Elämänkatsomustietoon vaihtaminen mahdollista

LukijanHuomioita

Hyvä uskonnonopettaja, muistathan mainita, että elämänkatsomustietoon oikeutetuille oppilaille onvaihto ET:oon mahdollinen.

Peruskoulun elämänkatsomustieto (ET) on uskontokuntiin kuulumattomille ensisijainen katsomusaine. Oppilas sijoitetaan lain mukaan ET-ryhmään, mikäli vanhemmat eivät toisin ilmoita. Monin paikoin ET on silti koulun oppiaineena vajaakäytössä.
Käytännössä monet lapset aloittavat opintiensä ET:n sijaan uskonnonopetuksessa vastoin vanhempien vakaata toivetta. Jos tuloinfossa on kerrottu, että ET-opetusryhmää ei ole, vanhemmat ovat vetäneet ruksin uskonnon kohdalle, eikä ryhmää ole taaskaan ”nollakouluun” syntynyt.
Jo ennen koulun alkua syntyneen katsomusaineen valinnan ei tarvitse olla pysyvä. ET-opetukseen oikeutettu oppilas voi siirtyä alaluokilla aloitetusta uskonnosta ET-ryhmään. Vaihtoilmoitusten myötä voi kouluissa syntyä uusia ET-ryhmiä. Juuri nyt lukuvuoden pian vaihtuessa on paras ajankohta siirtoilmoitukseen.
Kysymys on lapsen oikeudesta hänelle lain mukaan tarkoitettuun opetukseen. Kuntien, koulujen, rehtorien tulee tehdä kaikki voitavansa, jotta lapsen pääsy oikeuksiin toteutuu – nyt elokuussa 2016 voimaan tulevan uuden, entistäkin ehomman opetussuunnitelman mukaan. Kohtuulliset tukitoimet edistävät yhdenvertaisuuden tosiasiallista toteutumista. Rehtori esimerkiksi voi ilmoittaa tilanteen kehityksestä muiden ET:oon oikeutettujen oppilaiden huoltajille.
Uskontokuntiin kuulumattomien oppilaiden määrä kasvaa vuosi vuodelta, koska aiempaa harvemmat lapset kastetaan. Vanhempien erotessa kirkosta myös lapsi saatetaan erottaa. Helsingissä ET:ssä on noin 20 prosenttia oppilaista.
Lain mukaan ev.lut. kirkon jäseninä olevat peruskoulun oppilaat ja lukiolaiset eivät voi päästä ET-opetukseen, vaan ev.lut. uskonnonopetus on heille pakollista. Lapsiasiavaltuutetun toimiston lausunnon mukaan tämä tilanne ei vastaa yhdenvertaisuudelle asetettavia vaatimuksia. Lukiolaisten ET-kielto on ristiriidassa myös Lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa; katsotaanhan opiskelijan olevan kypsä kaikkiin muihinkin opiskeluaan koskeviin valintoihin. Nyt vain 18 vuotta täyttäneet saavat valita katsomusaineensa ET:n ja uskonnon väliltä.
ET:n avaamista kaikille mahdolliseksi valittavaksi katsomusaineeksi onkin esitetty eduskunnalle. Tämä muutos lisäisi aineen oppilasmäärää ja vahvistaisi ET:n asemaa kouluissa. Tämä kehitys on tarpeellista myös katsomusopetuksen muun kehittämistyön näkökulmasta. ET:ssä kehitetyt sisällöt ja niiden opetus tulee turvata opetuksen osittaisen yhdistämisen kokeiluissa.
Elämänkatsomustiedosta saa netistä kattavan tietopaketin ja uudistetut esitteet osoitteesta http://et-opetus.fi/et/esittelymateriaalit

14

1487

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fgg

      Outoa itse olen elvlut kirkossa mutta saan olla etssä

    • LukijanKommentti

      Lukiolaisiin kohdistuvaa ET-kieltoa on perusteltua tarkastella myös Lapsen oikeuksien sopimuksen (LOS) rikkomuksena. Sopimuksen 12 artiklan mukaan ”lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti”.
      Kun lukiolainen voi tehdä muutkin lukio-opiskeluaan koskevat tuntijaon sallimat kurssivalinnat, hänen tulisi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella voida valita myös katsomusaineen pakolliset kurssit uskonnon ja elämänkatsomustiedon välillä.

      Sopimus: 12 artikla:
      "Sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti.
      Tämän toteuttamiseksi lapselle on annettava erityisesti mahdollisuus tulla kuulluksi häntä koskevissa oikeudellisissa ja hallinnollisissa toimissa joko suoraan tai edustajan tai asianomaisen toimielimen välityksellä kansallisen lainsäädännön menettelytapojen mukaisesti."

      Toki kirkosta eroamalla (tai alle 15-vuotiaan erottamisella) pääsee valitsemaan vapaasti

    • Sanoonp.vaa

      Vaihto on mahdollinen myös kesken lukuvuoden, esimerkiksi nyt vuodenvaihteessa.

    • Lukija.lis

      Laaja kannatus elämänkatsomustiedon avaamiselle:
      Suuri enemmistö eli 76 prosenttia kannattaa elämänkatsomustiedon (et) avaamista kaikille valittavaksi koulun katsomusaineeksi uskonnon rinnalle. Tämä ilmeni Taloustutkimuksen viime viikolla tekemässä puhelinhaastattelussa, johon vastasi 1005 henkilöä eri puolilta maata. Kysymys kuului näin:
      ”Peruskoulun ja lukion uskonnonopetus on nykyisin pakollista evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenille. Uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon. Peruskoulussa valinnan tekevät oppilaiden huoltajat, lukiossa opiskelija itse.
      Kannatatteko sitä, että myös kirkkoon kuuluvat oppilaat voisivat opiskella elämänkatsomustietoa uskonnonopetuksen sijasta?”
      Et:n avaamista kannattaa selvä enemmistö iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, ammatista, tulotasosta, perhetilanteesta ja puoluekannatuksesta riippumatta. Ikäryhmissä suurin kannatus oli 15-24-vuotiaissa (80 %), mutta yli 65-vuotiassakin 72 % kannatti. Alueista Tampere ja Turku (85%) ylittivät niukasti Helsingin, Espoon ja Vantaan lukemat (83 %), mutta maaseudullakin 73 % kannatti aineen avaamista kaikille valittavaksi. Koulutustaustoista suurin kannatus (88 %) oli ryhmässä ylioppilas/lukio ja pienin (71 %) ryhmässä ammattikoulutus/opistotaso.
      Et:n avaamista kannatti puoluekannatuksensa ilmaisseista selvä enemmistö kaikkien puolueiden äänestäjistä kristillistä liittoa lukuun ottamatta. Vasemmistonliiton, Vihreiden ja SDP:n tukijoiden kannatus oli suurinta, myös Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannattajien lukemat olivat korkealla tasolla (76 % ja 74 %), ja Keskustaa äänestävissäkin kannattajia oli selvä, vaikka hieman muita pienempi enemmistö (57 %). Heistä, jotka eivät kertoneet kuntavaalien äänestysaiettaan, 80 % kannatti et:n avaamista.
      - Kyselyn näin selvä tulos yllätti myönteisesti, sanoo haastattelututkimuksen teettäneen Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski. Asian ei pidä jäädä tähän.
      - Nopein ratkaisu olisi, jos eduskunnan sivistysvaliokunta ottaisi käsittelyyn täysistunnosta valiokuntaan lähetetyn eduskunta-aloitteen. Ilman erityishuomiota tätä aloitetta tavan mukaan ”ei ehditä” valiokunnassa käsitellä, huomauttaa Ylikoski.
      - Jos asia ei muuten etene eduskunnassa, pitää ottaa esille kansalaisaloitteen teko ja nimenkeruun järjestäminen. Lakiteknisesti elämänkatsomustiedon kaikille valittavaksi avaava peruskoulu- ja lukiolain muutos on pieni. Koulun laajempi oppiaineremontti on asia erikseen. Tässä on kysymys aktuutimmasta yhdenvertaisuusasiasta, syrjivän holhouksen ja turhan säädöksen purkamisesta.

      • Sanonp

        Tärkeä tutkimus. Nyt kysymyksiä kansanedustajajille - ja muillekin kuntavaaliehdokkaille.


    • Sitä mukaa kun koulujen uskonnonopetusta on vähennetty ja tilalle on tuotu ns. ET-opetusta, koulut ovat yhä enenevässä määrin alkaneet kärsiä home- ja sisäilmaongelmista. Tilanteen korjaamiseksi, monet koulut joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudestaan, mikä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Ja jos uudessakin koulussa annetaan ET-opetusta, evoluutio-opetusta tai vääristyneitä moraalikäsitteitä ja perhemalleja, ongelma saattaa vain toistua.
      Tosin minulla ei ole täyttä varmuutta, että homeongelmat johtuisivat koulujen opetusohjelmista, mutta kaikki näyttää kyllä viittaavan siihen.
      Aina kun ihminen poikkeaa pois Jumalan antamista elämänohjeista, Jumalan varjelus poistuu ja se avaa oven monenlaisille ongelmille.

      • Homehtunutta

        Uskonnon opetusmäärä on yhä suuri, peruskoulussa 10 vosiviikkotuntia 9 kouuvuoden aikana, eli yhtenä lukuvuotena oppilaat joutuvat kestämään 2 tuntia viikossa opetus (muulloin yksi tunti). Semmoinen jatkuva määrä homentuneiden uskomusten opetusta muka totena ilmeisesti pitää yllä homeitiöitä kouluissa.


      • "Uskonnon opetusmäärä on yhä suuri, peruskoulussa 10 vosiviikkotuntia 9 kouuvuoden aikana, eli yhtenä lukuvuotena oppilaat joutuvat kestämään 2 tuntia viikossa opetus (muulloin yksi tunti). Semmoinen jatkuva määrä homentuneiden uskomusten opetusta muka totena ilmeisesti pitää yllä homeitiöitä kouluissa."

        Uskonnonopetusta on ollut kouluissa kautta aikojen, eikä ole ollut mitään homeongelmia.
        Sisäilmaongelmat ovat tulleet vasta sitten, kun ET-opetusta on alettu opettaa.


    • Jakoist

      Jossakin lukioissa eka luokan eka kurssi on vasta 3. jaksolla.

    • Lukija.kommentt
    • Ihmisen tärkein asia on se, missä hän viettää iäisyytensä? Viettääkö hän sen Jumalan valtakunnassa vai iankaikkisessa kadotuksessa eli helvetissä. ET-opetus ei pelasta ketään iankaikkiselta kadotukselta ja siksi siitä ei ole mitään hyötyä iankaikkisuutta ajatellen eikä se kelpaa korvaamaan uskonnonopetusta. Se on salakavala ansa, jolla lapsia petkutetaan valitsemaan väärä elämänkatsomus, joka vie kadotukseen.

      Lapset tarvitsee sellaista opetusta, joka voi johtaa heidät pelastukseen Jeesuksen sovitustyön ansiosta. Jeesus Kristus on ainoa tie iankaikkiseen elämään, joka on ihmisen tärkein asia.
      Siksi lapsi tarvitsee uskonnonopetusta enemmän kuin mitään muuta opetusta.

    • ViestiEduskuntaan
    • Sekulaarist

      Elämänkatsomustieto eli ET vastaa monen kirkkooon kuuluvan lapsen perheen katsomuksellista tilannetta. Jos perheen vanhemmat eivät "usko kritinuskon opettamaan jumalaan", on perusteltua erottaa lapsi kirkosta ja laittaa et-opetukseen.

      Uskonnonopetuksesta on hyvä vaihtaa ET-ryhmään lukuvuoden vaihtuessa. Toisin sanoen asiasta on hyvä ilmoittaa koululle kesäloman aikana. Näin tilanne on selvä elokuussa kun koulu alkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1903
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1476
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      13
      1384
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe