Torontolaisuuden saastuttamaa, kuinka pahasti?

RaittiinUskonPuolesta

Vapaakirkko ei tietääkseni ole ottanut johtonsa toimesta virallisesti kantaa ns Toronton siunaukseen, joka on oikeasti eksytystä. Suurin osa Suomen kristikansaa tajusi pysyä siitä erossa. Torontolaisuus jakoi kylläkin aikoinaan esim helluntaiseurakunnat. Ne, jotka lähtivät kannattamaan kyseistä eksytystä erosivat helluntaiseurakunnista ja perustivat Cityseurakuntia, joista nyt osa on liitetty vapaaseurakuntien yhteyteen.

Tietääkö kukaan miten laajaa torontolaisuuden ihailu ja kannatus on Vapaakirkossa? Osa vapaakirkon seurakunista otti torontolaisuuden puhujia aikoinaan ulkomailta vastaan ja altistui tälle eksytykselle ja ihailee sitä vieläkin. Osassa seurakuntia on pidetty yhteyksiä yllä kyseisen eksytyksen alkulähdeseurakuntaan Torontossa edelleenkin kummankin puoleisin vierailuin. Mikä on nykyinen tilanne? Kuinka laajasti Vapaakirkon seurakunnat ovat joutuneet torontolaisen äärikarismaattisen epäterveen hengen valtaan?

Onko vielä raittiita vapaakirkkoseurakuntia Suomessa? Mihin suuntaan vapaakirkko on menossa? Torjuiko Vapaakirkko ryhdikkäästi ja päättäväisesti esim David Herzog-eksyttäjän vai eikö tuohonkaan eksytykseen otettu virallisesti kantaa kirkon johdon toimesta tai seurakuntien vanhimmistojen toimesta? Itse ainakin tunnen lukuisia vapaakirkkolaisia, jotka rynnivät Herzogin tilaisuuteen.

33

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poirot22

      Muistaakseni silloinen kirkkokunnajohtaja Kuusinen ja muutamat muut tärkeässä asemassa olevat olivat mukana torontolaisuudessa jo 90-luvulla. Aika suoraan sanottiin, kuka ei lähde tähän mukaan jää pois lopunajan siunauksista. Myös mm. nykyisen rehtorin rouva kirjoitti Viikkolehdessä ihailevaan sävyyn kuinka ihmiset makaavat lattialla ja nauravat hillittömästi, kun toiset hakevat samalla kahvia ja näin Jumala haluaa ravistella tosikkomaisia länsimaisia kristittyjä. Samasta henkilöstä tuli Suomen Alfan johtaja. Kuka tutkii, huomaa, että torontolla ja Alfalla on yhteys, vaikka Alfa on tuonut ilmeisesti paljon hyvääkin, riippuu kai paljon vetäjistä. New Vine ja johtajuuden ylikorostaminen liittyvät myös torontolaisuuteen. Se miksi Vapaakirkon johto ei ole sanoutunut tästä irti johtuu siitä, että he ovat itse siinä mukana, muuttamassa salaisesti ja vähitellen Vapaakirkkoa omaan tahtomaansa suuntaan. Tätä on tehty jo 20 vuotta, jolloin he toivat toronton vapaakirkkoon. Meitä vapaakirkollisia johdetaan harhaan. Nyt tulee rukoilla oikeita Jumalan antamia vapaakirkollisia johtajia, jotka uskaltavat sanoutua selkeästi irti eksytyksistä. Muuten tätä kirkkoa ei kohta enää ole.

      • IkuinenEtsijääh

        Helluntailaisten ja muiden vapaiden suuntien teologien heikkoius käy ilmi siinä, että tällaisissa tilanteissa ei ole kykyä arvioida tilannetta vaan hoetaan ulkoaopeteltuja jakeita ilman kummoisempaa ymmärrystä. Pahoittelen suoraa puhetta. Pyhää henkeä ja bileitä eli must niinku tuntuu tältä -meininkiä harrastetaan mutta siihenpä se jää eikä kukaan taida kyetä ajattelemaan syvemmin tai lähinnä haluta sitä.

        Pienet pyhän hengen pierut ovat kevyttä eskatologian rinnalla. Pelastumisen.


      • Tiknghjvhhh

        Hämeenlinnan vapaakirkko on ollut myynnissä jo 5 v. Ajan.


    • syystäkinhuolissaan

      "Virallista" kantaa ei kai otettu. Jyväskylän hälinän jälkeen kyllä toimitettiin kirjanen, jossa tunnetut vapaakirkolliset kertoivat "siunauksen" myönteisistä vaikutuksista. Niihin todistuksiin monet tuudittautuivat. Vapaakirkko on kuitenkin voimakkaasti tukenut karismaattisten ja samalla myös uuskarismaattisten ilmiöiden esiintymistä vapaakirkollisessa liikkeessä kustannustoiminnan sekä koulutuksen kautta. Päivä ja Viikkolehti ovat olleet voimakkaasti muovaamassa vapaakirkollisten ajattelua. Yhdessä vaiheessa nuorille suunnattu julkaisu "Dynamite" heijasti hyvin selvästi nuorisotyön sisintä työntyen käsittämättömän syvälle mystiikan maailmaan pois terveestä uskosta. Vaikka käsittääkseni myöhemmin fiaskoiksi paljastuneita ilmöitä ei enää haluta muistaa ja epäterveisiin ilmiöihin halutaan ottaa etäisyyttä on Vapaakirkko aina altis kritiikittömyyteen. Myöhäissateen, Pyhän Hengen uuden ja ihmeellisen toiminnan ja suuren herätyksen odotus on niin vahva, että lasta ei haluta heittää pesuveden mukana pois. Kokonaan toinen kysymys onkin sitten se, että ovatko kyseiset odotuksen kohteet sitten olennaisia tai löytyykä niille raamatullista pohjaa.

      • ErvastRuusuRistinKera

        Mitä tämä "mystiikan maailma" tarkoittaa käytännössä koska kai siitä nyt voi kertoa, tokkopa se noituutta on ollut. LInjaeroja tuskin kannattaa demonisoida.


    • RaittiinUskonPuolesta

      Kiitos yllä olevista vastauksista! Tälläisestä tilanteesta itsekin olin saanut jo joitakin viittauksia ja todisteitakin.

      Vapaakirkossa on selvästi linja hukassa. Vapaakirkkoon on päässyt sisään eksytystä laajoin mitoin. Ilmiöitä ja opetuksia ei punnita tosiaankaan kunnolla Raamatulla. Moni tapaamani vapaakirkkolainen paimen tai vanhimmiston jäsen intoilee opetuksista ja teoksista, jotka ovat vailla raamatullista pohjaa ja jopa ihan syvää eksytystä. Todella surullista.

      Varmasti vapaakirkkolaisten laaja hurahtaminen aikoinaan torontolais-eksytykseen on ajanut kirkkokunnan uuskarismaattiselle, epäraamatulliselle ja jopa New Age-henkiselle tielle, jossa hamutaan kokemuksia eikä olla tarkkoja mistä lähteestä se henki ja voima kokemuksiin ja ilmiöihin tulee... ja Sielunvihollinen hykertelee tyytyväisenä.

      Rukoillaan Vapaakirkon puolesta ja te tervehenkiset, uskossa raittiit, jotka vielä kuulutte siihen kirkokuntaan: Ottakaa kirkkonne sisällä esiin se asia, että siellä tarvittaisiin tervettä ja rohkeaa linjanvetoa sen suhteen mikä on tervettä karismaattisuutta ja mikä taas on eksytystä. Jos kirkkokunta antaa ns kaikkien kukkien kukkia, niin sillä tyylillä kirkkokunta menee pikku hiljaa tai nopeasti sisälle syvään eksytykseen ja hämmennykseen. Lopulta he ovat sokeita eivätkä erota enää juuri mitään eksytykseksi vaan luulevat kaiken olevan hyvin.

      Jeesus ennusti, että ennen hänen tuloaan tulee eksytystä ja vääriä profeettoja ja vääriä kristuksia ja ihmeiden keinoin ihmisiä vedetään harhaan ja pois Jeesuksen seuraamisesta. Ei S.a.atana ole niin tyhmä, että esiintyisi avoimesti. S.a.atana eksyttää ihmisiä pukeutumalla valkeuden enkeliksi tms ja tekee monia voimatekoja ja ihmeitä vetääkseen ihmisiä pois terveen uskon tieltä. Uuskarismaattinen kenttä on nykyään varsinainen eksytyksen airut ja Vapaakirkko on kovaa vauhtia menossa siihen suohon tai jo mennyt. Esim helluntaikirkolla on yleisesti ottaen paljon hengellisesti terveempi meno.

      Toivon ja rukoilen Vapaakirkolle ja eksyneille vapaakirkkolaisille hengellistä tervehtymistä torontolaisuuden yms saastutuksesta.

    • Tähhhh

      Mitähän sääntöjen vastaista poistetuissa viesteissä muka oli? Nehän olivat täysin asiallisia ja hyvin kiinnostavia. Voisiko joku valaista asiaa?

      • maybeeee

        Riippuu sensuroijasta, ehkä osui arkaan paikkaan.


      • Hyvätutustua

        Hyvät linkit ovat! Eli, Uusi viini juovuttaa- kirja ja väärän karismaattisuuden ja katolisen kirkon yhteys. Laittaa miettimään vapaakirkon tilaa tänä päivänä.


    • saastunut_on

      Ilm 18:
      1 ¶ Sen jälkeen minä näin tulevan taivaasta alas erään toisen enkelin, jolla oli suuri valta, ja maa valkeni hänen kirkkaudestaan.
      2 Ja hän huusi voimallisella äänellä sanoen: "Kukistunut, kukistunut on suuri Babylon ja tullut riivaajain asuinpaikaksi ja kaikkien saastaisten henkien tyyssijaksi ja kaikkien saastaisten ja vihattavain lintujen tyyssijaksi.
      3 Sillä hänen haureutensa vihan viiniä ovat kaikki kansat juoneet, ja maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet hänen kanssansa, ja maan kauppiaat ovat rikastuneet hänen hekumansa runsaudesta."
      4 Ja minä kuulin toisen äänen taivaasta sanovan: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa.
      5 Sillä hänen syntinsä ulottuvat taivaaseen asti, ja Jumala on muistanut hänen rikoksensa.

      Babylon sana tarkoittaa sekaannusta ja hajaannusta ja sitä ekumenia on, sillä se sekoittaa epäjumalan palveluksen ja Jumalan palvelemisen keskenään ja lopulta asettaa epäjumalan palveluksen johtamaan ja hallitsemaan ekumeniaa. Ekumenia puhuu ykseydestä mutta koittaa yhdistää epäjumalan palvelijan ja Jumalan palvelijan ja todellisuudessa koittaa estää todellisen ykseyden syntymisen, joka on vain todellisten Herran Jeesuksen opetuslasten keskinäistä ykseyttä ja yhteyttä.

      Raamatussa Jumala kehottaa kansaansa lähtemään ulos Babylonista, joka tarkoittaa ekumenian sekaannusta, sillä Jumala puhuu tässä lopun ajassa olevalle seurakunnan osalle, joka on sotkeutunut myös ekumenian pauloihin. Herra sanoo, että Hänen kansansa on lähdettävä siitä ulos, etteivät he joudu osallisiksi Babylonian synteihin, jolla hän on haureuden viinillä eksyttänyt maan kansoja. Haureuden vihan viini tarkoittaa epäjumalan palvelusta ja väärän evankeliumin levittämistä. Babylonian synteihin osallistuminen lopun ajalla tarkoittaa sitä, että jokaisen ihmisen maan päällä tulisi hyväksyä ekumeeninen maailmankuva, jossa kaikkien uskontojen ja uskojen opetetaan johtavan yhden ja saman jumalan luo, joka on kuitenkin epäjumala nimeltään saatana. Tämän tähden on tultava ulos, sillä muuten joudut hyväksymään ekumeenisen eksytyksen ja tunnustamaan "oikeaksi" kaiken synnillisen epäjumalan palveluksen ja kaikki synnin vallassa olevat opit ja opetukset.

      Ikävä asia on se, että ekumenian kautta monet uskovat tulevat sokaistumaan ja luopumaan uskostaan. Tämä tapahtuu siten, että nämä luopuneet haluavat kyllä uskoa Jumalaan, mutta sekoittavat uskoonsa mukaan ekumeenisen epäjumalan palveluksen ja sokeutuessaan he alkavat pitää ekumenian epäjumalan palvelusta Jumalan työnä, jota se ei kuitenkaan ole. Näin nämä sokaistuneet uskovat tulevat vetäytymään pois todellisten Herran Jeesuksen opetuslasten keskeltä. Samoin nämä sokaistuneet uskovat alkavat pitämään todellisia Herran Jeesuksen opetuslapsia "lakihenkisinä" ja "villitsijöinä". Samoin nämä sokaistuneet uskovat sanovat todellisten Herran Jeesuksen opetuslasten olevan uskottomia ja epäjumalan palvelijoita. Lopun aikana ekumenian työssä mukana olevat tulevat pitämään todellisia Herran Jeesuksen opetuslapsia vääryyden vallassa olevina, siksi Jeesus sanoikin, että lopun aikana kaikki maailman kansat alkavat vainoamaan todellisia Herran Jeesuksen opetuslapsia. Paha kääntää kaiken päälaellaan ja tekee hyvästä pahan ja pahasta hyvän.

    • ja_pahasti

      2 Kor 6:
      4 vaan kaikessa me osoittaudumme Jumalan palvelijoiksi: suuressa kärsivällisyydessä, vaivoissa, hädissä, ahdistuksissa,
      5 ruoskittaessa, vankeudessa, meteleissä, vaivannäöissä, valvomisissa, paastoissa;
      6 puhtaudessa, tiedossa, pitkämielisyydessä, ystävällisyydessä, Pyhässä Hengessä, vilpittömässä rakkaudessa,
      7 totuuden sanassa, Jumalan voimassa, vanhurskauden sota-aseet oikeassa kädessä ja vasemmassa;
      8 kunniassa ja häpeässä, pahassa maineessa ja hyvässä, villitsijöinä ja kuitenkin totta puhuvina,
      9 tuntemattomina ja kuitenkin hyvin tunnettuina; kuolemaisillamme, ja katso, me elämme, kuritettuina emmekä kuitenkaan tapettuina,
      10 murheellisina, mutta aina iloisina, köyhinä, mutta kuitenkin monia rikkaiksi tekevinä, mitään omistamatta, mutta kuitenkin omistaen kaiken.

      2 Tim 3:12 Ja kaikki, jotka tahtovat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuvat vainottaviksi.

      Jumalan sana opettaa, että sen tähden koska palvelemme Jumalaa rakkaudessa ja totuudessa, niin siksi tämä maailma valheen kautta koittaa tahrata Herran Jeesuksen opetuslapsille pahan maineen sekä pitää meitä villitsijöinä, koska puhumme totuutta. Tämän maailman henki vainoaa jollakin tavalla kaikkia niitä, jotka haluavat elää jumalisesti Jeesuksessa Kristuksessa.

    • Olen kuulunut vapaaseurakuntaan runsaat neljä vuotta, ja kuullut omien työntekijöidemme ja muiden seurakuntalaisten lisäksi lukemattomien vierailevien evankelistojen, saarnaajien ym. puhujien puheita. Näihin kokemuksiin pohjautuen yllä mainittu kritiikki tuntuu todella erikoiselta. Aina on korostettu perinteistä raamatullista Jeesus-keskeisyyttä, turvautumista yksin Hänen sovitustyöhönsä. Uuskarismaattisuudesta on järjestelmällisesti puhuttu eksytyksenä. Kaikki puheet on kehotettu arvioimaan Raamatun Sanan kautta.

      • mnaat

        Näin minäkin sen näen.
        Olen kuullut vanhoilta vapaakirkollisista että torontolaisuutta oli silloin kun se oli voimissaan.
        Tänä päivänä löytyy kuitenkin pastoreitakin jotka varoittavat ylikarismaattisuudesta. Silti aina silloin tällöin tulee saarnaajia joiden puhetta ei jaksa kuunnella. Karhealla koiramaisella äänellä he huutavat ja paasaavat. Etsivät hurmosta ja vakuutelevat että tämä se on sitä oikeaa meininkiä. Mukanaan he vetävät hännystelijöitä joiden ainoa tarkoitus on päästä kaatumisen fiilikseen.
        Mutta harvakseltaan näitä on.


      • UskoaTunnustavaKristitty

        Olen lukenutkin, että asiassa on Vapaakirkon sisällä jakautuneisuutta. Itse uskoon tultuani liityin Vapaakirkkoon, mutta alueeni seurakunnassa ihailtiin yleisesti torontolaisuutta ja jopa kuukausittaisissa seurakunnan sähköpostikirjeissä jotkut vastuuhenkilöt kirjoittelivat toronton herätystä ja sen ajan "tulta" ihannoivia artikkeleita. Seurakunnan vanhimmat ja pastori puhuivat torontolaisuudesta myönteisesti Jumalata lähtöisin olevana herätyksenä. Kyseisessä seurakunnassa pidettiin yllä yhteyksiä jopa tuohon Toronton seurakuntaan, josta torontolaisuus lähti liikkeelle. Sieltä kävi työntekijävierailuin porukoita levittämässä torontolaishenkeä ja tyyliä seurakuntaamme vuosikausia , lähes näihin vuosiin asti . En tiedä jatkuuko jopa vieläkin pienen tauon jälkeen. Ja samoin meidän seurakunnastamme tapahtui vastavierailuja.

        Seurakunnassamme tapahtui myös ns soukkaamista eli lattialla makaamis-rukoustapahtumia pienemmässä porukassa ihan ilmoitetuissa rukoustapahtumissa. (soaking-ilmiö. )

        Seurakuntamme yksi johtohenkilö kertoi, että jopa Vapaakirkon nykyinen johtaja oli aikoinaan innolla mukana tuossa ns Toronton herätyksessä ja oli kuulema kokenut sen hengellisenä uudistumisena ja että torontolaisuus on laajemminkin hyväksyttyä Vapaakirkossa, ei vain meidän seurakunnassamme. Aikoinaan seurakuntamme tilaisuuksissa oli ollut niitä lattialla kiemurtelemisiakin, yksi johtohenkilö kertoi.

        Ymmärtäisin, jos torontolaisuuteen mukaan menemistä oltaisiin kaduttu ja siitä olisi tehty parannus...mutta ei: jopa uusien seurakuntaan liittyneiden tilaisuudessa, jossa olin, esittelytilaisuuteen kuului kertomus siitä, miten ns Toronton herätys oli tärkeä osa seurakunnan historiaa ja miten se oli ilmeisesti myös kasvattanut paljon kävijäkuntaa tilaisuuksissa.

        Mitä tästä on ollut mm seurauksena. Mm se, että terve kriittisyys ja kaiken tutkiminen Raamatun valossa ja Raamatulla punniten on hiipunut. Iso osa seurakuntalaisista innostui menemään jopa David Herzogin tilaisuuksiin ja tuohtui suuresti, kun osa puhui, että Herzog on eksyttäjä ja harhaoppinen.

        Välillä joku nousi seurakunnasamme seisomaan ja puhui ihan menestysteologiseen tyyliin paranemisestaan tai muusta ja sitten vaan lähes koko sali taputti ja ei kiinnitetty huomiota siihen ollenkaan, että hän ei puhunut Raamatun opetusten mukaisesti. Moni myös on puhunut, miten he osaavat toimia kuuntelemalla ns sisäistä Jumalan ääntä ja siten osaavat ratkaista toimntatapojaan. Torontolaisiin tapoihin on kuulunut opetella erilaisin metodein Jumalan äänen kuuntelemista, useinhan on kyse oikeasti vain omien tuntemusten kuuntelemisesta ja niinpä moni voi luulla, että hänellä onkin oikeastaan Jumalan poikkeuslupa esim avoliittoon tms epäraamatulliseen.

        Jotkut taas luulevat, että niin kauan kuin vain rukoilee ja toimii innokkaasti, Jumala esim suojelee, että omille lapsille ei voi tapahtua mitään onnettomuutta. Jos joku onnettomuus ja lapsena kuoleminen tapahtuu, niin kuulema syynä on se, että ei ole vanhempi muistanut rukoilla joka päivä tarpeeksi. Ihan menestysteologista hapatusta tuollainen ajattelu. Ihan niin kuin Jumalalta voisi ostaa suojeluksen teoillaan perheelleen ja onnettomuudet muka olisivat merkki epäkristillisestä käytöksestä. Tälläistä menestysteologiaa ei tosin sentään kaikki edes ko.seurakunnassa niele, mutta moni kuitenkin.

        Paimenten pitäisi varoittaa eksytyksestä, mutta ko.seurakunnassa näin ei ole ainakaan riittävästi. Miten he voivat varoittaa eksytyksestä, jos eivät edes itse tunnista suurta osaa eksytyksestä eksytykseksi kuten torontolaisuutta?

        Hienoa, että osassa Vapaakirkon seurakunnista on näköjään sitten hengellisesti terveempi meno! Itse jouduin omantunnon syistä eroamaan ko. Vapaakirkon seurakunnasta (ja samalla koko Vapaakirkosta) liian äärikarismaattisen ja epäraamatullisen toiminnan takia.

        Esim helluntalaisten Ristinvoitossa varoitetaan eksytyksestä. En ole huomannut, että Vapaakirkon lehdissä varoitettaisiin. Syynä lienee se, että Vapaakirkossa on hajaannus suhtaumisessa eksytyksesn. Ettekö te hengellisesti terveitten Vapaaseurakuntien hengellisesti valveilla olevat jäsenet voisi alkaa yrittää nostaa kissaa pöydälle ja pyytää vapaakirkon johdolta selkeitä linjauksia eksytyksen mm torontolaisuuden suhteen? Eikö Vapaakirkon jäsenten, jotka menivät torontolaisuuden mukaan, pitäisi tehdä siitä parannusta? Eikö koko kirkkokunnan tulisi tehdä niin, ainakin siis johdon ja vastuussa olevien? Ja, jos he ovat eksyksissä, voisitteko te hengellisesti raittiilla tiellä olevat auttaa? Tämä asia on paljon sydämelläni ja rukouksissani.


      • JotainIhmetyksenAiheita
        UskoaTunnustavaKristitty kirjoitti:

        Olen lukenutkin, että asiassa on Vapaakirkon sisällä jakautuneisuutta. Itse uskoon tultuani liityin Vapaakirkkoon, mutta alueeni seurakunnassa ihailtiin yleisesti torontolaisuutta ja jopa kuukausittaisissa seurakunnan sähköpostikirjeissä jotkut vastuuhenkilöt kirjoittelivat toronton herätystä ja sen ajan "tulta" ihannoivia artikkeleita. Seurakunnan vanhimmat ja pastori puhuivat torontolaisuudesta myönteisesti Jumalata lähtöisin olevana herätyksenä. Kyseisessä seurakunnassa pidettiin yllä yhteyksiä jopa tuohon Toronton seurakuntaan, josta torontolaisuus lähti liikkeelle. Sieltä kävi työntekijävierailuin porukoita levittämässä torontolaishenkeä ja tyyliä seurakuntaamme vuosikausia , lähes näihin vuosiin asti . En tiedä jatkuuko jopa vieläkin pienen tauon jälkeen. Ja samoin meidän seurakunnastamme tapahtui vastavierailuja.

        Seurakunnassamme tapahtui myös ns soukkaamista eli lattialla makaamis-rukoustapahtumia pienemmässä porukassa ihan ilmoitetuissa rukoustapahtumissa. (soaking-ilmiö. )

        Seurakuntamme yksi johtohenkilö kertoi, että jopa Vapaakirkon nykyinen johtaja oli aikoinaan innolla mukana tuossa ns Toronton herätyksessä ja oli kuulema kokenut sen hengellisenä uudistumisena ja että torontolaisuus on laajemminkin hyväksyttyä Vapaakirkossa, ei vain meidän seurakunnassamme. Aikoinaan seurakuntamme tilaisuuksissa oli ollut niitä lattialla kiemurtelemisiakin, yksi johtohenkilö kertoi.

        Ymmärtäisin, jos torontolaisuuteen mukaan menemistä oltaisiin kaduttu ja siitä olisi tehty parannus...mutta ei: jopa uusien seurakuntaan liittyneiden tilaisuudessa, jossa olin, esittelytilaisuuteen kuului kertomus siitä, miten ns Toronton herätys oli tärkeä osa seurakunnan historiaa ja miten se oli ilmeisesti myös kasvattanut paljon kävijäkuntaa tilaisuuksissa.

        Mitä tästä on ollut mm seurauksena. Mm se, että terve kriittisyys ja kaiken tutkiminen Raamatun valossa ja Raamatulla punniten on hiipunut. Iso osa seurakuntalaisista innostui menemään jopa David Herzogin tilaisuuksiin ja tuohtui suuresti, kun osa puhui, että Herzog on eksyttäjä ja harhaoppinen.

        Välillä joku nousi seurakunnasamme seisomaan ja puhui ihan menestysteologiseen tyyliin paranemisestaan tai muusta ja sitten vaan lähes koko sali taputti ja ei kiinnitetty huomiota siihen ollenkaan, että hän ei puhunut Raamatun opetusten mukaisesti. Moni myös on puhunut, miten he osaavat toimia kuuntelemalla ns sisäistä Jumalan ääntä ja siten osaavat ratkaista toimntatapojaan. Torontolaisiin tapoihin on kuulunut opetella erilaisin metodein Jumalan äänen kuuntelemista, useinhan on kyse oikeasti vain omien tuntemusten kuuntelemisesta ja niinpä moni voi luulla, että hänellä onkin oikeastaan Jumalan poikkeuslupa esim avoliittoon tms epäraamatulliseen.

        Jotkut taas luulevat, että niin kauan kuin vain rukoilee ja toimii innokkaasti, Jumala esim suojelee, että omille lapsille ei voi tapahtua mitään onnettomuutta. Jos joku onnettomuus ja lapsena kuoleminen tapahtuu, niin kuulema syynä on se, että ei ole vanhempi muistanut rukoilla joka päivä tarpeeksi. Ihan menestysteologista hapatusta tuollainen ajattelu. Ihan niin kuin Jumalalta voisi ostaa suojeluksen teoillaan perheelleen ja onnettomuudet muka olisivat merkki epäkristillisestä käytöksestä. Tälläistä menestysteologiaa ei tosin sentään kaikki edes ko.seurakunnassa niele, mutta moni kuitenkin.

        Paimenten pitäisi varoittaa eksytyksestä, mutta ko.seurakunnassa näin ei ole ainakaan riittävästi. Miten he voivat varoittaa eksytyksestä, jos eivät edes itse tunnista suurta osaa eksytyksestä eksytykseksi kuten torontolaisuutta?

        Hienoa, että osassa Vapaakirkon seurakunnista on näköjään sitten hengellisesti terveempi meno! Itse jouduin omantunnon syistä eroamaan ko. Vapaakirkon seurakunnasta (ja samalla koko Vapaakirkosta) liian äärikarismaattisen ja epäraamatullisen toiminnan takia.

        Esim helluntalaisten Ristinvoitossa varoitetaan eksytyksestä. En ole huomannut, että Vapaakirkon lehdissä varoitettaisiin. Syynä lienee se, että Vapaakirkossa on hajaannus suhtaumisessa eksytyksesn. Ettekö te hengellisesti terveitten Vapaaseurakuntien hengellisesti valveilla olevat jäsenet voisi alkaa yrittää nostaa kissaa pöydälle ja pyytää vapaakirkon johdolta selkeitä linjauksia eksytyksen mm torontolaisuuden suhteen? Eikö Vapaakirkon jäsenten, jotka menivät torontolaisuuden mukaan, pitäisi tehdä siitä parannusta? Eikö koko kirkkokunnan tulisi tehdä niin, ainakin siis johdon ja vastuussa olevien? Ja, jos he ovat eksyksissä, voisitteko te hengellisesti raittiilla tiellä olevat auttaa? Tämä asia on paljon sydämelläni ja rukouksissani.

        Vapaaseurakunnan tilaisuuksissa havaittua: Rukoustilanteessa monet puhuvat käskyttävään tyyliin Jumalalle ja Pyhän henkeä korostetaan liikaa Isän ja Pojan kustannuksella ja erityisesti juuri Pyhää henkeä kutsutaan paikalle. Miksi, tiedättekö?

        Yksi vanhin jopa sanallisesti ajoi mahtipontisesti saarnansa aikana pois S.a.atanaa Jumalan palveluksesta. Miksi sellainen muka on tarpeellista?Minusta lähinnä outoa ja itseä korostavaa. Moni myös kertoo kaipaavansa kovasti lisää kokemuksia...eihän sen pitäisi olla itsetarkoitus. Kokemusten himossa unohdetaan helposti raamatullisuus ja ajaudutaan jopa eksytyksen tielle.


      • äänisenratkaisee
        JotainIhmetyksenAiheita kirjoitti:

        Vapaaseurakunnan tilaisuuksissa havaittua: Rukoustilanteessa monet puhuvat käskyttävään tyyliin Jumalalle ja Pyhän henkeä korostetaan liikaa Isän ja Pojan kustannuksella ja erityisesti juuri Pyhää henkeä kutsutaan paikalle. Miksi, tiedättekö?

        Yksi vanhin jopa sanallisesti ajoi mahtipontisesti saarnansa aikana pois S.a.atanaa Jumalan palveluksesta. Miksi sellainen muka on tarpeellista?Minusta lähinnä outoa ja itseä korostavaa. Moni myös kertoo kaipaavansa kovasti lisää kokemuksia...eihän sen pitäisi olla itsetarkoitus. Kokemusten himossa unohdetaan helposti raamatullisuus ja ajaudutaan jopa eksytyksen tielle.

        Laittakaa se vanhin johonkin kursseille Raamatun perusasioista.

        tai voisihan sitä koettaa karjua rukoushuoneen pihaa puhtaaksi risuista ja männynkävyistä jos haluaa mailmaa puhdistaa ennen aikojaan vihollisesta.


      • JottainRajjoo
        äänisenratkaisee kirjoitti:

        Laittakaa se vanhin johonkin kursseille Raamatun perusasioista.

        tai voisihan sitä koettaa karjua rukoushuoneen pihaa puhtaaksi risuista ja männynkävyistä jos haluaa mailmaa puhdistaa ennen aikojaan vihollisesta.

        No kyllä se karkottaa pois koko seurakunnasta, jos ne, joiden pitäisi olla suojelevia paimenia, vetävät kaikenlaiseen äärikarismaattiseen eksytykseen ja kritiikittömyyteen


      • Ihmeissään
        UskoaTunnustavaKristitty kirjoitti:

        Olen lukenutkin, että asiassa on Vapaakirkon sisällä jakautuneisuutta. Itse uskoon tultuani liityin Vapaakirkkoon, mutta alueeni seurakunnassa ihailtiin yleisesti torontolaisuutta ja jopa kuukausittaisissa seurakunnan sähköpostikirjeissä jotkut vastuuhenkilöt kirjoittelivat toronton herätystä ja sen ajan "tulta" ihannoivia artikkeleita. Seurakunnan vanhimmat ja pastori puhuivat torontolaisuudesta myönteisesti Jumalata lähtöisin olevana herätyksenä. Kyseisessä seurakunnassa pidettiin yllä yhteyksiä jopa tuohon Toronton seurakuntaan, josta torontolaisuus lähti liikkeelle. Sieltä kävi työntekijävierailuin porukoita levittämässä torontolaishenkeä ja tyyliä seurakuntaamme vuosikausia , lähes näihin vuosiin asti . En tiedä jatkuuko jopa vieläkin pienen tauon jälkeen. Ja samoin meidän seurakunnastamme tapahtui vastavierailuja.

        Seurakunnassamme tapahtui myös ns soukkaamista eli lattialla makaamis-rukoustapahtumia pienemmässä porukassa ihan ilmoitetuissa rukoustapahtumissa. (soaking-ilmiö. )

        Seurakuntamme yksi johtohenkilö kertoi, että jopa Vapaakirkon nykyinen johtaja oli aikoinaan innolla mukana tuossa ns Toronton herätyksessä ja oli kuulema kokenut sen hengellisenä uudistumisena ja että torontolaisuus on laajemminkin hyväksyttyä Vapaakirkossa, ei vain meidän seurakunnassamme. Aikoinaan seurakuntamme tilaisuuksissa oli ollut niitä lattialla kiemurtelemisiakin, yksi johtohenkilö kertoi.

        Ymmärtäisin, jos torontolaisuuteen mukaan menemistä oltaisiin kaduttu ja siitä olisi tehty parannus...mutta ei: jopa uusien seurakuntaan liittyneiden tilaisuudessa, jossa olin, esittelytilaisuuteen kuului kertomus siitä, miten ns Toronton herätys oli tärkeä osa seurakunnan historiaa ja miten se oli ilmeisesti myös kasvattanut paljon kävijäkuntaa tilaisuuksissa.

        Mitä tästä on ollut mm seurauksena. Mm se, että terve kriittisyys ja kaiken tutkiminen Raamatun valossa ja Raamatulla punniten on hiipunut. Iso osa seurakuntalaisista innostui menemään jopa David Herzogin tilaisuuksiin ja tuohtui suuresti, kun osa puhui, että Herzog on eksyttäjä ja harhaoppinen.

        Välillä joku nousi seurakunnasamme seisomaan ja puhui ihan menestysteologiseen tyyliin paranemisestaan tai muusta ja sitten vaan lähes koko sali taputti ja ei kiinnitetty huomiota siihen ollenkaan, että hän ei puhunut Raamatun opetusten mukaisesti. Moni myös on puhunut, miten he osaavat toimia kuuntelemalla ns sisäistä Jumalan ääntä ja siten osaavat ratkaista toimntatapojaan. Torontolaisiin tapoihin on kuulunut opetella erilaisin metodein Jumalan äänen kuuntelemista, useinhan on kyse oikeasti vain omien tuntemusten kuuntelemisesta ja niinpä moni voi luulla, että hänellä onkin oikeastaan Jumalan poikkeuslupa esim avoliittoon tms epäraamatulliseen.

        Jotkut taas luulevat, että niin kauan kuin vain rukoilee ja toimii innokkaasti, Jumala esim suojelee, että omille lapsille ei voi tapahtua mitään onnettomuutta. Jos joku onnettomuus ja lapsena kuoleminen tapahtuu, niin kuulema syynä on se, että ei ole vanhempi muistanut rukoilla joka päivä tarpeeksi. Ihan menestysteologista hapatusta tuollainen ajattelu. Ihan niin kuin Jumalalta voisi ostaa suojeluksen teoillaan perheelleen ja onnettomuudet muka olisivat merkki epäkristillisestä käytöksestä. Tälläistä menestysteologiaa ei tosin sentään kaikki edes ko.seurakunnassa niele, mutta moni kuitenkin.

        Paimenten pitäisi varoittaa eksytyksestä, mutta ko.seurakunnassa näin ei ole ainakaan riittävästi. Miten he voivat varoittaa eksytyksestä, jos eivät edes itse tunnista suurta osaa eksytyksestä eksytykseksi kuten torontolaisuutta?

        Hienoa, että osassa Vapaakirkon seurakunnista on näköjään sitten hengellisesti terveempi meno! Itse jouduin omantunnon syistä eroamaan ko. Vapaakirkon seurakunnasta (ja samalla koko Vapaakirkosta) liian äärikarismaattisen ja epäraamatullisen toiminnan takia.

        Esim helluntalaisten Ristinvoitossa varoitetaan eksytyksestä. En ole huomannut, että Vapaakirkon lehdissä varoitettaisiin. Syynä lienee se, että Vapaakirkossa on hajaannus suhtaumisessa eksytyksesn. Ettekö te hengellisesti terveitten Vapaaseurakuntien hengellisesti valveilla olevat jäsenet voisi alkaa yrittää nostaa kissaa pöydälle ja pyytää vapaakirkon johdolta selkeitä linjauksia eksytyksen mm torontolaisuuden suhteen? Eikö Vapaakirkon jäsenten, jotka menivät torontolaisuuden mukaan, pitäisi tehdä siitä parannusta? Eikö koko kirkkokunnan tulisi tehdä niin, ainakin siis johdon ja vastuussa olevien? Ja, jos he ovat eksyksissä, voisitteko te hengellisesti raittiilla tiellä olevat auttaa? Tämä asia on paljon sydämelläni ja rukouksissani.

        Hei,olen itse saannut uudistua uskossa muutama vuosi sitten ..entinen hellari nykyinen vapaaseurakuntaan kuuluva...Jumala selkeästi johdatti....aikaisemmissa eksytyksissä en ole ollut mukana,mutta muistan 80-luvun lopulla kun jäin pois hengellisistä piireistä ...silloisen helluntaiseurakunnan pastori oli tuomassa nauruherätystä ja sen seurauksena hänet erotettiin palveluksesta ...nyt olen ollut todella hämmentynyt tästä kristikunnassa vallitsevasta "sekasorrosta"ja koen asiasta suurta ahdistusta /rukoustaakkaa...että uskovat riippuisivat Jeesuksessa kiinni...eivätkä hullaantuisi etsimään ilmiöitä ja kokemuksia...ja koen että tämä torontolaisuus on levinnyt ympäri suomea moniin eri seurakuntiin...monet eivät uskalla puhua suoraan asiasta ettei loukkaisi ketään...tuntuu että raamatun kehoitus ,koetella kaikki...on unohdettu sekä raamatun varotus eksytyksestä....meidän seurakunnassa on käynnyt puhumassa puhujia tästä terveestä ja raittista uskosta....että pitäisi aina olla tervettä sanaa ja opetusta ...mutta suuresti itkettää se että ei varoiteta näistä torontolaisuus ilmiöistä ja harhoista , vaan pikemminkin varoitetaan siitä ettei sammutettaisi alkanutta herätystä...toisaalta siinä ei ole mitään ihmeellistä, kun moni pastoreista on innoissaan mukana näissä asioissa ja ottavat vastaan näitä puhujia jotka levittävät torontontulta😥 En itse voi olla näissä mukana koska koen sen raamatun sanan vastaisena ja jään odottamaan/rukoilemaan että Jumala ilmestyy mm.meidän seurakunnan kohdalla totuudessaan...meidänkin seurakunnassa on asian suhteen hajaannusta ja torontolaisuuden puolestapuhujien ääni on suurta, mutta on myös niitä jotka haluavat kiinnittä sydämmensä Kristukseen ja rukoukseen seurakuntiemme puolesta! Jeesus opettakoon sanansa kautta meidät kaikkeen totuuteen Hänessä ja se on ristintie...itselleen kuolemisen tie🙏❤️Voimia ja siunausta jokaiselle , että rakkaus totuuteen ja lähimmäisiin saisi vaikuttaa!


      • Neppitz
        Ihmeissään kirjoitti:

        Hei,olen itse saannut uudistua uskossa muutama vuosi sitten ..entinen hellari nykyinen vapaaseurakuntaan kuuluva...Jumala selkeästi johdatti....aikaisemmissa eksytyksissä en ole ollut mukana,mutta muistan 80-luvun lopulla kun jäin pois hengellisistä piireistä ...silloisen helluntaiseurakunnan pastori oli tuomassa nauruherätystä ja sen seurauksena hänet erotettiin palveluksesta ...nyt olen ollut todella hämmentynyt tästä kristikunnassa vallitsevasta "sekasorrosta"ja koen asiasta suurta ahdistusta /rukoustaakkaa...että uskovat riippuisivat Jeesuksessa kiinni...eivätkä hullaantuisi etsimään ilmiöitä ja kokemuksia...ja koen että tämä torontolaisuus on levinnyt ympäri suomea moniin eri seurakuntiin...monet eivät uskalla puhua suoraan asiasta ettei loukkaisi ketään...tuntuu että raamatun kehoitus ,koetella kaikki...on unohdettu sekä raamatun varotus eksytyksestä....meidän seurakunnassa on käynnyt puhumassa puhujia tästä terveestä ja raittista uskosta....että pitäisi aina olla tervettä sanaa ja opetusta ...mutta suuresti itkettää se että ei varoiteta näistä torontolaisuus ilmiöistä ja harhoista , vaan pikemminkin varoitetaan siitä ettei sammutettaisi alkanutta herätystä...toisaalta siinä ei ole mitään ihmeellistä, kun moni pastoreista on innoissaan mukana näissä asioissa ja ottavat vastaan näitä puhujia jotka levittävät torontontulta😥 En itse voi olla näissä mukana koska koen sen raamatun sanan vastaisena ja jään odottamaan/rukoilemaan että Jumala ilmestyy mm.meidän seurakunnan kohdalla totuudessaan...meidänkin seurakunnassa on asian suhteen hajaannusta ja torontolaisuuden puolestapuhujien ääni on suurta, mutta on myös niitä jotka haluavat kiinnittä sydämmensä Kristukseen ja rukoukseen seurakuntiemme puolesta! Jeesus opettakoon sanansa kautta meidät kaikkeen totuuteen Hänessä ja se on ristintie...itselleen kuolemisen tie🙏❤️Voimia ja siunausta jokaiselle , että rakkaus totuuteen ja lähimmäisiin saisi vaikuttaa!

        Kiitos avoimesta kirjoituksestasi! Onneksi vapaakirkossa on vielä hengellisesti raittiita uskoviakin, mutta on tosiaan surullista miten tuo torontolaisuus ym uuskarismaattinen eksytys on vallannut alaa siinä kirkkokunnassa.

        Voimia sinullekin ja siunausta! <3


    • hohhoijaatätä

      Alkaa olla pystytukkapöknästien touhua taas kerran yks kirkkokunta.

      mikä siellä kiikastaa ett sei silmistä saa roskia pois!

      koko torontokohkaus oli yks turhautuneuden uskovien sielunkohotusyritys kun mihinkään muuhun ei kyetty eikä haluttu!

      martelauskovaisuuskin rasittaa pitkän päälle.

    • Ehdotan, että kävisitte vähintään 20 vapaaseurakunnassa eri puolilla Suomea. Veikkaisin, että näitä "totontolaisuuden saastuttamia" olisi korkeintaan yksi. Ehdotan, että tutustutte vapaakirkon pastoreiden ja johtohenkilöiden opetuksiin. Veikkaisin, että olisi työn ja tuskan takana löytää tätä "torontolaisuuden saastuttamaa". Kertokaa missä Viikkolehden kirjoituksessa puhutaan myönteiseen sävyyn "torontolaisuudesta" tai menestysteologiasta, kun en sellaista kirjoitusta runsaan neljän vuoden ajalta muista.

      • TämmöistäMenoa

        Siellä Viikkolehdessä ei puhuta torontolaisuudesta ollenkaan, koska se on liian arka aihe. Torontolaisuus hyväksytään laajasti varsinkin Vapaakirkon jojtoportaassa. Ei kai muuten Vapaakirkon järjestämään konferenssiin (Tulisielu) sallittaisi kutsuttavan torontolaisuutta edistävän Catch the Fire raamattukoulun johtajia puhumaan ja opettamaan?


      • huomattavaa
        TämmöistäMenoa kirjoitti:

        Siellä Viikkolehdessä ei puhuta torontolaisuudesta ollenkaan, koska se on liian arka aihe. Torontolaisuus hyväksytään laajasti varsinkin Vapaakirkon jojtoportaassa. Ei kai muuten Vapaakirkon järjestämään konferenssiin (Tulisielu) sallittaisi kutsuttavan torontolaisuutta edistävän Catch the Fire raamattukoulun johtajia puhumaan ja opettamaan?

        Wikipediassakin kerrotaan, että Catch the Fire-liike on UUSkarismaattinen ja tietenkin sen opettajat levittävät UUSkarismaattisuutta eivätkä perinteistä klassista kristinuskoa! Ja siis tuon liikkeen parista Vapaakirkko on tilannut Suomeen opettajia nuorille aikuisille!


      • Nnnnnnniin
        huomattavaa kirjoitti:

        Wikipediassakin kerrotaan, että Catch the Fire-liike on UUSkarismaattinen ja tietenkin sen opettajat levittävät UUSkarismaattisuutta eivätkä perinteistä klassista kristinuskoa! Ja siis tuon liikkeen parista Vapaakirkko on tilannut Suomeen opettajia nuorille aikuisille!

        Niinpä! On vaikeaa pysyä Kristukselle uskollisena kristittynä seurakunnassa, jossa ei ole enää paljoa jäljellä raamatullisesta kristinuskosta, vaan tilalle on tullut kaikkea New Age-henkistä demonista menoa kuten tuo hirveä torontolaisuus. Uuskarismaattisuus alkaa olla jo ihan eri uskontonsa kristinuskoon verrattuna. Lähempänä New Age-meininkiä ja idän mystiikkaa.


    • seurannut7

      7.8 -16
      Toivoisin vapaakirkon johdolta selkeää kantaa tähän keskusteluun ja mielipiteitten avointa vaihtoa. Muutenhan jäsenet valitsevat itse kantansa.

      • Näkökulmaa1

        Selkeää kantaa toivoin,tai ei suorastaan vaadin muutama vuosi sitten vapaakirkon johdolta,mutta sitä ei heiltä milloinkaan ole tullut.
        "Kehottaisin ainakin ottamaan varoitukseni vakavasti."!
        Pysykää kokonaan erossa näistä saatanallisista kirkoista,ja eksytyksistä jottette tulisi osallisiksi heidän saatanan palvomisistaan,ja joutuisi kuolemanne jälkeen uudelleen haudatuiksi,ja lopulliseen olinpaikkaan,tuliseen järveen,joka on valmistettu,alkujaan langenneiden enkeleiden olinpaikaksi rangauspaikkana,mutta myös ihmiset voivat sinne joutua !
        Vai suottako Herra Jeesus Kristus kärsi tuskallisen kuoleman,jottei sinne yksikään ihminen joutuisi.
        Edes Herran uhri ei voi pelastaa niitä,jotka tieten tahdoin valitsevat herrakseen perkeleen!
        Älkää pelätkö ainuttakaan luotua,eikä etenkään ihmisiä,vaan enemmän pelätkää Jumalan vihaa syntiä kohtaan,sillä kadotuksessa ei tunneta armoa,siellä armon aika on lopullisesti ohitse.


      • Näkökulmaa1 kirjoitti:

        Selkeää kantaa toivoin,tai ei suorastaan vaadin muutama vuosi sitten vapaakirkon johdolta,mutta sitä ei heiltä milloinkaan ole tullut.
        "Kehottaisin ainakin ottamaan varoitukseni vakavasti."!
        Pysykää kokonaan erossa näistä saatanallisista kirkoista,ja eksytyksistä jottette tulisi osallisiksi heidän saatanan palvomisistaan,ja joutuisi kuolemanne jälkeen uudelleen haudatuiksi,ja lopulliseen olinpaikkaan,tuliseen järveen,joka on valmistettu,alkujaan langenneiden enkeleiden olinpaikaksi rangauspaikkana,mutta myös ihmiset voivat sinne joutua !
        Vai suottako Herra Jeesus Kristus kärsi tuskallisen kuoleman,jottei sinne yksikään ihminen joutuisi.
        Edes Herran uhri ei voi pelastaa niitä,jotka tieten tahdoin valitsevat herrakseen perkeleen!
        Älkää pelätkö ainuttakaan luotua,eikä etenkään ihmisiä,vaan enemmän pelätkää Jumalan vihaa syntiä kohtaan,sillä kadotuksessa ei tunneta armoa,siellä armon aika on lopullisesti ohitse.

        Lähdenpä taas aivan kohta Vapaakirkkoon kuuntelemaan tervettä ja virvoittavaa Jumalan Sanaa sekä nauttimaan ehtoollista.


      • jahajahajaha
        Tipale kirjoitti:

        Lähdenpä taas aivan kohta Vapaakirkkoon kuuntelemaan tervettä ja virvoittavaa Jumalan Sanaa sekä nauttimaan ehtoollista.

        Sekä kuuntelemaan juoruja.


      • jahajahajaha kirjoitti:

        Sekä kuuntelemaan juoruja.

        Juoruja en kuullut, erittäin hyvää opetusta rukouksesta sen sijaan, lähteinä mm. Lutherin ja Paavo Ruotsalaisen tekstit.


      • Tipale kirjoitti:

        Juoruja en kuullut, erittäin hyvää opetusta rukouksesta sen sijaan, lähteinä mm. Lutherin ja Paavo Ruotsalaisen tekstit.

        ja siis tietysti 99% lähteenä Raamattu ja sitten osuvia tekstinpätkiä muutamilta henkilöiltä.


      • KukaOnSaatananVallassa
        Tipale kirjoitti:

        ja siis tietysti 99% lähteenä Raamattu ja sitten osuvia tekstinpätkiä muutamilta henkilöiltä.

        Koska vapaakirkko jättää vuoden 1992 raamatun.
        Koska se laajasti tunnustettu harhaanjohtavaksi?
        Vapaakirkko on ollut tietoinen asiasta monia vuosia, mikä muutoksessa mättää?
        Erosin vapaakirkosta tämän takia n. 5 v. Sitten!
        En ole tulossa vapaakirkkoon takasin


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      252
      2463
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      186
      1572
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1396
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1123
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1119
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      219
      993
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      885
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    Aihe