Sairaudesta kertominen

Jiffer

Minulla on aika harvinainen ja huonosti tunnettu sairaus. Se ei suoranaisesti vaikuta työkykyyni, mutta se kuitenkin pitää ottaa huomioon työtä haettaessa. Tilannetta on vaikea selittää (ja ilmeisesti myös ymmärtää, olen huomannut), mutta kuvio on samanhenkinen kuin vaikkapa kala-allergikko, joka ei voi olla töissä kalatiskillä, mutta muutenhan sairaus ei vaikuta työkykyyn tai alaraajoistaan halvaantunut, joka kuitenkin voi tehdä ajatus- tai toimistotöitä ihan normaalisti.

Valitettavasti sairauteni vain on sellainen, että siihen liittyy ennakkoluuloja (esim. mt-ongelmista, mikä ei ole totta) ja muutenkin käytännössä työnantajan on oltava tietoinen siitä. Mutta missä vaiheessa ja miten kertoa siitä? Heti hakemuksessa, jolloin on vaarana, että potentiaalinen työnantaja säikähtää ja alkaa epäröidä minun palkkaamistani vai vasta työhaastattelussa, jossa saattaisi olla paremmat mahdollisuudet selittää tilannetta? Mainitsenko koko asiaa hakemuksessa, vaikka mitä todennäköisemmin sairaus on otettava huomioon työtehtävissä? Kerronko suoraan, että on diagnosoitu tällainen sairaus vai yritänkö jotenkin pehmentää asiaa?

Kokemuksia?

7

2070

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eitarvikertoa

      Vasta haastattelussa kasvotusten jasilloinkin ihan loppumetreillä jossai sopivassa kohtaa missä puhe kääntyy jotenkin siihen suuntaan jos sittenkään.

    • MarKantonio

      Älä kerro. Se on yksityisasia ja sairauden takua ei saa syrjiä..

    • Jiffer

      Kiitos vastauksista!

      Tällä hetkellä olen itse sen kannalla, että kerron asiasta varovasti, mutta vasta työhaastattelussa (jos ikinä edes sinne saakka pääsisin...). Tämä on reiluin keksimäni ratkaisu sekä minulle itselleni että varmasti työnantajallekin. Toki jos työ on luonteeltaan sellaista, ettei sairaus sen hoitamiseen vaikuta pätkääkään, niin en sitä myöskään mainitse.

      Valitettavasti vain en pääse testaamaan tätä tai muitakaan metodeja, koska en pääse edes haastatteluun saakka!

    • ei_missään

      Sinä itse tiedät, millaista työtä voit sairautesi puitteissa hakea. Tuskin siis haet tehtäviin, joihin et sen sairauden vuoksi pystyisi, vai mitä.

      Sairaudesta ei tarvitse kertoa, olettamus on juuri se, että jos tehtävä edellyttää vaikkapa täydellistä värinäköä, niin henkilö joka tietää tässä olevan puutteita omalla kohdallaan, ei tehtävään hae (joo, värinäköongelmat eivät ole sairaus, mutta laitoin nyt sen tähän esimerkiksi). Sitten yleensä jos pestataan pitempään sijaisuuteen tai vakituiseen tehtävään, siis toistaiseksi voimassa olevaan pestiin, niin yleensä työnantaja järjestää työterveyshuollon puitteissa työhöntulotarkastuksen, ja jos katsot aiheelliseksi kertoa sairaudestasi niin oikea paikka kertoa on tuo paikka! Terveyshuolto.

      Jos kirjoitat hakemukseesi sairaudestasi, olettaen että siis et hae tehtävään johon et sen sairauden takia pysty, niin sinua ei takuulla kutsuta haastatteluun tai jos kerran haastattelussa niin sama juttu, sinua ei taatusti valita, sillä aina löytyy sellainen hakija, jolla sitä sairautta ei ole.

      Tietysti voi olla nykypäivänä että sairaudesta on etuakin, ajattele nyt vaikkapa nivelsairausyhdistyksiä, mikäs sen parempi jos työntekijällä on mahdollisuus antaa vertaistukea yhdistyksen jäsenille.... Tosin tuskin ne aivan pahimmista artriiteista kärsiviä pestaavat tuonnekaan!

    • Jiffer

      Kiitos vastauksestasi, nimimerkki ei_missään!

      En luonnollisestikaan hae työtä, jota en pystyisi hoitamaan. Ongelmana on, että sairaus kuitenkin rajoittaa jonkin verran. Ennemmin tai myöhemmin (hakemuksessa, haastattelussa, jo työn saaneena) minä saatan joutua kertomaan työnantajalle, etten voi tehdä jotain asiaa. Täytyykö minun silloin perustella kieltäytymiseni? Pelkään, että jos en perustele, niin kieltäytymiseni tulkitaan nirsoiluna tai motivaation puutteena, mutta jos taas perustelen, niin on vaarana, että työnantaja säikähtää tai väärin ymmärtää sairauden laadun.

      Esimerkiksi jos minulla olisi lukihäiriö, niin eihän se vaikuttaisi fyysiseen työkykyyni, mutten kuitenkaan olisi oikea työntekijä tarkkuutta vaativiin tehtäviin tekstin parissa. Lukihäiriön haitatessa myös oppimista olisi pelkoni, että työnantaja pitää häiriötä älyllisenä rajoitteena tai palkkaa helpomman, ei rajoitteellisen työntekijän. Koska onko missään olemassa työtä, jossa ei oltaisi jollain tapaa tekemisissä tekstin tai numeroiden kanssa? Siivoojakin saattaa joutua raportoimaan työstään.

      Eli ydinkysymys tässä on, että saako työnantajalta pimittää tällaista tietoa rajoitteesta? Se sotii ainakin omaa moraaliani vastaan ja itsellenikin olisi helpompaa, jos löytyisi työnantaja, joka olisi tietoinen tilanteesta mutta antaisi silti mahdollisuuden. Toisaalta olen pattitilanteessa, kun töitä ei tunnu muuten saavan.

      • gfhfgfh

        Etkö sitten voi mainita hakukirjeessä, että sinulla on työn tekemisen kannalta merkityksellinen sairaus, mikä pitää ottaa huomioon vaikka ei vaikuta työstä suoriutumiseen muutoin kuin xxx-tilanteissa ja että olet halukas kertomaan tästä lisää työhaastattelussa.


      • Jiffer

        Juuri tämän suuntaisesti olen toiminut, paitsi etten ole kuitenkaan kertonut suoraan sairaudesta. Pitäisiköhän?

        Haastattelussa, jos asia on noussut esille, olen kertonut varsin avoimesti sairaudesta, sen syistä ja sen tuomista rajoituksista, mutta koetan samalla koko ajan painottaa, että kun rajoitukset otetaan huomioon, niin sen jälkeen sairaus ei millään tavoin vaikuta työkykyyni.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3623
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2304
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2067
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1539
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      14
      1342
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1302
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      266
      1285
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1275
    Aihe