Miten arvioida profetian luotettavuus

Telarantaa

Miten arvioida profetian luotettavuus - profetioiden koetteleminen

Miten suhtautua profetioihin, osa 2.


Profetioiden virrassa on kaikkina aikoina virrannut paljon myös sameaa vettä, jonka alkuperä on jossain muualla kuin Jumalan ilmoituksessa. Valitettavasti mukaan mahtuu myös paljon ahdistavia ja heikoimpien mielenrauhaa järkyttäviä kotitekoisia sanomia. Siksi profetiat on aina syytä koetella huolellisesti Raamatun sanalla. Aina vain parempi, jos se voi tapahtua yhdessä seurakunnan tai ainakin jonkun kypsän ja kokeneen kristityn kanssa.


Profetioilla ja profetoimisella on monia ulottuvuuksia. Jos me tarkoitamme profetioilla ja profetoimisella vain tulevien tapahtumien ennustamista, me kavennamme käsitteen ja joudumme harhaan. Raamatussa profeetta tuo kansalle tai yksityiselle ihmiselle monenlaisia ilmoituksia Jumalalta. Profetoiva toimii Jumalan äänitorvena ja viestintuojana. Tulevaisuutta ennustavat ilmoitukset ovat vain pieni osa laajempaa kokonaisuutta

Rakkautta, rohkaisua ja rangaistuksesta varoittamista

Jumalalta tuotu ilmoitus voi sisältää monenlaisia viestejä. Siinä voidaan rohkaista, nuhdella synneistä, kehottaa parannuksentekoon tai vain valmistaa kuulijoita tuleviin tapahtumiin. Hyvä esimerkki tällaisesta on Agabos, joka sitoi kätensä ja jalkansa Paavalin vyöllä ilmoittaen mitä Jerusalemiin matkaavalle apostolille tulisi siellä tapahtumaan (Ap.t.21:11). Profetia vahvisti sen, jonka Pyhä Henki oli jo aiemmin Paavalille ilmoittanut (Ap.t.20:22).

Profeetta Elia ja Baalin profeetat, William Hole, noin v.1870, 1.Kun.18:37Esimerkki kertoo samalla, miten Pyhä Henki usein vahvistaa saman asian useamman henkilön tai tapahtuman kautta. Jos kohdalle osuu jokin merkittävä profetia, kannattaa suin päin mihinkään ryntäämättä odottaa rukoillen asialle vahvistusta.

Kun luemme profeettojen viestejä, huomaamme suuren osan niistä olevan Jumalan rakkauden, kärsivällisyyden ja hyvyyden julistamista. Valitettavan usein profeetan tehtävänä on myös varottaa niistä seurauksista, jotka ovat odotettavissa, ellei synnillinen meno lopu. Kuvaillessaan ennalta odotettavissa olevaa Jumalan rangaistusta profetia on ehdollista tulevaisuudesta kertomista: tällainen rangaistus teitä odottaa, ellei parannusta tehdä. Jos käännytte, nöyrrytte ja palaatte Jumalan luo, rangaistus voidaan vielä välttää. Valitettavan usein Vanhan testamentin kertomuksissa parannus jää tekemättä ja profeetan maalaamat synkät näyt toteutuvat.

Raamattu sisältää myös profetioita, jotka eivät ole riippuvaisia yhden ihmisen tai edes kokonaisen kansan tekemisistä. Niiden takana on Jumalan pyhyys, rakkaus ja halu pelastaa langennut ihminen. Niissä luvataan Jeesuksen syntyvän sovittamaan synnit, kaikkiin ilmansuuntiin hajotettujen juutalaisten paluu takaisin omaan maahansa, Jeesuksen toinen tuleminen, viimeinen tuomio ja taivaallinen Jerusalem kaikkine ihanuuksineen. Vain muutamia Raamatun vuosituhansien pituisista ja koko ihmiskuntaa koskevista profetioista mainitakseni.

Entä miten hyvin Raamatun yli seitsemänsataa profetiaa ovat toteutuneet? Siitä kerrotaan tämän sarjan ensimmäisessä osassa viimeisen väliotsikon jälkeen.


Väärillä profeetoilla on karu kohtalo

Profetioiden kertominen ei ole leikin asia. Jumalan nimissä puhumisesta lankeaa suuri vastuu. Kyse on suorastaan kuolemanvakavasta asiasta, kuten Raamatussa monissa paikoissa kerrotaan. Tässä noista tuomion sanoista kolme:
”Jos taas joku profeetta julkeaa minun nimissäni puhua sellaista, mitä minä en ole käskenyt hänen puhua, tai puhuu vieraiden jumalien nimissä, hänen on kuoltava.'
Jos alatte kysellä mielessänne, mistä tiedätte, mikä sana ei ole lähtöisin Herralta, muistakaa tämä: Jos se, mitä profeetta puhuu Herran nimissä, ei toteudu, se ei ole Herran sanaa vaan väärän profeetan röyhkeää puhetta. Älkää kuulko häntä. (5. Moos.18:20.22
Profeetta Natan nuhtelee Daavidia, Matthias Scheits v. 1672, 2.Sam.12:1
Juttu jatkuu...

52

123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Telarantaa

      ”He ovat ennustaneet minun nimissäni, vaikka minä en ole lähettänyt heitä, ja sanoneet, ettei miekka eikä nälänhätä tule tähän maahan. Ja nyt minä, Herra, ilmoitan sinulle, mitä aion tehdä näille profeetoille: he kuolevat miekkaan ja nälkään!” (Jer.14:15)

      ”Minä lyön kädelläni profeettoja, jotka näkevät olemattomia näkyjä ja lausuvat perättömiä ennustuksia.” (Hes.13:9)

      Kannattaa siis lukea huolellisesti tässä kirjoituksessa tuonnempana olevat pastori Ted Haggardin ohjeet profetoimisesta.

      Varoituksen sanojen ei kuitenkaan ole tarkoitettu sulkemaan profetioita saaneiden henkilöiden suuta. Sanotaanhan Raamatussa myös näin:

      ”Viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin. Teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaiset näkevät näkyjä ja vanhukset ennusunia” (Ap.t.2:17)

      ”Toivoisin teidän kaikkien puhuvan kielillä, mutta vielä mieluummin toivoisin teidän profetoivan.”(1. Kor.14:5)

      Profetian esille tuomisen tavat

      Aina ei profetointi osu kohdalleen. Joskus innostus, myötätunto ja oma mieli saattavat tuottaa asioita, jotka eivät ole aitoja profetioita. Suurin osa tästä on usein varsin harmitonta Jumalan rakkauden ja myötätunnon vakuuttelua. Valitettavasti mukaan mahtuu myös ”profetioita”, jotka ovat ahdistavia ja heikoimpien mielenrauhaa järkyttäviä.

      Ettei näin kävisi, meidän "tavallisten profeettojen" on syytä aina muistaa profetoimisen ja tiedonsanojen kertomisen perussäännöt:
      1) emme lupaile aviopuolisoja emmekä syntyviä lapsia,

      2) emme profetoi tulossa olevasta kuolemasta sen enempää asianomaisen kuin hänelle läheisten henkilöiden kohdalla,

      3) koettelemme sanomamme, täyttääkö se neljän R:n säännön eli onko se Raamatullinen, Rohkaiseva, Rakkaudellinen ja Rakentava. Ellei näin ole, ja uskomme silti saaneemme oikean profetian, meidän on syytä ennen profetian julkistamista keskustella siitä esimerkiksi seurakunnan pastorin tai jonkun muun kokeneen uskovan kanssa.
      Pastori Ted Haggard (New Life Church, Colorado Springs) on tehnyt Ministries lehdessä hyvän yhteenvedon profetioista:
      “Olen tullut siihen johtopäätökseen, että väärä profetia on Herran nimen väärinkäyttöä – mikä on kolmannen käskyn rikkomista – ja että ihmisten hauraiden egojen täytyy kestää hieman kuumuutta, jos he julistavat olevansa Jumalan puhetorvia eivätkä olekaan! Loppujen lopuksi Raamattu käskee meitä koettelemaan profetian nähdäksemme, onko se todella Jumalasta.” (Katso 1.Joh.4:1)

      Ted Haggard jaottelee profetiat kolmelle tasolle sen mukaan, miten vahvoin äänenpainoin me ne tuomme esille:
      1. ”Näin sanoo Herra”
      Profetian korkein ja vaativin muoto, puhuminen Jumalan puolesta. Tällainen on joko 100% oikein tai 100% väärin. Tällaisen käyttäminen sulkee vastaväitteet. Koska Herra on puhut, keskustelu on päättynyt. Tässä kannattaa muistaa, mitä Herra itse sanoo vääristä profetioista.

      2. ”Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi” (Ap.t.15:28)
      Heijastelee yleistä yksimielisyyttä Herran tahdon suhteen ja voi olla tai olla olematta100 prosenttisesti oikein

      3. ”Onko tällä mitään merkitystä sinulle?” tai ”Mitä ajattelet tästä?”
      Kun me rukoilemme ihmisten puolesta jokin sana tai kuva nousee mieleemme. Joskus Herra johdattaa meidät profeetalliseen esirukoukseen, jossa voivat toimia tiedon sanat tai viisauden sanat.

      Tällainen ”Onko tällä mitään merkitystä sinulle?” -profetia ei väitä olevansa viimeinen sana jossain asiassa. Voin kuitenkin omasta kokemuksestani vakuuttaa, että usein jokin kuva tai sana, joka minusta on tuntunut lähinnä käsittämättömältä tai jopa yhdentekevältä, on ollut vastaanottajalle padot murtava, rohkaiseva ja elämässä eteenpäin auttava sana Herralta

      • Telarantaa

        Ajankohtaisia varoituksia

        Maailmassa on paljon Raamatun kanssa ristiriidassa olevia joidenkin irrallisten jakeiden tulkintoja ja niiden pohjalta kehiteltyjä harhaoppeja. Paljon löytyy myös muista uskonnoista lainattua selvänäkemistä, ennustamista ja povaamista. Siksi meidän on aina oltava tarkkana:
        ”Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.” (Ap.t.20:29-31)

        Jumalallisen viisauden lisäksi on olemassa myös riivaajien viisautta. Hengellinen sota pimeyden valtoja vastaan koskee myös profetoivia ja heidän esille tuomiaan profetioita. Jaakobin kirjeestä löytyy sekä varoitus vääristä hengistä peräisin olevista profetioista että hyviä neuvoja oikeiden profetioiden tunnistamiseksi:
        "Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno." - Jaakob 3:14-16

        "... Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele. Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille." - Jaakob 3:17-18


        Mistä tunnistaa oikean profetian

        Tähänkin kysymykseen löytyy vastaus Raamatusta. Lukemalla Vanhan testamentin profetioita löytää nopeasti niille yhteisiä piirteitä: 1. Ne varoittavat luisumasta eroon Jumalasta. 2. Ne kutsuvat parannuksentekoon. 3. Ne rohkaisevat ja lohduttavat. 4. Ne vakuuttavat Jumalan olevan lupauksissaan uskollinen silloinkin, kun me olemme uskottomia.

        ”Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.” (Mal.4:5-6)

        ”Sen tähden sano Israelin heimolle: Näin sanoo Herra, Herra: Kääntykää, ja kääntykää pois kivijumalistanne ja kääntäkää kasvonne pois kaikista kauhistuksistanne.” (Hes.14:69)

        ”Sillä näin sanoo Herra Israelin heimolle: Etsikää minua, niin te saatte elää.” (Aam.5:4)

        Väärä profetia kertoo sen, mitä seurakunta tai henkilö haluaa kuulla. Oikea profetia kertoo sen, mikä seurakunnan tai yksityisen kristityn on tarpeellista kuulla:
        ”Minä en ole lähettänyt tuollaisia profeettoja, mutta silti he juoksevat joka suuntaan. Minä en ole puhunut heille, mutta silti he esiintyvät minun profeettoinani. Jos he olisivat olleet läsnä ja kuulleet, mitä minä päätin tehdä, he julistaisivat kansalleni minun päätökseni ja saisivat sen kääntymään pahoilta teiltään ja pahoista teoistaan.” (Jer.23:21-22)

        ”He ovat johtaneet minun kansaani harhaan. He ovat vakuuttaneet: 'Rauha', vaikka rauhaa ei ole. Kun kansa on rakentanut suojamuurin, he ovat valkaisseet sen kalkilla.” (Hes.13:10) (Jeesus: Matteus 10:34)

        ”Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka teille ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla: oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta. He hokevat minun halveksijoilleni: 'Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!' Ja kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: 'Ei teitä kohtaa onnettomuus.'” (Jer.23:16-17)

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja vetääkseen ihmisiä luokseen. Oikea profeetta johdattaa heitä Jumalan luo.

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja omien tarkoitusperiensä ja oman työjärjestyksensä toteuttamiseksi. Oikea profeetta kertoo, miten Jumala haluaa meidän ojentautuvan elämässämme.
        "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita.” (Matt.17:15-16)

        ”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2.Piet.2:1)

        Raamatun viimeisen kirjan, Ilmestyskirjan viimeiset jakeet varoittavat profetioiden vähättelemisestä tai omien tavoitteiden liittämisestä niihin. Vaikka jakeet ovat Ilmestyskirjan lopussa, niin ne koskevat koko Raamattua, joka on Jumalan rakkauskirje ja profeetallinen viesti ihmisten pelastamiseksi iankaikkiselta kuolemalta. Kannattaa lukea udelleen tämän sarjan edellisen jakson lopussa olevat vakavat sanat, jotka samalla ovat koko Raamatun viimeiset jakeet (ilm.22:18-2


      • gkkgh
        Telarantaa kirjoitti:

        Ajankohtaisia varoituksia

        Maailmassa on paljon Raamatun kanssa ristiriidassa olevia joidenkin irrallisten jakeiden tulkintoja ja niiden pohjalta kehiteltyjä harhaoppeja. Paljon löytyy myös muista uskonnoista lainattua selvänäkemistä, ennustamista ja povaamista. Siksi meidän on aina oltava tarkkana:
        ”Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.” (Ap.t.20:29-31)

        Jumalallisen viisauden lisäksi on olemassa myös riivaajien viisautta. Hengellinen sota pimeyden valtoja vastaan koskee myös profetoivia ja heidän esille tuomiaan profetioita. Jaakobin kirjeestä löytyy sekä varoitus vääristä hengistä peräisin olevista profetioista että hyviä neuvoja oikeiden profetioiden tunnistamiseksi:
        "Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno." - Jaakob 3:14-16

        "... Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele. Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille." - Jaakob 3:17-18


        Mistä tunnistaa oikean profetian

        Tähänkin kysymykseen löytyy vastaus Raamatusta. Lukemalla Vanhan testamentin profetioita löytää nopeasti niille yhteisiä piirteitä: 1. Ne varoittavat luisumasta eroon Jumalasta. 2. Ne kutsuvat parannuksentekoon. 3. Ne rohkaisevat ja lohduttavat. 4. Ne vakuuttavat Jumalan olevan lupauksissaan uskollinen silloinkin, kun me olemme uskottomia.

        ”Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.” (Mal.4:5-6)

        ”Sen tähden sano Israelin heimolle: Näin sanoo Herra, Herra: Kääntykää, ja kääntykää pois kivijumalistanne ja kääntäkää kasvonne pois kaikista kauhistuksistanne.” (Hes.14:69)

        ”Sillä näin sanoo Herra Israelin heimolle: Etsikää minua, niin te saatte elää.” (Aam.5:4)

        Väärä profetia kertoo sen, mitä seurakunta tai henkilö haluaa kuulla. Oikea profetia kertoo sen, mikä seurakunnan tai yksityisen kristityn on tarpeellista kuulla:
        ”Minä en ole lähettänyt tuollaisia profeettoja, mutta silti he juoksevat joka suuntaan. Minä en ole puhunut heille, mutta silti he esiintyvät minun profeettoinani. Jos he olisivat olleet läsnä ja kuulleet, mitä minä päätin tehdä, he julistaisivat kansalleni minun päätökseni ja saisivat sen kääntymään pahoilta teiltään ja pahoista teoistaan.” (Jer.23:21-22)

        ”He ovat johtaneet minun kansaani harhaan. He ovat vakuuttaneet: 'Rauha', vaikka rauhaa ei ole. Kun kansa on rakentanut suojamuurin, he ovat valkaisseet sen kalkilla.” (Hes.13:10) (Jeesus: Matteus 10:34)

        ”Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka teille ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla: oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta. He hokevat minun halveksijoilleni: 'Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!' Ja kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: 'Ei teitä kohtaa onnettomuus.'” (Jer.23:16-17)

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja vetääkseen ihmisiä luokseen. Oikea profeetta johdattaa heitä Jumalan luo.

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja omien tarkoitusperiensä ja oman työjärjestyksensä toteuttamiseksi. Oikea profeetta kertoo, miten Jumala haluaa meidän ojentautuvan elämässämme.
        "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita.” (Matt.17:15-16)

        ”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2.Piet.2:1)

        Raamatun viimeisen kirjan, Ilmestyskirjan viimeiset jakeet varoittavat profetioiden vähättelemisestä tai omien tavoitteiden liittämisestä niihin. Vaikka jakeet ovat Ilmestyskirjan lopussa, niin ne koskevat koko Raamattua, joka on Jumalan rakkauskirje ja profeetallinen viesti ihmisten pelastamiseksi iankaikkiselta kuolemalta. Kannattaa lukea udelleen tämän sarjan edellisen jakson lopussa olevat vakavat sanat, jotka samalla ovat koko Raamatun viimeiset jakeet (ilm.22:18-2

        ok.


      • dfhhdhd

        sfhfhdhf


      • weruuuy

      • helloutaa

        ja haloota-


      • gdgdfg

        haloo.


      • dfsfdf

      • xzcxzz
        Telarantaa kirjoitti:

        Ajankohtaisia varoituksia

        Maailmassa on paljon Raamatun kanssa ristiriidassa olevia joidenkin irrallisten jakeiden tulkintoja ja niiden pohjalta kehiteltyjä harhaoppeja. Paljon löytyy myös muista uskonnoista lainattua selvänäkemistä, ennustamista ja povaamista. Siksi meidän on aina oltava tarkkana:
        ”Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.” (Ap.t.20:29-31)

        Jumalallisen viisauden lisäksi on olemassa myös riivaajien viisautta. Hengellinen sota pimeyden valtoja vastaan koskee myös profetoivia ja heidän esille tuomiaan profetioita. Jaakobin kirjeestä löytyy sekä varoitus vääristä hengistä peräisin olevista profetioista että hyviä neuvoja oikeiden profetioiden tunnistamiseksi:
        "Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno." - Jaakob 3:14-16

        "... Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele. Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille." - Jaakob 3:17-18


        Mistä tunnistaa oikean profetian

        Tähänkin kysymykseen löytyy vastaus Raamatusta. Lukemalla Vanhan testamentin profetioita löytää nopeasti niille yhteisiä piirteitä: 1. Ne varoittavat luisumasta eroon Jumalasta. 2. Ne kutsuvat parannuksentekoon. 3. Ne rohkaisevat ja lohduttavat. 4. Ne vakuuttavat Jumalan olevan lupauksissaan uskollinen silloinkin, kun me olemme uskottomia.

        ”Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennen kuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.” (Mal.4:5-6)

        ”Sen tähden sano Israelin heimolle: Näin sanoo Herra, Herra: Kääntykää, ja kääntykää pois kivijumalistanne ja kääntäkää kasvonne pois kaikista kauhistuksistanne.” (Hes.14:69)

        ”Sillä näin sanoo Herra Israelin heimolle: Etsikää minua, niin te saatte elää.” (Aam.5:4)

        Väärä profetia kertoo sen, mitä seurakunta tai henkilö haluaa kuulla. Oikea profetia kertoo sen, mikä seurakunnan tai yksityisen kristityn on tarpeellista kuulla:
        ”Minä en ole lähettänyt tuollaisia profeettoja, mutta silti he juoksevat joka suuntaan. Minä en ole puhunut heille, mutta silti he esiintyvät minun profeettoinani. Jos he olisivat olleet läsnä ja kuulleet, mitä minä päätin tehdä, he julistaisivat kansalleni minun päätökseni ja saisivat sen kääntymään pahoilta teiltään ja pahoista teoistaan.” (Jer.23:21-22)

        ”He ovat johtaneet minun kansaani harhaan. He ovat vakuuttaneet: 'Rauha', vaikka rauhaa ei ole. Kun kansa on rakentanut suojamuurin, he ovat valkaisseet sen kalkilla.” (Hes.13:10) (Jeesus: Matteus 10:34)

        ”Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka teille ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla: oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta. He hokevat minun halveksijoilleni: 'Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!' Ja kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: 'Ei teitä kohtaa onnettomuus.'” (Jer.23:16-17)

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja vetääkseen ihmisiä luokseen. Oikea profeetta johdattaa heitä Jumalan luo.

        Väärä profeetta käyttää Jumalalta saamiaan lahjoja omien tarkoitusperiensä ja oman työjärjestyksensä toteuttamiseksi. Oikea profeetta kertoo, miten Jumala haluaa meidän ojentautuvan elämässämme.
        "Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita.” (Matt.17:15-16)

        ”Israelin kansan keskuudessa esiintyi kuitenkin myös vääriä profeettoja, ja samoin on teidänkin joukkoonne ilmestyvä vääriä opettajia. He salakuljettavat teidän keskuuteenne tuhoisia harhaoppeja, jopa kieltävät herransa, joka on ostanut heidät omikseen. Pian he kuitenkin saattavat itsensä tuhoon.” (2.Piet.2:1)

        Raamatun viimeisen kirjan, Ilmestyskirjan viimeiset jakeet varoittavat profetioiden vähättelemisestä tai omien tavoitteiden liittämisestä niihin. Vaikka jakeet ovat Ilmestyskirjan lopussa, niin ne koskevat koko Raamattua, joka on Jumalan rakkauskirje ja profeetallinen viesti ihmisten pelastamiseksi iankaikkiselta kuolemalta. Kannattaa lukea udelleen tämän sarjan edellisen jakson lopussa olevat vakavat sanat, jotka samalla ovat koko Raamatun viimeiset jakeet (ilm.22:18-2

        ok--


      • fsdsfffdf

        ok--


      • Lukekaapas

        ylös.


      • Verer

    • puhdas vesi ouhdas virta, älä arvio, tunne

      • fghfh

        Luotettavaa tietoa avaus.


      • opettelehan

        Pitkä ja luotettava kirjoitus.


      • jhghjhj

        Luettavaksi tarkoitettu.


    • Fundamentalistin epämääräistä mielikuvituksen tuotetta. Ei kestä asiallista kritiikkiä.

      • VainJeesusyksin

        Asiallista ja raamatullista on Telarannan kirjoitus.
        Ateismin kanssa ristiriidassa kuten asiaan kuuluukin.

        Jumalan sana on tie, totuus ja elämä.

        Ellei kelpaa se on oma valintasi ja kadotuksen tie.
        IR taas väittelee kritiittisesti, kunnes tulee jatkoaika poitumisen.


      • jdttty

        Ateismi ei ole asiallisuutta apinoilla.


    • Kuplapuhkeaa

      Teleranta: "Viimeisisä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin". Ap.t.2:17. Ja on tapahtuva viimeisinä paivinä, sanoo Jumala, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle... Siis eläimetkin saavat.

      • jfgfjhj

        Sana sanoo, että silloin lapset ja käärmeet leikkivät keskenään. Eläimet eivät vahingoita ihmisiä silloin.


      • 46566

        Kunnia Herralle.


      • mbmnm

        ok.


      • HerraonPyhä

        Ylistäkäämme Herraa.


      • vnbbn

        OK.


      • JeesusSanoo

        Aika muuttuu pian.


      • hfdhgh

        Lue aloitus, atte.


      • dgfgf

        ok.


      • cvvbn

        Kunnia Jumalalle.


      • 3756

        Aina yhtä ajankohtainen aloitus.


      • vxvcv

        ok.


      • yryrt

        rytytyy


      • halootavaan

        hei haloo...


    • Helponsimppeliä

      Yksinkertaisin ja helpoin tapa arvioida on katsoa, toteutuvatko profeetan ennustukset. Jos ne eivät toteudu, kyseessä on eksyttävä valheprofeetta.

      • Niinköluulet

        Voivat toteutua 2000 v. kuluttua kuten Ilmestyskirja.


      • Niinköluulet kirjoitti:

        Voivat toteutua 2000 v. kuluttua kuten Ilmestyskirja.

        Oikea tapa on käsittää, että profetiat eivät ole totta.


      • ruudinkeksijälle
        Ja.taaskin.asialinjalle kirjoitti:

        Oikea tapa on käsittää, että profetiat eivät ole totta.

        Ja taas valhetta räyhikseltä


      • On helpopo tosiaan sanoa se suoraan "jos ei toteudu" profetia on väärä ja jos toteutuu, se on oikea. Kirjoitin johdatuksellisetsi tuon "jos ei toteudu" sitaatteihin, koska meillä on esimerkkejä Joonan profetiasta Niinivessä, joka ei toteutunut. Sille annettiin jopa päivämäärä, eikä se toteutunut.

        Joonan profetian pitää toimia meille ENNAKKOTAPAUKSENA!

        Jeesus sanoi että te ymmärrätte taivaan ja maan merkit ja osaatte niistä ennustaa, mutta aikaa te ette ymmärrä.
        Samoin Paavalin opetuksiin kuuluu sanoma että profetia on vajavaista, joten miten joku voi edes kuvitella vastoin tätä sanomaa väittää profetiaa täydelliseksi?
        Meillä on siis Pihon sivut esimerkiksi pullollaan vajavaisia profetioita, joista pitää poimia vain se mikä hyvää on. Älkää siis haukkuko niitä vääriksi heti, jos ne eivät toteudu niissä olevan päivämäärän mukaan.

        Mikäli profetian päivämäärä menee ohi, se ei tarkoita että profetian sanoma olisi vielä ajankohtainen tai millään muulla tavalla väärä.

        Kuka jaksaa odottaa kärsivällisesti, siinä mitataan vanhurskaan usko ja profeetat.


      • Yks asia taas tietenkin unohtui. Eli profetianhan tietysti pitää olla raamatullinen. Sen sijaan Raamattua taas tulkitaan sen kymmenellä eri tavalla, joten siinä on myös sitten eräs asia, miksi Paavali sanoi, "pitäkää se mikä hyvää on" ja samoin Jaakobin kirjeen eka luku, jossa puhutaan että olkaa mysö sanan tekijöitä, älkääkä aina vaan sen kuuliojoita, koska saarnamies saattaa pettää teidät. (tämä oli minun vapaa käännös mitä siinä tarkoitetaan) Löydät tuon sanoman kyllä Jaakobin kirjasta.


      • ryuyiti

        Taas on aika muistuttaa aloituksen asiasta.


      • Muistuttavaa

        Vieläkin vaan.


      • vnnnn

        ok.


      • bcvbcvb

        ok-


      • Tortt

        ok.


      • dsgfg

        ok.


      • wettrtt

        ok..


      • vccvv

        ok..


      • dgdgg

        ok--


      • sdfgfgg

        Hallelujaaaah


      • ggguuu

        Idiootin skepsistin kirjoituksia näyttää vielä olevan.


      • dq323

        Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.


    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      320
      7334
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2214
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1621
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1469
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      114
      1176
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      72
      1135
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1036
    8. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      905
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      893
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      797
    Aihe