Varsin usein tällä palstalla näkee pyörivän kysymyksiä suurten lukujen (tai ainakin väitteitä sen suurimman nimetyn luvun) nimistä. Oleellista suurimman nimetyn luvun tittelin saannissa (vähänkään yleisemmin hyväksytyssä merkityksessä) on se, että määrittelyssä käytettävän formalismin tulee olla oleellisesti vahvempi kuin tittelin aiemman haltijan määrittelyssä käytetty. Muuten luku ei ansaitse edes yleisesti käytössä olevaa nimeä. Tavallaan kilpailutettavat luvut ovat vain määrittelyformalismiensa konkreettisia edustajia sellaisilla parametrien arvoilla, joilla aiemmat kilpailijat ovat osoitettavissa pestäviksi.
Jos aiempi suurin nimetty luku on x, niin pelkkä x 1, x 2, x*2, x*x, x^x, tai edes x^(x^(… x…)), jossa sisäkkäisyystasoja on x, tai x^(x^^(x^^^(… x…))) jne. ei kelpaa alkuunkaan, koska noilla toimenpiteillä saadaan aikaan (nykytilanteessa) vain täysin mitätön (nimenomaan suhteellisin termein) edistys verrattuna aiemmin käyttöön otetun vahvimman formalismin tuottamaan etuun verrattuna sitä aiemmin käytettyihin formalismeihin pyrittäessä määrittelemään mahdollisimman suuri luku. Lisäksi koska tässä yhteydessä luvun tulee olla äärellinen ja täsmällisesti määritelty, niin sen määrittelyssä ei voida käyttää ääretöntä.
Googology Wikian mukaan suurin nimetty luku on jo jonkin aikaa ollut BIG FOOT (11.11.2014-, Wojowun määrittelemänä ja Sbiis Saibianin nimeämänä). Määrittelytapa on hyvin samankaltainen kuin aiemman suurimman nimetyn luvun määrittelyssä käytetty, mutta suuruusluokkaan oleellisesti vaikuttavana lisänä on se, että käytössä on ensimmäisen asteen joukkoteorian laajennus.
http://googology.wikia.com/wiki/BIG_FOOT
Aiempi suurin nimetty luku oli Rayon luku (Agustin Rayo, 26.01.2007-), jonka määrittelyssä otettiin (karkeasti ilmaisten) käyttöön diagonalisointi liittyen ensimmäisen asteen joukkoteorialla kuvattavissa oleviin ilmauksiin.
http://googology.wikia.com/wiki/Rayo's_function
Varsin kookkaita, mutta suuruusluokiltaan selvästi näitä pienempiä ovat myös esimerkiksi SSCG- (Friedman), TREE- (Kruskal) ja Xi- (Goucher) funktioihin perustuvat, niiden parametrien pienehköihin arvoihin liittyvät (ainakin matemaatikoiden varsin hyvin tuntemat luvut), joille luvuille ei kuitenkaan ole määritelty iskeviä nimiä.
Esimerkiksi SSCG(3) >> TREE(TREE(… TREE(3)…)), jossa sisäkkäisyystasoja on TREE(3) kappaletta. TREE(3):n erittäin heikko alaraja toisaalta on A(A(… A(1)…)), jossa A() on Ackermannin funktion tietty versio (liittyen hyperoperaatioiden käyttöön) ja sisäkkäisyystasoja A(187196) kappaletta. Eli, TREE(3) >> A(A(187196))(1) >> A(64)(4) ≈ G, jossa G on kaikkien (tai siis ainakin joidenkin) tuntema Grahamin luku. Myös esimerkiksi Xi[50] > G.
Suurin nimetty äärellinen luku
Infinity_scraper
0
465
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.716207- 1335564
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.4703446Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?
Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s1091827Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.
Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved3811286- 381266
- 671081
Sydämeni on sinun luona
Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun47984Trump ja Venäjä
Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja110922Jatkuva stressitila
On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan52889