Voiko psykopaatti olla moraalisesti hyvä yksilö?

Reus

Voiko psykopaatin toimia arvioida moraalisesti? entä voisiko tälläinen ihminen olla "hyvä ihminen"?

13

918

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sienipieni
      • Divenaldoo

        Wikipediaan ei kannata sokeasti luottaa, mutta kyllä sieltä voi suuntalinjoja saada


      • NÄINONTOSI

        Ennen kuin alat keneenkään ihmiseen tuollaista kokeilla, tunne ensin psykopaatti-Jumalasi ja kaikki hänen kätten töidensä jälki. Totuus löytyy, kun silmänsä on pitänyt 10 vuotta apposen auki, eikä uskonut turhia, tyhjiä lupauksia, vaikka uskovien piiriin itsekin kuuluimme suurimman osan elämästämme, melkein kaiken aikaa. Ainoa selvä, selkeä, törkeä, härski psykopaatti on Jumala.


      • MRXI

        Sokeasti auktoritteehin luottaminen on kyllä kompastinkivi yksilön omalle ajattelulle, mutta onko nihilistinen totuuden kieltäminen yhtään sen parempaa? Tietenkin totuutta ei voi yksioikoisesti määritellä, mutta viitaten kommenttiisi 10 vuodesta silmät auki, niin onko se tarpeeksi pitkä aika? ja maailmassa on kuitenkin 2 miljardia ihmistä jotka uskovat Jumalaan ja hänen ihmeisiinsä, niin voiko noin harvoista havainnoista (oletan että puhut kahdesta ihmisestä kieliasustasi päätellen) vetää absoluuttista kaikki X ovat Y johtopäätöstä? entä jos 99% Jumalaan uskovista voisi väittää ja kenties todistaa toisin?


      • Eijunalauta

        " Ainoa selvä, selkeä, törkeä, härski psykopaatti on Jumala. " Herranpieksut sentään. Oletko tavannut Hänet ja tutustunutkin noin hyvin.

        Ettet vain kuuluisi siihen ryhmään, joka antaa sekoittaa itsensä millä tahansa aatteella tai muulla huuhaalla kun omien korvien välissä ei ole riittävästi kapasiteettia asioitten järjelliseen selvittämiseen ja ajatteluun.


    • a----a

      Jotta tuohon voisi vastata, pitäisi määritellä absoluuttinen moraali. Ja se on mahdotonta.

      • NäinMeillä

        No voi sentään asiaa vertailla esim. niin että aiheuttaako psykopaatti keskimääräistä enemmän asioita jotka hänen lähellään olevat ihmiset kokevat negatiivisiksi. Absoluuttinen hyvä ja paha ovat aina hankalia kysymyksiä mutta moraalin tarkoitus on kuitenkin yleensä mitata asioita siitä näkökulmasta, koetaanko ne yleisesti positiivisina (=hyviä tekoja) vai huonoina (=pahoja tekoja).
        Jos jonkun ihmisen teot aiheuttavat keskimääräistä enemmän negatiivisia tuntemuksia, hän tuskin toimii tavallisen käsityksen mukaan moraalisestikaan oikein.
        Psykopaatilla kai aika harvoin summa kääntyy positiiviselle puolelle.


    • UskovaNoora

      Psykopatiaa pidetään myötäsyntyisenä tai varhaislapsuudessa hankittuna tilana, jossa henkilö ei tunne empatiaa eli myötääviä tunteita suhteessa toiseen ihmiseen; empaattinen ihminen alkaa herkästi itkeä, jos hän näkee toisen ihmisen itkevän jne. Nykyään enemmistö tutkijoista taitaa olla biologisen selitysmallin kannalla, eli että psykopaatti on geneettisesti kyvytön tuntemaan empatiaa.

      Yllättävästi, ainoa psykopaatteja eli empatiakyvyttömiä yhdistävä ominaisuus, joka on saatu selville tutkimuksissa, on kyvyttömyys ahdistua tai poikkeuksellisen korkea ahdistuskynnys. Tutkimuksissa on ilmennyt, että psykopaatit eivät tunne ahdistusta yhtä herkästi kuin ihmiset yleensä. Tämä selittää, miksi psykopaatti pystyy niin valitessaan esim. valehtelemaan täysin pokkana toiselle ihmiselle ja viemään huijauksen loppuun asti. Psykopaatti ilmentää usein pelottomuutta ja huikeaa riskienottoa. Ahdistuksen ja empatian välillä on siis kytkös?

      Jos esim. minä valehtelen toiselle ihmiselle, alan yleensä takellella ja punastua: autonominen hermostoni "käräyttää" minut, koska ahdistus valheellisesta toiminnasta ylikuormittaa hermostoni. Tämä on normaalia.

      Voiko psykopaatti olla moraalisesti hyvä yksilö? Sanoisin, että psykopaatilla on hyvät edellytykset siihen. Jos psykopaatti omaksuu velvollisuusetiikkaan perustuvan moraaliperiaatteiston, hänellä saattaa olla käytännössä jopa paremmat mahdollisuudet tulla moraalisesti hyväksi ihmiseksi kuin meillä empatiakykyisillä.

      Me normaalit, empatiakykyiset ihmiset tuppaamme nimittäin luottamaan empatiaamme, joka on emootio eli tunne: jos henkilö x synnyttää minussa empatian tunteen, ajattelen hänestä hyvää ja toimin tavalla, joka vaalii ja rakentaa hänen elämäänsä.

      Mutta entä jos kohtaan ihmisen, joka ei synnytä minussa empatian tunnetta esim. jostain ulkonaisesta syystä? Tai entä jos kohtaan ihmisen, joka alitajuisesti synnyttää minussa jopa tuhoisia tunteita ilman, että hän tekee mitään väärin? Luotanko silloinkin tunteisiini, vanhasta tottumuksesta? Älkää huijatko itseänne – tämä on yleistä!

      Psykopaatti, jos hän on alkanut ymmärtää emotionaalisen erilaisuutensa ja tunnustanut sen itselleen, voi systemaattisesti alkaa hyödyntää ominaisuuttaan moraaliperiaatteiden mukaan toimimisessa. Siinä missä hän on aiemmin pelannut "peliään" egoististen pelisääntöjen mukaan, hän voi omaksua lähimmäisenrakkaudellisen ja velvollisuuseettisen pelisäännöstön ja alkaa "pelata" sen mukaan. Psykopaatti voi olla puolueettomampi ja periaatteellisempi käytännössä kuin empatiakykyinen ihminen.

      Miksi joku valitsisi lähimmäisenrakkaudellisen ja velvollisuuseettisen periaatteiston oman edun ja emotionaalisen mielihyvän tavoittelemisen sijaan? "Mikä on ihmiselle mahdotonta, on Jumalalle mahdollista", Jeesus sanoi. Tässä kysymyksessä psykopaatti ja normaali ihminen ovat samalla viivalla.

      • isän_kamu

        "Tai varhaislapsuudessa hankittuna tilana". Tuo just uskova Noora on toisten ihmisten sinuun istutettua fuulaa.
        He just uskovat naiiviudessaan että psykopaatiksi ta homoksi/lesboksi vaan saatetaan ryhtyä.
        Sekä geneettiset että ympäristötekijät noita poikkeavia eroavaisuuksia ihmisissä tekevät.
        Monen "puhtaan kristillisyyden" ihmisten perheille tulee shokkina, että heidän omat lapsensa haistattavat pitkät kaikelle normiajattelulle.


      • UskovaNoora
        isän_kamu kirjoitti:

        "Tai varhaislapsuudessa hankittuna tilana". Tuo just uskova Noora on toisten ihmisten sinuun istutettua fuulaa.
        He just uskovat naiiviudessaan että psykopaatiksi ta homoksi/lesboksi vaan saatetaan ryhtyä.
        Sekä geneettiset että ympäristötekijät noita poikkeavia eroavaisuuksia ihmisissä tekevät.
        Monen "puhtaan kristillisyyden" ihmisten perheille tulee shokkina, että heidän omat lapsensa haistattavat pitkät kaikelle normiajattelulle.

        Jos olisit lukenut kirjoitustani hieman pidemmälle, olisit huomannut, että samaisen kappaleen lopussa kirjoitan: "psykopaatti on geneettisesti kyvytön tuntemaan empatiaa".

        Siis geneettisesti.

        Psykopatia ja homoseksuaalisuus eivät liene psykologisesti yhteismitallisia ilmiöitä. Niitä ei ole mielekästä käsitellä samassa keskustelussa.


    • Divenaldoo

      Psykopaatti ei ehkä koe tunteita samalla lailla kuin muut, mutta luulisi sen silti olevan mahdollista

    • LeoMess
    • Aaakkkoo

      Psykopaatin persoonallisuushäiriöt, eli esim. empatian ja tunne-elämän puute, ovat sen tähden hankala ilmiö, että meidänkin materiaalistista arvomaailmaa suosivassa kulttuurissamme tällaista käyttäytymistä arvostetaan.
      Länsimainen rahaan ja menestymiseen tähtäävä kulttuuri ruokkii tällaisia piirteitä. Jokaisen tulee hoitaa omat asiansa, kilpailla ja menestyä. Menestys- ja suorituspaine on kova, mikä tarjoaa hyvän maaperän psykopaattisille piirteille. "Köyhät kyykkyyn!"
      Nykyihmisen haasteet ovat ristiriitaisia: toisaalta pitäisi olla myönteinen ja empaattinen ihminen, mutta toisaalta pitäisi olla vahva, tehokas ja jopa häikäilemätön. Miten tällaisessa kulttuurissa pitäisi navigoida?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5989
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      517
      3703
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      185
      3535
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2734
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2479
    6. 279
      2141
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1573
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1472
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1419
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1200
    Aihe