Sanoma saarnataan ja sitten tulee loppu!

Raamattu on mielenkiintoinen kirja ja hyvin mielenkiintoinen se on siiloin kun luetaan, että mitä siellä oikeasti lukee, eikä tulkita että mitä siellä haluttaisiin lukevan.

Matteus 24:14 lienee kaikille lopun ajan kulteille tuttu jae:

Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.

Jeesuksen väkevät sanat siitä, että kunhan kaikki saadaan tietoiseksi noiden beduiinien taikauskosta, niin sitten se on kuulkaas loppu ja sen pituinen se.

Harmi vain, että Paavali kirjoittaa näin kirjeessä kolossalaisille (Kol. 1:23):

Tämä evankeliumi on julistettu kaikille luoduille taivaan alla, ja minusta, Paavalista, on tullut sen palvelija.

Paavali kertoo Jeesuksen sanoja myöhemmin, Jeesuksen sanoista tietoisena, että nytpä tämä taikausko on levitetty kaikille luoduille taivaan alla ja kaikki odottivat loppua kuin Kuuta nousevaa.

Raamatun mukaan Jeesuksen asettama ehto oli täytetty, hyvä uutinen oli kerrottu kaikessa luomakunnassa taivaan alla, lopun aika oli meneillään ja mitäpä voimme sanoa nyt, noin reilut 2000 vuotta myöhemmin?

No pieleenhän se meni, kun jumalat pettävät aina.

Joten nyt kysyn perustetta sille miksi nk. "hyvää uutista" olisi saarnattava edelleen, vaikka raamatussa oleva Jeesuksen ehto on raamatun mukaan täytetty vajaa kaksi vuosituhatta sitten?

19

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinsevaanmenee

      Joku joka mitä ilmeisemmin on adventisti totesi muutamaa ketjua alempana Paavalista näin:

      "...Paavali eli oman aikansa kulttuurin vankina..."

      Sain keskustelusta sen käsityksen, että Paavalin kirjoitukset eivät ole sitä erehtymätöntä jumalan sanaa. Varmistuakseni asiasta kysyin, että uskooko kirjoittaja sitten tähän Paavalin tekstiin:

      "Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta - se on Jumalan lahja."

      Vastausta ei tullut joten jäin siihen käsitykseen, että Paavalin kirjoitukset voi raamatussa ohittaa eivätkä ne millään muotoa ole sitä jumalan henkeyttämää tekstiä mitä ilmeisesti ainakin jokin osa raamatusta uskovien mielestä on. Mitä sieltä sitten pitää uskoa, siihen en saanut vastausta. Tämä asia pitäisi ensin selvittää ennen kuin voi ottaa kantaa avaukseesi kokonaisuutena.

    • paskanpuhujille

      Aloittajan paskapuheilla ei ole mitään merkitystä. Jeesuksen tekstin asiayhteys on eri kuin Paavalilla ja jokainen sen kyllä tietää.

      • >>>> Aloittajan paskapuheilla ei ole mitään merkitystä. Jeesuksen tekstin asiayhteys on eri kuin Paavalilla ja jokainen sen kyllä tietää. >>>

        Osaatko perustella väitteesi?

        Paavalin mukaan evankeliumi on julistettu koko planeetalle, näin hän ainakin väittää:

        Tämä evankeliumi on julistettu kaikille luoduille taivaan alla, ja minusta, Paavalista, on tullut sen palvelija.

        Kaikille luoduille taivaan alla, niin ei tuossa minusta ole mitään tulkinnan mahdollisuutta.

        Paavali ei sano, että tullaan julistamaan, vaan Paavali sanoo itsevarmasti että tämä evankeliumi ON JULISTETTU kaikille luoduille taivaan alla, niin miksi ihmeessä mitään ei ole tapahtunut 2000 vuoden aikana, vaikka tehtävä on täytetty?

        Jeesus sanoi:

        Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.

        Vuosia myöhemmin Paavali sanoi:

        Tämä evankeliumi on julistettu kaikille luoduille taivaan alla, ja minusta, Paavalista, on tullut sen palvelija.

        Minusta 2000 vuotta myöhemmin on olennaista kysyä, että no missä se loppu luuhaa?

        No jumalat pettävät aina, niin eiköhän vastaus liene helppo!


    • vierailijat

      Raamattua käänetään jatkuvasti uusille kieli murteille. Voisi kysyä ovato kaikki ihmiset kuulleet evankeliumin hyvät uutiset ,että Jeesus on tulossa ja lopettaa tämän maailman kärsimykset. Apostolisen ajan kristityt odottivat Jeesuksen tulevan jo heidän aikanaan. Paavalikin arveli olevansa elossa Kristuksen tullessa. On kuitenkin huomattava,että tulemuksen ajankohdasta ei silloin vielä ollut annettu muuta profeetallista tietoa kuin se, mitä oli Jeesuksen opetuksissa. Danielin kirjan Jeesuksen tuloa koskevien ennustusten ilmoitettiin avautuvan vasta lopunaikana eikä ilmestyskirjan näkyjä ollut vielä annettu. Myöhemin apostoli Paavali sai kuitenkin profeetallista valoa asiaan. Samoin Ilmestyskirjan näyissä osoitettiin lukuisia historian tapahtumia ennen Herran paluuta.

    • Pitkäparta

      Kesken on vielä sanoman julistus, eikä Jumala ei häitäile, vaan odottaa että bushmannikin tällä vuosituhannella oivaltaa ilosanoman merkityksen omalle elämälleen. Eikös ole hyvä asia!?

    • Kerronkohan

      Miten hulluja pidetään jännityksessä? Kerron sen teille kenties jo huomenna.

    • Exap

      No, ihan yksinkertaisesti ja selkokielellä saat vastauksesi Meyer's NT Commentary:stä:

      "Colossians 1:23. Requirement, with which is associated not, indeed, the being included in the work of reconciliation (Hofmann), but the attainment of its blessed final aim, which would otherwise be forfeited, namely the παραστῆσαι κ.τ.λ. above described: so far at any rate as ye, i. e. assuming, namely, that ye, etc. A confidence that the readers will fulfil this condition is not conveyed by the εἴγε in itself (see on 2 Corinthians 5:3; Galatians 3:4; Ephesians 3:2), and is not implied here by the context; but Paul sets forth the relation purely as a condition certainly taking place, which they have to fulfil, in order to attain the παραστῆσαι κ.τ.λ.—that “fructus in posterum laetissimus” of their reconciliation (Bengel).

      τῇ πίστει] belonging to ἐπιμέν.: abide by the faith, do not cease from it.[59] See on Romans 6:1. The mode of this abiding is indicated by what follows positively (τεθεμ. κ. ἐδραῖοι), and negatively (Κ. ΜῊ ΜΕΤΑΚΙΝ. Κ.Τ.Λ.), under the figurative conception of a building, in which, and that with reference to the Parousia pointed at by παραστῆσαι κ.τ.λ., the hope of the gospel is conceived as the foundation, in so far as continuance in the faith is based on this, and is in fact not possible without it (Colossians 1:27). “Spe amissa perseverantia concidit,” Grotius. On τεθεμελ., which is not interjected (Holtzmann), comp. Ephesians 3:17; 1 Peter 5:10; and on ἙΔΡΑῖΟΙ, 1 Corinthians 15:58. The opposite of ΤΕΘΕΜΕΛ. is ΧΩΡῚς ΘΕΜΕΛΊΟΥ, Luke 6:49; but it would be a contrast to the ΤΕΘΕΜΕΛ. ΚΑῚ ἙΔΡΑῖΟΙ, if they were ΜΕΤΑΚΙΝΟΎΜΕΝΟΙ Κ.Τ.Λ.; concerning ΜΉ, see Winer, p. 443 [E. T. 596]; Baeumlein, Part. p. 295.

      μετακινούμ.] passively, through the influence of false doctrines and other seductive forces.

      ἀπό] away … from, so as to stand no longer on hope as the foundation of perseverance in the faith. Comp. Galatians 1:6."

      Parhain terveisin, eksappi

      • >>> Parhain terveisin, eksappi >>

        Se on kumma, kun raamatusta ei saa koskaan vastauksia yhtään mihinkään, vaan aina raamatun totuudet pitää lukea jostain toisesta kirjasta.

        No sinulle kertoo jotain, minulle jotain muuta.

        Tosiasia taitaa kuitenkin olla se, että jumalat pettävät aina ja raamattu on vain haaveilevien pölhöjen toteutumattomia haaveita, taikauskoa ja säälittävää toiveajattelua täynnä.

        Jeesus lupasi kannattajilleen tulla takaisin heidän vielä eläessään ja kun viimeinenkin Jeesuksen omin silmin nähnyt henkilö oli kuollut, eikä Jeesus ollut palannut takaisin, niin "jumalat pettävät aina" oli tullut todistetuksi. Siitä on 2000 vuotta.


      • kirjoituksetko.ongelma

        Eikös se raamattu anna Bushmannille selvää sanaa, että olet syntinen ja syntisenä et voi ansaita iankaikkista elämää??

        Siis- lukiongelmaa - kun ja koska elämääsi jatkat synnin kuorman alla ja haet kuolemasikohdalla sitä, ettet ole iankaikkisen elämän kohdalla sitä arvoa, mikä sinullekin olisi annettavana, - etkö saa selvää?


    • Mielenkiintoista on se, että aikuisille ihmisille pitää kädestä pitäen opettaa lukea teksti siten, että tiedostaa kenelle ja milloin teksti on kirjoitettu.

      Jeesus sanoi näin:

      Tästä lähtien Jeesus julisti: "Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!"

      Paavali kirjoitti mm. näin:

      Kaiken loppu on lähellä. Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla.

      Kysymys kuuluu, että kirjoittiko hän teille vai ihmisille, jotka olivat hänen kirjeensä vastaanottajia?

      Jos sinä luet jostain, että huomenna on helle ja paistaa aurinko, niin etkös sinä ensimmäisenä tarkista että milloin kyseinen teksti on laadittu, että ymmärrät tekstin oikein?

      Vai oletko niin typerä, että jos luet jostain tällä hetkellä, että huomenna on helle ja paistaa aurinko, niin katsomatta ulos oletat että se on kirjoitettu eilen ja sinulle, sinun seudullesi ja puet shortsit jalkaan ja lähdet töihin?

      Kukaan teistä ei ole niin typerä, vaikka parista en mene takuuseen, vaan lähes jokainen teistä ymmärtää, että tekstin ymmärtäminen vaatii kirjoitusajankohdan tietämisen sekä kohdeyleisön sijainnin yms.

      Mutta kun menemme raamattuun, niin te todellakin luulette, että Paavali kirjoitti juuri teille tässä ajassa ja Jeesus puhui juuri teille tässä ajassa?

      Kun uskovaiset lukevat raamattua, he näyttävät ymmärtävän tekstin: "Kaiken loppu on lähellä" että loppu on lähellä luetpa tätä tekstiä milloin ja missä tahansa.

      No ymmärrän, koska se on ainoa keino uskoa vuonna 2016 noihin höperöihin satuihin.

      Kun poliitikko lupaa teille työtä, niin ei kukaan ole niin typerä, että luulee sen lupauksen tarkoittavan teidän lapsenlapsenlapsia, vaan jokainen teistä ymmärtää sen tarkoittavan ihmisiä siinä ajassa, jossa puhe pidetään ja seuraavaa vaalikautta.

      Jos poliitikko ei saakaan teille työtä, te ymmärrätte hänen valehdelleen.

      Vai äänestätkö häntä uudelleen, koska koit, että poliitikko puhui ajasta 2000 vuotta eteenpäin ja ihmisistä siinä ajassa ja toki haluat että poliitikko saisi uuden mahdollisuuden luoda työpaikkoja Suomeen, joka on olemassa 2000 vuotta tästä hetkestä tulevaisuuteen.

      Toki jo logiikkasi on tällaista, raamattu on sinun kirjasi.

      Kun Paavali kirjoitti 2000 vuotta sitten, että lopun aika on lähelle, te todellakin luulette, että Paavali kirjoittaa juuri sinulle ja tarkoittaa juuri sinun aikaasi, niinkö?

      Kuka voi oikeasti olla noin tyhmä?

      Paavali, Pietari jne jne jne ymmärsivät ja kokivat että juutalainen järjestelmä on romahtamassa ja se tapahtuu hyvin pian, heidän jo eläessään. Siihen vaikutti se, että mitä Jeesus oli heille höpissyt.

      Se, miksi Paavali luuli tämän viestin välitetyn jo kaikkialle luomakuntaan johtuu vain siitä, että nuo puolipaimentolaiset kokivat koko maailman sijaitsevan Välimeren alueella, eikä muualla sitten ole mitään. Meren takana ei ole mitään, aavikon takana ei ole mitään ja vuoren takana ei ole mitään. Sanoma on levitetty koko tunnettuun maailmaan ja se oli tietenkin se, jonka he tunsivat. Ei Suomea ollut heille olemassa, tai aluetta, jolla Suomi sijaitsee.

      • näinsevaanmenee

        Ei tuossa kenellekään, jonka älykkyysosamäärä on edes hieman järvisimpukkaa korkeampi, ole mitään epäselvää. Jeesus kertoi palaavansa aikalaistensa elinaikana eikä tullut joten raamatun voi laittaa paperinkeräykseen tai käyttää saunanpesän sytykkeenä.


      • Prometheusko

        Eihän tuo n.2000v ole sinun näkemässäsi evoluutiossasi ja maailman syntymisestä yhtään pitkä aika? Jeesus tulee kun ehtii. Jeesus tarkoitti tulevansa jossain vaiheessa tulevaisuutta.., mutta hänen seuraajat olettivat sen jo omalle sukupolvelleen. Elivät odotuksessa ja mekin eläämme, sillä Jeesus ei ole vielä tullut. Sanotaanhan, että kukaan ei tiedä tarkkaa ajankohtaa. Pidä vain huoli , että olet valmis. Pääset sinäkin osaksi suurta tapahtumaa ;)Se voi olla sukkula alus, jossa meitä viedään johonkin korkeampaan sivilisaatioon. Pitähän sinun scifiystävänä tällaiset kuviot ottaa huomioon. Oletko nähnyt leffaa Prometheus https://fi.wikipedia.org/wiki/Prometheus_(elokuva) ??? Esim elokuvatkin on taidetta hyvin pitkälti, joihin huoukuu ohjaajien luovuus aistia syvempiä asioita.


      • Prometheusko kirjoitti:

        Eihän tuo n.2000v ole sinun näkemässäsi evoluutiossasi ja maailman syntymisestä yhtään pitkä aika? Jeesus tulee kun ehtii. Jeesus tarkoitti tulevansa jossain vaiheessa tulevaisuutta.., mutta hänen seuraajat olettivat sen jo omalle sukupolvelleen. Elivät odotuksessa ja mekin eläämme, sillä Jeesus ei ole vielä tullut. Sanotaanhan, että kukaan ei tiedä tarkkaa ajankohtaa. Pidä vain huoli , että olet valmis. Pääset sinäkin osaksi suurta tapahtumaa ;)Se voi olla sukkula alus, jossa meitä viedään johonkin korkeampaan sivilisaatioon. Pitähän sinun scifiystävänä tällaiset kuviot ottaa huomioon. Oletko nähnyt leffaa Prometheus https://fi.wikipedia.org/wiki/Prometheus_(elokuva) ??? Esim elokuvatkin on taidetta hyvin pitkälti, joihin huoukuu ohjaajien luovuus aistia syvempiä asioita.

        >>> Eihän tuo n.2000v ole sinun näkemässäsi evoluutiossasi ja maailman syntymisestä yhtään pitkä aika? >>

        Ei niin. Mitä tekemistä sillä on Jeesuksen selkeän lupauksen kanssa?

        Jeesus lupasi tulla pian takaisin, niin että osa hänen silloisista kannattajistaan, joiden elämään Jeesus kuului, olisi vielä elossa.

        Aika on todellakin suhteellinen käsite, mutta jos joku lupaa tulla pian takaisin, niin vain hölmö, todellinen typerys pitää aikamäärettä pian tässä yhteydessä yli 2000 vuoden mittaisena ajanjaksona.

        Voit kokeilla asiaa siten, että sanot puolisollesi käyväsi kaupassa ja tulevasi pian takaisin. Ole poissa 10 vuotta ja sitten selitä, että no katsos evoluution mittakaavassa minä olin poissa vain pienen silmänräpäyksen.

        Tai kokeilepa selittää, että en minä puhut sinulle, rakas puolisoni, vaan minä puhuin sille vielä tuolloin syntymättömälle lapselle, joka syntyi kolme tuntia sitten, niin hänen näkökulmastaan minä olin poissa pienen hetken ja tulin pian takaisin. H'nen elämästään olin poissa vain kolme tuntia, eli pienen hetken.

        Jos nuo ylläolevat esimerkit kuulostavat sinusta mielipuolisilta ja typeriltä, niin juuri siltä kuulostavat uskovaisten selitykset järkevän ihmisen korvaan, kun he selittävät, että mitä Jeesus tarkoitti, kun hän lupasi kannattajilleen tulla takaisin osan heisät vielä eläessä.

        >>> Jeesus tulee kun ehtii. Jeesus tarkoitti tulevansa jossain vaiheessa tulevaisuutta. >>>

        Kyllä ja sen hetken piti olla ennen kuin jokainen hänen silloisista seuraajistaan ja kannattajistaan olisi kuollut. Ennen sitä, ei sen jälkeen.

        >>> mutta hänen seuraajat olettivat sen jo omalle sukupolvelleen. >>>

        Tietenkin, se oli pakon sanelema juttu.

        Jos sinä uskot ja luotat jonkin poliitikon sanaan siitä, että hän lupaa sinulle töitä, etkä sinä sitä työtä saa, niin jotta voit pitää uskosi poliitikkoon, sinun pitää kuvitella hänen lupauksensa koskemaan aina vain seuraavaa ajanjaksoa jossain hamassa tulevaisuudessa.

        Tai sitten myönnät itsellesi, että olet mennyt huijarin vipuun ja sinulle on valehdeltu.

        Tietenkin Jeesuksen kannattajien on ollut pakko siirtää lupausta paluusta aina vain eteenpäin ja eteenpäin, koska mitään ei ole tapahtunut, mutta heidän olisi pitänyt myöntää jo 2000 vuotta sitten, viimeisen seuraajan kuoltua, että Jeesus valehteli ja petti heidät. Sitä jumalat tapaavat tehdä.

        >>> Pitähän sinun scifiystävänä tällaiset kuviot ottaa huomioon. >>>

        Ei pidä, koska minä aikuisena ymmärrän, että science fiction on satua, sepitettä, fiktiota, niin minun ei tarvitse suunnitella elämääni jonkin ihmisen villin mielikuvituksen pohjalta.

        Toki jos en ymmärtäisi niiden olevan sepitettä, niin toki sitten odottelisin tuolla kieli pitkällä avaruusalusta, joka noutaisi juuri minua vihreiden pienten olioiden asuttamaan paratiisiin, jossa olisi kaikki hyvin.

        >>> Esim elokuvatkin on taidetta hyvin pitkälti, joihin huoukuu ohjaajien luovuus aistia syvempiä asioita. >>>

        Se ei tee niistä silti totta. Vai tekeekö?


    • vierailijat

      Tessalonikan seurakunnassa Kristuksen tulon odotus näytti menneen äärimmäisyyksiin. Jotkut jättivät sen vuoksi työnteonkin 1. Tess. 4:11, 2, Tess, 3:10-12. Tasapainon saavuttamiseksi apostolille annettiin lisää valoa. Paavali kirjoitti: "Otamme nyt puheeksi Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen-- Me pydämme,veljet, ettette heti menetä malttianne ja säikähdä,jos joku--väittää,että Herran päivä on jo käsillä,- Ennen tuota päivää näet tapahtuu uskosta luopuminen" 2:1-3. Hänelle annettiin tiedoksi asioita, jotka tapahtuisivat ennen Vapahtajan paluuta jakeet, 4-12 . Apostolit eivät näytä itse tajunneet,että heidän jälkeensä kuluisi varsin paljon aikaa ennen Kristuksen tuloa. Heidän kirjeensä antavat kuitenkin varsin selkeän kuvan maailman tapahtumista ennen sitä.

      • 1234567---

        Niin on tapahtunut uskosta luopumista, on naispastorit ja monet hyväksyvät homo ja lesboliitot jne...


      • >>> Tessalonikan seurakunnassa Kristuksen tulon odotus näytti menneen äärimmäisyyksiin. Jotkut jättivät sen vuoksi työnteonkin >>>

        Niinpä. He ymmärsivät hyvin sen, että mitä Jeesus höpisi ja toimivat sen mukaan.

        Mutta toki tuo kirje on saanut sitten monia muitakin inspiroitumaan sisällöstään:

        http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Tess.2.html

        15 Juutalaiset ovat surmanneet sekä Herran Jeesuksen että profeetat, ja he ovat vainonneet meitäkin. He ovat Jumalan mieltä vastaan ja kaikkien ihmisten vihollisia.

        Arvaatkos että ketkä innostuivat oikein kovasti tuosta kohdasta eri aikakausina?

        Tunnetuimmat ovat yksi henkilö 1500-luvulla ja sitten toinen henkilö 1930-luvulla?

        Toki on paljon muitakin, mutta pidetään nyt tämä homma kasassa vain näiden kahden henkilön edesottamuksista.

        Paavalin kommentti juutalaisista kaikkien ihmisten vihollisina inspiroi Martti Lutheria kirjoittamaan kirjan, jonka olemassaoloa luterilaiset eivät (eivätkä protestantit yleisesti) haluaisi tunnustaa ollenkaan ja eipä tuosta Paavalin lausunnosta ollut haittaa ollenkaan hra Hitlerille, kun hän visioi erään kansanryhmän kansanmurhaa ja erään kansanryhmän poistamista keskuudestamme.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaisista_ja_heidän_valheistaan

        https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/26563/Luther.pdf

        Kannattaa lukea Eero Kuparisen teos Antisemitismin musta kirja, juutalaisvainojen pitkä historia, josta käy hyvin ilmi Paavalin kirjeiden surullinen väärinkäyttö vuosisatoja myöhemmin.

        Mutta se on toki ymmärrettävää, kun eipä tuotakaan Paavalin lausuntoa voida oikein muuten tulkita kuin siten, että mitä siellä sanotaan:

        (juutalaiset ovat) kaikkien ihmisten vihollisia.

        Paavalin kirjeet kannattaa todella lukea ja ajatuksen kanssa, niin sieltä selviää kaikki se kauheus, mitä kristinuskon pyhät höpinät ovat aiheuttaneet vaikkapa juutalaisille, josta kristinusko on kuitenkin kummunnut ja jota ilman kristinuskoa ei olisi. Jos ei olisi uskoonsa pettyneitä juutalaisia, niin ei olisi kristinuskoakaan.


    • Mitäsiellälukee

      Kristinuskon tulee muuttua tai se kuolee. Busmanni on oikeassa, kyllä pitää pystyä Raamatusta lukemaan mitä sinne on kirjoitettu, eikä muista kirjoista lukea mitä siellä Raamatussa tarkoitetaan.

      • Tätä mieltä minäkin olen.

        Mutta pyhiä tekstejä on jatkuvasti vääristeltävä ja luettava niistä jotain jota siellä ei lue, jotta usko jumaliin kyetään pitämään hengissä.

        Se usko on tosin turhaa, koska jumalat pettävät aina.


    • Evoluution.tulosta

      Kristinusko ja siihen sidoksissa olevat tuhannet lahkot kuolevat ajan saatossa aivan varmasti. Jälleen voimme tästäkin kiittää evoluutioita ja sitä, että alkukantaisesta ihmisestä on kehittynyt ajatteleva ja pohtiva ihminen ja ihminen, joka haluaa oikeasti ratkaista esiin tulevia ongelmia. Olemme siis oppineet ja opimme virheistämme, vaikka sitten nämä uskonnolliset lahkot pyrkivät kaikin keinoin heittämään kapuloita rattaisiin ja pitämään meitä kivikauden käsityksissään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      287
      6701
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2092
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1541
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      25
      1351
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1107
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      105
      1053
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      307
      928
    8. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      767
    9. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      763
    10. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      44
      745
    Aihe