Poppaa vai polttaa

ken_tietää_sen

Ainakin joillakin alueilla lapsille puhutaan kuumasta esineestä tai pinnasta varoitettaessa "poppaamisesta".
Miksi?

5

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lapsille puhutaan muutenkin eri kielellä kuin aikuisille. Jos vähänkin seuraa vanhempien puhetta lapselle, huomaa, että olisipa omituista, jos näin puhuttaisiin aikuiselle. Jotkut, kuten esimerkiksi minä, ovat puhuneet lapselle normaalikieltä. Se on jopa herättänyt kummastusta "lässyttäjissä".

      "Lässyttäminen" on yleismaailmallinen ilmiö. Sillä siis lienee geneettinen tausta, vaikka onkin eri kieliä ja siis erilaisia lässyttämisiä. Olisi muuten mielenkiintoista kuulla evoluutiopsykologinen syy, miksi ilmiö on sopeuttanut ekolokeroon.

      • voi_ollakin

        Miksi opettaa lapsille välikieli? Poppaa-sanasta on pitkä matka polttaa-verbiin. Poppaamisessako tausta luki- ym. vaikeuksille?


      • voi_ollakin kirjoitti:

        Miksi opettaa lapsille välikieli? Poppaa-sanasta on pitkä matka polttaa-verbiin. Poppaamisessako tausta luki- ym. vaikeuksille?

        Lässytyskieli on taas jotain, jonka käyttöä en ymmärrä. Itse puhun lapsille lyhyesti ja selkeästi yksinkertaisin sanoin, ja ihan hyvin olen tullut ymmärretyksi, jos se kak... lapsukainen vain sattuu olemaan vastaanottavaisella tuulella.

        Eihän lapsille luettavat satukirjat, aku ankat sun muutkaan ole lässytyskieltä, ja hyvin ymmärtävät.


      • täsmä_äippä

        No voi hellanlettas.


    • Kaikialla luonnossa, myös ihmisillä, on hierarkia. Puhetavat näkyvät hierarkiassa. Ennen aikaan samantasoiset teitittelivät ja sinuttelivat toisiaan, riippuen siitä, olivatko he tehneet pitemmän tuttavuuden jälkeen jo sinunkaupat.

      Isäntäväki puhutteli palvelijoita etunimeltä, mutta 3. persoonassa, palvelijat isäntäväkeä Herraksi ja Rouvaksi 3. persoonassa. Molemmat puhuivat itsestään 1. persoonassa. Koulussa opettaja puhui 1. persoonassa oppilailleen, mutta oppilaan tuli käyttää puhuttelesanana opettaja ja käyttää 3. persoonaa. Teitittely oli sopimaton.

      Edelleen useimmat vanhemmat puhuvat itsestään 3. persoonassa ja käyttävät tekijäniminä isä tai äiti. Muita ihmisiä sinuttelevat tai teitittelevät. Lapset puhuttelevat vanhempiaan isäksi tai äidiksi 2. persoonassa, ennen teititellen.

      Kun aikuinen puhuu lässyttäen toisille aikuisille, päätellään, että hän tuo itsensä korkeammalle. Esim. muuan tuomiorovasti puhui tällä tavalla, mikä kuulijoista tuntui koomiselta. Jos aikuinen käyttää itsestään 3. persoonaa, kuten kenraali de Gaulle, hän pitää itseään itseoikeutettuna johtajana, muut ehkä suuruudenhulluna.

      Keisarit ja kuninkaat puhuivat itsestään meititellen, minkä uskotaan syntyneen Bysantissa, kun keisari aluksi viittasi koko hoviin. Myöhemmin itsevaltiaat käyttivät me-muotoa pelkästään itseään.

      Lässyttely lapselle voi olla osoitus hierarkia-asemasta. Muutenkinhan vanhemmat ja lapset asettavat puhuttelut ja persoonamuodon tavalla, jota yhdistelmää muualla ei käytetä.

      Vaikka hierarkiat perustuvat geneettiseen taipumukseen, monet näistä tavoista on nykyisenä demokratiaa tavoittelevana aikana jo syytä heittää historian romukoppaan, mutta muutos on hidas. Erityisen iljettävää on sekä 3. persoonan käyttö että läässyttely.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe