Onko Arasola liberaaliteologi vai milleriasti?

adventismin.ex-uhri

Adventismista ja jehovalaisuudesta on vaikea päästä erooon kun on nielaissut koukun ("adventtitotuuden") syötteineen vaikka eroaakin nimellisesti jäsenyydestä. Se on sääntö enemminkin kuin poikkeus että adventististit ja jehovalaiset hylkäävät eronneen jäsenen papit toimiessa esikuvina.

Restorationismi (engl. restorationism) on kristinuskon haara, jonka mukaan alkukristillisyys pitäisi palauttaa, ja tämä tapahtuisi nimenomaan restorationistisen liikkeen kautta. Tällaisiksi liikkeiksi lasketaan muun muassa Jehovan todistajat, Seitsemännen päivän Adventistit ja Myöhempien aikojen pyhien liike.

Millenarianismi eli kiliasmi on uskoa siihen, että Jeesus palaa aikojen lopulla fyysisesti perustamaan tuhatvuotisen rauhan valtakunnan maan päälle.

Useimmat oikeaoppiset (ei-gnostilaiset) kristityt olivat kiliasteja 100-luvulla; ainoastaan aleksandrialaiset kirkkoisät vastustivat sitä. Millenarianismi perustui apokalyptiseen kirjallisuuteen, varsinkin Johanneksen ilmestyksen 20. lukuun (vrt. apokalyptiikka). Juutalaiskristityt kannattivat kiliasmia vielä 300-luvullakin, samoin 1400-luvun taboriitit.
Millenarianismia kannattivat myöhemmin myös mm. monet anabaptistit, adventistit, Jehovan todistajat ja fundamentalistit.

Amerikkalaisen Daavidin Oksa-lahkon jäsenet ja johtajat ovat olleet adventismitaustaisia.
Tunnettu adventististitohtori Arasola on tehnyt väitöskirjan Millenariasmista.
Kristityt tuomitsevat millenarianismin harhaoppina ja Ellen Whiten vääräksi profeetaksi.
Jehovan todistajat on samoin kuin seitsämännen päivän adventistit on millenarianistinen ja restorationistinen kristillisperäinen uskonto. Jehovalaiset tähdentävät Jehova-nimen käyttöä Jumalan nimenä ja samoin seitsemännen päivän adventistit tähdentävät sapattiaan.

Adventistit ja samoin kuin jehovan todistajat uskovat kuuluvansa lopunajan jäännösseurakuntaan ja sinettinä/merkkinä adventisteilla on sapatti.

11

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • menehoitoon

      Tämä on taas näitä tyhjäpäisiä aloituksia. Mene hoitoon jos noin kovasti päätä kivistää.

      • tohtoritauttavat

        Mene tohtori Arasolan tai tohtori Flinkin luokse niin he suorittavat sinullekin aivopesun adventtiototuuteen.


      • hekohekoheko

        Mieluummin adventtitotuus kuin sinun tyhjänpäiväiset lörinäsi.


    • Tootta vähä pössöjä, mutta, så där vidare att..


      Adventtiliikkeen missio on Jeesus Kristus evankeliumi.
      Perustuu henkilökohtaiseen suhteeseen Ylipappiin uuden liiton kansalaisuudessa; Hebr 10:12-18, eli taivaassa elellään yhdessä ristityn kanssa vargedag.
      Ei sen kummempaa.
      Adventtikirkon teologia on täällä; https://kirjasto.adventist.fi/28-opinkohtaa

      Tiekuntien terminologia on aina vaihtelevaa riippuen paljolti kurssin vetäjistä.
      Yksi kurssin vetäjä voi tehdä omaa terminologiaa aina.

      William Miller (1782-1849) mihin viittaat oli aikansa baptistiliikkeen herätys-saarnaaja, joka sai saarnalupia sinne tänne. Hän tuli kuuluisaksi löytämälä Raamatusta suuren profetian, mutta erehtyi sen verran teologian tulkinnassa että luuli profetian tarkoittavan maan puhdistamista. Profetia tarkoitti kuitenkin temppelin puhdistamista.
      Miss Elen G White (1827-1915) selitti profetian loppuun vuoden lopussa 1844.
      Miss Whiten koko perhe oli juuri erotettu aikansa metodistiseurakunnasta opillisten erimielisyyksien vuoksi. Näitä seurakuntia oli pari tusinaa vähintään jo ennen Millerin ja Ellenkin syntymää. Olivat Eurooppalaista perua maahanmuuttajien mukana New Yorkin siirtolais-sataman läheisyydessä.
      Tieto oli hakusessa siihen aikaan. Miller tutki apokalyptisia ja eskatologisia profetioita ja näiden vertauskuvia Ilmestyskirjan ja Danielin kirjan välillä. Miller tuli viisaaksi, vaikka koville otti; Dan 12:10.

      Jokainen teologian maisteri on suomessa teologi.
      Nämä maisterit väittelevät jostakin hyvin kapeasta sektorista, omalla kvalifikoidulla sektorillaan alallaan, siksi että näyttävät tiedekunnalle kyekenevänsä tekemään itsenäistä tieteellistä tutkimustyötä. Väitöksellä ei muuta merkitystä ole, paitsi että on aina joku tiedekunnalle entuudestaan täysin uusi asia väitöksen aiheena.

      Daavidin Oksalla ei ole mitään tekemistä ollut Adventtikirkon ja Adventtikirkon arvojen -teologian kanssa.

      Siunauksia
      Jari Laurila
      keskustelija

    • pappis.sukua

      "Daavidin Oksalla ei ole mitään tekemistä ollut Adventtikirkon ja Adventtikirkon arvojen -teologian kanssa."

      Jos lukee Daavidin Oksan entisten jäsenten kirjoituksia (ainakin yksi heistä on kirjoittanut oikein kirjankin kokemuksistaan),

      ei voi päätyä samaan johtopäätökseen kuin Jari.

      Toki Jari esitti a-kirkon virallisen kannan.

      Mutta sen suhteen pätee sama kuin entiseen Neuvostoliittoon:

      Sen kansalaisista monet pystyivät tekemään eron propagandan ja kommunistisen propagandan välillä.

      • Maailma on täynnä kirjoja ja kansia.

        Pitää vaan ottaa Adventtikirkon teologia ja kaikki normit esiin- ja verrata niitä sitten ko. Oksajärjestön vastaaviin, niin totuus selviää.
        Ei mitään tekemistä keskenään. Saatanan metkut ovat mittavat, ja tavoitteena aina saada isompi joukko kerralla naurun alaiseksi.


        Siunauksia
        Jari Laurila
        keskustelija


      • Plus lisäksi jäsenkirjat esiin kaiken sen lisäksi mitä äsken juuri mainitsin.

        Siunauksia
        Jari Laurila
        keskustelija


    • ei.liberaali.lainkaan

      Kai Arasola ei ole mikään liberaali, vaan fundamentalistiadventisti, joka tahtoo olla mieliksi, kun vain hän saa pitää adventismin ja Ellen Whiten lippua korkealla.
      Arasola oli oikein Ellen Whiten säätiössä selailemassa hänen mielestään niin erinomaisen rouvan Ellen Whiten kirjallisia tuotoksia, joita ei ole käännetty edes Suomen kielelle.

    • mihin.katosivat

      Minnehän hävisivät sieltä EGW-säätiöstä ne Ellen Whiten sairaskertomukset? Viimeksi kun kävin lukasemassa, niin mikrofilmit oli tallella ja pääsi kurkistamaan vielä Ellen Whiten pään sisälle. Hurjaa se oli se 1800-luvun lääketiede.

    • Tietysti heti pahoittelut, että kirjoitan toisesta oman käsitykseni, mutta aluksi minulla oli käsitys että Kai on liberaalimpi kuin määrätty osa hänen lahkonsa kuukausipalkkaisista jäsenistä, mutta nyt olen tullut vahvasti siihen käsitykseen, että hän esittää liberaalimpaa kuin mitä hän on ja tämä on tietenkin aivan ymmärrettävää. Lahkoissa ja ylipäänsä uskonnon järjestöjen elämässä on aina kaksi todellisuutta, eli epävirallinen ja virallinen. On kaksi puolta, se mikä näytetään ulos ja se mitä ollaan.

      Toisaalta hän osaa naamioida viestinsä hyvin taitavasti ja ne ovat usein niin monitulkintaisia ja ympäripyöreitä että olitpa sitten liberaali tai konservatiivi tai jopa jonkin linjan kreationisti, niin kykenet olemaan pahoittamatta mieltäsi siitä, että miten Kai ilmaiseen näkemyksensä kyseisestä asiasta. Eli liberaali voi nähdä Kain vastauksen tukemassa liberaalia näkemystä ja kreationisti kreationistista näkemystä. Siinä hän on hyvä ja totisesti palkkansa ansainnut. Tai eläkkeensä.

      Mutta ehkäpä tuollaisessa lahkossa on hyvä olla sellainen, että osaa kumartaa jokaiseen suuntaan pyllistämättä mihinkään, niin se on pitkän ja vakaan uran sekä palkkakehityksen salaisuus. Jos olet selkeästi liberaali tai selkeästi kreationisti, niin se voi olla hyvä valinta määrätyssä yksittäisessä ajanjaksossa, mutta jos tuulet muuttuvat jostain syystä, niin huomaatkin olevasi yksin, hyljätty ja hyljeksitty.

      Sitten olen tullut siihen käsitykseen, että kun hän kertoo omaa versiotaan adventtikirkon nykytilasta ja tämän lahkon uskovaisista, niin hän etupäässä kuvaa sitä, että miten hän haluaisi asioiden olevan, eikä suinkaan sitä, että miten asiat lahkon sisällä ovat.

      • Harvinaista.... että olen tässä asiassa Bushmannin kanssa nyt melko samaa mieltä... :O Omituista :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      138
      1920
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1173
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1107
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      158
      935
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      94
      884
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      809
    7. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      744
    8. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      50
      730
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      730
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      676
    Aihe