Yhteiskuntasopimus, väärää kommunismia

Lammas, ovis aries, on sorkkaeläinten lahkoon kuuluva nisäkäs. Lammas kesytettiin Lähi-Idässä noin 10 000 vuotta sitten. Vuonna 2007 Suomessa oli noin 119000 lammasta ja lampoloita oli noin 1900. Uroslammasta kutsutaan pässiksi.

Pässi jutun ingressinä aiheutuu siitä, että Suomen talouspolitiikasta ei juuri muuta tahdo saada mieleen ponnistelemallakaan. Tai politiikasta ylipäätään. Tuntuu siltä, että mopedi on ehtinyt jo kauaksi päätöksentekijöiden hyppysistä. Tällä hetkellä tarvittaisiin nimenomaan järkeviä päätöksiä eikä suinkaan päätöksiä lampaan päästä.

Kommunismi on talouspoliittisena välineenä oiva aate, mutta aatetta pitää osata käyttää oikein ja taiten, jotta käytöstä olisi jokin hyöty. Meneillään oleva yhteiskuntasopimus on hyvä kommunistinen yritys saada talouselämä parempikuntoiseksi siitä halvaannuksen ja älyllisen tylsyyden tilasta, johon se on vajonnut, mutta, eihän hyvänen aika, työajan pidennys ja tuottavuuden lisäämispyrkimykset ole edes lähellä ongelman ratkaisua. Suorastaan päinvastoin. Ilmeisesti EK:n lobbareilta on unohtunut tuottavuuden käsitteen merkitys, jos ovat sitä koskaan tienneetkään.

Tuottavuushan tarkoittaa tietyn tuotoksen aikaansaamista tietyssä ajassa tietyillä resursseilla. Tuottavuuden parantaminen puolestaan tarkoittaa tuotoksen lisäystä samalla tarkastelujaksolla samoin resurssein.

Nyt jos tuottavuutta lisätään, niin ainoastaan kaupaksi käymättömän roinan määrä vain kasvaa. Siksi oikea kommunistinen keino olisi asettaa yrityksille selkeät myyntitavoitteet eikä lähteä täysin järjettömään työtahdin nostamisyritykseen.

Sama pätee myös työajan pidentämisvaatimukseen, jota EK:n lobbarit pari syltä leveä etruskivirne naamallaan yrittävät vängätä sopimukseen kuin käärmettä pyssyyn. Työajan pidentämisen vaikutus on täsmälleen samansuuntainen kuin tuottavuuden parantamisen vaikutuskin. Lopputulos on molemmissa tapauksissa vain entistä suurempi määrä epäkuranttia tavaraa.

Sekin kummastuttaa, miksi EK viestimissä rinnastuu valtiovaltaan ja poliittisiin päättäjiin. Molemmat tuntuvat ”tööttäävän” ikään kuin samaa asiaa. Ainoaksi syylliseksi näkyy jäävän työntekijäpuoli, joka naama punaisena kuin huutolaispoika kuuntelee ripitystä työelämän jäykkyyksistä, vaikka todellinen jäykkyys ja takapaju ovat huonosti johdetut yritykset ja niiden takapajuiset etujärjestöt.

Kaikkein pahinta on se, kun poliittinen päättäjä saa tästä takapajulasta tartunnan ja alkaa kuvitella olevansa jokin konsernijohtaja. Kyllä tässä tämmöisessä valtakunnan johtamisessa menevät puurot ja vellit sekaisin, ettei peräti kuppi nurin ja veivi nurkkaan.

Yhteiskuntasopimus jo sinällään näyttää muodostuvan taas yhdeksi uudeksi ikuisuuskysymykseksi tai poppakonstiksi, jonka pitäisi pelastaa maat ja mannut, mutta jonka toteuttamisesta ei tule yhtään mitään.

Kun sitten hallitukseenkin on tyrkyllä jos jonkinlaista ”nöösipoikaa”, niin eipä olisi maankaatoihme, vaikka seuraavakin hallituskausi menisi opetellessa ja toisiin tutustumisessa. Se tästä enää puuttuukin, että talouden mukana menisi vielä sivistyskin. Tosin tämä jälkimmäinen taitaa olla käytännössä lähinnä hypoteettinen pelko, koska tyhjästä ei kuuleman mukaan voi nyhjäistä.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hiohihihihihihih

      Kommunisti taas laukaisi jätesäkkinsä.

      "Tuottavuushan tarkoittaa tietyn tuotoksen aikaansaamista tietyssä ajassa tietyillä resursseilla. Tuottavuuden parantaminen puolestaan tarkoittaa tuotoksen lisäystä samalla tarkastelujaksolla samoin resurssein."

      Jos sama resurssi tekee 15 minuuttia päivässä lisää tietysti tuottavuus nousee:D Jos ne perjantain kahden tunnin työajan lyhennys otetaan tuottavaan työhön tulee siinä tuottavuutta sen kahden tunnin määrän verran. Siinähän tehdään silloin samalla resursilla enemmän.

      • Niih,hih, entä sitten? Mitäs tällä epäkurantilla tavaralla tehdään? Siinähän se pointti on. Taitaa olla porvarin rankkitynnyrissä reikä, kun on päässyt järki karkuteille? Entä työllisyys, kun entinen porukka vain lisää tuotosta? Siinähän käy niin, että työttömyys vain kasvaa. Se taas merkitsee, ettei työurien pidentämisestä ollut kerrassaan mitään hyötyä. Notta päkä, päkä pässiä.


      • MNBGTYUYGFgh
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Niih,hih, entä sitten? Mitäs tällä epäkurantilla tavaralla tehdään? Siinähän se pointti on. Taitaa olla porvarin rankkitynnyrissä reikä, kun on päässyt järki karkuteille? Entä työllisyys, kun entinen porukka vain lisää tuotosta? Siinähän käy niin, että työttömyys vain kasvaa. Se taas merkitsee, ettei työurien pidentämisestä ollut kerrassaan mitään hyötyä. Notta päkä, päkä pässiä.

        Sinä siis et tarkoittanutkaan tuottavuuden kasvua:D Eli puhut resurssien lisäämisestä sen mukaisesta tuloksen kasvusta ja sekoitat suloisesti asiat keskenään.

        Silloin sinun eikannata puhua samoilla resursseilla, vaan lisäämällä resursseja.


      • Ei suinkaan, sinä et vain ymmärrä. Työajan pidennys ei mitään tuottavuutta edes ole ja jos tuottavuus pakolla nostettaisiin, niin sehän merkitsisi vain lisää epäkuranttia tavaraa.

        Tuottavuuden kasvua olisi esimerkiksi se, jos Hakkarainen sahaisi tunnissa yhden puun enemmän kuin tähän asti. Jos taas työaika on tunti ja tämä tunti venytetään kahteen tuntiin, niin eihän tässä välttämättä kasva edes tuotos, tai jos jostakin syystä kasvaisi, niin lopputulos olisi sama: lisää epäkuranttia tavaraa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      26
      4463
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      218
      2390
    3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      42
      1885
    4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1684
    5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      222
      1671
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      152
      1308
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      51
      1174
    8. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      925
    9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      921
    10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      131
      886
    Aihe