Tuossa asetelmassa on ehkä jotain samaa kuin uskonnollisuudessa ja ateismissa toistensa vastakohtina. Eiväthän ne sitä kylläkään todellisuudessa ole, mutta monet uskovat niin. Maailmaa ja politiikkaa on helpompi hahmottaa siten.
Konservatismia kuvataan usein taantumuksellisuutena ja ideologiana, joka pyrkii säilyttämään vanhan, vastustaen muutosta. Liberalismi - vapaamielisyys - taas korostaa mm. yksilön vapautta. 1800-luvulla liberalismi vetosi ennenkaikkea porvaristoon ja sivistyneistöön, mutta miksi se nykyään sitten vetoaa myös vasemmistoon?
Vasemmistolaisista suurin osa on nyt arvoiltaan liberaaleja ja moniarvoisuuden kannattajia. En ole varma mitä "moniarvoisuudella" tarkoitetaan...ihmisillähän luonnollisestikin on monenlaisia arvoja, mutta ainakaan perusarvoja ei voi olla kovin erilaisia. Arvokonservatiivit korostavat usein juuri perusarvoja ja arvojen juuret ovat uskonnollisuudessa ja henkisyydessä (oikeamielisyys ja totuuden kunnioittaminen).
Ateismi on arvoliberaalien mielestä hyväksyttävää, mutta kristinuskonnollisuus taas ei ole. Mistä se oikein johtuu? Yleensä sosialistisesta ideologiasta.
Liberalismi on nyt nostettu jalustalle, mutta arvoliberalismilla on monia huonoja puolia ja nekin tulisi kyetä näkemään. Tervehenkinen ihminen voi olla arvoiltaan osittain konservatiivinenkin, mutta hän voi olla myös tervehenkisen liberalismin kannattaja.
Oikeamielisiä ja rehellisiä ihmisiä on niin konservatiivien, liberaalien, ateistien kuin sosialistienkin joukossa, mutta ideologioiden avulla "pakkaa" on helppo sekoittaa.
Ajatelkaapa maailmaa ilman ideologioita, eli sellaista tilannetta kun mikään voimakas ideologia ei määrää sitä kuinka ihmisten tulee ajatella tai äänestää.
Mustavalko ääriasenteet vähenisivät ja käytettäisiin enemmän tervettä järkeä.
Hengellinen perusta arvoille on aina vakaampi ja totuudellisempi kuin ateistinen.
Näyttöä Korkeammista Voimista on, eli kyse on vain siitä, että kuka kunnioittaa totuutta ja tosiasioita.
Konservatismi, liberalismi ja arvot
12
224
Vastaukset
- fhfghfgf
Mielstäni tärkeintä on, että olimmepa uskovia, konservatiiveja, ateisteja tai liberaaleja, niin totuuden kunnioitus on tärkeintä....ja myös niiden kaikkein vaikeimpien - ja useinkin eniten ihmisiä jakavien - asioiden kohdalla, kuten
korkeimpien voimien olemassaolon ja sielun olemassaolon suhteen.- jepjepsansaa
Mistään korkeimmista voimista tai sielusta ei ole ensimmäistäkään todistetta.
- hfgggfg
jepjepsansaa kirjoitti:
Mistään korkeimmista voimista tai sielusta ei ole ensimmäistäkään todistetta.
Uskonnolliset ilmestykset ovat hyviä todisteita, eikä kirkko niitä ole pyrkinyt salailemaan. Ihmettelen sitä, että miksi kristityt Suomessa eivät ole laajemmin
aihetta nostaneet esille. Fatiman ilmestyksestä on esitetty Tv-dokumenttikin. - fhgfh.gf
>>Mielestäni tärkeintä on, että olimmepa uskovia, konservatiiveja, ateisteja tai liberaaleja, niin totuuden kunnioitus on tärkeintä....ja myös niiden kaikkein vaikeimpien - ja useinkin eniten ihmisiä jakavien - asioiden kohdalla, kuten
korkeimpien voimien olemassaolon ja sielun olemassaolon suhteen<<
Ideologioista puhutaan ja kirjoitetaan melko paljon - etenkin liberalismista ja konservatismista - mutta arvoista ei juurikaan puhuta...tai en ole ainakaan sattunut lukemaan. Katsotaaan ilmeisesti, että maailmankatsomukset ovat jokaisen henkilökohtainen asia ja ne ovat samanarvoisia. Niinhän ei tietenkään ole, koska epätotuus ei voi olla saman arvoinen kuin totuus.
Arvot ovat pohjana sille miten me toimimme ja mitä valintoja me teemme. - asfgasdf
hfgggfg kirjoitti:
Uskonnolliset ilmestykset ovat hyviä todisteita, eikä kirkko niitä ole pyrkinyt salailemaan. Ihmettelen sitä, että miksi kristityt Suomessa eivät ole laajemmin
aihetta nostaneet esille. Fatiman ilmestyksestä on esitetty Tv-dokumenttikin.Ai tämähän on tämä Fatimajulistaja. Käy tasaisin välein täällä latomassa tätä samaa sontaa.
- hfghgfh
fhgfh.gf kirjoitti:
>>Mielestäni tärkeintä on, että olimmepa uskovia, konservatiiveja, ateisteja tai liberaaleja, niin totuuden kunnioitus on tärkeintä....ja myös niiden kaikkein vaikeimpien - ja useinkin eniten ihmisiä jakavien - asioiden kohdalla, kuten
korkeimpien voimien olemassaolon ja sielun olemassaolon suhteen<<
Ideologioista puhutaan ja kirjoitetaan melko paljon - etenkin liberalismista ja konservatismista - mutta arvoista ei juurikaan puhuta...tai en ole ainakaan sattunut lukemaan. Katsotaaan ilmeisesti, että maailmankatsomukset ovat jokaisen henkilökohtainen asia ja ne ovat samanarvoisia. Niinhän ei tietenkään ole, koska epätotuus ei voi olla saman arvoinen kuin totuus.
Arvot ovat pohjana sille miten me toimimme ja mitä valintoja me teemme.Monet ovat todenneet, että jakolinjat (arvokonservatiivit ja arvoliberaalit) löytyvät nykyään puolueiden sisältä, eivätkä niinkään puolueiden väliltä. Tuo on valitettavaa, koska äänestäjä ei voi äänestäessään tietää sitä, että millainen linja ja mitkä arvot puolueessa pääsevät voitolle.
- yuioyljgkfhs
Mielenkiintoista pohdintaa aloittajalta. Otan nyt vain kantaa tuohon yhteen kohtaan.
Sanoit:
"Ajatelkaapa maailmaa ilman ideologioita, eli sellaista tilannetta kun mikään voimakas ideologia ei määrää sitä kuinka ihmisten tulee ajatella tai äänestää."
Vaikka ymmärrän ajatuksiesi hyvän tarkoituksen, niin on kuitenkin todettava, että yhteiskunta ilman jonkinlaista ideologista/filosofista/teoreettista perustaa on aikamoinen mahdottomuus. Ennen kuin nimittäin voimme alkaa rakentaa yhteiskuntaa, on meillä oltava jonkinlainen ajatus siitä, millaisen yhteiskunnan haluaisimme. Tähänhän kaikenlaiset ideologiat pyrkivät tuomaan vastauksen.
Ts. ennen kuin tehdään, on tiedettävä mitä tehdään.
Yhteiskunta ilman jonkinlaista perustavanlaatuista yhteiskuntafilosofiaa olisi hyvin päämäärätön yhteiskunta. En usko, että voimme saavuttaa tavoittelemisen arvoista yhteiskuntaa tällaisesta lähtökohdasta käsin. - Taikauskonnoton
Mulla tuli mieleen ajanlaskumme alun tunnetuin liberaali, Jeesus Nasaretilainen. Jotkut pitävät häntä jopa maailmanhistorian ensimmäisen kommunistisen pamfletin esittäjänä. Jeesus oli selkeästi sen ajan konservatiiveja vastaan, ja kaikkihän tiedämme miten siinä sitten lopulta kävi.
Mielenkiintoista on se, miksi vasemmistolaiset nähdään usein ateisteina. Ehkä tämä johtuu siitä, että idealistisessa vasemmistolaisuudessa ei ole isoveli -tyyppistä valvovaa ja päättävää elintä. Uskonnot ovat usein juuri tällaisia, sillä uskonnothan ovat tavattomat tehokkaita vallankäytön välineitä. Vastaavasti oikeistolaiset kannattavat juuri vallankäyttöä kaikin keinoin, ja tietysti kannattavat myös mahdollisimman vahvaa (omaa) uskontoa.
Sinänsähän en näe mitään ristiriitaa jos joku on kommunistinen kristitty tai ateistinen kapitalisti. - NäinMeillä
Minä ei itse näe liberaalisuutta tai konservatiivisuutta suoraan aatteiden tai arvojen kautta vaan suhteena siihen, miten haluaa omia arvojaan ajaa.
Minusta meillä voi siis olla "liberaali konservatiivi" ja "konservatiivi liberaali". Näillä tarkoitan sitä, haluavatko he ajaa omia atteitaan muille lainsäädännön keinoin, vai vain oman esimerkin kautta. "Liberaali konservatiivi" siis voi olla omilta arvoiltaan pysyvyyttä korostava mutta ei silti halua että yhteiskunta säätelee muiden ihmisten elämää ja valintoja liikaa. Hän voi siis kannattaa vaikkapa homoliittoja vaikka arvostaa perinteistä avioliittoa hyvin korkealle omassa elämässään. "Konservatiivi liberaali" taas kannattaa vapautta niin paljon että haluaa kieltää kaikki ne aatteet jotka eivät vapautta kannata, siis täydellinen paradoksi.
Valitettavasti nykyisin niin monet konservatiivit ovat todella "konservatiivisia konservatiiveja" eli he haluavat lainsäädännöllä rajoittaa muiden elämää eivätkä luota siihen että hyvät arvot säilyisivät vain heidän oman esimerkkinsä vuoksi. Nimenomaan uskonnoliset tahot edustavat usein tätä arvojen syöttämistä pakolla. - dfg.dfd
Voisiko olla niin, että sosiaaliliberalismin korostuminen on johtanut vähitellen arvojen yleiseen romahtamiseen?
http://takkirauta.blogspot.fi/2012/11/liberalismin-petos.html- dgdf.gf
Tuo blogikirjoitus on ensisijaisesti ehkä kuitenkin kritiikkiä arvoliberalismia kohtaan.
- tyut.ytyu
Ideologiat, aatteet ja arvot sekoitettu melkoiseksi sotkuksi, jota jotkut sitten käyttävät hyväkseen.
http://virtanen87.puheenvuoro.uusisuomi.fi/99717-liberalismi-raiskattu-aate
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3076952Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill652079- 1751807
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä151307- 1121257
Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181691190Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie71166RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j541086Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411041Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.288982