Aihe

Suurin suru on sanaton, syvin kaipaus ääretön.

Kipua-rakkaudesta

Haluan jakaa oman kokemukseni. Toivon, että tämä voisi olla jollekin keskenmenon kokeneelle rohkaisuksi.

Minut raiskattiin neitsyenä ja tulin tapahtuneesta raskaaksi. Elämä sai aivan uudenlaisen käänteen, kun koin keskenmenon. Luulin, että raiskaus olisi vienyt minulta maton alta, mutta keskenmenon jälkeen koin, ettei lattiaakaan ollut jäljellä. Menin tästä tapahtumayhtälöstä hetkeksi täysin sekaisin ja menetin oman elämäni hallintakyvyn, joten vierailin psykiatrisella osastolla. Elämäni ehkä helvetillisin vuosi on pian takana, mutta suru lapsesta on yhä mielettömän suuri. Rakastan lastani ja olisin pitänyt sen jos olisin saanut siihen mahdollisuuden.

Olen kokenut monesti, että minua ei ymmärretä. Olen lähes varma, että tännekin tulee kommenttia, siitä miksi murehdin "raiskaajan lasta" ja "on parempi sinulle, että noin kävi, ettet tuossa tilassa joudu lapsesta huolehtimaan". Haluan sanoa sinulle, joka mietit kirjoittavasi jotain halveeraavaa, että muista, että puhut minulle MINUN lapsestani. Lapsi ei ole omaa isäänsä valinnut, niin kuin en minäkään valinnut raiskatuksi joutumista.
Ymmärtämättömyys oli suurinta psykiatrisella osastolla. Psykiatrisen henkilökunta piti minua typeränä ja turhana asiakkaana, jonka ongelma oli vain "väärä syyllisyys". Nämä ammattilaiset kehottivat minua olemaan reipas nainen ja pääsemään asiasta nopeasti yli. He pyrkivät tuomaan lohtua muun muassa sanomalla, että kroppani poisti kehostani viallisen yksilön. Tämä henkilökunta puhui myös lapsestani nimellä soluröykkiö ja mainitsivat, että tilanteeni huomioiden tämä keskenmeno oli minulle vain hyväksi, sillä nythän minun ei tarvitsisi kasvattaa lasta, joka muistuttaisi minua ikävästä tapauksesta. Ihmettelen tätä ammattitaidottomuutta mikä heillä oli. Ihan vain tiedoksi: muistan raiskauksen silti kokemuksena aina ja olisin rakastanut lastani kehitysvammaisenakin.

Kokemuksesta voin sanoa, että keskenmenon surua on vaikea kantaa yksin. Itse koen, että olen ainoa ihminen, joka voi kaivata ja rakastaa tätä lasta; ainut ihminen, joka tietää, että tästä universumista puuttuu yksi, ainutlaatuinen ihme, mun lapsi. Koen, että kaikki se rakkaus, jonka tämä lapsi olisi elämänsä aikana kokenut maailmassa suvun, ystävien ja muiden ihmisten kautta tulvii yksin minun sydänmestäni.

Toivon, että jokainen joka on suhteessa menettänyt oman lapsensa saisi tukea kumppaniltaan. Toivon, että tapahtuma tuo teitä lähemmäs toisianne. Muistakaa omaa lastanne ja tehkää jotain konkreettista, joka auttaa teitä suruprosessissanne. Itse tein lapselleni muistokorun. Itselleni on ollut haastavaa se, että minulla ei ole hautaa/paikkaa, jossa voisin konkreettisesti käydä viemässä kukkia tai kynttilän. Löysin kuitenkin keskenmenneiden haudan, jonne olen vienyt silloin tällöin kynttilän ja itse kävin myös isovanhempieni haudalla ja pyysin, että kun he Taivaassa tapaavat lapseni, he voisivat pitää hänestä huolta ennen kuin itse pääsen perille. Itse uskon, että lapseni on Jeesuksen tykönä, jossa on paras turva.

Haluan sanoa sinulle, joka olet kokenut keskenmenon: Tämä tuntuu hullulta sanoa, mutta sinulla on oikeus surra niin pitkään lastasi kuin koet tarpeelliseksi. Tee silti itsellesi palvelus ja lähde liikkeelle: sängyn pohjalla oleskelu ruokkii ainoastaan itseään ja pahentaa oloa. Muista, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta käsittele ja pura niitä viisaasti lähipiirisi huomioiden. Itse tulen muistamaan oman lapseni niin kauan kuin minussa henki pihisee. Suru ei lopu, sen jo tiedän. Se vaan muuttaa muotoaan helpommin kannettavaksi ja elämän matkalla saa voimaa kantaa sitä. Itse sain voimaa muutamalta lähimmältä ystäviltä, jotka auttoivat minua arjen asioissa. Suurin apu tuli silti Jumalalta.

Sinulle, jonka läheinen on kokenut keskenmenon: sinun ei tarvitse sanoa ymmärtäväsi kokemusta, vaan kerro läheisellesi, että olet kuulolla ja kerro millä tavalla olet valmis auttamaan häntä. Käytä samoja termejä kuin hän: jos hän puhuu lapsesta, puhu sinäkin lapsesta. Älä oleta, että suru on poissa hetkessä ja että joillakin sanoilla näytät lopullisen ratkaisun tilanteeseen.

7

217

  Vastaukset

  • Hei, olen pahoillani rankoista ja epäoikeudenmukaisista kokemuksistasi. Kirjoitat hyvin viisaasti, olet selvästikin paitsi lämmin, myös älykäs ja ajattelevainen ihminen. Olet myös etsinyt ja löytänyt apua suruusi, siitä olen iloinen. Kiitos, että jaoit rohkaisua meille muillekin.

   Luulen, että psykiatrisen sairaalan henkilökunta on pätevää ja luotettavaa, mutta ihmisiä hekin ovat, eikä aina oikeita sanoja löydy. Suomalaisessa kulttuurissa muutenkin tuntuu olevan sekavat käytännöt sen suhteen, millä sanoilla syntymättömistä ja kohtuun kuolleista lapsista puhutaan ja kuinka heihin suhtaudutaan. Se taitaa olla jonkinlainen sokea piste meidän yhteiskunnassamme.

   • Kiitos.


  • "Minut raiskattiin neitsyenä ja tulin tapahtuneesta raskaaksi."

   Et ole selvinnyt raiskauksesta, joka äärimmäisen traumatisoiva koska väkivaltaa. Pyrit olemaan ajattelematta ja käsittelemättä sitä ja puhut vain keskenmenosta. Projisoit asian liian kipeästä asiasta vähemmän kipeään. Siis
   itsen säästämiseksi puhut sikiöstä kun sun pitäisi puhua itsestäsi ja siitä mitä menetit raiskauksessa ja miten se vammautti sinut. Joku rikkoi sinua. Projisoit asiaa myös henkilökunnan syyksi, kun sinun pitäisi syyttää raiskaajaa. Monesti asiasta kertoo enemmän se, mistä ei puhuta.

   • Viestiketjun aloittajana kommentoin:

    Kirjoittamassani tekstissä ei ollut kysymys raiskauksesta vaan keskenmenosta johtaneesta surusta. Jostain piti lähteä käsittelemään tuota tapahtumaketjua ja
    päällimmäisenä painoi oman lapsen menetys sekä turhautuminen siihen, kuinka lapseni kuoleman moni sanoitti onnekseni. Koen yhä tänäkin päivänä, että syntymättömien lapsien osa on yhteiskunnassamme "sokea piste" ja halusin tuoda oman kokemukseni luettavaksi ja ehkä jollekin rohkaisuksi. Kirjoittaminen on ollut yksi väylä käsitellä asioitani, vertaistuen ohella ja luin paljon keskenmenosta kokemuksia. Paljon puhuttiin asiasta yksinomaan pariskuntien yhteisestä surusta - harvoja kirjoituksia löysin, missä puhuttiin keskenmenosta muista näkökulmista ja halusin itse tuoda korteni kekoon erilaisesta näkökulmasta.

    Kirjoitukseni keskeinen pointti oli herättää ihmiset huomaamaan, että opittaisiin kuuntelemaan miten toinen puhuu omasta surustaan. Ainakin itse olen käynyt kovan myötätunnon koulun ja koen, että samankaltaisessa surussa on helpompi olla läsnä ja tukena. Toisena ajatuksena halusin nostaa, että raiskauksesta alkunsa saaneet lapset eivät lähtökohtaisesti kaikista kokeneista ole "häpeätahroja". Tämä tulee valitettavan usein monissa keskusteluissa ilmi ja ihmiset, jotka omasta mielestään toimivat raiskattujen "puolesta puhujina" (osa ilman minkäänlaista vastaavaa kokemusta aiheesta) käyttävät rujoja sanoja raiskauksesta alun saaneista lapsista. Toivomattomasta tilanteesta voi kuitenkin kehkeytyä haluttu ja rakastettu lapsi. Itse olen monesti miettinyt, että mutaisissa vesissä syntyy todella kauniit lumpeenkukat, jotka puhdistavat ja kirkastavat vettä ympäriltään. Oma lapsi olisi juuri ollut kuin lumme; surkeaan tilanteeseen paras mahdollinen ilmestys, joka kaiken paskan olisi muuttanut.

    Tänä päivänä voin jo paljon paremmin ja olen saanut apua sekä keskenmenon surun selvitykseen että raiskauksen käsittelyyn. Oma kokemukseni on, että raiskausta on ollut paljon yksinkertaisempaa käsitellä ja siihen liittyviä tunteita, sillä teko oli yksinkertaistaen rikos. Tiedän, että tilannetta ennen ja sen jälkeen itse toimin yllättävänkin rationaalisesti eikä tapahtumaketju ole ollut minun vikani. Jälkeen päin ainut katumus onki ollut, että olisi pitänyt lähteä ennemmin kotiin. Rikoksen tekijä oli minulle tuttu ja luettelin hänet tätä ennen kaverikseni. Eli jos tuota tilannetta ei olisi tuona päivänä e
    tapahtunut niin se olisi ehkä tapahtunut myöhemmin. Keskenmenoon kuitenkin yhä edelleen liittyy kysymys siitä miten olisin voinut tehdä toisin ja aiheutinko minä sen valinnoillani, sillä traumaattisen tilanteen jälkeen elämänvalinnat eivät olleet kovin terveellisiä (syömättömyydestä itsetuhoisuuteen) enkä osannut odottaa raskautta. Raiskaus -kokemuksessa miksi kysymykset oli johdonmukaisempaa käsitellä, sillä oli helpompaa huomata, että olin syytön tilanteeseen.


  • Suru ei sitten ole ollut kovin suuri kun löysit sanoja noinkin paljon ja pitkän jutun.

  • Tunnen syvää myötätuntoa sinua kohtaan, on surullista että että uhrista ei tässä yhtaiskunnassa välitetä, vaan annetaan ymmärtää että vika olisi uhrin. Kyllä Suomessa kauniisti puhutaan mutta mitään kongreettista ei kuitenkaan tapahdu. On väärin että se ainut apu joka on saatavilla sekin pettää. Olet yksin, kukaan ei kuule, ei auta, on vain selviydytävä. Tässä yhteiskunnassa on paljon enemmän vääryyttä, kuin hyvyyttä. Jos suhde joskus muuttuu, uskon että ihmisillä on parempi olla.
   Elämä ei aina tunnu arvokkaalta, mutta kuinka arvokkaalta se tuntuu kuoleman läheisyydessä?
   Rakkautta sinulle.

   • Kiitos sanoistasi. Sait paljon ajattelun aihetta.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   359
   17585
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   672
   10007
  3. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   64
   6177
  4. Baha kadrum/Marzun mies

   Löytyy googlettamalla mukavaa luettavaa. Aivan kamala väkivalta rikollinen!! Ja veljensä samanlaista roskasakkia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   148
   2453