Linnan banaalit bileet

Linnan juhlat ovat käyneet vuosi vuodelta banaaleimmiksi. Tylsemmiksi. Menot ovat pikemminkin rituaali kuin mikään aito juhla. Ohjelma noudattaa samanlaista luovuuden astetta vuodesta toiseen kuin kuun kierto, tai suolen toiminta. Ei juuri mitään yllätyksiä. Jos Linnan juhlilla on tarkoitus ylläpitää traditiota, niin ei juhlista pitäisi koko kansan kekkereitä tehdä. Jos taas juhlat ovat kansakunnan yhteinen juhla, niin nykyisenkaltainen sekasikiötä muistuttava epähedelmä ei anna kansakunnan juhlatavoista juuri minkäänlaista kuvaa. Tosin Linnan ulkopuolella tapahtuva hulinointi lähentää juhlat nykymuotoisiin teinibileisiiin, mutta ainakaan toistaiseksi media ei ole tässä hulinoinnissa ollut yhtä innokkaasti mukana kuin Linnan sisätilojen tapahtumissa. Yksi vaihtoehto olisikin Linnan juhlien siirtäminen ulkotiloihin. Juhlista tulisi ikään kuin Garden Party suomalaiseen tapaan.

Nykymuotoinen Linnan juhla on lähinnä yläluokan järjestämä näyttäytymisjuhla, jossa yläluokka presidentin kautta armosta kutsuu joitakin rahvaita mukaansa näyttäytymään jotta syntyisi ikään kuin vaikutelma yhteisessä veneessä olemisesta, vaikka tosiasiassa eliitti matkustaa vallan toisessa veneessä kuin itse soutava kansa. Varsinaista juhlaa Linnassa ei edustane muu kuin tarjottu ruoka, juoma ja soitanta, joiden ääreen sitten kokoontuu mitä kummallisin seurakunta. Rahvaan näkökulmasta tämä olisi itse asiassa leipäjono, mutta kun kysymyksessä on eliitti, niin totta kai leipäjonossa pitää tarjoilla boolia ja jonkin presidentin rouvan mukaan nimettyä leivosta.

Ainakin median huomion perusteella Linnan juhlien ydin on juhlavieraan puku? Joskus kuulee puhuttavan myös itsenäisyydestä. Mutta olisiko nyt sitten niin, että nimenomaan puvuilla on ollut jokin merkitys itsenäisyyden saavuttamisessa? Erityisesti naisille tehdyillä puvuilla? Äkkiseltään tuntuisi, että taistellen saavutettu itsenäisyys patriarkaatin hallitsemassa maailmassa tapahtuisi miespuolisessa taisteluasussa eikä viimeisimmän muodin mukaan naiselle laaditussa epämääräisen muotoisessa tötterössä, jota toimittajat hupaisasti kutsuvat juhlapuvuksi. Lähes ainoa historiankirjoissa mainittu asuun liittyvä ominaisuus on väri. Lapuan liikkeen esimerkiksi maitaan olleen erityisen herkkä punaiselle värille. Tuskin Linnan juhlia kuitenkaan pidetään Lapuan liikkeen kunniaksi? Mahtoivatko itsenäisyystaistelijat myöskään pukeutua tummaan pukuun ja lakerikenkiin? Historia tietää kertoa, että varustetaso sodan aikana oli pukeutumista myöten heikko.

Traditiosta kiinnipitäminen nykyaikana ei ole helppo tehtävä, koska nykyaika on tuonut mukanaan ilmiöitä, joita muinoin olisi pidetty lähinnä maailmanlopun enteinä. Olisihan ennen vanhaan ollut vallan tavatonta, jos Linnaan olisi astellut vaikkapa härkäpari puolisoina. Tai sitten poliitikko seuralaisenaan seuralaispalvelusta tai lehti-ilmoituksesta napattu daami virallisen puolison asemassa. Nykyaikana puolestaan tuntuu oudolta, että Linnan juhlia pidetään tapakouluttajien mukaan pakollisena tapahtumana kuoleman tapaan, vaikka valtakunnan kerrotaan virallisesti siirtyneen suvaitsevaisuuden ja demokratian aikakaudelle.

22

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä_kirjoitus

      Samaa mieltä. Kumma, ettei kukaan ole kommentoinut.

    • Kommarit.pihalla

      SDP pois hallituksesta, ei enään niin palvota mielenosoittajia.
      Sehän loppuu koko "hyvä" vasureitten toiminta.
      Näyteikkunaa ja sellaista säilyy nyt yhyenä.
      Sekös punikkeja harmittaa.
      Ei ole enään kuin AKT komamreilla.

      • Ränninrassaus

        Kävitkö Linnan bileissä, vai oliko pihahommia?


      • Yksi vaihtoehto olisi tietysti vuorottelu, yhtenä vuotena Linnaan kutsuttaisiin porvarit, sitten seuraavana vuonna kommunistit eli tavallinen kansa.


    • Kyllähän nämä juhlat ovat aina olleet linnan kutsujen osalta eliitille järjestetty juhla. Rahvas kokoontuu tv:n ääreen katselemaan, miten eliitti juhlii. Naisten pukunäytös vie tässä pääosan. Ulkoilmatapahtuma järjestetään Hakaniemen torilla ja sinne eliitin edustajat eivät yleensä eksy. Tasa-arvonäkökulmasta katsottuna nämä juhlimisen eri muodot ovat kyllä enimmäkseen vastenmielistä seurattavaa. Aki Kaurismäki aikoinaan jo oivalsi tämän kertoessaan olevansa matkoilla Mellunmäessä ja olevansa sen vuoksi estynyt saapumaan.

      Itsenäisyyspäivän vietossa korostuvat lipunnosto, juhlajumalanpalvelus, sotilasparaati ja nämä Linnan juhlat. Viime vuosina veteraanien kunnioitus on liitetty voimakkaasti itsenäisyyteen. Juhlakutsulla palkitaan myös niitä, jotka ovat eri tavoin menestyneet maailmalla, jos vain sattuu olemaan suomalainen. Sillä ei ole niin väliä, jos tämä suomalainen myös pyrkii olemaan ulkomailla sen vuoksi, ettei tarvitse maksaa veroja Suomeen.

      Itsenäisyyden ajan monet suuret sankarit jäävät huomiota vaille. Kun puhutaan itsenäisyyden todellisesta merkitystä, se lienee vapaus päättää omista asioista, laajat kansalaisvapaudet ylipäätään, tasa-arvon edistäminen ja mm. hyvinvointivaltion rakentaminen. Ne ihmiset, jotka ovat näitä asioita eri tavalla edistäneet ja tehneet työtä sen eteen, ovat itsenäisyytemme sankareita, kun itsenäisyyttä tarkastellaan sen sisällön mukaisesti. Itsenäisyyden taloudellinen puoli on saatu aikaiseksi yhteisellä uurastamisella, kun öljyä ei ole valitettavasti vielä Suomen maaperästä löytynyt.

      Ehkä on kuitenkin niin, että suomalaisen eliitin itsetunto on sen verran heikko, että tarvitsee nämä pönötysjuhlansa kerran vuodessa. Ja mitä mahtaisi tavallinen kansanmies ja -nainen tehdä juhlapäivän iltana, jos ei olisi tätä eliittipornoa tirkisteltävänä.

      Kansanedustajista kolme jätti kuitenkin tarkoituksella juhliin menemättä. Anna Kontula teki sen sen vuoksi, ettei häntä ole mielestään valittu kansanedustajiksi mihinkään iltapukujuhliin mannekiiniksi. Li Andersson puolestaan näkee, ettei tämä ole hänen juttunsa. Ja Oinosen Pena pelkää tietysti saavansa homouden tartunnan näistä kemuista.

      • Kiinnostaa.enemmän

      • Tottuneet.niin.hyvälle

      • tenpoints

        Kaurismäeltä erittäin hyvä sivallus.


      • YLE, tai televisio ylipäätään, on erikoistunut viimeaikoina uusintojen lähettämiseen. Saman voisi varmaan toteuttaa myös itsenäisyyspäivän juhlien osalta. Näytettäisiin vain muutamia ensimmäisiä televisioituja Linnan juhlia. Näin tästäkin saataisiin hieman säästöä aikaiseksi. Semminkin, kun taas yksi nokiapomo ehti kailottaa televisio-ohjelmien tekemistä ostotoiminnaksi jotta saataisiin vallan markkinavetoisia uutisia, jotka olisivat sen mukaiset, kuka niistä eniten maksaa. Siis eliitille mieluisia uutisia sen lisäksi, että rahaa tulvii masseihin.

        Itsenäisyyspäivän juhlan voisi hyvin korvata konsertilla tai tapahtumalla, johon ihmisillä olisi vapaa pääsy eikä velvoitettaisi pakolla osallistumaan tai poisjäämään. Voitaisiin myös järjestää vaikka itsenäisyysaiheinen sotafilmikilpailu, jonka voittajateos sitten esitettäisiin itsenäisyyden juhlapäivänä. Näin Tuntematonta sotilastakaan ei tarvitsisi aivan joka vuosi esittää. Jatkuva saman toistaminen menettää ennen pitkää tehonsa.

        Vähintä mitä "bileiden" suhteen pitäisi tehdä, on turhan karsiminen ja juhlan tekeminen koruttomammaksi vailla järjenköyhää pukukavalkadia ja muuta erikoisuuden tavoittelua.


      • Kansanedustajista Teuvo Hakkarainenkaan ei osallistunut Linnan juhliin. Hän juhli itsenäisyyttä omalla tavallaan:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120620790129_uu.shtml

        Saattoihan noita olla enemmänkin, mutta kaikki eivät tee pois jäännistään numeroa, heitä ei lehdistö edes tunne tai heillä ei ole edes yhtä hyviä syitä kuin noilla muutamilla. Jonain vuonna sain käsityksen, että kaikkia kansanedustajia ei edes kutsuta juhliin joka vuosi.


      • populistiosaa
        Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Kansanedustajista Teuvo Hakkarainenkaan ei osallistunut Linnan juhliin. Hän juhli itsenäisyyttä omalla tavallaan:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120620790129_uu.shtml

        Saattoihan noita olla enemmänkin, mutta kaikki eivät tee pois jäännistään numeroa, heitä ei lehdistö edes tunne tai heillä ei ole edes yhtä hyviä syitä kuin noilla muutamilla. Jonain vuonna sain käsityksen, että kaikkia kansanedustajia ei edes kutsuta juhliin joka vuosi.

        Hakkarainen oli varmaan valmistellut jo kauan tuota mediatemppuaan ja kävi sitten poseeraamassa kuvaajille ja toimittajille sanoen muutaman sanasen menetetyn itsenäisyyden hänelle tuomasta surusta. Suru on varmaan suurempi kuin suru mopokerhon tiloihin jääneestä salkusta, josta siitäkin tuli medianumero, joskin vastoin Hakkaraisen tahtoa:)

        2003 Anneli Jäätteenmäki jäi pois linnan juhlista, mutta miksi? Syytä en muista.


      • Pystyyn_kuollut kirjoitti:

        Kansanedustajista Teuvo Hakkarainenkaan ei osallistunut Linnan juhliin. Hän juhli itsenäisyyttä omalla tavallaan:

        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120620790129_uu.shtml

        Saattoihan noita olla enemmänkin, mutta kaikki eivät tee pois jäännistään numeroa, heitä ei lehdistö edes tunne tai heillä ei ole edes yhtä hyviä syitä kuin noilla muutamilla. Jonain vuonna sain käsityksen, että kaikkia kansanedustajia ei edes kutsuta juhliin joka vuosi.

        Median kannattaisi koota luettelo myös niistä, jotka katsovat, että heidät olisi pitänyt kutsua juhliin. He voisivat järjestää sitten protestin tai mielenosoituksen Helsinkiin jonnekin sopivaksi katsotulle torille. Luulisi perusteettoman syrjinnän olevan käypä syy mielenilmaukselle?


      • MmPPpp

        Mielipidepankille tietysti itsenäisyys on huono asia, äänestihän MPP:n aateveljet aikanaan itsenäisyytemme julistamista vastaan. Sittemmin samat tahot ovat pyrkineet yhteiskuntajärjestyksemme romuttamiseen sosialismin kautta. Vielä 1970 luvulla MPP:n puolueaate vaati teollisuuden sosialisointia ja monet unelmoivat jopa Suomen liittämistä DDR:ään, ainakin pöllypäissään vanhalla notkuessaan. Taisi MPP kuulua tuohon sauhujengiin, on päänsä vieläkin sen verran marista sekaisin.


      • Esimerkiksi.näin
        Seppo_Ilmarinen kirjoitti:

        Median kannattaisi koota luettelo myös niistä, jotka katsovat, että heidät olisi pitänyt kutsua juhliin. He voisivat järjestää sitten protestin tai mielenosoituksen Helsinkiin jonnekin sopivaksi katsotulle torille. Luulisi perusteettoman syrjinnän olevan käypä syy mielenilmaukselle?

        Matalapalkkaiset AKT toimiston eteen mielenosoittamaan.
        Kun ette hyväksyneet yhteiskuntasopimusta, palkkamme pienenee, kyltteihin viesti.


      • teejotaintyhmyydellesi
        MmPPpp kirjoitti:

        Mielipidepankille tietysti itsenäisyys on huono asia, äänestihän MPP:n aateveljet aikanaan itsenäisyytemme julistamista vastaan. Sittemmin samat tahot ovat pyrkineet yhteiskuntajärjestyksemme romuttamiseen sosialismin kautta. Vielä 1970 luvulla MPP:n puolueaate vaati teollisuuden sosialisointia ja monet unelmoivat jopa Suomen liittämistä DDR:ään, ainakin pöllypäissään vanhalla notkuessaan. Taisi MPP kuulua tuohon sauhujengiin, on päänsä vieläkin sen verran marista sekaisin.

        Eikö kyse ollut enemmänkin itsenäisyyspäivän juhlista ja niiden viettotavasta, joka on saanut järjettömät muodot? Kuten sinun kirjoituksesikin poikkeuksetta saavat?


      • Esimerkiksi.näin kirjoitti:

        Matalapalkkaiset AKT toimiston eteen mielenosoittamaan.
        Kun ette hyväksyneet yhteiskuntasopimusta, palkkamme pienenee, kyltteihin viesti.

        Nyt on jäänyt huomaamatta tämä paikallisen sopimisen keissi. Ei kai mihinkään sopimuksiin ole järkevää sitoutua, jos seuraavasta työläisen kurjistamisen keinosta ei ole selvyyttä. Kyllä siinä aikeet väistämättä happanevat, jos vain lisää ja lisää kurjistamista tuupataan putkeen.

        Tätä vauhtia hallituksen mopo kyllä lähtee lapasesta. Perussuomalaiset esimerkiksi tekisivät viisaasti ottamalla hallituksesta hatkat sen sijaan, että muutama ministeri uhraa koko puolueen.

        Hallituskriisiä arvioitaessa pitäisi arvioida sitä kumpi on suurempi kriisi sekö, että hallitus jatkaa vaiko se, että hallitus ottaa ritolat.


      • MmPPpp kirjoitti:

        Mielipidepankille tietysti itsenäisyys on huono asia, äänestihän MPP:n aateveljet aikanaan itsenäisyytemme julistamista vastaan. Sittemmin samat tahot ovat pyrkineet yhteiskuntajärjestyksemme romuttamiseen sosialismin kautta. Vielä 1970 luvulla MPP:n puolueaate vaati teollisuuden sosialisointia ja monet unelmoivat jopa Suomen liittämistä DDR:ään, ainakin pöllypäissään vanhalla notkuessaan. Taisi MPP kuulua tuohon sauhujengiin, on päänsä vieläkin sen verran marista sekaisin.

        Yhteiskuntajärjestys? Termi vanhahtava. Eivätkös jo porvarit hingu joustavaa järjestystä?


    • näkyyköhaastattelu
      • eiwoitietää

        Miltää tuo puku anttilan päällä näyttäisi?


      • eiwoitietää
        eiwoitietää kirjoitti:

        Miltää tuo puku anttilan päällä näyttäisi?

        Tai Halosen


      • Seppo_Ilmarinen

        Arvokkuutta Linnan juhliin saataisiin laittamalla yhdeksi pääsyn. ehdoksi ikäraja. Puvun väri voitaisiin rajata mustaan ja valkoiseen.


    • Kestäkääv200vuotta

      Presidentin päällä kaikki näyttää hyvältä. Jopa Pätkä-Salen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      27
      4900
    2. Mitä haluaisit

      Sanoa hänelle tällä hetkellä?
      Ikävä
      226
      2736
    3. Sofia B- miljonäärillä on vaimo ja pieni vauva .

      Voi ei taasko oli avioliitossa olevan miehen salarakas ja miksi voi noin toimia tää Sofia näin alhaisesti ?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      2104
    4. Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Aloitteen sisältö Ympäristöjärjestö Elokapina tulee määrätä välittömästi
      Maailman menoa
      68
      2072
    5. Sukset jo ristissä? Ensitreffit alttarilla Anna syyttää rajusti - Hai puolustautuu: "Mutta en mä..."

      Voi, voi... Onko Anna liian epävarma itsestään vai mikä mättää? Pari tuntenut vasta pari päivää ja kriisiä jo pukkaa.
      Ensitreffit alttarilla
      18
      1804
    6. Nyt on kansalaisaloite: Elokapina lakkautettava.

      Tänään tullut uusi kansalaisaloite, jossa vaaditaan Elokapinaa lakkautettavaksi, tai julistamista rikollisjärjestöksi, k
      Maailman menoa
      186
      1420
    7. Kansalaisaloite Elokapina määrättävä lakkautettavaksi

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/14143 Erittäin hyvä ja kannatettava aloite!
      Joensuu
      52
      1269
    8. Stubb ohjeisti Natoa: "Vapauttakaa ohjukset"

      Presidentti Stubb linjasi amerikkalaismedia CNN:n haastattelussa, että Nato-maiden pitäisi ”todellakin” antaa Ukrainalle
      Maailman menoa
      147
      1023
    9. Hyvin sä olet

      Olet toiminut aina. Älä epäile tai häpeä omaa toimintaasi nainen. Kukaan ei vahingoittunut ja kaikki on ollutta ja menny
      Ikävä
      56
      1015
    10. Ohhoh! Robert Helenius yllättää - Näin hän vastaisi Tanssii Tähtien Kanssa -kutsuun: "Ura..."

      Robert Helenius olisi kyllä komea näky TTK-parketilla vai mitä olet mieltä? Ja olikos se Viivi Pumpanenkin jo siellä...
      Suomalaiset julkkikset
      9
      951
    Aihe