vegetaristi puolustaa lihaa:

kähkähhää

31

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minun-mielipid

      Ruokavalio voi olla kasvispainotteinen. Lihasta kuitenkin saamme muun muassa tärkeitä B-vitamiineja, joita ei saa kunnolla muualta. Kasvissyöjät kärsiikin jokin verran B-vitamiini puuutoksesta.
      Kasvispainotteinen ruokavalio on siitä hyvä ettei tule syötyä liikaa proteiini, joka on myös terveysriski.

      • hpv10

        Harvinaista kyllä olemme tässä suhteessa samaa mieltä.

        Kasvissyönnillä jää B12 vitamiinin saanti olemattomaksi jollei syö sitä ravintolisänä. On todennäköisesti muitakin ravintoaineita, joita saa paremmin tai ainoastaan lihasta. Ihminen on kehittynyt pitkälti syömään sekaruokaa.

        Kohtuus kaikessa, joku 100 g lihaa päivässä on jo paljon ja varmasti riittää hyvin. Mieluummin tietysti kalaa tai valkoista lihaa.


      • tokstokts

        "Ihminen on kehittynyt pitkälti syömään sekaruokaa."

        Ihmisillä suolahappo on 20 kertaa heikompaa kuin lihansyöjillä. Lihansyöjillä ja sekasyöjillä on kulmahampaat, jotka ovat pitkät ja terävät. Ihmisellä kulmahampaat ovat lyhyet ja tylpät. Lihansyöjillä ei ole ihohuokosia ja ne hikoilevat kielen kautta. Ihminen hikoaa ihohuokosten kautta. Lihansyöjillä on lyhyt suolisto, ihmisillä on pitkä suolisto. Ihmisillä on samankaltainen suolisto kuin gorilloilla. Lihansyöjillä on lyhyt suolisto, koska lihan pitää sulaa nopeasti, jotta se ei jää mätänemään suolistoon.

        Lihansyöjillä on terävät etuhampaat, mutta ei tasaisia poskihampaita. Ihmisillä ei ole teräviä etuhampaita, mutta on tasaiset poskihampaat. Lihansyöjillä suun sylkirauhasten ei tarvitse sulattaa viljoja ja hedelmiä. Ihmisillä on hyvin kehittyneet sylkirauhaset, jotka ovat välttämättömiä viljojen ja hedelmien sulattamiseen. Lihansyöjien sylki ei tuota amylaasi-entsyymiä, jota tarvitaan hiilihydraattien sulattamiseen. Ihmisen sylki tuottaa hiilihydraatteja pilkkovaa amylaasi-entsyymiä. Ihmisen sylki tuottaa amylaasia 6-8 kertaa enemmän kuin simpanssin sylki.

        "Mieluummin tietysti kalaa tai valkoista lihaa."

        Kalan syönti voi aiheuttaa diabetesta. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että ihminen on saastuttanut kaikki vesistöt ja vesistöihin päätyneet myrkyt kerääntyvät kaloihin:
        https://www.youtube.com/watch?v=I60O474F_GI

        Kala voi sisältää BMAA:ta:
        https://www.youtube.com/watch?v=SLVUfYEnVvs

        Kalan ja siipikarjan syöminen voi aiheuttaa kihtiä:
        Teng GG1, Pan A2, Yuan JM3, Koh WP4.
        Food Sources of Protein and Risk of Incident Gout in the Singapore Chinese Health Study. Arthritis Rheumatol. 2015 Jul;67(7):1933-42. doi: 10.1002/art.39115.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808549

        Kana ja muu liha voi sisältää harmane-neurotoksiinia:
        Louis ED1, Keating GA, Bogen KT, Rios E, Pellegrino KM, Factor-Litvak P. Dietary epidemiology of essential tremor: meat consumption and meat cooking practices.
        Neuroepidemiology. 2008;30(3):161-6. doi: 10.1159/000122333. Epub 2008 Apr 2.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382115

        Eläinperäinen ruoka aiheuttaa haitallisia muutoksia suoliston mikrobiomiin ja voi aiheuttaa tulehduksellisia suolistosairauksia:
        David LA1, Maurice CF2, Carmody RN2, Gootenberg DB2, Button JE2, Wolfe BE2, Ling AV3, Devlin AS4, Varma Y4, Fischbach MA4, Biddinger SB3, Dutton RJ2, Turnbaugh PJ2. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014 Jan 23;505(7484):559-63. doi: 10.1038/nature12820. Epub 2013 Dec 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336217

        Vegaaneilla ja kasvissyöjillä on tervein suoliston bakteerikanta:
        De Filippis F1, Pellegrini N2, Vannini L3, Jeffery IB4, La Storia A1, Laghi L3, Serrazanetti DI5, Di Cagno R6, Ferrocino I7, Lazzi C2, Turroni S8, Cocolin L7, Brigidi P8, Neviani E2, Gobbetti M6, O'Toole PW4, Ercolini D1. High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome. Gut. 2015 Sep 28. pii: gutjnl-2015-309957. doi: 10.1136/gutjnl-2015-309957.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26416813


      • hpv10
        tokstokts kirjoitti:

        "Ihminen on kehittynyt pitkälti syömään sekaruokaa."

        Ihmisillä suolahappo on 20 kertaa heikompaa kuin lihansyöjillä. Lihansyöjillä ja sekasyöjillä on kulmahampaat, jotka ovat pitkät ja terävät. Ihmisellä kulmahampaat ovat lyhyet ja tylpät. Lihansyöjillä ei ole ihohuokosia ja ne hikoilevat kielen kautta. Ihminen hikoaa ihohuokosten kautta. Lihansyöjillä on lyhyt suolisto, ihmisillä on pitkä suolisto. Ihmisillä on samankaltainen suolisto kuin gorilloilla. Lihansyöjillä on lyhyt suolisto, koska lihan pitää sulaa nopeasti, jotta se ei jää mätänemään suolistoon.

        Lihansyöjillä on terävät etuhampaat, mutta ei tasaisia poskihampaita. Ihmisillä ei ole teräviä etuhampaita, mutta on tasaiset poskihampaat. Lihansyöjillä suun sylkirauhasten ei tarvitse sulattaa viljoja ja hedelmiä. Ihmisillä on hyvin kehittyneet sylkirauhaset, jotka ovat välttämättömiä viljojen ja hedelmien sulattamiseen. Lihansyöjien sylki ei tuota amylaasi-entsyymiä, jota tarvitaan hiilihydraattien sulattamiseen. Ihmisen sylki tuottaa hiilihydraatteja pilkkovaa amylaasi-entsyymiä. Ihmisen sylki tuottaa amylaasia 6-8 kertaa enemmän kuin simpanssin sylki.

        "Mieluummin tietysti kalaa tai valkoista lihaa."

        Kalan syönti voi aiheuttaa diabetesta. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että ihminen on saastuttanut kaikki vesistöt ja vesistöihin päätyneet myrkyt kerääntyvät kaloihin:
        https://www.youtube.com/watch?v=I60O474F_GI

        Kala voi sisältää BMAA:ta:
        https://www.youtube.com/watch?v=SLVUfYEnVvs

        Kalan ja siipikarjan syöminen voi aiheuttaa kihtiä:
        Teng GG1, Pan A2, Yuan JM3, Koh WP4.
        Food Sources of Protein and Risk of Incident Gout in the Singapore Chinese Health Study. Arthritis Rheumatol. 2015 Jul;67(7):1933-42. doi: 10.1002/art.39115.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808549

        Kana ja muu liha voi sisältää harmane-neurotoksiinia:
        Louis ED1, Keating GA, Bogen KT, Rios E, Pellegrino KM, Factor-Litvak P. Dietary epidemiology of essential tremor: meat consumption and meat cooking practices.
        Neuroepidemiology. 2008;30(3):161-6. doi: 10.1159/000122333. Epub 2008 Apr 2.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382115

        Eläinperäinen ruoka aiheuttaa haitallisia muutoksia suoliston mikrobiomiin ja voi aiheuttaa tulehduksellisia suolistosairauksia:
        David LA1, Maurice CF2, Carmody RN2, Gootenberg DB2, Button JE2, Wolfe BE2, Ling AV3, Devlin AS4, Varma Y4, Fischbach MA4, Biddinger SB3, Dutton RJ2, Turnbaugh PJ2. Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature. 2014 Jan 23;505(7484):559-63. doi: 10.1038/nature12820. Epub 2013 Dec 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24336217

        Vegaaneilla ja kasvissyöjillä on tervein suoliston bakteerikanta:
        De Filippis F1, Pellegrini N2, Vannini L3, Jeffery IB4, La Storia A1, Laghi L3, Serrazanetti DI5, Di Cagno R6, Ferrocino I7, Lazzi C2, Turroni S8, Cocolin L7, Brigidi P8, Neviani E2, Gobbetti M6, O'Toole PW4, Ercolini D1. High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome. Gut. 2015 Sep 28. pii: gutjnl-2015-309957. doi: 10.1136/gutjnl-2015-309957.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26416813

        Ihminen on selvästi sekasyöjä suoliston pituudenkin perusteella. Ihmisen suolisto on noin 2 kertaa pidempi kuin koirilla ja toisaalta vain yksi kolmasosa hevosen suolistosta. Ihminen ei myöskään tule toimeen heinällä.

        Ihminen on syönyt kypsennettyä lihaa pitkään eikä ihmisellä ole metsästyksenkään takia ollut tarvetta raateluhampaisiin kuten petoeläimillä. Tuo ei siis todista ihmistä pohjimmiltaan olevan kasvissyöjä. Myöskään B12 vitamiinin saanti ei ole ollut riittävää pelkästään kasvikunnan tuotteista. Arkeologisista kaivauksista on löytynyt paljon eläinten jäännöksiä. Kädelliset syövät hyönteisiä ja pienriistaa.

        Kalan DHA ja EPA ovat kiistämättä hyödyllisiä ja muitakin hyödyllisiä hivenaineita eläintuotteisa on. Haitat taas on yhdistetty suureen käyttöön.

        Ote esimerkiksi David LA1 et all:in artikkelista:
        'In concert, these results demonstrate that the gut microbiome can rapidly respond to altered diet, potentially facilitating the diversity of human dietary lifestyles. '


      • vpkoivunjuurelta
        hpv10 kirjoitti:

        Harvinaista kyllä olemme tässä suhteessa samaa mieltä.

        Kasvissyönnillä jää B12 vitamiinin saanti olemattomaksi jollei syö sitä ravintolisänä. On todennäköisesti muitakin ravintoaineita, joita saa paremmin tai ainoastaan lihasta. Ihminen on kehittynyt pitkälti syömään sekaruokaa.

        Kohtuus kaikessa, joku 100 g lihaa päivässä on jo paljon ja varmasti riittää hyvin. Mieluummin tietysti kalaa tai valkoista lihaa.

        Mieluummin tietysti kalaa tai valkoista lihaa.""

        hpv-yritäppä vastata edes tähän

        Mitä on se punainen liha???

        (Muihin kysymyksiinihän sinusta ei ole ollut vastaamaan-eikä ole ylläolevaankaan)


    • minun-mielipide

      Miksiköhän suomessa on lähes kaksi miljoonaa sairasta ja ylipainoista ihmistä, tätä olen ihmetellyt.
      Kukaan perheenjäsenistä ei noudata virallisia suosituksia, silti kaikki ovat keskimäärin terveempiä lapsista vanhuksiin. Olemmeko mahdollisesti poikkeuksia.
      Oli mulla ja vaimollani iän tuomia kaikenlaisia pieniä ongelmia ennen vuotta 2010, jolloin vaihdoimme ruokavalion jättämällä viljatuotteet pois. Nykyisin taakse jäänyttä elämää. Samaa ei voi kertoa ystävistäni jotka eivät ole halunneet kuunnella neuvojamme. On sairauksia ja lääkkeitä jne.
      Löytyykö tähän tyhjentävää selitystä
      Jokainen voi kokeilla samaa, mutta joillekin sokeripitoisten ruoka-aineiden vähentäminen on kerta kaikkiaan ylivoimainen tehtävä.
      Vahvistaakseen omia luuloja jaetaan virheellisistä tietoa, tämä on fakta

      • hpv10

        Alle 10% ihmisistä noudattaa suosituksia. Suositukset taas perustuvat tieteelliseen näyttöön siitä, että runsas kasvisten syönti, monityydyttymättömät rasvat, hedelmät, täysjyvävilja jne. lisäävät terveyttä, alkoholi, runsas punaisen lihan syönti jne. heikentävät terveyttä. Suosituksia noudattavien terveys on todennäköisesti parempi kuin niiden, jotka eivät niitä noudata mutta ei välttämättä.

        Terveydentilaanne pitäisi siis verrata suosituksia noudattaviin eikä keskivertoväestöön jotta vertailussa olisi mitään järkeä. Yksilötasolla vertailussa ei ole juurikaan järkeä edes tässäkään tapauksessa koska erot ihmisten välillä ovat isoja. Tutkimuksissa eniten lihaa ja eläinrasvaa syövien karppaajien kuolleisuus on yli 20% suurempaa kuin keskivertoväestön ja toisaalta eniten täysjyväviljaa käyttävien kuolleisuus on yli 20% pienempää kuin keskivertoväestön. Eniten sokeria syövien sydäntautikuolleisuus on taas todella iso (eräässä tutkimuksessa 143% suurempaa kuin vähiten sokeria syövien).

        Itse en juurikaan sokeria syö mutta hyvistä hiilihydraateista tulee noin 50% energiasta. Sokeri on hiilihydraatti mutta kaikki hiilihydraatit eivät ole sokeria ja ravitsemuksellisesti niillä on iso ero.


      • 458
        hpv10 kirjoitti:

        Alle 10% ihmisistä noudattaa suosituksia. Suositukset taas perustuvat tieteelliseen näyttöön siitä, että runsas kasvisten syönti, monityydyttymättömät rasvat, hedelmät, täysjyvävilja jne. lisäävät terveyttä, alkoholi, runsas punaisen lihan syönti jne. heikentävät terveyttä. Suosituksia noudattavien terveys on todennäköisesti parempi kuin niiden, jotka eivät niitä noudata mutta ei välttämättä.

        Terveydentilaanne pitäisi siis verrata suosituksia noudattaviin eikä keskivertoväestöön jotta vertailussa olisi mitään järkeä. Yksilötasolla vertailussa ei ole juurikaan järkeä edes tässäkään tapauksessa koska erot ihmisten välillä ovat isoja. Tutkimuksissa eniten lihaa ja eläinrasvaa syövien karppaajien kuolleisuus on yli 20% suurempaa kuin keskivertoväestön ja toisaalta eniten täysjyväviljaa käyttävien kuolleisuus on yli 20% pienempää kuin keskivertoväestön. Eniten sokeria syövien sydäntautikuolleisuus on taas todella iso (eräässä tutkimuksessa 143% suurempaa kuin vähiten sokeria syövien).

        Itse en juurikaan sokeria syö mutta hyvistä hiilihydraateista tulee noin 50% energiasta. Sokeri on hiilihydraatti mutta kaikki hiilihydraatit eivät ole sokeria ja ravitsemuksellisesti niillä on iso ero.

        Jälleen Helsingin Sanomissa (kuten aina) toitotettiin samaa väärää viranomaislinjaa, otsikoilla: “Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan” ja “Näin yksinkertaista on ruokavalion parantaminen: syö ruisleipää joka päivä”, joista jälkimmäinen on aivan räikeän selvä ruisleipämainos. Miksei mieluummin moninkertaisesti terveellisempi pähkinämainos? Tämäkö on sitä laatujournalismia? Sisältö oli jälleen samojen väärien dogmien toistoa: “ihmisten pitäisi syödä vähemmän kovaa rasvaa ja punaista lihaa”, enemmän ‘suomalaista ruisleipää’ ja kasviksia, mutta siis kuitenkin hiilihydraattipainotteisesti (tietysti!), kuten päivitetty ruokapyramidikin neuvoo.


      • 458
        458 kirjoitti:

        Jälleen Helsingin Sanomissa (kuten aina) toitotettiin samaa väärää viranomaislinjaa, otsikoilla: “Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan” ja “Näin yksinkertaista on ruokavalion parantaminen: syö ruisleipää joka päivä”, joista jälkimmäinen on aivan räikeän selvä ruisleipämainos. Miksei mieluummin moninkertaisesti terveellisempi pähkinämainos? Tämäkö on sitä laatujournalismia? Sisältö oli jälleen samojen väärien dogmien toistoa: “ihmisten pitäisi syödä vähemmän kovaa rasvaa ja punaista lihaa”, enemmän ‘suomalaista ruisleipää’ ja kasviksia, mutta siis kuitenkin hiilihydraattipainotteisesti (tietysti!), kuten päivitetty ruokapyramidikin neuvoo.

        Kuinka moni kansalaisista tuntee suositukset? Pari tuntemaani sydänpotilasta uskoo vuorenvarmasti, että rasva on pahasta oli se sitten mitä lystää.


      • hpv10
        458 kirjoitti:

        Jälleen Helsingin Sanomissa (kuten aina) toitotettiin samaa väärää viranomaislinjaa, otsikoilla: “Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan” ja “Näin yksinkertaista on ruokavalion parantaminen: syö ruisleipää joka päivä”, joista jälkimmäinen on aivan räikeän selvä ruisleipämainos. Miksei mieluummin moninkertaisesti terveellisempi pähkinämainos? Tämäkö on sitä laatujournalismia? Sisältö oli jälleen samojen väärien dogmien toistoa: “ihmisten pitäisi syödä vähemmän kovaa rasvaa ja punaista lihaa”, enemmän ‘suomalaista ruisleipää’ ja kasviksia, mutta siis kuitenkin hiilihydraattipainotteisesti (tietysti!), kuten päivitetty ruokapyramidikin neuvoo.

        Mitäköhän väärää viranomaislinjaa on kovien rasvojen ja suolan välttämisessä? Pähkinöitä voitaisiin kyllä todellakin suositella enemmän, tavallaanhan ne ovat kohdassa 'suosi pehmeää rasvaa' mutta ihmiset eivät tiedä, että pähkinöiden terveellisyys johtuu pitkälti niiden pehmeästä rasvasta.

        Pähkinöiden lisäksi täysjyväleipä on terveellistä. Siitä saa helposti päivän kuituannoksen (itsellä 120 g oululaisen jälkiuunipaloja tuottaa jo 18 g kuitua ja päälle sitten kasviksista sekä hedelmistä toinen mokoma). Runsas eläinrasvan ja lihan syöminen ei terveyttä paranna, päin vastoin kun eniten niitä syövien karppaajien kuolleisuus on yli 20% suurempaa kuin keskivertoväestön. Eniten täysjyväviljaa syövien kuolleisuus on sitten taas 20% pienempää kuin sitä vähiten syövien.

        Karpata voi toki järkevästikin. Ottaa suurimman osan proteiinista palkokasveista, syö suositusten mukaisen määrän täysjyvää ja rasvan ottaa pähkinöistä ja siemenistä. Hiilihydraattia tulee aika maltillisesti, saa runsaasti ravinteita jne..

        Kun ihminen kuluttaa levossa noin 150 g glukoosia päivässä niin tuon alle ei kannata mennä. Tuo on noin 25E%.

        Tärkeämpää kuin makrojen prosenttimäärät onkin rasvan, hiilihydraatin ja proteiinin laatu.

        Runsaasti eläinproteiinia ja -rasvaa kuluttava kuluttaa moninkertaisesti luonnon resursseja verrattuna kasvispainotteisesti syöviin ja tuokin täytyy nykyään ottaa huomioon. Jos länsimaiset ihmiset sianrasvakarppaisivat niin ruoka ei riittäisi edes heille.


      • knjöjögifjyfy

        Euroopan asukasluku 742,5 miljoonaa vuonna 2013. On menossa joka päivä ja hetki tilastollista tulosta. Mitenkäs ne kovienrasvojen kulutus ja sydänkuolleisuus olikaan Euroopassa? Kumoutuuko tutkimukset jotka ovat käyneet jopa vertais arvioinnissa monella aasintuntijalla?

        Mitä se Fogelholm sanoikaan epäilijöiden kerhossa lihasta ja tyydyttyneistä rasvoista?

        "Mutta mitä esimerkiksi ravitsemussuositusten laatija Mikael Fogelholm todellisuudessa sanoo näistä asioista? No luennossaan Skepsis ry:lle vuonna 2014 Fogelholm aivan selvästi kuitenkin toteaa kovasta rasvasta, että: “Tyydyttyneen rasvan määrällä ei ole itsenäistä yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien riskille … tämä on ihan selvästi totta”, joka siis tarkoittaa “riippumatta muun ruokavalion koostumuksesta” (47:50)."

        "Punaisesta lihasta Fogelholm totesi pidemmin:
        “Runsaasti lihaa syövän ihmisen terveysennuste on huonompi. Tämä on faktaa, mutta miksi? Nämä [lihat] voivat itsessään olla epäterveellisiä … Itse en usko että rasva on tässä ongelma, en ollenkaan usko siihen rasvaan. Tämä [syy] on jossain muualla. Mahdollisesti hemirauta, lihavalmisteessa suola, tai joku muu yhdiste... se vaikutus saattaisi tulla vaikka suolistomikrobien toiminnan kannalta. Tämä on hämärää kun tämä mekanismi ei ole tiedossa. Ja sitten toisaalta, tämä voi olla valmistuksestakin kiinni. Voi olla että punainen liha sinänsä voisi olla OK, mutta kun ihmiset kärtsäävät sen kovaa, niin siitä tulee tällaiset omat ongelmansa. Lihan kulutus voi myös kertoa muista epäterveellisistä elintavoista. Tässä on tätä jäännösvariaatiota... tämmöiset jäännössekoittavat tekijät. Emme koskaan voi sanoa varmasti että tämä on vain lihaa.” (Skepsis ry 2014, “Mikael Fogelholm: Kotimaiset ravitsemussuositukset, perusteet ja myytit”, 44:11–45:10.)"

        Ja lopuksi siitä muuasta tutkimuksesta jota Suomessa on tulkittu, että punainen liha aiheuttaa syöpää eikä kuten aito ja alkuperäinen--- pitkälle jalostetut lihatuotteet.


      • hpv10
        knjöjögifjyfy kirjoitti:

        Euroopan asukasluku 742,5 miljoonaa vuonna 2013. On menossa joka päivä ja hetki tilastollista tulosta. Mitenkäs ne kovienrasvojen kulutus ja sydänkuolleisuus olikaan Euroopassa? Kumoutuuko tutkimukset jotka ovat käyneet jopa vertais arvioinnissa monella aasintuntijalla?

        Mitä se Fogelholm sanoikaan epäilijöiden kerhossa lihasta ja tyydyttyneistä rasvoista?

        "Mutta mitä esimerkiksi ravitsemussuositusten laatija Mikael Fogelholm todellisuudessa sanoo näistä asioista? No luennossaan Skepsis ry:lle vuonna 2014 Fogelholm aivan selvästi kuitenkin toteaa kovasta rasvasta, että: “Tyydyttyneen rasvan määrällä ei ole itsenäistä yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksien riskille … tämä on ihan selvästi totta”, joka siis tarkoittaa “riippumatta muun ruokavalion koostumuksesta” (47:50)."

        "Punaisesta lihasta Fogelholm totesi pidemmin:
        “Runsaasti lihaa syövän ihmisen terveysennuste on huonompi. Tämä on faktaa, mutta miksi? Nämä [lihat] voivat itsessään olla epäterveellisiä … Itse en usko että rasva on tässä ongelma, en ollenkaan usko siihen rasvaan. Tämä [syy] on jossain muualla. Mahdollisesti hemirauta, lihavalmisteessa suola, tai joku muu yhdiste... se vaikutus saattaisi tulla vaikka suolistomikrobien toiminnan kannalta. Tämä on hämärää kun tämä mekanismi ei ole tiedossa. Ja sitten toisaalta, tämä voi olla valmistuksestakin kiinni. Voi olla että punainen liha sinänsä voisi olla OK, mutta kun ihmiset kärtsäävät sen kovaa, niin siitä tulee tällaiset omat ongelmansa. Lihan kulutus voi myös kertoa muista epäterveellisistä elintavoista. Tässä on tätä jäännösvariaatiota... tämmöiset jäännössekoittavat tekijät. Emme koskaan voi sanoa varmasti että tämä on vain lihaa.” (Skepsis ry 2014, “Mikael Fogelholm: Kotimaiset ravitsemussuositukset, perusteet ja myytit”, 44:11–45:10.)"

        Ja lopuksi siitä muuasta tutkimuksesta jota Suomessa on tulkittu, että punainen liha aiheuttaa syöpää eikä kuten aito ja alkuperäinen--- pitkälle jalostetut lihatuotteet.

        Tämänhetkinen ravitsemustekijöiden kanta on se, että tyydyttynyt rasva ei ole merkittävä sydäntautien itsenäinen syy. Sen sijaan tyydyttyneen rasvan vaihtamista monityydyttymättömään suositellaan koska se vähentää sydäntauteja tehokkaasti.

        Ihmisten tyydyttyneen rasvan saanti vaihtelee paljon mutta harva kansakunta syö enemmän kuin 15E% tyydyttynyttä rasvaa. Sianrasvakarppaajien energiansaannista 80% tulee rasvasta ja valtaosa tuosta on kovaa rasvaa joten tyydyttyneen rasvan saanti on luokkaa 50E%. Tuollaisen dieetin pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tietoa.

        Punaisen lihan terveyshaittojen ajatellaan tulevan aika pitkälti hemiraudasta koska ero valkoisen ja punaisen lihan välillä on niin suuri. Lihajalosteissa taas syyllisenä pidetään nitriittiä. Syyseuraussuhde ei edes ole tärkeä, eniten punaista lihaa ja eläinrasvaa syövät kuolevat useammin kuin niitä vähän käyttävät.


      • knjöjögifjyfy

        Eli onko monityydyttymätön lääke?

        "Auringonkukkaöljy rasvahapot monityydyttymättömät 62,8 g"

        "Rypsiöljy rasvahapot monityydyttymättömät 33,0 g"

        Miksi sitten Gruusialaisilla on kymmenkertainen sydärikuolleisuus Ranskalaisiin verrattunut? Itä- Eurooppalaiset käyttävät auringonkukkaöljyä runsain mitoin.


    • minun-mielipide

      Suurin osa ihmisistä noudattaa suosituksia. Katselkaa vaikka seuraavan kerran, kun olette ruokakaupassa, mitä ihmiset ostavat. He ostavat pääasiassa rasvatonta maitoa ja muita rasvattomia maitotuotteita. He ostavat paljon leipää jonka päälle margariinia. Eikös nämä kuulu suosituksiin.
      VHH;n kannattajat ei koske mihinkään näihin, siksi he ovat terveempiä,
      Kannattaa miettiä vähän tarkempaan.
      Karppaajat ei syö sen enempää lihaa kuin muutkaan kuluttajat. Teillä hyvät poloset on väärät tiedot. Sen minkä mekin lihaa syömme haemme sen suoraan toimittajilta.
      Virallisia suosituksia noudattavat syövät kalaa, mutta valitettavasti kassikalaa jo hinnankin vuoksi. Nykyisten tutkimusten mukaan kassikalan laatu on vain entisestään heikentynyt, eli niiden ravintoarvot ovat vähintäänkin kyseenalaiset.
      Oikealla ruokavaliolla pysyy terveenä, kuten edellä totesin.

      • hpv10

        Et taida tietää suosituksista mitään jos uskot, että suurin osa niitä noudattaa. Suositusruokavaliossa on myös kohta että ei saa syödä enempää kuin mitä kuluttaa eli lihominen sillä on mahdotonta.

        Tässä THL:n tutkimus suomalaisten suositusten noudattamisesta:
        https://www.thl.fi/fi/-/ravitsemussuositukset-toteutuvat-vain-harvan-aikuisen-ruokavaliossa

        Lyhyesti
        -liikaa kovaa rasvaa (40% yli suosituksen)
        -liikaa sokeria (jotain 50% yli suosituksen maksimin)
        -liikaa suolaa (keskimäärin 100% liikaa)
        -liian vähän kuitua
        -liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja (noin 40% liian vähän)
        -liian paljon punaista lihaa ja lihavalmisteita
        -liikaa rasvaisia maitotuotteita
        -liian vähän kasviöljyjä
        -liian suuri ravinnon energiatiheys

        Ote tuolta:
        ' Ravitsemussuositusten tavoitteet toteutuvat yhä vain harvan aikuisen ruokavaliossa. Vähintään viisi tavoitetta tutkimukseen valituista yhdeksästä saavutti 33 % naisista ja 16 % miehistä. Heikoimmin onnistuttiin tyydyttyneen rasvan ja suolan vähentämisessä ja kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttötavoitteen saavuttamisessa.'

        Eli noin 75% kansasta ei saavuta edes puolta suosituksista. Noin 90% ei saavuta tavoitetta kovan rasvan osalta.


      • minun-mielipide

        Eikä sulla ole hajuakaan vähähiilihydraattisen ruokavalion periaatteista.

        Ihminen tarvitsee kolmea eri rasvahappoa, mikä näistä on kovan rasva osuus?
        Me käytämme oliivi-, kookos-kalaöljyjä ja voita.
        Emme käytä sokeria ollenkaan.
        Suolaan käytän reilusti.
        Kuituasaa riittävästi ilman ruisleipääkin kasvikunnan tuotteista riittävästi,
        Kenellä on vara ostaa punaista lihaa jokapäivä. lihavalmisteet rajoittuu, joskus saunamakkaraan (lihaisa Snelmann)
        Värjättyä vettä en suostu juoma, enkä jogurtteja joihin on lisätty kemikaaleja.
        Että ajatukset ovat päinvastaiset, siksi karppaajat ovat ehdottomasti terveempiä.
        Yksi esimerkki:
        Tuttavani työkaveri sairastaa vaikeaa syöpää, diabetesta ja ties mitä. Tuttavani on yrittänyt selittää VHH ruokavalion paremmuutta, mutta hän on yhtä jästipää kuin sinä, joten hänen kunto huononee koko ajan.
        En väitä, että karppaamalla hän olisi parantunut, mutta siinä kunnossa ei menetä mitään, jos kokeilee. Suurin syy miksi ei keilla on lääkärit. He menettäisivät hyvän poiitlaan ja lääkeyttehtaat asiakkaa, joten lääkäri sanoo aina tällaisissa tapauksissa, ettei missään tapauksessa voitte vaikka kuolla. Höh.
        Vastaavia esimerkkejä tiedän kymmeniä.
        Mutta myös tiedän henkilöitä, jotka ovat saaneet avun sairauksiinsa muuttamalla ruokavalionsa vähähiilihydraattiseksi.
        Tämä on jatkuvaa painia ketä uskoisi sairastuessaan.


      • tokskto

        "Ihminen on selvästi sekasyöjä suoliston pituudenkin perusteella."

        Jos ihminen olisi lihansyöjä, ruoansulatuskanava olisi kuusi kertaa lyhyempi. Lihan syöminen aiheuttaa lihaskudoksen matriisin kovettumista ja laajenemista ruonsulatuskanavassa, mikä puolestaan aiheuttaa tyrää ja johtaa paksusuolen syöpään.

        Antropologi Nathanial Dominy kertoo ihmisen ruokavaliosta:
        https://www.youtube.com/watch?v=h0PF5R0ywp4

        https://www.youtube.com/watch?v=ufNEoLeVplc

        Kaksi miljoonaa vuotta sitten syötiin lehtiä, hedelmiä, puuta ja puiden kuoria:
        http://www.nytimes.com/2012/06/28/science/australopithecus-sediba-preferred-forest-foods-fossil-teeth-suggest.html

        Mosambikissa 105 000 vuotta sitten ruokavalio perustui durraan:
        Mercader J1. Mozambican grass seed consumption during the Middle Stone Age. Science. 2009 Dec 18;326(5960):1680-3. doi: 10.1126/science.1173966.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20019285

        Neandertalien hampaista on löydetty viljaa:
        Henry AG1, Brooks AS, Piperno DR. Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium). Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Jan 11;108(2):486-91. doi: 10.1073/pnas.1016868108. Epub 2010 Dec 27.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21187393

        30 000 vuotta sitten syötiin viljaa:
        Revedin A1, Aranguren B, Becattini R, Longo L, Marconi E, Lippi MM, Skakun N, Sinitsyn A, Spiridonova E, Svoboda J. Thirty thousand-year-old evidence of plant food processing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 2;107(44):18815-9. doi: 10.1073/pnas.1006993107. Epub 2010 Oct 18.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20956317

        Kasvissyöjät ovat terveempiä kuin sekasyöjät:
        Appleby PN1, Key TJ1. The long-term health of vegetarians and vegans. Proc Nutr Soc. 2015 Dec 28:1-7.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26707634

        Lihan rauta lisää riskiä sairastua sydäntautiin:
        Hunnicutt J1, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. 2014 Mar;144(3):359-66. doi: 10.3945/jn.113.185124. Epub 2014 Jan 8.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401818

        Runsaasti eläinproteiinia syövät kuolevat aikaisemmin:
        Levine ME1, Suarez JA2, Brandhorst S2, Balasubramanian P2, Cheng CW2, Madia F3, Fontana L4, Mirisola MG5, Guevara-Aguirre J6, Wan J2, Passarino G7, Kennedy BK8, Wei M2, Cohen P2, Crimmins EM1, Longo VD9. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014 Mar 4;19(3):407-17. doi: 10.1016/j.cmet.2014.02.006.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24606898

        Pienikin määrä lihaa lisää riskiä sairastua diabetekseen:
        Chiu TH1, Huang HY2, Chiu YF3, Pan WH4, Kao HY3, Chiu JP5, Lin MN6, Lin CL7. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLoS One. 2014 Feb 11;9(2):e88547. doi: 10.1371/journal.pone.0088547. eCollection 2014.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24523914

        Punainen liha ja prosessoitu liha on yhdistetty lisääntyneeseen kuolemanriskiin, sydänsairauksiin, suolistosyöpään ja tyypin 2 diabetekseen:
        Battaglia Richi E1, Baumer B1, Conrad B1, Darioli R1, Schmid A1, Keller U1. Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. Int J Vitam Nutr Res. 2015;85(1-2):70-8. doi: 10.1024/0300-9831/a000224.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26780279

        Eläinproteiini on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla vähentää riskiä:
        Malik VS, Li Y, Tobias DK, Pan A, Hu FB. Dietary Protein Intake and Risk of Type 2 Diabetes in US Men and Women. Am J Epidemiol. 2016 Apr 15;183(8):715-28. doi: 10.1093/aje/kwv268. Epub 2016 Mar 28.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27022032

        Kasvisruokavaliot ovat parempia ympäristölle ja ihmisen terveydelle:
        Springmann M1, Godfray HC2, Rayner M3, Scarborough P3. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Apr 12;113(15):4146-4151. Epub 2016 Mar 21.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27001851

        Kasvisruokavaliot ja vegaaniruokavaliot vähentävät riskiä sairastua sydänsairauksiin ja syöpään:
        Dinu M1,2, Abbate R1, Gensini GF1,3, Casini A1,2, Sofi F1,2,3. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Feb 6:0.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853923

        "Kalan DHA ja EPA ovat kiistämättä hyödyllisiä ja muitakin hyödyllisiä hivenaineita eläintuotteisa on."

        Vain kasvit tuottavat omega-3-rasvahappoja. Kalat saavat omega-3-rasvahappoja syömällä levää ja planktonia.


      • hpv10
        tokskto kirjoitti:

        "Ihminen on selvästi sekasyöjä suoliston pituudenkin perusteella."

        Jos ihminen olisi lihansyöjä, ruoansulatuskanava olisi kuusi kertaa lyhyempi. Lihan syöminen aiheuttaa lihaskudoksen matriisin kovettumista ja laajenemista ruonsulatuskanavassa, mikä puolestaan aiheuttaa tyrää ja johtaa paksusuolen syöpään.

        Antropologi Nathanial Dominy kertoo ihmisen ruokavaliosta:
        https://www.youtube.com/watch?v=h0PF5R0ywp4

        https://www.youtube.com/watch?v=ufNEoLeVplc

        Kaksi miljoonaa vuotta sitten syötiin lehtiä, hedelmiä, puuta ja puiden kuoria:
        http://www.nytimes.com/2012/06/28/science/australopithecus-sediba-preferred-forest-foods-fossil-teeth-suggest.html

        Mosambikissa 105 000 vuotta sitten ruokavalio perustui durraan:
        Mercader J1. Mozambican grass seed consumption during the Middle Stone Age. Science. 2009 Dec 18;326(5960):1680-3. doi: 10.1126/science.1173966.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20019285

        Neandertalien hampaista on löydetty viljaa:
        Henry AG1, Brooks AS, Piperno DR. Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium). Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Jan 11;108(2):486-91. doi: 10.1073/pnas.1016868108. Epub 2010 Dec 27.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21187393

        30 000 vuotta sitten syötiin viljaa:
        Revedin A1, Aranguren B, Becattini R, Longo L, Marconi E, Lippi MM, Skakun N, Sinitsyn A, Spiridonova E, Svoboda J. Thirty thousand-year-old evidence of plant food processing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 2;107(44):18815-9. doi: 10.1073/pnas.1006993107. Epub 2010 Oct 18.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20956317

        Kasvissyöjät ovat terveempiä kuin sekasyöjät:
        Appleby PN1, Key TJ1. The long-term health of vegetarians and vegans. Proc Nutr Soc. 2015 Dec 28:1-7.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26707634

        Lihan rauta lisää riskiä sairastua sydäntautiin:
        Hunnicutt J1, He K, Xun P. Dietary iron intake and body iron stores are associated with risk of coronary heart disease in a meta-analysis of prospective cohort studies. J Nutr. 2014 Mar;144(3):359-66. doi: 10.3945/jn.113.185124. Epub 2014 Jan 8.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401818

        Runsaasti eläinproteiinia syövät kuolevat aikaisemmin:
        Levine ME1, Suarez JA2, Brandhorst S2, Balasubramanian P2, Cheng CW2, Madia F3, Fontana L4, Mirisola MG5, Guevara-Aguirre J6, Wan J2, Passarino G7, Kennedy BK8, Wei M2, Cohen P2, Crimmins EM1, Longo VD9. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014 Mar 4;19(3):407-17. doi: 10.1016/j.cmet.2014.02.006.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24606898

        Pienikin määrä lihaa lisää riskiä sairastua diabetekseen:
        Chiu TH1, Huang HY2, Chiu YF3, Pan WH4, Kao HY3, Chiu JP5, Lin MN6, Lin CL7. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLoS One. 2014 Feb 11;9(2):e88547. doi: 10.1371/journal.pone.0088547. eCollection 2014.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24523914

        Punainen liha ja prosessoitu liha on yhdistetty lisääntyneeseen kuolemanriskiin, sydänsairauksiin, suolistosyöpään ja tyypin 2 diabetekseen:
        Battaglia Richi E1, Baumer B1, Conrad B1, Darioli R1, Schmid A1, Keller U1. Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. Int J Vitam Nutr Res. 2015;85(1-2):70-8. doi: 10.1024/0300-9831/a000224.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26780279

        Eläinproteiini on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla vähentää riskiä:
        Malik VS, Li Y, Tobias DK, Pan A, Hu FB. Dietary Protein Intake and Risk of Type 2 Diabetes in US Men and Women. Am J Epidemiol. 2016 Apr 15;183(8):715-28. doi: 10.1093/aje/kwv268. Epub 2016 Mar 28.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27022032

        Kasvisruokavaliot ovat parempia ympäristölle ja ihmisen terveydelle:
        Springmann M1, Godfray HC2, Rayner M3, Scarborough P3. Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Apr 12;113(15):4146-4151. Epub 2016 Mar 21.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27001851

        Kasvisruokavaliot ja vegaaniruokavaliot vähentävät riskiä sairastua sydänsairauksiin ja syöpään:
        Dinu M1,2, Abbate R1, Gensini GF1,3, Casini A1,2, Sofi F1,2,3. Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Feb 6:0.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853923

        "Kalan DHA ja EPA ovat kiistämättä hyödyllisiä ja muitakin hyödyllisiä hivenaineita eläintuotteisa on."

        Vain kasvit tuottavat omega-3-rasvahappoja. Kalat saavat omega-3-rasvahappoja syömällä levää ja planktonia.

        Ihminen on siis sekasyöjä eikä peto. Ihmisen suolisto on lyhyempi kuin kasvissyöjillä ja toisaalta pidempi kuin lihansyöjillä.

        Ihmisen hampaat eivät myöskään ole kasvissyöjän hampaat:
        http://animaldiversity.org/site/topics/mammal_anatomy/tooth_diversity.html/
        'Mammals that feed on abrasive substances are subject to rapid wear on their teeth. Many of these species have especially high-crowned teeth, that is, teeth that extend unusually far above the gumline, providing lots of extra material for wear. These teeth are called hypsodont. The teeth of cows and horses are hypsodont. The opposite condition, low-crowned teeth, is termed brachydont. Human teeth are brachydont. In some species, hypsodont teeth continue to grow throughout an animal's life (e.g., many species of the rodent subfamily Arvicolinae, family Muridae).

        Herbivores must efficiently and thoroughly grind their food, which is many cases is hard and abrasive. The addition of hard enamel ridges to the teeth improves their grinding action. These teeth are often either lophodont or selenodont. Lophodont teeth have elongated ridges called lophs that run between cusps. Lophs may be oriented antero-posteriorally, or they run between labial and lingual parts of the tooth. The molars and premolars of tapir (Tapiridae), manatees (Trichechidae), and many rodents are lophodont. Extreme lophodonty is seen is modern elephants (Elephantidae) and some rodents (Hydrochoerus, fam. Hydrochaeridae; Otomys, fam. Muridae). In these forms, the teeth look like an old-fashioned washboard, a condition referred to as loxodont.'

        Kasveissa ei ole EPA:a eikä DHA:ta, joissain levissä sitä on mutta levän syönti on vähäistä. Rasvainen kala on tutkimusten mukaan terveellistä ja siksi sitä suositellaan eli veganismilla ei ole perustetta tässäkään mielessä.

        Veganismi on ihan samanlainen uskonto kuin rasvauskin, kaikki omaa uskontoa vastaan tosistavat asiat unohdetaan täysin.


      • hpv10
        minun-mielipide kirjoitti:

        Eikä sulla ole hajuakaan vähähiilihydraattisen ruokavalion periaatteista.

        Ihminen tarvitsee kolmea eri rasvahappoa, mikä näistä on kovan rasva osuus?
        Me käytämme oliivi-, kookos-kalaöljyjä ja voita.
        Emme käytä sokeria ollenkaan.
        Suolaan käytän reilusti.
        Kuituasaa riittävästi ilman ruisleipääkin kasvikunnan tuotteista riittävästi,
        Kenellä on vara ostaa punaista lihaa jokapäivä. lihavalmisteet rajoittuu, joskus saunamakkaraan (lihaisa Snelmann)
        Värjättyä vettä en suostu juoma, enkä jogurtteja joihin on lisätty kemikaaleja.
        Että ajatukset ovat päinvastaiset, siksi karppaajat ovat ehdottomasti terveempiä.
        Yksi esimerkki:
        Tuttavani työkaveri sairastaa vaikeaa syöpää, diabetesta ja ties mitä. Tuttavani on yrittänyt selittää VHH ruokavalion paremmuutta, mutta hän on yhtä jästipää kuin sinä, joten hänen kunto huononee koko ajan.
        En väitä, että karppaamalla hän olisi parantunut, mutta siinä kunnossa ei menetä mitään, jos kokeilee. Suurin syy miksi ei keilla on lääkärit. He menettäisivät hyvän poiitlaan ja lääkeyttehtaat asiakkaa, joten lääkäri sanoo aina tällaisissa tapauksissa, ettei missään tapauksessa voitte vaikka kuolla. Höh.
        Vastaavia esimerkkejä tiedän kymmeniä.
        Mutta myös tiedän henkilöitä, jotka ovat saaneet avun sairauksiinsa muuttamalla ruokavalionsa vähähiilihydraattiseksi.
        Tämä on jatkuvaa painia ketä uskoisi sairastuessaan.

        Välttämättömiä rasvahappopoja on vain 2 eli alfalinoleenihappo ja linolihappo. Molemmat tulevat kasveista ja niiden saantisuositus on 2 g päivässä. Kun oliiviöljyssä on 0.5 gALA:a niin saadaksesi sen sinun pitää syödä oliiviöljyä 400 g päivässä. Voissa ja kookosöljyssä ei ole juurikaan välttämättömiä rasvahappoja.

        Ihminen taas tekee kaiken tarvitsemansa tyydyttyneen rasvan mistä tahansa ylimääräisestä energiasta.

        Yleisissä kasviksissa on kuitua 1-2.5 g ja kuidun saantisuositus on noin 25 g päivässä. Kasviksia pitää siis syödä 1-2.5 kg päivässä jotta pääsee tuohon suositukseen.

        Eniten lihaa ja eläinrasvaa syövien karppaajien kuolleisuus on 20% suurempaa kuin keskivertoväestön joten mitenkään terveellistä se ei ole.

        Suola nostaa verenpainetta ja lisää vatsasyöpää joten senkään runsas käyttö ei ole fiksua.

        Ainut sairaus johon karppausta käytetään hoitona on lääkkeisiin reagoimaton epilepsia.


      • ölkjhgfvgb

        "Välttämättömiä rasvahappopoja on vain 2 eli alfalinoleenihappo ja linolihappo.
        Voissa ja kookosöljyssä ei ole juurikaan välttämättömiä rasvahappoja."
        Miksi ne ovat välttämättömiä? Vastaus on ettei ihmisen keho niitä itse valmista. Tietenkin ei valmista koska ihminen ei niitä tarvitse.


    • minun-mielipide

      Tätä voi nyt kinata loputtomiin. Meillä on erilainen näkemys asioista
      Tässä on nyt minun näkemykset asiasta.
      Voi on yksi tärkeimmistä ravintorasvoistamme, ja sillä on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Maitorasva sisältää yli 400 erilaista rasvahappoa
      Tutkimuksissa on myös havaittu, että aterian jälkeiset veren rasva-arvot ovat pienemmät, kun ateria sisältää kasviöljyjen - oliivi- tai rypsi ja pellavaöljyn - sijaan voita. Tämä on seurausta siitä, että voin rasvahapoista osa on lyhyt- ja keskipitkäketjuisia.
      Tarvitsemme päivittäin välttämättömiä omega-3- ja -6-rasvahappoja. Elimistömme ei pysty muodostamaan näitä rasvahappoja itse, vaan meidän tulee saada niitä riittävästi päivittäin ravinnostamme.

      Länsimainen ruokavalio sisältää suhteessa aivan liikaa omega-6-rasvahappoja verrattuna omega-3-rasvahappoihin. Suomessakin omega- 6:n ja omega-3:n suhde voi pahimmillaan olla
      jopa 20 : 1. Keskimäärin suomalaisilla omega-6:n ja omega-3:n suhde on 10 : 1.
      Entäs diabetes, auttaako ruokavalio sen hoidossa?

      Kuoleisuus on 100%:ta

      • hpv10

        Ihminen on käyttänyt voita vain muutamia vuosikymmeniä suuria määriä eikä voissa ole juurikaan välttämättömiä rasvahappoja. Voin käyttö on vieläkin hyvin harvinaista maailmalla eli se kuuluu lähinnä länsimaiseen ruokavalioon jota noudattaa noin 1/8 ihmisistä.Positiivisia terveysvaikutuksia voilla ei ole koska siinä on liian vähän hyödyllisiä rasvahappoja eli luokkaa 5%. Lisäksi noiden voin harvinaisten rasvahappojen hyödyllisyydestä on hyvin ristiriitaista näyttöä. Otetaan esimerkiksi CLA, sitä on voissa noin 400 mg/100 g ja joissain tutkimuksissa siitä on ollut hyötyä ja joissain haittaa mutta annokset ovat olleet luokkaa 4 g/d eli voita pitäisi syödä kilo päivässä saadakseen tuon. Saadakseen välttämättömät rasvahapot voita täytyy syödä puoli kiloa päivässä. Rypsiöljyä riittää ruokalusikallinen.

        Noita välttämättömiä rasvahappoja on vain kasviöljyissä. Oliiviöljyn omega-6:sen ja omega-3:sen suhde on juuri tuo 20:1 kun rypsiöljyn suhde on 2:1. Esimerkiksi voihin ne tulevat lehmien ravinnosta.

        Diabetekseen auttaa lähinnä painon lasku ja liikunta. Koska diabeetikoiden riski sairastua sv-sairauksiin on erittäin korkea niin kannattaa vaihtaa kasviöljyihin.


    • minun-mielipide

      Ihmisen geneettinen, potentiaalinen ikä on elää 120-140 vuotiaaksi.
      Tri Joel Wallach:n kirjasta mielenkiintoinen kopio:
      Tärkein siinä on lisäravinteiden tarve.
      Joillakin noi tiedot jää päivälehtien lukemisen tasolle tai mitä internetistä löytyy ja sieltä löytyy aina omia ajatuksia tukevia kirjoituksia.


      https://1drv.ms/w/s!AodQvWfbjU-sj04QEqpOVAFYcMfz

      • hpv10

        Wallachin mukaan vietnamin sodassa kuoli 56 000 ihmistä. Ilmeisesti vietnamilaiset eivät ole ihmisiä kun heitä kuoli 2 000 000.

        Wallach on naturopaatti ja hänen väitteensä on ammuttu alas monta kertaa. Wallach mm. väittää, että lääkärin elinikä on vain 58 vuotta kun se todellisuudessa vaihtelee välillä 75 ja 88 vuotta.

        http://nutra-smart.net/al.htm


      • toktoks

        "Ihmisen hampaat eivät myöskään ole kasvissyöjän hampaat:"

        Ihmisen hampaat ovat pääasiassa kasvissyöjän hampaaat.
        http://freefromharm.org/photo-galleries/9-reasons-your-canine-teeth-dont-make-you-a-meat-eater/

        https://www.scribd.com/doc/94656/The-Comparative-Anatomy-of-Eating

        Siellä missä on syöty lihaa, on ihmisten jäännöksistä löydetty merkkejä syövästä, ateroskleroosista, sydänsairauksista, hammasmädästä, sappikivistä ja selkärankahalkiosta:

        https://healthylongevity.blogspot.fi/2013/10/Cardiovascular-Disease-in-Ancient-Civilizations.html

        https://www.drmcdougall.com/misc/2011nl/may/egyptian.htm

        http://www.manchester.ac.uk/discover/news/scientists-suggest-that-cancer-is-man-made

        https://www.insidescience.org/content/what-did-ancient-egyptians-really-eat/1630

        https://www.youtube.com/watch?v=wx0pOGVMntM

        Se, että liha on ollut selviytymisruokaa, ei tarkoita sitä, että on oikein syödä lihaa.

        Sekaruokavalion vaihtaminen kasvisruokavalioon 12 viikon ajaksi opettajilla ja oppilailla vähensi painoindeksiä ja triglyseridejä. Lisäksi kolesterolin pitoisuus seerumin LDL-hiukkasten sisällä väheni, seerumin kalsium- ja B12-vitamiinitasot nousivat, stressitasot alenivat ja suolen toiminta normalisoitui:
        Lee BR1, Ko YM1, Cho MH2, Yoon YR2, Kye SH3, Park YK4. Effects of 12-week Vegetarian Diet on the Nutritional Status, Stress Status and Bowel Habits in Middle School Students and Teachers. Clin Nutr Res. 2016 Apr;5(2):102-11. doi: 10.7762/cnr.2016.5.2.102. Epub 2016 Apr 30.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27152300

        Siinä näkyy millaisia muutoksia tapahtuu seitsemässä päivässä vähärasvaisella, tärkkelyspitoisella vegaaaniruokavaliolla:
        McDougall J1, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13:99. doi: 10.1186/1475-2891-13-99.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25311617

        Lihansyönti on yhteydessä syöpään:
        Cavuoto P1, Fenech MF. A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cancer growth control and life-span extension. Cancer Treat Rev. 2012 Oct;38(6):726-36. doi: 10.1016/j.ctrv.2012.01.004. Epub 2012 Feb 17.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342103

        Key TJ1, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1620S-1626S. doi: 10.3945/ajcn.2009.26736M. Epub 2009 Mar 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19279082

        Kitahara CM1, Berrington de González A, Freedman ND, Huxley R, Mok Y, Jee SH, Samet JM. Total cholesterol and cancer risk in a large prospective study in Korea. J Clin Oncol. 2011 Apr 20;29(12):1592-8. doi: 10.1200/JCO.2010.31.5200. Epub 2011 Mar 21.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21422422

        Bae S1, Ulrich CM2, Neuhouser ML3, Malysheva O1, Bailey LB4, Xiao L3, Brown EC3, Cushing-Haugen KL3, Zheng Y3, Cheng TY3, Miller JW5, Green R6, Lane DS7, Beresford SA3, Caudill MA8. Plasma choline metabolites and colorectal cancer risk in the Women's Health Initiative Observational Study. Cancer Res. 2014 Dec 15;74(24):7442-52. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-14-1835. Epub 2014 Oct 21.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25336191

        Cellarier E1, Durando X, Vasson MP, Farges MC, Demiden A, Maurizis JC, Madelmont JC, Chollet P. Methionine dependency and cancer treatment. Cancer Treat Rev. 2003 Dec;29(6):489-99.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14585259

        McCarty MF1, Barroso-Aranda J, Contreras F. The low-methionine content of vegan diets may make methionine restriction feasible as a life extension strategy. Med Hypotheses. 2009 Feb;72(2):125-8. doi: 10.1016/j.mehy.2008.07.044. Epub 2008 Sep 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18789600

        McCarty MF1. mTORC1 activity as a determinant of cancer risk--rationalizing the cancer-preventive effects of adiponectin, metformin, rapamycin, and low-protein vegan diets. Med Hypotheses. 2011 Oct;77(4):642-8. doi: 10.1016/j.mehy.2011.07.004.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21862237

        Samraj AN1, Pearce OM1, Läubli H1, Crittenden AN1, Bergfeld AK1, Banda K1, Gregg CJ1, Bingman AE1, Secrest P1, Diaz SL1, Varki NM2, Varki A3. A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 13;112(2):542-7. doi: 10.1073/pnas.1417508112. Epub 2014 Dec 29.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25548184

        "Kasveissa ei ole EPA:a eikä DHA:ta, joissain levissä sitä on mutta levän syönti on vähäistä."

        Omega-3-rasvahappoja on mm. pellavansiemenissä, chia-siemenissä, hampunsiemenissä ja saksanpähkinöissä. Myös banaanissa ja kaalissa on pieniä määriä omega-3-rasvahappoja.


      • hpv10
        toktoks kirjoitti:

        "Ihmisen hampaat eivät myöskään ole kasvissyöjän hampaat:"

        Ihmisen hampaat ovat pääasiassa kasvissyöjän hampaaat.
        http://freefromharm.org/photo-galleries/9-reasons-your-canine-teeth-dont-make-you-a-meat-eater/

        https://www.scribd.com/doc/94656/The-Comparative-Anatomy-of-Eating

        Siellä missä on syöty lihaa, on ihmisten jäännöksistä löydetty merkkejä syövästä, ateroskleroosista, sydänsairauksista, hammasmädästä, sappikivistä ja selkärankahalkiosta:

        https://healthylongevity.blogspot.fi/2013/10/Cardiovascular-Disease-in-Ancient-Civilizations.html

        https://www.drmcdougall.com/misc/2011nl/may/egyptian.htm

        http://www.manchester.ac.uk/discover/news/scientists-suggest-that-cancer-is-man-made

        https://www.insidescience.org/content/what-did-ancient-egyptians-really-eat/1630

        https://www.youtube.com/watch?v=wx0pOGVMntM

        Se, että liha on ollut selviytymisruokaa, ei tarkoita sitä, että on oikein syödä lihaa.

        Sekaruokavalion vaihtaminen kasvisruokavalioon 12 viikon ajaksi opettajilla ja oppilailla vähensi painoindeksiä ja triglyseridejä. Lisäksi kolesterolin pitoisuus seerumin LDL-hiukkasten sisällä väheni, seerumin kalsium- ja B12-vitamiinitasot nousivat, stressitasot alenivat ja suolen toiminta normalisoitui:
        Lee BR1, Ko YM1, Cho MH2, Yoon YR2, Kye SH3, Park YK4. Effects of 12-week Vegetarian Diet on the Nutritional Status, Stress Status and Bowel Habits in Middle School Students and Teachers. Clin Nutr Res. 2016 Apr;5(2):102-11. doi: 10.7762/cnr.2016.5.2.102. Epub 2016 Apr 30.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27152300

        Siinä näkyy millaisia muutoksia tapahtuu seitsemässä päivässä vähärasvaisella, tärkkelyspitoisella vegaaaniruokavaliolla:
        McDougall J1, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13:99. doi: 10.1186/1475-2891-13-99.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25311617

        Lihansyönti on yhteydessä syöpään:
        Cavuoto P1, Fenech MF. A review of methionine dependency and the role of methionine restriction in cancer growth control and life-span extension. Cancer Treat Rev. 2012 Oct;38(6):726-36. doi: 10.1016/j.ctrv.2012.01.004. Epub 2012 Feb 17.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342103

        Key TJ1, Appleby PN, Spencer EA, Travis RC, Roddam AW, Allen NE. Cancer incidence in vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Oxford). Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1620S-1626S. doi: 10.3945/ajcn.2009.26736M. Epub 2009 Mar 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19279082

        Kitahara CM1, Berrington de González A, Freedman ND, Huxley R, Mok Y, Jee SH, Samet JM. Total cholesterol and cancer risk in a large prospective study in Korea. J Clin Oncol. 2011 Apr 20;29(12):1592-8. doi: 10.1200/JCO.2010.31.5200. Epub 2011 Mar 21.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21422422

        Bae S1, Ulrich CM2, Neuhouser ML3, Malysheva O1, Bailey LB4, Xiao L3, Brown EC3, Cushing-Haugen KL3, Zheng Y3, Cheng TY3, Miller JW5, Green R6, Lane DS7, Beresford SA3, Caudill MA8. Plasma choline metabolites and colorectal cancer risk in the Women's Health Initiative Observational Study. Cancer Res. 2014 Dec 15;74(24):7442-52. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-14-1835. Epub 2014 Oct 21.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25336191

        Cellarier E1, Durando X, Vasson MP, Farges MC, Demiden A, Maurizis JC, Madelmont JC, Chollet P. Methionine dependency and cancer treatment. Cancer Treat Rev. 2003 Dec;29(6):489-99.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14585259

        McCarty MF1, Barroso-Aranda J, Contreras F. The low-methionine content of vegan diets may make methionine restriction feasible as a life extension strategy. Med Hypotheses. 2009 Feb;72(2):125-8. doi: 10.1016/j.mehy.2008.07.044. Epub 2008 Sep 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18789600

        McCarty MF1. mTORC1 activity as a determinant of cancer risk--rationalizing the cancer-preventive effects of adiponectin, metformin, rapamycin, and low-protein vegan diets. Med Hypotheses. 2011 Oct;77(4):642-8. doi: 10.1016/j.mehy.2011.07.004.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21862237

        Samraj AN1, Pearce OM1, Läubli H1, Crittenden AN1, Bergfeld AK1, Banda K1, Gregg CJ1, Bingman AE1, Secrest P1, Diaz SL1, Varki NM2, Varki A3. A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jan 13;112(2):542-7. doi: 10.1073/pnas.1417508112. Epub 2014 Dec 29.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25548184

        "Kasveissa ei ole EPA:a eikä DHA:ta, joissain levissä sitä on mutta levän syönti on vähäistä."

        Omega-3-rasvahappoja on mm. pellavansiemenissä, chia-siemenissä, hampunsiemenissä ja saksanpähkinöissä. Myös banaanissa ja kaalissa on pieniä määriä omega-3-rasvahappoja.

        Ihmisen hampaat ovat lihansyöjän ja kasvissyöjän hampaiden välillä niinpä ihminen on sekasyöjä. Ihminen ei tule toimeen ruoholla eikä esimerkiksi kypsentämättömällä viljalla kuten kasvissyöjät tulevat.

        Kasveissa ei ole edelleenkään DHA:ta tai EPA:aa vaan ainoastaan ALA:aa. Elimistö kyllä pidentää ALA:aa niiksi mutta ALA:n pidennys ensiksi DHA:ksi ja siitä edelleen EPA:ksi on varsin tehotonta. Jos saa paljon ALA:aa niin DHA:ta syntyy vielä suhteellisen paljon (muunnostehokkuus on noin 5-10%) mutta siitä eteenpäin muunnos on jo aika pientä eli luokkaa 1%. Tuosta syystä kalaöljyt ovat suositeltavia. Kaikkein helpoiten ALA:n saa kun vaihtaa ruuanlaittorasvan rypsiöljyksi. Siinä on 10% sitä joten 20 g päivässä riittää suositeltuun minimisaantiin eli 2 g.

        Ihmiset ovat syöneet kaikkialla lihaa ja kalaa mikäli sitä on ollut saatavilla. Ainoana poikkeuksena ovat uskonnolliset syyt eli budhalaisuus, shintolaisuus, adventistit ja vegaanit. Lihan syönti vaan väheni huomattavasti kun siirryttiin maanviljelykseen ja nykyinen suuri lihan ja eläinrasvan syönti on varsin tuoretta eli noin 100 vuotta vanha asia.

        Kasvissyöjät kuolevat syöpiin ja sydänkohtauksiin siinä kuin sekasyöjät. Ero on siinä, että kasvissyöjät kuolevat niihin hiukan vanhempina. Lihan ja eläinrasvan ongelmana on enemmänkin se, että niitä kulutetaan aivan liikaa (Suomessa punaista lihaa kuluu noin 35 kg/a eli noin 100 g päivässä kun taso 30 g päivässä on vielä suhteellisen vaaraton ja tyydyttynyttä rasvaa tulee 14E% kun tason pitäisi olla alle 7E%).

        Veganismi on eettinen valinta, ei terveydellinen. Missään tapauksessa se ei perustu ihmisen biologiaan eikä kehityshistoriaan.


    • KariJuhaniSiankylki

      Piimäleilin hampaat ovat sulaneet VHH:n takia niinpä hän nykyään nauttii vaan vodka/sianihra smoothieita.

      • minun-mielipide

        Sulla on ilmiselvästi aivot sulanut, kun arvostelet muita. Aivottomat ei osaa keskustella asiallisesti


      • pysyykontikessa

        Thai herkkuja hän nauttii joita ihana nuorikko hänelle valmistaa ja tiett railakasta menoa vällyjen välissä!


      • tokstkokts

        "Kasveissa ei ole edelleenkään DHA:ta tai EPA:aa vaan ainoastaan ALA:aa."

        Edelleenkin kasvien ALA muuttuu EPA:ksi ja DHA:ksi.

        Barceló-Coblijn G1, Murphy EJ, Othman R, Moghadasian MH, Kashour T, Friel JK. Flaxseed oil and fish-oil capsule consumption alters human red blood cell n-3 fatty acid composition: a multiple-dosing trial comparing 2 sources of n-3 fatty acid. Am J Clin Nutr. 2008 Sep;88(3):801-9.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18779299

        Harper CR1, Edwards MJ, DeFilippis AP, Jacobson TA. Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. J Nutr. 2006 Jan;136(1):83-7.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16365063

        Kuhnt K1, Weiß S2, Kiehntopf M3, Jahreis G4. Consumption of echium oil increases EPA and DPA in blood fractions more efficiently compared to linseed oil in humans. Lipids Health Dis. 2016 Feb 18;15:32. doi: 10.1186/s12944-016-0199-2.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26892399

        Jin F1, Nieman DC, Sha W, Xie G, Qiu Y, Jia W. Supplementation of milled chia seeds increases plasma ALA and EPA in postmenopausal women. Plant Foods Hum Nutr. 2012 Jun;67(2):105-10. doi: 10.1007/s11130-012-0286-0.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22538527

        Ei se kalaöljy nyt niin hyvä vaihtoehto ole.

        https://www.youtube.com/watch?v=nYAjD6gDS4g

        https://www.youtube.com/watch?v=A2_ic_ysomg

        Brasky TM1, Darke AK, Song X, Tangen CM, Goodman PJ, Thompson IM, Meyskens FL Jr, Goodman GE, Minasian LM, Parnes HL, Klein EA, Kristal AR. Plasma phospholipid fatty acids and prostate cancer risk in the SELECT trial. J Natl Cancer Inst. 2013 Aug 7;105(15):1132-41. doi: 10.1093/jnci/djt174. Epub 2013 Jul 10.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23843441

        Risk and Prevention Study Collaborative Group. n-3 fatty acids in patients with multiple cardiovascular risk factors. N Engl J Med. 2013 May 9;368(19):1800-8. doi: 10.1056/NEJMoa1205409.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23656645

        "Ihmiset ovat syöneet kaikkialla lihaa ja kalaa mikäli sitä on ollut saatavilla."

        Ihmiset ovat myös polttaneet tupakkaa kaikkialla. Tarkoittaako se sitä, että tupakan polttaminen on oikein?

        "Kasvissyöjät kuolevat syöpiin ja sydänkohtauksiin siinä kuin sekasyöjät."

        Vegaanien veressä on aineita, jotka ovat kahdeksan kertaa tehokkaampia tuhoamaan syöpäsoluja kuin tyypillistä amerikkalaista ruokavaliota noudattavien veressä olevat aineet:
        Ornish D1, Weidner G, Fair WR, Marlin R, Pettengill EB, Raisin CJ, Dunn-Emke S, Crutchfield L, Jacobs FN, Barnard RJ, Aronson WJ, McCormac P, McKnight DJ, Fein JD, Dnistrian AM, Weinstein J, Ngo TH, Mendell NR, Carroll PR. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. J Urol. 2005 Sep;174(3):1065-9; discussion 1069-70.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059

        Kahden viikon kasvissyönti ja liikunta hidastavat syövän kasvua sekä aiheuttaa apoptoosia syöpäsoluissa rintasyöpään sairastuneilla naisilla:
        Barnard RJ1, Gonzalez JH, Liva ME, Ngo TH. Barnard RJ1, Gonzalez JH, Liva ME, Ngo TH. Nutr Cancer. 2006;55(1):28-34.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16965238

        Vähärasvainen kasvisruokavalio ja liikunta vähentävät eturauhassyövän kasvua:
        Barnard RJ1, Ngo TH, Leung PS, Aronson WJ, Golding LA. A low-fat diet and/or strenuous exercise alters the IGF axis in vivo and reduces prostate tumor cell growth in vitro. Prostate. 2003 Aug 1;56(3):201-6.
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12772189

        Kasvissyöjillä ja vegaaneilla on vähemmän syöpää ja sydänsairauksia.

        Sobiecki JG1, Appleby PN2, Bradbury KE3, Key TJ4. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res. 2016 May;36(5):464-77. doi: 10.1016/j.nutres.2015.12.016. Epub 2016 Jan 6.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27101764

        Bloomer RJ1, Gunnels TA2, Schriefer JM3. Comparison of a Restricted and Unrestricted Vegan Diet Plan with a Restricted Omnivorous Diet Plan on Health-Specific Measures. Healthcare (Basel). 2015 Jul 14;3(3):544-55. doi: 10.3390/healthcare3030544.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27417779

        Tantamango-Bartley Y1, Knutsen SF2, Knutsen R2, Jacobsen BK3, Fan J2, Beeson WL2, Sabate J2, Hadley D4, Jaceldo-Siegl K2, Penniecook J2, Herring P2, Butler T2, Bennett H2, Fraser G2. Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):153-60. doi: 10.3945/ajcn.114.106450. Epub 2015 Nov 11.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561618

        Orlich MJ1, Singh PN2, Sabaté J1, Fan J2, Sveen L2, Bennett H2, Knutsen SF1, Beeson WL2, Jaceldo-Siegl K1, Butler TL2, Herring RP2, Fraser GE1. Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med. 2015 May;175(5):767-76. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.59.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25751512


      • hpv13

        Konversio on aika tehoton:
        http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9637947

        ' More specifically, most studies in humans have shown that whereas a certain, though restricted, conversion of high doses of ALA to EPA occurs, conversion to DHA is severely restricted. The use of ALA labelled with radioisotopes suggested that with a background diet high in saturated fat conversion to long-chain metabolites is approximately 6% for EPA and 3.8% for DHA. With a diet rich in n-6 PUFA, conversion is reduced by 40 to 50%.'

        Koska suurin osa ihmisistä saa LA:ta aivan liian runsaasti niin jälkimmäinen tapaus on yleisempi. Konversiotehokkuus on siis noin 2-3% ja jos ihminen syö normaalisti rypsiöljyä eli noin 40 g päivässä niin siinä on 4 g ALA:a ja kun tuosta 5% muuntuu pitkäketjuisimmiksi EPA:ksi ja DHA:ksi niin saanto päivässä on 200 mg. Kolmessa viikottaisessa kala-ateriassa on kalaa noin 400-500 g ja jos se on lohta niin tuosta tulee EPA DHA:ta 8-10 g eli päivässä yli gramma.

        ALA:aa on toki paljon pellavansiemen- tai hampunsiemenöljyssä mutta niiden käyttö ravintorasvoina on aika haastavaa. Ravintolisinä niitä toki voi käyttää. Jotta ALA:sta saisi 10 g EPA DHA:ta viikossa 5% konversiotehokkuudella niin ALA:a pitäisi siis saada 200 g. Tuo on sitten 2 l rypsiöljyä tai 400 g pellavansiemenöljyä.

        Ei ihme, että ravitsemustutkijat suosittavat sekä rypsiöljyä että rasvaisen kalan syöntiä


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3599
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1409
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1239
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1134
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1028
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1016
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe