Säästää vai lyhentää asuntolainaa?

varautuva

Tämä voi olla väärä palsta tähän kysymykseen, mutta kysynpä kuitenkin.

Kotitalouden nettotulot ovat 4200€/kk. Ei lapsia. Asuntolainaa jäljellä n. 100 000€, korko tällä hetkellä 1% luokkaa (3 kk:n euribor). Asuntolaina on ainoa velkamme. Säästöjä 30 000€, säästämme kuussa n. 1600€ eri säästötavoitteisiin ja n. 600€ ns. puskuriin, josta maksetaan harvemmin meneviä maksuja ympäri vuoden (vakuutukset, verot, eläinlääkäri, auton korjaukset jne.).

Olemme maksaneet vuosittain ylimääräistä asuntolainan lyhennystä 3000€ vuodessa, yksi vuosittaisista säästötavoitteista on saada ko. summa syrjään aina joulukuussa maksettavaksi. Nyt kun kuitenkin ikää alkaa tulla ja molempien työpaikat voivat olla katkolla vuoden-kahden sisään erinäisistä syistä (toinen it-alalla ja toinen valtion määräaikaisessa projektissa), niin maksaisitteko mahdollisen työttömyyden varalta enemmän asuntolainaa pois vai laittaisitteko ylimääräiset lyhennyksetkin säästöön ja maksaisitte vuosittain vain pakolliset lyhennykset?

12

651

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Velkakierre

      Ellei lainaa pysty maksamaan kokonaan pois, on pikemminkin haitaksi kiirehtiä sen lyhentämistä. Työttömänä on paljon parempi olla 100000 velkaa ja 50000 varalla kuin 50000 velkaa ilman sijoituksia. Lisäksi ensimmäisen tilanteen voi helposti muuttaa toiseksi, jos on tarvetta esim. korkojen noustessa, mutta toisin päin ei olekaan niin helppoa.

      Vapaat varat antavat mahdollisuuksia valita. Kun vielä korkotasokin on 1 % luokkaa, luulisi varojen tuottavankin sijoituksissa paremmin.

    • fsaah

      Kun teillä on jo mukavasti sijoituksiakin olemassa, niin voidaan hypätä yli lähtötason "kerätkää vararahasto" -opetukset.

      Periaatteessa tilanne on yksinkertainen: jos sijoitukset tuottavat (nettona) enemmän kuin laina kustantaa, niin silloin rahat kannattaa panna mieluummin sijoituksiin.

      Sitten tulee nämä "tulevaisuudesta ei koskaan tiedä" -näkökohdat. Mutta kuten Velkakierre jo edellä totesi, olemassa olevat varat tuovat turvaa siinä kohtaa kun tulotaso putoaa. Joka tapauksessa te ette ihan parissa vuodessa saa tuota lainaa poiskaan maksettua, ainakaan ilman siirtymistä tilanteeseen "ei lainaa, mutta ei rahaakaan". Ja kun teillä on nykytuloilla käytettävissä noin paljon ylimääräistä pelivaraa, niin toisen putoaminen ansiosidonnaiselle tuskin aiheuttaa ongelmia lainanmaksamiseen. Jos molemmilta loppuu työ, se antaa teille mahdollisuuden miettiä kokonaan uusia vaihtoehtoja, esim. työn perässä muuttamisen suhteen, jolloin myös asunto- ja lainakuviot menee täysin uusiksi.

    • ainaköyhä

      Täytyy kyllä sanoa, että tuo on oppikirjaesimerkki siitä, miten asiat pitää hoitaa. Ei mitkään erikoiset tulot, mutta silti säästössä hieno summa. Hienoa te!

      • Oppikirjaesimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa: lainaa noin paljon vielä vanhana. Pitäisi ottaa alunpitäen huomattavasti pienempi laina, ja asua vaatimattomammin, jotta velka olisi täysin veke joskus 45 vuotiaana viimeistään.
        Itse muuttaisin pienempään asuntoon ja yrittäisin saada sen hiivatin velan pois. Teillä on taitoa elää säästäen, joten jatkossa saisitte sitten säästettyä kaikkeen kivaan.
        Oma ehdotukseni on päästä velasta eroon pienemmällä asunnolla. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta eläkkeestä ei sitä lainaa maksa kunnolla, joten nyt se veke hyvän sään aikana.


      • hlöps
        boxi kirjoitti:

        Oppikirjaesimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa: lainaa noin paljon vielä vanhana. Pitäisi ottaa alunpitäen huomattavasti pienempi laina, ja asua vaatimattomammin, jotta velka olisi täysin veke joskus 45 vuotiaana viimeistään.
        Itse muuttaisin pienempään asuntoon ja yrittäisin saada sen hiivatin velan pois. Teillä on taitoa elää säästäen, joten jatkossa saisitte sitten säästettyä kaikkeen kivaan.
        Oma ehdotukseni on päästä velasta eroon pienemmällä asunnolla. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta eläkkeestä ei sitä lainaa maksa kunnolla, joten nyt se veke hyvän sään aikana.

        Eihän lainassa ole mitään pahaa. Kaikki mitä on velkaa kuollessa, on kotiin päin...
        Ja etenkin jos sijoitusten tuotto on suurempi kuin lainan korko, lainan ja sijoitusten yhdistelmä on erityisen kannattava. Näin matalien korkojen aikaan laina on käytännössä ilmaista.

        - ylläoleva koskee vain järkevää lainan- ja rahankäyttöä ja edullisia vakuudellisia luottoja, ei tuhlailevan elämäntavan rahoittamista kalliilla kulutusluotoilla -


      • varautuva
        boxi kirjoitti:

        Oppikirjaesimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa: lainaa noin paljon vielä vanhana. Pitäisi ottaa alunpitäen huomattavasti pienempi laina, ja asua vaatimattomammin, jotta velka olisi täysin veke joskus 45 vuotiaana viimeistään.
        Itse muuttaisin pienempään asuntoon ja yrittäisin saada sen hiivatin velan pois. Teillä on taitoa elää säästäen, joten jatkossa saisitte sitten säästettyä kaikkeen kivaan.
        Oma ehdotukseni on päästä velasta eroon pienemmällä asunnolla. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta eläkkeestä ei sitä lainaa maksa kunnolla, joten nyt se veke hyvän sään aikana.

        Missä vaiheessa mainitsin ikämme? :) Molemmat on edelleen haarukassa 35-40, joten mikäli töitä riittää niin pystymme maksamaan lainamme pois tuossa maagisessa 45 vuoden iässä halutessamme ja nykysäästötahdilla talteenkin jäisi vielä senkin jälkeen. On vain pistänyt silmään että aika moni työnantaja rekrytoi ennemmin sen n. 30-vuotiaan kuin n. 40-vuotiaan, joten kyllä sitä välillä miettii että miten pärjää työnhaussa nuoremmilleen vaikka kokemusta on paljon enemmän.

        Eikä asunnonvaihto pienempään ja halvempaan ole huono ehdotus sinänsä, on sekin ajatus ilmassa käynyt muttei ainakaan vielä realisoitunut.


      • "Ikää alkaa tulla" ei ole 25- vuotiaan tokaisu. Siinä vaiheessa mainitsitte ikänne.

        Jos saatte kaikki maksettua 45- vuotiaaksi mennessä, on se mielestäni hyvä juttu. Kuulun siihen koulukuntaan, että 100 000 E jo yleensä asuntolainaa on minusta ehdoton maksimi. Pitäisi olla säästössä loput ennen lainan ottamista. Laina on riesa.

        Osaatte hoitaa talouttanne sinänsä: säästöön jää. Pistäkää lukaali pienemmäksi ja eläkää velatonta elämää säästöinenne, niin riittää siitä kaikkeen kivaan eikä talouden pitoa muuten tarvitse millään lailla muuttaa.

        Ei se mikään henkilökohtainen virhe ole, että ottaa liikaa lainaa. Siihen meitä talousmarkkinat houkuttavat. Harva pärjää näiden täysin katteettomien seireenilaulujen kanssa.
        Itse elän vaatimattomasti ja säästöä on, velkaa totta vie ei. Taloudessamme on kolme kerrostalokämppää pari mökkiä. Mutta jos alkaisin hömpöttää, kaikki menisi ja olisi velkaa päälle!
        Mutta itsekin melkein jo lankesin ostamaan meille isomman kämpän ja neuvottelin 50 t järjestelylainan ennen kahden kämpän myyntiä, mutta sitten tulin järkiini. Minäkin vanha huuhkaja vielä hömppäännyin! Peruin lainan ja hyvin menee taas.


      • lootax

        Kröhöm... Koulukuntasi taitaa olla pikemminkin kuppikunta. Talouden, laskennan, riskinoton ja resurssien ymmärrys puuttuu, mutta hömppäasennetta riittää senkin edestä. Velanpelko ei ole suoraselkäisyyttä. Se ei ole järkevää. Se ei ole edes kannattavaa. Mutta yhden asian apostolille lienee turha takoa tällaista päähän.
        Ymmärrän, jos puhut kulutusluotoista, niitähän eivät ota kuin pellet, mutta kun vaadit varakkaita ihmisiä kieltäytymään investoinneista tuottaviin kohteisiin ihan vain siksi, että sinulle tulee velasta vetelät pöksyyn, ei olla enää fiksujen neuvojen äärellä. Ihan kaikella ystävyydellä, Laatikkoiseni.


    • Nettotulot1040euroakk

      Minäkin mietin aikoinani ihan samaa ja näin työttömyyden jatkuessa olen tyytyväinen, että rahaa on säästössä, vaikka velkaa onkin jäljellä. Tulot ja lainamäärä ovat vaan eri luokkaa kuin teillä. Laina tulee hoidettua maksuohjelman mukaan aika helposti. Kun totesin, että kohdallani työttömyys jatkuu eläkeikään saakka, niin muutatin lyhennysmäärän niin pieneksi, että pärjään. Lisäksi otin lyhennysjouston lainaan ihan kaiken varalta, jos tulee isompia menoja, niitä kun tahtoo aina tulla.

    • Asuntolainasijoittaja

      Meille syntyi asunnonvaihdon jälkeen tilanne, että piti päättää mihin käyttää vanhan asunnon myynnistä saatavat rahat. Osalla lyhennettiin lainoja vähemmälle, mutta aika ison osan jätimme sijoituksiin. Meillä oli siis vaihtoehtoina noin 75k€ sijoitukset 75k€ lainaa tai 225k€ sijoitukset ja 225k€ lainaa. Tai mitä tahansa siltä väliltä. Valitsimme 225k€ sijoitukset ja 225k€ lainaa. Tässä on lainaa jo pari vuotta lyhennelty ja täytyy sanoa että tässä korkoympäristössä tämä on osoittautunut hyväksi yhdistelmäksi. Sijoituksista saamme verojen jälkeen tuottoa luokkaa 6k€ vuodessa ja asuntolainojen korkomeno on pysynyt alhaisena, tänä vuonna taidetaan mennä alle 1200€ vuositasolla. Osingoilla voi lyhennellä lainaa, käyttää ne elämiseen tai sijoittaa ne uudelleen ihan sen mukaan miltä oma tilanne tuntuu. Ja asuntolainaakin on mukavampi maksella kun sen vastapainona on hieman sijoitusvarallisuutta eikä kaikki rahat ole seinissä kiinni.

      Toki osakekurssit seilaavat ylös ja alas, mutta uskoisin että 20 vuoden tähtäimellä tämä meidän tekemä ratkaisu osoittautuu hyväksi.

    • varautuva

      Tämä ei varmaan juuri ketään kiinnosta, mutta kaivoin omasta mielenkiinnosta tämän vanhan ketjuni esiin. Emme loppujen lopuksi muuttaneet silloista systeemiämme paljoakaan, maksamme hieman ylimääräistä asuntolainaan vuosittain mutta pääasiassa säästämme. Mikäli mitään ihmeellistä ei tapahdu niin säästöjen määrä kattaa jäljellä olevan velan määrän tämän vuoden lopulla, mutta tarkoituksena ei ole maksaa asuntolainaa saman tien pois. Kuten tässäkin ketjussa moni mainitsi, vapaat varat antaa enemmän mahdollisuuksia valita ja ne antavat myös paremmat yöunet vaikka edessä on iso taloyhtiöremontti ja 15 vuotta vanhan auton vaihto.

      Tarkoituksena on jatkaa samaa linjaa kaukaiseen tulevaisuuteen kunhan vaan töitä ja terveyttä riittää, mutta ehkä sen verran hurjastelemme 4-5 vuoden päästä että hankkiudumme silloin asuntolainasta eroon. :)

      • Velkakierre

        Elämänhallinnalle on suuri siunaus se hetki, kun veloistaan voi selvitä myymättä kotiaan. Sitten voi pohtia lainamäärän järkevyyttä puhtaasti taloudellisena kysymyksenä. Se rauhoittaa kummasti, vaikka ei lainaa pois maksaisikaan.

        Eikä tainnut iskeä työttömyyskään. Niinkin voi käydä - elämässä on riskejä ja vaikeuksia, joihin on aiheellista varautua. Riski ei kuitenkaan tarkoita että asiat varmasti menisivät huonosti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe