Valkoihoisella rastat. Saako kulttuuria varastaa?

Varavaraani

Puna-anarkistiseen Saarikosken sukuun syntynyttä Atlas Saarikoskea en korkealle arvosta, mutta toki joskus hänkin ottaa esille mielenkiintoisia asioita. Tässä blogissaan hän pohtii sitä, saako yhden kulttuurin edustaja kopioida toisille kulttuureille tyypillisiä piirteitä; saako esimerkiksi valkoihoinen omia mustien rastakampauksen? Lainaus:

"Leikkaa rastasi valkoinen, ne eivät ole sinun
...
Viime kesänä kuulin ensimmäisen kerran sanaparin cultural appropriation vihaiselta ei-valkoiselta henkilöltä. Suomeksi cultural appropriation kääntyy kulttuuriseksi omimiseksi, varastamiseksi tai anastamiseksi. Ilmiön minulle esitellyt henkilö oli kyllästynyt siihen, että valkoiset shoppailevat toisten kulttuureista piirteitä joita sitten myyvät halpatavarana eteenpäin.
...
Kulttuurinen hyväksikäyttö yksinkertaisimmillaan on toisen kulttuuriin, uskontoon tai alkuperään liittyvän symboliikan, tunnusten tai tiedon varastamista, sen esittämistä irrallaan alkuperäisestä kontekstista, ja usein sillä rahastamista. "

http://akuliinasaarikoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75896-leikkaa-rastasi-valkoinen-ne-eivät-ole-sinun

On jotenkin irvokasta, että suomalaiset suvaitsevaiset vaativat monikulttuurista Suomea ja ihailevat sitä, että suomalaiset omivat muiden kulttuurien ruokia, pukeutumista, musiikkia jne. mutta he eivät ajattele sitä, mitä näiden muiden kulttuurien edustajat ajattelevat moisesta kulttuurien sekoituksesta. Ehkä siellä ei ollakaan yhtä suvaitsevaisia.

Kirjoituksen kommenteissa muuten on hyviä oivalluksia, mm tämä: "Sulje pizzeriasi irakilainen. Se ei ole sinun" ja "Riisu leijonapaitasi somalialainen. Se ei ole sinun. Värillä on väliä."

12

3638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varavaraani
    • KaikkiKaikki

      Kaikki kulttuuri Suomessa alkaen jostain 1900-luvun puolivälistä on varastettua kulttuuria. Musiikki, pukeutumistyyli, taide, ruoka...

      • Anonyymi

        Meinaaks?

        No kerroppas et missä päin muualla maailmaa tanssitaan kotimaista tangoa, kuin Suomessa? (Ja ole hyvä ja älä nyt MISSÄÄN nimessä nolaa itseäsi ehdottamalla Argentiinaa, joka on ihan eri tanssi!)

        Entäs letkajenkka? Mistäs päin maailmaa se saapui Suomeen? Tai jenkka yleensäkään.

        Tuohivirsut on kans varmaan vitun yleiset popot jossai hiekkakansan dyyneillä tallailuun?

        jne ... jne .. jne


    • Heh_Heh_

      Nyt Iltiksen pakinoija Biscuitkin puhuu kulttuurisesta appropriaatiosta:

      – Koen silloin suurta myötämieltä niitä pohjoisen alkuperäisasukkaita kohtaan, jotka ovat joutuneet kulttuurisen appropriaation uhreina vetämään päähänsä perinteisen pahantuulenhatun

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001271925.html

    • Norjalaiset viikingithän pitivät.myös rastoja

      • Anonyymi

        Ei ne ollu rastat! :/ Niil oli vaa niin paskaset fledat et ne näytti vähän samoilta, ku sen ajan shampoot oli luokkaa: Terva, tai ei mitään! :D Eikä asiaa auttanu yhtään raiskauskypärät, jotka hiers ne entistä takkusemmiks.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ne ollu rastat! :/ Niil oli vaa niin paskaset fledat et ne näytti vähän samoilta, ku sen ajan shampoot oli luokkaa: Terva, tai ei mitään! :D Eikä asiaa auttanu yhtään raiskauskypärät, jotka hiers ne entistä takkusemmiks.

        Itseasiassa viikingeille hiukset oli yksi tärkeimmistä ulkonäköön liittyvistä asioista ja he itseasiassa hoitivat hiuksiaan ja tää ei ole totta että ne olisi olleet vain paskaset pesemättömyyden takia shampoon laadusta en toki osaa sanoa


    • eihän.näissä.järkeä.ole

      Saarikosken pitäisi olla myös aivan paska kireänä kun näkee arabin tai mustaihoisen ajavan autolla, käyttävän tietokonetta, katselevan elokuvia tai puhuvan kännykkään - kaikki kun ovat länsimaisen kulttuurin hedelmiä.

    • Anonyymi

      Tottakai mekkn aletaan natisemaan jos tummat blondaavat hiuksiaan tai saunovat ilman meidän lupaa.

    • Anonyymi

      Eikä yksin rastat ole kiellettyjä vaan pikkuletit (joita oli jo viikingeillä, antiikin kreikkalaisilla ym.) sekä korvarenkaat (hoops) ja vaikka mikä. On ikävää että julistetaan myös ne asiat omiksi mitä eivät mustien ja tummien ole. Ymmärrän todellisten marginaalien (alkuperäiskansat) kohdalla mutta en ihan kaikkea sulata.

    • Anonyymi

      Entäs miks esim. Yhdysvaltain etnisesti etevämmän sävyiset ihmiset saa sitten kuitenkin omia kulttuuria, koska rastathan on lähtöisin JAMAIKALTA!

      Vai eks kulttuurin omiminen koskekaan kuin valkoihoisia? Ja jokainen mustien oma kulttuurinen keksintö tai tapa on yht’äkkiä yllättäen kaikkien mustien kollektiivista omaisuutta? Näinkös se meneekin?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      345
      4088
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      278
      2307
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      129
      1650
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      97
      1431
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1403
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1267
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1238
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      54
      1110
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1074
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      343
      1006
    Aihe