Itävalta kieltää ydinsähkön tuonnin

"Eilinen, 3. heinäkuuta 2013, jää ydinvoiman historiaan. Eilen nimittäin Itävallan parlamentti sinetöi Itävallan todella vapaaksi ydinvoimasta. Itävallassa ydinvoiman rakentaminen on ollut lailla kiellettyä jo aiemmin, mutta nyt myös ydinsähkön tuonti naapurimaista kielletään. Kiellosta säädetään sähkökauppaa ja sähkönmyyjiä koskevassa laissa (Elektrizitätswirtschafts- und –organisationsgesetz /1/ ). Päätös perustui Itävallan hallituksen, energiayhtiöiden ja ympäristöjärjestöjen, muun muassa Greenpeacen, saavuttamaan yhteisymmärrykseen. Sähkö tietysti kulkee rajan yli kaapelissa, eikä sitä voi teknisesti erotella, mutta jatkossa Itävaltaan tuotavista kilowattitunneista on oltava alkuperätodistus, josta selviää, ettei niitä ole tuotettu ydinvoimalla. ..."
http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/itvalta-kielsi-ydinshkn-tuonnin-suomi-sitomas/blog/45842/

Alkuperätodistus lienee sama asia kuin Suomessa esimerkiksi tuuli- tai ydinsähkön sertifikaatti. Ydinsähkön täydellinen erottelu Itävaltaan myytävästä sähköstä olisi vaatinut tuottajamaalla erillisen verkon ydinvoimavapaalle sähkölle.

Päätöksestä voi tulla riitaa EUn kanssa, mutta Itävallan talousministeri sanoi: "Teemme sen joka tapauksessa".

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/energiewende-oesterreichs-totaler-atomausstieg-a-909206.html

Aiheesta täällä aiemmin keskusteltua: http://keskustelu.suomi24.fi/node/10020743

/1/ http://www.greenpeace.org/austria/Global/austria/dokumente/Factsheets/atom_3atomgipfel.pdf
(Saksaksi. Voisiko joku kääntää siitä muutamia oleellisia asioita?)

32

578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Päätös on jatkumo Itävallan jo vuonna 2011 asettamalle tavoitteelle poistaa ydinsähkö omasta sähköverkostaan vuoteen 2015 mennessä.

      "Ydinvoima: Itävalta katkaisee 2015 (Nucléaire: l'Autriche se débranche dès 2015)
      http://fr.myeurop.info/2011/07/11/nucleaire-l-autriche-se-debranche-des-2015-2936
      (11/07/2011)

      "... l’Autriche vient, à son tour, de franchir le pas: à partir de 2015, plus aucun kilowatt ne devrait provenir de centrales nucléaires."
      suunnilleen "... Itävalta on puolestaan ottanut ratkaisevan askeleen: vuodesta 2015 alkaen ei enää kilowattiakaan pitäisi tulla ydinvoimaloista".
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 23.11.2013 16:14
      Linkin toimivuus tarkistettu 29.3.2016

    • Sertifikaatti vaaditaan ostetun sähkön tuotantomenetelmästä

      "Ryhtiä-Itävaltaan 21.9.2015 17:00

      Miksihän onnelliset itävaltalaiset sallivat maakaasun tuonnin Putinin Venäjältä. Myös maakaasulle Itävallan pitää vaatia alkuperätodistus."

      Tietääkseni Itävalta vaatii alkuperätodistustuksen ostetun sähkön tuotantomentelmästä. Muuta kuin ydinvoimalassa tuotettua sähköä Itävallan sähkönmyyjät ostavat edelleen Itävallassa myytäväksi. Ydinvoimalassa tuotetulle sähkölle ei siis Itävallassa ole minkäänlaisia markkinoita - niin on tällä hetkellä, koska energiapolitiikkakin on politiikkaa, jossa kaikki on mahdollista, vaikka ei olisikaan todennäköistä.
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 22.9.2015 8:40

    • 91-4
    • sertifi

      "Sertifikaatti vaaditaan ostetun sähkön tuotantomenetelmästä"

      Miksi toistella tuota selvää asiaa. Sähköntuotanto ydinvoimalla on sertifioitu tuotantomenetelmä ja tuotetulle ydinsähkölle annetaan alkuperätodistus.

      • stuxnet

        Johan se on kerrottu viestissä http://keskustelu.suomi24.fi/t/14208231/itavalta-kieltaa-ydinsahkon-tuonnin#comment-83948151

        "stuxnet 29.3.2016 8:36
        Sertifikaatti vaaditaan ostetun sähkön tuotantomenetelmästä

        "Ryhtiä-Itävaltaan 21.9.2015 17:00
        Miksihän onnelliset itävaltalaiset sallivat maakaasun tuonnin Putinin Venäjältä. Myös maakaasulle Itävallan pitää vaatia alkuperätodistus."

        Tietääkseni Itävalta vaatii alkuperätodistustuksen ostetun sähkön tuotantomentelmästä. Muuta kuin ydinvoimalassa tuotettua sähköä Itävallan sähkönmyyjät ostavat edelleen Itävallassa myytäväksi. Ydinvoimalassa tuotetulle sähkölle ei siis Itävallassa ole minkäänlaisia markkinoita - niin on tällä hetkellä, koska energiapolitiikkakin on politiikkaa, jossa kaikki on mahdollista, vaikka ei olisikaan todennäköistä.
        _____
        Viesti on kirjoitettu 1. kerran 22.9.2015 8:40 "

        Eli täällä tyypillinen ydinvoiman kannattaja osaa vain häiriköidä ja nimitellä, ja häiriköi nyt keskustelua maakaasun sertifikaatilla, vaikka tietää hyvin, että kyse on sähkön sertifikaatista - itävaltaiset ei halua ostaa ydinsähköä.

        Viite:
        "sertifi 29.3.2016 10:42
        "Sertifikaatti vaaditaan ostetun sähkön tuotantomenetelmästä"
        Miksi toistella tuota selvää asiaa. Sähköntuotanto ydinvoimalla on sertifioitu tuotantomenetelmä ja tuotetulle ydinsähkölle annetaan alkuperätodistus."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14208231/itavalta-kieltaa-ydinsahkon-tuonnin#comment-83948151


    • Toivon merkkituli maailmalle. "Kun muut säteilyttää itseään, onnellinen Itävalta on vapaa ydinvoimasta" http://miningawareness.wordpress.com/2013/11/04/happy-austria-nuclear-free-beacon-of-hope-for-the-world/

      Artikkelissa Itävallan ydinvoimahistoriaa kerrataan lyhyesti:
      "35 vuotta sitten, 5. marraskuuta 1978 itävaltalaiset äänestivät ettei jo rakennettua ydinvoimalaa oteta käyttöön.. Marraskuussa 2012 siitä tuli aurinkovoimala. Vuonna 2013 Itävallassa äänestettiin ydinsähkön tuontikielto vuoden 2015 alusta alkaen."

      Itävallan pyrkimykselle on syytä peukuttaa!
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 19.5.2014 21:53
      Linkin toimivuus tarkistettu 30.3.2016

      • Netstux

        Tällaista auvoa Itävallan kansa ei ole kokenut sitten 1938 jolloin Saksan veljeskansa tuli liittämään Itävallan kolmanteen valtakuntaan!




    • seleväksituli

      Ketjun otsikko on vihreä valhe. Itävalta ei kiellä, eikä voi kieltää ydinsähkön tuontia toisesta EU-maasta Itävaltaan.Tuo lie kaikille selvää.

      Yhtä selvää ei kaikille ole, että itävaltalaiset ovat mukana rahoittamassa Fennovoiman ydinvoimalaa - ei suoraan, mutta välillisesti seuraavalla tavalla;
      Itävaltaan tuodaan öljyä ja maakaasua Venäjältä. Osan itävaltalaisilta saaduista öljyn ja maakaasun myyntituloista menee Venäjän valtion eläkerahastoon, joka rahoittaa saamillaan varoilla muun muassa Rosatomia ja Fennovoiman ydinvoimalahanketta.

    • notsotin

      notso

    • ketju-poistoon

      "Ketjun otsikko on vihreä valhe. Itävalta ei kiellä, eikä voi kieltää ydinsähkön tuontia toisesta EU-maasta Itävaltaan."

      Valvojille,
      Tämä ketju on tahallista palstan sabotointia, eikä liity palstan aiheeseen. Kirjoitettujen ja käyttäjille osoitettujen ohjeiden/sääntöjen mukaan sellainen ei ole sallittua.


      Tiedoksi @Suomi24 @Aller

      • Valvojien ei tulisi edesw vilkaista Sääntömafian sääntökirjaa, jota sinä nyt esittelet.

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller


    • Satavarmasti Itävaltalaiset ovat onnellisia ydinvoimattomuudessaan. Huolenaiheena on kuitenkin naapurimaiden ydinvoimalat. Kuten ehkä ymmärrätkin, niin ydinonnettomuuden radioaktiivisten saasteiden kulku ei noudata valtioiden rajoja.
      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 21.9.2015 14:28

    • Upea kuva: http://cdn2.spiegel.de/images/image-516181-galleryV9-qrfn-516181.jpg (muutama kuva lisää nuolikuvioista)

      Kuvateksti konekäännettynä:

      "Sitoutuminen tuontikielto: On 02 heinäkuu 2013 vastaanottaa liittokansleri Werner Faymann (keskellä), johtaja ympäristön aloitteen GLOBAL 2000 Reinhard Uhrig ja Greenpeacen pääjohtaja Alexander Egit Wienissä liittokanslerinviraston."

      Artikkeli: http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/energiewende-oesterreichs-totaler-atomausstieg-a-909206.html
      Konekäännettynä: https://translate.google.fi/translate?sl=de&tl=fi&js=y&prev=_t&hl=fi&ie=UTF-8&u=http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/energiewende-oesterreichs-totaler-atomausstieg-a-909206.html&edit-text=&act=url

    • Vihreät voittivat Itävallan presinttivaalit: http://www.bbc.com/news/world-europe-38202669

      Tulos lupaa hyvää Itävallan uskomattoman ydinvoimavastaisuuden saavutuksen jatkumiselle: Itävalta ei edes osta ydinsähköä ulkomailta!
      https://www.wiseinternational.org/nuclear-monitor/750/nuclear-free-austria-stops-import-nuclear-electricity

      Oikeasti sekä tavoite että sen onnistuminen ovat hurja tulos. Lisää vaan sellaisia, ensin Eurooppaan, jossa pyrkimyksiä ydinvoimasta luopumiseen on monessakin valtiossa.

      • provot.pois

        Itävallassa on aina ollut ihmeellisiä poliitkkoja. Kyseessä ei ollut äänestys ydinvoimasta vaan presidentistä ja maan ulkoisista suhteista.


    • stuxnet
      27.11.2013 13:44

      Huikea kansan vastustus, vaikka ongelmia tiedossa!

      "Itävallassa 96% vastustaa ydinvoimaa. On siinä ihmisillä kanttia sanoa, ettiä ei meille ydinsähköä."


      Jopas oli hyvä tieto! Tästä lainauksesta myös näkee, että Itävalta tiesi ongelmia olevan tulossa ydinvoimasta luopuessaan:

      "- Meille on asetettu tavoite, joka vaatii meitä nostamaan osuutta vielä 11 prosenttiyksikköä. Siitä tulee meille hyvin, hyvin haasteellista, koska me olemme ottaneet jo käyttöön suurimman osan vesivoimapotentiaalista. Käytämme jo paljon tuulivoimaa, ja maamme pienuuden takia meillä ei ole Suomen kaltaisia mahdollisuuksia lisätä bioenergiaa."
      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288336996600.html

      Järkevänä kansana Itävaltalaiset valitsi turvallisemman tien. Oikein.

      _____
      Viesti on kirjoitettu 1. kerran 8.10.2013 18:13
      Linkin toimivuus tarkistettu 19.3.2017


    • Historiaaa
      • NoinOn

        Liettua ostaa puolasta puhdasta kivihiilisähköä.


    • Twitterissä on nykyään päivittäin tämäntyyppinen kuva Itäväallan sähkönkulutuksesta:
      https://pbs.twimg.com/media/DKGFirPWAAEiTjh.jpg
      Kuvassa on tietoja Itävallan vesi-energiavarastosta, pumppuvoimalasta, mutta en ole vielä selvittänyt niitä. myöskään pumppuvoimalasta en löydä tähän hätään tietoja.

      - uusiutuvia 84.9%

    • OnnellinenItävalta
    • eivihreille

      Itävalta ei ole kieltänyt ydinsähköän tuontia.

      Jää nähtäväksi, miten Itävallan vihreiden murskatappio ja putoaminen pois parlamantista tulee vaikuttamaan Itävallan energiapolitiikkaan tulevaisuudessa .

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005410068.html

      Itävallan"VAALIEN suurimpiin häviäjiin kuuluvat vihreät, jotka jäivät alle neljän prosentin äänikynnyksen ja putosivat siten kokonaan parlamentista. Edellisissä parlamenttivaaleissa vihreiden ääniosuus oli 12,3 prosenttia, nyt 3,9 prosenttia."

      • "Itävalta ei ole kieltänyt ydinsähköän tuontia."
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/14208231/itavalta-kieltaa-ydinsahkon-tuonnin#comment-91515528

        Keskustelun otsikko "Itävalta kieltää ydinsähkön tuonnin" tehtiin ennen kuin Itävallan päätös ydinsähkön tuonnin estämisen muodosta oli valmis. Sääntömafia poistatteli niitä keskusteluja, mutta pidin otsikon samana aiheen kesksteujen uusissa avauksissa. Käytännössä Itävallassa on voimassa kaikkien sähkötoimijoiden vaatimus siitä, että kaikessa ulkomailta ostettavassa sähkössä on sertifikaatti, eikä siinä sertifikaatissa saa olla mainintaa, että sähköä on tuotettu ydinreaktorissa. Nyt ymmäärretty?

        "Jää nähtäväksi, miten Itävallan vihreiden murskatappio ja putoaminen pois parlamantista tulee vaikuttamaan Itävallan energiapolitiikkaan tulevaisuudessa ."
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/14208231/itavalta-kieltaa-ydinsahkon-tuonnin#comment-91515528

        Sitä odotelleasasi: hehkuta Itävallan vaalivoitosta keskustelussa
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15039573/itavallan-vaalitulos-(2017)
        jonne myö tämän viestin kopioin. Jos olisit fiksu, menisit hehkuttamaan Itävallan vaalituloksesta Vihreä Liitto -palstalle

        Tiedoksi @Suomi24 @Aller


    • kunhankysäisin

      Mite joko Itävallassa on uusi hallitus ja uusi energiapolitiikka ?

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005410068.html

      Itävallan"VAALIEN suurimpiin häviäjiin kuuluvat vihreät, jotka jäivät alle neljän prosentin äänikynnyksen ja putosivat siten kokonaan parlamentista. Edellisissä parlamenttivaaleissa vihreiden ääniosuus oli 12,3 prosenttia, nyt 3,9 prosenttia."

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      424
      2962
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2286
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      349
      1996
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1903
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1757
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe