Uskonnonvapaus ja kirkko

Kun puhutaan uskonnonvapaudesta, niin ensisijainen olettamus lienee, että se tarkoittaisi eri uskontojen tasapuolista kohtelua, lupaa uskoa kuten haluaa tai olla uskomatta yhtään mihinkään.
Mutta käytännössä asia ei ole näin. Esim suurimmassa uskonnollisessa toimijassa eli ev.lut. kirkossa uskonnonvapaus tarkoittaa yleensä vain positiivista uskonnonvapautta ja silloinkin vain kirkon ja sen edustaman kristinuskon etuoikeuksien puolustamista.
Negatiivisen uskonnonvapauden (liekö kirkon keksimä termi?) kirkko sen sijaan tuo esille negatiivisessa yhteydessä liittäen sen joko yhdentekevään suvivirteen tai taistelevaan ateismiin (piispa Jari Jolkkosen käyttämä ilmaus).
Toisin sanoen, kirkossa hallitaan propagandan teko ja lobbaus.
Suomalaisessa uskonnonvapaudessa ei ole kuin se vika, ettei sitä ole. Niin kauan kuin yksi taho eli kirkko nauttii sadoista eri etuoikeuksista, niin mitään uskonnonvapautta ei ole olemassakaan.
Olisiko Suomenkin aika siirtyä uskonnonvapauden aikaan?

4

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei-Täysinvapaa

      Suomalaisessa uskonnonvapaudessa ei ole kuin se vika, ettei sitä ole. Niin kauan kuin yksi taho eli kirkko nauttii sadoista eri etuoikeuksista, niin mitään uskonnonvapautta ei ole olemassakaan.
      Olisiko Suomenkin aika siirtyä uskonnonvapauden aikaan?

      Totta hitossa on ollessani armeijassa 60 luvulla oli uskonnonvapaus selkeästi pinnalla.
      Kaikki osallistuivat ilta ja kenttäjumalanpalveluksiin. Ne joilla oli rappikoulu käymättä suorittivat sen palveluksensa päälle. Muutenkin oli vapaus suunrenmoista jos ei ollut rippikoulua käyty ei pappi vihkinyt avioliittoon. Kuitenkin laki uskonnonvapaudesta oli säädetty aikoja sitten. Rukoussunnuntaina ei saanut järjestää huvitilaisuuksia ja muitakin ihmeellisyyksiä oli. Jopa Jumalanpilkkaoikeudenkäynti oli ajankohtainen.
      Siinä esimerkkejä uskonnonvapaudesta joka esti hautaamisen kirkkomaahan ja ainakin moninkertaisen hautapaikkamaksun. Yhteisövero verotti yhtiöitä vaikka yksikään asiakkaista ei olisi kirkkoon kuulunut, nythän sama systeemi on kaikkien veronmaksajien piikissä.

    • ValtioVallalle

      Vaatimukset tulee kohdistaa valtiovaltaan, eduskuntaan, hallitukseen ja oikeudenvalvojille. Ei "aneluja" kirkolle. Joka on pian itse vähemmistö.

      • Kirkolta on tietenkin turha pyytää mitään, se ajattelee cvain omaa etuaan. Kirkolla tarkoitan kirkon ylintä vallankäyttöä eli kirkolliskokousta ja kirkkohallitusta.
        Pahaa pelkään, että ensin kirkon jäsenmäärä pitää saada alle 50%, ennenkuin eduskunta tekee mitään. Kansanedustajien keski-ikä on korkea ja ajattelutapa kovin konservatiivinen. Ei niillä ole munaa tehdä mitään radikaalia eroa, kun ei ne osaa edes päättää sitä, että luovuttaisiin tunnustuksellisesta uskonnonopetuksesta ja siirryttäisiin yhteen ET-aineeseen. Uskonto ohitti jopa historian.
        Ja tämä nykymalli se maksaa rahaa.


    • Humanistisesti

      Uskonnonvapauteen kuuluu sekä vapaus liittyä, kuulua, harjoittaa ja julistaa (ns. positiivinen ulottuvuus) että vapaus olla kuulumatta, erota, olla harjoittamatta ja olla tuomatta julki (ns. negatiivinen ulottuvuus). Uskonnonvapaus ei toteudu, jos jompikumpi näistä asian kahdesta puolesta jää toteutumatta.
      Kyse on vapausoikeudesta. Julkisen vallan tulee turvata vapaus. Uskonnon harjoitus ja sen järjestäminen ovat kuitenkin yksilöiden itsensä sekä uskonnollisten yhdyskuntien asioita. Valtion turvaama vapaus harjoittaa uskontoa ei tarkoita, että valtion tulisi järjestää uskonnonharjoitustilaisuuksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8386
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe