Kielitiede vs. raamatun horinat

Baabelin torni (uudessa raamatunkäännöksessä Babylonin torni) on yksi oudoimmista ja kenties naurettavimmista raamatun tarinoista, ja samalla myös suunnattoman vastoin kielitiedettä:

http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Moos.11.html

Tarinan mukaan maailmassa puhuttiin yhtä kieltä ja ihmiset koettivat rakentaa korkean tornin, joka uhkaisi itsensä Jumalan arvovaltaa ja kunniaa. Tämän johdosta tämä jumala keksi mainion kepposen ja sekoitti ihmisten kielen niin, että he eivät enää kyenneet ymmärtämään toisiaan ja hanke meni mönkään.

Adventtikirkko ja muutamat muut lahkot vastustavat evoluutioteoriaa, mutta olisi heillä muutakin vastustettavaa, sillä mitäpä tästä lapsellisesta tarinasta sanoo kielitiede?

Kielitiede sanoo ei, ei ja vielä kerran ei, tuo tarina ei ole mahdollinen, koska mikään sen kuvailema asia ei pidä tiedetyn tiedon valossa paikkaansa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kielitiede

Tämän tarinan analysointi pitää todellakin lähteä siitä lähtökohdasta, että onko kielitieteen mukaan niin, että muinaisen Baabelin tornin rakentamisen aikaan maailmassa puhuttiin vain yhtä kieltä, joka sitten siitä hajosi lukuisiksi kieliksi, joiden puhujat eivät voineet mitenkään enää ymmärtää toisiaan? Eli kielet eivät olisi olleet mitään sukua toisilleen, millään tavalla?

Kielitieteen vastaus on tiukka EI ja tämä tarkoittaa sitä, että satukirjan voi sulkea ja pistää sinne minne se kuuluu, eli uuniin, mutta jatketaan silti, koska lukijani varmaan haluavat tietää, että miksi vastaus on ei.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kielikunta

Meillä on kaksi suurta kielikuntaa, eli uralilainen ja indoeurooppalainen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uralilaiset_kielet

https://fi.wikipedia.org/wiki/Indoeurooppalaiset_kielet

Kielikuntia tutkimalla on päivänselvää, että ne eivät voi millään olla lähtöisin samasta kantakielestä, kuten tuo raamatun hölmö tarina edellyttäisi.

Nimittäin uralilaisella ja indoeurooppalaisella kielikunnalla on täysin oman tyyppinen muotorakenne, eli että mitä sanoihin tai lauseisiin lisätään kun ilmaistaan erilaisia asioita ja tilanteita.

Uralilaisessa kieliperheessä sana taipuu kun taas indoeurooppalaisessa kielessä sama kuvataan etuliitteellä, eli vaikkapa näin:

-Uralilainen kieli sanoo metsässä.
-Indoeurooppailnen kieli sanoo i skogen.

Eroja on paljon muitakin, joka selviää noita wikipedian linkkejä lukemalla, joten jatkakaa omatoimista opiskelua tämän jälkeen.

Typologinen ero kielissä on liian suuri, että ne voisivat olla kehittyneitä yhdestä ja samasta kielestä tai niin, että aluksi puhuttiin yhtä jonkin jumalan luomaa puhdasta ja kaunista kieltä, jonka sitten samainen jumala sotki sekasotkuksi ja jokainen puhuja kehitti uuden, oman kielensä. Kielitieteen vastaus näihin outoihin paimentolaisten näkemyksiin on tiukka EI.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lingvistinen_typologia

Raamatun mukaan puhdas alkukieli, jonka jokin jumala loi, syntyi noin 6000 vuotta sitten.

Kielitieteen vastaus on jälleen kerran ei, ei ja ei. Esim. kantauralin ajoitus menee tällä hetkellä vuoteen (noin) 7000 eaa, joka on tehty arkeologian ja antropologian kautta.

Indoeurooppalaisten kielten kantamuodon tutkimus on ollut haastellista, koska aluekin on valtaisa ja tutkimusaineisto vielä valtaisampi, mutta raamatun aikamääreisiin ja tarinoihin ei ole löytynyt mitään yhteyttä sieltäkään.

Ja sitten osansa tuo mukaan tietenkin ihmisen tutkimus. Raamatun mukaan kieltä käyttävä ihminen ilmestyi tänne noin 6000 vuotta sitten.

No tieteen mukaan sellainen ihminen, jolla oli riittävän kehittyneet puhe-elimet, käveli Afrikasta Lähi-Itään ja Eurooppaan n. 60 000 vuotta sitten. Joten pieleen meni paimentolaisten tarinalla taas.

Varhaisemmilla ihmislajeilla, kuten heidelberginihmisellä (600 000 eaa), ei ollut puhumisen mahdollistavia äänielimiä, mutta jonkinlainen alkeellinen kieli mörähdyksineen ja muine ärähdyksineen heillä on tietenkin voinut jo olla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Heidelberginihminen

Joten kun raamattu väittää, että jokin jumala on luonut kielen ja antanut sen kaikessa viisaudessaan ihmisille, jonka jälkeen sitten kerrran kiukuspäissään sotki sen kielen lukuisiksi kieliksi, jotka eivät voi ymmärtää toisiaan, eivätkä voi olla mitään sukua toisilleen, niin tämäkin väite on nykytiedon mukaan naurettava ja lisäksi väärä ja virheellinen, eli mitä siitä satukokoelmasta voisi sitten sanoa?

Ja muutenkin tarina Aatamista ja Eevasta on käsittämättömän huono, jos sitä miettii oppimisen lähtökohdista, eli jokin jumala taikoi nämä henkilöt ja ne saman tien osasivat puhua, ymmärsivät kuulemansa ja eri käsitteet ja niin edelleen, niin tarinahan on naiviudessaan uskomattoman huono ja lapsellinen.

Ajatuksia?

64

648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • existi

      Raamatussa ei sanota, että kielet eivät olisi mitään sukua keskenään. On aivan ymmärrettävää, että ensimmäiset ihmiset Aatami ja Eeva ovat puhunet keskenään vain yhtä kieltä ja sikäli kuin uskomme Jumalan puhuneen heille Edenin puutarhassa, on Jumala puhunut sitä samaa kieltä heille ja itse asiassa se kieli, jota ihmiset alussa puhuivat on Jumalan luoma kieli, ei evoluution kautta kehittynyt kieli.

      Kun mennään ajassa eteenpäin Aatamista Nooaan, niin toki kieliä ja murteita oli jo paljon, mutta niiden kansojen kieli, jotka mainitaan 1Moos 10-11 luvuissa ovat muodostuneet yhteisestä kantakielestä, jota Nooa perheineen puhui (Nooan pojat olivat Seem, Jaafet ja Haam).

      Ennen vanhaan jaettiin kielet seemiläisiin, jaafetilaisiin ja haamilaisiin kieliin. Jako toimi ihan hyvin ennen Chomskyn ja modernin kielitieteen aikaa, mutta enpä ole chomskilaisiin ja modernisteihin pahemmin tutustunut.

      Antaa ihmisapinoiden mölistä ja keskitytään me kristyt vain siihen, mitä Jumala puhuu meille Raamatun kirjoitusten kautta.

      • >>> Raamatussa ei sanota, että kielet eivät olisi mitään sukua keskenään. >>>

        No ei suoraan tietenkään, ei se nyt niin fiksu kirja ole, mutta tarinasta voi päätellä jotain.

        Raamatun hölmö tarina kertoo, että jokin jumala sekoitti kielet niin, että ihmiset eivät enää voineet ymmärtää toisiaan yhtään.

        Se tarkoittaa sitä, että kielet eivät voineet enää olla mitään sukua toisilleen, koska muutoin ihmiset olisivat ymmärtäneet sanan sieltä, toisen täältä ja yhteisymmärrys olisi taas löytynyt, aika nopeastikin.

        Mehän tiedämme, että kun pistämme nyt sinun eteesi sukulaiskieliä, niin vaikka et ymmärrä suurimmasta osasta yhtään mitään, vilahtelee siellä tuttuja sanoja, tai tuttuja sanantapaisia, sanan osia, joiden merkityksen ymmärrät ja kun ymmärrät muutamien sanojen merkityksen, alkaa loppujenkin merkitys avautua lausekontekstin kautta enemmin tai myöhemmin.

        Näin me olemme kyenneet selvittämään sellaisien kirjoitusten sisällön, jota kukaan ei ole osannut tai puhunut täällä tuhansiin vuosiin.

        Joten kielitieteen sanoma on selvä: raamatun tuokin tarina on huono nuotiosatu.

        >>>> On aivan ymmärrettävää, että ensimmäiset ihmiset Aatami ja Eeva ovat puhunet keskenään vain yhtä kieltä ... >>>

        Juu ja tämän lisäksi pitää hyväksyä, että se jumala taikoi tuon kielen heidän aivoihinsa ja samalla taikoi niin, että he ymmärsivät samalla taikomiskerralla myös että mitä mikin sana tarkoittaa ja he kykenivät sujuvasti ilmaisemaan tunteitaan yms, joka on aivan käsittämätöntä hölynpölyä ja uppoaa vain sellaiseen ihmiseen, jolla on suuria luonnontieteellisiä aukkoja sivistyksessään.

        >>> Ennen vanhaan jaettiin kielet seemiläisiin, jaafetilaisiin ja haamilaisiin kieliin. >>

        Tällä ei ollut tieteellisyyden kanssa mitään tekemistä, vaan raamatun tarujen pohjalta joku tällaista päätteli tai oli pakkokin päätellä, mutta kielitiede on osoittanut nuo päätelmät hölynpölyksi.

        >>> Jako toimi ihan hyvin ennen ... >>

        Ehkäpä näin oli, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että oliko tuo jako todellisuuteen perustuva. Ei ole, on nyt täysin selkeä ja kiistaton vastaus.

        >>> Antaa ihmisapinoiden mölistä ja keskitytään me kristyt vain siihen, mitä Jumala puhuu meille Raamatun kirjoitusten kautta. >>>

        Ottaen huomioon sen, että mitä tiede sanoo niistä kirjoituksista ja niiden suhteesta todellisuuteen, niin enpä viitsisi moiseen aikaani tuhlata, kuten kielitiedekin hienosti osoittaa.


      • savimajana

        Siinähän se sinun päättelysi raamatunsanaan menee hilseesi yli.
        Siksi olet bushmanni aivan sekasin.

        Otetaanpa yksi kieli - Hebrea. Siinä on ilmaisultaan raamatulle hyvä kieli. Meidän käännöskieli jättää Sanasta paljon sanomatta, että savolainen ymmärtäisi.

        Toisaalta, kyllä "tieteenkuvalehti" on yksi Baabeliuskonnon rakennuskivi, josta Bushmanni lyö kovasti rakennusta pystyyn taivaaseen päin. Katselee harjalle "samankielisiä" jotka huhuilevat korkeammalta, että ei näy Jumalaa ei.

        Toisilla on toisennäköisiä rakennuskiviä baabeleihinsa, mutta ElävänJumalantemppeli, se rakentuu kulmakivenvaraan, jossa on Kristus. Jopa hengelliset kivet on olemassa. On muuri- jne.

        Mutta, tämä on aivan käsittämätöntä tieteenlehden omistajalle, koska se käy savesta polttamassa omat kivet ja nehän kivet ovat kovia. Kalkuttelee siinä sitten rakennustaan.

        Täällä on kivet eläviä kiviä ja se rakennus kylläkin kaupunkinaan ulottuu taivaisiin.

        Siis- baabeli - on bushmannin kovaksi keitetty, tai poltettu sydän.
        Taivaallinen, vielä notkea - savi- joka muovautuu rakentajansa, Jumalan kädessä.

        Eli aivan eri blaneetalta yrittää bushmanni taivasta katselemaan.


      • TAU-merkki

        Kommentoinpa hieman hebreankielen lukua 400 ja sanaa merkki.
        Se on yhteneväinen, eli sana TAU.
        Jumala laittoi luomisessa 1Mo 1:14 Ja Jumala sanoi: "Tulkoot valot taivaanvahvuuteen erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä [TAU] osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia,

        https://www.youtube.com/watch?v=u70lZSMP9Bo
        How Big Is The Sun?

        Tuossa youtuben kohdalla se tulee esiin. 0:08 ->

        Tieteenkuvalehteläinen kertoo sattumasta.
        "Kyseessä on yhteensattuma, sillä Aurinko on paitsi 400 kertaa kauempana kuin kuu, (muista raamatun hebrean TAU- merkki ja samalla lukuarvo 400)! sattumaako? Ei, vaan Luoja laittoi sen näin.
        jatketaanpa.
        "kauempana kuin kuu, myös 400 kertaa suurempi. jne....

        Ajatelkaapa, kun vihjaten bm.ään paimentolaiset kertoivat tämä, ennenkuin kuvalehtiä tieteessä alettiin painamaan, ainakin 3500- vuotta sitten.


      • TAU-merkki kirjoitti:

        Kommentoinpa hieman hebreankielen lukua 400 ja sanaa merkki.
        Se on yhteneväinen, eli sana TAU.
        Jumala laittoi luomisessa 1Mo 1:14 Ja Jumala sanoi: "Tulkoot valot taivaanvahvuuteen erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä [TAU] osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia,

        https://www.youtube.com/watch?v=u70lZSMP9Bo
        How Big Is The Sun?

        Tuossa youtuben kohdalla se tulee esiin. 0:08 ->

        Tieteenkuvalehteläinen kertoo sattumasta.
        "Kyseessä on yhteensattuma, sillä Aurinko on paitsi 400 kertaa kauempana kuin kuu, (muista raamatun hebrean TAU- merkki ja samalla lukuarvo 400)! sattumaako? Ei, vaan Luoja laittoi sen näin.
        jatketaanpa.
        "kauempana kuin kuu, myös 400 kertaa suurempi. jne....

        Ajatelkaapa, kun vihjaten bm.ään paimentolaiset kertoivat tämä, ennenkuin kuvalehtiä tieteessä alettiin painamaan, ainakin 3500- vuotta sitten.

        Auringon ja Kuun maasta mitattujen keskietäisyyksien suhde on noin 389.

        Jos Jumala halusi sen olevan 400, miksei hän ollut tarkka tässä hommassa?


    • pyhpyh

      Bushmanni on irstas iljetys. Siinä ajatus.

    • Minä tuossa olin yksi päivä kaupalla pakastealtaalla ja katselin kun vieressäni kaksi miestä puhui toisilleen kuurojen/puhevammaisten käsimerkeillä eivätkä puhuneet ääneen mitään...
      Eli jokaiselle sanalle oma käsisymbooli... Ja aloinkin siinä miettiä että tämä kielihän on tavallaan hyvin kansainvälinen kieli kun toinen voi olla vaikka kiinalainen ja toinen Amerikasta ja jos vain käsimerkki vastaa yhteistä symbolia niin silloinhan ei ole väliä onko sana omalla kielellä skogen vai metsä jos symboli on sama...

      Itse en moisesta huitomisesta ymmärrä mitään muuta kun tietämättömänä seurasin vierestä... Yo poikani kertoi, että heillä olisi tässä viittomakielessä jopa "murteita" ja että äidinkielessä oli ollut siitä jotain puhetta... en tiedä mutta mielenkiintoinen tällainenkin "yhteinen kieli"...
      .
      Vrt. Wikipedia "Erilaisia viittomakieliä on maailmassa satoja, jotka eroavat viittomistoltaan ja kieliopiltaan toisistaan. Kieliopeissa ja viittomissa on tosin löydettävissä tiettyjä samankaltaisuuksia, mikä helpottaa eri kieliä viittovien kuurojen kommunikointia"
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Viittomakielet

      ...

      Ja Baabelin tornin tarina taas minusta kertoon siitä enempi kun ihminen on aina pyrkinyt nousemaan Jumalan asemaan ja Baabelissa juuri ihmiset yritti rakentaa ensimmäisen kerran tornin taivaaseen asti...
      Ihminen ei ole Jumala mutta Jumala ON !

      Vrt Jes 55:8 Sillä minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra.

      55:9 Vaan niin paljon korkeampi kuin taivas on maata, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne.

      • Vrt 1 Moos 11:4 Ja he sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan".

        11:8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        Vrt 1 Moos 11:4 Ja he sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan".

        11:8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.

        1992 käännös: 11:4 He sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme MAINETTA !

        Alkukieli: šêm; = Nimi, Maine ,Kuuluisa, Tunnettu !
        http://biblehub.com/text/genesis/11-4.htm
        http://biblehub.com/hebrew/8034.htm


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        1992 käännös: 11:4 He sanoivat: "Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme MAINETTA !

        Alkukieli: šêm; = Nimi, Maine ,Kuuluisa, Tunnettu !
        http://biblehub.com/text/genesis/11-4.htm
        http://biblehub.com/hebrew/8034.htm

        Vrt. Hes 28:2 Näin sanoo Herra, Herra: Koska sinun sydämesi on ylpistynyt ja sinä sanot: 'Minä olen jumala, jumalain istuimella minä istun merten sydämessä', ja olet kuitenkin ihminen, et jumala, vaikka omasta mielestäsi olet jumalan vertainen-
        28:6 sentähden, näin sanoo Herra, Herra: Koska omasta mielestäsi olet jumalan vertainen,...>
        28:14 Sinä olit KERUBI, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal'olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä.
        28:15 Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys


      • sekoituksesta

        Uruckin kaupungin kuninkaana oli Enmerkar. Hän perusti kaupungin 4500 eKr. Legendassa "Enmerkar ja Arattan herra" kerrotaan:

        "Enki, the lord of abundance and of steadfast decisions, the wise and knowing lord of the Land, the expert of the gods, chosen for wisdom, the lord of Eridug, shall change the speech in their mouths, as many as he had placed there, and so the speech of mankind is truly one."

        Enmerkar oli sumerilaisille suuri sankari, joka taltutti kaaosmonsterin. Raamatussa hänestä tehtiin pahis Nimrod, joka halusi rakentaa tornin taivaaseen.
        Sumerilaisilla oli myös tarina, jossa Enki-jumala yhdisti kielet niin, että kaikki ihmiset saattoivat ylistää hän yhdellä kielellä.
        Kuvaus assimilaatiosta, jossa kaupunkiin muuttavat omaksuvat paikallisen kielen, on lähempänä totuutta. Kieltensekoitus on pelkkä myytti.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Enmerkar_and_the_Lord_of_Aratta


      • sekoituksesta kirjoitti:

        Uruckin kaupungin kuninkaana oli Enmerkar. Hän perusti kaupungin 4500 eKr. Legendassa "Enmerkar ja Arattan herra" kerrotaan:

        "Enki, the lord of abundance and of steadfast decisions, the wise and knowing lord of the Land, the expert of the gods, chosen for wisdom, the lord of Eridug, shall change the speech in their mouths, as many as he had placed there, and so the speech of mankind is truly one."

        Enmerkar oli sumerilaisille suuri sankari, joka taltutti kaaosmonsterin. Raamatussa hänestä tehtiin pahis Nimrod, joka halusi rakentaa tornin taivaaseen.
        Sumerilaisilla oli myös tarina, jossa Enki-jumala yhdisti kielet niin, että kaikki ihmiset saattoivat ylistää hän yhdellä kielellä.
        Kuvaus assimilaatiosta, jossa kaupunkiin muuttavat omaksuvat paikallisen kielen, on lähempänä totuutta. Kieltensekoitus on pelkkä myytti.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Enmerkar_and_the_Lord_of_Aratta

        Niin sumerialaiset ja sumerin kieli on maailman vanhin tunnettu jäljitetty kieli josta on säilynyt kirjoitettua tekstiä mutta ei tämä mitään todista mistään esim. ihmiskunnan historiasta... tai että Afrikka ja Arabian niemimaa kuuluivat ennen yhteen ja Punaista merta ei ollut näiden mannerten välissä

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sumeri


      • sekoituksesta kirjoitti:
        " Kieltensekoitus on pelkkä myytti"
        _________________________

        Miten niin myytti ? Maailmassa on nytkin ties kuinka monta kieltä ja sen eri variaatioita ja murteita...
        Miten siis niin myytti ?
        .
        Miksi emme puhu täällä telluksella kaikki samaa kieltä ?

        ...Paitsi että "Fuck You" käsimerkin tietää kyllä melkein kaikki... :D


    • satukirjasta

      Noh, tämä kieltensekoitushumpuuki on hyvin linjassa kyseisen kirjan muiden satujen kanssa. Ei se minusta kalpene yhtään vedenpaisumussadun tai luomissadun kanssa.

    • 1. Moos. 11:3 "Ja he sanoivat toisillensa: Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi. Ja tiiltä he käyttivät kivenä, ja maapihkaa he käyttivät laastina.
      4 Ja he sanoivat: Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan.
      5 Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet.
      6 Ja Herra sanoi: Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä.
      7 Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä.
      8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.

      Tässä Raamatun sadussa on myös sellainen hauska sadulle ominainen piirre ja se ilmenee tuosta 5. jakeesta eteenpäin, jossa se mahtava kaikkitietävä Jahve ja hänen hovinsa vapisevat pelosta"

      Jahve siis todella pelkäsi, että torni olisi saattanut ulottua hänen makuuhuoneeseensa saakka? Baabelin-torni sadussa tuo käy selvästi ilmi.

      "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen."
      Ja Herra sanoi: "Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä."

      Kysymys kuuluukin: "Kuinka korkean tornin tarinan henkilöt olisivat tuona aikana pystyneet rakentamaan poltetuista tiilistä ja maapihkalaastia käyttäen?
      Olisiko 100 metriä korkea torni pysynyt pystyssä sen ajan materiaaleja käytettäessä? Vai olisiko kilometrin korkuinen torni ollut mahdollinen?
      Jokainen hivenenkin kouluja käynyt ja lujuusopista tietävä voi laskeskella sitä?

      • >>> Kysymys kuuluukin: "Kuinka korkean tornin tarinan henkilöt olisivat tuona aikana pystyneet rakentamaan poltetuista tiilistä ja maapihkalaastia käyttäen?
        Olisiko 100 metriä korkea torni pysynyt pystyssä sen ajan materiaaleja käytettäessä? Vai olisiko kilometrin korkuinen torni ollut mahdollinen?
        Jokainen hivenenkin kouluja käynyt ja lujuusopista tietävä voi laskeskella sitä? >>>

        Ihan hyvä huomio.

        Ehkäpä tuohon aikaan oli vain ohutta alapilveä, jonka suojissa Jahve piileskeli, eli noin 50 metrin korkeudella maan pinnasta ja sitten häntä alkoi kovasti pelottaa, että nyt nuo peijakkaan nokkelat beduiinit saavat kohta piilopaikkani selville, niin pakko sotkea tämä katala juoni heti alkumetreillä.


      • Adventtiairut
        " ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. "
        _______________________
        1 Moos 11:6 -92 "on vasta alkua"

        Huomaa syntiin langenneella ihmiskunnalla on aina ollut tarve olla "Jumalan vertainen" Minä-jumala etunenässä...
        Mutta edelleen olemme vaarassa hukkua omiin ulosteisiimme !


      • missä-rauniot
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Kysymys kuuluukin: "Kuinka korkean tornin tarinan henkilöt olisivat tuona aikana pystyneet rakentamaan poltetuista tiilistä ja maapihkalaastia käyttäen?
        Olisiko 100 metriä korkea torni pysynyt pystyssä sen ajan materiaaleja käytettäessä? Vai olisiko kilometrin korkuinen torni ollut mahdollinen?
        Jokainen hivenenkin kouluja käynyt ja lujuusopista tietävä voi laskeskella sitä? >>>

        Ihan hyvä huomio.

        Ehkäpä tuohon aikaan oli vain ohutta alapilveä, jonka suojissa Jahve piileskeli, eli noin 50 metrin korkeudella maan pinnasta ja sitten häntä alkoi kovasti pelottaa, että nyt nuo peijakkaan nokkelat beduiinit saavat kohta piilopaikkani selville, niin pakko sotkea tämä katala juoni heti alkumetreillä.

        Jos nyt leikitään ajatuksella, että ihmiset olisivat onnistuneet rakentamaan pilviin ulottuvan tornin. Todellakin leikitään, sillä se on fysikaalinen mahdottomuus.

        Missä ovat tuon tornin rauniot? Kiinan muuri on näkyy maan kiertoradalle asti. Vaan missä torni?


      • siismitäihmettä

        Eihän sellaista Raamatun mukaan saatu rakennettua, se jäi pelkäksi haluksi, joten tietenkään sellaista ei ole.


      • siismitäihmettä kirjoitti:

        Eihän sellaista Raamatun mukaan saatu rakennettua, se jäi pelkäksi haluksi, joten tietenkään sellaista ei ole.

        Hyvä huomio... rakentaminen jäi kesken...


      • ei.jäänyt.kesken
        Kopittelija007 kirjoitti:

        Hyvä huomio... rakentaminen jäi kesken...

        5 Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet.
        Miten niin jäi kesken? Kaupunki ja torni olivat jo pystyssä? Ette näemmä tunne Raamatun satuja?


      • ei.jäänyt.kesken kirjoitti:

        5 Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet.
        Miten niin jäi kesken? Kaupunki ja torni olivat jo pystyssä? Ette näemmä tunne Raamatun satuja?

        11:8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        11:8 Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.

        huom - 92 käännös 11:5 Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat,


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        huom - 92 käännös 11:5 Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat,

        New American Standard Bible
        The LORD came down to see the city and the tower which the sons of men had built.

        King James Bible
        And the LORD came down to see the city and the tower, which the children of men builded.

        Holman Christian Standard Bible
        Then the LORD came down to look over the city and the tower that the men were building.

        International Standard Version
        However, the LORD descended to look over the city and the tower that the humans were building.

        NET Bible
        But the LORD came down to see the city and the tower that the people had started building.

        GOD'S WORD® Translation
        The LORD came down to see the city and the tower that the descendants of Adam were building.

        King James 2000 Bible
        And the LORD came down to see the city and the tower, which the children of men built.

        http://biblehub.com/lexicon/genesis/11-5.htm


      • Ja Huom ihmisten aikomus: 11:4 Ja he sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen"

        Ei tainnut tornin huippu vielä kovin ylös yltää kun hommat jäi kesken... ;)


      • seemiläisistä
        Kopittelija007 kirjoitti:

        Ja Huom ihmisten aikomus: 11:4 Ja he sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen"

        Ei tainnut tornin huippu vielä kovin ylös yltää kun hommat jäi kesken... ;)

        "Ei tainnut tornin huippu vielä kovin ylös yltää kun hommat jäi kesken... ;)"

        Päinvastoin. Baabelin torni tuli valmiiksi. Se oli malliltaan zikkurat, porraspyramidi, jonka huipulla oli Shamashin temppeli. Se tehtiin poltetuista tiilistä ja muurattiin asfaltilla.
        Nebukadnessar II kirjoitti, että alkuperäinen zikkurat olisi rakennettu muinaisena aikana, mutta jätti sanomatta sen, että Baabel oli kaupunkina vasta hiljan perustettu. Näin tehdessään hän halusi oikeuttaa seemiläisten heimojen invaasion Mesopotamiassa, jonka alkuperäiset asukkaat olivat etelämpänä rakentaneet zikkurateja jo tuhansia vuosia.
        Mistään pienestä pytingistä baabelin zikkuratissa ei ollut kysymys. Se oli 91 metriä korkea, juuri niin korkea kuin sen materiaalien murtolujuus salli rakentaa.


      • seemiläisistä kirjoitti:

        "Ei tainnut tornin huippu vielä kovin ylös yltää kun hommat jäi kesken... ;)"

        Päinvastoin. Baabelin torni tuli valmiiksi. Se oli malliltaan zikkurat, porraspyramidi, jonka huipulla oli Shamashin temppeli. Se tehtiin poltetuista tiilistä ja muurattiin asfaltilla.
        Nebukadnessar II kirjoitti, että alkuperäinen zikkurat olisi rakennettu muinaisena aikana, mutta jätti sanomatta sen, että Baabel oli kaupunkina vasta hiljan perustettu. Näin tehdessään hän halusi oikeuttaa seemiläisten heimojen invaasion Mesopotamiassa, jonka alkuperäiset asukkaat olivat etelämpänä rakentaneet zikkurateja jo tuhansia vuosia.
        Mistään pienestä pytingistä baabelin zikkuratissa ei ollut kysymys. Se oli 91 metriä korkea, juuri niin korkea kuin sen materiaalien murtolujuus salli rakentaa.

        Niin... rakennettiinhan Empire State Building myös joskus ja se tuli jopa valmiiksi mutta sitten siihen lensi lentokone...
        ...mutta ei sekään aivan "taivasta tavoittanut"...

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Empire_State_Building


        vrt wikipedia:
        "Baabelin tornilla lienee viitattu Etemenanki-temppeliin, joka oli rakennettu Babylonian pääjumala Mardukille"
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Baabelin_torni


      • baabelissa

        ".mutta ei sekään aivan "taivasta tavoittanut"...

        Ei tavoitellut, vaan sen ajateltiin luovan yhteyden taivaan ja maan välille. Kuten sanottua, zikkuratin huipulle oli rakennettu Shamashin temppeli ,joka oli kalustettu häähuoneeksi, jossa toimeenpantiin taivaan ja maan liitto, "jumala" yhtyi ihmiseen. Sumerin kuningasten lista alkaa sanoilla "kun kuninkuus laskeutui taivaasta". Tällä kaikella perusteltiin Sumerissa ja myöhemmin Babyloniassa kuninkuuden taivaallinen alkuperä.

        Babel on oikeasti Bab-ilu, "jumalan ovi", kuvaa hyvin babylonialaisten käsitystä itsestään, sitä että heillä on yhteys "taivaaseen". Juutalainen väännöstyö saa nimen taipumaan muotoon בָּבֶ֔ל -sekoittaa.


      • baabelissa kirjoitti:

        ".mutta ei sekään aivan "taivasta tavoittanut"...

        Ei tavoitellut, vaan sen ajateltiin luovan yhteyden taivaan ja maan välille. Kuten sanottua, zikkuratin huipulle oli rakennettu Shamashin temppeli ,joka oli kalustettu häähuoneeksi, jossa toimeenpantiin taivaan ja maan liitto, "jumala" yhtyi ihmiseen. Sumerin kuningasten lista alkaa sanoilla "kun kuninkuus laskeutui taivaasta". Tällä kaikella perusteltiin Sumerissa ja myöhemmin Babyloniassa kuninkuuden taivaallinen alkuperä.

        Babel on oikeasti Bab-ilu, "jumalan ovi", kuvaa hyvin babylonialaisten käsitystä itsestään, sitä että heillä on yhteys "taivaaseen". Juutalainen väännöstyö saa nimen taipumaan muotoon בָּבֶ֔ל -sekoittaa.

        Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä...
        Eilen katselin suomalaista lapin erämaa sarjaa "Metsien kätkemä" pyhästä seitasaaresta ja jumalten tunturista missä muinaissuomalaiset palvoivat jumaliaan !

        Epäjumalia on maailma ollut aina täynnä eri maailmankolkissa mutta jostain kumman syystä miltein kaikki ihmiset ovat jotenkin silti uskoneet sisäisellä vaistollaan,että kaiken yläpuolella on selvästi joku "Korkeampi Voima" joka säätelee kaikkea....

        Jakso 8: Lemmenjoki ja mahtiseidat
        http://areena.yle.fi/1-2883133?autoplay=true


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä...
        Eilen katselin suomalaista lapin erämaa sarjaa "Metsien kätkemä" pyhästä seitasaaresta ja jumalten tunturista missä muinaissuomalaiset palvoivat jumaliaan !

        Epäjumalia on maailma ollut aina täynnä eri maailmankolkissa mutta jostain kumman syystä miltein kaikki ihmiset ovat jotenkin silti uskoneet sisäisellä vaistollaan,että kaiken yläpuolella on selvästi joku "Korkeampi Voima" joka säätelee kaikkea....

        Jakso 8: Lemmenjoki ja mahtiseidat
        http://areena.yle.fi/1-2883133?autoplay=true

        Vrt Ap 17:16 Mutta Paavalin odottaessa heitä Ateenassa hänen henkensä hänessä kiivastui, kun hän näki, että kaupunki oli täynnä epäjumalankuvia.

        17:17 Niin hän keskusteli synagoogassa juutalaisten ja jumalaapelkääväisten kanssa ja torilla joka päivä niiden kanssa, joita hän siellä tapasi.

        17:18 Ja muutamat epikurolaiset ja stoalaiset filosofit väittelivät hänen kanssansa; ja toiset sanoivat: "Mitähän tuo lavertelija oikein tahtoo sanoa?" Toiset taas sanoivat: "Näkyy olevan vieraiden jumalien julistaja", koska hän julisti heille evankeliumia Jeesuksesta ja ylösnousemuksesta.

        17:19 Ja he ottivat hänet ja veivät Areiopagille ja sanoivat: "Voimmeko saada tietää, mikä se uusi oppi on, jota sinä ilmoitat?

        17:20 Sillä outoja asioita sinä tuot meidän korvaimme kuulla. Me siis tahdomme tietää, mitä ne oikein ovat."

        17:21 Sillä ateenalaisilla ja siellä oleskelevilla muukalaisilla ei kenelläkään ollut aikaa muuhun kuin uutta puhumaan ja uutta kuulemaan.

        17:22 Niin Paavali astui keskelle Areiopagia ja sanoi: "Ateenan miehet, minä näen kaikesta, että te suuresti kunnioitatte jumalia.

        17:23 Sillä kävellessäni ympäri ja katsellessani teidän pyhiä paikkojanne minä löysin myös alttarin, johon oli kirjoitettu: 'Tuntemattomalle jumalalle'. Mitä te siis tuntemattanne palvelette, sen minä teille ilmoitan."

        ...
        Noh herää kysymys mites nämä jotka eivät ole Jeesuksesta Kristuksesta kuulleet halaistua sanaa... ???

        Vrt. Room 2:14 Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki

        2:15 ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä-

        2:16 sinä päivänä, jona Jumala on tuomitseva ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta, minun evankeliumini mukaan."


      • pelkkää.dissausta
        Kopittelija007 kirjoitti:

        Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä...
        Eilen katselin suomalaista lapin erämaa sarjaa "Metsien kätkemä" pyhästä seitasaaresta ja jumalten tunturista missä muinaissuomalaiset palvoivat jumaliaan !

        Epäjumalia on maailma ollut aina täynnä eri maailmankolkissa mutta jostain kumman syystä miltein kaikki ihmiset ovat jotenkin silti uskoneet sisäisellä vaistollaan,että kaiken yläpuolella on selvästi joku "Korkeampi Voima" joka säätelee kaikkea....

        Jakso 8: Lemmenjoki ja mahtiseidat
        http://areena.yle.fi/1-2883133?autoplay=true

        "Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä... "

        Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?
        Kuten aimmin mainitsin, Baabelin ziggurat oli juuri niin korkea (91 metriä), kuin rakentamiseen käytetyt materiaalit olisivat mahdollistaneet. Nebukadnessar II mainitsi zikkuratin edeltäjän olleen muurattu auringossa kuivatuista tiilistä , eikä se siksi ollut kestänyt maanjäristyksiä, eikä äärimmäisiä sääoloja. Siksi hänen edeltäjänsä aloittama rakennushanke oli se aito ja originaali tarinoiden "Baabelin torni", joka tavoitteli taivaita- ja rakennettu 600-luvulla eKr. ja taattu naapurikateuden kohde, mikä piti dissata ja feidata olemattomiin "jäi keskeneräiseksi ja rakentajienkin kielet sekoittuivat" ym. fuulaa.
        No, mikseivät sitten juutalaiset pistäneet paremmaksi, jotain suurempaa ja kauniimpaa? Jerusalem temppeliä rakennettiin 9 vuotta, osaksi vierastyövoimalla , sen jälkeen Salomonin palatsia 12 vuotta, sitten oli valtion kirstu tyhjä, Ja kun kansa vaati verohelpotuksia, eikä niitä luvattu ( piti maksaa ensin ulkomaanvelka ym.blaablaa..) niin valtio meni kahtia. Onneksi Baabelin torni jäi kesken, onneksi. Joku helpotus...


      • pelkkää.dissausta kirjoitti:

        "Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä... "

        Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?
        Kuten aimmin mainitsin, Baabelin ziggurat oli juuri niin korkea (91 metriä), kuin rakentamiseen käytetyt materiaalit olisivat mahdollistaneet. Nebukadnessar II mainitsi zikkuratin edeltäjän olleen muurattu auringossa kuivatuista tiilistä , eikä se siksi ollut kestänyt maanjäristyksiä, eikä äärimmäisiä sääoloja. Siksi hänen edeltäjänsä aloittama rakennushanke oli se aito ja originaali tarinoiden "Baabelin torni", joka tavoitteli taivaita- ja rakennettu 600-luvulla eKr. ja taattu naapurikateuden kohde, mikä piti dissata ja feidata olemattomiin "jäi keskeneräiseksi ja rakentajienkin kielet sekoittuivat" ym. fuulaa.
        No, mikseivät sitten juutalaiset pistäneet paremmaksi, jotain suurempaa ja kauniimpaa? Jerusalem temppeliä rakennettiin 9 vuotta, osaksi vierastyövoimalla , sen jälkeen Salomonin palatsia 12 vuotta, sitten oli valtion kirstu tyhjä, Ja kun kansa vaati verohelpotuksia, eikä niitä luvattu ( piti maksaa ensin ulkomaanvelka ym.blaablaa..) niin valtio meni kahtia. Onneksi Baabelin torni jäi kesken, onneksi. Joku helpotus...

        "Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?"
        _______________________

        Et sinä ensinnäkään voi tietää mistä tornista sinun tapauksessasi on kysymys ! Onko tämä se eka kerta vai seuraava vai sitä seuraava! Raamattu puhuu tuosta ensimmäisestä kerrasta ja jatkaa: "
        1 Moos 11:6 Ja Herra sanoi: "Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä"

        Torneja on Baabeliin rakennettu varmasti erilaisia ja uusia montakin !


      • pelkkää.dissausta kirjoitti:

        "Ihan järkeen käyvää ajattelua mutta ei perustu Raamattuun ja on myös vain "legendaa" ja jos näin nyt haluaa asioita väännellä ja käännellä... "

        Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?
        Kuten aimmin mainitsin, Baabelin ziggurat oli juuri niin korkea (91 metriä), kuin rakentamiseen käytetyt materiaalit olisivat mahdollistaneet. Nebukadnessar II mainitsi zikkuratin edeltäjän olleen muurattu auringossa kuivatuista tiilistä , eikä se siksi ollut kestänyt maanjäristyksiä, eikä äärimmäisiä sääoloja. Siksi hänen edeltäjänsä aloittama rakennushanke oli se aito ja originaali tarinoiden "Baabelin torni", joka tavoitteli taivaita- ja rakennettu 600-luvulla eKr. ja taattu naapurikateuden kohde, mikä piti dissata ja feidata olemattomiin "jäi keskeneräiseksi ja rakentajienkin kielet sekoittuivat" ym. fuulaa.
        No, mikseivät sitten juutalaiset pistäneet paremmaksi, jotain suurempaa ja kauniimpaa? Jerusalem temppeliä rakennettiin 9 vuotta, osaksi vierastyövoimalla , sen jälkeen Salomonin palatsia 12 vuotta, sitten oli valtion kirstu tyhjä, Ja kun kansa vaati verohelpotuksia, eikä niitä luvattu ( piti maksaa ensin ulkomaanvelka ym.blaablaa..) niin valtio meni kahtia. Onneksi Baabelin torni jäi kesken, onneksi. Joku helpotus...

        "Siksi hänen edeltäjänsä aloittama rakennushanke oli se aito ja originaali tarinoiden "Baabelin torni", joka tavoitteli taivaita- ja rakennettu 600-luvulla eKr. ja taattu naapurikateuden kohde"
        _________________________

        Huom! Alkuperäinen 1 Moos kirjan "Baabelin torni" rakennettiin paljon ennen
        600 ekr !
        "1 Mooseksen kirja ajoittuu aikaan ennen ja jälkeen 2000 ekr !

        "Ensimmäiset kaksitoista lukua Aadamista Abrahamiin käsittävät noin 2000 vuoden aikajakson, ja se keskittyy maailmankaikkeuden suuriin tapahtumiin, kuten luomiseen, syntiinlankeemukseen, vedenpaisumukseen ja Babylonin torniin."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimmäinen_Mooseksen_kirja


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        "Siksi hänen edeltäjänsä aloittama rakennushanke oli se aito ja originaali tarinoiden "Baabelin torni", joka tavoitteli taivaita- ja rakennettu 600-luvulla eKr. ja taattu naapurikateuden kohde"
        _________________________

        Huom! Alkuperäinen 1 Moos kirjan "Baabelin torni" rakennettiin paljon ennen
        600 ekr !
        "1 Mooseksen kirja ajoittuu aikaan ennen ja jälkeen 2000 ekr !

        "Ensimmäiset kaksitoista lukua Aadamista Abrahamiin käsittävät noin 2000 vuoden aikajakson, ja se keskittyy maailmankaikkeuden suuriin tapahtumiin, kuten luomiseen, syntiinlankeemukseen, vedenpaisumukseen ja Babylonin torniin."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ensimmäinen_Mooseksen_kirja

        Vrt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Babylonian_kuninkaista#Babylonian_ensimm.C3.A4inen_dynastia



      • pelkkää.dissausta :
        "Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?
        Kuten aimmin mainitsin, Baabelin ziggurat oli juuri niin korkea (91 metriä), kuin rakentamiseen käytetyt materiaalit olisivat mahdollistaneet. Nebukadnessar II mainitsi zikkuratin edeltäjän olleen muurattu auringossa kuivatuista tiilistä

        ______________________________

        ELI NÄITÄ TORNEJA ON OLLUT MONIA !

        Vrt. Wikipedia:

        "Zikkurat eli ziggurat on muinainen mesopotamialainen terassimaisen pyramidin tapainen temppelitorni, joista vanhimmat ovat peräisin noin 5000 vuoden takaa. Näitä porraspyramideja rakensivat mm. sumerilaiset, babylonialaiset, assyrialaiset ja elamilaiset. Zikkuratin ja pyramidin ero on käyttötarkoituksessa; pyramidi on ensisijaisesti hautapaikka, kun taas zikkurateja käytetään laajemmin.

        Kuuluisin zikkurat lienee Marduk-jumalalle pyhitetty Babylonin suuri zikkurat. Mutta melko tunnettu on Urin suuri kolmikerroksinen zikkurat, jonka Uus-Sumerin perustaja Ur-Nammu rakennutti kuunjumala Nannalle. Zikkuratit ovat aikojen saatossa sortuneet, ja Babylonin zikkuratin alkuperäisestä rakenteesta on esitetty erilaisia arvioita. 13. vuosisadalla eaa. valmistettu elamilaisten rakentama Dur-Untashin eli Tšogha Zanbilin zikkurat on parhaiten säilynyt, mutta sekin on sortunut. Zikkuratit ovat sortuneet muun muassa sen takia, että ne on pääosin rakennettu auringossa kuivatuista savitiilistä.

        Varhaisimmat zikkuratit rakennettiin Ubaid-kaudella ja ne olivat pelkkiä korotettuja temppelijalustoja.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Zikkurat


      • Nimrodista
        Kopittelija007 kirjoitti:

        pelkkää.dissausta :
        "Eikö ennemmin se ole legendaa, että juutalaiset kirjoittivat "naapurin" rakentavan niin korkeaa tornia, että se ulottuu taivaaseen asti, että ilman kieltensekoitusta nämä olisivat onnistuneet aikeissaan?
        Kuten aimmin mainitsin, Baabelin ziggurat oli juuri niin korkea (91 metriä), kuin rakentamiseen käytetyt materiaalit olisivat mahdollistaneet. Nebukadnessar II mainitsi zikkuratin edeltäjän olleen muurattu auringossa kuivatuista tiilistä

        ______________________________

        ELI NÄITÄ TORNEJA ON OLLUT MONIA !

        Vrt. Wikipedia:

        "Zikkurat eli ziggurat on muinainen mesopotamialainen terassimaisen pyramidin tapainen temppelitorni, joista vanhimmat ovat peräisin noin 5000 vuoden takaa. Näitä porraspyramideja rakensivat mm. sumerilaiset, babylonialaiset, assyrialaiset ja elamilaiset. Zikkuratin ja pyramidin ero on käyttötarkoituksessa; pyramidi on ensisijaisesti hautapaikka, kun taas zikkurateja käytetään laajemmin.

        Kuuluisin zikkurat lienee Marduk-jumalalle pyhitetty Babylonin suuri zikkurat. Mutta melko tunnettu on Urin suuri kolmikerroksinen zikkurat, jonka Uus-Sumerin perustaja Ur-Nammu rakennutti kuunjumala Nannalle. Zikkuratit ovat aikojen saatossa sortuneet, ja Babylonin zikkuratin alkuperäisestä rakenteesta on esitetty erilaisia arvioita. 13. vuosisadalla eaa. valmistettu elamilaisten rakentama Dur-Untashin eli Tšogha Zanbilin zikkurat on parhaiten säilynyt, mutta sekin on sortunut. Zikkuratit ovat sortuneet muun muassa sen takia, että ne on pääosin rakennettu auringossa kuivatuista savitiilistä.

        Varhaisimmat zikkuratit rakennettiin Ubaid-kaudella ja ne olivat pelkkiä korotettuja temppelijalustoja.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Zikkurat

        "Kuuluisin zikkurat lienee Marduk-jumalalle pyhitetty Babylonin suuri zikkurat."

        Juurikin noin, ja se on se Baabelin torni. Jos ruvetaan puhumaan Ur:ista tai sumerilaisista torneista, ne vat niitä vanhempia ja tehty halvemmalla tekniikalla, auringossa kuivatuista tiilistä, jotka rapautuivat sadeveden mukana, olivat matalempia ja terassimaisia. Kun puhutaan Baabelin tornista, tarvitaan kansa ja heitä ei ole ennen Sargonia, joka hallitsi 2334-2279 eKr. Vasta sen jälkeen alkoi muodostua seemiläisten heimojen yhteisö Akkadissa ja Sumerissa, joista myöhemmin käytetään nimitystä "babylonialaiset". He omaksuivat valloittamiensa maiden kulttuurin ja jumalat ja jatkoivat muinaisia tapoja mm. zikkuratien rakentamista. He korottivat sumerilaisen Mardukin pääjumalakseen. Mardukista tuli Bal, Isäntä.
        Mitä tulee kuningas Nimrodiin, jonka väitetään panneen alulle suuret rakennushankkeet, häntä ei sumerilainen historiankirjoitus tunne, syystä että hän on sumerilainen sodan jumala Nimurta. Juutalainen historiankirjoitus teki hänestä lihaa ja verta. Niin käy joskus, kun tongitaan ja muistellaan vanhoja kertomuksia, toden ja myytin raja hämärtyy.


      • Exap

        "Juutalainen historiankirjoitus teki hänestä lihaa ja verta."

        Se olisi jokaisen kristitynkin hyvä ymmärtää, etteivät 1. Mooseksen kirjan kertomukset ole mitenkään automaattisesti "kirjaimellista totuutta". Tiedämmehän aivan varmasti mm. senkin, ettei Aabrahamilla ollut kameleita. Perimätietona jonnekin Mooseksen jälkeiseen aikaan säilyneet kertomukset edustavat sitä ymmärrystä joka sen ajan ihmisillä oli, ja ne ovat hyödyllisiä opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa, mutta ne eivät ainakaan kokonaisuudessaan ole kirjaimellista historiaa. Eikä sellaiseksi tarkoitettukaan.


      • Nimrodista kirjoitti:

        "Kuuluisin zikkurat lienee Marduk-jumalalle pyhitetty Babylonin suuri zikkurat."

        Juurikin noin, ja se on se Baabelin torni. Jos ruvetaan puhumaan Ur:ista tai sumerilaisista torneista, ne vat niitä vanhempia ja tehty halvemmalla tekniikalla, auringossa kuivatuista tiilistä, jotka rapautuivat sadeveden mukana, olivat matalempia ja terassimaisia. Kun puhutaan Baabelin tornista, tarvitaan kansa ja heitä ei ole ennen Sargonia, joka hallitsi 2334-2279 eKr. Vasta sen jälkeen alkoi muodostua seemiläisten heimojen yhteisö Akkadissa ja Sumerissa, joista myöhemmin käytetään nimitystä "babylonialaiset". He omaksuivat valloittamiensa maiden kulttuurin ja jumalat ja jatkoivat muinaisia tapoja mm. zikkuratien rakentamista. He korottivat sumerilaisen Mardukin pääjumalakseen. Mardukista tuli Bal, Isäntä.
        Mitä tulee kuningas Nimrodiin, jonka väitetään panneen alulle suuret rakennushankkeet, häntä ei sumerilainen historiankirjoitus tunne, syystä että hän on sumerilainen sodan jumala Nimurta. Juutalainen historiankirjoitus teki hänestä lihaa ja verta. Niin käy joskus, kun tongitaan ja muistellaan vanhoja kertomuksia, toden ja myytin raja hämärtyy.

        Postissa kun joskus olin töissä niin siellä eräs mies aina toisteli samaa sanontaa:
        "Vaikia sannoo ku en tunne miestä sano Kupiainen Jeesusta"

        Vrt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Nimrod
        vs:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Akkadin_Sargon


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        Postissa kun joskus olin töissä niin siellä eräs mies aina toisteli samaa sanontaa:
        "Vaikia sannoo ku en tunne miestä sano Kupiainen Jeesusta"

        Vrt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Nimrod
        vs:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Akkadin_Sargon

        ... http://www.koivuniemi.com/raamattu?kirjat=kr&hakuehto=nimrod

        1.Mooseksen kirja:
        10:8 Ja Kuusille syntyi Nimrod. Hän oli ensimmäinen valtias maan päällä.
        10:9 Hän oli mahtava metsämies Herran edessä. Siitä on sananparsi: "Mahtava metsämies Herran edessä niinkuin Nimrod."

        1.Aikakirja:
        1:10 Ja Kuusille syntyi Nimrod; hän oli ensimmäinen valtias maan päällä.


        Miika:
        5:6 Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata sen omain ovien ääressä. Hän on pelastava meidät Assurin vallasta, jos se hyökkää meidän maahamme, jos se astuu meidän alueellemme.


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        ... http://www.koivuniemi.com/raamattu?kirjat=kr&hakuehto=nimrod

        1.Mooseksen kirja:
        10:8 Ja Kuusille syntyi Nimrod. Hän oli ensimmäinen valtias maan päällä.
        10:9 Hän oli mahtava metsämies Herran edessä. Siitä on sananparsi: "Mahtava metsämies Herran edessä niinkuin Nimrod."

        1.Aikakirja:
        1:10 Ja Kuusille syntyi Nimrod; hän oli ensimmäinen valtias maan päällä.


        Miika:
        5:6 Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata sen omain ovien ääressä. Hän on pelastava meidät Assurin vallasta, jos se hyökkää meidän maahamme, jos se astuu meidän alueellemme.

        " Koska Nimrod yhdistetään Raamatun kertomuksessa ensimmäisen imperiumin perustajaksi, jotkut näkevät hänessä yhtäläisyyksiä Sargon Akkadilaiseen.[3]"
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nimrod


      • SuksikaaVittuun
        siismitäihmettä kirjoitti:

        Eihän sellaista Raamatun mukaan saatu rakennettua, se jäi pelkäksi haluksi, joten tietenkään sellaista ei ole.

        Tarkoitat ehkä näitä:
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Zikkurat
        Babyloniassa varmasti puhutiin monia kieliä ja se sortui tähän monikansallisuuteen, kuten tulee sortumaan EU.



      • nimrod.alias.osiris
        Kopittelija007 kirjoitti:

        Vrt.... https://fi.wikipedia.org/wiki/Nimrud

        Sumerin kuninkaiden lista ei tunne yhtään Nimrodia/ Ninurtaa. Vasta uudemmalla ajalla löytyy Assyrista nimikaima Tukulti-Ninurta, joka hallitsi Assyriaa 1244-1208 eKr.

        Historioitsija Susan Wise Bauer toteaa:

        "The chronology is difficult, but Tukulti Ninurta is probably the king called Nimrod in Genesis 10:10: a mighty hunter and warrior whose kingdom included Babylon, Erech [Uruk] Akkad, and Nineveh, the same expanse as that claimed by Tukulti-Ninurta for Assyria. "

        Raamatussa kerrotaan Nooan pojan Shemin lyöneen Nimrodin hengiltä, mikä nyt ei ajallisesti natsaa yhteen. Mutta kuten exap asian ilmaisi, Raamatun kirjoitukset ovat opetustekstiä, eikä silloin haittaa, vaikka ne olisivat historiallisesti epätosia.

        Opetus vain kovin usein on, että pahiksia pitää lyödä oikein olan takaa, VT ei muutenkaan ole mitään nynnyjen puuhaa, eikä mistään rehabilitaatiosta tai kuntouttavista menetelmistä tietoakaan. Siksi Seth löi Nimrodin kappaleiksi.

        Egyptissä käytiin samanlainen kamppailu: myös Set löi Asurin (kreikaksi Osiris) kappaleiksi. ja mitä Raamattu kertookaan Nimrodista: "Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata ".
        Kysymys on yhdestä ja samasta hahmosta, sodanjumala Ninurtasta alias Asur,Asar, Osiris jne.
        Shem oli juutalaisten sankari, Nimrodin kukistaja, egytiläisille Sem taasen synkkä hahmo.

        http://www.ancient.eu/Tukulti-Ninurta_I/


      • seemoilusta
        nimrod.alias.osiris kirjoitti:

        Sumerin kuninkaiden lista ei tunne yhtään Nimrodia/ Ninurtaa. Vasta uudemmalla ajalla löytyy Assyrista nimikaima Tukulti-Ninurta, joka hallitsi Assyriaa 1244-1208 eKr.

        Historioitsija Susan Wise Bauer toteaa:

        "The chronology is difficult, but Tukulti Ninurta is probably the king called Nimrod in Genesis 10:10: a mighty hunter and warrior whose kingdom included Babylon, Erech [Uruk] Akkad, and Nineveh, the same expanse as that claimed by Tukulti-Ninurta for Assyria. "

        Raamatussa kerrotaan Nooan pojan Shemin lyöneen Nimrodin hengiltä, mikä nyt ei ajallisesti natsaa yhteen. Mutta kuten exap asian ilmaisi, Raamatun kirjoitukset ovat opetustekstiä, eikä silloin haittaa, vaikka ne olisivat historiallisesti epätosia.

        Opetus vain kovin usein on, että pahiksia pitää lyödä oikein olan takaa, VT ei muutenkaan ole mitään nynnyjen puuhaa, eikä mistään rehabilitaatiosta tai kuntouttavista menetelmistä tietoakaan. Siksi Seth löi Nimrodin kappaleiksi.

        Egyptissä käytiin samanlainen kamppailu: myös Set löi Asurin (kreikaksi Osiris) kappaleiksi. ja mitä Raamattu kertookaan Nimrodista: "Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata ".
        Kysymys on yhdestä ja samasta hahmosta, sodanjumala Ninurtasta alias Asur,Asar, Osiris jne.
        Shem oli juutalaisten sankari, Nimrodin kukistaja, egytiläisille Sem taasen synkkä hahmo.

        http://www.ancient.eu/Tukulti-Ninurta_I/

        Juutalaisilla siis Shem ja Egyptissä Set. Sekaisin menee, kun ei ole tarkkana. Mutta kuulemma ei haittaa...


    • Spagettihirviö

      Ateismi on satua.

    • Exap

      Sananen niille kristityille joita tuo Baabelin tornin kertomus askarruttaa.

      Puhun J- ja P-lähteistä, mutta kuten Kai_A aivan oikein toi joskus ilmi, itse J- tai P-lähteiden olemassaolosta ei sinänsä voida olla täysin varmoja, mutta on aivan selkeitä merkittäviä eroja eri pentateukin kohdissa jotka voidaan helposti ymmärtää ajatellen näiden eri kohtien tulevan eri lähteestä. Ne on toki voitu kirjoittaa eri aikoinakin, oikeastaan ainoa mitä voidaan koko lailla varmuudella sanoa on se, ettei pentateukki saanut nykyistä muotoaan ainakaan Mooseksen tai Joosuan aikoihin, vaan paljon sen jälkeen.

      Eri kohtien ymmärtämisen kannalta tuo JEPD "-lähdeajattelu" antaa oikean pohjan, riippumatta siitä onko kyseinen lähde sitten eri lähde vai ei.

      Tuossa Baabelin tornin asiassa on hyvä pitää mielessä että kyseinen kohta kuvaa jälleen J-lähteelle tyypillisellä tavalla Jumalaa varsin inhimillisenä, asemastaan "mustasukkaisena" luojana ja myös sellaisena Jumalana joka ei osannut yhtään arvata mitä taas seuraavaksi tuleman pitää.

      J-lähteestä tulevissa osuuksissa korostuu kolme erityisteemaa: 1. ihmisen ja maan suhde (Jumalan asettamana), 2. ihmisen ja Jumalan asemallinen ero ja toisaalta kuitenkin luonteen samankaltaisuus, sekä 3. ihmisten yhä kasvava (kumulatiivinen) pahuus jota Jumala koettaa hillitä.

      Tämä J-lähteen tapa kuvata asioita näkyy aivan samoin luvuissa 2, 3, 4. Nooa ja tulva taas on kertomusta johon on yhdistetty J- ja P-lähteen osia (molemmilla lähteillä oletetaan olleen oma hieman erilainen kertomus tulvasta).

      Baabelin torni onkin vahvasti pelkkä kuva, eikä sitä pidä tulkita kirjaimellisesti. Se kertoo siitä että Jumala asetti alussa ihmisen maasta riippuvaiseksi, mutta ihmisten pahuuden kasvaessa ihminen halusi poistua asetetusta asemastaan ja tavoitella Jumalan asemaa. Ei tässä ole oleellista tornin korkeus eikä koko torni sinänsä, vaan ihmisen tavoite olla Jumalan kaltainen.

      Kielten sekoittaminen taas puhuu siitä että Jumala joutuu tekemään asioita joita ihminen ei miellä itselleen myönteisiksi, jotta saa "palautettua ihmisen maan pinnalle", eli Jumala estää toimillaan ihmisen progressiivista korruptiota. Tässä kertomuksessa tulee siis aivan sama kuva kuin vedenpaisumuksessakin, tai vaikkapa Sodoman ja Gomorran kertomuksessa.

    • alfa123om2222

      Ei tuo kielten sekoitus taru välttämättä ole raamatun ongelmallisin kohta. Kaksi kielikuntaa tukee tarua. Nimittäin raamatussa sanotaan: oli sama kieli ja puheenparsi. Eli kaksi erillistä ominaisuutta.

      Kun olen tutkinut Baabelin historiallisia nimiä ja niiden kehitystä vuosisatojen kuluessa sotien melskeissä niin huomaa selvästi noissa kaupunkien ja henkilöiden nimissä milloin on keksitty mikäkin prepositio: in, on, at, of etc.

      Ja myös se on havaittavissa miten ja milloin on siirrytty käyttämään sijapäätteitä. Tämä on toki yleistys vain muutaman havainnon kohdalta vedetty johtopäätös, mutta niin selkeä on tuo havainto, että samanlaista selkeyttä luultavasti näkyy kautta linjan.

      Eräät kielet muistuttavat toisiaan sangen paljon. Voi olla, että kaksi kantamuotoa: kieli ja puheenparsi (murre?) ovat perustana kaikille kielille.

      • sekoituksesta

        " raamatussa sanotaan: oli sama kieli ja puheenparsi."

        Kumpaako tarinaa nyt pitää uskoa, sitä vanhempaa Enmerkan aikaista 4500 eKr , jossa Enki-jumala yhdisti Urukin kaupungissa eri kieliä puhuvat kansat, niin että nämä ylistivät häntä yhdellä kielellä, vaiko myöhempää, jossa Jahve sekoitti Babylonin kaupungissa ihmisten kielet. "Baabelin torni", rakennettiin 600-luvulla eKr. Marduk-jumalalle kuningas Nabobolassarin toimesta ja oli vielä 300 vuotta myöhemmin olemassa raunioina, kun Aleksanteri valloitti Babylonian.

        Kyllähän tässä on jumalat tukkanuottasilla. Ensin sumerilaisten kansallisssankarista Enmerkasta tehdään pahis Nimrod, sitten heidän Enki-jumalastaan taivaittentavoittelija, joka ei tiedä paikkaansa. Pitää muistaa, että juuri Enki oli se jumala, joka varoitti Ziusudraa tulevasta tuhotulvasta, jonka aiheutti tuulenjumala Enlilin äkkipikaisuus ja kukapa muu on yhtä äkkipikainen liikkeissään kuin Jahve, joka hetkittäin muistuttaa seemiläisten myrskyn-ja tulivuortenjumalaa.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Tower_of_Babel


      • >> Kun olen tutkinut Baabelin historiallisia nimiä ja niiden kehitystä vuosisatojen kuluessa sotien melskeissä niin huomaa selvästi noissa kaupunkien ja henkilöiden nimissä milloin on keksitty mikäkin prepositio: in, on, at, of etc. >>

        Tutkimissasi Baabelin historiallisissa nimissä on ollut englannin kieliopin mukaisia prepositioita in, on, at, of jne , vai mitä tämä viesti koetti kertoa?

        Siis Baabelissa puhuttiin englantia ja sitten siitä se levähti homma käsiin?


      • bushmanni kirjoitti:

        >> Kun olen tutkinut Baabelin historiallisia nimiä ja niiden kehitystä vuosisatojen kuluessa sotien melskeissä niin huomaa selvästi noissa kaupunkien ja henkilöiden nimissä milloin on keksitty mikäkin prepositio: in, on, at, of etc. >>

        Tutkimissasi Baabelin historiallisissa nimissä on ollut englannin kieliopin mukaisia prepositioita in, on, at, of jne , vai mitä tämä viesti koetti kertoa?

        Siis Baabelissa puhuttiin englantia ja sitten siitä se levähti homma käsiin?

        >Siis Baabelissa puhuttiin englantia ja sitten siitä se levähti homma käsiin?

        Ilmeisesti kuningas Jaakon aikaista englantia, kun kerran niin usein vedotaan King James -raamattuun.


    • 3-sammakkoa

      Sinearin maa tunnetaan myöhemmin nimellä Babylon. Babylon on hengellinen kuva uskonnollisesta järjestelmästä, joka johtaa ihmisiä harhaan - niitä, jotka tuntevat Jumalan sanan ilmoitettuna Raamatussa. Se järjestelmä perustuu nykyään katolisten isien kehittämään oppiin ja kirkkojärjestykseen.

      Katolisuudelle on tyypillistä pyrkiä taivaaseen ihmisten oppien ja käskyjen kautta. Sitä kuvaa kertomuksen Baabelin tornin rakentaminen. Hylätään Jumalan sana ja sen tärkeimmät kohdat, niin että se tie, jota kuljetaan katolisuudessa, ei ole Jeesus-tie, joka vie isän tykö taivaaseen. Se on ihmistekojen, ihmisten käskyjen ja riivaajien oppien tie. 2Tim 3:9

      Kielten sekoittuminen ja kansojen hajaantuminen on kuva kirkon hajoamisesta eri uskonsuuntauksiin (katolisuus, ortodoksit, protestantit). Tämä ei ole pelkästään huono asia, sillä Jumala on levittänyt evankeliumia eri kansoille ja kielille hyvin pitkälti näiden Babyloniin kuuluvien kirkkokuntien kautta, kun ei ole paremmastakaan ollut tietoa pimeinä vuosisatoina meidän päiviimme asti.

      Nimeltää kristitty maailma elää nyt Baabelin sekoituksessa, niin että eri uskonsuuntiin kuuluvat eivät ymmärrä toisiaan, koska jokaisella on jokin oma erityispiirteensä tai korostuksensa, jolla erottaudutaan muista ja tuomitaan muut huonommiksi kuin mitä itse ollaan. Hajotetaan Kristuksen ruumis lahkoihin, vaikka eivät nämä kirkkokuntiin kuuluvat enimmäkseen ole edes Kristuksen ruumiin jäseniä (uudestisyntyneitä uskovia).

      Jumalan kansa on nyt seallaan tämän Babylonian hajaannuksen keskellä: erilaisissa kirkkokunnissa, uskonsuunnissa ja lahkoissa. Jumala kutsuu nyt omiaan ulos Babylonista ja kaikkien porttojen äidistä, katolisesta uskonnosta. Siitä lähdetään pois hylkäämällä katolisuuteen kuuluvat harhaopit ja käytännöt.

      • Exap

        Tuo on yksi sovellus siihen kuvaan jonka kertomus antaa. Samoin Nimrodin voidaan katsoa olevan kuva antikristuksesta/saatanasta.


    • näin.se.menee

      Kun tieteen lehdenlukija on sekasi, ymmärtämättä tekstiä, sekä sitten puhuu aivan hölypölyä, kopittelija puhui kuuroista, tosin he näkevät ja on kieli, mutta toden totta. Sokeat ja kuurot täällä katselevat baabalintornia, ymmärtämättä sen sanomallisuuden sisältöä.

      Ei se pojat tiilenlyöntiin ja muuraukseen tähtää. Sanoma lähtee vain Hengellisille. Siksi raamattu itse puhuu avaimesta, kelle ja miten se avataan.
      Jos kirja olisi kirjoitettu suoraan kertomaan maailmanihmiselle, niin he olisivat tappaneet ja tuhonneet uskovat, sekä Kirjan ajasta.
      Mutta, viestillä on aikansa auringon alla, ja viestin päämäärä on määritelty, siksi sitä ei voi tuhota, vaan se kirjataan Hengellisesti niin, että maailma on aivan pihalla asiasta.
      He vain tahtoelämässään juovat keskenään vihanmaljojaan, tappavat ja tappelevat keskenään, varastavat toisiltaan, hyväksikäyttävät toisiaan ja väittävät olevansa onnellisia. Siis sokeita ovat.

      Siinä sivussa he avaavat ahaa! oivalluksiaan kirjoituksiin jotka eivät ole ollenkaan "hengellisiä" rakennuskiviä.

      Siksi he ovat alastomia - maksavat elämänsä hinnan lopussa tekojensa mukaan.

    • Nää-on-näitä

      Mikä mailman aika oli silloin menossa?

      Jos silloin oli se aika että oli vain yksi kieli?
      Jo Kalevalan aikana tiedettin että kun kaksi käy laulamaan yhteisen ajatuksen saatelemana päästään suurempaan tietoisuuteen. Ruotsalaiset pitivät huolen että suomalaisuus ja kalevala on hullujen alkuasukaiden harhoja vaikka opettivat ainakin nimellisesti että Jeesus sanoi "missä teitä on kaksi ati useampi sielä olen Minä" eli suurempi tietiosuus.
      Koska näin on piti - jostain systä- saada erimielisyys -sekoitetaan kieli. Tuloksen tuosta sekoituksesta tämäkin palsa ja avaus saa voimansa. Ollaan kaikki lujasti eri mielä-- päästään ikiomaan minä ego tietoon ja väittely jatkuu, sen sijaan että laulaisimme samaa laulua - yksimielisyyttä.

      Avaajalle voisin suositella että horise yksimielisyyttä jos vaikkapa rakennat taloa

    • Anonyymi

      Voithan googlata Baabelin kaupunkia. Yhä näkyy tuon tornin pohjakaava.
      Historia tietää sen tornin historian Hammurapin ajasta eteenpäin, ei se mikään satu ole.

      • Anonyymi

        On satua, että Herran enkeli sekoitti ihmisten kielet, kun tiedetään, miten ne ovat syntyneet ja kehittyvät edelleen.


    • Anonyymi

      Satuhan tämä Baabelin torni -tarina tietenkin on. Saduissahan useimmiten paha saa palkkansa ja niin tässäkin. Ymmärtää, jos 4-vuotias kuuntelee kiinnostuneena, mutta että aikuiset ihmiset...

    • Anonyymi

      Raamatun kirjoituksen aikaan Taivaan valtakunta oli poikkeuksellisen matalalla.
      Nykyisin tämä ei millään kävisi päinsä. Taivas olisi jatkuvasti törmäyskurssilla pilvenpiirtäjien, nostureiden sekä lentokoneiden kanssa.

    • Anonyymi

      Se että ihmiset halusivat rakentaa tornin joka ulottuu taivaisiin, on vain ihmisten tapa sanoa, että rakennetaan mahdollisimman korkea torni.
      Tuskin kukaan normaalijärkinen uskoi että torni edes yltäisi pilviin, sen enempää kuin nykyiset pilvenpiirtäjät piirtelevät pilviä!

      Tietysti voi sanoa, että sumu on myös pilvi, johon on aika helppo yltää. Käsite on suhteellinen.

      Koska alueella oli materiaalina maata, sitä kasattiin kokoon, ja ympärille tehtiin kehikko tiileistä, joita tehtiin sekoittamalla bitumia ja savea. Näitä tiilejä on löydetty tuon tornin jäänteistä.
      Raamattu kertoo syyn tornin tekoon: "Ettemme hajaantuisi!"

      Ajatelkaa, että silloin oli ihmisiä yhdessä kylässä, jota ympäröi metsä ja erämaa joka puolelta. Jos eksyi pois muutaman kymmenen kilometrin päähän toisista, ei ollut mitään karttaa, ei tienviittoja, ei ihmisiä. Silloin saattoi kadota metsään.
      Siksi haluttiin rakentaa torni, joka olisi niin korkea, että se näkyisi vaikka kuinka kauas. Eivät he varmaan tietäneet, että maan pyöreyden tähden tuokin merkki häviäisi näkyvistä jos meni tarpeeksi kauas.

      Toinen mahdollinen syy oli, että jos tulisi vedenpaisumus, josta useimmat olivat vain kuulleet kerrottavan, niin he kenties uskoivat että riittäisi jos kiipeäisi ylös tornin päälle turvaan.

      Kun tätä tornia oli saatu rakennettua joku kymmenen metriä, ihmiset alkoivat kyllästymään koko touhuun, ja tuli vääroinymmärryksiä, ja koko rakentaminen jäi kesken pariksi vuosituhanneksi. Työ oli aloitettu niin kauan sitten, että tarkkaa aikaa ei tiedetä, muuta kuin että se oli jo varhaisen kuningas Hammurabin aikana.

      Tämän tornin historiaa voi lukea itse, katso mitä sanotaan vaikka tässä:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Etemenanki#Construction

      Nykyäänkin voi Googlen avulla löytää sen tornin paikan, jossa nykyään on syvänteitä neliön muodossa, kun materiaali on kaivettu pois muuhun tarkoitukseen.

      Tietysti voi väittää kaikkea saduksi, niinkuin kuumatkoja, mutta voi myös katsoa todisteita.

      • Anonyymi

        Tuollainen torni olisi kyllä ollut hirvittävä uhka kaikkivaltiaalle Jumalalle, joten hyvä vain, että Hän sekoitti ihmisten kielet!


    • Anonyymi

      Zikkuratin muoto oli sellainen, että se supistui ylöspäin. Oli kun karkeatekoinen pyramidi.
      Ei sillä tekniikalla taivasta tavoita.
      Tarina raamatussa on vain tarina.

      • Anonyymi

        Ei kai kukaan todella ole uskonut rakentavansa tornin taivaaseen!

        Ilmaushan on samaa kuin että rakennetaan mahdollisimman korkea torni.

        Samaailmausta voi käyttää nykyaikanakin vaikka tuomiokirkon tornista, tai pilvenpiirtäjästä.

        Kuka on muuten nähnyt pilven piirtäjän? Sehän voi olla lapsi kansakoulussa. Käsitys on suhteellinen.

        Baabelin torni taisi olla korkeimmillaan 80 -90 metriä korkea, kun se oli valmis joskus Nebukadnessarin aikoihin.

        Sen rakentaminenhan keskeytyi jo puoliväliin aikoinaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe