Jaa että suomenruotsalaiset pelkäävät?

eihätiämitiä

Iltasanomat ym lehdistö uutisoi ahkerasti ruotsalaisen Expressenin juttua, jonka mukaan haastatellut suomenruotsalaiset pelkäisivät asua ja olla Suomessa. En ole itse ns. bättre folkkia, mutta tunnen täällä paikallisia suomenruotsalaisia joitain kymmeniä ihmisiä, eikä kukaan ole valitellut pelkäävänsä arjessa. Ihme propagandaa, mikä tarkoitus tällä uutisoinnilla oikein on?

23

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksisatakaksisata

      "mikä tarkoitus tällä uutisoinnilla oikein on?"

      Lehtiä saa myytyä ja paljon, se on tämän jutun idea.

    • kyseeanalainenjuttu
      • villkorsson

        Ei, kyllä tämä Expressenin juttu suomenruotsalaisista peilaa todellisuutta. Suomessa on haukuttu hurreja viimeiset 15 vuotta ja jo kautta aikoin. Täällä Kirkkonummella ja näillä kanavilla mm Evitskog-polemiikki. Uskon että suomenruotsalaisten, (varsinkin nuorten) muutto Ruotsiiin ja muihin Pohjoismaihin tulee jatkumaan nousevasti. Kun kieli-ja rotuleimat taotaan päihin, alkavat viisaimmat muuttaa ja muut tulevat sitten perässä.


      • pöbelskara

        Eivät suomenruotsalaiset pelkää. Ovat kyllästyneitä hurri-huhuttelluun.
        Ja sitten nostetaan kytkintä. Lähdetään länteen. Niin se menee. Jatkossa. Niinkuin Lännen leffoissa sanotaan " Go West Young Man"


      • Brasserie.de.Tahiti
        villkorsson kirjoitti:

        Ei, kyllä tämä Expressenin juttu suomenruotsalaisista peilaa todellisuutta. Suomessa on haukuttu hurreja viimeiset 15 vuotta ja jo kautta aikoin. Täällä Kirkkonummella ja näillä kanavilla mm Evitskog-polemiikki. Uskon että suomenruotsalaisten, (varsinkin nuorten) muutto Ruotsiiin ja muihin Pohjoismaihin tulee jatkumaan nousevasti. Kun kieli-ja rotuleimat taotaan päihin, alkavat viisaimmat muuttaa ja muut tulevat sitten perässä.

        Ketkähän näitä rotuleimoja ovatkaan mahtaneet käyttää? Ylimielinen asenne valtaväestöä kohtaan on jatkunut vuosisadasta toiseen, joten negatiiviselle palutteelle on perusteensa. Jos nyt sitten palutetta tulee kasautuvasti ja takautuvasti, niin hurrit ovat arvioineet väärin suomensuomalaisten sietokyvyn.

        Pakkoruotsi on oikea kouluesimerkki siitä, mitä kaikkea Rkp:n rajaton vallanhalu on Suomessa saanut aikaan. Siinä pitäytyminen varmistaa negatiivisen palautteen saamisen. Kritiikki ja palaute eivät aina osu oikeaan kohteeseen: Kun 74 prosenttia suomalaisista vastustaa pakkoruotsia, on suuri riski, että palaute osuu väärään kohteeseen (myös maltilliseen pakkoruotsia vastustavaan suomenruotsalaiseen). Rkp:n johtohahmot eivät tiedosta pakkoruotsiin liittyviä riskejä. Hallituspaikka on mennyt, ja negatiivista palutetta tulee tuutin täydeltä.

        Tämän lisäksi vähemmistöjä on kohdeltava Suomessa tasapuolisesti, eikä yksikään vähemmistö voi asettua toisten vähemmistöjen yläpuolelle. On ennustettu, että vuonna 2030 Suomessa on muunkielisiä kaksinkertainen määrä verrattuna suomenruotsalaisten määrään. Sopeutumisaikaa muuttuvaan kielitilanteeseen ei ole kovinkaan paljon.

        Suomenruotsalaisten kannattaisi ajoissa ottaa tämä muuttuva tilanne huomioon, sillä muuten on tulossa ongelmia vähemmistöjen kesken. Jos Rkp ei muuta kielipolitiikkaansa lähivuosina, muiden vähemmistöjen edustajat tulevat painostamaan Rkp:tä tässä asiassa.


      • villkorsson

        Omituinen nimimerkki "Brasserie jotakin". Ei tässä kannata kinata. Suomenruotsalaiset lähtevät todennäköisesti tästä maasta astettain. Veikkaan noin 5-10 vuoden aikavälillä. Muuttoliike on jo käynnissä. Och så är språkfrågan utklarerad för er del. Lisäksi RKP (pikkupuolue) ei poliittisesti dominoi Suomea. Valtakunnan pääpuolueet kyllä. Keine angst Rosemarie. Koettakaa
        nyt ihan itse järjestää nämä tulevat vuosisadat tässä rajaprovinssissa, jota suomalaiset kutsuvat Suomeksi. Ohimennen. Luin eiliset jutut. Jotkut menivät
        nähtävästi roskikseen, moderointi tarkkana. Trotskia ei siis ole? Minne hävisi Bobrikov?


      • villkorsson

        Heitän vielä. Nimimerkki "Brasserie jotakin Tahiti" on Tyyneltä Valtamereltä rantautunut Suomeen? Pitkä matka. Onneksi olet hengissä. Tervetuloa Suomeen.
        Trotski ja Bobrikov ei kuuluu tähän keskusteluun. Tässä meni väärin. Kuuluu tuohon Adlercreutz- Nato keskusteluun.
        Kirjoittaja kertoo suoraan (tietämättään itse?) suomalaisten huonosta itsetunnusta. Psykologinen oireyhtymä perittynä vuosisatojen takaa.
        Venäläisten hurjat matkat Suomessa vuosina 1713/1714 saivat aikaan melkoisen pelkotilan koko populaatiossa. Väestö oli kutistunut noin 250 000 yksilöön. Monet viety orjaksi Venäjälle (Kustaa Vilkuna /Viha). Se miksi Venäjä (Pietari Suuri) ei ottanut koko Ruotsin itäistä osaa haltuunsa jo silloin on minulle arvoitus. Sama miekkailu Ruotsin ja Venäjän välillä jatkui koko 1700-luvun ajan. Hattujen revanssisodan jälkeen, jonka ruotsalaiset hävisivät, venäläiset jättivät ottamatta voittosaaliin. Sama kuvio toistuu vuosisadan lopulla Kustaa III sota. Venäläiset jättävät taas itämaakunnan. Aleksanteri I ja Napoleon päätti toisin. Vuonna 1809 Ruotsin itäosa siirtyy yli sadaksi vuodeksi Venäjän alusmaaksi, autonomiseksi suurruhtinnaskunnaksi.
        Tilanne muuttuu 1800-loppupuolella (1899) Bobrikovin myötä (Nikolai II). Suomi oli venäläistettävä hintaan mihin hyvänsä (Tuomo Polvinen) ja ruotsalaiset saatava ulos provinssin johdosta (senaatti). Jne. Lisäksi kieliriidat koko ns, itsenäisyyden aikana.
        Näista ajoista on kulunnut lähemmes 120 vuotta (1899). Nyt on aika muuttaa pois ja jättää pelikenttä suomalaiselle Suomelle. Joskus on riidat selvitettävä ja se aika on nyt. Riitaisa kansa tuhoaa itsensä. Ja huonon omanarvon tunteva kansa tuhoaa itsensä takuuvarmasti. Ruotsinkieleiset löytävä uudet kodit, ei täällä tarvitse ottaa turpiinsa kaiken aikaa. Toivotan onnea 99-vuotiaalle Suomelle. Saa nähdä miten 100-vuotias Suomi jaksaa jatkossa kestää linkuttavan itsenäisyytensä.


    • antaamennä
      • taxo

        Expressen tämän reportaasin julkaisi.


    • tottamoose

      Mutta sorretuin kaikista ryhmistä on kantasuomalaiset.

      • taxo

        Itketään yhdessä , tottamoose, tätä kantasuomalaisten, kautta aikain, surullista tarinaa.
        Juttu menee kuitenkin niin,että nuoret suomenruotsalaiset muuttavat pois tästä maasta astettain ja vanhat menevät hautaan. Kielipolemiikki on sitä myötä selvitetty lopullisesti.


    • 314

      Suomenruotsalaiset muuttavat pois ja vievät 10 % kansantuotosta mukanansa.

    • JerriK-H

      Hur vill du att Kyrkslätt skall se ut i framtiden?
      Vilken service är viktig för dig?

      Sfp i Kyrkslätt inleder nu arbetet inför kommunalvalet 2017 och söker framtidens beslutsfattare. Nu har du möjlighet att vara delaktig i det som finns nära dig och
      vara med om att påverka din närmiljö.

      Vi vill gärna träffa just dig och diskutera vår hemkommun och vilka värderingar och vilken service som är viktiga för oss. Vi träffas onsdagen den 7 september kl. 18.00 i Luckan, Stationsvägen 3, för att berätta om vår verksamhet och hur du kan vara med. Vi bjuder på en saltig bit och intressanta diskussioner.

      Välkommen!
      SFP i Kyrkslätt

    • Abraksentyttöi

      Aivan naurettavia juttuja. Kirkkonummella syntyneenä en ymmärrä tämmöstä. On totta että jokaisessa "porukassa" on yksilöitä jotka ei niin mukavia, eli kieli tai kulttuuri ei kyllä kauheesti kerro ihmisestä yhtään mitään, eiköhän kaikki ole kuitenkin loppupeleissä yksilöitä.

      Lähinä nämä jutut on kaiketi seurausta siitä, että valitettavasti meidänkin maassa alkaa jonkun sortin rasismi ja natsismi nostaa päätäänsä.

      • waxholm

        Nimimerkki "Abraksentyttöi" lukasitko tämän päivän HBL:n? Muuttoliike on käynnissä ja ennustan että tulee jatkumaan. Kieliongelma Suomessa ratkaistaan 5-10 vuoden kuluessa.. Nuoret hyvinkoulutetut ruotsinkieliset muuttavat joukolla Ruotsiin. Nyt jo 17 000 on muuttanut Ruotsiin (2000-2015). Tahti tulee jatkumaan&kiihtymään. Suomen ilmapiiri on tunkkainen, sisäsiittoinen ja vihaa täynnä. Hurrit lähetävät yksitellen ja jatkossa laumoissa ja kieliongelma on ratkaistu lopullisesti. Eikä kukaan kaipaa toista.


      • waxholm

        Korjaan. Juttu tuli ulos Svenska YLE:ssä.


      • JerriK-H
        waxholm kirjoitti:

        Korjaan. Juttu tuli ulos Svenska YLE:ssä.

        Oli oikeastaan mielenkiintoinsta että Keskiviikkona julkaistiin kaksi selvitystä. waxholm viittaa Magman raporttiin maastamuutosta ja se on toki huolestuttava. (Toisaalta Ruotsissa taloustilanne merkittävästi parempi niin työn perässä muutetaan -- ja suomenruotsalaisilla on vaan parempi lähtöasema muutossa)

        Mutta mielestäni tärkeämpi raportti oli oikeusministeriön "Kielibarometri 2016" http://www.oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/09/kielibarometri2016kieli-ilmapiirinkoetaanhuonontuneen.html
        (HUOM! kaikilla vähemmistäalueilla oli vähemistön kokema kielellinen asema heikentynyt - myös alueilla joisa suomenkieliset vähemmistössä.)

        Mutta katsomalla tilastoja Kirkkonummen osalta niin vain Porvoossa oli 4 vuodessa (2012 edellinen raportti) oli kielivähemmistön (=eli tässä tapuksessa suomenruotsalaisten) kokema kielellinen ilmapiiri huonontunut Kirkkonummea enemmän. Tämä on mielestäni kovin huolestuttavaa, varsinkin kun itsekin näkee muutoksen.


    • 119

      Ei siitä ole kuin muutama vuosi kun Kirkkonummen perussuomalaisten älykkyysreservi oli jakaamassa paperilappuja ja pelotteli ekaluokkalaisia Gesterbyn koululla.

    • 876

      Ei se mitään jos muuttavat pois. Heidän tilalleen muuttaa saman verran nergereitä.

    • Ruotsi_kutsuu

      On hienoa että suomenruotsalaiset, ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvat ihmiset muuttavat työn perässä Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin. Tämä on juuri sitä mitä on peräänkuulutettu, eli että kun osaa hyvin ruotsia, sitä voi ja pitääkin hyödyntää pohjoismaalaisessa yhteistyössä. Ei muuta kuin duunia paiskimaan Ruotsiin ja hyödyntämään sitä kielitaitoa. Ei siinä ole mitään pahaa!

      • waxholm

        Joo, olen samaa mieltä, nimimerkki "Ruotsi kutsuu". Suomenkieliset jäävät Suomeen työttömiksi. Eikä siinäkään ole mitään pahaa.


      • friavindar

        Suomenruotsalaiset eivät pelkää. Osa on kyllästynyt sylkukupiksi. Parempi muuttaa maahan jossa ruotsinkieltä puhutaan.


      • tixomtax

        Joopa joo ja näinkö on nyt, sanoi Antero kun anoppi tuli kylään. Venäläiset jetit suihkailevat mielensä mukaan Porvoon seutuvilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 134
      3843
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      107
      3497
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      18
      2493
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1565
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      86
      1446
    Aihe