Evakot ja sauvakävelijät talouspoliitikkoina

Rutiini, pökkelöityminen, on suurin syy siihen, miksi uudistusten syntyminen on joissakin tapauksissa suorastaan ylivoimaista. Tämä pätee paitsi Lidlin kassaan, jääkiekkojoukkueeseen kuten myös mitä suurimmassa määrin politiikkaan. Erityisesti talouspolitiikassa pökkelöityminen on suorastaan kohtalokasta, koska taloudestahan elää koko ihmiskunta. Siitäkin huolimatta, että kapitalistinen talous on vain osa maailman taloutta. Suorastaan valtaosa, mutta kumminkin. Jossakin sademetsien kätköissä saattaa vielä elää alkuperäiskansoja, jotka eivät ole kuulleet kapitalismista mitään. Mutta jahka sinnekin saadaan televisio ja matkapuhelin, niin johan sielläkin alkaa ”oikean tiedon” levittäminen länsimaisten arvojen ylivoimaisuudesta.

Erityisesti Ruotsiin viimeaikoina muuttaneet suomalaisevakot ovat kunnostautuneet jälkeenjääneine ajatuksineen, joiden mukaan jälkiteollisessa informaatioyhteiskunnassa työ olisi kaiken a ja o. Työllä nämä evakot tarkoittanevat liukuhihnan ääressä suoritettavaa kapitalistista teollisuustyötä eikä banaanien keräämistä tai perunan kasvattamista pihatontilla. Luultavasti myös Lidlin kassa lukeutuu tähän samaan kapitalistiseen kategoriaan. Sen sijaan jääkiekon pelaaminen on jo monimutkaisempi ilmiö joskin kapitalismi on siinäkin päällimmäisenä. Mutta onko mailalla huitominen varsinaista työtä on jo moniulotteisempi kysymys. Informaatioyhteiskunnassa tulostin korvaa ennen pitkää koko liukuhihnan ja Lidlin kassakin voi tulostaa ostoksensa suoraan keittiön tulostimella. Jääkiekkoilijan tulostaminen on ainakin eettisesti monimutkaisempaa, mutta kloonaamisen tekniikka kehittyy koko ajan.

Paitsi että evakot ovat ajastaan jälkeen jääneitä, he ovat myös epäloogisia väittämissään. Ensin he väittävät, että globaalissa taloudessa ei voi elvyttää, mutta samaan hengenvetoon he vaativat työn verotuksen helpottamista. Miksi? Jos ei voi elvyttää, niin miksi työn verotusta pitäisi keventää?

Verojen alentaminen merkitsisi velkaisen kansantalouden velkaantumista edelleen edellyttäen, että entisenkaltainen elintaso säilytettäisiin. Verojen alentaminen työmotivaation näkökulmasta ei sekään toimi, koska veroista ei päätä työnantaja, vaan kansalaisten vaaleilla valitsemat päättäjät. Kannustinloukkuongelma puolestaan on työnantajan ongelma, ei julkisen vallan. Kapitalistisen työnantajan pitäisi toimia vain sitten, ettei köyhiä syntyisi, vaan kaikille olisi työtä ja toimeentulo.

Optimaalisessa taloudessa vallitsee täystyöllisyys. Sen täytyy merkitä sitä, että alinkin palkka on sellainen, jolla ihminen tulee toimeen, koska muutoin köyhimpien kuoleminen nälkään johtaa aina myös seuraavien köyhimpien nälkään kuolemiseen jne. Markkinoiden epätäydellisyyttä kannattaakin etsiä yritysten johdosta pikemminkin kuin työntekijöistä tai sosiaalisten tulonsiirtojen varassa elävistä. Yksi johtavassa asemassa oleva tumpelo saa enemmän tuhoa aikaan kuin lukemattomat työläiset tai sosiaalisten tulonsiirtojen varassa elävät.

Pökkelöitymisen yhtenä mallimaista voidaan pitää Suomea. Erityisesti suomalainen koulumaailma on syy siihen, miksi uutta ei synny. Täällä on lähes vuosisatojen ajan totuttu siihen, että ensin pitää oppia vain ja ainoastaan ”tosiasiat”. Ja se, jolla on tosiasioita vähiten hallussaan, ei kelpaa mihinkään. Pahimmassa tapauksessa tämä vähiten tosiasioita osaava leimataan kommunistiksi.

Toinen ääripää, joka on aivan viimeaikoina päässyt valloilleen, on se, ettei tosiasioita ole enää ollenkaan, vaan jokainen voi nimittää tosiasiaksi aivan mitä sattuu tosiasiana pitämään. Ei tälläkään menetelmällä mitään käyttökelpoista synny. Päinvastoin. Vaarana on, että vapaa mölyäminen hävittää niin omat kuin varastetutkin aikaansaannokset.

Luovuuden puute näkyy talouspolitiikassa jo siinä miten vaikkapa julkiset menot tulkitaan. Erityisen suosittu kapitalistinen tulkinta on pitää julkista sektoria kapitalistisen talousjärjestelmän loiseliönä. Tästä näkökulmasta koko julkinen sektori olisi vain yksi iso tulonsiirto. Suosittua on myös erilaisten velkakellojen nikkarointi vain sen osoittamiseksi miten haitallisia julkiset menot ovat.

Kuitenkin edes jonkinlaista älyllistä toimintaa osoittaisi, jos julkisten menojen ohella tarkasteluun otettaisiin myös julkisilla menoilla saatavat hyödyt ja menojen säästöt koko kansantalouden osalta. Siksi julkiset menot pitäisi nähdä pikemminkin investointeina kuin niin sanottuna syömävelkana, joka lienee yksi suurimpia porvarillisen takapajuisuuden ilmentymiä mitä suomalainen kulttuuri on olemassaolonsa aikana tuottanut.

Esimerkiksi terveydenhoitomenot tuottavat sairauksien vähentymisenä ja toimintakyvyn palautumisina, koulutusmenot tuottavat osaavana työvoimana ja erityisesti työttömien kouluttautumiseen ja kuntoutukseen suunnatut varat olisivat kaikkein parasta talouspolitiikkaa, joka ei ole välähtänyt edes pääkaupunkilaisten sauvakävelijöiden kapitalistisliberalistisiin ajatteluelimiin.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        26
        4353
      2. Mitä haluaisit

        Sanoa hänelle tällä hetkellä?
        Ikävä
        211
        2333
      3. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
        Maailman menoa
        40
        1852
      4. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

        Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
        Ensitreffit alttarilla
        18
        1664
      5. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

        Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
        Kotimaiset julkkisjuorut
        221
        1650
      6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

        Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
        Maailman menoa
        149
        1290
      7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

        https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
        Joensuu
        51
        1154
      8. Hyvin sä olet

        Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
        Ikävä
        56
        915
      9. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

        Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
        Suomalaiset julkkikset
        9
        911
      10. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

        Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
        Maailman menoa
        127
        851
      Aihe