Futuurin kriteerit

ihmettelen

Mikä tarkalleen ottaen on futuuri? Miksei suomenkielessä ole futuuria, vaikka "tulee tapahtumaan" -ilmaisua käytetään ihan yleisesti. Onko kieliopillisesti oikein käyttää kyseistä ilmaisua?

Sama koskee englanninkieltä. Eivätkös "will" tai "going to" -ilmaisut ole aivan selviä futuureja, vaikka ne eivät sitä ilmeisesti virallisesti ole?

Mutta sitten esim. saksan "werden" ja hollannin "zullen" ovat virallisesti futuureja, vaikka tarkoittavat käytännössä samaa kuin "will" ja "tulee (tapahtumaan)". Miksi?

Millä kriteereillä futuuri on futuuri, eikä jokin muu?

15

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10-14

      Minulle on aina ollut suuri arvoitus, miksi "tulee tapahtumaan" on niin raivoisasti julistettu pannaan ja millä perusteella sen kieltäjät väittävät, ettei se suomeen kuulu?

    • NotSoFast

      Nuo englannin ja suomen apuverbein muodostetut futuurit eivät ole varsinaisia sellaisia, vastoin kuin monissa romaanisissa kielissä, joissa on latinaan pohjautuva erillinen futuuri. Esimerkiksi espanjan verbin laulaa (cantar) futuuri muodostetaan infinitiiviin liittyvällä päätteellä, ei apuverbillä (cantaré = I'll sing, tulen laulamaan). Näin muodostetaan futuuri myös ainakin italiassa.

    • inhottava-termistö

      Olen sitä mieltä, että kielitieteellistä termistöä tulisi yhtenäistää ja esim. futuurin voisi ottaa laajemmalti käyttöön.

      Mutta, tähän voisi todeta, että näin ei tule tapahtumaan, it won't be happen.

      • kielipoliisistapäivää

        Se on "it won't happen" tai "it won't be happening".


    • Futuuri on yksinkertaistetusti sanottuna verbinmuoto, joka viittaa tulevaan aikaan. Suomen kielessä on parikin futuuria, ennen muita ”tulen kertomaan” ja ”olen kertova”, jotka ovat lähinnä kirjoitetun kielen ilmauksia (ja jälkimmäinen varsin vanhahtava). Suomen kielioppiperinteen mukaan niitä ei kuitenkaan kutsuta futuureiksi; Iso suomen kielioppi sanoo, että ”suomessa ei ole morfologista futuuritempusta”, millä tarkoitetaan, ettei ole pelkillä verbin taivutuspäätteillä muodostettavaa futuuria.

      Tämä on epäjohdonmukaista, sillä kouluopetuksessakin kuvataan perfekti ja pluskvamperfekti tempuksina, vaikka nekin muodostetaan apuverbin avulla eikä verbiä taivuttamalla. Suomen kielessähän on ”morfologisia tempuksia” vain kaksi, ns. preesens ja ns. imperfekti (oikeammin: ei-menneen ajan tempus ja menneen ajan tempus). Ehkäpä epäjohdonmukaisuutta selittää se, että futuuriin on kielenhuollossa suhtauduttu pidättyväisesti, vaikka sitä ei virallisissa ohjeissa koskaan olekaan täysin kielletty

    • Janusz

      Puola vasta metka kieli on: verbeillä on menneen ajan futuurikin.

      • Futuurikko

        Siis yhtenä sanana? Suomessa siihen vaaditaan vähintään kaksisanainen ilmaus, esimerkiksi "olin tekevä", "tulin tekemään", arkisessa kielessä "olin tekemässä". Nykyhetken futuurithan saadaan noista preesensin avulla.

        "Tekemässä"-futuuri voi sekoittua saman sanamuodon varsinaiseen merkitykseen, joka on hyvin ajankohtainen. Sitä taas on tapana ilmaista rakenteilla "Olen parhaillaan tekemässä" tai joissakin yhteyksissä "Olen paranemaan päin".

        "Teen"-futuuri vaatii ajanmääreen, esimerkiksi "Teen sen ensi viikolla".


      • NotSoFast

        Kiinnostavaa! Espanjassakin on menneen ajan futuurin, mutta se ilmaistaan konditionaalilla: (Dije que cantaría = Sanoin tulevani laulamaan).


    • Sedä

      Kaikki kielet pystyvät ilmaisemaan tulevia asioita mutta tekevät sen eri strategioilla. Joissain kielissä on pakollinen futuuri jota on pakko käyttää halutessaan ilmaista jonkin asian tapahtuvan tulevaisuudessa. Romaanisten kielten futuuri on tällainen. Suomessa taas on aivan ok käyttää preesensiä. Monissa kielissä futuuria ilmaistaan apuverbeillä kuten "I will do it" tai "tulen tekemään". Englannin "will" tosin on hyvää vauhtia lyhentymässä taivutusmuodoksi, "I'll do it". Jännittävä kysymys mielestäni on, että liittyykö syntynyt "ll" todella subjektiin kuten ortografia viittaa, vai onko se ennemminkin verbin prefiksi..?

      Joissain kielissä futuuria ilmaistaan yksinkertaisesti sanomalla "teen sen huomenna/ensiviikolla". Futuuriksi on totuttu kutsumaan pakollista tulevaisuteen viittaavaa taivutuskategoriaa. Sillä ei ole merkitystä muodostetaanko futuuri apuverbillä vai taivutuksella.

      • 10-14

        Tuolla tavoin selitettynä "suomessa ei ole futuuria" on jopa ihan järkevänkuuloinen ajatus, siis että preesensmuoto voi kontekstista riippuen tarkoittaa myös tulevaa aikaa.
        Mutta se ei selitä, miksi "tulen tekemään" -muotoa on kielenopetuksessa pidetty jopa virheellisenä.


      • amaran
        10-14 kirjoitti:

        Tuolla tavoin selitettynä "suomessa ei ole futuuria" on jopa ihan järkevänkuuloinen ajatus, siis että preesensmuoto voi kontekstista riippuen tarkoittaa myös tulevaa aikaa.
        Mutta se ei selitä, miksi "tulen tekemään" -muotoa on kielenopetuksessa pidetty jopa virheellisenä.

        Suomenkielessä ei ole suorranaista futuuria, mutta siihen vapaasti rinnastettavissa ovat esim. termit: "tullee", "istunee" "mennee"...


      • 10-14
        amaran kirjoitti:

        Suomenkielessä ei ole suorranaista futuuria, mutta siihen vapaasti rinnastettavissa ovat esim. termit: "tullee", "istunee" "mennee"...

        Anteeksi, nyt en ymmärrä, millä perusteella rinnastat potentiaalin futuuriin?


      • amaran
        10-14 kirjoitti:

        Anteeksi, nyt en ymmärrä, millä perusteella rinnastat potentiaalin futuuriin?

        Lähinnä futuuria suomenkielessä. Tiedän, että eivät ole rinnasteisia.


      • amaran kirjoitti:

        Suomenkielessä ei ole suorranaista futuuria, mutta siihen vapaasti rinnastettavissa ovat esim. termit: "tullee", "istunee" "mennee"...

        Potentiaalihan on ehkäilyä, eikä mitään 100% varmaa profetiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      178
      4698
    2. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      38
      2522
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      156
      2192
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      16
      1719
    5. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      81
      1338
    6. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      24
      1271
    7. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      32
      1183
    8. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      145
      1170
    9. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      103
      945
    10. Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi

      Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannan­hoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.
      Lieksa
      117
      877
    Aihe