukea tän romaanin. :d

      Olen siis tosiaan käynyt tekemässä sen masennusseulan terveydenhoitajan luona, jolloin taisin saada siitä 15 pistettä. Nyt jälkeenpäin kun olen tehnyt netissä jonkin samantyyppisen testin, olen saanut siitä 21 pistettä. Taisin tuossa ekassa viestissä unohtaa mainita sen että mulla oli aika koulupsykologille, mutta en uskaltanut mennä sinne. Joten osittain se, että en saa apua taitaa olla musta itsestänikin kiinni..

      Tuntuu että ainut mahdollisuus on vaan toivoa, että tulevaisuudessa voisin päästää irti näistä ajatuksista ja nähdä elämän valoisan puolen, jos mulle sitä on edes suotu sen enempään mitä sitä oli silloin vuosia sitten. Sitä on vain vaikea kuvitella kaiken, mitä tän lyhyen elämän aikana on tapahtunut, jälkeen. En vain jaksa uskoa että musta olisi mihinkään nyt, eikä tulevaisuudessakaan.

      • psychedelicss

        Okei.. olet mitä ilmeisimmin tehnyt suomalaisen R-BDI -mielialakyselyn ja vaikka sen perusteella ei suoraan voi masennusta diagnosoida, niin 15 pistettä (21 varsinkin!) on jo merkittävän suuri ja kertoo, että sinulla on masennuksen oireita. Siksi ilmeisesti tuo aika koulupsykologille oli varattukin. Se että peruit ajan ei vielä ratkaise mitään (ja onhan toisaalta ymmärrettävää että sinne meno tuntui ylivoimaiselta) - vaan se ratkaisee että voit vielä uudestaan varata sinne ajan - ja käydä hänen luonaan! Suosittelen ehdottomasti sitä. Sinne ajan varaaminen ei tarkoita että pitäisi olla jokin ongelmanuori, ajan voi varata mitä "vähäpätöisimmästä" syystä johtuen, vaikka siitä että haluaa keskustella koulun käynnistä ja jaksamisesta/ unen saannista yms. Lisäksi psykologi on varsinainen asiantuntija, mitä masennukseen tulee. Hän osaa kuunnella ja tehdä sellaisia valaisevia kysymyksiä, mitä et ehkä itsekään ole tullut ajatelleeksi. Kertomasi perusteella luulen, että merkittävin masennusoireilusi laukaiseva tekijä on ollut pitkään jatkunut koulukiusaaminen. Uskon, että tekisi sinullekin hyvää jos pääsisit puhumaan tästä jollekin luotetulle ihmiselle, joka on asiantuntija ja tietää, mitä jatkossa olisi hyvä tehdä.

        Ajattelusi sisältää toivon pilkahduksia, vaikka et pystykään niihin nyt uskomaan. Se on ymmärrettävää. Tavoite siitä, että olisit yhtä-äkkiä jälleen ilman mitään tuskaa ja taakkaa, tuntuu varmasti kaukaiselta. Siksi olisikin edettävä pienissä erissä. Kuvittele että lähdet kulkemaan portaita pitkin kohti tervehtymistä ja tasapainoa. Jokainen porras on siirtyminen lähemmäs kohti parempaa ja tuo aina enemmän helpotusta tilanteeseesi. Eikä sinun tarvitse keskittyä kuin seuraavaan portaaseen. Välillä voi tulla takapakkia, mutta sen jälkeen on vain noustava ja jatkettava entistäkin sisukkaampana. Ensimmäinen porras on nyt epäilemättä ajan varaaminen psykologille ja toinen se, että käyt hänen luonaan. Siitä voisi lähteä liikkeelle. Tsemppiä!


      • kabooom

        Haha, tuo portaita pitkin kulkeminen kuvaa jotenkin mun tämänhetkistä tilannetta kyynärsauvojen turvin kävellessä.
        Oon aina kelannut, että psykalle mennään vain jos on kunnon ongelmia ja sen sellaisista. Varmaankin sekin on yksi niistä syistä, miksi se pelottaa niin paljon, nääs mulla on sellainen olo että nämä mun "ongelmat" eivät ole tarpeeksi vakavia..Mutta kaipa sitä pitää keräillä rohkeutta jotta pystyisi sen ajan varaamaan. Ehkäpä voisin taas saada kaverilta apua sen varaamiseen, kuten viimekskin terkkarille, jos uskallan hänellekään kertoa.


      • psychedelicss

        Hyvältä kuullostaa! Ja hyvälle kaverille on viisasta kertoa. Kaverit ovat monesti kullan arvoisia tällaisissa asioissa ja osaavat patistaa ja "potkia persiille" silloin kun omat voimat ja usko ovat jääneet jonnekin matkalle. Ja todellakin voit mennä psykologille ilman sen suurempia jännityksiä, heillä jos kenellä on korvaa kuunnella asiat sinun kertomana. Heidän vastaanotolla käy oppilaita laidasta laitaan pienempien ja suurempien ongelmiensa kanssa... tai sitten ilman mitään ongelmaa pelkästään kyselemässä mieltä askarruttavista kysymyksistä. Tämän kun pidät mielessä niin se auttaa - ja se mielessä on hyvä pitää se portaikko myös :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      376
      1436
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1253
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1180
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1062
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      930
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      876
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      786
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe