Koulun ns pääsiäiskirkkojen johdosta

Humanisti-vapari

Melko monet koulut, vaikkakaan eivät kaikki, järjestävät, ymppäävät ja tyrkyttävät oppilaiden ja opettajien koulupäivän ohjelmaan "pääsiäiskirkkoja" eli tunnustuksellisia ev.lut. uskonnonharjoitustilaisuuksia.

Nyt on huoltajien hyvä aika varmistaa, että lapsen, oppilaan koulussa ei tarvitse osallistua sellaiseen, vaan hän pääsee osallistumaan vaihtoehtoiseen, rinnakkaiseen ei-uskonnolliseen ohjelmaan.

Samalla on hyvä esittää rehtorille toivomus siitä, että koulu julkisen palvelun instituutiona ei enää jatkossa jakaisia oppilaita tälla lailla kahteen ryhmään yhden uskonnon uskonnonharjoitusrituaalien takia. Uskonnolliset perheet ja nuoret voivat aivan nhyvin päästä ja mennä jumalanpalveluksiin koulutyöpäivän ulkopuolella. Samoin opettajat.

Julkisen vallan neutraalisuusvaatimuksen takia koulujen ei enää tule henkilökunnan tylöajalla ja oppilaiden koulupäivän aikaan pitää ohjelmassaan jumalapalvelusmenoja.

28

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ProtestIt

      Tämä on hyvä kohta tehdä muutoksia jumalanpalveluksien suhteen.

    • Et-opelta

      Jos koulu on jo syksyllä kysynyt yleislupaa uskonnollisiin tilaisuuksiin ja siihen pn tullut myönnyttyä, asian voi mainiosti korjata nyt "pääsiäiskirkon" ja saman tien "kevätkirkon" suhteen. Jälkimmäinen siis jumalanpalvelus kirkossa ja aivan eri asia kuin koulun yhteinen kevätjuhla.

      • Et-opelta

        Joten kysymys suvivirrestä kevätjuhlassa on aivan eri kysymyksensä kuin on tämä jumalanpalveluksiin osallistuminen tai ei-osallistuminen.


      • tukuk

        Yleislupaharhautus. Pyydetään antamaan kategorinen hyväksyntä tai hylkäys lapsensa osallistumisesta koulun uskonnollisiin tilaisuuksiin. Jos siellä on yksikin sellainen johon vahemmat halauvat lapsensa osallistuvan, vaikka kevtjuhla Suvivirrestä huolimatta, niin sitten antavat yleisluvan ja lapsi joutuu kaikkiin muihinkin, ja vielä paljon tunnustuksellisempiin uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumaan, j.-palveluksia myöten.

        Noin päin se taitaa yleensä mennä, ellei vanhemmat erityisen valveutuneita. Parempi olisi antaa yleiskielto ja sitten eriksen ilmiottaa, jos vanhemmat haluavat (ja/tai lapsi) siitä poikettavan jonkun tilaisuuden osalta.


      • Anonyymi

        Pääsiäinen on kristikunnan suuri juhla ja siksi pääsiäisen tapahtumat tulevat uonnnollisella tavalla kirkossa esille. Mitä pahaa, mitä vaarallista koulun osallistumisella pääsiäiskirkkoon on? On aika suomalaisten herätä kunnioittamaan Jumalaa ja kiittää hyvistä ajoista, vapaasta isänmaasta ym.


    • Et-opelta

      Kirkkojumalanpalvelukselle vaihtoehtoinen ohjelma on tarkoitettu kaikille, siis paitsi et-oppilaille myös uskonnonopetuksessa oleville ko. uskonnollisen yhdyskunnan (kuten ev.lut. kirkko) jäsenille että ei-jäsenille. Tämä laajapohjaisuus ei tunnu aina olevan oppilaiden, huoltajien, opettajien eikä edes rehtorien tiedossa.

    • SanonVaan

      Ajankohtaisuus on hyvä.

    • Tässä on useampikin pointti, joita täytyy pitää esillä vähän rinnakkain. Yksi, tärkeä vaan ei ainoa, juttu on se, mitä nykyinen laki ei vaadi.

      Nykyinen laki ei vaadi peruskoulua järjestämään koululaiskirkkoja, uskonnollisia aamunavauksia tms. Mitään lakia ei rikota, jos koululaista ei koko 9 vuoden aikana viedä koululaisjumalanpalvelukseen.

      • RevitäänSiitä

        Aivan. Uskonnonharjoitus ei kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin. Ja ops-perusteiden mukaan toiminta on uskonnollisesti sitoutumatonta...
        Revitään siittä...


      • RevitäänSiitä kirjoitti:

        Aivan. Uskonnonharjoitus ei kuulu koulun lakisääteisiin tehtäviin. Ja ops-perusteiden mukaan toiminta on uskonnollisesti sitoutumatonta...
        Revitään siittä...

        Onko peruskoulun ops-perusteissa tuollaista sitoutumattomuuskohtaa? Olen kuvitellut että esiopetuksessa ja lukiossa vain.


      • SanonVaan
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Onko peruskoulun ops-perusteissa tuollaista sitoutumattomuuskohtaa? Olen kuvitellut että esiopetuksessa ja lukiossa vain.

        Uudessa opsissa on uskonnollinen sitoutumattomuus. Vanhassa tunnustuksettomuus.


    • Et-opelta

      Jumalanpalvelukset eivät sitten ole mitään ekskursioita eli opintokäyntejä. Ne eivät kuulu uskonnonopetukseen ja ole uskononopetuksessa oleville pakollisia. Opintokäynti seurakunnan toimintaan ja kirkkoon tutustumisseksi on eri asia. Myös et-ryhmälle on mahdollista käydä tällaisella aidolla ekskursiolla.

      • Hmnjaa. Kyllä jumalanpalveluksessa olemisen voi nähdä aika olennaisena osana uskonnon opetusta. Eri asia on se, että nykyään tutustutaan vain evut uskontoon mutta siihen sitten ehkä 15 kertaa peruskoulun aikana.

        Mielestäni äidinkielen tunnilla voisi lukea vaikka Vasemmistoliiton vaaliohjelmaa ja analysoida siitä argumentteja. Mutta jos valinta osuisi aina politiikkaan ja siinäkin vielä samaan puolueeseen...


      • Et-opelta
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Hmnjaa. Kyllä jumalanpalveluksessa olemisen voi nähdä aika olennaisena osana uskonnon opetusta. Eri asia on se, että nykyään tutustutaan vain evut uskontoon mutta siihen sitten ehkä 15 kertaa peruskoulun aikana.

        Mielestäni äidinkielen tunnilla voisi lukea vaikka Vasemmistoliiton vaaliohjelmaa ja analysoida siitä argumentteja. Mutta jos valinta osuisi aina politiikkaan ja siinäkin vielä samaan puolueeseen...

        No ei joka vuotena peruskoulussa, jopa 3-4 kertaa vuodessa. Siis jopa 30 kertaa peruskoulun aikana. Ei näin. Ja OPHn ohjeissa ekskursio on ihan edimerkkinä selostettu.


      • ikärajaaaa

        Silti vaadin ikärajaa, kuten elokuvissa, kidutusvälineen ja siinä jeesuksen näytölle.


    • SanonVaan

      Jumalanpalvellusten tunnustustuksellista luonnetta hämätään eräissä kouluissa sivistelevällä terminologialla, kuten puhumalla "kirkkokäynneistä", joka sävyltään viittaa juuri ekskursioon, opintokäyntiin. On kuitenkin eri asia käydä tutustumassa kirkkoon ja kuulla vaikka kirkkoherran kertovan sen toiminnasta kuin osallistua jumalanpalvelusrituaaliin.

      Myös "pääsiäiskirkko" tai "joulukirkko" tai "kevätkirkko" ovat hieman sievisteleviä ilmauksia, mutta erottuvat selvemmin opintokäynneistä.

    • Et-opelta

      Vielä ehtii korjata, jos on esim jo syksyllä tullut ruksanneeksi "saa osallistua" -ruksin. Vapaus valita koskee myös kirkon jäseneksi liitettyjä lapsia ja muita uskonnonopetuksessa olevia.

    • ikärajatainakin

      Elokuvissa on ikärajat. Se on hyvä asia.

      Kirkossa puhutaan ja nähdään kidutettu Jeesus verisenä ja kidutusväline on jopa kirkon katolla.

      Lapsia käy ja viedään kirkkoon.

      Kauheaaa...

      • SanonVaan

        Onhan siinä luvitelmaa kerrakseen. Alkaa neitseestä syntymisestä.. Päättyy kuolleista heräämiseen. Siihen uskoville luvataan vaatimattomasti ikuisuus...


      • Eikös koko juttu melkein ala sillä, miten kaikkivaltias ja kaikkihyvä jumala hukuttaa koko maailman, karvaa vaille jokaisen eläimen ja ihmisen?


      • Anonyymi
        SanonVaan kirjoitti:

        Onhan siinä luvitelmaa kerrakseen. Alkaa neitseestä syntymisestä.. Päättyy kuolleista heräämiseen. Siihen uskoville luvataan vaatimattomasti ikuisuus...

        On syytä hävetä tällaisia ilmaisuja.


    • KuudesJaYhdestoista

      Tunnustuksellisen uskonnonharjoituksen eli jumalanpalvelusten ja aamuhartauksien organisointi ja tuputtaminen julkisen vallan tehtävää hoitavan rehtorin päätöksellä oppilaiden ja opettajien koulutyöpäivään ei perustu koulun lakisääteisiin tehtäviin ja on väärin.

      Se rikkoo ihmisten yhdenvertaisen kohtelun ja julkisen vallan neutraliteeetin periaatetta asettaessaan ev.lut. uskonnon kulttiseremoniat erityisasemaan koulussa. Lisäksi se rikkoo uskonnonvapautta ja siihen liittyvää yksityisen suojaa pakottaessaan perheen ottamaan julkisesti kantaa tähän uskonnonharjoitukseen osallistumiseen, mistä voidaan tehdä päätelmiä perheen katsomuksellisesta suuntautumisesta.

      Menettely ei myöskään vastaa opetussuunnitelman linjausta koulun sitoutumattomuudesta. Ev.lut. uskononopetukseenkaan eivät kuulu tunnustuksellisten uskonnollisten seremonioiden toistuva suorittaminen. Ekskursiot eli opintokäynnit ovat toinen asia kuin toistuvat jumalanpalvelukset.

    • LukijanHuomio

      Nyt aika huoltajien ilmoittaa kansliaan, että oppilas ei osallistu ev.llut. jumalanpalvelukseen. Näin ollaan mukana kehittämässä vaihtoehtoista ohjelmaa ja suomalaista kulttuuria.

    • TuleeMieleen
    • VieläehtiiIlmoittaa

      Ilmoitus päivää ennen riittää!

      • NiinEhtiikin

        Sanoisin, että huoltajien lupalappu kansliaan riittää vielä samana päivänä, jolloin jumalanpalvelus on päiväohjelmassa. Tai miksei viesti Wilmaan tänään tai huomenna aamulla.


    • Anonyymi

      Joo, asian voi ilmaista ihan viime tingassakin.

    • Anonyymi

      Tämän voi muuntaa ns. kevätkirkkoihin vuonna 2024.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      69
      4938
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1846
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1556
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe