Sairauden estämät uskonteot

Sairas_adventisti

Tässä muutama moraalisesti kovanluokan kysymys, joihin adventistina toivoisin myös Kai_An kommentteja.

Raamatun mukaan kristityn rakkaus näkyy teoissa. Miten Raamatun Jumala suhtautuu sellaisiin uskoviin, jotka eivät syystä tai toisesta kykene tekemään rakkauden tekoja? Esimerkiksi vanhuuden raihnauden tai jonkun sairauden takia. Jotkut ovat rampoja tai sänkyyn sidottuja. Entäpä vammaiset tai alzheimer-potilaat?

Huomioiko Jumala sen, että ihminen on sairas eikä voi sairaudelleen mitään ja sairautensa seurauksena ei pysty toimimaan Jumalan tahdon mukaisesti vaikka haluaisi. Esimerkiksi edellä mainituista syistä tai masennuksen tai ahdistuksen tai muun mielenterveydellisen sairauden johdosta.

Entäpä kun mielenterveydellinen sairaus aiheuttaa sellaisia ajatuksia, jotka ovat syntiä eikä niille mahda itse mitään? Antaako Jumala anteeksi sellaiset toistuvat ajatukset? Pitääkö niistä tuntea huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä vai saako niitä ihan huoletta ajatella niitä pahoja ja syntisiä ajatuksia, joille ei mahda mitään? Tässä ei ole kyse siitä, että ajattelisi itse tarkoituksella syntisiä ajatuksia vaan siitä, että antaisi vain ajatusten virran soljua välittämättä mitä siellä pääkopassa kulkee kun niille ajatuksille ei kerran itse mitään voi. Pitääkö niistä murehtia? Tämä asia voi olla jopa mahdoton ymmärtää jos ei ole ollut vakavasti masentunut.

Entäpä sitten kun vakava mielenterveydellinen sairaus aiheuttaa sen, että syntiset ajatukset johtavat syntisiin tekoihin, eikä sillekään voi mitään. Saako nuo toistuvat syntiset teot anteeksi? Entä pitääkö niistä tuntea syyllisyyttä, jos ei kerran itse ole pystynyt niihin vaikuttamaan? Ymmärtääkö Jumala sairaita? Onko sairailla eri normit Jumalan silmissä kuin terveillä? Entä kun mielenterveydellinen sairaus estää rakkauden hedelmien pintaan nousun. Voiko silloin olla edes pelastettu kun ei tule niitä hengen hedelmiä?

Riittääkö Jumalan armo myös syyntakeettomasti syntisiä ajatuksia ajatteleville ja tekoja tekeville? Vai onko tuollainen termi paradoksi jo syntyessään?

17

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kukaan ei pelastu tekojen kautta mutta uskon kautta Jeesukseen Kristukseen Jumala antaa syntiselle anteeksi ! Kaikki ovat syntiä tehneet ja tekevät !

      Vrt Room 3:10 niinkuin kirjoitettu on: "Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan,

      3:11 ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa;

      3:12 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.

    • Hei-


      Ihmisten luulotaudit toisen "sairauksista" joissa kyse on sitten paremminkin halventamisen tarpeesta ja toiveesta, -kuuluvat ihmisten elämään, oli uskovainen tai ei.
      Masennus on uupumuksen seurus. Ainokainenkaan bourn out henkilö, ei selviä ilman masennusta, josta sitten oma aika kestää toipua.

      Joillekin ihmisille kertyy aivan inhimillisestikin ajatellen kuormaa, jota on raskas kantaa.
      Yhteiskunnassa on monenlaisia ongelmia ihmispersoonilla, ja sitten kun joku on stressin kourissa, tuleeklin yhtäkkin muiden mielestä "jakomielitautiseksi" tms.
      - Totuus on se että jokainen ihminen joka joutuu kovaan psyykkiseen paineeseen, käyttäytyy oudosti, ja on muiden mielestä sairas, -ja tilanne ihmisen käytöksessö- normalisoituu kun ongelmat poistuvat.

      Masennus sairautena on keskushermoston aineenvaihduntahäiriö, -ei järjen vähyyttä.
      Masennus on lahjakkaiden ja viisaiden ihmisten tauti, sillä nämä vaativat itseltään paljon, ja joutuvat patalaiskoja ja sohvaperunoita kovempaan psyykkiseen paineeseen, -pitkäkestoiseen stressiinkin, joka sitten johtaa uupumukseen ja masennukseen.
      Toivuttuaan jaksaa uusissa asioissa, mutta menneeseen ei ole paluuta. Eli vakavan työuupumuksen jälkeen on edessä alan- taikka työpaikan vaihto.

      Pitkäkestoinen uupumukseen ja masennukseen johtava stressi, voi johtua mistä tahansa, avio-ongelmistakin, esim.
      Kun on oikein hankala kumppani, ihminen alkaa käyttäytyä oudosti psyykkisessä paineessa, mutta kun tilanne ratkeaa, on sitten ok.

      Uskonnollinen elämä on täynnä ihmisiä, jotka ovat valmiita potkaisemaan heti jos ajattelevat sillä nostavansa omaa nokkaa hiukan. Oma tumpeluus -taitamattomuus, ymmärtämättömyys, sitten on muiden "sairautta" helposti.

      Yhteiskunnassa on pahoinvoivia aina vaikeuskierteessä olevia ihmisiä, ja toiset syntyvät kultalusikka suussa.

      Ei tämä tämän vaikeampi asia ole. _Ristiriidat Jumalan vaatimuksien kanssa, tai uskoon tulo aiheuttavat ihmiselle myös tiettyä tunneherkkyyttä, joita sitten viisaat tulkitsevat hienoilla dignooseilla, kun kyse on 1 Kor 1:18-31 tapaisista ihmisen tunnehrkyydestä, kun ihminen on Jumalan Hengen kanssa tekemisissä, ja muiden viisaiden mielestä "mielisairas" tms.
      Maailma on täynnä yksinkertaisia tumpeloita, jotka ryhtyvät johtajiksikin, vailla mitään ymmärrystä mistä johtajuudessa on kyse.
      Oma yksinkertaisuus on muiden hulluutta sitten, niin kuin sen miehen vakava hulluus ja mielitauti -se mies hullu, joka ryhtyi väittämään että laiva voi kulkea potkurilla. Viisaat tietävät että laiva voi kulkea vain siipirattailla ja purjeilla.



      Siunauksia
      Jari Laurila
      keskustelija

    • Jobinpostia

      Raamattu vaatii tekoja, missä armo? Matt.25:35. Matt.25:42. Matt.25:46. Biblia. Ja niiden pitää menemän ijankaikkiseesn vaivaan, mutta vanhurskaat ijankaikkiseen elämään. Kirjoitetaan: iankaikkiseen.

    • Exap

      "Miten Raamatun Jumala suhtautuu sellaisiin uskoviin, jotka eivät syystä tai toisesta kykene tekemään rakkauden tekoja? "

      Taivaaseen ei päästä tekojen perusteella. Ihminen joka rakastaa lähimmäistään, voi olla tälle ystävällinen ja rukoilla tämän puolesta, tai ainakin sitten "olla hakkaamatta Raamatulla päähän" jollei mitään muuta.

      "Entäpä kun mielenterveydellinen sairaus aiheuttaa sellaisia ajatuksia, jotka ovat syntiä eikä niille mahda itse mitään?... Entäpä sitten kun vakava mielenterveydellinen sairaus aiheuttaa sen, että syntiset ajatukset johtavat syntisiin tekoihin, eikä sillekään voi mitään."

      Jokaisen ihmisen ruumiissa asuu synti, josta ei pääse eroon ennen kuin pääsee siitä ruumiistaan eroon.

      Adventistien perus-kompastuskivi koko asiassa on se, että he kuvittelevat että sielu ja ruumis ovat yksi ja sama asia, viitaten 1 Moos kohtaan joka ei aikuisen oikeesti ole mikään sielun määritelmä.

      Siitä nousee tämä ajatuksesi ja pelkosi että Jumala tuomitsisi ihmisen ruumiin tai ruumiin tekojen perusteella - eikö ? Sielu pystyy kontrolloimaan ruumista enemmän tai vähemmän, eikä siinä aina edes auta kovakaan "luonteen kehittäminen", jota Ellu saarnaa lakihenkisyydessään. Nuo esittämäsi kysymykset ovat tästä elävä todiste.

      Vaikka ihminen sisäisesti syntyy uudesti (sielu), tämä vanha Aatu-ruumis se vielä kovasti pötkii vastaan. Mutta pötkiköön, ei haittaa, koska ruumis kuolee, sinä et.

      Ymmärtänet tämän hyvin jos hieman mietit asiaa:
      "sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen."
      Tuossa ei aikuisen oikeesti ole kysymys tämän ruumiimme pelastuksesta. Ruumis kuolee ja palaa tai mätänee, ja synti sen mukana.
      "Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; "

      • pyhpyhjapyh

        Sielunkuolemattomuusoppisi on saatanasta.


      • sielut_on

        Niinkö ne adventistit opettavat, että ja sielu ja ruumis ovat yksi? Miksi sitten Jumala puhalsi ihmiseen elämän henkäyksen (sielu) joka hänen kuoltuaan lakkaa olemasta mutta ruumis jää jäljelle?


      • sielut_on
        sielut_on kirjoitti:

        Niinkö ne adventistit opettavat, että ja sielu ja ruumis ovat yksi? Miksi sitten Jumala puhalsi ihmiseen elämän henkäyksen (sielu) joka hänen kuoltuaan lakkaa olemasta mutta ruumis jää jäljelle?

        Näinhän ne adventistit opettavat.


      • Evlut.haudankaivaja
        sielut_on kirjoitti:

        Niinkö ne adventistit opettavat, että ja sielu ja ruumis ovat yksi? Miksi sitten Jumala puhalsi ihmiseen elämän henkäyksen (sielu) joka hänen kuoltuaan lakkaa olemasta mutta ruumis jää jäljelle?

        Olen ollut hautuumaalla töissä. Olen nähnyt omin silmin, ettei ihmisen ruumiistakaan jää mitään jäljelle. No, korkeintaan se jälki... Hiekkamaassa ruumis maatuu niin täydellisesti! Muumiot ovat poikkeus säännöstä.


      • yksivaeltajavain
        sielut_on kirjoitti:

        Niinkö ne adventistit opettavat, että ja sielu ja ruumis ovat yksi? Miksi sitten Jumala puhalsi ihmiseen elämän henkäyksen (sielu) joka hänen kuoltuaan lakkaa olemasta mutta ruumis jää jäljelle?

        Jumala puhalsi elämän hengen ihmiseen, ei mitään erillistä aina elävää sielua ihminen kun kuolee tämä elämää antanut henkäys palaa Jumalalle takaisin, ja kun Jeesus tulee omansa hakemaan täältä niin haudoissa olevat heräjävät terveenä uuteen elämään ja jos me elämme kun Jeesus saapuu me muutumme silmänräpäyksessä, Jumala teki ihmisen maan tomusta ja hänellä on myöskin valta herättää tomuvuotellaan nukkuneet iankaikkiseen elämään.

        Ne jotka eivät ole tehneet parannusta synneistään tämän elämän aikana, ne eivät heräjä ensimmäisessä ylösnousemuksessa.


      • ketätottelet
        pyhpyhjapyh kirjoitti:

        Sielunkuolemattomuusoppisi on saatanasta.

        Niin onkin hän sanoi ensimmäisen valheen paratiisissa Eevalle ja Aadamille, ette suinkaan kuole, vaikka Jumala varoitti heitä ettei syö eikä edes koske siihen puuhun ettei kuolisi, ihmiset kuitenkin uskovat vihollisen sanat ja vääntävät kieroon Jumalan lausumat sanat, ja sanovat vielä näin sanoo raamattu. Siitä tietää kenen palvelijoita he ovat.


      • Exap
        ketätottelet kirjoitti:

        Niin onkin hän sanoi ensimmäisen valheen paratiisissa Eevalle ja Aadamille, ette suinkaan kuole, vaikka Jumala varoitti heitä ettei syö eikä edes koske siihen puuhun ettei kuolisi, ihmiset kuitenkin uskovat vihollisen sanat ja vääntävät kieroon Jumalan lausumat sanat, ja sanovat vielä näin sanoo raamattu. Siitä tietää kenen palvelijoita he ovat.

        Onko Jeesuskin mielestäsi valehtelija ?
        "Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua"

        Kun Jeesus kerran sanoo että ruumiin voi tappaa mutta sielua ei, uskon mielummin Jeesusta kuin adventistista mytologiaa.


      • Exap
        Exap kirjoitti:

        Onko Jeesuskin mielestäsi valehtelija ?
        "Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua"

        Kun Jeesus kerran sanoo että ruumiin voi tappaa mutta sielua ei, uskon mielummin Jeesusta kuin adventistista mytologiaa.

        Ai niin, ennen kuin joku valopää taas kerran vääntää tästä, tarkennan lausuntoa: Jeesus siis sanoi ettei kukaan muu kuin Jumala voi sielua tappaa vaikka ruumiin voikin.


      • sekaisin_termeistä
        Exap kirjoitti:

        Ai niin, ennen kuin joku valopää taas kerran vääntää tästä, tarkennan lausuntoa: Jeesus siis sanoi ettei kukaan muu kuin Jumala voi sielua tappaa vaikka ruumiin voikin.

        No niin. Nyt on mainittu sielu ja ruumis. Mihin tässä termistössä sijoittuvat ihmisen mieli ja ihmisen henki? Jossakin päin Raamattua muistaakseni sanottiin, että ihmisen henki voi olla sopisoinnussa Jumalan tahdon kanssa.


    • Sielusoppaa

      5Moos.12:23. Ole vain luja siinä, ettet syö verta; sillä veri on sielu, ja sielua sinun ei pidä syömän lihan kanssa. Biblia. Vaan ainoasti kavahda, ettes verta syö, sillä veri on henki, sentähden ei sinun pidä syömän henkeä lihan kanssa.

    • kerettiläinen-

      Lähtökohta on se, että me kaikki ihmiset olemme uskovina täysin HEDELMÄTTÖMIÄ Jumalan edessä. Me uskovat olemme "lupauksen lapsia" eli luotamme siihen, että JUMALA VOI TÄYTTÄÄ LUPAUKSENSA, vaikka se näyttäisi meistä inhimillisesti katsoen täysin mahdottomalta. Kukaan täällä ei pelastu omien tekojensa ansiosta, vaan ainoastaan ARMOSTA. Sinunkin kannattaa siirtää katseesi itsestäsi >> Jumalaan, jolle kaikki on mahdollista<<. Meistä ei tässä ajassa kenestäkään tule täydellistä, mutta onko se "lapseuden" ehto? Ei ole. Jumala kasvattaa meitä kuin lapsia ja kasvu on mahdotonta ilman kipua, "kaatumisia", epäonnistumisia jne. Ei sairaus tee kenestäkään lapseksi kelpaamatonta, vaan juuri sairaita Jeesus on tullut etsimään. Mielen sairaudet pahenevat yleensä stressistä, mutta mitä paremmin ymmärrämme sen, että Jumala on armollinen, eikä vaadi keneltäkään mitään sellaista, mihin hänellä ei ole edellytyksiä, niin stressikin helpottaa. Ja se, että saamme Jumalan edessä tunnustaa olevamme täysin hedelmättömiä, poistaa ainakin minulta sellaisen hirvittävän vaatimusten taakan, jonka monet seurakunnat haluavat sälyttää jäsentensä selkään. Luota armolliseen Jumalaan, äläkä kuuntele ihmisten kohtuuttomia vaatimuksia. Jumala johdattaa jokaista lastaan yksilöllisesti, sillä Hän tuntee meidät ja tietää, mitä juuri me tarvitsemme.

    • Jatkuva.errektio

      Minulla on sairaus, joka ilmenee sillä, että alapääni on jatkuvasti erektiossa ja virtsaaminenkin on aina vaikeaa. En voi elää normaalissa suhteessa naisen kanssa.
      Sairaus on hirvittävä ja mitään ei ole tehtävissä. Lääkäreillä on vain yksi keino ja se keino on leikata lähes koko elin poikki, niin lyhyeksi kuin suinkin. Koen hirveää syyllisyyttä ja en voi käyttää esim. farkkuja tai muita tiukkoja housuja, vaan pelkästään hyvin löysiä jumppahousuja.

    • Setä.neuvoo

      Mielestäni tähän keskusteluun on syytä mainita 2. Kor 12, jossa Paavali antoi ymmärtää, että Jumalan voima tulee esille vaikeuksissa.

      http://biblehub.com/pr38/2_corinthians/12.htm

      Vastakysymyksenä heittäisin: mitä jos uskova on sekä maallisen taustan, että uskon määrän /laadun mukaan ajatellen nero ja erittäin lahjakas monin tavoin, ja vahva, ja suhteellisen terve /toimintakykyinen, mutta
      - ympäristön suhtautuminen on mitätöivä, väheksyvä tai pilkkaava, mustamaalaava
      - ihmiset niin epäuskoisia, ettei kelpaa heille vastaanottaa mitään apua /rakkautta?

      Kuten esim. Jeesuksen tapauksessa sanottiin, että jollain seudulla Hän ei saanut tehtyä monia ihmeitä /voimallisia tekoja - heidän epäuskonsa tähden? Ja Hänen puheidensa mukaan kukaan profeetta ei ole vailla kunniaa muualla kuin omassa kodissaan ja omalla maallaan?

      Mikä ratkaisuksi? Lähteä kiertämään "mualimaa", niin kuin eräässä vanhassa lottomainoksessa sanottiin maailmalla kulkemisesta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      349
      4111
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      278
      2317
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      132
      1662
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      101
      1452
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1413
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1267
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1238
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      55
      1115
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1074
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      343
      1016
    Aihe