Lakkautetaanko helluntailaisten yhdistyksiä?

Kotipaikkakunta

Suomessa on meneilläään vanhojen yhdistysten lakkauttaminen. Helluntailaset ovat perustelleet yhdistyksia oikein urakalla, monet vain rahankeräyksiä suorittaakseen. Ry.t ovat sitten jääneet toimimattomina roikkumaan tyhjilleen. Ne on unohdettu eikä ole viitsitty nähdä vaivaa lopettamiseen.

Meilläkin on muutaman kaverin kanssa rekisteröity yhdistys. Tämä on ollut säännöllisessä toiminnassa kohta 20 vuotta. Emme tänä aikana ole tehneet mitään ilmoitusta yhdistysrekisteriin, koska sellaiselle ei ole ollut tarvetta. Yhdistys toimii.
Onkohan nyt syytä pelätä, että yhdistyksemme yhtäkkiä lakkautetaan?

30

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhdistysihminen

      Aivan uutta tällä palstalla, että keskustellaan asiastakin.

      • Tiedoksi.vaan

        Jumala on taruolento.
        Ei muuta. Jatkakaa....


    • helluntailainen

      Eiköhän tähän asti ole rekisteröity vain uusia helluntaiseurakuntia. En ole kuullut onko yhtään lakkautettu. Vuosittain pidetään vuosikokoukset ja eiköhän niistä lähde dokumentit eteenpäin. Jos seurakunnassa ei ole enää jäseniä ja toimintaa, niin silloin kai yhdistyskin on paras lopettaa.

      • Emeriittus_Pastori

        Kyllä siellä aina muutama manne on, vonkumassa rahaa ja jonkin sortin apua. Ei seurakuntia tarvitse lakkauttaa, asiakkaita riittää.


    • joo_näin

      Seuraavasta linkistä avautuvalta ylen sivulta on linkit ladattavista tiedostoista joko pdf-muodossa tai Exel-taulukkona. Listassa on yli 40 000 yhdistystä eli hakutoimenpiteellä on syytä hakea.

      https://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2016/P_9242.html

      Lakkautusuhan alaisille yhdistyksille on noin ilmoitettu kuulutusmenettelyllä. Sieltä linkkien sisällöstä löytyy myös se lainkohta johon tämä nyt aloitettu toimenpide perustuu.

      Yhdistysten ei ole tarvinnut nykyisen lain mukaan tehdä perustamisensa jälkeen ilmoituksia aika ajoin. Ei edes nimenkirjoittajan muutoksista ilmoitusta.
      Eli mistään laiminlyönnistä ei ole kysymys yhdistyksen taholta.
      Nyt vain on syytä myös täysin toiminnassa olevien yhdistysten tarkistaa onko nimi listalla ja tarvittaessa tehdä vapaamuotoinen ilmoitus että toiminta edelleen jatkuu. Ilmoituksen voi tehdä myös sähköpostitse.

    • joo_näin

      Vielä lisäystä edelliseen
      Vapaamuotoinen ilmoitus tehdään jos nimenkirjoittaja on rekisterissä ajan tasalla.

      Jos nimenkirjoittaja ei ole ajantasalla, joutuu sen asian nyt tässä yhteydessä hoitamaan ja siitä asiasta menee joku maksu.

      https://www.prh.fi/fi/kuulutukset/2016/P_9237.html

    • Hyvä.on

      Taitaa olla meneillään hyvä uudistus. Turhat ilmassa roikkuvat yhdistykset poistuvat.

    • yhistyksenyhistys

      Ennen helluntaikirkon perustamista kaikki helluntaiseurakunnat olivat rekisteröityjä yhdistyksiä. Ehkä niitä yhdistyksiä lakkautetaan, jotka ovat liittyneet helluntaikirkkoon.

      • koditon1

        Tavoitteena on helluntaikirkkoyhdyskuntaan liittymisen jälkeen lopetella nämä yhdistykset. Niissähän " roikkuu" vain ne, jotka eivät ole kirkkoon suopuneet.

        No, kuinka ollakaan esim. Oulussa oltiin jo hautaamassa vanhaa ja "käyttökelvotonta" yhdistystä, kunnes huomattiinkin taloudellisesti hyödyllisenä nostaa yhdistys ylös hautamontusta.

        Valtiolta saatavat tuet on mahdollista hyödyntää vain yhdistyslain alaisuudessa. Esimerkkinä kirpputorit ym. yleishyödylliset systeemit. Oulussa siis kipin kapin siirrettiin toimintoja takaisin vanhan yhdistyksen alle.
        Jotenkin tulee vaikutelma siitä, että raha ratkaisee.


      • koditon1 kirjoitti:

        Tavoitteena on helluntaikirkkoyhdyskuntaan liittymisen jälkeen lopetella nämä yhdistykset. Niissähän " roikkuu" vain ne, jotka eivät ole kirkkoon suopuneet.

        No, kuinka ollakaan esim. Oulussa oltiin jo hautaamassa vanhaa ja "käyttökelvotonta" yhdistystä, kunnes huomattiinkin taloudellisesti hyödyllisenä nostaa yhdistys ylös hautamontusta.

        Valtiolta saatavat tuet on mahdollista hyödyntää vain yhdistyslain alaisuudessa. Esimerkkinä kirpputorit ym. yleishyödylliset systeemit. Oulussa siis kipin kapin siirrettiin toimintoja takaisin vanhan yhdistyksen alle.
        Jotenkin tulee vaikutelma siitä, että raha ratkaisee.

        Mitkä valtiolta saatavat tuet? :)


    • Virheet.esiin

      Se juuri on helluntaiseurakuntien virhe, että ovat samaistaneet yhdistyksen seurakunnaksi. Raamatun mukaanhan seurakunta ei ole yhdistys, eikä yhdistys ole seurakunta. Siitä sitten juontaa sellainen valheuskomus, että yhdistyksen jäsenkortistoon liittyminen on seurakuntaan liittymistä.

      • helluntailainen

        Mutta kun eletään yhdyskunnassa, jossa on lait, asetukset ja järjestys, eletään maailmassa, niin on suorannainen pakko seurakunnan rekisteröityä yhdistykseksi. Ei voi pitää yllä kiinteistöä, hoitaa maksu- ja rahaliikennettä ja talousasioita ilman yhdistystä. Ja kun se on olemassa, niin voidaan puuttua myös lain kouralla, jos toiminnassa ja rahankäytössä ilmenee epäselvyyksiä.


      • spelttiläinen

        Se virhekäsitys että seurakunta ja yhdistys ovat samaa, on ottanut sijaa vasta tällä vuosituhannella. Vaikuttaa siltä että tuota käsitystä on ruokittu myös tahallaan ja tällä vuosituhannella on levinnyt laajemmin sanonta 'yhdistyspohjainen' seurakunta.

        Aikaisemmin oli opetuksena ja periaatteena, että seurakunta, tuo uloskutsuttu joukko, on rekisteröimätön. Siten on mahdollista itse päättää että seurakuntaan kuuluu vain uskovia ja katettuja jäseniä. Esimerkiksi uskonnollisessa yhdyskunnassa tuota periaatetta ei voi säilyttää.

        Suomen yhdistyslaki tarjoaa erinomaisen työkalun tuolle rekiströimättömälle joukolle hoitaa talous ym sen kaltaiset asiat.
        Kaikkialla ei seurakunnan jäsenet kuulu yhdistykseen. Niin meneekin oikein että seurakunnan jäsenellä on oikeus halutessaan liittyä yhdistykseen.


    • asiaan_takaisin

      Lakkautetaanko helluntailaisten yhdistyksiä?

      Kysymys kuuluu kokonaisuudessaan: lakkautetaanko mitään yhdistyksiä joiden viimeisestä rekisterimerkinnästä on yli 20 vuotta?

      Ei lakkauteta jos Patentti- ja rekisterihallitukseen ilmoittaa että toiminta edelleen jatkuu.

      Ilmoittajan tulee olla yhdistyksen nimenkirjoittaja.
      Jos nimenkirjoittaja on edelleen sama kuin silloin viimeksi yli 20 vuottas sitten, kun jotakin on rekisteriin merkitty, riittää vapaamuotoinen ilmoitus että toiminta edelleen jatkuu.

      Jos nimenkirjoittaja on ollut toimessaan alle 20 vuotta, ei rekisteritieto nimenkirjoittajasta ole ajan tasalla. (muuten ei tuo yhdistys olisi lakkautettavien listalla koska viimeisestä mistä tahansa rekisterimerkinnästä on yli 20 vuotta).
      Tässä tapauksessa täytyy rekisteriin tehdä määrämuotoinen ilmoitus nimekirjoittajan vaihtumisesta (menee maksu), koska Patentti- ja rekisterihallituksella ei ole tietoa nimekirjoittajasta. Ei ole tarvinnut ollakaan, eikä sillä ole merkitystä että vuosien varrella on voinut olla peräjälkeen useitakin nimenkirjoittajia.

    • Ei.yhdistyspohjaista.srk

      Suomen laki ei missään kohdin edellytä seurakunnan rekisteröitymistä yhdistykseksi. Sellainen väite on suuri valhe. Helluntaiseurakunnat olivat ennen toiminnassa vain hengellisinä yhteisöinä. Yhdistys oli silloinkin perustettu hoitamaan raha-asioita. Mutta ry.tä ei koskaan pidetty seurakuntana, eikä ry.hyn kuulumista samaistettu seurakuntaan kuulumiseksi. Oli seurakunta ja oli yhdistys. Kaksi eri asiaa.

    • Kummajaisväite

      Mistä on saanut alkunsa tuo väite, että seurakunnan muka pitää rekisteröityä?

      • calozzi

        Ei kai sellaista väitettä tuolla oikeassa elämässä olekaan. Kaikemmaaliman keskustelupalstoilla saatetaan heittää sen suuntaisia väitteitä joista ehkä noin voi käsittää.

        Seurakunnan ei tarvitse rekisteröityä ja se asia on ollut keskeinen, harkittu ja valittu, periaate helluntaiherätyksessä. Syynä se että ei ole ollut eikä ole vieläkään muuta mahdollisuutta muodostaa uskovien seurakunta.

        Seurakunnan oheen ja erikseen on voitu perustaa yhdistys jos on hoidettavia asioita. Yleensä on perustettu mutta olipa eräällä paikkakunnalla pitkään tilanne että ei perustettu.


      • koditon1

        Ajatus rekisteröinnistä on saanut alkunsa tiettyjen helluntaivaikuttajien päissä.

        Vähitellen alettiin käyttää juurikin tällaisia väittämiä seurakunnan rekisteröinnin välttämättömyydestä. Seurakunnissa kiersi asiaan vihkiytyneitä pastoreita vahvistamassa oman seurakunnan johtavien tavoitteita: saada rakennettua jotain hienoa ja sellaista, mitä muutkin ihailevat!
        Osa kuuliaisista kuulijoista uskoi näin olevan. Annettiin ymmärtää, että ilman rekisteröintiä seurakunnat ovat "lainsuojattomia", vailla oikeusturvaa jne. Suorastaan laittomuuden partaalla. Alkoi kova vääntö ja manipulointi.

        Ne, jotka uskalsivat kritisoida, saivat "vastustajien" ja "hajoittajien " leiman. Kirkkokunta saatiin aikaan ja osalla paikkakunnista on nyt sitten Suomen Helluntaikirkkoon kuuluva yhdyskuntaseurakunta.
        Siksihän täällä kirjoitellaan, kun on nähty tämä prosessi alusta alkaen: vääryydellä ja kovilla otteilla hajaannusta aikaansaanut rakennemuutos ei ollutkaan pelkkää rakennetta. Se ulottui ihan sinne seurakunnan sisälle asti ja rikkoi sen, mikä olisi tärkeintä: yhteys ja keskinäinen rakkaus.


    • Huomannut

      Helluntaiherätys päättyi rekisteröitymiseen.

    • Onko.se.helluntaiherätys

      Entä Helluntaikansa ry. ?

      • kutsumoitu

        Se on yhdistys jonka viimeisestä rekisterimerkinnästä ei ole kulunut kahtakymmentä vuotta.
        Ei ole yhdistysten listalla, jotka on kuulutettu ehdollisesti lakkautettaviksi.


    • Olen.kuullut

      Onko niin, että Helluntaikansa edustaa nykyään alkuperäistä helluntaiherätystä?

    • kutsumoitu

      Rekisteröimättömät helluntaiseurakunnat edustavat muodoltaan alkuperäistä helluntaiherätystä.
      Meno ja meinki taitaa poiketa alkuperäisestä useilla paikkakunnilla.

    • Yhdistys.maksaa

      Viihdeohjelmainen kokoustoiminta on tavallista helluntaiseurakunnissa. Se on samaa tasoa kirkon sunnuntaiohjelman kanssa, vaikka ne ovatkin erilaisia. Toinen on synkkää, toinen sirkuspelleilymäistä.

    • Pelastettu

      Totta. Raamattu ei opeta viihdeohjelmaista jumalanpalvelusta.

    • Väärin.tekevät

      Yhdistyksiä siis lakkautetaan kysymättä asiaa yhdistysten perustajilta. Onko se siis näin?

    • Ihmettelijä.olen

      Onko se niin?

      • konzanza

        Näin on.
        Näin on vain sellaisten yhdistysten kohdalla, joista viimeisestä rekisterimerkinnästä on yli 20 vuotta JA yhdistyksen nimenkirjoittaja ei ilmoita Patentti- ja rekisterihallitukselle, että yhdistyksen toiminta edelleen jatkuu.
        Jos nimenkirjoittaja ei ole ennestään Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä, tulee se asia tässä yhteydessä ilmoittaa määrätyllä tavalla, muuten ilmoitus toiminnan jatkumisesta on vapaamuotoinen.

        Nykyisen lain mukaan nimenkirjoittajaa ei sen vaihtuessa tarvitse ilmoittaa rekisteriin. Jos yhdistykselle tulee rekisteriin merkittäviä asioita (sääntömuutos tms.), täytyy nimenkirjoittajan olla rekisterissä tai siinä yhteydessä se asia hoitaa.

        Perustuu lakiin että kuulutusmenettelyllä ilmoitetaan em. ehdolla lakkautettavista yhdistyksistä.

        Tällä tavalla karsiutuvat rekisteristä pois ne yhdistykset, jotka tosiasiassa ovat jo lakanneet toimimasta.

        Jos lakkautettavien luettelossa oleva yhdistys todella haluaakin että toimimaton vanha yhdistys lakkautetaan, on lopettamiselle tämä tapa kätevin. Helpompi kuin että yhdistys itse hoitaa lopettamiseen vaadittavat asiat.

        Toivottavasti tieto leviää karsittavien yhdistysten luettelosta. Monelle toimivalle yhdistykselle asia on yllätys. Yhdistys ei ole laiminlyönyt tässä asiassa mitään.

        Tällaista kuulutusta karsimisesta ei tähän mennessä ole tehty vuosittain. Nyt on luettelossa yhdistyksiä, joiden viimeisestä rekisterimerkinnästä on yli 40 vuotta.


    • saarnan_alla

      Kokkolalainen Uskon Sana levittäytyy lakkautettavien helluntailaisten yhdistysten tilalle

    • vai.onko

      Onko se Kokkolalaisuus sama kuin se patrictiaislaisuus?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      63
      1809
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1187
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      73
      1083
    4. 45
      1075
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      949
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      939
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      880
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      833
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      818
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      35
      779
    Aihe