Totuus säteilystä

Ei.paniikkia

Lähipäivinä on revitelty otsikoita tuntemattomasta säteilystä lähinnä Helsingin alueella. Milloin on syytelty mitäkin sähköntuotantoon liittyvää ja haettu poliittisia irtopisteitä. Äsken YLE.n aamu-tv.n uutiset kertoivat säteilyn lähteeksi STUK.n autotallin yhteydessä olevan pienyrityksen tilat, jossa on käsitelty pieniä säteilykohteita huoltotöinä. Nyt tila on eristetty ja puhdistustoimet käynnissä.

80

653

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voihan.juma

      Viimeisillä hallituskausilla oli toimintojen yksityistäminen kunnia-asia monille. Onkohan kyseinen pienpaja jokin entinen STUK.n toiminto? STUK voisi siirtää yhden kaukoluettavan säteilymittauspisteen kellariinsa.

    • Nykyaikaistako

      Ei pidä lähteä merta edemmäs kalaan. Nyt kohdetta etsittiin ympäri Helsinkiä ja omasta kellarista sitten löytyi.

      • Hemohessu2

        Vahinkoja sattuu. Kyllä talkkari seuraavan kerran muistaa sen siwan kassin ottaa autotallin nurkasta pieneen hiaceensa ja ajaa ämmässuolle.


    • Perehdy.asiallisesti

      Joku kaipasi faktapohjaista tietoa tästä säteilyvuodosta.

      • Typeryksille

        Kaikensortin säteilyä on jatkuvasti joten siitä ei kannata ihan oikeasti repiä pelihousuja .


    • stuktarkastaja

      STUK siellä roikkuu vielä paskantärkeä eläkeikäinen ylitarkastaja,vittu mitä virkaa sellaisellakin

    • Perehdy.asiallisesti

      Tänään Ilta-Sanomien plus-liitteessä kerrotaan myös Tsernobylin aiheuttamasta säteilystä Suomeen ja suurimman laskeuma-alueen asukkaiden seurannasta vuosien ajan tautien osalta.


      • "Suoria vaikutuksia, kuten pahoinvointia tai hiustenlähtöä, ilmenee ainoastaan erittäin vakavissa tilanteissa, ja ne kohdistuvat henkilöihin, jotka ovat korkeintaan muutaman kilometrin päässä voimalasta. "

        Lääkäriliitto kertoi joskus ydinonnettomuuden tappoalueen olevan muutaman neliökilometrin, joka tarkoittanee n. 1km etäisyyttä onnettomuusydinvoimalasta.

        Stuk on sanonut, että säteilysairauden oireita voi saada jo 20km etäisyydellä voimalasta. Tuohon ei lisätty mitään muuta, esim. altistumisaikaa säteilyylle.


      • Joditableteista

        "7 Mitä jodipaketeille tulisi tehdä?
        Ne kannattaa laittaa kaappiin ja säilöä tulevaisuuden varalle. Lapsiperheillä on hyvä olla jodia, mutta niitä ei pidä missään tapauksessa käyttää nyt."

        Täyttä asiaa. Joditablettteja tulee nauttia vasta sitten kun viranomaiset siihen kehoittavat. Joditabletit vanhenee noin 5 vuodessa, joten ne tulee muistaa ajoissa vaihtaa. Joditabletit ovat halpa terveysvakuutus ainakin kaikille alle keski-ikäisille.


      • Tuo ehdottamani linkki onkin Fukushima-katastrofion jälkimainingeissa tehty juttu. Sori, ei ollut tarkoitus tuoda vanhaa uutista. Olisi hyvä että linkki kerrottaisiin siinä viestissä, johon teksti liittyy, En vieläkäään tiedä mistä 'Iltalehti plus'jutusta on kysymys.


      • juomaveikko
        stuxnet kirjoitti:

        Tuo ehdottamani linkki onkin Fukushima-katastrofion jälkimainingeissa tehty juttu. Sori, ei ollut tarkoitus tuoda vanhaa uutista. Olisi hyvä että linkki kerrottaisiin siinä viestissä, johon teksti liittyy, En vieläkäään tiedä mistä 'Iltalehti plus'jutusta on kysymys.

        eli alat tapasi mukaan sekoilla kun olet ottanut tarpeeksi. Se siitä sitten-


      • Perehdy.asiallisesti

        Kyseessä Ilta-Sanomien plus liite, joka on viikonlopun numerossa. Siinä Tsernobylistä monta sivua. Suomessa Hämeen laskeuma-alueella tarkkailuryhmä tutkimusta varten, eikä heissä ole mitään poikkeavaa havaittu. Lehdessä myös kerrotaan kuinka Tsernobyliin vietiin viinaa helikopterilla.


      • Perehdy.asiallisesti kirjoitti:

        Kyseessä Ilta-Sanomien plus liite, joka on viikonlopun numerossa. Siinä Tsernobylistä monta sivua. Suomessa Hämeen laskeuma-alueella tarkkailuryhmä tutkimusta varten, eikä heissä ole mitään poikkeavaa havaittu. Lehdessä myös kerrotaan kuinka Tsernobyliin vietiin viinaa helikopterilla.

        Niin - säteilystä kärsivät kärsivät siitä niinkuin säteilystä kärsivät kärsivät. Muutenhan olisi poikkeava tapaus.


    • Netstux

      Lehdessä on asiallinen juttu Padasjokelaisesta Matti Jaakkolasta. Ensimmäisenä vuonna mitattiin kehon sisältä aika suuria radiocesiumpitoisuuksia mutta kaveri ei siitä hätkähtänyt vaan on jatkanut luonnontuotteiden nauttimista tuolla raskaimman laskeuman alueella. Eivätkä ole säteilyyn liitettävät sairaudet vaivanneet. Terveysviranomaisten mukaan Tshernobylin onnettomuuden vakavimmat vaikutukset ovat olleet henkisiä. Säteilypelon lietsojat saavat ottaa niistä suuren osan piikkiinsä.

      • "Terveysviranomaisten mukaan Tshernobylin onnettomuuden vakavimmat vaikutukset ovat olleet henkisiä" (Netstux 16.4.2016 19:34)

        Pistä joku näyte tuosta, linkin muodossa. Kiitos.


      • Perehdy.asiallisesti

        Lehti kertoo puolueettoman asiallisesti Tsernobylistä. Jo aiemmin keväällä kerrotiin STUK.n johtajan taholta että Tsernobylin säteilyn määrä Suomessa sama kuin hammaslääkärin röntgenkuvauksessa tuleva määrä. Nämä kiihkottomat totuudet vertailuineen kertoo ihmisille enemmän kuin perätön kiihkoileva pelottelu. Pysytään nyt edes joskus asiallisena.



      • Stop.Sääntömafia_3

        Voiko perättömästä ilmiannosta tehdä ilmiannon?




      • siis tietenkin googlaa

        chernobyl aids

        tai suomeksi

        tshernobyl aids


    • K.Late

      "Eivätkä ole säteilyyn liitettävät sairaudet vaivanneet. "

      Onkos tämä jokin totuuspalsta säteilyn vaikutuksista? Matti syö sieniä ja haukia ja on yhä elossa, joten säteily ei aiheuta kenellekkään mitään oiereita?

      Ydinvoiman puolustajat lähtevät tyypillisesti halpoihin rimanalituksiin. Netstux taas toisaalta on propagandisti, joten hänelle tämä on leipätyötä.

      • Perehdy.asiallisesti

        Siinähän kerrotaan myös koko ryhmästä. Myös kerrotaan ettei tuosta Tsernobylin laskeumasta tullut kenellekään Suomessa säteilystä johtuvia sairauksia. Pelastöihin itse kohteessa olleille tuli.


    • totuusesille

      Mitäs mieltä stuxnetista; ei ole propagandisti (?) mutta silti jatkuvasti alittaa riman.

      • Kysäse Sääntömafialta.


    • Netstux

      Tuo terveysviranomaisten lausuma on sanasta sanaan Iltasanomissa. Ja referoin Matti Jaakkolan terveydentilaa. Mutta uskon kyllä että on ihmisiä jotka ovat saaneet paljon vähemmän säteilyä mutta panevat säteilyn piikkiin mitä ihmeellisimpiä sairauksia.

      • Perehdy.asiallisesti

        Sama määrä säteilyä tulee hammaslääkärin röntgenkuvauksissa, mutta se vertailu monelta unohtuu.


    • K.Late

      " Säteilypelon lietsojat saavat ottaa niistä suuren osan piikkiinsä."

      Tässä törmätään perustavanlaatuiseen omantunnonkysymykseen: kumpi on vaarallisempaa, luoda illuusio turvallisuudesta, vaieta haitoista, joka johtaa riippuvaisuuteen ydinvoimasta, vai varoitella ihmisiä jo ajoissa mahdollisista seurauksista, jolloin riippuvaisuuskaan ei ehkä kasva niin suureksi.

      Riippuvuus voi johtaa siihen, että pelastavat ja korjaavat toimenpiteet myöhästyvät tai ovat muuten mahdottomia. Ydinvoima johtaa panttivankeuteen ja se on nähtävissä jo monissa Euroopan maissa, joissa ei ole kehitetty mitään vaihtoehtoja ja vanhoille voimalaromuille annetaan jatkoaikaa.

      Ydinvoiman suhteen peli on jo tavallaan menetetty, eikä varoittelijoiden ääntä ole kuultu. Ihmisiä olisi syytä, ehkä varovasti, vähitelleen valmistella tulevaan, jossa kaikki ei ehkä mene niinkuin alunalkaen luvattiin. Ydinvoimaloiden purkamiselta loppuu rahat, ydinjätteitä ei saada enää tehtyä vaarattomiksi, ydinvoimasta on tullut terroristien unelmakohde jne. Jos tämä aiheuttaa pelkotilaja ja sairauksia, niin se voi vielä pelastaa jotakin.

      • Lisää.lietsontaa

        Kun vertailla haluat niin yksi todellinen uhka lisää. Kohta antibiootit eivät enään paranna, koska niitä käytetään tarpeettomasti. Todelliset sairaudet eivät enään ole parannettavissa ja siinä se uhka piilee. Oletetut ja todelliset uhkatekijät ovat vertailtuina sitä vaarallisinta.


    • K.Late

      "in adults"

      Siis aikuisilla. Itsekkin kiinnitin tähän huomiota. Mutta jos sinulla on jotakin muutakin tietoa, kuin missiosi ohjeistus, niin voit tuoda sen esiin. Eli onko tutkimuksen väittämä mielstäsi väärin?

      • Netstux

        Aikuisilla ei Tshernobylin laskeuma-alueellakaan muistaakseni kilpirauhassyövät lisääntyneet merkittävästi. Jonkin verran varhaislikvidaattoreilla mutta he saivat todella suuria jodiannoksia. Tutkimus on varmaan lääketieteellisesti ansiokas mutta taitaa olla liiaksi intoa tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman että on kunnon tietoa säteilyn ja kilpirauhassyövän välisestä yhteydestä. Säteilyn vaikutuksia koskeva teksti on vain vajaan sivun mittainen.


    • Näin.nykyään

      Siellä Tsernobylissä Brittituristit keräsivät matkamuistoesineitä rakennuksista, tosin eipä ollut enään paljoa jäljellä. Samoin kuvasivat itseään voimalarakennukset taustalla. Toimittajan mukaan aivan lähellä rakennuksia mittarit tikittivät auton sisällä. Villihevoset juoksentelivat maastossa ja kalat vedessä. Nämä kaikki nähtiin äsken YLE.n uutisissa.

      • Totuus.todistetusti

        Sietähän on jo pöllitty kaikki ja aiemmissa dokumenteissakin se näkyi. Kukaan ei ole pystynyt alueella liikkumaan, mutta kaikki on nyysitty. Kuka on valehdellut vuosia?


    • K.Late

      "Tutkimus on varmaan lääketieteellisesti ansiokas mutta taitaa olla liiaksi intoa tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman että on kunnon tietoa säteilyn ja kilpirauhassyövän välisestä yhteydestä."

      No se olisi varmaan parempi, että sinä tekisit nuo tutkimukset yliopistojen sijaan. Siinä olisi sekin hyvä puoli, ettei mitään haittoja tulisi koskaan näkyviin.

      • Netstux

        No jos katsoo tutkimuksen tarkoitusta ja johtopäätöksiä, säteilyn vaikutusten selvittäminen ei ole mitenkään keskeisellä sijalla, se on vain sivujuonteena. Kyllähän Suomessa tehdään ansiokastakin tutkimusta alalta mutta silloin tarvitaan eri alojen yhteistyötä. Syöpään sairastuneiden potilaiden saaman säteilyannoksen suuruuden arviointi on olennaista. Näin on Suomessa tehty eikä kilpirauhassyövän osalta ole löydetty mitään poikkeavaa. Mutta sellainenhan tutkimus ei Latea kiinnosta koska se ei tue hänen uskomuksiaan.


    • K.Late

      "Syöpään sairastuneiden potilaiden saaman säteilyannoksen suuruuden arviointi on olennaista."

      Et ole koskaan esittänyt mitään todisteita siitä, että mm jodilaskeumat kartoitettiin Suomessa kattavasti Tsernobylin jälkeen. Stukin joissakin tutkimuksissa todetaan, ettei jodeja erikseen mitattu, vaan niitä arvioitiin mittausauton mittaamista CS-pitoisuuksista, teiden varsilta. Niiden arviot ovat siis lähinnä hakuammuntaa.

      Ydinalan tyypillinen vedätys on juuri se, että se väittää tietävänsä tarkat annokset ja sitten vedotaan siihen, ettei noista annoksista voi tulla syöpää. Näin saadaan aina negatiivinen korrelaatio, olipa kyse kuinka isosta syöpäklusterista tahansa, joka vielä alueellisesti osuu laskeumaalueelle.

      Niin kuin totesit: minua ei kiinnosta(siis nämä väistelyt). Veikkaan, että Stukilla alkaa olla kohta luurankokaappi täynnä ja joudutaan keksimään uusia meriselityksiä, kun latenssiajat kohtaavat todellisuuden.

      • Netstux

        Se mittausauto pystyy kyllä mittaamaan kaikki gammasäteiljät jollaisia jodi-isotoopitkin ovat. Eri asia että ensimmäisinä päivinä ei sillä ehditty kartoittaa kovin paljon Suomea. Kuitenkin ensimmäisinä päivinä jodit olivat vallitsevia ulkoisessa annosnopeudessa ja säteilyasemien lukemilla voidaan arvioida jodin määrää. Ja maidosta mitattiin jodi tarkasti koko ajan.
        Late on selvästikin ollut disinformaation varassa Tshernobylin aikaan ja hänellä taitaa olla kaappi täynnä kaikenlaista kaunaa ja katkeruutta.


      • Lehteä.luettu
        Netstux kirjoitti:

        Se mittausauto pystyy kyllä mittaamaan kaikki gammasäteiljät jollaisia jodi-isotoopitkin ovat. Eri asia että ensimmäisinä päivinä ei sillä ehditty kartoittaa kovin paljon Suomea. Kuitenkin ensimmäisinä päivinä jodit olivat vallitsevia ulkoisessa annosnopeudessa ja säteilyasemien lukemilla voidaan arvioida jodin määrää. Ja maidosta mitattiin jodi tarkasti koko ajan.
        Late on selvästikin ollut disinformaation varassa Tshernobylin aikaan ja hänellä taitaa olla kaappi täynnä kaikenlaista kaunaa ja katkeruutta.

        Kyllä jonkin verran ehdittiin kartoittaa ja STUK.lla oli yksi tutkija juuri Tsernon laskeumia tutkinutkin. IS.n plus liitteessä on kartta laskewuma-alueesta ja Hämeen pohjoiset kunnat saivat sateen mukana suurimmat annokset Suomessa.


      • SalkkariLate

        Late taitaa uskoa salaliittoon Tshernobylin suhteen. Kyllä STUKilla oli kymmeniä asiantuntijoita mittaamassa aktiivisuuksia ja käsittelemässä tuloksia, vaikea uskoa että salaliitto olisi pitänyt 30 vuotta ilman että kukaan kielii siitä. Mutta kokemus on osoittanut että mikään fakta ei vakuuta salaliittoon uskovia, otetaan nyt rinnastukseksi vaikkapa kuumatkasalaliittoepäily.


    • FaktaaKehiin

      https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/123879/stuk-a217.pdf?...1
      Tuosta STUKin raportista STUK-A217 löytyy tiivistelmä tutkimuksesta kilpirauhassyövän ilmaantumisesta Suomessa vuosina 1970-2003 (sivulta 142 lähtien). Siinä maa on jaettu kahteen alueeseen saadun kilpirauhasannoksen perusteella. Annos laskettiin kolmesta altistustiestä: hengityksen kautta, maidon kautta ja ulkoisen säteilyn kautta. Suuremman altistuksen alueella kilpirauhasen keskimääräinen säteilyannos oli 1,1 mSv ja pienemmän altistuksen alueella 0,2 mSv. Nämä ovat aika pieniä annoksia.
      Tutkimuksessa kartoitettiin kilpirauhassyövän ilmaantuvuutta lapsilla ja nuorilla ennen Tshernobylin onnettomuutta ja sen jälkeen oletetun 5 vuoden latenssiajan jälkeen (1991-2003). Ennen onnettomuutta alueiden kesken kilpirauhassyövän ilmaantuvuudessa ei ollut merkittävää eroa. Onnettomuuden ja latenssijana jälkeen alueella, jossa kilpirauhasaltistus oli pienempi, oli kilpirauhassyövän ilmaantuvuus suurempaa, jopa merkittävässä määrin.
      Niinpä tutkimuksen johtopäätös oli että Tshernobylin onnettomuudella ei ollut vaikutusta kilpirauhassyövän ilmaantuvuuteen Suomessa.

    • K.Late

      Latenssiaika lapsilla, jotka ovat saaneet hyvin suuria annoksia, voi varmaan olla tuo 5 vuotta(Fukushimassa 4 vuotta). Mutta pienillä annoksilla latenssiaka on hyvinkin pitkä. Esimerkiksi radiojodihoitoa saaneilla syövän latenssiaika voi olla 30 vuotta. Tampereen yliopiston tutkimuksissa mainitaan tuo 10 vuotta, jolle en ainakaan minä ole löytänyt mitään vahvistusta.

      Annokset yleensä arvioidaan alakanttiin, kymmenenkertainen virhe on normaali, mutta joskus voi olla jopa satakertainen virhe(Rosalie Bertel). Pystytäänkö hyvin lyhytaikaisia jodeja ylipäättänsä jälkeenpäin mittaamaan(puoliintumisaika tunneissa)?Keskiarvoistetut mittaukset eivät anna kovinkaan hyvää alueellista kuvaa.

      Suomessa kilpirauhassairaudet alkoivat lisääntymään räjähdysmäisesti 80-luvun lopulla. Syyksi arvellaan paremapaa diagnostiikkaa. Enpä yhtään ihmettelisi, että mukana olisi myös Tshernobylin pienet annokset.

      Stuk on kansainvälisen pro-ydinvoimaorganisaation kansallinen alajärjestö. Sen kaikki tutkimukset lähtevät sen omista annosarvioista, jotka eivät voi aiheuttaa mitään, joten löydetyt syövätkin siis johtuvat aina jostakin muusta, yleensä tuntemattomasta tekijästä. Tällä palstalla on vähän paha taipumus julistaa Stuk ylimmäksi auktoriteetiksi.

      • FaktaaKehiin

        Tuossa tutkimuksessa on omat vahvuutensa. Säteilyannosten arvioinnissa on tietysti epävarmuutensa mutta kun ne on tehty samalla systematiikalla noilla kahdella alueella, pitäisi eroavuuden säilyä. Jodi-131-laskeuma säilyi useita viikkoja joten se pystyttiin kohtuullisesti mittaamaan. Lyhytikäisemmät jodit saatiin suhteessa jodi-131:een. Myös maidon jodipitoisuus mitattiin tilastollisesti hyvin. Hengitysilman jodissa on suurin epävarmuus koska sitä oli korkeina pitoisuuksina vain pari päivää mutta samasta syystä sen merkitys ei ole hallitseva.

        Niinhän se on että kun argumentit loppuvat kesken ja tulokset eivät vastaa omia toiveita, aletaan syyttää STUKia ydinvoimateollisuuden piilojärjestöksi, valheellisten tutkimusten tekijäksi. Viherjärjestöjen taktiikkana on kylvää epäluottamusta niitä kohtaan jotka eivät ole niiden sätkynukkeja.

        STUKin tutkimuksesta voisi vetää sen johtopäätöksen, että Tshernobylin onnettomuus vähensi kilpirauhassyöpää Suomessa. Tapausmäärä on yli 500 joten tilastollinen merkittävyys on kohtalaisen vahva. Kukaan ei kuitenkaan ole tohtinut tuota väittää sillä asiantuntijat tietävät että syövät voivat esiintyä ryväksinä muista syistä, esim. joillakin syöpien analyysi- ja tulkintamenetelmät vaihtelevat alueellisesti.

        Mutta jos löydetään jonkin ydinvoimalaitoksen ympäristöstä vaikkapa 20 leukemiatapausta mikä on tilastollisesti merkittävästi yli tavanomaisen ilmaantumistiheyden, pidetään varmana että ydinvoimalaitos on aiheuttanut tuon kasvun.


    • Mutinoita

      Salaliittoteorioilla on oma palsta. Ydinvoimapalstalle salaliitot eivät kuulu. Sääntömafia-salaliitosta pälättäminen on tahallista palstan häirintää.

      Arvotonta on myös Laten mutina Stukista ilman näyttöä mutinan tueksi:
      "Sen (Stuk) kaikki tutkimukset lähtevät sen omista annosarvioista, jotka eivät voi aiheuttaa mitään, joten löydetyt syövätkin siis johtuvat aina jostakin muusta, yleensä tuntemattomasta tekijästä."

      • FaktaaKehiin

        Laten tapauksessa taitaa olla kyse suorastaan paavoväyrysmäisestä jäärästä. 30 vuotta sitten hän on ollut Tshernobyl-asiassa median varassa ja omaksunut sieltä käsityksen että STUK salaa ja vääristelee tietoja. STUK aikoinaan ennusti että Tshernobyl ei tule näkymään syöpätilastoissa kun taas esim. Pekka Nuorteva väitti että varmasti tulee näkymään. Late on omaksunut jälkimmäisen käsityksen ja yrittää nyt todistaa olleensa oikeassa. Ja tutkimukset jotka STUK on tehnyt tai joissa se on osallinen osoittavat toista, hän väittää että STUK valehtelee ja vääristelee tutkimuksia. Sinänsä hyvin loukkaavaa tutkijoita kohtaan jotka vastaavat paljolti itse tutkimustensa tieteellisestä laadusta. Sitä paitsi nuo tutkijat eivät ole tekemisissä ydinvoimalaitosten kanssa.


      • Stop.Sääntömafia

    • K.Late

      "STUK aikoinaan ennusti että Tshernobyl ei tule näkymään syöpätilastoissa kun taas esim."

      Syöpätilastoihin voidaan upottaa muutama ines seiska ja kaiken voidaan väittää olevan kunnossa. Syöpien raju lisääntyminen (joka ei enää johdu pelkästään väestön ikääntymisestä), mahdollistaa ydinvoiman uhrien häivytyksen tilastoihin kaikkialla maailmassa. Vain harvinaiset syövä kiinnittävät huomiota, mutta kuten Japanissakin on todettu, vauhdilla lisääntyneet lasten kilpirauhassyövät selitetään joillakin muilla, tuntemattmilla tekijöillä, tai ylidiagnosoinnilla.

      Syöpiäkin enemmän seurauksena on muita sairauksia ja kansanterveyden yleinen huonontuminen. Tämä taas selitetään onnettomuuden psykologisena vaikutuksena. Ydinala on vuosikymmenten aikana kehittänyt aukottaman todistamattomuuden järjestelmän, joka on tänäpäivänä vieläkin tehokkaampi, kuin 50-luvulla, jolloin asiat vielä tunnustettiin, mutta kompromissi hyväksyttiin yhteiskunnan etuna ja ydinaseiden puolustuksellisena tarpeena.

      Stuk on siis lopulta oikeassa, etenkin kun se itse päättää, näkyykö tilastoissa mitään. Ja Nuortevan Pekka hävisi tämänkin erän.

    • K.Late
      • EiNoin

        Miten niin STUKille? Eikös tuossa puhuta sisäasiainministeriöstä?


    • Gammayökkö

      Tämän päivän Keskisuomalainen kertoi, että Tshernobylin aiheuttaman säteilyn määrää vääristeltiin viranomaisten toimesta. Korkeimpia arvoja ei annettu ilmoittaa. Sellaisia omaisia ne viranomaiset ovat.

    • FaktaaKehiin

      Jodilaskeuma oli paikoin 500 000 Bq/m^2 luokkaa eikä sitä mitenkään salattu. Se vaan kesti joitakin viikkoja. Mihinkähän tuo SM:n kartta perustui. SM:n hallussa oli tuolloin ulkoisen säteilyn valvontaverkko ja todennäköisesti oli kyseessä sen antamien lukemien muuntaminen laskeumaksi. Menetelmä on aika epätarkka ja kaikki mittarit eivät olleet luotettavia jos ympäristö oli kontaminoitunut esim. sadevesien vaikutuksesta. STUKin tekemä kartta on luotettavampi sillä se perustuu nuklidikohtaiseen määritykseen mittausautosta ja lentomittauksiin. Ja tärkeintä on tietysti mikä on ulkoisen säteilyn annosnopeus ja mitkä ovat elintarvikkeiden pitoisuudet ja niistä on luotettavat mittaukset.

      Sivari Saarinen on jostain syystä katsonut asiakseen kaivaa esiin 30 vuotta vanhoja juttuja joista hänellä ei todennäköisesti ole paljonkaan ymmärrystä. Olisi Keskisuomalainen voinut haastatella SM:n edustajaa. Vanhasta muistista yritetään taas herättää epäluuloja viranomaisia kohtaan.

    • K.Late

      Melkoinen selitysryöppy faktamieheltä. Ja lopuksi hieno niskalaukaus viestin tuojalle, kjäh. Faktaa Kehiin ärsyyntyy faktasta.

      Tässä on todennäköisesti puhe CS-kartoituksesta, joka tehtiin Stukin liikkuvalla kalustolla ja jota täydensi Geologisen tutkimuslaitoksen mittaukset.

      • FaktaaKehiin

        Kyllä STUK teki itse ne laskeumakartat, ei siihen SM:n sivaria tarvittu. Todennäköisesti kyseessä oli jokin alkuvaiheen laskeumakartoitus ulkoisen säteilyverkon lukemien perusteella. Ja kuten sanottu, olkoon jokin laskettu laskeuma vaikka ziljoona pekkerelliä, tärkeintä on miten ulkoinen säteilyn annosnopeus ja elintarvikkeiden pitoisuudet kehittyivät ja niistä on luotettavat tiedot. Tympeätä vanhan tunkion tonkimista.


    • ggfkfskfd

      Se kalikka älähtää mihin koira kolahtaa.

    • FaktaaKehiin

      Katsoin taulukosta että jos Cs-137 laskeuma olisi ollut tuo väitetty 300 000 Bq/m^2, olisi yksin siitä aiheutunut annosnopeus ollut luokkaa 0,6 mikroSv/h. Päälle olisi tullut vielä Cs-134 laskeuma ja jodilaskeuma ja luonnollinen tausta, jolloin kokoanisannosnopeus olisi ollut päälle 1 mikroSv/h. Hälytysrajakin oli 0,7 mikroSv/h eikä mitään tuollaisia annosnopeuksia ollut muutoin kuin ensimmäisinä päivinä.. Eiköhän tuo sivari-Saarinen puhu ihan puppua, ei luultavasti edes ymmärrä asioita. Jokin motiivi on vain tonkia tunkiota.

    • stuxnetkakkaa

      Ilmiantoilmoitus viestistä /1/ perustelulla

      Viesti on netiketin ja Suomi24-Keskusteluiden http://www.suomi24.fi/opastus vastainen. Viestissä on asiatonta toista käyttäjää loukkaavaa sisältöä (nimittely, sivari-Saarinen puhu ihan puppua").

      Ohjeet:

      - kopioi ylläoleva perustelu leikepöytään

      - klikkaa alla olevaa linkkiä /1/

      - liitä leikepöytä ilmiantolomakkeen lisätietokenttään

      - valitse ilmoituslajiksi "Viesti rikkoo tai kehottaa rikkomaan Suomen lakia, tai sisältää loukkaavaa sisältöä"

      - sähköpostiosoitetta ei tarvitse antaa, jos ei halua.

      /1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14171610/totuus-sateilysta#comment-84331648

      • FaktaaKehiin

        Ilmianto totuudenpuhumisesta? Esitin laskelman joka osoittaa että Saarisen laskelma ei voi pitää paikkansa. Ja lehtijutussa kerrotaan että hän oli sivaripalveluksessa tuolloin. Onko sivarius Stuxnetin mielestä häpeällistä?


      • stuxnet
        FaktaaKehiin kirjoitti:

        Ilmianto totuudenpuhumisesta? Esitin laskelman joka osoittaa että Saarisen laskelma ei voi pitää paikkansa. Ja lehtijutussa kerrotaan että hän oli sivaripalveluksessa tuolloin. Onko sivarius Stuxnetin mielestä häpeällistä?

        Ei ole. Nimimerkki stuxnetkakkaa on tyypillinen palstan ydinvoiman kannattajan älykkyyden /1/ näyte ydinvoimakeskustelussa. Joka haluaa voi tehdä hänen viestistään http://keskustelu.suomi24.fi/t/14171610/totuus-sateilysta#comment-84331786 ilmiantoilmoituksen perustelulla

        Viestissä on toista käyttäjää, nimimerkkiä @stuxnet, loukkaavaa sisältöä (kirjoittajan nimimerkki)

        Ilmiantoilmoituksen lajiksi valitse "Viesti rikkoo tai kehottaa rikkomaan Suomen lakia, tai sisältää loukkaavaa sisältöä"

        /1/
        "... vuonna 1958 Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti WHO:lle antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.
        (Euroopan unionin virallinen lehti 10.7.2003)"


    • FaktaaKehiin

      Tämänpäiväisessä Hesarissa on asiallinen juttu Tshernobylin onnettomuuden alkuajoista Suomessa http://www.hs.fi/kotimaa/a1461381750090?ref=hs-prio-2-1 Sunnuntaina 27.4. hälyttäviä säteilylukemia mitattiin sekä yhdellä puolustusvoimien asemalla että Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven asemalla mutta molemmilla ne tulkittiin laiteviaksi. Tiedon kulkua haittasi sunnuntaipäivä ja virkamieslakko. Vasta maanantaina 28.4 herättiin todellisuuteen, STUK tiedotti kohonneista säteilylukemista klo 16 uutisissa ja illan TV-uutisissa selvisi säteilyn lähden. Mutta paljon enemmän tuon aikaisilla järjestelyillä ei olisi voitu tehdä vaikka kohonnut säteilytaso olisi havaittu jo sunnuntaina. Paljon jälkiviisautta ja väärä tietoa näkyy jälleen olevan liikkeellä.

    • FaktaaKehiin
    • Kolleega

      Kysymys onkologi K.Latelle; Mikä on tsernosyöpien keskimääräinen itämisaika?

    • K.Late

      "Suomen "säteilevin mies" Hannu Tukia: -Minulla ei ole todettu minkäänlaista vaivaa, jonka voisi liittää säteilyarvoihin."

      On se kumma, kun Hannuun ei tehoa viherhippien pelottelukampnaja. Hänellä pitäisi teorian mukaan olla kymmeniä säteilyperäisiä soma-sairauksia, vai mitä Netstux?
      Jotkut Tshernobylin voimalan kattoakin siivonneet ovat vielä elossa. Kaikki vain eivät kaadu säteilyyn.

      Syövän itämisaika netin eri lähteiden mukaan taitaa venyä muutamasta vuodesta aina 60 vuoteen ja alttius lisääntyy ainakin seuraavassa sukupolvessa. Maailman syöpätilastoissa voi merkittävää rooli olla juuri nyt ilmakehän ydinkokeilla, tätä vain koskaan ei tulla tunnustamaan, ei tosin pystytä kumoamaakaan.

      • FaktaaKehiin

        Laten teoriat voisivat olla uskottavia jos ei olisi luonnollista säteilyä, jonka suuruus vaihtelee aika lailla. Ja tuo luonnollinen säteily koostuu samanlaisista säteilylajeista kuin keinotekoisista radioaktiivisista aineista lähtevä säteily. Siksi on hyvin vaikea selittää, miksi luonnollinen säteily ei aiheuta haittaa mutta paljon vähempi keinotekoinen säteily aiheuttaa sitä. Vähän sama kuin yrittää selittää että keinotekoinen vesisuihku kastelee mutta luonnollinen sade ei tee sitä. Paljon uskottavampaa on että syöpien lisääntyminen aiheutuu elinympäristön kemikaaleista, siellä on paljon aineita joita luonnostaan ei ole. Samoin virukset leviävät tiheään asutuissa populaatioissa.
        Hannu tukia on varmaan tolkun ihminen. Hän on käynyt säännöllisesti kehon sisäisen säteilyn mittauksissa ja saanut faktatietoa. Esim. että nykyinen Cs-137-pitoisuus hänen kehossaan on suunnilleen sama kuin siellä luonnostaan oleva kalium-40-pitoisuus. Häneen ei pelottelupropaganda tehoa.


      • AikaSkeidaa

        Late selitys syövän latenssiajasta on todellakin venyvä. Fukushiman lapsilla joilla havaittiin kyhmyjä kilpirauhasessa se oli noin kaksi vuotta. Niillä joilla nyt havaitaan syöpä, se on 30 vuotta tai 60 vuotta siitä riippuen, katsotaanko syyksi Tshernobylin onnettomuus vai ydinasekokeet.


    • säteilyjä
      • FaktaaKehiin

        Sivari puhuu potaskaa, kuten tuolla aiemmin todettiin. Taitaa olla viheruskovaisten asialla.


    • öyöyöyöy

      On selvää, että viranomaiset kieltävät kaikki virheet. Mutta miksi ilmiantaja olisi keksinyt kaikki omasta päästään? Kyllä siellä ilmeisesti jotain vilunkia tehtiin. Joku hutkiva journalisti kaivaan vielä totuuden esiin. Niin on aina käynyt isommissakin peittely-yrityksissä.

      • FaktaaKehiin

        Niin kuin tuossa lehdessä selitetään, tuo sivari oli SM:n alaisessa Palo-opistossa ja oli ilmeisesti saanut tehtäväksi jotain kartan piirtelyjä, todennäköisesti SM:n säteilyvalvontaverkon perusteella. Luultavasti niillä kartoilla ei ollut paljonkaan käyttöä. Varsinaiset laskeumakartat teki STUK omien mittaustensa perusteella. Siihen käytettiin pääasiassa erityistä mittausautoa jossa oli hyvin monipuolinen ja tarkka mittauslaitteisto. Siihen meni aikaa ja niinpä STUKin laskeumakartta valmistui lopullisesti vasta vuonna 1987.
        Voi olla että tuolla sivarilla on ollut eriäviä näkemyksiä SMssä olevan toimeksiantajansa kanssa. Mutta hänen työnsä on ollut kaiken kaikkiaan aika merkityksetöntä. Ja selvää on että sellaisia laskeumia ei ole ollut kuten hän väittää. Jostain syystä haluaa tonkia vanhoja asioita ja saattavat hänelläkin muistikuvat olla hämärtyneet vuosien varrella. Vihertoimittajat tietysti tarttuvat tuollaisiin tarinoihin hanakkaasti.


      • Akseli.Velttoniemi
        FaktaaKehiin kirjoitti:

        Niin kuin tuossa lehdessä selitetään, tuo sivari oli SM:n alaisessa Palo-opistossa ja oli ilmeisesti saanut tehtäväksi jotain kartan piirtelyjä, todennäköisesti SM:n säteilyvalvontaverkon perusteella. Luultavasti niillä kartoilla ei ollut paljonkaan käyttöä. Varsinaiset laskeumakartat teki STUK omien mittaustensa perusteella. Siihen käytettiin pääasiassa erityistä mittausautoa jossa oli hyvin monipuolinen ja tarkka mittauslaitteisto. Siihen meni aikaa ja niinpä STUKin laskeumakartta valmistui lopullisesti vasta vuonna 1987.
        Voi olla että tuolla sivarilla on ollut eriäviä näkemyksiä SMssä olevan toimeksiantajansa kanssa. Mutta hänen työnsä on ollut kaiken kaikkiaan aika merkityksetöntä. Ja selvää on että sellaisia laskeumia ei ole ollut kuten hän väittää. Jostain syystä haluaa tonkia vanhoja asioita ja saattavat hänelläkin muistikuvat olla hämärtyneet vuosien varrella. Vihertoimittajat tietysti tarttuvat tuollaisiin tarinoihin hanakkaasti.

        Rauhan aikana varusmiespalvelun sijasta sivareille yritetään keksiä kaikenlaista järkevääkin tekemistä, mikä on sinänsä hyvä asia. Joskus jopa onnistuvatkin hyvin ja kohteen työntekijätkin ovat tyytyväisiä "hanslankariin". Näille on täällä oma palstankin, joten en sen enempää juttele. Poikkeuslakien aikana heillekin tulee muita tehtäviä määräyksellä.


    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin
      • Mökillä.luettua

        Olet oikeassa ja suoranaiseen valehteluun tai ainakin vertailukohdat unohtaen on aiheesta kerrottu. "Pispalakin säteilee enemmän" kerrotaan kirjassa jonka ovat kirjoittaneet Rauli Partanen ja Janne M. Korhonen. Kirjan nimi on Musta hevonen. Ydinvoima ja ilmastomuutos. Siinä kerrotaan aiheesta todenperäistä tietoa ilman pelottelua. Kirjan on huomioinut myös Talouselämä lehti ( 24 / 2016 ). Luonnonsäteily ei aiheeseen perehtyneille ole mikään yllätys, mutta tietämättömille varmaan aivoja puhdistavaa lukemista.


      • Mökillä.luettua kirjoitti:

        Olet oikeassa ja suoranaiseen valehteluun tai ainakin vertailukohdat unohtaen on aiheesta kerrottu. "Pispalakin säteilee enemmän" kerrotaan kirjassa jonka ovat kirjoittaneet Rauli Partanen ja Janne M. Korhonen. Kirjan nimi on Musta hevonen. Ydinvoima ja ilmastomuutos. Siinä kerrotaan aiheesta todenperäistä tietoa ilman pelottelua. Kirjan on huomioinut myös Talouselämä lehti ( 24 / 2016 ). Luonnonsäteily ei aiheeseen perehtyneille ole mikään yllätys, mutta tietämättömille varmaan aivoja puhdistavaa lukemista.

        Sen mielipidekirjan (kirjoittajina Partanen ja Korhonen) rahoittivat erinäisillä ydinvoimalobbarijärjestöillä sekä ydinvoimyhtiöillä:
        https://pbs.twimg.com/media/Cs0YO3aWIAAvELW.jpg


        Säteilystä noin yleisesti olisi tiedettävä tämä:
        - jokainen altistuminen lisää syöpäriskiä
        - et voi 'nollata' altistumisia
        - elinaikana hankittu altistuminen määrää syöpäriskin suuruuden
        - kaikkea turhaa altistumista säteilylle tulee välttää.

        Nuo on lopultakin helppo ymmärtää, joten niitä ei völttämättä tarvitse edes muistaa. Lähteenä on ollut Stukin kirjasarja ydinvoiman terveysvaikutuksista ja turvallisuudesta.


      • FaktaaKehiin

        Ymmärtääkseni itse kirjan julkaisemiseen ei saatu sponsorointia vaan sen kääntämiseen englanniksi ja ilmaispainosten jakamiseen kokouksessa. Aika tyypillistä lobbaustoimintaa, ei kai riinpiisi sorru koskaan sellaiseen, eihän?


    • K.Late

      "Säteilyrasismi rehottaa Japanissa Johtuu paljolti tietämättömyydestä mutta mukana on myös tahallista pelottelua."

      Yhdellä sanalla: johtuu ydinvoimasta.

    • K.Late

      " ilmaispainosten jakamiseen kokouksessa"

      Khehe, mielipide, kokousagitointia.

      Kyllähän tuo itseasiassa on mielipidekirja, mikäli Korhonen jatkaa samoilla linjoilla, kuin piiiitkissä keskusteluissamme Tiede-palstalla. Hän mm aina vetoaa johonkin Ranskan tiedeakatemian väitteseen, että 100mSv lisäannoksena on turvallinen eikä aiheuta tilastollisesti merkitsevää muutosta terveydessä. Kun osoitin, että Stuk julkaisuissa jo 10mSv:n lisäannos näkyy sikiöillä tilastollisesti merkitsevänä muutoksena, hän tuosta suuttui.

      Kirjan nimi on virheellinen ja raflaava. Pispalassa on vain vähän muuta maata korkeampi taustasäteily, muistaakseni 0,2mSv enemmän kuin keskimäärin Suomessa. Siellä on sitten joitakin harjutaloja väärin rakennuttu, välipohja ei tuuletu ja siinä onkin sitten kyse rakennusvirheestä. Fukushimassa on 20mSv:n evakuointiraja, joten siellä lapset ovat oikeasti alttiina ja pitkällä aikavälillä tuo kyllä altistaisi myös aikuisia.

    • TotuusEsille

      Tuo autotallijuttu oli vuoden hupaisin juttu .

      • vihreä_valhe_etoo

        Tuollaista se on kun teoreetikot puuttuu sähköntuotantoon. Ei montaa asiallista ja todenperäistä viestiä ketjussa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe