Raitisilmasuodatin: Aktiivihiili vai tavallinen?

Raitisilmasuodatin

Markinoilla on tarjolla eri automalleihin sekä aktiivihiilisuodattimia, että liki puolta edullisempia "tavallisa" raitisilmasuodattimia.

Onko aktiivihiilisuodatin hintansa väärti vs. "perussuodatin" mikäli se vaihdetaan suosituksien mukaan kaksi kertaa vuodessa?

"Autossasi saattaa olla karmea pöly- ja homepesäke"

"Autoasi-korjaamoketjun teknisen palvelun päällikön Pekka Alangon mukaan suodatin tulisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Uusi suodatin pitää yli 90 prosenttia ulkoilman epäpuhtauksista poissa autosta."

"Näin tunnistat huonosti toimivan raitisilmasuodattimen."


- http://www.iltalehti.fi/autot/2015052019723064_au.shtml

22

15389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keuhkot

      ja kun ei ole lainkaan suodinta, niin voi hengittää ihan ulkoilmaa, kuten "lenkkipolullakin" kaupunkikävelyllä. Kun ottaa suotimen pois, voi meilläpäin , siis melkein koko Suomessa, hengittää HAVUMETSIEN tuoksua
      Saab veti joskus raitisilmasuodatin mainoksensa pois lehdistä ja telkkarista, kun lupasi, että suodatin poistaa ilman saastet ja epäpuhtaudet, kuten siitepölyn.

    • Hiilinen

      Hiilisuodatin haisee ainakin uutena. Pahvi halpa vaihtaa usein.

    • raitistapa_joo

      Tuli just tuli imuroitua vanhasta suodattimesta isoimmat roskat, hämähäkit ym pois.
      Perussuodatin riittää. turha maksaa jostain hiilisuodattimista., Ties vaikka niistä tulis jotain hiilipölyä sisäilmaan..

    • Raitisilmasuodatin

      "Tuli just tuli imuroitua vanhasta suodattimesta isoimmat roskat, hämähäkit ym pois."

      Pitääpä tehdä uudestaan kierros automallini tarvikehinnastossa ja jos aktiivi-hiilisuodatin ei lopuksi ole kovin paljoa kalliimpi, niin taidampa kuitenkin laittaa sellainen ostoon.

      Pitäisi ilmeisestikin ajoittaa sen vaihto ja paikkojen puhdistus juuri ennen ilmastoinnin huollon ja definsioinnin teettämistä, jottei mahdolliset pöpöt & Co asetu saman tien uuteen suodattimeen.

      "Aktiivihiilisuodatin on järkevä valinta silloin, jos autossa matkustaa säännöllisesti lapsia, allergikkoja tai astmaatikkoja."

      " Kun suodatin täyttyy ulkopuolelta kertyvästä liasta, läpi pyrkivä ilma rasittaa sitä entistä enemmän. Lopulta suodatin ei enää pysty suodattamaan sisään tulevaa ilmaa ja hieno hiekka, siitepöly, pienhiukkaset ja muut haitalliset epäpuhtaudet leviävät rasittamaan matkustajien hengityselimistöä sekä auton ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmää, kertoo Autoasi-korjaamoketjun teknisen palvelun päällikkö Pekka Alanko."

      - http://www.rannikkoseutu.fi/Uutiset/1194981279365/artikkeli/vanha raitisilmasuodatin on auton tikittava homepommi.html

      Alla esimerkki miten, paljon suodattimeen ja sen koteloon voi kertyä puunlehtiä jotka sitten alkavat maatua ymv.

      "Megane II: raitisilmasuodattimen vaihto ja ilmastoinnin desinfiointi"

      - http://renaultkeskustelu.net/foorumi/index.php?topic=710.0

      Mainio artikkeli ilmastoinnin huollosta: "Ilmastoinnin huolto"

      "Ilmastoinnin käyttäminen on tärkeää myös talvella, jolloin sitä ei yleensä tarvitse. Kompressorin pitää päästä pyörimään säännöllisesti, muuten sen tiivisteet alkavat helposti vuotaa. Samasta syystä ilmastointinesteen on hyvä päästä liikkumaan aika ajoin."

      - http://www.tuulilasi.fi/uutiset/ilmastoinnin-huolto

      Erään palveluntaroajan tivistelmä hyvin ja ei hyvin tehdystä ilmastoinnin huollosta.

      - http://www.hollenautosahko.fi/ilmastointi.htm

      • ilmansuodinta

        Ompas HÖLMÖ juttu. Se on kuule sillai, että kun suodatin menee tukkoon, niin suodinpinnoille kertyneestä hiekasta, roskista, pienhiukkasista ja siitepölystä. Kun likaa on tarpeeksi, suodatin on tukossa, eikä siitä mene ilma, roskat, eikä mikään muukaan enää läpi. Eli suodattimen teho paranee likaantuessa, eikä siitä tosiaankaan mene hiekka tai siitepöly läpi. Tukkeutuessaan se aiheuttaa tietysti lasien huurtumista, koska ilmaakaan ei tule hyttiin.


      • kfsdkljkldsj

        Sitten kun ilmaa ei tule riittävästi suodattimen läpi niin palaa ensin puhallinmoottorin vastukset ja sitten koko puhallinmoottori.


      • ilmansuodinta

        Limaa tulee, virtsaan lisäksi suodatimeen aina kun sen puhdistan.


    • jskldfjksdlgjldsj

      Mulla ei ilmastoinnin kompura edes lähde pyörimään tarpeeksi kylmässä joten ei sitä voi käyttää talvella. Auto on kohta 4v vanha eikä ilmastoinnin huoltoa ole tehty kertaakaan, raikkari ainakin olisi pitänyt huolto-ohjelman mukaan jo kerran vaihtaa, itse juuri toissa viikolla imuroin sen. Ilmastointi puhaltaa vielä ihan hyvin kylmää, raikkari oli jo vähän kerännyt koivunsiemeniä ja lehtiä päällee, imuroinnin jälkeen ilma virtaa taas hyvin vapaan tuntuisesti, mitään hajuja ei ole ilmaantunut joten desinfiointiakaan en ole tehnyt vielä kertaakaan.

    • 347575

      Aktiivihiilisuodattimen tosiaan joutuu vaihtaa useammin, suositus omassa autossa on 2v tavalliselle ja 1v aktiivihiilelle. Käytännön kokemuksesta voin sanoa että tuon ajan kannattaa puolittaa koska ne tukkeutuvat nopeasti, niin itse teen kun autossani on helppo vaihtaa itse vaikka kaupan parkkipaikalla.

      Itse käytän aktiivihiiltä koska se suodattaa ilmasta erilaisia myrkyllisiä kaasuja ja hajuja. Esim ruuhkissa ei tarvi niin haistella muiden pakokaasuja, varsikin dieseleiden haisevat pakokaasukäryt ei tule sisälle niin hyvin aktiivihiilellä. Eikä siitä haittaa ole kun se suodattaa keväällä pelloille levitetyn lannan hajun...

    • Aivan kaikkiin automalleihin ei ole saatavissa aktiivihiili suodatinta, mutta jos on, niin kannattaa kyllä laittaa, hintaero tavanomaiseen paperielementti suodattimeen on olematon, lisäksi aktiivihiili suodatin, suodattaa haitallisia pienhiukkasia paljon paremmin.

    • dippz

      Vaihdatin viime keväänä autoon aktiivihiiliraitisilmansuodattimen. Aluksi tuntui, että toimii paremmin kuin vanha paperisuodatin. Mutta nyt silti pakokaasut haisevat sisällä (kun ajaa kaupungissa bussin tai audin takana ). Poistaako muilla aktiivihiilisuodatin kokonaan pakokaasujen hajut?

      • 346575

        Ei se kokonaan poista mutta selvästi vähentää verrattuna tavalliseen suodattimeen. Jos on joku bussi tai vanha dieseli niin ne haisee sen verran ettei edes aktiivihiili suodata hajuja kokonaan. Mutta ero on kyllä suuri verrattuna paperiseen, tuli huomattua lannan hajun aika hyvin kun olin kaverin kyydissä autossa missä tavallinen suodatin, omalla aktiivihiilellä en ole lannan hajua juuri huomannut.

        Mikä on vaihtoväli? Omassa aktiivihiilelle 1v suositus mutta 6kk välein käytännössä kannattaa vaihtaa, ainakin jos helppo vaihtaa itse. Itse vaihdan kevään katupölyjen ja pahimman siitepölukauden jälkeen heinä-elokuussa jotta syksyn huurteita varten on tuore suodatin. Toisen vaihdon teen tammi-helmikuussa niin lopputalvenkin huurteenpoisto toimii tehokkaasti. Jo 6kk jälkeen on omassa autossa aika likainen se suodatin.


    • toimitt

      Raitisilmansuodattaminen vaihtoväli on autossani 2 vuotta. Eikä Nissan edes tarjoa aktiivihiilisuodatinta. Jouduin tilaamaan sen itse erikseen saksasta (Mannfilter). Kyseessä on uusi auto (3v) ja suodatinta ei saa vaihtaa itse.

      • ctvyibuonimp

        Kohta varmaan autoa ei saa ajaakaan itse vaan aina kun pitää lähteä jonnekin niin pitää tilata merkkiliikkeestä kuljettaja joka on monen seulan läpi tarkasti valikoitu henkilö [aivot eivät pakollinen ominaisuus, riittää kunhan tekee lämpimän kakan, linnatuomio ei haittaa], saanut juuri teidän autonne merkkiin ja malliin soveltuvan koulutuksen [amiksen]... koulutuksen huippuarvosanoin [just ja just amis säälistä läpi] ja tarkasti tuntien juuri teidän autonne suorituskyvyn, ajo-ominaisuudet ja ajokäytöksen [silmät kiinni, kaasu pohjaan ja toivotaan parasta].


    • 43654654

      Taas tuli vaihdettua 6kk käytössä ollut aktiivihiilisuodatin. Paljon lehtiä ja muuta pikku roskaa oli jo ehtinyt kerääntyä joten 6kk on Suomen oloissa ihan hyvä vaihtoväli. Pölyiset keväät ja syksyn lehdet ja puista tuulevat roskat tukkii sen melko nopeasti.

      Aktiivihiilen suositellaan vaihdettavaksi useammin kuin tavallisen, mutta kun se tukkeentuu roskista niin nopeasti niin ei tavallisellakaan kannata ajaa pitkiä aikoja. Aktiivihiili mukavasti myös suodattaa pakokaasuja ja muita epämiellyttäviä hajuja. Kyllä huomasi taas eron uuden ja 6kk käytössä olleen välillä.

      19.90 alkuperäislaatuisesta aktiivihiilestä (Mahle) ei ole paha hinta, ja vielä kun vaihto kestää suunnilleen minuutin Motonetin parkkipaikalla niin turha ajella 6kk pidempään samalla. Hansikaslokero pois, uusi suodatin tilalle ja lokero takaisin.

      Monien tuttujen autot haisevat aika tunkkaisilta kun ajetaan pitkiä aikoja samalla suodattimella. Monet myös valittavat "ilmastoinnin hajua". Eipä ole tällaisia ongelmia kun suodattimen vaihtaa kahdesti vuodessa.

    • Oravajärvi

      Mulla on 10v vanha aktiivihiilisuodin autossa, ja vielä toimii, käännän 5v välein vain ympäri

      • Motonet

        Kyllä nyt tulee sit kaikki kakki sun nassuun, hiili suodin tappaa myös pahimmat pöpöt ilmasta, oikein käytettäessä!


      • 2213233
        Motonet kirjoitti:

        Kyllä nyt tulee sit kaikki kakki sun nassuun, hiili suodin tappaa myös pahimmat pöpöt ilmasta, oikein käytettäessä!

        Eipäs, kun erinäiset hajut jää hiilisuotimeen, käytetään myös kaasunaamareissa.
        Varmaan sitoo myös jotain allergeenejäkin toki,


    • Anonyymi

      Aktiivihiilisuodatin poistaa hajut, jos et hajuista välitä niin ei mitään merkitystä.

    • Anonyymi

      Ja kaikki muut bakteerit etenkin covid 19 fiiruksen!☠️☠️☠️

    • Anonyymi

      Ilmanvaihdon kanaviston ja kennojen (lämmitys ja jäähydtys) likaantuminen on hyvä syy vaihtaa säännöllisesti uuteen autoon. Moskan määrä on valtava ja allergikolle se on ongelma.
      Kyllä kotonakin ILPin ja LTOn kennot pestään määrävälein ja suodattimet vaihdetaan tai puhdistetaan.
      Meillä LTOn kennon karkeasuodattimet vaihdetaan 1-2kk välein ja elektrostaattinen suodatin pestään 2-3kk välein. ILPin sisäkenno pestään 3-4 kertaa vuodessa ja suodattimet imuroidaan 2vk välein ja pestään 4vk välein.

      Kuinka usein auton ilmanvaihdon kennot on tullut pestyä?

    • Anonyymi

      Aktiivihiilisuodatin on siitä mukava, että se vähentää ulkoa tulevia hajuja. Esimerkiksi muiden autojen pakokaasun hajua tulee vähemmän aktiivihiilisuodattimen kanssa.

      Aktiivihiili on kuitenkin kuluva aines ja sitä voi olla suodattimessa esimerkiksi 10-20 grammaa. Kun tuo pieni määrä aktiivihiiltä on kaapannut niitä hajumolekyylejä itseensä niin paljon, että se on täynnä niin siitä eteenpäin se vastaa vain tavallista suodatinta.

      Itse käytän aktiivihiilisuodatinta auton raitisilmajärjestelmässä ja vaihdan suodattimen vuoden välein. Ja siinä ajassa alkaa jo aktiivihiilen teho loppumaan kesken vaikka ajoa ei ole hirveästi. Sanoisin, että jos haluaa oikeasti hyvän tehon hajujen poistoon niin suodatin pitäisi vaihtaa 5000 km ajon välein. Tuokaan ei ole huono vaihtoehto, jos ostaa suodattimia riittävän halvalla (itse tilaan niitä Saksasta ja hinta on luokkaa 8 euroa / suodatin) ja vaihtaa ne itse.

      Jossain määrin aktiivihiili tappaa myös bakteereita ja viruksia, mutta sen merkitys auton suodattimissa pienillä aktiivihiilimäärillä on aika olematonta. Teollisuus- ja laboratoriokäytössä aktiivihiilen määrä yhdessä suodattimessa lasketaan kiloissa, ei grammoissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      375
      1401
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1223
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1160
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      154
      1003
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      915
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      866
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      780
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      766
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      84
      749
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      164
      633
    Aihe