Terveellisin uskonto

tervesielujaruumis

Kaliforniasta löytyy maailman terveellisin uskonto, jossa työksi lasketaan myös Facebookissa roikkuminen
Tekniikka 28.12.2015 11:11
Kolumni
Pekko Vehviläinen
Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti.

82

Loma Linda on pikkukaupunki eteläisessä Kaliforniassa. Noin 20 000 asukkaan taajama tuskin erottautuisi muista, ellei sen väestössä olisi jotain poikkeuksellista Yhdysvaltain mittakaavassa. Erikoista kaupunkilaisissa on se, että he elävät lähes 10 vuotta vanhemmaksi kuin Amerikassa keskimäärin. Vieläpä huomattavan hyväkuntoisina. Mistä tämä johtuu?

Loma Lindan yliopistossa on tutkittu paikallisten terveyttä ja elämäntapaa 1950-luvulta lähtien. Selittäväksi tekijäksi terveydelle on havaittu uskonto: kolmannes Loma Lindan asukkaista on adventisteja, joiden elintavat poikkeavat merkittävästi valtaväestöstä. Yliopisto onkin tutkinut vuodesta 1976 lähtien systemaattisesti 34 000 adventistin elämäntapoja ja selvittänyt, miksi he elävät muita pitempään ja terveemmin.

Adventistien paikallisyhteisön ohjenuorana on ”puhdas vesi, raitis ilma, ja auringonpaiste”. Adventistikirkko suosittelee kasvisruokavaliota, jossa hedelmät, vihannekset, pähkinät ja täysjyvävilja ovat pääosissa. Useat adventistit syövät lisäksi munia ja maitotuotteita, mutta kukaan ei syö punaista tai prosessoitua lihaa. Ruokavalio on suurelta osin ns. Välimeren ruokavalion mukainen. Syöpäsairausriski on jopa 50–70 prosenttia pienempi kuin muulla väestöllä, samoin sydänsairauksien.

Terveellisellä ruokavaliolla on myös havaittu yhteys onnellisuuteen. Tutkimuksissa on todettu ravintoköyhää pikaruokaa syövien sairastuvan muita herkemmin masennukseen. Toisaalta erityisesti omega-3-rasvoja sisältävä ruokavalio (kuten kala) puolestaan vähentävää masennusriskiä.

Adventistien pyhäpäivä on lauantai, johon kuuluu töistä pidättäytyminen. Työksi lasketaan myös Facebookissa roikkuminen ja television katselu. Lauantai on varattu ajalle perheen ja ystävien kanssa. Seurauksena on, että elinikä pitenee: syrjäytymisen, yksinäisyyden, ja masennuksen välttämisen ansiosta. Toisten ihmisten auttamisen on myös havaittu lisäävän onnellisuutta.

Kirkon jäseniä pyydetään niin ikään pidättäytymään alkoholista, tupakasta, ja huumausaineista. Tupakointi oli jopa kokonaan kielletty aikoinaan kaupungissa, samoin kuin alkoholin myynti.

Adventistit suosivat hyötyliikuntaa, ja lauantain pyhittämiseen monella perheellä kuuluu liikkuminen luonnossa, kaupunkia ympäröivillä kukkuloilla. Terveimmät kirkon jäsenet liikkuivatkin reippaasti vähintään puoli tuntia kerrallaan, 3–5 kertaa viikossa.

Adventistien yhteisön tutkimisesta on hyötyä meille kaikille, ja meillä on heiltä varmasti paljon opittavaa. Uskonnolla, tai tarkemmin mietittynä, adventistien yhteisökulttuurilla, näyttää olevan erittäin positiivisia terveysvaikutuksia. Myönnettäköön myös, että Kalifornian suotuisa sää ja ympäristö myötävaikuttaa terveellisyyteen ja onnellisuuteen (Loma Linda on muuten espanjaa ja tarkoittaa kaunista kukkulaa).

Jokaisella meistäkin on hyvä mahdollisuus pistää pyhien ajaksi televisio kiinni, reippailla porukalla joulukirkkoon laulamaan, ja nauttia jouluisesta kasvisruokaherkusta: riisipuurosta!

Onnellista ja terveellistä uutta vuotta 2016 kaikille HS.fi-lukijoilleni!

2

77

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 10vuottalisäaikaa

      No tuohon lahkoon minäkin haluan kuulua. Kuka voi kertoa, miten jäseneksi päästään?

    • tievalmison

      Käy koputtelemassa adventtikirkon ovelle sapattiaamuna ja pyydä pastoria kastamaan sinut. Mutta usko sitä ennen Jeesukseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      31
      2110
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      7
      1846
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1321
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1210
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1195
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      12
      1117
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1061
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1025
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1014
    10. 12
      997
    Aihe