Sapattia ei annettukaan juutalaisille??!!

Päivän Hesarissa oli mielenkiintoinen _lasten_ tiedekysymys, joka sivuaa sapattia:

http://www.hs.fi/paivanlehti/10072015/a1436411488115

Tämän vastauksen perusteella näyttää siltä, että sapattia ei annettukaan juutalaisille, vaan jossain kälyisessä luolassa asuvalle ryhmälle nykyisen Ranskan alueella asuvia ihmisiä, todennäköisesti neandertalinihmiselle:

Maailmankaikkeuden alkuaikoja ei ole määritelty viikonpäivien mukaan. Noin 13,8 miljardia vuotta sitten ei ollut maapalloa, eikä tuntemiamme päiviä.

Varhaisen maapallon viikonpäivän määrittely kohtaa samoja ongelmia. Maa muodostui hitaasti noin 4,6 miljardia vuotta sitten.

>>> Maailmankaikkeuden alkuaikoja ei ole määritelty viikonpäivien mukaan. Noin 13,8 miljardia vuotta sitten ei ollut maapalloa, eikä tuntemiamme päiviä.

Varhaisen maapallon viikonpäivän määrittely kohtaa samoja ongelmia. Maa muodostui hitaasti noin 4,6 miljardia vuotta sitten.

Viikonpäivistä puhuminen on mielekästä vasta ajanlaskussa, jonka ihminen kehitti. Ranskasta on löytynyt 30 000 vuotta vanhoja eläinten luihin kaiverrettuja viivoja. Niissä joka seitsemäs viiva on korostettu. Se oli ehkä alkeellinen kuukalenteri. Oliko päivät nimetty jollain tavalla? >>

Minua myös kummastuttaa tuo, että ihminen on kehittänyt ajanlaskun?

EIkö Helsingin yliopiston korkeasti koulutettu erikoissuunnitelija tiedä, että jokin jumala sen on ihmisille taivaasta tiputtanut? Ei kai ihminen voi keksiä mitään noin hienoa?

Ja muutenkin tuosta vastauksesta paistaa nyt läpi, että eipä ole raamattua luettu, eikä minkään muunkaan uskonnon pyhiä tekstejä, kun tuota on vaikea sovittaa yhdenkään uskonnon löpinöihin kysiesestä asiasta.

Mistähän mahtanee johtua, osaako joku omin sanoin selvittää?

Mutta ajatelkaas, että millaisia asioita jo lapsi osaa pohtia ja että haluaa tietää Helsingin yliopiston erikoissuunnitelijan vastauksen, eikä ensimmäisenä mene kysymään asiaa papilta.

Mikä mahtanee olla uskontojen tulevaisuus, kun papin vastaus ei enää kiinnosta?

13

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meille on profetian hengen kautta annettu sellaista valoa, että Jumalan luona taivaassa vietetään myös sapattia.

      Niinpä tämä planeetta on luotu tähän aurinkokuntaan varta vasten siten, että sen vuorokausi olisi yhtä pitkä kuin taivaan viikkojärjestys edellyttää.

      Päivän pituudessa on tapahtunut pieniä muutoksia, mutta niihin ei kannata takertua. Kunnon uskovainen on tässä suurpiirteinen.

      Pyöriminen on miljoonien vuosien aikavälillä tasaisesti hidastunut, kun Maan impulssimomenttia (nykyään sanotaan pyörimismäärä) vähitellen siirtyy Kuun puolelle, mutta joskus on yksittäinen mullistus vaikuttanut päinvastaiseen suuntaan. Vuoden 2004 maanjäristys Intian valtamerellä vähensi hiukan Maan hitausmomenttia ja siksi vuorokausi lyheni laakista noin kolmella mikrosekunnilla. Sen havaitseminen oli aika taitava juttu ottaen huomioon sen, että muut tekijät heiluttelevat vuorokauden pituutta jatkuvasti muutaman viikon välein parin millisekunnin haarukassa – siis noin tuhatkertaisesti verrattuna tuohon maanjäristyksen vaikutukseen. Ja keskipitkällä aikavälillä ollaan tultu vuoden 1973 huippulukemasta keikutellen alaspäin. Mutta pitkä trendi on siis kohti pidempää päivää.

      Ai niin. Unohdin, ettei mitään miljoonia vuosia tietenkään ole olemassakaan, vaan kaikki on vain luotu näyttämään siltä, jotta meidän uskoamme voisi koetella.

      Mutta ovatko geologiset kerrostumat ja muut pitkän historian merkit Jumalan vaiko kukaties Saatanan tekosia? Sitä voisi tutkia lukemalla ahkerasti Raamattua ja yrittämällä soveltaa kaikkea mahdollista ja miksei vähän mahdotontakin tähän kysymykseen.

      • Kas vain. Tulkitsin tätä Wikipedian kuvaa ehkä kumminkin väärin päin.

        http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/Deviation_of_day_length_from_SI_day.svg

        Kun katselen muiden lähteiden kuvia, mutkat ovat saman muotoisia, mutta päinvastaiseen suuntaan. Silloin päinvastoin kuin kirjoitin, vuonna 1973 oli päivän pituuden vaihtelussa paikallinen minimi eikä maksimi.

        Voisiko joku selittää minulle, miksi tuossa Wikipedian kuvassa käyrä on ikäänkuin väärinpäin? Mitä en nyt ymmärrä?

        Vai ovatko kaikki nämä käyrät vain Saatanan provosoimaa harhautusta?


    • Mitä tulee tuohon viimeiseen kysymykseen, mikä on uskontojen tulevaisuus, arvelen dogmaattisuuden vähenevän ja siirtyvän myyttiselle osastolle. Se, mikä jää jäljelle, on luonteeltaan sosiaalista ja ehkä myös yleishyödyllistä toimintaa.

      Ne uskonnot, jotka pitävät ankarasti kiinni tieteenvastaisista dogmeista, ovat tuomittuja hiipumaan pois. Sivistys leviää pitkällä aikavälillä vääjäämättä, vaikka välillä tapahtuukin heilahtelua.

      • Se on ihmeellistä että adventtikirkossa ei ole edes yhtä päättävässä asemassa olevaa, joka olisi ollut hereillä koulun historiantunneilla. Sellaiselle henkilölle olisi tullut selväksi, että lahkon/kirkon/seurakunnan ei kannata käydä kolistelemaan sapeleita tieteen kanssa. Siinä käy kehnosti.

        Historia toistaa aina itseään. Jokainen kulloisia tieteellisiä käsityksiä vastaan taistellut uskonnollinen yhteisö on joutunut muuttamaan näkemyksiään, viimeistään siinä vaiheessa kun ovi käy liian tiuhaan.

        Vaikka minä saisin ympärilleni 18 miljoonaa ihmistä, jotka uskovat että Aku Ankka on oikea, jossain elävä puhuva ankka ja meidän pitää vain uskoa ja etsiä, niin ei se uskolla muuksi muutu. Jos sitä Ankkaa ei ala löytyä, porukka hajoaa.

        Jos Jeesusta ei ala kohta kuulua takaisin niin jokainen sen hepun lähiaikoina tapahtuvaa paluuta ennustava lahko tulee kuolemaan. Ja Jeesus ei tule takaisin, niin mitenpä käy? Voi että on jännittävä lopputulos.


    • ihan.jokapäiväistä

      "Vaikka minä saisin ympärilleni 18 miljoonaa ihmistä, jotka uskovat että Aku Ankka on oikea, jossain elävä puhuva ankka ja meidän pitää vain uskoa ja etsiä, niin ei se uskolla muuksi muutu. Jos sitä Ankkaa ei ala löytyä, porukka hajoaa."

      Eipä noita ääliöitä tarvinne kaukaa hakea:

      http://pokemongovinkit.fi/

    • hukassa.on

      Näyttää sapattikäsitys olevan porukalla hukassa.
      No, selitykset on selityksiä, ja pohdinnat niitä pohdintoja, ilman päätä ja häntää.

    • NytoOnNytIkuisesti

      Aikaa, tunteja, aikavyöhykkeitä, viikonpäiviä, kuukaisia ja vuosia ei oleolemassa eikä koskaan ole ollutkaan. Ajan miytaaminen on vain ihmisten luoma harhaa, esim historiaa ei koskaan ole ollutkaan eikä tulevaisuutta tule koskaan. Aina vallitsee tämä hetki ja se on muuttumaton joten eläkää hetkeänne hyvin ja pitkään. Jos oltaisiin suoria ja rehellisiä niin NYT pitäisi ottaa ainoaksi ja vallitsevaksi ajanmääreeksi ja heittää kaikkimuut turhat ajanlaskuvälineet kuten kalenterit ja kellot kankkulan kaivoon. NYT hyödyntäisi yrityksiä ja taloutta huomattavasti esim ei olisi aikavyöhykkeistä johtuvaa rasitetta ja työpäivä kestäisi nykyistä pidempään.

      • Afrikka.on.iloinen

        Eikös näillä Afrikan koneinsinööreillä olekin tämä NYT-hetki -ajanlasku käynnissä ja käytännössä? Afrikan moniosaajajengillähän on tämä carpe diem- ja downshiftausmeininki jo verissä...! Sehän on sitä ihanaa monikulttuurisuuttakin!


      • NytoOnNytIkuisesti
        Afrikka.on.iloinen kirjoitti:

        Eikös näillä Afrikan koneinsinööreillä olekin tämä NYT-hetki -ajanlasku käynnissä ja käytännössä? Afrikan moniosaajajengillähän on tämä carpe diem- ja downshiftausmeininki jo verissä...! Sehän on sitä ihanaa monikulttuurisuuttakin!

        En tarkoittsnut mitään ideologista kuten hetkessä elämistä tai downshiftausmeininkiä vaam ihan konkreettista NYT hetkeä joka vallitsisi aina eli heitettäisiin kellot mäkeen ja lakattaisiin mittaamasta aikaa. Vuodenajoista ja pimeistä vuorokauden ajoista ei tarvitse huolehtia mun käytetään teknologiaa niin saadaan Suoomeenkin ympärivuotinen satokausi, saharasta sademetsä ja yöstäkin yhtävaloisa kuin päivästä päiväntasaajalla.


    • pyhpyhjapyh

      Aloittajan valheilla ei ole mitään merkitystä.

      • katsoin.tulevaisuuteen

        "Jos Jeesusta ei ala kohta kuulua takaisin niin jokainen sen hepun lähiaikoina tapahtuvaa paluuta ennustava lahko tulee kuolemaan. Ja Jeesus ei tule takaisin, niin mitenpä käy? "

        Mitenpä käy? Voipi käydä seuraavasti: Suomi, kuten koko läntinen maailma on korviaan myöten velkasuossa. Riittävän vaikea kriisi voisi saattaa yhteiskunnat muutoksen tielle. Lisäksi kristillisyys alkaa olevan enenevässä määrin kuollut kirjain. Miksei kokeiltaisi seuraavaksi juutalaisuutta. Juutalaiset voisivat kyllä järjestää yhteiskunnan uudelleenjärjestämisen, heiltä kun löytyy sopivasti talouden osaamista, suhteita ja "säästöjä", jotka voitaisiin laittaa ikäänkuin pohjakassaksi. Kaikesta tästä kiitollisina sitten tutustuisimme hieman paremmin juutalaiseen kulttuuriin. Jotkut voisivat jopa omaksua siitä jotain, vaikkapa sapatinvieton.

        Ja se Messias. Messias muuten tarkoittaa prinssiä. Egyptin "Messu", heistä kuuluisin oli ehkä Moshe, vanha kunnon Mooses. Juutalaisilla on kyllä nytkin katsottuna sopivia prinssejä, oikein Daavidin suvusta ja kaikkea. Sitä en tiedä, suostuisiko presidentiksi, muussa tapauksessa saisimme sitten monarkian, ei tarvitsisi enää haikailla julkkisten ja ruotsalaisten perään, vaikkakin Taaniel on ihan ihqu...


      • WhatIsMessiah
        katsoin.tulevaisuuteen kirjoitti:

        "Jos Jeesusta ei ala kohta kuulua takaisin niin jokainen sen hepun lähiaikoina tapahtuvaa paluuta ennustava lahko tulee kuolemaan. Ja Jeesus ei tule takaisin, niin mitenpä käy? "

        Mitenpä käy? Voipi käydä seuraavasti: Suomi, kuten koko läntinen maailma on korviaan myöten velkasuossa. Riittävän vaikea kriisi voisi saattaa yhteiskunnat muutoksen tielle. Lisäksi kristillisyys alkaa olevan enenevässä määrin kuollut kirjain. Miksei kokeiltaisi seuraavaksi juutalaisuutta. Juutalaiset voisivat kyllä järjestää yhteiskunnan uudelleenjärjestämisen, heiltä kun löytyy sopivasti talouden osaamista, suhteita ja "säästöjä", jotka voitaisiin laittaa ikäänkuin pohjakassaksi. Kaikesta tästä kiitollisina sitten tutustuisimme hieman paremmin juutalaiseen kulttuuriin. Jotkut voisivat jopa omaksua siitä jotain, vaikkapa sapatinvieton.

        Ja se Messias. Messias muuten tarkoittaa prinssiä. Egyptin "Messu", heistä kuuluisin oli ehkä Moshe, vanha kunnon Mooses. Juutalaisilla on kyllä nytkin katsottuna sopivia prinssejä, oikein Daavidin suvusta ja kaikkea. Sitä en tiedä, suostuisiko presidentiksi, muussa tapauksessa saisimme sitten monarkian, ei tarvitsisi enää haikailla julkkisten ja ruotsalaisten perään, vaikkakin Taaniel on ihan ihqu...

        "Messias (voideltu, hepreaksi מָשִׁיחַ, mashiach) oli alun perin muinaisen Israelin kuninkaista käytetty arvonimi, mutta myöhemmin nimitys tuli tarkoittamaan profeettojen lupaamaa tulevaa pelastajakuningasta."


      • WhoIsMoses
        katsoin.tulevaisuuteen kirjoitti:

        "Jos Jeesusta ei ala kohta kuulua takaisin niin jokainen sen hepun lähiaikoina tapahtuvaa paluuta ennustava lahko tulee kuolemaan. Ja Jeesus ei tule takaisin, niin mitenpä käy? "

        Mitenpä käy? Voipi käydä seuraavasti: Suomi, kuten koko läntinen maailma on korviaan myöten velkasuossa. Riittävän vaikea kriisi voisi saattaa yhteiskunnat muutoksen tielle. Lisäksi kristillisyys alkaa olevan enenevässä määrin kuollut kirjain. Miksei kokeiltaisi seuraavaksi juutalaisuutta. Juutalaiset voisivat kyllä järjestää yhteiskunnan uudelleenjärjestämisen, heiltä kun löytyy sopivasti talouden osaamista, suhteita ja "säästöjä", jotka voitaisiin laittaa ikäänkuin pohjakassaksi. Kaikesta tästä kiitollisina sitten tutustuisimme hieman paremmin juutalaiseen kulttuuriin. Jotkut voisivat jopa omaksua siitä jotain, vaikkapa sapatinvieton.

        Ja se Messias. Messias muuten tarkoittaa prinssiä. Egyptin "Messu", heistä kuuluisin oli ehkä Moshe, vanha kunnon Mooses. Juutalaisilla on kyllä nytkin katsottuna sopivia prinssejä, oikein Daavidin suvusta ja kaikkea. Sitä en tiedä, suostuisiko presidentiksi, muussa tapauksessa saisimme sitten monarkian, ei tarvitsisi enää haikailla julkkisten ja ruotsalaisten perään, vaikkakin Taaniel on ihan ihqu...

        "Mooses (hepreaksi ‏משה‎, Moše) oli Vanhan testamentin mukaan israelilainen kansanjohtaja, ja profeetta. Kielitieteilijöiden mukaan nimi Mooses on muinaisegyptiläinen sana ja merkitsee poikaa, sukulaisuus­suhteen merkityksessä. Heprean mšh tai maša puolestaan merkitsee nostaa vedestä."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1663
    2. 44
      1003
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      62
      958
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      929
    5. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      60
      898
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      879
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      840
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      785
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      768
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      752
    Aihe