DNA:n informaationhallinta hämmästyttää

Mekanismit, joita solu käyttää kopioidessaan itsensä ovat optimaaliset ajatellen elämän turvaamista. Datan kopiointinopeus on huima, joten solulla on käytössään sellaista teknologiaa, jolle ihmisen tekeleet eivät pärjää. Millaisia informaation hallintakeinoja solu käyttää?

1. Data duplikoidaan ja duplikoitu data varmistetaan skannaamalla se DNA -polymeraasilla ja mahdollisesti paikkaamalla sitä mm. ligaasilla. Dataa varmistetaan myös tumahuokoskompleksin avulla, jotta vain kelvollista informaatiota pääsee liikennöimään tuman ja soluliman välillä.

2. Data puskuroidaan käyttäen RNA-molekyyliä. Tämä on pohjatiedosto, template, jotta alkuperäistä tiedostoa ei vahingoiteta ja jotta uutta dataa voidaan vielä hienosäätää.

3. Data on kerrostettu. Lähetti-RNA:n metylaatiot vastaavat nopeasti muuttuviin ympäristötekijöihin, DNA:n ja histonien metylaatiot ovat astetta pysyvämpiä muutoksia ja emäspareihin kohdistuvat vaihdokset kaikkein vakaimpia muutoksia.

4. Informaation hienosäätö tapahtuu geenien säätelyllä, johon vaikuttavat mm. geenien CpG alueiden metylaatiotasot. Geenejä voidaan vaimentaa tai niiden vaikutusta voi vahvistaa. Parhaiten tämä havaitaan vaihtoehtoisessa silmukoinnissa, jossa yhden geenin tietorakenteen perusteella solu voi tuottaa tuhansia erilaisia proteiineja. Laktoosi-intoleranssi on tästä hyvä esimerkki. Se perustuu MCM6 -geenin ja LCT geenin hienosäätöön vaihtoehtoista silmukointia käyttämällä.

5. Informaatiota eheytetään ja vaurioitunutta DNA:ta korjataan useilla korjausmekanismeilla. Tällä hetkellä tiede tuntee n. 200 geeniä, jotka osallistuvat DNA:n korjausmekanismeihin. Tässä mielenkiintoinen video UV-säteilyn aiheuttaman mutaation korjauksesta:
https://www.youtube.com/watch?v=apfESSx3g50

6. Datan käyttöä kontrolloidaan mm. metadatalla. Tiede tuntee DNA:lla olevan ainakin viisi erilaista datankäyttösäännöstöä.

7. Informaatiota välitetään useilla erilaisilla signaaleilla. Solut kommunikoivat keskenään ja solut voivat lähettää mm. vesikkeleitä viestinviejiksi.

8. DNA:n kielioppi on monimutkaisempi kuin yhdenkään maailmalla puhutun kielen kielioppi.

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/genomikielen-monimutkaista-kielioppia-avattiin

Vaikuttaa kovasti suunnitellulta järjestelmältä.

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2015/popular-chemistryprize2015.pdf

"Today – many, many billions of cell divisions later – your DNA could stretch all the way to the sun and back, around 250 times. Even though your genetic material has been copied so many times, the most recent copy is remarkably similar to the original that was once created in the fertilised egg. This is where life’s molecules display their greatness, because from a chemical perspective this ought to be impossible. All chemical processes are prone to random errors. Additionally, your DNA is subjected on a daily basis to damaging radiation and reactive molecules. In fact, you ought to have been a chemical chaos long before you even developed into a foetus."

From a chemical perspective this ought to be impossible. Juuri näin. Elämä on paras todiste luomisesta.

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • utti

      Orgel's Second Rule:

      "Evolution is cleverer than you are."

    • Sinua ehkä hämmästyttääkin, kun et ole tajunut mitä evoluutio tuottaa. Nuo tutkijat, jotka saivat viime vuonna Nobelit, sen sijaan eivät ole kääntyneet kreationisteiksi löytöjensä myötä, koska he ymmärtävät ja tietävät, että evoluutio tuottaa paitsi monimutkaisuutta, niin myös mekanismeja, jotka suojelevat genomien DNA-järjestystä.

      • Fiksu_Kreatonisti

        Tutkijoiden mielipiteellä ei ole väliä. Ratkaisevaa on ainoastaan todisteet. Todisteet ovat jokaisen tieteellisen teorian lähtö ja juuri. Koska evoluutioteorian "todisteet" ovat olemassa ainoastaan sen tutkijoiden mielikuvituksessa, evoluutioteoria ei ole validi tieteellinen teoria.


      • "Tutkijoiden mielipiteellä ei ole väliä."

        Tietenkin sillä on väliä siinä suhteessa, että kun ROT lainaa linkkiä esitelläkseen muka kreationismin todisteita, niin oikeasti hänen linkkinsä tutkijat ovatkin evoluutita totena pitäviä tiedemiehieä, jotka nauravat kreationismille tai pitävät sitä säälittävänä, joten ROT on taas ymmärtänyt asiat pieleen. Toisaalta, jos hän ei ymmärtäisi asioita väärin, hän ei ymmärtäisi asioita lainkaan, vai mitä?

        "Ratkaisevaa on ainoastaan todisteet."

        Juuri näin. Ja evoluutioteorialla on vuorikaupalla todisteita, kreationismilla ei lainkaan.

        "Todisteet ovat jokaisen tieteellisen teorian lähtö ja juuri."

        Niin, Darwinkin teki evoluutioteoriansa juuri todisteiden pohjalta havaittuaan luonnossa evoluutiota ja ymmärrättyään, että se selittää biodiversiteetin kehittymisen.

        "Koska evoluutioteorian "todisteet" ovat olemassa ainoastaan sen tutkijoiden mielikuvituksessa, evoluutioteoria ei ole validi tieteellinen teoria."

        Hahaha. Pelle. Evoluutioteorian todisteet ovat jokaisen ihmisen havaittavissa eikä kukaan rehellinen ihminen, saati tutkija niitä enää kiistä, ellei ole armottoman tyhmä... Aloitetaan vaikkapa siitä, että voimme havaita evoluutiota ja myös makroevoluutiota eli lajiutumista nykyhetkessä. Toisekseen menneestä evoluutiosta todistavat mm. taksonomia, lähes universaali geneettinen koodi, DNA:n yhtäläisyydet ja fossiiliaineiston järjestäytyneisyys aikakausien mukaisesti.


      • Fiksu__.Kreationisti

        "Hahaha. Pelle. Evoluutioteorian todisteet ovat jokaisen ihmisen havaittavissa eikä kukaan rehellinen ihminen, saati tutkija niitä enää kiistä, ellei ole armottoman tyhmä..."

        Kukaan ei ole havainnut evoluutiota käytännössä. Väitetty evoluutiotapahtuma on olemassa ainoastaan evoluutiotutkijoiden mielessä. Kukaan reaalimaailmassa elävä ihminen ei ole koskaan havainnut evoluution tapahtuneen käytännössä.

        "Aloitetaan vaikkapa siitä, että voimme havaita evoluutiota ja myös makroevoluutiota eli lajiutumista nykyhetkessä."

        Höpsis. Kukaan ei ole koskaan havainnut makroevoluutiota missään, ja juuri se onkin väitetyn evoluutioteorian ongelmien ydin.

        "Toisekseen menneestä evoluutiosta todistavat mm. taksonomia"

        Taksonomia ei ole todiste evoluution puolesta.

        "lähes universaali geneettinen koodi"

        Geneettinen koodi kertoo suunnittelusta, ei sattumasta.

        "DNA:n yhtäläisyydet "

        DNA:n yhtäläisyydet eivät ole todiste evoluution puolesta.

        "fossiiliaineiston järjestäytyneisyys aikakausien mukaisesti."

        Fossiiikerrostumiin on vain hautautunut katalogi muinaisina aikoina eläneistä eläimistä. Evoluution puolesta se ei todista, eikä mistään evoluutioon viittaavasta prosessista ole fossiilikerrostumissa jälkeäkään.


      • "Kukaan ei ole havainnut evoluutiota käytännössä."

        Tietenkin on. Evoluutiota on havaittu lukemattomia kertoja sekä suoraan luonnossa että kontrolloiduissa laboratoriokokeissa. Esim. Lenskin bakteerikokeessa tai vaikka Grantien tutkimuksissa darwininsirkuista.

        "Väitetty evoluutiotapahtuma on olemassa ainoastaan evoluutiotutkijoiden mielessä."

        Ehei. Esim. kalakantojen muutos niin, että kalat perinnöllisistä syistä jäävät nykyisin suurien kalojen kalastuksen vuoksi pienemmiksi, on suuri ongelma, jonka myös kalastajat ympäri maailmaa ovat havainneet.

        "Kukaan reaalimaailmassa elävä ihminen ei ole koskaan havainnut evoluution tapahtuneen käytännössä."

        LOL. Olet sairastunut denialismiin. Tuossa mainitsin jo muutamia tutkijoita, mutta tosiasiassa evoluutiota on havaittu sadoissa tälläkin hetkellä menossa olevissa kenttäkokeissa. Täällä Suomessakin on maailmalla hyvin tunnettu tutkimus perhospopulaatioden evoluutiosta.

        "Höpsis. Kukaan ei ole koskaan havainnut makroevoluutiota missään, ja juuri se onkin väitetyn evoluutioteorian ongelmien ydin."

        Ydin on se, että sinä joudut valehtelmaan uskosi vuoksi. Tuossa muutamia hyvin tunnettuja tieteellisiä makroevoluutiohavaintoja:

        http://www.talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html

        "Taksonomia ei ole todiste evoluution puolesta."

        Tietenkin on, koska sille ei ole muuta järjellistä selitystä kuin evoluutio. Miksi esim. kaikilla linnuilla, myös lentokyvyttömillä, on läpivirtauskeuhkot, kun taas esim. lentävillä lepakoilla ei noita tehokkaampia keuhkoja ole, jos linnut eivät ole perineet niitä yhteiseltä kantamuodoltaan?

        "Geneettinen koodi kertoo suunnittelusta, ei sattumasta."

        Ei se tietenkään sattumasta kerro, vaan evoluutiosta: se on evoluution tulosta pienine poikkeamineen eikä sitä ole suunniteltu. Jos se olisi suunniteltu, niin jokaisella lajilla olisi tietysti juuri sille optimaalinen geneettinen koodi, nyt kaikki lajit joutuvat tulemaan toimeen samalla pienine poikkeuksineen.

        "DNA:n yhtäläisyydet eivät ole todiste evoluution puolesta."

        Toki todistaa, eihän meillä muuten olisi esim. samalla tavalla rikkonaista C-vitamiinia tuottavaa geeniä kuin muillakin kädellisillä.

        "Fossiiikerrostumiin on vain hautautunut katalogi muinaisina aikoina eläneistä eläimistä."

        Ja kasveista toki myös.

        "Evoluution puolesta se ei todista, eikä mistään evoluutioon viittaavasta prosessista ole fossiilikerrostumissa jälkeäkään."

        Paitsi että tietenkin todistaa, koska fossiiliaineisto on järjestäytynyt miljardien vuosien ajalta evoluutioteorian mukaisesti.


      • Kreationismi_on_sairaus
        Fiksu_Kreatonisti kirjoitti:

        Tutkijoiden mielipiteellä ei ole väliä. Ratkaisevaa on ainoastaan todisteet. Todisteet ovat jokaisen tieteellisen teorian lähtö ja juuri. Koska evoluutioteorian "todisteet" ovat olemassa ainoastaan sen tutkijoiden mielikuvituksessa, evoluutioteoria ei ole validi tieteellinen teoria.

        Kerro idiootti jotain uutta. Tokihan me tiesimme jo että tuollaisille jeesuspörinäisille taikauskoisille jeesuksenmorsiammille tieteen tuloksilla ei ole mitään väliä. Sillä että tieteen tuloksilla ei ole väliä kaltaisillesi vajakeille taas ei ole mitään väliä todellisuudelle eikä meille normaalijärkisille. Elä vain siellä taikauskoisessa maailmassasi kreationistisen satujesi kanssa pelle.


    • DRHouse

      "Elämä on paras todiste luomisesta."

      Ja sitten vaan todistamaan se luominen. Toistaiseksi olet kyennyt ainoastaan todistamaan evoluution todenmukaisuuden. Eikä tämäkään aloitus tee asiaan poikkeusta. Katsotaanpas tarkemmin Nobel-raadin tiedotusta asiasta:

      Thousands of spontaneous changes to a cell’s genome occur on a daily basis. Furthermore, defects can also arise when DNA is copied during cell division, a process that occurs several million times every day in the human body.

      http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2015/press.html

      Eli taas kerran bibbeli valehtelee kun väittää että hänen lainaamansa artikkeli tukisi jotenkin luomista ja hylkäisi satunnaiset mutaatiot. Miksi bibbeli valehtelet pakonomaisesti?

      • Päivän paras omaan jalkaan ampuminen. Nobel-raati nimenomaan kertoo siitä, että päivittäin yli 10 000 spontaania muutosta kohdistuu soluihimme UV-säteilyn, taustasäteilyn, kopiointivirheiden, ympäristömyrkkyjen ja monien muiden tekijöiden vaikutuksesta. Ja silti solumme kestävät nämä rasitukset, koska korjausmekanismit toimivat niin hienosti. Silti genomimme on säädetty rappeutumaan. Ihmiskunnan elinikä on suunnittelijan toimesta määritetty.

        Satunnaiset mutaatiot eivät ole luonnon biodiversiteetin takana. En tunne ainuttakaan tapausta, jossa satunnainen mutaatio olisi saanut aikaan jotain hyödyllistä. Tunteeko kukaan muukaan?

        Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa.
        Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa.
        Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.


      • npijipnpi
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Päivän paras omaan jalkaan ampuminen. Nobel-raati nimenomaan kertoo siitä, että päivittäin yli 10 000 spontaania muutosta kohdistuu soluihimme UV-säteilyn, taustasäteilyn, kopiointivirheiden, ympäristömyrkkyjen ja monien muiden tekijöiden vaikutuksesta. Ja silti solumme kestävät nämä rasitukset, koska korjausmekanismit toimivat niin hienosti. Silti genomimme on säädetty rappeutumaan. Ihmiskunnan elinikä on suunnittelijan toimesta määritetty.

        Satunnaiset mutaatiot eivät ole luonnon biodiversiteetin takana. En tunne ainuttakaan tapausta, jossa satunnainen mutaatio olisi saanut aikaan jotain hyödyllistä. Tunteeko kukaan muukaan?

        Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa.
        Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa.
        Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.

        >Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa. Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa. Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.

        Toi tarkoittaa sitä että keskiarvo nedu genomi eroaa ton 0,16% keskiarvo nykyihmisen genomista proteiineja koodaavissa geeneissä. Eli nykyihmiset on laskettu kaikki 100%. Yksittäisillä neduilla ois suurempi vaihtelu nykyihmisen kanssa ku nykyihmisillä keskenään. Eroja on enemmän geenien säätelyssä tilke-DNAssa.


      • npijipnpi kirjoitti:

        >Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa. Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa. Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.

        Toi tarkoittaa sitä että keskiarvo nedu genomi eroaa ton 0,16% keskiarvo nykyihmisen genomista proteiineja koodaavissa geeneissä. Eli nykyihmiset on laskettu kaikki 100%. Yksittäisillä neduilla ois suurempi vaihtelu nykyihmisen kanssa ku nykyihmisillä keskenään. Eroja on enemmän geenien säätelyssä tilke-DNAssa.

        Neandertalinihmisen KOKO genomin samankaltaisuus on 99.84% meidän genomimme kanssa.


      • huubbi
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Neandertalinihmisen KOKO genomin samankaltaisuus on 99.84% meidän genomimme kanssa.

        Näytä lähde tolle! En löytänyt ku yhden jutun jossa viitattiin jonku April Hollowayn kirjoitukseen joka on jo poistettu. Kiitos.


      • iohioho
        huubbi kirjoitti:

        Näytä lähde tolle! En löytänyt ku yhden jutun jossa viitattiin jonku April Hollowayn kirjoitukseen joka on jo poistettu. Kiitos.

        Ja vaikka oiski koko genomi niin se on verrattu keskiarvo genomiin eli nedu poikkeais keskmimäärin ton 0,16% enemmän ku nykyihmiset keskenään.


      • kreationismi_on_sairaus

        "Miksi bibbeli valehtelet pakonomaisesti?"

        Koska bibbeli on jeesuspörinäinen kreationisti. Siis lähtökohtaisesti valehtelija. Minua huvittaa suuresti lukea bibbelin aivopieruja, joissa hän esittelee evoluutiota tukevan tieteellisen tutkimuksen ja sitten aivopieraisee tai valehtelee sen jotenkin "kumoavan" evoluution.

        Eikö bibbeli sinua hävetä olla tuollainen idiootti hellari? Minä en ainakaan sietäisi itseäni jos olisin niin epärehellinen valehtelija ja yhtä idiootti kuin sinä.


      • utti
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Päivän paras omaan jalkaan ampuminen. Nobel-raati nimenomaan kertoo siitä, että päivittäin yli 10 000 spontaania muutosta kohdistuu soluihimme UV-säteilyn, taustasäteilyn, kopiointivirheiden, ympäristömyrkkyjen ja monien muiden tekijöiden vaikutuksesta. Ja silti solumme kestävät nämä rasitukset, koska korjausmekanismit toimivat niin hienosti. Silti genomimme on säädetty rappeutumaan. Ihmiskunnan elinikä on suunnittelijan toimesta määritetty.

        Satunnaiset mutaatiot eivät ole luonnon biodiversiteetin takana. En tunne ainuttakaan tapausta, jossa satunnainen mutaatio olisi saanut aikaan jotain hyödyllistä. Tunteeko kukaan muukaan?

        Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa.
        Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa.
        Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.

        "Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia."

        Ei kannata pohtia, eikä faktaksi väittää, ennenkuin annat lähteitä jutuillesi.


      • DRHouse
        RaamattuOnTotuus kirjoitti:

        Päivän paras omaan jalkaan ampuminen. Nobel-raati nimenomaan kertoo siitä, että päivittäin yli 10 000 spontaania muutosta kohdistuu soluihimme UV-säteilyn, taustasäteilyn, kopiointivirheiden, ympäristömyrkkyjen ja monien muiden tekijöiden vaikutuksesta. Ja silti solumme kestävät nämä rasitukset, koska korjausmekanismit toimivat niin hienosti. Silti genomimme on säädetty rappeutumaan. Ihmiskunnan elinikä on suunnittelijan toimesta määritetty.

        Satunnaiset mutaatiot eivät ole luonnon biodiversiteetin takana. En tunne ainuttakaan tapausta, jossa satunnainen mutaatio olisi saanut aikaan jotain hyödyllistä. Tunteeko kukaan muukaan?

        Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa.
        Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa.
        Tätä faktaa kannattaa hieman pohtia.

        "Päivän paras omaan jalkaan ampuminen. Nobel-raati nimenomaan kertoo siitä, että päivittäin yli 10 000 spontaania muutosta kohdistuu soluihimme UV-säteilyn, taustasäteilyn, kopiointivirheiden, ympäristömyrkkyjen ja monien muiden tekijöiden vaikutuksesta. Ja silti solumme kestävät nämä rasitukset, koska korjausmekanismit toimivat niin hienosti."

        Aivan. Tämä kohta on vielä totta.

        "Silti genomimme on säädetty rappeutumaan. Ihmiskunnan elinikä on suunnittelijan toimesta määritetty."

        Mutta tässä menee taas valheen puolelle. Nobel-komitea kun ei tällaista väitä.

        "Satunnaiset mutaatiot eivät ole luonnon biodiversiteetin takana. En tunne ainuttakaan tapausta, jossa satunnainen mutaatio olisi saanut aikaan jotain hyödyllistä. Tunteeko kukaan muukaan?"

        Todistapa etteivät ole, koska lainaamasi Nobel-komiteakin on toista mieltä...

        "Neandertalinihmisten genomi on 99.84 % samanlainen meidän genomimme kanssa."

        Niin, ja?

        "Meidän genomimme on 99.6 % samanlainen toistemme kanssa."

        Koska kuulumme samaan lajiin tämän luulisi olevan sinullekin selviö...

        Taas näimme miten bibbeli yrittää peittää valehteluaan. Säälittävää, bibbeli, säälittävää.


      • Kreationismi_on_sairaus
        huubbi kirjoitti:

        Näytä lähde tolle! En löytänyt ku yhden jutun jossa viitattiin jonku April Hollowayn kirjoitukseen joka on jo poistettu. Kiitos.

        Turha odottaa Bibbeliltä mitään rehellistä vastausta tai objektiivisia todisteita väitteilleen.

        Biibbeli on raukkamainen hellari-kieroilija.

        Hän taas raukkamaisesti ruikuloi kretupulupaskat ja lensi levittämään kretuskeidaansa seuraavaan avaukseensa. Ensin kyseisen jeesuksenmorsiammen täytyy tosin löytää seuraava evoluutiota tukeva tieteellinen tutkimus vääristeltäväksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      314
      3672
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      268
      2115
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      99
      1449
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1353
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      93
      1338
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1207
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1198
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1034
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1028
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      924
    Aihe