kasvisyönti pelastaa

suojelee.terveyttä

Vegaaninen ruokavalio pelastaisi 8,1 miljoonaa ihmistä vuodessa
Politiikka ja Talous 22.3.2016, 10:11


Jaana Kankaanpää
Kasvissyönnistä koituisi runsaasti terveys-, talous- ja ilmastohyötyjä, Oxfordin tutkijat kertovat.
Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan kasvissyönti suojelee terveyttä ja hyödyntää taloutta ja ilmastoa.
Yle uutisoi, että lihansyönnin vähentämisellä voitaisiin saavuttaa positiivista kehitystä niin terveyden kuin taloudenkin saralla maailmanlaajuisesti.
Oxfordin yliopiston tutkijat mallinsivat neljän erilaisen ruokavalion vaikutukset 2050-luvulle saakka: tavalliseen tapaan jatkuvan, kansainvälisten ravintosuositusten mukaisen, kasvisyönnin ja vegaani-ruokavalion, joka ei sisällä yhtään eläinkunnan tuotteita kuten maitoa tai munia.
Tutkimus osoittaa, että kasvissyönnillä voitaisiin leikata tuntuvasti kasvihuonekaasupäästöjä sekä säästää miljardeja dollareita terveydenhuollossa ja ilmastovahinkojen ehkäisyssä. Lisäksi vältyttäisiin miljoonilta ennenaikaisilta kuolemilta.
Yle kertoo, että tutkimuksen mukaan kansainvälisiä ravintosuosituksia seuraamalla maailmassa voitaisiin välttää 5,1 miljoonaa kuolemaa vuodessa vuoteen 2050 saakka. Jos kaikki siirtyisivät noudattamaan vegaanista ruokavaliota, vältyttäisiin vuosittain 8,1 miljoonalta kuolemalta.
Vegaani-ruokavalion noudattaminen auttaisi myös leikkaamaan ruoantuotannosta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä 70 prosentilla, siinä missä kansainvälisten ravintosuositusten mukainen ruokavalio auttaisi vähentämään päästöjä 29 prosentilla.
Tutkijoiden laskelmien mukaan kasvissyönti voisi aiheuttaa jopa 1 000 miljardin säästöt vuosittain terveydenhuollossa. Kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisestä aiheutuvat säästöt sen sijaan olisivat jopa 570 miljardia.
Ylen uutinen aiheesta
Tutkimus: Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change
Terhi Pape-Mustonen

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/yle-vegaaninen-ruokavalio-pelastaisi-8-1-miljoonaa-ihmistä-vuodessa-1.141264

17

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lihaonterveellistä

      Viherpiiperö aivopesupaskaa, aivan samaa paskaa kun kamelikuskit pelastaa suomen talouden.

      Ruuan puute ei ole ongelma vaan kokoomus tyyppinen itsekkyys joka ei anna köyhälle leipää, samoin viher-vasemmisto-ideologiat tuhoavat maapallon, esim venäjä ymt kiinat saastutaa maapallon.

      Ilmastomuutos on uusi kokkari tasavero jota bildenbergit ajaa kansan orjuuttamiseksi.
      Täyttä pelottelu valhetta.

    • gfrs

      Mitä väliä? Jesse on kuulemma tulossa takaisin ihan just kohta.

    • Hei!


      Mielenkiintoisia lukuja. Yhden pihvisonnin lihan tuottamiseen tarvittava rehumäärä- viljelyspinta-ala voitaisiin hyvin valjastaa ravinnon tuotantoon, eli viljellä viljaa ihmisten ruoaksi sillä missä eroosia ja ongelmia on.
      Runsas punainen liha on yksi syövän altistus kyllä, ja eläimen liha itsessään voi sisältää syöpäsoluja.

      On selvää että ravinto ollakseen kaikkein terveellisin sisältää ravintoaineita ja orgaanisia yhdisteitä vitaali-aineita, ollakseen ihmisen ravintoa; vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet ja kuidutkin. Nämä saa kasvikunnan tuotteista.
      Elävä ravinto on ilman muuta kaikkein terveellisin ravinto.
      Myös ihmisen tarvitsema energia löytyy hiilihydraateista, -viljatuotteet- sellaisessa muodossa että se on ihmiselle ok ravintoa.
      Proteiinia ihminen ei käytä niin paljon mitä bodarit ja voimannostajat luulevat- ja palkokasveista saa tarvittavan proteiinin.
      Ainoa mihin vegaanin on syytä kiinnittää huomioita on B-12 vitamiini, kalsium, ja harvemmin D-vitamiini sillä esim. margariinit ovat D-vitaminoituja. Kalsiumin ihminen tarvitsee 1 gramma/ vrk. Monivitamiinipillerivalmiste pilleri 1X/vrk pitäisi minusta olla vastuuntuntoisen kansalaisen kansalaisvaatimus. Kalsium ei maksa paljon.
      Itse käytän monelaisia harkittuja markkinoilta valikoituja lisäravinteita jatkuvasti harkiten säännöllisesti.

      Mutta olen elämässäni tavannut vain kaksi vegaania.
      Vegaanius onkin lähinnä nuorten eläinaktivistien ääriliike. En tunne ainokaistakaan eläinaktivistia kuitenkaan.
      Elävä ravinto on se termi mitä käyttäisin terveellisimmästä ja sairauksia hoitavasta ravinnosta.
      Kasvisvoittoisia syömäilijöitä on yleisimmin lakto-semi-vegetaristi joka käyttää maitotuotteita ja kananmunia. Semivegetaristi sitten lisää vielä edelliseen valkoisen lihan silloin tällöin. Broilerin liha jos katsoo tuoteselostetta on varsin sopivaa, ja kala erityisesti.

      Koko kansakunnan ja sivistyneen ns. ko. maailman ongelma kansanterveydellisesti on liika omega6 rasvahappojen saanti. Omega6 ja Omega3 pitäisi mennä tasan päivittäisessä käytössä. Molemmat vaikuttavat solun sisässä, ja kanterveydellinen riski piilee tässä koska saamme omega6 niin paljon piilona.
      > Kalaöljy on ainoa keino millä balanseerata rasvahappoja. Käytän itse 1 rkl päivässä, ja vältän kaskikunnankin öljyjä koska käytän niitä pakostakin ruoanvalmistuksessa tarpeeksi.

      Sallin kesälomillani itselleni muutaman grillimakkaran, lähinnä linnunliha-makkaraa, ja poikkeusta voi olla. Kyljestä näkee pitoisuudet. Onneksi makkaroiden rasvapitoisuudet on laskettu niin että ovat sellaista 16%, kun ennen oli jopa 45% kovaa rasvaa, selvää valkoista ihraa.

      >>>>>>>>>>>>>> On aina tiedetty että vähän syövät ihmiset ovat pitkäikäisiä.
      Nämä eivät tapa itseään liikakäytöllä, ja ovat usein kuitenkin sekasyöjiä ilman mitään määrättyä valiota. Mutta syövät niin kuin linnut, vähän. Näykkimällä syöminen on pitkäikäisyyden yhteinen nimittäjä näillä ihmisillä. Optimaalipaino indeksillä.
      Aina kun ihminen syö syntyy vereen happiradikaaleja ja happiradikaaleilla on soluun vaikuttava soluja vanhentava vaikutus. Ihmisen pitäisi siis syödä mahdollisimman vähän, ja mahdollisimman terveellisesti.
      Ongelma on kuitenkin tehoravinto joka on yllättävän ravintoköyhää pitoisuuksiltaan.
      Lisäravinteet on ratkaisu. Kannattaa vertailla ne tuotteet sisällöltään ja hinnaltaan hinta/laatusuhde markkinoilla olevista tarkasti.

      Adventtikirkolla on vankat perinteet ihmisten hoitamisessa ennen lääketieteen aikaa.
      Kaikki puhe ruoasta Adventtikirkossa liittyy terveyteen- ei uskonehtoiihn eikä käskyihin. Usko ei ole syömistä ja juomista. Terveydestä on aina kyse, jos ruoasta puhutaan. Kirkolla on opistollaan yksi vaivainen terveyskurssi -kurssissa on yksinkertaisimpia perusasioita.

      Jumalan siunausta
      Jari Laurila
      keskustelija

      • Lisäys edelliseeni; En tarkoittanut "eroosia" vaan tarkoitin >eroosio.<
        Näppäilyvirhe.

        Havaitsin ettei tämä ollutkaan siellä sillä palstalla minne luulin kirjoittavani, mutta ei se mitään.

        Siunauksia
        Jari Laurila
        keskustelija


    • maailmanpelastus

      Jeesus söi lihaa, oliko hän syntinen? Vai eikö Jumala ymmärrä terveyttä?
      Ehkä Vihreä puolue Linkola oli oikeassa, ihmiset pitää tappaa maailma pelastuu, hänen opetuslapsensa seurasi opetusta ja ampui koululla muutaman ihmis-paskan hengiltä Jokelassa, hyvä alku, mutta riittämätön, tarvitaan ydinsota, niin maailma pelastuu.

      • Maailma ei pelastu, koska maailmankaikkeus ei välitä pätkääkään ihmisen olemassaolosta tai elämästä maapallolla.

        Vaikka ydinsota tuhoaisi kaiken elämän, jatkaa maapalli auringon kiertämistä, eikä kukaan pahoita mieltään.

        Tosiasia on, että ihmiset muodostavat hallitsemattomasti lisääntyvän heinäsirkkaparven jonka parveilu ja kamppailu elintilasta on jo alkanut.

        Meidän täällä lintukodossa kannattaisi auttaa hädänalaisia kaikella sillä voimalla, joka meillä on käytettävissä, mutta näiden hädänalaisten kotiseudulla.


    • woewoe

      Kasvissyönti on ok, jos pystyy syömään kasvisproteiinia. Kaikki eivät pysty. On myös suurta liioittelua, että kasvissyöjät eivät sairastu siinä missä muutkin. Siitä on lukuisia esimerkkejä lähipiirissäkin. Taipumus moniin vakaviin sairauksiin tulee usein jo geeneissä, eikä niihin voi ruokavaliolla vaikuttaa. Jotkut sairaudet periytyvät suoraan. Lääketiede tuntee vain pienen osan sairauksien syistä. Siinä valossa tällaiset laskelmat ja yleistykset ovat vähän naurettavia. Sopivat tietenkin tiettyyn ideologiaan. Joillekin ruokavalio on uskonnon veroinen asia.

    • VesaNasareth
    • atventissipyhä

      Me atventissit syömme vain voikukkaa ja juomme päälle ohranestettä.

    • B12.välttämätön

      Vegaaniruokasysteemissä täytyy huolehtia B12-vitamiinin saannista!

      Se on todella tärkeää.

      "Vastoin yleistä uskomusta idut, tempe ja merilevät eivät sisällä B12-vitamiinia."


      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/B12-vitamiini

      • Olut.On.Pyhien.Juoma

        Ota olutta pupunruuan palanpaineeksi!


    • fgjjgjk

      Näkisin, että kehitys menee enemmänkin siihen suuntaan, että liha valmistetaan laboratorioissa. Näin lihasta saadaan myös erittäin terveellistä. Jo nyt lihaa on pystytty valmistamaan keinotekoisesti laboratoriossa, mutta sen kustannukset ovat vielä erittäin suuret. Kukapa maksaisi pihvistään 10 000 euroa?

      Eikä asia ole niin yksinkertainen, että kasvisyönti olisi automaattisesti parempaa, siinäkin on omat ongelmansa. Kasvissyönnin puolustajilla on oma propagandansa, kuten on myös lihansyöjilläkin. Totuus on aina jossain siellä välissä.

      Tulevaisuus on siitä jännä, että sitä on erittäin vaikea ennustaa. Yleensä kaikki ennustukset menevät enemmän tai vähemmän päin honkia. Sen verran voi varmaan kuitenkin veikata, että ruuan valmistus tulee kokemaan huiman muutoksen terveellisempään suuntaan. Tulevaisuudessa kaiken minkä laitamme suuhun, voimme tietää mitä siitä tarkalleeen ottaen meille tapahtuu. Nykyisin taidamme myrkyttää itseämme monella sellaisella aineella, jota ei pitäisi syödä lainkaan. Terveellisessä ravinnossa on myös pitkän iän salaisuus.

    • vihreä.ongelma

      Viimeisen tiedon mukaan keinopihvistä ei saada ikinä kannattavaa.

      Sama kuin virheiden tuulimyllyt ja aurinkopaneelit sähkön tuotantoon, asiantuntijoiden mukaan niistä ei saada ikinä kannattavia .

      Missä vihreä-virhe, siellä ongelma.

      • syövästä.kyse

        Ongelmako? Vaihtoehtoinen energia hyödyntää yhteiskuntaa, eli säästää energiaa.
        Ongelma ei ole vihreydessä, vaan sinussa.
        Vien esimerkin tuonne kiskoille. Sähköllä vedetään junia, eli kulutetaan energiaa. Kun junan massaa jarrutetaan, otetaan se energia talteen, eli veturi muutetaan "voimalaitokseksi", eli jarruvoima muutetaan takaisin sähköksi sinne ajolankaan.
        Siten toinen veturi vetäessään vaunuja, käyttää uusioenergiaa voimaksi, eikä sitä tarvitse voimalaitoksen kautta ottaa polttoaineista käyttöön.

        Siis säästettiin energiaa, eli "voimalaitoksen" polttoainevarastoa.

        Sitähän se hyödyntäminen on. Puhuttiin kuitenkin ruoka-energiasta.

        Eihän lihaa käytetä maailmassa kaikkialla samallamitalla kuin Suomessa käytetään. Terveysviranomainen mittaa sitä, mikä on riittävä punaisenlihan määrä viikossa, ja kk. dessa. tai vrk.dessa.

        Pärjäämme huomattavasti vähemmällä energialla, jonka tuottaminen polttaa maanpäällä energiaa enemmän lihanmuodossa, kuin sen ottaminen kasvis- puolelta.
        Säästäisimme terveydessäkin ottamalla kasvisten tuottama energia paremmin hyödyksi. Sydän- verisuonisairaudet ja paksusuolisyöpä.
        Näistähän puhutaan elimistömoottorissa, kun polttoaineen käytöstä puhutaan. Ei liha- vaikka kuinka elimistön diesel- moottoria fyysistä ruumista kuinka "lastuttaisi" toimimaan, se ei vain toimi.

        Nyt on tullut ja tulossa enemmän saatavaksi "Nythökaura".
        Se on proteiinilähteenä mielenkiintoinen. Siis ei tähän tarvitse uskontoa sekottaa, vaan järki. Lisäämällä kasvisperäistä elimistö on terveempi pidemmällä juoksulla, kuin ihmisellä, joka syö lihatuotetta -liikaa- .

        Meidänkin perheessä väärä valinta - runsaan lihansuhteen toi suolistosyövän puolisolle ja avanteen.
        Itselleni sydänsairauden - ohitusleikkauksen - ja terveiset tämänpäivän ongelmista. HK- sininen on ongelma. Ikäni tehnyt töitä ja kuntoani pitänyt yllä, mutta vasta tutkittuani syitä, olen ruumistani vahingoittanut polttoaineella, jonka olen suustani pannut sisään. Pohjois-Suomen ja etelän välillä suolistosyöpä on etelän vahingoksi on ravintoperäinen.
        Amerikan ja Suomen ero suolistosyövän suhteen on ravintoperäinen ja tosi, Amerikassa syöodään lihaa runsaasti ja siellä on sairaudet runsaasti. Suoliston mädättäjäbakteerit saavat aikaan syöpää, kun kasvis ei saa läpimenossa riittävästi apua, kun sitä ei syödä. Paska liiankauan makaa matkalla, ongelmat sentähden saavat aikaiseksi syövän, jota leikataan avanteiksi ja jotkut kuolevat siihen. Näitä syitä saa lukea terveyspuolen kirjallisuudesta, että tietoa on.
        Siis lihaa kannattaa syödä huomattavasti vähemmän ja kasviksen suosiminen, on elämänehto. Huomauttaisin, Intiassa on kaupunkejankin, jotka elävät kasviksilla, eikä siellä lihaa tarjota.
        Siis liha ei ole välttämätön, mutta meillä voidaan vähentää sitä.
        Markkinatalous kylläkin pitää "nakkikauppaa" parempana, kuin runsaskasviskauppaa.


    • ttkkl

      Ennen Vedepaisumusta ihmiset olivat kasvissyöjia ja muuttuivat hirviöiksi, kun jotain puuttui ravinnosta, mutta Jumala korjasi tuota vikaa ja antoi myös luvan liharavinnon käyttämiseen, jolloin saivat tärkeää aminohappoa ravinnosta, jota kasvisravinnossa on harvassa!
      Jeesus ilmoitti näyssä Apostoli Pietarille kaikki ravinnot puhtaiksi, jotka tarkoitettu ravinnoksi!

    • kysynpävaan

      Kun luin kirjan Elävä ravinto Elsa Ervamaa ja laitoin sen käytäntöön pääsin alkoholin himosta eikä ole sen jälkeen alkoholijuomat maistuneet. voi lainata kirjastosta.
      Tästä kirjasta on apua niille jotka haluavat lopettaa juomisen.

    • PasiToivonen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      274
      2830
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      212
      1818
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1502
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1261
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1188
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      254
      1126
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1032
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      973
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      78
      895
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      770
    Aihe