Pieleen mennyt oikomishoito aikuisena

Potilasvahinko

Hei,
haluaisin tiedustella onko minulla kohtalotovereita?
Tuntuu todellakin, että olen niin yksin tämän asian kanssa. Aloitin seitsemän vuotta sitten aikuisena hampaiden oikomisen. Siitä helvettini alkoi.
Pienellä paikkakunnalla ei ollut kuin yksi oikomishammaslääkäri ja minä tyhmänä luotin häneen ja hänen ammattitaitoonsa.

Minulla oli ulkonevat etuhampaat ja halusin ylärivistöä vain sen verran taaksepäin, että saan huuleni luonnollisesti yhteen. Muuten alaleuan hampaat ja ylhäältä muut hampaat olivat siististi ojennuksissa ja missään ei ollut rakoja.

Kerroin oikojalle, että tulen puhtaasti esteettisistä syistä.
Minulla on aina ollut valkoiset, kauniit hyvin hoidetuta hampaat, mutta tämä puoskari pilasi koko kasvoni.
Hammaslääkäri sanoi, että minulta on poistettava neloset(terveet, reiättömät) ylhäältä, sekä alhaalta muuten purenta ei enää täsmää.
Tyhmänä luotin häneen. Kahden vuoden oikomisen jälkeen itkin, kun näin lopputuloksen.
Ylhäällä hampaiden poistokohdissa oli kolot, sekä alhaalla jokaisen hampaan välissä koloja, jotka olivat ennen tiiviisti yhdessä.
Tajusin jo silloin maalaisjärjellä, että hampaiden poistoja ei olisi pitänyt tehdä.
Hammaslääkäri vaan yritti selitellä, että niihin voi laitella vaikka muoveja, jotta kolot eivät olisi niin ison näköiset.

En enää kehdannut hymyillä ja muutenkin olin ihan oudon näköinen. Olin ennen ollut tosdella tyytyväinen kasvoihini, ulkonevia etuhampaita lukuun ottamatta.

2,5 vuotta kärvistelin kunnes kävin kertomassa haamaslääkärille, että en ole ollut todellakaan tyytyväinen lopputulokseen. Hän lupasi tehdä "takuukorjauksen" 1000€
Outoa todellakin, että takuukorjauskin maksaa.

Epäilin, että uskallanko mennä enää hänelle.Hammaslääkäri kuitenkin sanoi, että hän vetää vain kolot ylhäältä kiinni ja oikominen kestäisi n.puoli vuotta. Minulla ei ollut vaihtoehtoja, koska silloin olin työttömänä.

Tässä tein taas virheen.
Oikominen kesti ja kesti. Yritin kysellä miksi etuhampaani ovat aina vaan edessä ja kakkoset eivät samassa tasossa.
Hän vaan selitteli, että kaikilla kitalakikaari on erillainen, Koko oikomisen aikana hän ei kertaakaan katsonut kasvojani edestä vaikka pyysin.
Lopulta kun aikaa oli kulunut 1,5 vuotta hermostuin ja siirryin toiselle hamamaslääkärille.

Aloin pikkuhiljaa hänen vihjailuistaan tajuamaan,
mitä mokia ja välinpitämättömyyttä oikomisessani oli tapahtunut.
Mutta minusta olisi ollut todella reilua, että tämä uusi hammaslääkäri olisi rehellisesti kertonut nämä asiat ennen kuin aloitti, koska nyt maksoin hänellekin tuhansia euroja turhaan.
Mutta tämä on aivan uskomatonta miten lojaaleja lääkärit Suomessa ovat toisilleen ja eivät pidä asiakkaan puolta.
Olin jo vuosien ajan ihmetellyt minusta otettuja valokuvia ym. en enää tuntenut itseäni kauniiksi, niin kuin ennen. Olin jotenkin ihan oudon näköinen.
Olin totaalisesti muuttunut kasvoistani ja en tajunnut ,
että kaikki oli yhteydessä oikomiseen.
Suuni tuntui todellakin likaiselle ja hengitykseni oi alkanut haisemaan, kun hampaisen välissä olevat kolot keräsivät ruokaa.
Hampaani olivat muuttuneet keltaiseksi, koska niitä ei puhsdistettu koskaan oikomisen aikana. Ja minulla pienipalkkaisella meni kaikki rahat vuosia oikomishoitoon, etten pystynyt niitä käydä muuallakaan puhdistuttamaan.

Tilanne nyt:
Oikominen tosiella hammaslääkärillä loppui.
Taas olen tuhansia euroja köyhempi.
Hammaskaareni supistui entisestään kapeammaksi, kun kolot vedettiin yhteen.(tästäkään minulle i mitään mainittu).
Minulla on iso suu ja hampaat ovat nyt mytyssä jossain taka alala.
Kasvonipiirteet ovat rajusti valahtaneet, näytän paljon vanhemmalta mitä olen.
Leukani on vedetty liian taakse ja olen melkein leuaton. Minulla on aina ollut paksut symmetriset huulet. Nyt kun kaikki hampaat ovat supussa taka alalla ja kitalakeni kavennettu, minulla on jäljellä alaspäin roikkuvat pienet ohuet huulet.
Olen todella ruma. Nenän ja huulien välinen välimatka on suunnattoman iso ja näytän hirveälle. Poskeni roikkuvat.
Kaiken lisäksi minulla on alkanut korvat menemään lukkoon,
hirvittäviä alaleuka ja niskakipuja. Purentani on päin persettä.

Tämä viimeinen hammaslääkäri kertoi, että minulta ei olisi hänen mielestään tarvinnut poistaa hampaita ja hän myös sanoi, että entisiin kuviin verrattuna kasvoni ovat aivan erinäköiset mutta olen edelleen "ihan nätti" ja että minun pitää opetella vaan elämään "uusilla Kasvoillani"ja huonoon purentaan hän ehdotti yöksi purentakiskoja!!!!
Haloo! Olen vasta 40v. ja en aio jonkun puoskarin välinpitämättämyyden vuoksi elää loppuikääni tämän näköisenä!
En myöskään aio kärsiä kivuista ja hankkia monen sadan euron purentakiskoa, koska purennassani ei ollut enne mitään vikaa!

Olen yritellyt selvitellä eillaisia hyviä hammaslääkäreitä. Olen valmis aloittamaan uuden oikomisen ja laittamaan vaikka poistettujen hampaiden kohdalle implantit. Haluan kasvoni takaisin! Osaako joku auttaa minua? Voinko viedä asian potilasvakuutukseen?

10

2175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jp9uig

      Et saa poistettujen tilalle mitään, purentasi tulee olemaan tuollainen loppuelämäsi. Hampaita ei oli kannattanut poistaa, minultakaan ei poistettu vaan oiottiin. hoitovirheilmoitusta vain tekemään. 'Missä sinut oiottiin ??

      • Potilasvahinko

        Olin ihan liian tyhmä ja sinisilmäinen. Olisi pitänyt kiertää ympäri Suomea kysymässä mielipiteitä... mutta miksi en saa poistettujen tilalle mitään?
        Jos aloitan uuden oikomisen jollakin "ammattitaitoisella" tällä kertaa ja laitetaan hammasimplantit poistettuihin kohtiin.


      • Manimanimani
        Potilasvahinko kirjoitti:

        Olin ihan liian tyhmä ja sinisilmäinen. Olisi pitänyt kiertää ympäri Suomea kysymässä mielipiteitä... mutta miksi en saa poistettujen tilalle mitään?
        Jos aloitan uuden oikomisen jollakin "ammattitaitoisella" tällä kertaa ja laitetaan hammasimplantit poistettuihin kohtiin.

        Kuten havaitset, rahasi taitaa kiinnostaa hammaslääkäriä enemmän kuin hyvinvointisi. Valitettavasti "hoitosi" ei ole lainkaan ainutkertainen. Potilaan hyvinvoinnista kiinnostuneet hammaslääkärit taitavat olla aivan hakusassa?


      • Anonyymi

        Ainakin Amerikassa tehdään korjauksia pieleen tehtyihin oikomisiin liittyen palauttamalla hammaskaari luonnolliseen asentoon ja turhaan poistettujen hampaiden tilalle laitetaan implantit. Itseäni ahdistaa implantit koska ne kiinnitetään ikeniin ruuveilla jotka ei sinne kuulu ja ne voi aiheuttaa komplikaatioita. Suomi on sellainen takapajula näissäkin asioissa että kovinkaan moni oikoja ei ole sellaisesta kuullutkaan. Englanniksi löytyy siitä tietoa googlaamalla "extraction ruined face", "dental arch widening/expanding", "Re-Opening extraction spaces"

        Suomessa turha hampaiden poisto ja liian pieneksi vedetty hammaskaari on normaali toimenpide ja sen tuloksena syntynyt virheellinen hammaskaari on Suomen standardien mukaan normaali. Eli sitä ei katsota hoitovirheeksi! Kävin itse siihen pyytämässä arviota erikoistuneena oikojalta. Hänen mielestään virheellinen hammaskaareni oli normaali ja hyvin tehty! Amerikkalaisten standardien mukaan hammaskaaressani on hoitovirhe mutta siitä huolimatta monet Amerikkalaiset vanhoihin kaavoihin kangistuneet oikojat repii edelleen turhaan terveitä hampaita ja pilaa ihmisten kasvoja/hymyjä!


    • egegre

      minullakin epäonnistui

      • Potilasvahinko

        Hei, olisi kiva kuulla kokemuksia? Voisitko laittaa s.postisi, niin voisin ottaa yhteyttä? Olen ketjun aloittaja.


    • Ennieletätä

      Kävin oikomishoidossa ala-asteelta lukioon. Ensin poistettiin ylhäältä ensimmäiset poskihampaat tekemään tilaa ja sen jälkeen alhaalta oikeanpuolimmainen etuhammas, jotta saadaan raot kiinni. Hampaiden yhteen kuromisen seurauksena alaleukani on luonnottoman takana ja hymyillessäni näytän hampaattomalta. Kunnan hammaslääkärit eivät myönnä tehneensä tässä virhettä, vaan perustelevat asiaa sillä, että hampaani ovat suorat. Niin kuin ne ovatkin, kun katsoo suuhun minun maatessa tuolissa. Yksityisillä olen ravannut useaan itteeseen ja viimeisin tapaamani (viides hammaslääkäri), myönsi että on saattanut tapahtua hoitovirhe ja minun pitää ottaa yhteyttä oikojaan. Olen todella pettynyt hammaslääkäreihin ja miten he ovat pilanneet hampaani, purentani, uneni ja ulkonäköni. En toivoisi tällaista käytännössä peruuttamatonta hoitovirhettä pahimmalle vihamiehellenikään!

    • Anonyymi

      Tässä kohtalotoveri! Minulta poistettu turhaan terveet vitoshampaat ylhäältä ja alhaalta. Toinen oikoja sanoi myöhemmin entiset kipsimallit nähtyään että hampaani olisi mahtunut oikomaan ilman turhia hampaan poistoja. Suomessa ei kovin moni oikoja ole perillä siitä että hampaiden poisto oikomishoidossa on lähes aina täysin turhaa ja pilaa suurimmalta osalta ulkonäön. Minulle oikomishoidon tehnyt oikoja sanoi ettei hampaita voi viedä leveämmälle kaarelle koska "muuten ne katkeaa"!!!! Samaa sanoi toinenkin oikoja jonka arviossa kävin myöhemmin tämän pieleen menneen oikomishoidon takia. Hän sanoi että hammaskaarta voidaan leventää vai leikkaalla ja vain lapsille!! Alusta saakka olin itse sitä mieltä että hampaani mahtuisi suoriksi ilman turhia hampaan poistoja ja olin huolissani siitä miten tuleva oikominen saattaisi muuttaa negatiivisesti ulkonäköäni koska hammaskaari tulisi pienenemään. Oikoja vakuutteli monta kertaa että "hyvä siitä tulee". Halusin tyhmänä luottaa häneen vaikka epäilys jäikin. Minulla oli ennen oikomisen aloitusta lievä ylipurenta. Kiinnitin huomiota siihen että alhaalta poistettavat vitoset oli leveämmät kuin ylhäältä poistettavat joten se tulisi lisäämään entisestään yläpurentaa. Siksi en aluksi antanut lupaa tehdä alahampaille mitään. Ylähampaita oiottiin aluksi lähes vuoden ajan kunnes lopulta suostuin alahampaiden oikomiseen ja alavitosten poistoon koska oikoja jankkasi joka käynnillä että "kyllä on yleensä tapana oikoa myös alhaalta"! Halusin luottaa siihen että hän tietää kun on alan ammattilainen mutta olisi pitänyt kuunnella omaa järkeä!

      Toinen etuhammas ei lähtenyt kääntymään kunnolla suoraksi koska siihen kiinnitetty braketti oli alusta saakka vinossa hampaaseen nähden. Muut hampaat oli suoristuneet jo lähes kaksi vuotta sitten! Oikoja ja hoitaja väittivät joka kerta että hampaan vinous johtuu ainoastaan siitä että hampaan luu on vino ja paksu! Oikoja yritti vuoden ajan saada hammasta suoristumaan kaarilankoja taivuttelemalla mutta eihän se siitä mihinkään suoristunut! Hän oli välissä monta kertaa sitä mieltä että oikominen on nyt valmis vaikka ylhäällä ja alhaalla poistettujen vitosen kohdalla oli vielä suuret raot! En suostunut siihen ja oikominen jatkui. Oikoja suostui lopulta siirtämään vinossa ollutta brakettia mutta laittoikin sen entistä vinompaan ja hammas meni parissa tunnissa niin vinoon ja kipeäksi että menin vielä samana päivänä katkaisuttamaan kaarilangan! Seuraavalla kerralla asettelin itse braketin oikeaan kohtaan oikojan katsoessa vieressä ja hammas suoristui alle kuukaudessa jota oikoja oli yrittänyt oikoa lähes kolmen vuoden ajan! Minulla ei jäänyt lopulta yhtään rakoja hampaiden väliin mutta tulos oli siitä huolimatta järkyttävä! Masennun todella paljon kun raudat lopulta irrotettiin. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen että huuleni oli kadonneet! Luonnoton liian kapeaksi ja taakse vedetty hammaskaari aiheutti sen että huulet roikkuu nyt lähes tyhjän päällä ja huulten luonnollinen paksuus on kadonnut! Hymyni on nykyään kireä ja luonnoton. Hymyillessä suun sivuille jää tyhjää mustaa näkyviin missä hammaskaaren kuuluisi luonnostaan olla. Hengittäminen on raskaampaa kun kieli ei mahdu normaaliin tilaan. Puhuminen on hankalampaa, samoin pureskelu, koska hampaat on väärissä paikoissa. Mutta kaikki hampaani nähneet oikojat, hammaslääkärit ja suuhygienistit ovat sitä mieltä että purentani on erinomainen ja hampaani kauniisti suorassa! No. Entinen purentani oli mielestäni erinomainen. Nyt syöminen tuntuu väärältä. Eikä suorat hampaat takaa kaunista hymyä!! Väärin tehty oikominen aiheutti lisäksi sen että leuka näyttää nyt luonnottoman ulonevalta ja posket näyttää roikkuvan. Minulla oli ennen tasapainoisen näköiset kasvot mutta liian taakse ja sumppuun vedetyt hampaat saa aikaan romahtaneen ulkonäön! Suuni/kasvoni on kuin vanhuksella! Minulla oli myös valkoiset hampaat hoidon alussa mutta sen loputtua hampaat oli kellastuneet. Oikoja ei neuvonut kunnollista puhdistusta. Kuulin vasta myöhemmin että on olemassa minimaalisia harjoja joilla kuuluu puhdistaa hampaita brakettien ympäriltä oikomisen ajan koska tavallinen harja ei siihen pysty.

      Olen todella vihainen hampaani ja kasvoni pilanneelle oikojalle mutta myös itselleni kun en kuunnellut järkeni ääntä ensisijaisesti!! Maksoin ulkonäköni pilaamisesta yli 5000 euroa (arvio oli aluksi n. 3000)! Nyt olen käynyt toisen (erikoistuneen) oikojan luona arviossa, hammasröntgeneissä ja hampaista on otettu uudet kipsimallit. Vielä on yksi arvio/suunnittelukäynti tulossa eikä ole edes varmaa kykeneekö hänkään palauttamaan hammaskaartani entiselleen. Olen maksanut ensikerralla hänen luona tehdyistä käynneistä 450 euroa eikä oikomista ole vielä edes aloitettu! Jos oikominen onnistuu niin se tulee arvion mukaan maksamaan 6000 euroa. Lisäksi 4 impanttia maksaa 2500 euroa kpl eli 10000€! Vain siksi että annoin repiä turhaan 4 tervettä hammasta ja uskoin "alan ammattilaiseen"!

      • Anonyymi

        Näin rehellisesti sanon hammaslääkärin lapsena ,mitä vanhempani puhuneet kyseisestä asioista.jos oikomis tarvetta hampaisiin niin se on tehtävä 20-30v välisenä aikana.mitä olen ymmärtänyt vanhempieni keskusteluja niin ihmisen suussa alkaa muutokset 30 ikävuoden jälkeen.ja se voi aiheuttaa hankaluuksia suussa oikomis hoidon jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5319
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4745
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3016
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1643
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe