Suomessa eniten käytetty kasviöljy on rypsiöljy (tai rapsiöljy, niiden rasvahappokoostumus on sama). Siinä on 10 g omega-3 -rasvahappoa per 100 g ja 20 g omega-6 -rasvahappoa per 100 g. Omegarasvojen suhde on siis 2:1. Oliiviöljyn omegasuhde on 20:1, eläinrasvojen noin 7:1, auringonkukkaöljyn 700:1. Rypsiöljyn omegasuhde on erinomainen ja paras käytetystä rasvoista. Kannattaa siis suosia sitä.
Margariinien omegasuhde vaihtetee. Itse käytän Flora Goldia silloin kun käytän kiinteää rasvaa. Sen omegasuhde on sama kuin rypsiöljyllä koska rasvoina sen valmistukseen on käytetty vain rypsi- ja palmuöljyä. Palmuöljyä käytetään sen kovettamiseen eikä se sisällä lainkaan omegarasvoja. Siinä on toki paljon enemmän kovaa rasvaa kuin rypsiöljyssä mutta tuota menee pari rasiaa vuodessa niin merkitys on mitätön.
Veijon höpinä runsaista omega-6 -rasvoista on tuontitavaraa jenkeistä. Siellä käytetään maissi- ja auringonkukkaöljyä, joiden omegasuhde on huono. Rasvaus onkin valheeseen perustuva uskonto.
Kasviöljyjen Omega-3 -pitoisuudet
22
625
Vastaukset
- Tuliko_virhe
Oliko tuossa viestissäsi suhdeluvut pyörähtäneet väärinpäin: "Siinä on 10 g omega-3 -rasvahappoa per 100 g ja 20 g omega-6 -rasvahappoa per 100 g. Omegarasvojen suhde on siis 2:1."
Eikö suhdeluku pitäisi olla merkitty 1:2 ja samoin muillakin mainitsimillasi öljyillä?
Kurkistin jääkaappiini ja Rainbow Rapsi- ja Rypsiöljypullossa on ilmoitettu sisältävän vain Omega 3 rasvahappoja 9 g 100 grammassa. Etiketissä ei ole mainittu lainkaan Omega 6 rasvahappoja ja olettaisin että ne olisi pitänyt ilmoittaa jos niitä olisi jopa kaksinkertaisesti.- hpv
No suhteet ilmoitetaan yleensä muodossa luku:1 ts. kuinka monta kertaa enemmän on enemmän enemmän olevaa on suhteessa vähemmän olevaa. omega-3:sta on valitettavasti kaikissa kasviöljyissä enemmän kuin omega-6:sta paitsi pellavansiemen- ja camelinaöljyssä. Tuotekohtaiset omegarasvat selviävät valmistajan tuotesivuilta mutta en usko, että pelkästään omega-3:sta sisältävää ravintorasvaa valmistetaan koska omega-6 pitäisi poistaa. Oleellista on omegarasvojen suhde eli omega-6:sta pitäisi olla korkeistaan 4 kertaa enemmän kuin omega-3:sta. Tuohon pääsee helposti kun käyttää rypsiöljyä ruuanlaittoon.
Nuo rypsi- ja rapsiöljypullot sisältävät varmuudella myös omega-6:sta. Rypsistä ollaan muokkaamassa lukuisia uusia lajikkeita perinteisellä jalostustyöllä ja geenimanipuloinnilla. Kehitetään mm. lajikkeita, joiden omega-3 pitoisuus on suurempi, öljyhapon määrä on suurempi tai erukkahapon pitoisuus on suurempi. Erukkahappo on koostumukseltaan tahmaista ja se on jalostettu nykyisistä ruokaan käytettävistä rypsiöljyistä pois mutta se toimii erittäin hyvin teräketjuöljynä. Omega-3 halutaan lisää terveyshyötyjen vuoksi ja öljyhappo kestää hyvin kuumennusta. Niitä ei ole vielä markkinoilla.
- selukenutveku
hpv
Koetappa tarkastella hieman asioita niin huomaat kuinka sinua kusetetaan Unileverin taholta. Käytä verkkoa ja kielitaitoasi niin löydät asiallista tietoa kuten minäkin. Silloin selviät puhumatta itseäsi pussiin koko ajan.- Mikä_vikana
Ja sinulle tuo Unilever on kuin punainen vaate härälle. Oletko joskus joutunut kärsimään henkilökohtaisesti Unileverin toiminnasta kun noin haukut yhtä firmaa.
- hpv
Mikä_vikana kirjoitti:
Ja sinulle tuo Unilever on kuin punainen vaate härälle. Oletko joskus joutunut kärsimään henkilökohtaisesti Unileverin toiminnasta kun noin haukut yhtä firmaa.
Ilmeisesti punainen liha ja voi -dieetillä oleville margariini on kauhistus.
Unileverin margariinibrandeja ovat Flora ja Becel. Esimerkiksi Flora Kulta ja Flora Normaalisuolainen on valmistettu pelkästään rypsi- ja palmuöljystä joten niiden omegarasvojen suhde on sama kuin rypsiöljyllä koska palmuöljyssä ei ole omegarasvoja lainkaan.
Becelissä on 33% auringonkukkaöljyä, pellavaöljyä 11% ja rypsiöljyä 9%. Tuosta tulee omegasuhteeksi 24:7 eli 3.4:1. Tuo on vielä varsin hyvä suhde. Voin omegasuhde on samaa luokkaa eli noin 4:1. Voissa on kylläkin haitallisia transrasvoja 2% joita ei nykymargariineissa ole. - Maaseutua_rasvataan
hpv kirjoitti:
Ilmeisesti punainen liha ja voi -dieetillä oleville margariini on kauhistus.
Unileverin margariinibrandeja ovat Flora ja Becel. Esimerkiksi Flora Kulta ja Flora Normaalisuolainen on valmistettu pelkästään rypsi- ja palmuöljystä joten niiden omegarasvojen suhde on sama kuin rypsiöljyllä koska palmuöljyssä ei ole omegarasvoja lainkaan.
Becelissä on 33% auringonkukkaöljyä, pellavaöljyä 11% ja rypsiöljyä 9%. Tuosta tulee omegasuhteeksi 24:7 eli 3.4:1. Tuo on vielä varsin hyvä suhde. Voin omegasuhde on samaa luokkaa eli noin 4:1. Voissa on kylläkin haitallisia transrasvoja 2% joita ei nykymargariineissa ole.Käyttämässäni margariinissa on noiden samojen kasvirasvojen lisäksi kirnumaitoa. Olen ihmetellyt mitä on kirnumaito, onko se vain hienompi nimitys rasvattomalle maidolle.
Olen nyt matkaillut pitkin Suomea ja huomannut kuinka maidon käyttötapa on erilaista eri paikkakunnilla. Maaseudulla ostoskärryssä on paljon punaista ja tummansinistä maitoa, kaupungeissa vain vähän vaaleansinistä ja pikkuisen sinistä maitoa. - hpv
Maaseutua_rasvataan kirjoitti:
Käyttämässäni margariinissa on noiden samojen kasvirasvojen lisäksi kirnumaitoa. Olen ihmetellyt mitä on kirnumaito, onko se vain hienompi nimitys rasvattomalle maidolle.
Olen nyt matkaillut pitkin Suomea ja huomannut kuinka maidon käyttötapa on erilaista eri paikkakunnilla. Maaseudulla ostoskärryssä on paljon punaista ja tummansinistä maitoa, kaupungeissa vain vähän vaaleansinistä ja pikkuisen sinistä maitoa.Voita tehdään sekä hapatetusta kermasta että hapattamattomasta. Jäljelle jäävää nestettä nimitetään joko kirnumaidoksi tai kirnupiimäksi riippuen hapattamisesta.
- Lullero
Eiks se oo jo wanhanaikaista vaahota omega suhteista koska ei ne ole olleet mitään terveyden avaimia. Mitä sieltä valtimoplakista löytyy niin kalkkia ja omega kuutosta. Unileveri kyllä tietää plakin olevan maitorasvaa eli herranjestas mitä tietämättömyyttä suorastaan typeryyttä.
- Muut_ymmärtää
Selitä tuo Veijolle.
- hpv
Omegasuhteella on merkitystä koska omega-3 vähentää tulehdusta ja omega-6 lisää tulehdusta. Tästä huolimatta jopa omega-6 laskee tehokkaasti LDL-kolesterolia eivätkä esimerkiksi kreikkalaiset sairasta kovinkaan paljoa sydäntauteja vaikka saavatkin ravinnostaan runsaasti omega-6:sta ja niukasti omega-3:sta. Tuo taas johtuu oliiviöljyn huonohkosta omegasuhteesta.
Verisuoniplakki koostuu mineraaleista, kerta- ja monityydyttymättömistä rasvoista, kuolleista verisoluista ja kolesterolista. Moni- ja kertatyydyttymättömän rasvan nauttiminen ei kuitenkaan lisää plakin muodostumista. Sama koskee kalkkia ja muita mineraaleja. Huonot kolesteroliarvot taas lisäävät sydäntautisairastavuutta suuresti. - Lullero
Teillä on lapsen tiedot vaan mitä mieltä olette tästä?
"Oletamme, että laajalle levinnyt siirtyminen pois koko vähärasvaisia maitotuotteita ihmispopulaatioissa saattanut luoda odottamattomia margariinihappo puutteita, "Venn-Watson sanoi lausunnossaan," ja puolestaan tämä ravinnon puute voi olla pelissä rooli globaalissa diabetes pandemian . "
On selvää, ihmisen tutkimuksia tarvittaneen vahvistaa tätä ajatusta, mutta Venn-Watson kertoo IFLScience että ihmisen tutkimuksissa on jo suunniteltu määrittämään optimaalisen margariinihappo veressä. Mutta on jo olemassa joitakin tukevia todisteita, kuten suuren mittakaavan tutkimuksia Japanissa ja Euroopassa ovat sidoksissa korkea veren margariinihappo tasoa pienempi riski metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetes, hän lisää." - Margariinihappo
Mielenkiintoinen löydös: Margariinihappo liittyi pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin ja yhteys oli tilastollisesti merkitsevä. Margariinihappoa eli heptadekaanihappoa ...Ironista kyllä, heptadekaanihappo tunnetaan suomeksi nimellä MARGARIINIHAPPO
- Margariinihappo
Mielenkiintoinen löydös: Margariinihappo liittyi pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin ja yhteys oli tilastollisesti merkitsevä. Margariinihappoa eli heptadekaanihappoa ...
- hpv
Margariinihappo kirjoitti:
Mielenkiintoinen löydös: Margariinihappo liittyi pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin ja yhteys oli tilastollisesti merkitsevä. Margariinihappoa eli heptadekaanihappoa ...Ironista kyllä, heptadekaanihappo tunnetaan suomeksi nimellä MARGARIINIHAPPO
Suomalaiset söivät vuonna 1970 30 kg maitorasvaa vuodessa ja sydäntautisairastuvuus oli maailman huipputasoa. Ei siis liene kovinkaan tehokas sv-sairauksien estäjä.
Yksittäisen kemikaalin vaikutuksilla ei ole juurikaan merkitystä koska ihmiset syövät ruokaa eivätkä kemikaaleja. Kokonaisuus ratkaisee.
- 1-9
Ovatko poistetut viesit Veijon? Onko Veijo poistettu sääntöjen vastaisesti?
- hpv
Viestejä poistetaan sääntöjen vastaisina eikä sääntöjen vastaisesti. Aika iso ero. ;)
- jhgjufvhjvgfjgb
hpv kirjoitti:
Viestejä poistetaan sääntöjen vastaisina eikä sääntöjen vastaisesti. Aika iso ero. ;)
Jos Veijo pysyisi asiassa eikä herjaisi tai lähettäisi joukkoposteja, viesti voisi säilyä näkyvissä.
Veijolta voi lipsahtaa jokin asiallinenkin kopioitu tieto, mutta maallikon on vaikeaa tehdä karsintaa asiallisen ja vääristyneen tiedon välillä.
Punaista palmuöljyä saa nykyään monista kaupoista. Sen terveyshyödyistä, lämmönkestosta ja hyvästä mausta keskustellaan nykyään maailmalla. Tulee se keskustelu Suomeenkin joskus. Googlaamalla red palm oil lytyy tietoa. Tässä yksi ensimmäiseltä sivulta löytynyt esimerkki. Tässä on tietoa useammalla sivulla.
http://www.bartmaes.tk/en/why-coconut-and-red-palm-oil/red-palm-oil.html- Anonyymi
omega3 lisää flimmeriatakkeja. Rypsiöljy syytä vaihtaa oliiviöljyyn ,jossa puolet vähemmän omega 3 sta.
- Anonyymi
Rasvaisessa kalassa on runsaasti omega-kolmosta. Pitäisikö sen syönti lopettaa, koska se lisää flimmeriatakkeja? Mikä muuten on flimmeriatakki? Kuulostaa ainakin vaaralliselta.
Anonyymi kirjoitti:
Rasvaisessa kalassa on runsaasti omega-kolmosta. Pitäisikö sen syönti lopettaa, koska se lisää flimmeriatakkeja? Mikä muuten on flimmeriatakki? Kuulostaa ainakin vaaralliselta.
Flimmeri on sydämen rytmihäiriö ja kalaöljyvalmisteet saattavat lisätä niitä mutta ei rypsiöljy. Oliiviöljyssä ei ole juurikaan omega-3:sta mutta siinä on omega-6:sta eli noiden rasvojen suhde on huono.
Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 725094
- 754073
Sanna Marin ja lähestymiskielto
No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.2713826- 1343260
- 482974
Ero 68-vuotiaana
Minkälaisen keskustelun saan aikaiseksi, kun minä 68-vuotias nainen haluan erota 70-vuotiaasta miehestäni. Olemme kumpi3742760- 232658
Haluaisin niin paljon että
Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä192276- 472027
- 1101942