Ovatko ajatukset fysikaalisia?

fysikalistin_ongelma

Jos oletetaan että ajatukset ovat fysikaalisia objekteja niin niiden pitäisi sijaita jossakin Einstein yleisen suhteellisuusteorian mukaisessa aika-avaruudessa ja ajatusten vaikutus toisiin ajatuksiin nähden pitäisi seurata ja olla matemaattisesti johdettavissa jotenkin klassisen fysiikan tai vähintään kvanttifysiikan eksakteista matemaattisista kaavoista.

Ajatusten pitäisi tällöin myöskin koostua alkeishiukkaista ja toimia fysiikan standardimallin mukaisesti. Missä aika-avaruudessa sijaitsee esim. fysiikan standardimalli tai Fermat'n lause?

30

253

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • khkhkkhh

      Fysiikan standardimalli sijaitsee samassa osassa aika-avaruutta kuin muutkin 1900-luvun tapahtumat. Aika-avaruus on kuin suljettu varasto: kaikki on siellä, mutta mitään ei voi liikuttaa, lisätä tai ottaa pois.

      Jos ajatukset eivät ole fysikaalisia, ne eivät tee mitään koska niillä ei ole keinoa vaikuttaa aivotoimintaan. Jos ajatukset ovat fysikaalisia, sittenkään ne eivät tee mitään, koska fysikaalinen aivotoiminta riittää.

      Näin ollen ajatukset eivät vaikuta mihinkään eivätkä muuta mitään. Tämä onkin yleisen suhteellisuusteorian kanssa sopusoinnussa, koska aika-avaruudessa mikään ei ikinä muutu.

    • mu.tu

      Muistelu peilaa menneisyytää ja kokemuksia. Ajattelu on kyky simuloida tulevaa menneiden kokemusten perusteella. Luova ajattelu on kyky soveltaa opittua uudella tavalla.

      Ajatus täytyy olla jonkinlainen aivojen kokonaisvaltainen tila, jossa aivojen eri alueet kommunikoivat keskenään.

      Ajatukset vaikuttavat myös muualle kehoon erilaisten kemikaalien kautta. Nälkäiselle tulee vesi kielelle, kun hän näkee muhkean kinkkuvoileivän, tai jo pelkästä ajatuksesta.

      • mu.tu

        Huumekokeilijat tietävät, että kemikaaleilla voidaan vaikuttaa tehokkaasti ajatteluun. Niinpä ajattelu on kemiaa. Kemia on pohjimmiltaan kvanttimekaniikkaa sekin, mutta monimutkaisten soluprosessien kuvaaminen Hamilton-operaattorien aaltofunktioden ja ominaisarvojen avulla on toivottoman työlästä. Eikä mielenosoittajien joukkokäyttäytymistäkään ole mahdollista kuvata yksilöiden hermosolujen kautta, vaikka solukemia ja kvanttimekaniikka kaiken aikaa tietysti vaikuttavat siellä pohjalla.

        Kvanttimekaniikka voidaan unohtaa tässä yhteydessä. Ajatelun täytyy olla "makrotason ilmiö", joka edellyttää monimutkaisten hermosolurakenteiden olemassaoloa.

        Ajatus asuu yksilön tai useammankin henkilön aivoissa. Jos nämä molekyylirakenteet tuhoutuvat, niin sitä ajatusta ei ole enää missään - paitsi ehkä inernetissä.


    • 58703j
    • walk_on_the_wild_side

      Ihan mielenkiintoisia mutuja ja arvailuja. Tässä omani:

      Eiköhän se ajatus ole kuitenkin lähinnä informaatiota eikä se ns. aineellinen kokonaisuus ja järjestys (kuten aivot, kirjat, internet) mille se informaatio on koodattu ole kovin olennainen.

      Jos ajatukset olettaa sillä tavalla aineellisiksi että se ajatus seuraa jotenkin suoraan fysiikan kaavoista ottamatta huomioon aineelliseen järjestykseen koodattua informaatiota niin joudutaan helposti jonkinlaiseen kehämäiseen ajatteluun varsinkin jos oletetaan samalla että minkäänlaisia kokonaisvaltaisia osiinsa redusoimattomia systeemeitä ei voi olla olemassa.

      Pitää myös olettaa jokin joka pystyy ymmärtämään sen ajatuksen ja soveltamaan sitä uusiin asioihin eikä pelkästään manipuloimaan informaatiota joidenkin ennalta määriteltyjen sääntöjen mukaan kuten esim. tietotekniikassa.

      Jos ajatuksen perusta on jonkin yksilön aivotoiminnan kemia niin miten voi tiede olla mahdollista? Miten syntyy tiedeyhteisön konsensuksen joukkokäyttäytyminen jossa nimenomaan asioiden ymmärtäminen ja sen ymmärryksen välittäminen toisille on olennaista eikä vain sääntöjen seuraaminen?

      Shannonin informaatioteoria kuvaa vain koodatun informaation siirtoa eikä sinänsä itse informaatiota. Vastaanottajan ja lähettäjän pitää ymmärtää informaation merkitys ennenkuin kommunikointi voi olla mielekästä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_Golden_Record

      Jos Voyagerin mukana kulkevaa informaatiota ei vastaanota kukaan riittävän älykäs jollain tavalla ihmisen kaltainen ajatteleva olento niin se olio pysty siihen mielekkäästi vastaamaankaan.

      Jonkinlaista parviälymallia voi ehkä soveltaa esim. mielenosoittajajoukon käyttäytymiseen koska sellaisessa ilmiöissä ei ajattelu eikä informaatio yleensä näyttele mitenkään kovin olennaista osaa.

      Tietoisuutta ja ajattelua voi tietenkin muunnella ja moduloida kemikaaleilla mutta se ei tarkoita että se ajatus syntyisi sähkö-kemiallisista reaktioista vaan että se informaatio aivoissa on koodattu kemiallisesti kuten dna-molekyylissäkin jonka on todettu olevan ehkä luotettavin tunnettu informaation talletus ja säilytystapa.

      http://phys.org/news/2016-07-scientists-digital-dna.html

      Sen sijaan että informaatio olisi tietokoneen tavoin koodattu binäärisesti niin se informaatio on ylipäätänsä tunnetuissa biologisissa eliöissä on koodattu neljällä erilaisella kemiallisella symbolilla (A, C, T ja G). Näin on ehkä myös aivoissa.

      Tietoisuus ja ajattelu jäävät edelleen arvoitukseksi mutta varmaa on että pelkästään fysikalistisen selitys on virheellinen ja kuvaus puutteellinen.

      Ns. aineen sen sijaan voisi selittää jonkinlaiseksi "jähmettyneeksi" ajatusmuodoksi joka on alunperin tietoisuuden tuottama joka elää omaa elämäänsä kunnes sitä lakataan ylläpitämästä henkilökohtaisilla tai kollektiivisilla uskomuksilla eli ajattelulla.

      http://www.esoteric-philosophy.net/thoutforms.html

      https://en.wikipedia.org/wiki/Tulpa#Thoughtform

      Kun helpot selitykset ja mallit eivät riitä niin syytä ainakin harkita myös olemassaolevia vaikkakin melko epäsovinnaisia selitysmalleja. Tiede yleensä kuittaa vaikeat asiat monimutkaisuudella ja sattumalla eikä uskaltaudu kyseenalaistamaan perinteellistä naturalistista maailmankuvaa. Laumassa on turvallista ajatella muun lauman tavoin.

    • kgkkgghg

      Superdeterminismi on ainoa oikea käsityskanta. Tottakai fysikaalinen maailma noudattaa fysiikan lakeja. Niihin ei tietoisuus kuulu. Myös kokeentekijä noudattaa fysiikan lakeja. Tulpa-ajatusmuodot ja lusikan taivutus ajatuksen voimalla ovat huuhaata.

    • kgkgggg
      • who_cares

        Tulipa äsken tsekattua tuokin.

        Tuon Manzottin italialaisen spagettimetafysiikan olennaisin asia lienee tässä lainuksessa:

        "there is no definitive proof that a chunk of neurons carrying on certain chemical processes could, by itself, produce consciousness – not to mention be identical with consciousness. Neurons do not look like conscious experience at all. Does this mean that we have to give up the hope for a physicalist identity theory of conscious-ness (as many philosophers and scientists did)?

        I do not think so. In fact, neither is BRAINBOUND essential for physicalism nor is it for identity theories. Mind-body identity theories are based on two key claims (of which only one is BRAINBOUND):

        1. consciousness is identical with a physical phenomenon (PHYSICAL)
        2. such a phenomenon is inside the body or the brain (BRAINBOUND)
        The good news is that the two claims are utterly independent. It is easy to concoct pos-sible scenarios in which one of them is true and the other is false."


        Eli ts. hän uskoo ehdottomasti tietoisuuden olevan fysikaalinen eli toimivan samalla tavalla mikä tahansa fysikaalinen objekti ajassa ja avaruudessa MUTTA kuitenkin kiistää sen että tietoisuus olisi aivoissa tai havaitsijan kehossa. Hän olettaa että esim. banaanin havainnoissa havainto ja kokija on identtinen banaanin kanssa. Tässä voi ollakin jonkin verran perää eli on mahdollista keskittyä johonkin tiettyyn asiaan ja sitten ikäänkuin samaistua sen kanssa mutta toisaalta se ei vastaa tavanomaista arkipäiväistä ihmisen toimintaa vaan lähinnä jonkinlaista meditaatiota.

        M. luettelee ja kuvailee suuren joukon esimerkkejä tai analogioita joissa hänen mukaansa tietoisuus on identtinen havainnon kohteen kanssa. Sitten on kyllä aika vaikea kuvitella mitä konkreettista hyötyä tai uusia mahdollisuuksia jatkotutkimukselle tuollainen metafyysinen valinta voisi tuottaa kun se kuitenkin jää puhtaasti metafyysisen ja filosofisen pohdinnan tasolle ja herättää muutenkin paljon enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa. Perusongelma on tietenkin se että M. on piintynyt fysikalisti ja oikeastaan hänen oma mallinsa on perusteiltaan aika paljon heikompi kuin perinteinen fysikalismin malli johon sisältyy lainauksessa mainitut ehdot "physical" ja "brainbound". M. on siis tavallaan puoliksi oikeassa hylätessään aivosidonnaisen tietoisuuden oletuksen.

        Helpommalla ja paljon vähemmillä koukeroilla & perusoletuksilla pääsee kuin heittää samantien myös oletuksen aineen olemassaolosta pois kuten esim. Tom Campbell ja monet idealistit (kuten Bernardo Kastrup) tekevät.

        Tuollaisia loogisesti mahdollisia virityksiä esitellään tietoisuuskonferensseissa varmaan aika usein ja tuotetaan papereita jotta ainakin näyttäisi siltä että kaveri tekee jotain elantonsa eteen.

        Vapaasta tahdosta ei tuo kaveri sanonut eikä kirjoittanut sanaakaan mutta varmaan tietysti kieltää sen mahdollisuuden koska se ei ole yhteensopiva fysikalismin kanssa.

        M:n malli ei kuitenkaan nojaa mihinkään älyttömään konspiraatiosekoiluun kuin ns, superdeterminismi joten se on ehkä plussaa - minuuspuolelle laskisin että vaikka ko. spekulaatio on mahdollinen niin se ei ole varmaan mitenkään käytännössä hyödyllinen eikä johda mihinkään tietoisuudentutkimuksessa.


    • hkghkkkgkg

      No ei se linkki toiminut. Manzottin kotisivut kuitenkin osoitteessa consciousness.it. Mitä mieltä tuosta paperista "Experiences are Objects. Towards a Mind-object Identity Theory.pdf"??? Näytähän nyt vihdoin vapaa tahto-hörhö, mihin pystyt!

      • vapaa_tahto-hörhö

        Mä autan sua pikkasen. Tässä on linkki Manzottin youtube luentoon:

        "Riccardo Manzotti discusses the relation between conscious experience and external world objects. He argues that consciousness is not something "in the head" but that, in some sense, the perceiving subject must be identical to the perceived object, thereby overcoming subject-object dualism."

        https://www.youtube.com/watch?v=6Z-oLaqv0Is


        Tuo pdf-tiedosto muuten aukeaa kun maalaa koko linkin tekstin ja laittaa copy pastella uuteen selainikkunaan.

        Katson tuon kohtapuoleen. Päällisin puolin se kuullostaa ainakin huomattavasti fiksummalta filosofiselta pohdinnalta ja uskomukselta kuin superdeterminismi. Jos video on kiinnostava niin ehkä lukaisen tuon pdf:n sen jälkeen.

        Kaveri väittää pdf-tiedostossa olevansa die-hard fysikalisti. Fysikalismin perusongelma on että emme koskaan oikeastaan havaitse mitään ainetta vaan pelkästään tietoisuuden sisältöjä joihin tarkkaavaisuutemme kulloinkin kohdistuu eli kyseessä on aina informaatio ja tietoteknisesti ajateltuna datastream samoin kuin esim. unta nähdessä.

        Itse katsoin äsken tämän Tom Campbellin viimeisimmän luennon jossa hän selittää tähän mennessä selkeimmällä tavalla oman kaiken teoriansa (MBT) joka perustuu virtuaalitodellisuuteen ja tietoisuuden vapaisiin valintoihin.

        https://www.youtube.com/watch?v=i49HLdeJXZQ

        "Näytähän nyt vihdoin vapaa tahto-hörhö, mihin pystyt!"

        En harrasta demonstraatioita vaan kirjoitan kulloinkin mitä mieleen tulee... :-)


        Ihan mukavaa kyllä että pidät keskustelua yllä esittämällä vastaväitteitä. Jos oltaisiin aina kaikesta samaa mieltä niin mitään keskustelua ei edes tarvittaisi.


    • jgjjjjjjdh

      Haynesin porukan 2015 paperi on lähtökohdaltaan muuten mieletön. Siis se paperi, josta vapaa-tahto hörhö innostui äskettäin. Kas näin:

      A. Jos vapaa tahto on tosi, tutkimustulos tietenkin on että vapaa tahto on tosi.

      B. Jos vapaata tahtoa ei ole, sitä ei kertakaikkiaan ole vaikka tutkimustulos näyttäisikin olevan että vapaa tahto on tosi.

      Kuten mm. fyysikko Hossenfelder on todennut, vapaata tahtoa ei ole koska fysiikan lait eivät sitä salli. Siksi vaihtoehto A on hylättävä ja valittava B. Vapaata tahtoa ei siis ole, eikä 2015 paperiin voi luottaa. Tieteen ei ylipäätänsä voi luottaa, koska kokeentekijöilläkään ei ole vapaata tahtoa.

      Siis valitaan B, eli superdeterminismi on totta.

      • big_bang_huumoria

        "Siis valitaan B, eli superdeterminismi on totta."

        Tuo on varmaan sitten sitä kuuluisaa big bang-logiikkaa eli pskat loogisen päättelyn alkeista koska alkuräjähdys on päättänyt että sinä olet oikeassa ja kaikki toisinajattelijat väärässä.


    • jhhjhgjghkgh

      Logiikassani ei ole vikaa. Vaihtoehtoa A ei pitäisi valita tutkimuksen lähtökohdaksi, koska vapaata tahtoa ei ole. Jos se kuitenkin valitaan tutkimuksen lähtökohdaksi, se valinta ei ole ollut vapaa koska vapaata tahtoa ei ole.

      Koska A ja B ovat ainoat vaihtoehdot ja A on hylätty, on pakko valita B. B mitätöi kaiken vapaata tahtoa koskevan tutkimuksen, koska sitä ei voi tehdä vapaasti. Mitään muutakaan tiedettä ei voi tehdä vapaasti, koska B on valittu, joten superdeterminismi on totta.

      Täysin aukotonta päättelyä. Respektiä meikäläiselle!

      • big_bang_huumoria

        "Logiikassani ei ole vikaa. "

        Tutkitaanpa asiaa:

        "Kuten mm. fyysikko Hossenfelder on todennut, vapaata tahtoa ei ole koska fysiikan lait eivät sitä salli. Siksi vaihtoehto A on hylättävä ja valittava B"

        Siitä että joku sinun ihailemasi tutkija sanoo jotain ei seuraa että sanottu asia on totta.

        "Tieteen ei ylipäätänsä voi luottaa, koska kokeentekijöilläkään ei ole vapaata tahtoa."

        Jostain kumman syystä sitten Hossenfelderin sanomisiin voi luottaa...

        Kohta A ei pidä paikkaansa koska tieteellisestä tutkimuksesta ei todellakaan aina seuraa että sen tutkimuksen oletukset osoittautuvat todeksi.

        Kohta B ei voi pitää paikkaansa koska silloin mikään tutkimus ei voisi vahvistaa tutkijoiden oletuksia mistään ilmiöistä.

        Sekä oletukset A & B kumoavat molemmat kaiken tieteen olemassaolon ja mahdollisuuden joten on kyllä vaikea ymmärtää mistä Hooft ja Hossenfelder ovat "kanavoineet" tuon superdeterminismin. Varmaan ollu Ouija-lauta käytössä... :-)

        Tässä on muuten se Haynesin tutkimus joka mainittiin aihetta käsittelevän ketjun toisessa viestissä.

        https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160104130826.htm

        "Täysin aukotonta päättelyä. Respektiä meikäläiselle!"

        Taidat olla huumorimiehiä. Alkuräjähdys varmaan pakotti sinut kaiken muun sekoilun lisäksi kirjoittamaan väärään ketjuun aiheen vierestä.

        Oikea ketju olisi tämä:

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14378749/vapaa-valinta-aivoissa


      • Öfferhöffer

        "Jostain kumman syystä sitten Hossenfelderin sanomisiin voi luottaa..."

        Hossenfelder ei puhukaan tiedefaktoja, vaan uskonnollisia käsityksiään. Kuten alkuräjähdysmies on omalta osaltaan kertonut, niin uskonto jyrää yli tieteen mitä determinismiuskoon tulee, ja tiede joutaa hänen puolestaan romukoppaan. Uskontoaan hän nimittää luonnonlaeiksi.


    • materialismin_paradoksi

      Nykyisessä yhteiskunnassa ja kulttuurissa on paljon sellaisia asioita jotka itsessään eivät ole aineellisia mutta niillä on kuitenkin hyvin selkeitä fysikaalisia seurauksia. Niitä voi kutsua psykologisiksi asioiksi mutta ei se psykologia-leima oikeastaan kerro juuri mitään ilmiön luonteesta.

      Voi esimerkiksi pohtia miksi on olemassa sellainen asia kuin raha. Se ei itsessään ole mitään fysikaalista vaikka koko yhteiskunnan toiminta perustuu siihen että rahaa käytetään jonkinlaisena energian ja aineen vaihtovälineenä. Koko ns. kapitalistinen yhteiskunta perustuu sille että rahalla oletetaan olevan jokin vaikutus fysikaalisiin tapahtumiin. Raha on arvo eikä mikään konkreettinen fysikaalinen asia. Raha perustuu sopimuksille, mielikuville ja uskomuksille.

      Väite että kaikkien mielen ilmiöiden (kuten ajatusten ja tunteiden) ovat vain aivojen sähkökemiaa ei oikeastaan selitä mitään jollei ole esittää jotain selkeää fysikaalista kausaliteettia asian tueksi. Geenit ja aivojen sähkökemia vaikuttaa korkeintaan vain yksilötasolla kun taas ajatukset varsinkin kielellisesti ilmaistuna ovat aina jotenkin sosiaalinen ja yhteisöllinen asia.

      Esim. matematiikka ei toimi ja ole olemassa sen takia että jonkun matematiikon aivoissa sähkökemia sattuu toimimaan stokastisesti tai deterministisesti juuri tietyllä tavalla vaan että matematiikka toimii nimenomaan riippumatta jonkun tietyn konkreettisen yksilön aivojen tilasta. Kaikilla matemaatikoilla ei todellakaan ole niin samanlaiset geenit ja aivokemia että sen takia löytyisi konsensus ja ymmärrys jostain matematiikan teoreemasta vaan nimenomaan sen takia että se matematiikka on pätevää vallitsevista fysikaalisista olosuhteista riippumatta.

      Jollain tavalla Platon oli oikeassa olettaessaan jonkinlaisen ideoiden maailman erotuksena fysikaalisesta maailmasta. Syy voi olla se että se ns. fysikaalinen maailmakin on syvimmällä tasolla nimenomaan matemaattista. Se selittäisi miksi matematiikka pystyy niin tarkasti jopa kymmenien desimaalien tarkkuudella kuvaamaan fysikaalista maailmaa.

    • jlgdhj

      Aivojen energiankulutus on noin 10-kertainen kehon muihin osiin verrattuna. Pohdiskelu ja ongelmien ratkaiseminen lisää kulutusta entisestään.

      • jlgdhj

        siis elinten painoon suhteutettu kulutus


      • sähkö.on.virtaa

        Älykänny syö virtaa, aivot glukoosia ja rypälesokeria.


      • materialismin_paradoksi

        "Pohdiskelu ja ongelmien ratkaiseminen lisää kulutusta entisestään."

        Energiankulutus ei ole mikään selitys ajatuksille eikä ajattelulle.

        "Älykänny syö virtaa, aivot glukoosia ja rypälesokeria."

        Älykänny ei ajattele eli ts. millään tietoteknisellä systeemillä ei ole käsitystä informaation merkityksestä eikä sisällöstä. Syntaksista ei voi johtaa semantiikkaa (esim. Searlen kiinalaisen huoneen argumentti) joten väite aivot =tietoisuus on varsin ongelmallinen.

        Kyseessä voi olla myös virtuaaliaivot virtuaalimaailmassa eli aivot eivät välttämättä tee yhtään mitään vaan ovat ainoastaan havaitsijalle generoitu kuva silloin kun tutkitaan aivoja. Pelihahmon aivot eivät tee yhtään mitään eikä unessa uniminän aivot tuota unia.


    • 496856

      Aivoissa on vain protoneja, neutroneja ja elektroneja. Näistä on ajatuksetkin "tehty".

      • 66557

        Myös sydän koostuu näistä peruspalikoista. Harva kuitenkaan tosissaan väittää ajattelevansa sydämellään.

        Oleellista on rakenne. Aivojen monimutkainen hermosolujen verkko mahdollistaa sähkövirrat, joita myös ajatteluksi sanotaan.


      • Löysää-julistusta
        66557 kirjoitti:

        Myös sydän koostuu näistä peruspalikoista. Harva kuitenkaan tosissaan väittää ajattelevansa sydämellään.

        Oleellista on rakenne. Aivojen monimutkainen hermosolujen verkko mahdollistaa sähkövirrat, joita myös ajatteluksi sanotaan.

        Todisteet kehiin.


    • materialismin_paradoksi

      "Myös sydän koostuu näistä peruspalikoista. Harva kuitenkaan tosissaan väittää ajattelevansa sydämellään."

      Elinsiirtopotilailla on todettu että elimen jo kuolleen luovuttajan ominaisuuksia (tapoja ja muistoja) on siirtynyt elimen vastaanottajalle. Tämän oletetaan liittyvän jonkinlaiseen solumuistiin mutta toinen vaihtoehto on että aivot ja keho ovat jonkinlainen non-lokaalin tietoisuuden informaation vastaanotin ja viritin. Itse ilmiö ei ole tuntematon tieteelle.

      http://www.medicaldaily.com/can-organ-transplant-change-recipients-personality-cell-memory-theory-affirms-yes-247498

      "Aivojen monimutkainen hermosolujen verkko mahdollistaa sähkövirrat, joita myös ajatteluksi sanotaan."

      Tuokin on vain oletus ja uskomus. Kun jotain ei ymmärrettä niin vedotaan joko sattumaan ja/tai systeemin monimutkaisuuteen. Maailmankuva - tässä tapauksessa reduktionistinen materialismi määrittelee oletukset ja uskomukset tiedeyhteisössä. Tietoisuus on edelleen jonkinlainen kielletty aihe (tabu) varsinkin ei fysikalistisesti ajateltuna ja tulkittuna.

      • jödhg

        "Tietoisuus on edelleen jonkinlainen kielletty aihe (tabu) varsinkin ei fysikalistisesti ajateltuna ja tulkittuna".

        Aivotoiminnasta on paljon empiiristä tietoa, mutta tietoisuuden mysteeri on edelleen ratkaisematta. Näyttää kumminkin siltä, että tietoisuus kehittyy vasta yksilön kehityksen myötä. Ei sitä oteta mistään "varastosta" eikä sitä yksilön kuoltua myöskään voida minnekään "varastoida ikuisiksi ajoiksi".


    • gjkjggkkg

      "Elinsiirtopotilailla on todettu että elimen jo kuolleen luovuttajan ominaisuuksia (tapoja ja muistoja) on siirtynyt elimen vastaanottajalle. " Neurotutkija prof. Swaab toteaa tuon 100 % huuhaaksi 100 % materialistisessa kirjassaan "We are our brains". Hyvä kirja.

      • Empiirinen-tiede

        Kyllä noista on ihan vakaata todistusaineistoa. Mutta parempi kirja kuin "We are our brains" on johtavan neuroplastisiteetin tutkijan Jeffrey M. Schwartzin kirja "You are not your brain".

        https://www.amazon.com/You-Are-Not-Your-Brain/dp/1583334831 .

        Kirja on hyvä ja perustuu uskonnon sijasta empirialle. Schwartz esittelikin tutkimustensa pohjalta käsitteen "itseohjattu neuroplastisiteetti".


    • Ajatukset ovat aaltoja jotka kulkevat paljon nopeammin kuin valo. Olen kuullut että gluonit ovat niitä hiukkasia joista ajatukset koostuu. Ajatusvoima on luonnonvoima, kuten magnetismi, ja ajatusvoimaa on joka paikassa. Ajatusvoima on oikeastaan se ainut voima ja muut voimat ovat vain sen eri muotoja.

      "There is a celestial mind force, a great sympathetic force which is life itself, of which everything is composed." -- John Keely

      • R.Edusointi

        Vai olet kuullut että ajatukset koostuvat gluoneista. Olisipas hauska nähdä todisteet. Toki olisi hauska tietää myös, mistä lähteestä moinen "tieto" on peräisin.


    • ajatukset_ajatuksia

      Ajatukset eivät voi olla fysikaalisia koska se johtaisi kehäpäätelmään eikä silloin mikään tiede,matematiikka ja logiikka voisi pitää paikkaansa eikä voisi mitenkään erottaa väärää tietoa oikeasta tiedosta.

      Fysiikan kuvaukset ovat kaikki matemaattisia eikä matematiikka ole aineellista. Johdonmukaisempaa on siis olettaa että mikään ei ole aineellista vaan ns. aine koostuu ajatuksista eli matemaattisista abstrakteista objekteista.

      Tiede on ajattelua ja tieteen tulokset ovat ajatuksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      174
      1578
    2. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      126
      1501
    3. Mitä sä kuvittelit

      Kun annoit mulle huomiosi, tottakai minä menin ihastumaan suhun. En ole koskaan ollut se henkilö keneen kukaan kiinnittä
      Ikävä
      119
      1442
    4. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      8
      1157
    5. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      75
      987
    6. Sähköauto ei saastuta

      Koska sähköautossa ei ole saastutusputkea kuten polttomoottoriautossa. Saastuttajille tulee mätkäistä kunnon saastutusv
      Maailman menoa
      276
      950
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      224
      937
    8. Olisitko oikeasti

      valmis kohtaamaan kaivattusi?
      Ikävä
      86
      873
    9. Älä nainen leikistä suutu!

      Ja kyllä täytyy kritiikkiäkin kestää, mm. ylipaino, se että oot köyhä jne jne Melko tutulta mieheltä
      Ikävä
      77
      823
    10. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      147
      814
    Aihe